Yksipyöräilyn aloittaminen

Viestiketju alueella 'Urheilu' , aloittaja Kubbih, 03.09.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Kubbih

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  988
  Aloitin uuden harrastuksen. Yksipyöräilyn! Tämä laji kehittää erityisen hyvin vatsa- ja selkälihaksistoa sekä nostaa nopeasti kuntoa. Alkutilanne ei omalla kohdalla ole hyvä. Mahaa on kertynyt vuosien saatossa ja kunto todella huono.
  Ostin Biltemasta (halvin) 20" yksipyöräisen 59e. Olen pidempi ja pulleampi kuin pyörän pituus- ja painorajasuositukset sallisivat. Pituus ylittyy melkein 10cm ja paino n. 15kg :)
  Eilen illalla kasasin pyörän ja harjoittelin 45min terassin kaiteesta kaksin käsin puristaen ja pyörän päällä keinuen. Pyörä tuntui kestävän ihan hyvin, mitä nyt rengas on vähän lintassa kun maksimit rengaspaineelle on 35ps. Ajattelin vähän päiväkirjan tapaista väsätä tänne, jos joku muukin innostuisi.

  1. päivä: Pyörän päällä pysyy ihmeen hyvin. Sivulle kaatumista ei tapahdu, vaan rengas lähtee tasapainon pettäessä alta eteen- tai taaksepäin. Pyörältä ei pääse kaatumaan pitkälleen, vaan jalat ehtii aina ensinnä maahan.
  Rasitus on kova. Hikeä pukkaa jo pian keikkumisen aloitettua vaikka ulkona kylmä. Pyörästä ehtii saamaan otteen ennenkuin se kolahtaisi maahan. Harjoituksen lopussa ei tarvinnut enää kuin toisen käden tukea vasten.

  2. päivä: Olisi kannattanut venytellä. Sängystä kahvinkeittimelle kävely ei ole kovin mukavaa puujaloilla. Kohtuullista kipua selässä ja reisissä. Portaissa huomasin myös pohkeiden jumituksen.
  Siirryin terassin kaiteelta asfaltille autotallin seinästä kiinni pitäen. Tajusin, että paino pitää olla penkin päällä, eikä polkimilla, kun könysin n. 6m pitkää seinää vasten. Opin pian kääntymään seinien päissä pyörän päällä. Harjoituksen loppupuolella hoksasin, että pystyssä pysyäkseen pitää kokoajan polkea, vaikkei kädet ihan mukana pysyneetkään.

  Muutama huomio. 1) Satula kannattaa olla niin korkealla, että jalka on suorana polkimen ala-asennossa. 2) Harjoitteluun mielellään ihonmyötäiset housut, jolloin kassit ei jää väliin (auts) niin helposti. Itsellä siis kankaiset shortsit. 3) Kun kunto ja/tai voimat loppuu, niin kannattaa lopettaa siltä päivältä. Jos siitä jatkaa, niin homma menee räpeltämiseksi ja seinän halaamiseksi. Treenasin vartin kerrallaan ja pidin juomataukoja kun aurinko paistoi. Yhteensä tunnin verran.

  3. päivä: Selkä ja vatsa kipeinä, hartiat jumissa. Jalat venyttelin hyvin, joten ne sentään pelasi ok. Aloitin seinästä tukea ottaen ja ajelin edestakaisin n. vartin verran. Sitten vaimo tuli kävelemään vierelle ja otin hänen olkapäästään tukea. Meni ihan kohtuu hyvin alkuvaikeuksien jälkeen. Meillä asfaltti laskee tietä kohti, joten heti kun pieni alamäki alkoi, niin tasapaino petti. Siinä kaaduin jo ihan rehellisesti selälleen, tosin kompuroin pyörän kanssa ensin. Ei tullut mitään jälkiä eikä oireita, joten jatkettiin harjoittelua. Horisonttiin katsominen vie heti tasapainon. Ajoasento mietityttää, et onko se oikein kun katson 2m eteen maahan kun tasapainoilen eteenpäin? Alkoi tottavie onnistumaan ihan oikeasti, enkä enää rystyset valkeena puristanut vaimon olkapäätä. Sitten iski väsy. Sen huomasi siitä, kun ei enää edes paria metriä pysynyt pystyssä. Viimeinen kerta onnistui täydellisesti muuten, mutta lensin lopussa ihan huolella selälleen asfalttiin. Kyynerpää aukesi ja selkään koski.
  Kyynerpää ei taatusti kestä toista samanlaista mälliä. Niinpä pitää nöyrtyä ja käydä ostamassa kunnolliset suojaimet. Polviin, kyynärpäihin ja ranteisiin. Jonkinlainen kypärä varmaan auttaisi kanssa. En ehdi niitä tälläviikolla ostamaan, joten pitää toivoa parasta ja pelätä pahinta. Treenasin yhteensä n. 50min. Juomataukoja vartin välein suunnilleen. Vaimo kokeili kanssa, hänestä se näytti aika helpolta. Ei pysynyt pyörän selässä yhtään polkaisua, vaikka tuet oli molemmilla puolilla. Ei se ole niin helppoa miltä se näyttää.

  4. päivä: Aloittelin rauhassa seinää vasten, kun vaimolla oli muuta puuhaa. Seuraavaksi menin selkä seinää vasten ja ajatuksena "vain" lähteä polkemaan. En vain uskaltanut, ei sitten millään uskaltanut irrottaa otetta seinästä. Noh, menin nurmikolle palotikkaita vasten ja sitten vain päästin irti ja lähdin polkemaan. Toisella polkaisulla maailma keikahti ja taas oltiin selällään. Onneksi oli nurmikko alla.. Siinä tuli sitten mietiskeltyä kaikenlaista lapsille sopimatonta, kunnes keksin miten tästä edetään. Hain vaimon suksisauvat ja hiukan epätasaisella nurmikolla sauvojen avulla parhaillaan 25metriä helposti. Oli vain niin tajuttoman raskasta kun rengas upposi nurmikkoon. Pari lenkkiä heitin ja siirryin sauvoineni asfaltille. Onnistui ihan kohtalaisesti. Pari kertaa pyörä vain pysähtyi ja jouduin astumaan pois. Sauvojen kanssa meni loistavasti!! Olisinko 70metriä putkeen mennyt kaatumatta kunnes iski väsy. Samalla huomasin, että paita ja housut aivan märkänä hiestä ja jalat niin paskana, että kävely oli vaikeaa. Venyttelin ja kokeilin uudestaan ja vedin suunnilleen samanlaisen satsin. Lopussa jalat tärisi niin paljon, et oli pakko lopettaa. Onneksi naapurit ei näe, on varmaan huvittavan näköistä :D

  5. päivä: Tänään ei pysty. Koskee niin vietävästi perseestä ylöspäin. Mahdan pitää taukoa huomisenkin yli. Sunnuntaina sitten taas ulos rimpuilemaan.

  6. päivä: Lepo

  7. päivä: Halasin seinää aluksi. Ei ollut mitää tatsia hommaan. Sitten sauvojen kanssa kiertämään asfalttia. Ensimmäinen vartti meni samoin kuin viime torstaina, eli hyvin hyvin haparoivaa. Juomatauon jälkeen alkoi tasapainoa löytyä hiukan paremmin ja poljin jopa 4 polkaisua ilman tukea. Siinäpä se tämän päivän suurin saavutus olikin. Homma on yhtä raskasta kuin ekaa kertaa kokeillessa ja vaatteet kastuu hiestä. Rapakunnosta ei ole muuta suuntaa kuin ylöspäin ^^

  8. päivä: Treenasin vain 45min. Siitä oli 7min venyttelyä ja veden litkimistä. Kokoajan tulokset paranee, hitaasti mutta varmasti. Pystyn pieniä pätkiä polkemaan siten ettei sauvat kosketa maata. Nyt ongelmana onkin se, että kaatuilee sivuille, mitä ei ollut harrastusta aloittaessa. On vaan niin ultimate raskasta tuo touhu. Ehdoton maksimi on 10min putkeen pyöräilyä. Sen jälkeen jalat tärisee niin pahasti että kävely vaikeutuu. Olen ottanut tavaksi käydä normi fillarilla n. puolentunnin lenkin heti harjoittelun perään. Jalat vetreytyy mukavasti ja tärinä lakkaa. Paino tippuu!! Ei työhousut kiristä enää ihan niin pahasti kuin ennen.

  9. päivä: Olin nukutushoidossa hammaslääkärissä. Oli kovat kivut ja olo muutenkin "tööt".

  10. päivä: Pää on kuin olisi saanut pesismailasta. Ei uskaltanut mennä kun kipulääkkeet tahtoo sumentaa näköä ja viedä tasapainoa. Pitänee huomenna arvioda kyvyt uudelleen. Kyllähän tuo polttelisi lähteä treeniin, kovasti!

  11. päivä: Lääkäri kielsi verenpainetta nostavan kuntoilun, eli ei voi edes normi fillarilla ajaa.

  12. päivä: Sama kuin edellinen päivä.

  13. päivä: Puolisen tuntia treeniä pätkittäin, ettei verenpaine nousisi liiaksi. Kas kummaa kun tulokset paranee vaikken 4 päivään ole treenannut yhtään. Nyt taitaa suurin ongelma olla se, että satula on liian alhaalla. Sitä ei voi enää nostaa yhtään ylemmäs. No ensiviikolla (toivottavasti pyörä saapuu) tilanne helpottaa kun saa kunnon menopelin alle.

  (Huomenna uudelleen kun töistä pääsee. Editoin aloituspostausta aina uuden harjoituskerran jälkeen. Näillä näkymin kerran päivässä.)
   
  Viimeksi muokattu: 14.09.2013
 2. E_Mustakari Banned

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2006
  Viestejä:
  754
  Mulle tuli just mieletön himo käydä hakemassa biltemasta vastaava pyörä. Onko pyörän laatu muuten vaikuttanut edes jotenkin asialliselta, ts. onko se halvan hintansa arvoinen?
   
 3. Kubbih

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  988
  Kyllä se minut on kantanut, vaikka olenkin liian isokokoinen pyörän päälle. Polkimet ei pysy, niitä joutuu kiristämään vähän väliä. Eikä auta vaikka kuin jakarilla vääntää. Ei ne siis irti lähde, mutta kun räminä alkaa kuulua, niin tietää mikä on löysällä. Olen kahdesti jälkikiristänyt napoihin kiinni tulevan haarukan. Ei se löysällä ollut, mut ohjekirja suositteli sitä. Laatu on ihan hyvä. Tosin hankala verrata kun en ole koskaan noita yli 200e pyöriä nähnyt. Itse ajan sillä niin pitkään kunnes hanskaan taidon ja hankin isomman ja kalliimman.
   
 4. E_Mustakari Banned

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2006
  Viestejä:
  754
  Kävin hakemassa pyörän ja laatu on juuri sitä mitä Bilteman pyörältä voi odottaa: lähes täyttä kuraa. Luulen sen kuitenkin ajavan asiansa toisin kuin saman firman hengenvaaralliset "maastopyörät", tälle ei paljon tule kilometrejä missään tapauksessa. Piti mennä kerrostalon väestönsuojaan reenaamaan kun siellä on (oli) suuri huone ja hyvin paikkoja joista pitää kiinni ja sisällä kaatuminen tekee vähemmän naarmujakin mutta se on näköjään nyt rakennettu täyteen jotain kopin runkoja, ilmeisesti tulevaan remonttiin liittyen. Ulkona sitten harjoittelut.
  Kuten ap:kin, kerron täällä myöhemmin kokemuksia ja kuinka pitkään meni ennen kuin pyörän päällä alkoi pysyä ilman tukea.
   
 5. E_Mustakari Banned

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2006
  Viestejä:
  754
  Tilannepäivitys.
  45 minuuttia räpeltämistä takana. Ensivaikutelma pikakokeilussa eteisessä oli "ei vittu, mahdotonta." Aivan erilaista kuin kuvittelin. Maastopyöräilykokemusta on alla aika runsaasti eikä tavallisella pyörällä paikalleen pysähtyminen esim. punaisten ajaksi tuota kovin suuria vaikeuksia. Siitä taidosta ei vain tuntunut olevan mitään hyötyä, melkein päin vastoin.
  Harjoittelin ullakon tamppausparvekkeella jossa on kaksi pitkähköä mattotelinettä peräkkäin. Niiden ympäri mahtuu pyörällä hyvin. Liikkeellelähtö on hankalaa; kaipaisin jotain porrasta tms. jolta nousta pyörän päälle. Kerran kun on liikkeelle päässyt, onnistuu telineiden kiertäminen jotenkuten haparoiden kun toisella kädellä hipoo mattotelineiden yläputkia. Välillä täytyy ottaa kunnolla kiinni.
  Jos päästää irti, loppuu meno viimeistään kolmannella polkaisulla. Useimmiten heti.
  Ajo ei kohentunut tämän ensimmäisen kerran aikana yhtään ja nyt olen aivan puhki, suihkuun täytyy mennä. Uskomattoman raskasta.
  Huomenna tai illalla uusi yritys.

  Toinen päivä:
  Tarkoitus ei ole pölliä ap:n threadia. Lyhyesti totean tähän tämänpäiväisen ensimmäisen vartin olleen HUIMA parannus eiliseen. Pisin mahdollinen matka ilman jyrkkiä käännöksia näissä tiloissa, n. 10m, onnistuu ilman tukea noin joka toisella yrittämällä. Yläkerroksen tamppausparveke alkaa käydä ahtaaksi. Aamulla pohkeet olivat aika kipeät. Huomenna tuskin yhtään paremmat :p
  Tämä harrastus olisi pitänyt aloittaa keväällä.

  Toisen päivän toinen sessio:
  Noin tunti ajoa. Arviolta vajaa sata metriä pääsin useaan kertaan ilman minkäänlaista tukea. Pihassa ei ole pidempää suoraa enkä osaa kääntyä.
  Kampi iskee nilkkaan kipeästi melkein aina kun nousee pyörän päälle. Vasemmanpuoleinen kampi löystyy jatkuvasti mutta polkimet ovat pysyneet toistaiseksi paikallaan.
   
  Viimeksi muokattu: 06.09.2013
 6. Kubbih

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  988
  Tähän toivoisin hiukan tarkennusta. Minulla "täyttä kuraa" merkkaa täysin toimimatonta tuotetta/esinettä/asiaa. Tässä pyörässä on kaikki muut osat metallia paitsi penkin alaosa ja polkimet. Kiinnikkeet kestävät ja pitävät hyvin. Hinta on n. 40e halvempi kuin missään muussa 1pyöräisessä. Mikä tässä on niin kurjaa?

  Tarkoitus ei ole mainostaa eikä puolustaa tuotetta. Minusta tämä ajaa juurikin sen asian mitä varten se on ostettu. Halpa hinta ja toimiva tuote tarkoitukseensa. Kukaan ei varmaan ajattele, että tämä kestäisi niinkuin kalliimmat merkkipyörät?
   
 7. E_Mustakari Banned

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2006
  Viestejä:
  754
  -Penkin alaosan "kahvat" ovat kovaa muovia. Sormenpäät ovat äkkiä kipeinä.
  -Vanne on huonolaatuinen.
  -Rengas on liukasta seosta, tuntui alkuksi muovimaiselta.
  -Suuri osa pinnoista on mutkalla.
  -Polkimien laakerit ovat aivan täyttä paskaa.
  -Polkimien pinnat ovat NYT JO kuluneet ulkoreunoistaan sileiksi. Kyllä, muutaman kilometrin jälkeen!
  -Vasen kampi ei pysy paikallaan kiristämättä jatkuvasti uudelleen.
  -Keskiön koristekapseleista toinen putosi ja hajosi viiden minuutin ikäisenä.

  Hitsisaumat näyttävät asiallisilta.
  Hauska kapine tuo pyörä on mutta surkeaa laatua, siitä ei pääse mihinkään.
   
 8. Kubbih

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  988
  Olen tässä jonkun aikaa pohtinut uutta kalustoa. Ajattelin tilata seuraavat vehkeet unicycle.uk.com:sta

  29" Nimbus Road Unicycle
  19" Impact Athmos Unicycle
  ISIS 89mm kammet
  Impact Naomi Saddle

  Hinta kuluineen reilu 550e. Aloitin jo vaimokkeen varovaisen pehmittämisen kys. ostoon liittyen :)
   
 9. Kubbih

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  988
  Jaaha, aika päivittää tätäkin triidiä. Kaveri, joka oppi kahdessa tunnissa sen mitä minä en oppinut kymmenessä päivässä katosi kuin pieru saharaan. Vaimon kanssa päädyttiin kompromissiin. Ostan trial yksipyöräisen joka on 20" ja erittäin laadukas ja kestävä. Tilaan sen ensi maanantaina, joten se on mulla ehkä ensiviikon torstaina. Hammassäryn takia ei ole voinut treenata sitten viime maanantain. Ei siksi että ei olisi voinut, vaan siksi ettei verenpaine saa nousta. Se kuulema aukoo hyytymät ja se ei ole hyvä juttu. Oikeastaan vituttaa raakasti, olisi pitänyt mennä operaatioon vasta viikon myöhemmin, niin olisi ehkä oppinut ajamaan. Kunhan tästä tokenen, niin varmaan alusta opeteltava kaikki. Samalla tulee ne vatsa- ja selkäkivut takaisin, mistä jo pääsin lähestulkoon eroon. Toisaalta, olen iloinen siitä että sain vihdoin itseäni niskasta kiinni ja menin hammaslääkäriin. Kalliiksihan se tulee, mutta voi sitä riemua kun kalusto pystyy mediumpihviin ja jäätelöä voi syödä. Niin ja on millä hymyillä. Joku aika voi mennä siihen, että oppii taas hymyilemisen taidon ja sen että voi nauraa täysin palkein.
   
 10. E_Mustakari Banned

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2006
  Viestejä:
  754
  En minä minnekään ole kadonnut. Tarkoitus oli kirjoitella kokemuksia ja fiiliksiä siltä ajalta mitä pyörän päällä pysymiseen vaadittavan ajotaidon karttumiseen kuluu ja siihen kului pari tuntia. Yllättävän äkkiä sen oppi eli maastopyöräilyharrastuksesta oli ehkä sittenkin hyötyä. Vieläkään en osaa yksipyöräisellä kääntyä jyrkästi, lähteä joka kerta onnistuneesti liikkeelle ilman tukea, pysyä paikallaan saati ajaa taaksepäin. Suoraan pääsee, jopa loivaa ylä- ja alamäkeä ja vähäisten epätasaisuuksienkin yli mutta valtavasti on vielä oppimista.
   
 11. Stolen

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2000
  Viestejä:
  986
  Kubbih: tilannepäivityksiä? Tätä threadia oli mielenkiintoista seurata :)
   
 12. Kubbih

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2003
  Viestejä:
  988
  Aika nostaa vanhaa triidiä. Kalustona nyt 20", 24" ja 29". Viimeisimpään en ole hankkinut vielä levyjarrua, joten ei ole uskaltanut kokeilla. 24" mukana tuli uusi satula ja voi pojat miten mukava sillä on istua! Vanhuus varmaan tulossa kun hävettää lähteä yleisille teille polkemaan. Kukaan ei tosin ole hymyn lisäksi reagoinut mitenkään eritavalla, kuin normipyörää polkiessa. 24" kanssa toivoisi jotain, josta ottaa käsillä kiinni. Vaikka pelkkä putki satulan alta eteenpäin josta tarttua kiinni. Väsyneenä ei jaksa enää keskittyä pitämään rengasta suorassa ja lopulta vauhti stoppaa kun ei jaksa enää korjata sivuttaisliikkeitä. Osaan korjata asentoa pyörän päällä ja kääntyillä aika vapaasti. Takaperin en osaa enkä hyppyjä tai mitään temppuja. Aika hyödyttömiä ne jos aikoo vain tasaisella polkea eteenpäin. Nyt odotellaan, että jäät sulaisi hiekkatieltä.
   
 13. maxz1

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2013
  Viestejä:
  137
  Mä ajelen täl hetkel 20" OnlyOne ykspyöräisellä ympäriinsä Laajasalossa, hauskaa hommaa :) Varsinki metsässä / puistoissa on kiva ajaa ja löytää sopivan haastavia polkuja.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti