YLE rajoitti Atomin Paluu dokkarin katseluoikeuksia

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja webspy-FIN, 26.04.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. hirvi2

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2001
  Viestejä:
  600
  Mistä me tiedämme että esimerkiksi tuo nainen ei ole kuvottava saarnaava idiootti, joka karkoittaa ystävänsä jo pelkästään viehättävän persoonallisuutensa voimalla.

  Ei sillä että voin hyvin kuvitella tuon ilmapiirin. Briteissä ja jenkeissäkin ollut hyvää metakkaa hiilityöpaikkojen puolesta, vaikka esimerkiksi keuhkoahtauma tai syöpä lienee työperäisenä sairautena aika todennäköinen.

  Ydinvoima nyt vain sattuu olemaan sellainen aihe, että kylän umpimieliset ovat saattaneet olla oikeassa ja ydinvoima on palvellut paremmin vaurastumista ja terveyttä kuin hiilen polttaminen(tai moni muu). Ydinvoimankin vastustuksen historia on mielenkiintoinen ja liikkeen syntyessä ei ilmastonmuutos ollut tapetilla vaan enemmän ydinvoima=ydinaseet fantasiat/fobiat.
   
 2. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 832
  Vai on se sähköasentaja Arto Lauri nykyään oikein "sähköinsinööri"? Mistähän teknillisestä oppilaitoksesta hän mahtaa olla insinööriksi valmistunut niin tarkistetaanpa tiedon paikkansapitävyys?
   
 3. ArhPos

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2000
  Viestejä:
  247
  Eikös hän ollut kvanttiydinfyysikko ?
   
 4. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Olkiluoto kolmosen maailman suurimman ydinvoimalan prototyyppi on ollut yksi maailman surkeimmin onnistuneista rakennusprojekteista. Hintalappu piti olla 2,7 miljardia euroa ja voimalan valmistua tuotantoon viidessä vuodessa vuonna 2009. Hintalappu taitaa olla nyt jo yli 8,5 miljardia euroa ja eletään vuotta 2016 eikä voimala ole vieläkään valmis. Uusin virallinen valmistumisarvio on vuosi 2018, mutta tuskin kukaan hämmästyy jos sen valmistuminen venähtääkin 2020-luvulle.

  Dokumentissa Arto Lauri mainitsi jotain työntekijöiden kuolemantapauksista ja sairastumisesta mitä Olkiluoto ykkösessä ja kakkosessa on ilmennyt. Tästä aiheesta olisi mielenkiintoista ollut kuulla lisääkin. Joskus olen itse kuullut aivan uskomattomia juttua Olkiluodon voimaloiden turvallisuuskulttuurista millaista se on joskus vuosikymmeniä sitten ollut. Yksi erikoinen esimerkki on se, että polttoaineen jäähdytysaltaaseen oli joskus tippunut joku tuokalupakki työkaluineen siellä kesätöissä olleelta kahdelta yliopisto-opiskelijalta. Olivat sitten miettineet porukalla miten ongelma ratkaistaan. Lopputuloksena päätyivät sitten onkimaan ne työkalut sieltä ylös naruun kiinnitetyllä magneetilla. Hyvin se onkiminen ilmeisesti sujui ja romut saivat takaisin, mutta molemmat kuolivat sitten muutaman vuoden päästä syöpään. Jutun todenperäisyydestä minulla ei ole mitään tietoa enkä pysty sitä varmistamaan. Tarina on kuultu kuitenkin suoraan siellä töissä olleelta joka lopetti ne hyväpalkkaiset hommat siellä omien sanojensa mukaan tuollaisten syiden vuoksi. Selvyyden vuoksi sanottakoon ettei kyseinen tarinan kertonut ainakaan Arto Lauri ole.
   
 5. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 832
  Tässä nyt linkki tuohon "dokumenttiin", jostain syystä senkään laittaminen ei onnistunut AP:ta?

  http://yle.fi/aihe/ohjelma/dokumenttiprojekti-atomin-paluu-2542016

  En nimittäisi tuota tuotosta miksikään dokumentiksi. Enempi se on joku "ajankuva" tai taideteos. Eräänlainen kyhäelmä yrittää kuvata helvetin isoa rakennusprojektia.

  Kyllä tuo ihan katsomiskelpoinen on ja todettakoon samalla, että Arto Lauria tuo dokkari ei tosiaankaan käsittele. Hieman kyllä häiritsee, että hän sai puheaikaa noinkin paljon. Olisin odottanut vähän enemmän itsekritiikkiä ohjelman tekijöiltä. Ei sitä kajahtaneille liikaa lähetysaikaa kannata antaa.
   
  Viimeksi muokattu: 28.04.2016
 6. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 832
  Kun on iso määrä ihmisiä, sieltä kuolee syöpiin ihan luonnollisesti aina joku.

  En usko tuohon työkalupakki stooriin. Miten säteilysaastunut ihminen tai työkalut on muka saatu ilmaisinten ohi?
   
 7. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  Tuo on silkkaa paskapuhetta. Tai voi olla että he kuolivat syöpään mutta voimalan säteily ei ollut syyllinen.

  Sä voit vaikka uida tuolla jäähdytysaltaassa ilman mitään ongelmaa, kunhan vaan et sukella niin syvälle että pääset kosketusetäisyydelle polttoainesauvoista.
  Jotta saisit tappavan annoksen tuolla onkimisella niin sun pitäisi onkia yksi niistä polttoainesauvoista ylös sen työkalupakin sijaan. Tai jos sauvat vuotaa niin sitten ehkä jos ongit työkalupakillisen vettä ja sitten juot sen veden niin voipi olla että olisi jotain seurauksia. Mutta tuskin silloinkaan.
   
 8. larez

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2011
  Viestejä:
  470
  Ihme jos nämä kaverit eivät ole kuolleet jo. Vesi sattuu olemaan vaan aika ihmeellinen elementti kun sauvat ovat yli 10m syvyydessä.

  [​IMG]
   
 9. Cesium

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2013
  Viestejä:
  679
  Pokka petti "dokumenttia" katsoessa monta kertaa, mutta ehkä typerin oli tämä lopussa oleva kohta, jossa kolme huru-ukkoa teki "tutkimuksia" hiekkamontun reunalla olevasta kasasta ja päättelivät siitä, että alue on maanjäristysaluetta.
   
 10. Savolae

  Rekisteröitynyt:
  17.04.2013
  Viestejä:
  600
  Eihän sitä tietenkään mistään tiedä, kun ei ole kuin henkilön oma sana kolmen vuosikymmenen jälkeen. Periaatteessa hän olisi voinut valehdella ihan koko jutun tai uhriutua muuten vain. Hän kuitenkin sanoi vähän katuvansa, että otti niin voimakkaasti asian omakseen, kun vähemmälläkin olisi pärjännyt. Tätä en näe tarpeelliseksi kyseenalaistaa. Vaikea minun kuitenkin on kuvitella, suomalainen mielenlaatu tuntien, että aivan jokainen kyläläinen olisi tullut sanomaan: "Ai sä vastustat tätä projektia? No ei se mitään, me kunnioitetaan sinun mielipidettäsi, vaikka se on eri kuin meillä. Keskustellaan asiasta joskus sivistyneesti yhdessä.".

  Ydinvoiman vastustaminen aiheena on tosiaan mielenkiintoinen. Minua kiinnostaisi tietää miksi ihmeessä Suomessa ruvettiin aikoinaan rakentamaan noin valtavaa projektia, kun ydinvoima oli kaikkialla muualla maailmassa kovasti vastatuulessa, saati sitten Pyhäjoki, tuon fiaskon jälkeen. Pääasiassahan homma varmasti johtuu Suomen talousrakenteen historiasta. Silloin ennen Nokian kultakautta Suomen ylpeyden aihe oli raskas teollisuus (tai no ei nyt ylpeyden aihe, mutta se oli parasta mitä täällä oli taloudelliselta kantilta olemassa). Se, että paljon energiaa vaativat metalli ja paperiteollisuus sai niin merkittävän rooliin taloudessa, johti muutaman suurimman yhtiön suunnattomaan valtaan eduskunnassa. Vaikka tietysti raskaalla teollisuudella vieläkin on todella merkittävä rooli Suomen taloudessa, on nuo valtakytkökset oman käsityksen mukaan vanhempaa perua. Oman käsityksen mukaan noiden uusien voimaloiden tarkoituksena ei ole niinkään vastata mihinkään hälyttävään energian puutteeseen, kuin tiputtaa suurteollisuuden, ja erityisesti näiden muutaman suurimman metalli-, paperi- yms. alan, kustannuksissa sähkön osuuden hintaa.
   
 11. djj

  Rekisteröitynyt:
  17.10.2003
  Viestejä:
  313
  Mitämitä, Pan Sonichan on loistava! Jussi-palkitut musiikit. ;)
   
 12. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 832

  Nils-Axel Mörner siellä oli raaputtelemassa. Ydinvoiman vankka vastustaja geologi. https://en.wikipedia.org/wiki/Nils-Axel_Mörner

  6-7 Richterin maanjäristys in my ass. Kaikkea sitä kehdataan esittääkkin.

  Yksi syy on varmasti ollut, että emme ole ns. perusenergian suhteen omavaraisia. Muistanet mm. Venäjältä tuodun sähkön. On varmasti vaikuttanut noihin päätöksiin.


  Mikähän mölli tuo yksikin oli kun ei osannut lausua "Saskatchewan"? Vähillä lahjoilla sitä näemmä pääsee johtajaksi.
   
 13. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Varmaan sillä on ollut sellainen tarkoitus. Tai sitten luoda niille omistajina PVO/TVO konsernissa oleville teollisuusyrityksille erittäin tuottoisa lisäpisnes siitä halvalla tuotetun ydinsähkön myynnistä kuluttajille kovalla hinnalla. Tosin suunnitelma on epäonnistunut täydellisesti kun uuden ydinvoimalan ja sillä tuotetun sähkön omakustannushinta pompsahtanut pilviin ja samaan aikaan pörssisähkön hinta romahtanut. Eli aikanaan näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa 2020-luvulla se ei tule tuottamaan muuta kuin raskaat miljarditappiot.

  Tosin sähkön pörssihinta on sellainen ettei Pohjoismaissa kannata rakentaa mitään sähköntuotantokapasiteettia ilman massiivisia tukiaisia. Ainoa mikä kannattaa enää taloudellisesti on uusien vesivoimaloiden rakentaminen, mutta alkaa olla jo 90 prosenttia Suomen koskista rakennettu ja niistä saadaan noin 14 prosenttia Suomen sähköstä. Jäljellä olevista muutamista suojelluista koskista ei enää paljoa sähköä saataisi vaikka nekin tuhottaisiin voimayhtiön omistajien edun nimissä.

  Mielenkiintoista nähdä miten se noin 6 miljardin euron lisälasku Olkiluoto kolmosen rakentamisesta jaetaan aikanaan välitystuomioistuimessa Arevan ja TVO:n kesken. Jos lasku pistettäisiin vaikka puoliksi niin taitaisi olla TVO:lla konkurssihakemuksen jättö edessä tai ainakin hyvin lähellä.
   
 14. Savolae

  Rekisteröitynyt:
  17.04.2013
  Viestejä:
  600
  Mitä tarkoittaa perusenergia? En tunne määritelmää. Kyllähän tämä omavaraisuus oli kanssa tapetilla, joten kyllä senkin nostamisella on varmasti ollut vaikutuksensa. Sitten kanssa kun ovat nämä voimalat niin isoja projekteja, niin eiköhän siellä kulissien takana tapahdu jonkinlaista maiden välistä poliittista lehmänkauppaa, tosin Venäjän kanssa varmaan enemmälti. Uskon kuitenkin noiden teollisuuden lobbareiden olevan se päällimäinen syy. Sen huomaa aina kun esimerkiksi Vuotos-keskustelu nousee pinnalle, ovat teollisuuden äänenkannattajat harvinaisen aktivoituneita.
   
 15. Tonto-

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  4 310
  Vastahan maa järisi Perämerellä yli neljän richteerin asteen voimakkuudella. Kyllä kallioperä liikkuu Suomessakin.

  Voimalan nyt voi jotenkin vielä ymmärtää, mutta ydinjätteen säilöminen meren rannalle syvälle sen pinnan alle on kyllä suomalaisen, lieko geenirasituksesta johtuvan, typeryyden ja näyttämisenhalun ilmentymistä käsittämättömin.
  Betatestaajina ollaan, koska joku lipevä keskieurooppalainen eunukki on onnistunut nuolemaan suomalaisen bisnesmiehen persettä oikeasta kohtaa. Ja on tehnyt diilin luultavasti aivan helvetinmoiseen alehintaan. :D

  Koko hanke pitäisi lopettaa ympäristöturvallisuuden nimissä ja arvioida puolueettomasti voiko TVO ja Areva saattaa hankkeen turvallisesti loppuun.
   
  Viimeksi muokattu: 28.04.2016
 16. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 832

  Jos olisit ollut luonnontieteen tunnit hereillä, tietäisit että Richterin asteikko on logaritminen. Siten Ricter kutosen ja richter nelosjäristysten välillä on voimakkuudessa 100x ero. Vapautuvassa energiamäärässä sen sijaan on 1024x ero!

  Selkokielellä (Wikipedista):
  Richter 4 järistys: Pienehkö, "ikkunat helisevät, ei merkittäviä vaurioita"
  Richter 5: Keskinkertainen "huonosti suunnitellut rakennukset vaurioituvat"
  Richter 6: Voimakas, tuhoisa 150 km säteellä
  Richter 7: Erittäin voimakas, vakavia vaurioita laajalla alueella, mm. sillat sortuvat jne
   
 17. Pöytä

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2001
  Viestejä:
  4 255
  En oikein osta tätä tarinaa. Eihän tuon pitäisi todennäköisesti johtaa mihinkään erityisiin ongelmiin ainakaan huomaamatta. Niissä altaissahan voidaan tehdä mm. sukeltaen töitä.
  Jep. Muistelen lukeneeni, että näin on joskus jossakin päin maailmaa sattunut(esineen tarkka luonne varmaankin vähän sauvasta poikkesi), ja hälyttimet kyllä paljastivat tilanteen just sillä hetkellä kun sukeltaja nousi pintaan ja tajusi pudottaa esineen altaaseen.
   
 18. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 705
  Tais olla käytetty neutroni-ilmaisin tms. vastaava primääripiirissä ollut mötikkä. Sukeltaja ei sukelluksissa kuullut hälytystä tai sitten sillä oli joku virhe asetuksissa. Pinnalla oli jo myöhäistä. Allasvesi itsessään on kontaminoitunutta ja aiheuttaa uintireissun jälkeen varmasti vähintäänkin pitkällisen suihku/sauna-tuokion. Säteilyä suurempi vaara on kuitenkin veden lämpötila, varsinkin revision aikana vesi voi olla ikävän polttavaa. Lukuarvoja en muista, mutta 50 astetta lienee aika lähellä.

  e: Mitä itse dokumenttiin tulee, niin mun mielestä yle/tekijät pitäisi pistää edesvastuuseen sairaan ihmisen nöyryyttämisestä. Varsinkin tilanteessa, jossa selkeästi sairaus on mennyt niin pitkälle, että ihminen ei itse enää tajua tilannetta.
   
 19. Savolae

  Rekisteröitynyt:
  17.04.2013
  Viestejä:
  600
  No dokkari on näköjään dokumenttiprojektin otsikon alla, ja dokumenttiprojekteissa keskiössä ovat erilaiset ihmiset. Eikä tuo mitenkään nöyryyttävä dokumentti ole, päin vastoin, se nöyryyttäminen löytyy ihan dokumentin ulkopuolelta.
   
 20. Tojar

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2004
  Viestejä:
  926
  Ilmeisesti tätä tapausta käsitteli XKCD muutama vuosi sitten, liekö sitten tuo Olkiluodonkin legenda tapauksen inspiroima?
  http://what-if.xkcd.com/29/
  http://www.isoe-network.net/index.php/component/docman/doc_download/1756-ritter2011ppt.html
   
 21. Pöytä

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2001
  Viestejä:
  4 255
  Tuo tapaushan se oli. Jostain syystä muistelin, että sukeltaja olisi ollut akuutin säteilysairauden takia tehohoidossa ja/tai ehkä menettänyt sormia, mutta pdf kertoo ettei hän luultavasti saanut mitään pysyviä haittoja.
   
 22. Pöytä

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2001
  Viestejä:
  4 255
  En minäkään nyt ihan suoraan sanoisi, että dokumentti tekisi pilkkaa sairaasta ja harhaisesta ihmisestä, mutta kyllähän tuossa selvästi dokumentaarista osaamattomuutta on. Sanoisin peräti, että eettinen ongelma.

  Kuka tahansa taustatyön tehnyt dokumentaristi kyllä tunnistaa äärihörhön salaliittoteoreetikon(sekä tunnistaa Suomen kuuluisimman sellaisen ja ennaltakin tuntee tämän jutut). Tällaisen henkilön ottaminen mukaan missään laajuudessa ja varsinkin keskeiseen rooliin on selkeää sensaatiohakuisuutta. Vieläpä kun varsinaisen aiheen kai piti olla ihan todellisissa kolmosyksikön työmaan pahoissa ongelmissa, ei kuvitelluissa ykkös- ja kakkospannujen beetasoihtuvuodoissa. Jos taas halutaan käsitellä hataraa salaliittoteoriaa, jonka mukaan laitoksen henkilökuntaa on "hiljennetty" enemmän ja vähemmän lopullisin menetelmin, niin miten uuden pannun ryssiksi rakentaminen liittyy asiaan?

  Jos haastateltavien valinta on muka mennyt tällä tavoin ihan vahingossa, se ei ole mitenkään lieventävä asianhaara vaan kertoo niin uskomattomasta harrastelijamaisuudesta, että pitää varmaan kohta tarkistaa, onko tämä pätkä tuotettu lukion mediakurssin harjoitustyönä.
   
 23. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 705
  Ehkä nöyryyttäminen ei ollut oikea termi, mutta en kyllä hyväksy mieleltään sairaan henkilön harhojen vahvistamista. Sitähän tuo on. "Olen oikeassa, kun ylekin uutisoi dokkariin." Paljoa en tuota viitsinyt katsoa, mutta senkin vähän perusteella kenen tahansa vähääkään järkeä omaavan olisi pitänyt ymmärtää millä tasolla jutut menee ja missä se todellinen ongelma on. Varsinkin sellaisen dokumentaristin, joka on ydinvoiman aiheekseen valinnut.
   
 24. Oestrus Taurus

  Rekisteröitynyt:
  30.10.2011
  Viestejä:
  2 414
  Vahva tämä! Kyseinen dokumentti alkoi jo ensi animaatiolla sellaisella viestillä, että katsojan ei kannata edes yrittää miettiä/ottaa selvää kemiasta, fysiikasta tai yleislogiikasta yhtään mitään. Sitä vastoin hänen tulisi pyhittää oppimisensa uskonnoille (Esim. vaikka se omega-3 rasvahappojen saanti suositus voi rasian kannessa, Maa on on pannukakku, kaikki "gorillat käyttävät hormooneja" ym.). Tämä on pedagoginen ongelma, sellainen tyhjiö. Salaliiton keksijät tai toisinajattelijat löytävät inspiraationsa tästä vaietusta tyhjiöstä. Se on kuin ketjureaktio tyhjiössä, mutta joskus voi osua jopa oikeaan. "Salaliittouskovaiset", jotka eivät kriittisesti pohdi ensin teorian rakenteita, ovat yhtä uskonnollisia kuin he jotka uskovat kiistatta "julkiseen totuuteen".

  Pedagoginen tyhjyys, se on suurin syyllinen salaliittoteorioiden syntyyn, kun älykäs, soveltava ja tiedonhaluinen ihminen täyttää yhteiskunnan pedagogisen tyhjyyden teoriallaan, siitä voi tulla totta tai "katastrofaalinen väärinkäsitys", voittaessaan uskovaisia ihmisiä teorialleen.
   
 25. ttppii

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2011
  Viestejä:
  1 284
  Käsittämätöntä, että YLE ylipäätään näyttää "dokumenttia", jossa tietolähteenä käytetään ilmiselvää skitsofreenikkoa.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti