Ylijännitesuojaa ja galvaanista erotinta ostamassa!

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Team_Slow, 08.10.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  Ylijännitesuoja master/slave toiminnolla. Tämmöisen tarvitsisin siihen että olen ostamassa Genelecin kaiuttimet ja haluaisin että ne sammuu ja menee päälle aina kun tietokonekkin menee. Hyviä ominaisuuksia tässä luonnollisesti olisi semmoinen akku että sähkökatkoksen tullessa kone sammuu hallitusti sekä ehkä mahdollisesti jos on edes mahdollista tuon alemman eli maahurinan poisto. Myös muiden sähköhäiriöiden poisto olisi hyvä homma kun tuntuu täälläpäin jostain syystä olevan vaikka kaupungissa asutaankin.

  Galvaaninen erotin tietokoneen kaiuttimien hurinoiden ja surinoiden poistoon. Pahamaineinen maalenkki esiintyi ainakin vanhojen behringerin kaiuttimien kanssa ja olen nyt pistämässä Genelecin kaiuttimet ja subbarin tilaukseen ja haluaisin että ongelmaa ei olisi. Minulla kuului siis noista kaiuttimista ja subbarista tasainen hurina aina kun ne oli päällä. Välillä myös kuului muitakin häiriö ääniä vaikka minulla galvaaninen erotin oli käytössä.

  Eli heittäkääpä nyt arvon murot semmosta ratkaisua kehiin ettei tarvisi samojen paskojen ongelmien kanssa aina painia ja saisi kuunnella noita tulevia genelecejä ihan rauhassa ilman mitään oheisääniä tms. Tai jos haluan istua hiljaisuudessa niin ei ainakaan tarvitse surinaa kuunnella.
   
 2. Matti Niemelä

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2004
  Viestejä:
  1 736
  Itellä on ihan perus clasun 16 euron master/slave käytössä olkkarissa ja iMacin ja 6010+5040 kanssa makkarissa.

  Molemmissa hommissa toimii aivan hienosti. Itellä ei kuulu mitään surinoita geneistä, mitä jos hommaat ne eka ja sitten katot tarttetko mitään erottimia niille?
   
 3. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  Itellä on nykysin käytössä tuollainen prismasta parilla kympillä ostettu jännitesuoja jatkojohto mutten kyllä luota pätkääkään että se surinoita ym. poistaisi. Ja kun noista UPS:stä olen lukenut niin tuo ominaisuus että virta olisi aina "tasaista" saattaisi myös parantaa hieman tilannettani.

  Ja kun nuo behringerit myin niin ei se seuraava omistaja tarvinnut galvaanista erotinta ja hänellä toimi täydellisesti.
   
 4. Molexi

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2010
  Viestejä:
  1 101
  Morjesta taas:)

  Tuo galvaaninen erotin ei ole mitenkään pakollinen. Täällä vähän aikaa sitten eräs behringerin kanssa paininut henkilö sai pörinät pois teippaamalla kaiuttimien virtajohdoista suojamaajohtimet. Koska kyseessä oli siis siinä tapauksessa maalenkistä, niin maajohtimen kontaktin estäminen esti maalenkin syntymisen. (Tässä tapauksessa häiriöäänet vaikuttivat täsmälleen samanlaisilta kuin itse olet kuvaillut.)

  Kaiuttimet ovat sitten tietysti näin tehdessä maadoittamattomat ja aina mahdollinen sähköiskun vaara on olemassa, varsinkin jos muut laitteet ovat maadoitettuja ja vikatilanteessa sattuu koskemaan kaiuttimien metallikuoreen ja samalla vaikka maadoitettuun tietokoneen runkoon, vesijohtoon tai muuhun laitteeseen jossa on maadoitettu kuori. Äänijohtimet voivat tietysti jonkin verran maadoittaa kaiuttimia (koska maalenkki syntyy), mutta vain niitä ei saisi käyttää maadoitukseen.

  UPS:eista tai sellaisista ei ole kokemusta, mutta itselläni on vain pelkkä jatkojohto jossa on kytkin, mistä kaikki sammuu. Välillä kaiuttimistani kuuluu hiljainen "poks" aina kun kytken esim. pöytälampun päälle. Kaikki pistorasiat joihin koneeni ja kiuttimet voisin saada kiinni ovat maadoittamattomia ja mitään muita häiriöitä ei ole ollut. Taitaa nämä häiriöäänet syntyä juurikin niistä suojamaadoituksista.

  Yksi mahdollisuus minkä pitäisi poistaa häiriöt, on balansoitujen kaapelien käyttö. Silloin pitäisi varmaankin (en ole varma kuitenkaan, koska kaapelit silti johtavat sähköä) voida käyttää suojamaadoitustakin. Balansoituihin äänikaapeleihin tarvitaan balansoidut lähdöt äänikortissa ja balansoidut liittimet kaiuttimissa. (RCA-liitimet eivät ole balansoituja.)

  Tosiaan myös optinen kaapeli esim. tietokoneen ja vahvarin välissä katkaisee maalenkin myös.

  Onnea uudelle yritykselle.:)
   
 5. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 749
  Eipä ne halvimmat upseiksi kutsutut mitään suodata normaalitilanteessa, alkavat jotain sähköä syttämään sähköjen katkettua. Eli useampi satanen (300+) pitäisi investoida, jos haluaisi kunnollista sähköä pihalle. Ja hurinoitahan tuollainen ei poista, suojamaa on aina suojamaa.

  Online UPSeilla paras suodatus, lähtevä sähkö aina muodostetaan invertterillä, tuossa tuollainen 667 euron, 700VA:n malli, luulisi riittävän:

  MGE Pulsar 700 VA IEC T 630 W | Tuotekuvasto | Verkkokauppa.com
   
 6. Molexi

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2010
  Viestejä:
  1 101
  Optinen kaapeli ei johda sähköä, niin se estää maalenkin syntymisen siis, mutta mikähän se juttu sitten oli ettei missään tapauksessa optista? Mielestäni se on tämmöisessä tapauksessa aivan hyvä ratkaisu, eikä optinen liitäntä itsessään huononna ääntä. Digitaalinen ääni-informaatio joka kulkee optisesti joudutaan muuntamaan analogiseksi ennen kaiuttimia että se voidaan toistaa ja tämä digi-analogi muunnos voi olla eri tasoista riippuen laitteen DAC-piiristä. Tietokoneessa, jos ei käytä optista, DA-muunnos tehdään jo äänikortissa. Jos ääni viedään optisesti, niin esim. vahvari, jossa on kaiuttimet kiinni, tekee DA-muunnoksen.

  Geneleccien liittäminen optisesti koneeseen on sitten tietysti hankalaa, siihen tarvitsisi erillisen palikan väliin, joka muuntaisi äänen sopimaan kaiuttimille, kun niissä ei ole digi-liitäntää.
   
 7. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  hmm. Onnistuisiko homma siis helpoiten niin että kytken kaiuttimet ja tietokoneen ym. jatkojohtoon ihan normaalisti ilman noiden maadoituksien ym. poistoa. Sitten dacin johon kiinnitän kaiuttimet ja subbarin kiinnitän optisella liittimellä tietokoneeseen kiinni kun emolevystä sellainen löytyy.

  BEHRINGER U-CONTROL UCA 202 - Thomann Verkkokauppa

  Dac tulee ainakin aluksi olemaan tuollainen mutta luulisi ainakin että myydään jotain johtoja joilla tuon saa optiseen liitäntään?
   
 8. Molexi

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2010
  Viestejä:
  1 101
  Tuo UCA202 toimii vain jos se on kytketty koneeseen usb:llä. Se on siis riippuvainen usb-liitännästä, joka johtaa sähköä (usb:ssä on maajohdin) ja mahdollistaa maalenkin. (Jos kaiuttimille ei vie UCA202:sta optisesti.)

  Ehkä paras ratkaisu on käyttää juuri emolevyn optista ja sitten liittää kaiuttimet esim. Cypress DCT-9:n (en tiedä minkätasoinen tuo on, mutta luultavasti riittävän hyvä) joka toimii ilman USB:tä ja näin ei olisi missään sähköisessä yhteydessä tietokoneen kanssa. Cypress olisi siis DAC:in virkaa hoitamassa kaiuttimien ja koneen välissä.
   
 9. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 749
  JOs aiheutuu ongelmia tuon USB-kaapelin kanssa, niin löytyyhän USB-piuhaankin isolointimokkuloita.
   
 10. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  Laittakaa vaan ehdotuksia, linkkejä ym. tulemaan vaan!

  Kaikki ratkaisut meinaan on auki ja mieluusti mahdollisimman halvalla menisin ainakin aluksi koska hieman menee yli budjetin.

  Tuota Dacia on ainakin senverran kehuttu ja viimeksi omistin galvaanisen erottimen mitä nykyisin saa 20€:llä. Millähän hintaa noita usb erottimia saisi? Viimeksikin oli sellaisesta puhetta ja muistaakseni toimii kaikista parhaiten?

  EDIT: jotain tämän näköistä ainakin ulkonäöllisesti ehdotettiin viimeksi muttei taida olla sama: Catalog

  EDIT2: Ja ihan nopeastikin saa laittaa ehdotuksia kun huomenna aamulla/tänään olisi tarkoitus laittaa kaikki tavarat tilaukseen!
   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2011
 11. Molexi

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2010
  Viestejä:
  1 101
  Muuten, edes sellaista usb-erottajaa ei välttämättä tarvitse. Jos katkaisee usb-kaapelista maajohtimen, niin teoriassa maalenkkiä ei silloin pitäisi syntyä.

  Tuolla hieman jotakin:
  electro-music.com :: View topic - USB ground Isolation

  Sitähän voi siis kokeilla vaikka laittamalla lyhyen usb piuhanpätkän UCA202:n ja koneen väliin, josta on maajohdin katkaistu tai estetty saamasta kontaktia. Halpa ja vaaraton (kajarit ja kone ovat maadoitettuja oikein) pitäisi olla testata ja mahdollisesti voi estää kaikki mahdolliset häiriöt.:)
   
 12. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 749
  NO HUHHUH!

  Mites se UCA202 saa sitten käyttiksen maan? Taitaa olla aika heikkoa, jos ei saa käyttistä vai ajattelitko, että USB:in powerimaa kiertää RCA:n vaippaa ja muita maadoituksia pitkin ja pörisee oikein kunnolla :D

  Lisäksi kaikki sähköiset häiriöpiikit saattaa tappaa jommankumman pään tuollaisessa virityksessä.

  Eiköhän kysyjän ole järkevin ekaksi kokeilla, kuuluuko pörinöitä, jos kuuluu, sitten miettiä ratkaisuja. Järkevimpänä vaihtoehtona pitäisin USBin kunnollista isolointia.
   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2011
 13. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  Ylempää viestiä en ihan ymmärtänyt mutta täytyy tuosta tekniikasta lukea. Ihan fiksulta kuullostaisi sen kannalta että korjaahan pistorasiasta maadoituksen poistokin tuon ongelman tosin en haluaisi koko järjestelmästä sitä poistaa. Tuo usb:stä eteenpäin poisto voisi olla ehkä parempi/väliaikainen ratkaisu.

  EDIT: Tosin taitaa olla ainakin hieman vaativa projekti tosin eiköhän tuokin tarvittaessa onnistu.
   
 14. Molexi

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2010
  Viestejä:
  1 101
  Jaa, ehkä kun sillä UCA202:lla ei ole omaa virtalähdettä, niin voikin olla ehkä nihkeää toiminta, enpä tullut ajatelleeksi.:o Kaikesta aina oppii.:D

  USB ei siis tarvitse maatasoa toimintaansa.
  Lisäksi jos tietokone ja kaiuttimet on maadoitettu samaan paikkaan, niin eihän niiden välillä ole jännitettä joka rikkoisi mitään? Mutta UCA202 tosiaan taitaakin tarvita sen maan sinne omaan virransaantiinsa. Ehdotukseni ei siis ole toimiva tässä tapauksessa.:(
   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2011
 15. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  hmm. Mitähän muita ratkaisuja olisi? Olisi tosiaan mukava laittaa kohtuullisen pian tuotteet tilaukseen. Vai pitäisiköhän taas tilata joku galvaaninen erotin tuohon dacin jälkeen miten minulla viimeksikin oli. Eli siis RCA dac vai mikä onkaan nimeltään.
   
 16. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 749
  Kyllä se maayhteys PITÄÄ olla, ei se datankulku muuten ole luotettavaa. Vaikka se datansiirto kuinka on differentiaalinen, ei se tarkoita, että väylä voi kellua missä tahansa potentiaalissa. Helposti muuten tulee virheitä bittien kulkemisessa, kun jännite inputissa menee yli jännitealueen. Hieman isompi piikki sitten tekeekin lopullisen tuhon :)

  Jaa, ettei maadotettujen laitteiden välillä voi esiintyä jännite-eroa? Siinä on piuhaa välillä, joka on selkeä induktanssi, samoin epämääräisiä liitoksia. Kytkentä- ja häiriöpiikit voivat aiheuttaa kaikkia kivoja potentiaalieroja, jotka tuhoaa usb-liitynnän. Säteilevät häiriöt (vaikkapa kännykkä) sotkee toiminnan.

  Todennäköisesti murot eivät tuollaisia virityksiä sijoita Euroshieldiltä tilaamaansa huoneeseen? Vai onko sulla? :D
   
 17. Molexi

  Rekisteröitynyt:
  21.01.2010
  Viestejä:
  1 101
  Olet täysin oikeassa!:o

  Onko muuten maajohtimien teippaamisella kaiuttimista jotain haittoja (sähköiskun vaara tietysti)?

  Optinen kaapeli olisi siis paras? Mitenkäs ne balansoidut kaapelit, poistuuko niillä maalenkkipörinä vai olenko nyt saanut väärän kuvan niistäkin?
   
 18. references

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2008
  Viestejä:
  416
  -
   
  Viimeksi muokattu: 30.09.2018
 19. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  Taidan jättää aluksi tuommoisen jatkojohdon käyttöön jossa on ihan perus nappula jolla voi sitten aina iltaisin ym. kaikki laitteet sammuttaa jos tarvitsee.

  Tänään pitäisi saada päätettyä mihin erottimeen päädyn. Jollain tuo ongelma on kuitenkin saatava pois ja halvinta ratkaisua etittään.

  Tietysti paras mahdollinen tilanne olisi se että jollain olisi joko myydä tai sitten löytyisi liike joka myy jostainpäin suomea. Tosin toisaalta tekisi mieli testata kuuluuko noista häiriöitä ilman sitä.

  Ja mitäänhän en ole viellä tilannut ( Linkki alkuperäiseen aiheeseen: http://murobbs.plaza.fi/viihde-elek...met-ostaisin-koneeseeni-6.html#post1707365833) kuten tuosta näkyy. Ainoastaan kaiuttimet ja kaapelit ovat aikalailla varmat mutta dac ja galvaaninen erotin voisi mahdollisesti muuttua mutta koitan säästää rahaa niin paljon kuin mahdollista niiden osalta aluksi ja myöhemmin kun saan rahaa niin sitten tilata paremmat jos tarvitsee.

  EDIT: Näillä näkymin tilaukseen menossa tämä: USB Isolator, Galvanic Isolated USB 2.0 - Electronics-shop.dk
   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2011

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti