Yleinen DAC-keskustelu.

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Matti Niemelä, 12.06.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  893
  Kyllä, mutta dac ei terminä viittaa automaattisesti tietokoneen lisälaitteeseen ja siihen minä tartuin. Monesta cd-soittimestakin on iät ja ajat saanut äänisignaalin ulos optisen liitännän kautta digitaalisena, jotta sen on sitten voinut muuntaa haluamallaan dac-laitteella analogiseksi signaaliksi. Lisäksi dac-yksikkö on ollut oleellinen tieto esimerkiksi hifitason cd-soitinta valkatessa jne. Omaa Denonin usb-dac-amppianikin on markkinoitu sellaisin saatesanoin, että sen sydämenä toimii sama äänipiiri kuin Denonin parhaissa sacd-soittimissa.

  Tietokoneen lisälaitteena dac on varmasti uudempi käsite, koska tietokoneen käyttäminen osana hifitason äänentoistoa ja hifiharrastusta on uudempi juttu. Käsitteiden ero on suurelta osin semanttinen mutta mielestäni järkevästikin perusteltavissa. Hifilaitteena "dac" ei tee juuri muuta kuin kääntää digitaalisen signaalin analogiseksi. Äänikorteissa on pc-raudan alkuhämäristä alkaen ollut ideana ympätä mukaan muutakin toiminnallisuutta kuin alkeellinen signaalimuunnin. Ne tosiaan hallitsevat myös mikrofonin sekä monikanavaääniä ja peleihin liittyen erilaisia efektejä ja niin pois päin. Vielä kymmenkunta vuotta sitten äänikortista saattoi löytää myös midiliitännän tai peliportin.
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2017
 2. Juustonaksuh

  Rekisteröitynyt:
  13.11.2010
  Viestejä:
  567
  Viimeksi muokattu: 13.01.2017
 3. Mindstar

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2013
  Viestejä:
  547
  Creativella näyttäis olevan BlasterX G5 ok hintaan, joka on pykälää parempi kuin nuo edelliset. Nuo Creativen vehkeethän on sitten ulkoisia usb äänikortteja, eikä DACeja. DACissa ei edelleenkään ole mikkiliitäntää.
   
 4. tupi82

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2016
  Viestejä:
  14
  Enkä minä sellaista väittänytkään.
   
 5. Stige

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2007
  Viestejä:
  1 882
  Itteäki himottais vaihtaa tää Xonar U7 johonkin SMSL taas kun se SMSL M2 oli omasta mielestä ihan perhanan hyvä sen ajan mitä se toimi, kun vaan tietäis vaivaako parempia malleja sama lyhytikäisyys.
   
 6. Juustonaksuh

  Rekisteröitynyt:
  13.11.2010
  Viestejä:
  567
  @Stige
  Tuo SMSL on kyllä hyvän hintainen ja vaikuttaa ihan kelpo kapistukselta mitä oon siitä netistä lueskellut.

  Aikeissa tilata joko tuo SMSL-SD793ii tai Fiio E10K. Kumpi?
  Käytössä Beyerin DT 770(80 ohm), bassotoisto kaipais eniten lisämuhkeutta, korkeat toistuu jo nyt tarpeeksi kirkkaasti.
   
 7. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  893
  Eikä kukaan väittänyt sinun väittäneen. Jotenkin tarpeettomia tällaiset kommentit.
   
  Viimeksi muokattu: 14.01.2017
 8. tupi82

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2016
  Viestejä:
  14
  Ja kuitenkin sanoit takertuneesi juuri siihen... Eli et suoraa sanonu, mutta sen voi ymmärtää monella tapaa, mitä kirjoitit. Kysyjä, jolla alunperin siinä kommentissani vastasin haki kuitenkin VAIN max. n.100€ hintaluokan laitetta. Oikeastaan ainoa lisävaruste sen hintaluokan laitteissa on kuulokevahvistin, jos on. Siis ainakaan vähänkään laadukkaammissa meinaan. Ja se ei katso sitä, onko se DAC- vai äänikortti-drändin alla kulkeva tuote. Topisaalta niissä taas ei ole mitään peliportteja tai muita lisä-hienouksia. Ei edes äänikortti-nimellä myytävissä. Ja linkittämiensä perusteella päättelin vielä, että mahdollisesti voisi ulkoinen laite olla haussa.
   
  Viimeksi muokattu: 15.01.2017
 9. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  893
  Et sinäkään mitään suoraan sanonut vaan kirjoitit niin sekavasti, että sen pystyi ymmärtämään monella tavalla. Ja koska sinun kirjoituksesi oli niin pitkin vittua, niin koin tarpeelliseksi selventää niitä epäkohtia, jotka muilla lukijoilla voisivat synnyttää väärinkäsityksiä. Happy now?
   
 10. tupi82

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2016
  Viestejä:
  14
  Se oli vastaus yhteen ainoaan kysymykseen jossa haettiin 100€ hintaluokan laitetta. Ja kysyjä oli aika ulalla asiasta. Tiuossa hintaluokassa kuitenkaan ei saa ylimääräisiä hienouksia (ainakaan vähänkään laadukkaampiin laitteisiin) ja ihan sama kummalla nimityksellä olevan laitteen ostaa, koska kumpikin hoitaa saman asian. Eli en jaksanut alkaa siinä ruotimaan asiaa kovin syvällisesti.
   
 11. Juustonaksuh

  Rekisteröitynyt:
  13.11.2010
  Viestejä:
  567
  Tuli hommattua Fiion E10K, Beyerdynamicsin DT 770 ( 80ohm ) kaverereiksi.

  Kieltämättä hieman petyin, eroa Asuksen Z170 Pro gamingin äänilähtöön ei ole juurikaan, ja varsinkin parempi bassotoisto mitä kaipasin DAC:ilta uupuu totaalisesti, emolevyn ollessa jopa parempi.
  Onko joku pielessä vai mikä tässä mättää?
  Löytyykö mitään equalizeria millä saattais saaha pelastettua vai laitanko DAC:in kiertoon ja koitan onneani ja ostan toisen valmistajan DAC:in kokeiluun?
   
  Viimeksi muokattu: 19.01.2017
 12. F-B

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2008
  Viestejä:
  323
  Kepillä jäätä; onko kukaan onnistunut parittamaan Samsungin telkkarin älykakeen SMSL:n dacin tai vahvarin? Mulla malli Q5 Pro.
  Tai löytyykö niksiä millä tuon opettaisi? En tarvitse kuin volyyminsäädön.
   
 13. Terabitti

  Rekisteröitynyt:
  05.08.2001
  Viestejä:
  155
 14. P701

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2009
  Viestejä:
  245
  Jotenkin vähän epäilyttävän näkösiä juotoksia muutenkin. Niin SA9023 vasemman reunan 4. ylin jalka ei taida olla juotettuna mihinkään? Hassusti vielä tinalla yhdistettynä SA9023 oikealla olevan soic-piirin kaksi jalkaa, liekö tarkotus vai vahinko? Parin konkan jalatkin juotettu, että ei tiedä ottaako ne oikeasti kosketusta vai ei.

  Todennäköisin vika kuitenkin varmaan tuo SA9023 piirin jalka. Tosin, netistäkään hakemalla ei mitään datasheetiä löytynyt, että mikä pinni tuo on.
  Hankala voi olla korjata, kun sen jalan alta on tinat johonkin hävinnyt, mutta ei nyt mahdoton. Kapealla kolvinkärellä ehkä koittaa tehdä juotos ja varoa ettei polta piiriä?
   
 15. Yamshiro

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2014
  Viestejä:
  23
  Moikka!

  Olisiko kenelläkään käyttäjä kokemusta kokemusta tai yleistä tietämystä IFi-audion tuotteista? Olen harkinnut Ifi-audio Nano iDSD kuulokevahvistimeksi. Tai vaihoehtoisesti Ifi-audio Nano iCAN, mutta tässä herää itselleni kysymys, onko näillä liitäntä tyyppi eroilla millaista merkitystä esim. äänen laatuun. Parempi kytkeä usbin kautta kuin suoraan emolta RCA:lla? Toki iDSD on D/A muunnin samalla joka hoitaisi analogisen muuntamisen, valmistajan sivuilla mainitaan, että toimii myös vahvistimena. Netistä mitä etsiskellyt tämän valmistajan käyttäjäkokemuksia, yleisesti ottaen tuntuu olevan pidetty -ja loistava tuote. Kuulokkeina käytän tällä hetkellä Hifiman HE400i, kuulokkeet ovat 35ohm luokkaa, nykyinen vahvistin uDac Nuforce 3. Nykyiselläkin ajaa näitä kuulokkeita kohtuun hyvin, mutta hieman saisi ollla potkua enemmän näille kuulokkeille. Useassa pelissä joutuu viemään volumen aivan täysille, jotta edes jotenkin saa kohtuullisen äänen tason ulos.
   
 16. Temesklk

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2013
  Viestejä:
  289
  Moro.

  Hakusessa olisi halpa, mutta hyvä DAC Behringer Truth B2030A kajareiden kaveriksi. Kun ostin kajarit, joku taisi suositella Behringer U-Control UCA202 -DACia. Onko tuo vielä relevantti vaihtoehto? Lueskelin vähän tuosta ja ilmeisesti on hyvä. Ainoastaan ei ole kuulokkeille hyvä jos on alle 80ohm kuulokkeet. Minulla kuitenkin 150ohmiset ja kuulokkeet pysyy muutenkin kiinni äänikortissa (Soundblaster Z) virtual surround äänen takia peleissä.

  Tällä hetkellä Behringerit menee samaan äänikorttiin 2x XLR to 3.5mm kaapelilla. Tuolla ei varmaan kannata kuitenkaan laittaa kajareita DACin kuulokeliitäntään kiinni vaan kahdella RCA -kaapelilla?

  Auttaako tuo DAC mahdollisesti myös staattiseen ääneen? Tällä hetkellä särisee aika ärsyttävästi erityisesti peleissä ja jostain syystä kun laittaa streamin pyörimään MPC-BE -videoplayeriin Streamlinkillä.
   
 17. Temesklk

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2013
  Viestejä:
  289
  Olen nyt viikon verran tutkinut asiaa ja päätynyt siihen, että ostan DACin, jossa on optical input ja yhdistän sen Soundblaster Z äänikorttiini. Tällaisen setin olen kasannut:

  Paras minun tarkoituksiini löytynyt DAC olisi Audioengine D1. Valitsin tuon lähinnä volumesäädön vuoksi, jota en muista tuon hintaisista DACeista löytänyt. Myös tarvittavat liitännät, hyvät arvostelut ja tyylikäs ulkonäkö.

  Optiseksi kaapeliksi tämä ja B2030A:iden ja DACin väliin 2x XLR to 2x RCA kaapeli.

  Mietteitä tästä setistä tai muita ehdotuksia?

  Edit: Toinen mitä olen katsellut on Schiit Modi-2 Uber. Ilmeisesti parempi laatuinen kuin Audioengine D1, mutta tuossa ei vain voi säätää volumea. Sen verran tiedän, että Windowsissa olisi hyvä pitää volume maximissa ja säätää sitten dacilla tai erillisellä pre-ampilla. Mites tuon Modi-2:n kanssa sitten menisi? Toimiiko silti hyvin, vaikka pitää Windowsista säätää volumea? Schiitin oma SYS pre-amp olisi 75€ ja se on aika paljon pyydetty pelkästä volumensäädöstä, vaikka kuinka laadukas onkin.
   
  Viimeksi muokattu: 27.03.2017
 18. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  893
  Päin vastoin Modi 2:sta pyydetty 180 € on liikaa pelkästä dacista. Viiden euron usb-äänikortti hoitaisi sen homman yhtä hyvin. Nyt kun kyse ei ole edes kuulokevahvistimen tarpeesta vaan äänikortista kaiuttimille, niin ei ole oikein mitään tarvetta panostaa ylimääräistä laitteistoon.
   
 19. Temesklk

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2013
  Viestejä:
  289
  USB:n kautta voi kuulemma silti tulla häiriötä, niin haluan pelata varman päälle ja laittaa Optisella kiinni. Myöhemmin, kun kuulokevahvistimelle on käyttöä, voin ostaa tuon Magni 2 Uberin, jonka kautta saa noiden kajareidenkin volumea sitten säädettyä. En muutenkaan tykkää ostaa jotain halpiskamaa, joka kuitenkin pitää vaihtaa parempaan myöhemmin, niin ostan nyt kerralla hyvän. :D
   
 20. Mindstar

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2013
  Viestejä:
  547
  Optinen liitäntä rajoittaa sitten yleensä kaistaa verrattuna usb:hen. Itsellä ei ainakaan usb:n kautta ole tullut havaittavia häiriöitä..Audio-GD NFB-11 on myös yksi huippu vaihtoehto DAC/kuulokevahvistin/esivahvistin yhdistelmistä.
   
 21. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  893
  Häiriöitä tulee ymmärtääkseni vain silloin, kun laite ottaa virtansa suoraan usb:stä ja maalenkki pääsee muodostumaan. Verkkovirralla toimivat laitteet ovat silloin immuuneja. Optisella ja usb:llä ei ole muuten eroa, mutta optisen kautta voi olla vaikeampaa saada korkean resoluution matskua ulos, mutta sen näkee sitten kun kokeilee. (Ja ne korkeammat resoluutiot ovat ihan höpöä, joten signaalin voi huoletta konvertoida koneella normaaliksi.)
   
  Viimeksi muokattu: 27.03.2017
 22. Temesklk

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2013
  Viestejä:
  289
  Ainakin tuotesivulla lukee "Modi 2 Uber: 16/44.1 to 24/192 via USB. 16/44.1 to 24/192 via Toslink* and Coax." eli pitäisi ainakin tässä tapauksessa olla sama "kaista", jos nyt ymmärsin termin oikein. Toslinkille on kyllä laitettu lisäys "*Note: many optical transmitters cannot output 24/176 and 24/192 reliably".

  Ja tosiaan tuollainen yhdistelmä olisikin aika kätevä, mutta hintakin on korkea. Schiit Stackissa on se hyvä puoli, että voi ostaa DAC ja kuulokevahvistin/esivahvistin erikseen. Ymmärtääkseni noiden erillisyydelläkin on kuitenkin huonona puolena se, että tulee ylimääräiset kaapelit dacista amp/preamp:iin. En sitten tiedä, kuinka paljon vaikuttaa. Myös kuulemma todella kova combo hintaansa nähden.

  Tuo Magni-2 Uber onkin sitten oiva valinta, koska se toimii verkkovirralla. Halvempi Magni-2 ottaa virran suoraan usb:stä. Taidan silti käyttää optista, koska SBZ:ssäni on Optical Output ja siten pystyn helposti hotkeyllä vaihtamaan kuulokkeiden ja kajareiden välillä.
   
 23. olvitölvi

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2017
  Viestejä:
  2
  Niin onko Pro caster DAC-03 - USB-DAC mk II volumen säätö laitteen oma säätö vai säätääkö se windowsin volumea? Kysyn kun ei ole kuulokkeissa omaa volumen säätöä ja tarvitsen sellaisen volumen säädön, mikä ei säädä windowsin volumea samalla niin kuin näppäimistön volumen säätö, ja en tiedä DAC laitteista mitään.
   
 24. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  893
  Kyllähän tuo näyttäisi olevan, kun Verkkokauppa.comin tuotekuvauksessa sanotaan, että kaiutinlähtö on "säätyvä", mikä tarkoittanee sitä, että potikalla voi säätää myös kaiuttimien volaa.

  Edit: niin ja tuolla sivun laidassa lukee erikseen "analoginen äänenvoimakkuussäädin"...
   
  Viimeksi muokattu: 05.04.2017
 25. olvitölvi

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2017
  Viestejä:
  2
  Kiitos!
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti