Yel ja suuri pyramidikusetus. Tämä oli toki tiedossa jo pitkään

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kisko ja sen Kaveri, 05.09.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Tämä. Ja sen muunnelmana ne, jotka tekevät epäonnistuneita sijoituksia. En usko, että tänne ihan helpolla syntyy sellaista yhteiskuntaa, joka jättää edes asiansa perseilleet vanhukset oman onnensa nojaan vaan tietty toimeentulo kyllä taataan. Sen takia on ihan perusteltua, että kaikki pakotetaan säästämään edes osaksi vanhuusajan ylläpitoaan pakollisen eläkevakuutuksen avulla. Siitä voisi keskustella, että olisiko joku yläraja pakollisille eläkevakuutuksille tarpeen ja muutenkin yksityiskohdista, mutta tietty pohja sillä on säilytettävä.

  Läheskään kaikissa maissa eläkerahoja ei muuten ole rahastoitu tai valtiot ovat vipanneet menoihinsa rahastoista. Näissä maissa eläkkeiden rahoitus menee ihan suoraan nuorempien sukupolvien kädestä vanhempien suuhun ja se toki toimii jos väestö ja talous kasvaa, mutta esimerkiksi Suomen ikärakenteen muutoksella rahastojen tuomat puskurit tulevat tarpeeseen. Ja aika kuvaavaa on, että rahastot pullollaankin yleinen huoli ja valitus on että eivät ne tule riittämään tulevaisuudessa.
   
 2. overclock orange

  Rekisteröitynyt:
  14.09.2001
  Viestejä:
  330
  Pidän epätodennäköisenä, että monella pienyrittäjällä olisivat reaaliset mahdollisuudet oikeasti maksaa yrittäjän eläkevakuutusta satoja euroja kuussa pelkästään eläkettään varten.
   
 3. PeteS88

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2012
  Viestejä:
  352
  En tosiaan tuonut selvästi esille tuossa aiemmassa kirjoituksessani, että en pyri puolustelemaan nykyisen YEL:n hyvyyttä tai että sitä olisi pakko maksaa, vaan ennemminkin omatoimisen eläkesäästämisen eri puolia. Olen samaa mieltä kanssanne, että nykyisessä eläkejärjestelmässä YEL mukaan lukien, sisältää paljon ongelmia. En kuitenkaan lakkauttaisi eläkejärjestelmää kokonaan, vaan se vaatisi perustavanlaatuista korjaamista. Täysin omatoimiseen eläkesäästämiseen en luottaisi erinäisistä aiemmin mainituista ongelmista johtuen.
   
 4. overclock orange

  Rekisteröitynyt:
  14.09.2001
  Viestejä:
  330
  Tässä unohdetaan yksi hauska pikku pointti...

  Suomalainen yhteiskunta voi romahtaa ja lakata olemasta.
  Tarpeeksi kauaksi tehdyt osakesijoitukset suojelevat myös tältä.
  Amerikka-pohjoinen ja etelä, Aasia ja Australia.

  Hajautettu sijoittaminen 40 vuoden ajalla varmasti suojelee kaikilta maailmanlopuilta sijoittamisessa. Miettikää.

  Kyseessähän on aikahajautus, sen päälle kun hajauttaa sijoitukset eri maihin ja maan osiin ja eri
  elinkeinoalueille.

  Itse aattelin ostaa joskus pernod ricard:in osakkeita kun viinaahan kuluu aina, heh.

  Edit:Niin joo ja sitten nvidiaa, ihan vaan amd fanien kiusaksi.
  (mutta ennustankin että piiteknologiaan ei kannata enää sijoittaa,
  atomit loppuvat kesken ja kulutuselektroniikan rajat alkavat tulla vastaan.)
   
 5. Karampa

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2004
  Viestejä:
  543
  Ainahan voidaan ottaa esimerkiksi joku johdannaisspekulointiin sortunut, mutta jos pysytään nyt ihan "normaaleissa" sijoituksissa kuten osakkeet, korot ja kiinteistöt niin voidaan kysyä kummassa on enemmän riskiä:
  a) kuukausisäästää 40v osakkeisiin 8% tuotolla ja juuri eläkkeelle jäädessä tapahtuu se pahin eli tulee 60% romahdus
  b) kuukausisäästää 40v osakkeisiin ja korkoihin 4% tuotolla ja eläkkeelle jäädessä tulee 20% romahdus

  Voin kertoa, että vaihtoehdossa a) lapasessa on silti enemmän rahaa kuin vaihtoehdossa b).
   
 6. PeteS88

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2012
  Viestejä:
  352
  Pelkästään kotimaan markkinoille sijoittaminen vaatii jo aika paljon aikaa ja rahaa, ellei anna sitä jonkun kolmannen osapuolen hoidettavaksi, mutta silloin tuotto-odotus on selvästi heikompi kuin itse sijoittamalla. Jos tähän soppaan lisätään vielä kansainvälinen sijoittaminen, melkein voidaan puhua jo päätoimisesta sijoitustoiminnasta, sillä noin monen raudan ollessa tulessa, se vaatii myös tekijältään paljon. Jälleen homman voi ulkoistaa, mutta silloin vaaditaan aika paljon pääomaa, mitä ylipäätään sijoittaa, jotta tuotot olisivat kohtuullisia. Ylipäätään hajauttamisessa tulee olla aika paljon alkupääomaa, jos mielii saada sen muutama sata euroa kuukaudessa tuottoa, ellei sitten pysty nerokkaisiin sijoituspäätöksiin heti sijoitusuran alussa.

  En pyri torppaamaan ajatustasi, mutta pohdin sitä vain hieman toisesta näkökulmasta. Sijoittaminen on järkevää, jos siihen on aikaa ja on nk. malttia vaurastua.
   
 7. muronsyöjä142

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2015
  Viestejä:
  1 206
  Joo, kysymyshän on oikeasti että: kannattaako maksaa satanen pari lisää Yelliä vaiko pistää ne rahat sijoituksiin. Yritykseen ei tule yhtään enempää rahaa, vaikka maksaisi isoa Yelliä. Päinvastoin, Yel pitää maksaa ajallaan, sijoituksen voi tehdä vaikka kerran vuodessa kun on tullut hyvin rahaa.

  Vanhaksi muuten pitää elää, jotta lisä-Yellin maksu tuottaisi saman kuin raha nollakorkoisellakin tilillä.
   
 8. Karampa

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2004
  Viestejä:
  543
  Ei hajautettu sijoittaminen mitään suuria pääomia tai paljoa aikaa vaadi. Indeksirahastot hoitavat tämän vähällä vaivalla ja pienillä kuluilla.
   
 9. overclock orange

  Rekisteröitynyt:
  14.09.2001
  Viestejä:
  330
  En sitten pidä itseäni minään finanssinerona tai mahtavana yrittäjänä.
  Olen vain sellainen reppana joka ei ilmeisesti työllisty
  millään muulla tavalla kuin yritystoiminnan kautta.

  Tarkoitukseni on vain kertoa asioista joita ei mainita yrityskursseilla tai muuten niistä on vaikea saada tietoa. Tuntuu siltä kuin esimerkiksi yrityskursseilla tarkoitus on painostaa ihminen
  yrittäjäksi jotta valtion maksutaakka kevenisi, sillä et saa mistään muualta rahaa sen aikana kun olet yrittäjä, tai se tuntuu olevan perusajatus siinä.

  Itse olin yrityskurssilla sitä varten että minulla olisi oikeus starttirahaan sitten kun liikeideani
  kirkastuu siihen muotoon että voin alkaa yrittämään, mutta koko kurssin lopuksi piti tehdä
  liiketoimintasuunnitelma ja ikäänkuin siinä ajettiin ihmisiä yrittämään.

  Huvittava pointti on esimerkiksi se että kaiken voi ulkoistaa, ulkoistin liiketoimintasuunnitelman teonkin että sain starttirahaa.

  Ai niin Yellistä, sen kuulemman mukaan voi lopettaa kokonaan jos pystyy todistamaan että pärjää ilman sitä koko loppuelämän.
  Tämä kyllä kannattaa ottaa suolan kanssa koska henkilö joka
  väitti tehneensä tämän oli melkoinen narsistihullu.

  Mutta tämä olisi mielenkiintoinen tietää että miten tuo nyt sitten menee?
  Onko Yellin lakkauttaminen mahdollista jos pystyy siihen?
  Vakuutusyhtiöiltä on turha kysyä tätäkään, valehtelevat luultavasti päin naamaa.
   
 10. https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/onko-yel-kannattava-sijoitus/

  Siinä yksi näkökulma asiaan. Sijoituksena YEL ei ole kovin kaksinen. Sen sijaan vakuutuksena hyvä. Lisäksi YEL on myös yrittäjän perheenjäsenten turva, mikäli käy niin ikävästi, että yrittäjä kuolee. Tällöin YEL:stä maksetaan leskeneläke ja mikäli löytyy alle 18-vuotiaita lapsia, niin perhe-eläke.
   
 11. Zigh

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2003
  Viestejä:
  1 243
  Juuri näin. Tätä todella harva yrittäjä tuntuu tiedostava.

  Ja mitä tuohon aloitusviestin juttuun tulee, niin en kyllä ymmärrä mitä tuo yrittäjä sitten kuvittelee tavallisen palkansaajan eläkkeen olevan vastaavilla 22 000 e tuloilla? Ihan yhtä surkea se eläke on.

  Palkansaajien eläkemaksut ovat ihan samaa tasoa YELin kanssa. YELiä pitää tänä vuonna alle 53-vuotiaiden maksaa 23,60% työtulosta. Saman ikäisillä palkansaajilla työeläkemaksu on keskimäärin 23,7%. *

  * https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2015/tyoelakemaksut-vuonna-2016/
   
 12. TaxiM Banned

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2012
  Viestejä:
  1 652
  YEL on lakisääteinen ja pakollinen kun yrittäjän työtulo ylittää YEL-velvollisuuden alarajan. Ja työtulohan ei ole yhtä kuin yrittäjän palkka tai liiketoiminnan voitot vaan se määritellään arvioimalla kuinka paljon ulkopuoliselle saman koulutus- ja osaamistason henkilölle tulisi maksaa yrittäjän työpanoksen tekemisestä. Karkeasti sanottuna siis yrittäjän työtunnit x vastaavan ulkopuolisen tuntipalkka.

  Narsistikaverisi on siis puhunut paskaa. YEL:liä ei voi itse lopettaa mitenkään osoittamalla että pärjää ilman sitä. YEL:iä voi olla maksamatta vain jos em.tavalla laskettu työtulo on riittävän pieni. Heti alarajan paukuttua on pakko maksaa vähintään minimitason YEL:iä ja vakuuttamista valvova eläketurvakeskus voi pakkovakuuttaa yrittäjän vaikka takautuvasti jos yrittäjä ei muuten suostu YEL:iä ottamaan.

  Toki tilanne voi muuttua niin, että ennen YEL-velvollisen yrittäjän työpanos laskee alle vakuuttamisvelvollisuuden alarajan mutta kuulemani mukaan eläkevakuutusyhtiöt haraavat aika tiukasti vastaan vaikka ihan asiallisesti olisit lopettamassa muuttuneen tilanteen takia YEL:in maksamista. Ja ymmärtäähän sen kun sitten jää ahneilta vakuutusyhtiöiltä rahat saamatta.
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2016
 13. Diaz\

  Rekisteröitynyt:
  14.03.2008
  Viestejä:
  17 972
  Joo, toi pakkovakuutus on vaan mielenkiintoinen konsepti. Defaulttina ne arpoo sulle jonkun omasta mielestään kivan työtulon, jonka saa neuvoteltua minimiksi jos tajuaa tehdä sen. Siihen ei kukaan sieltä päästä tietenkään kannusta.

  Ja toisaalta kollegoiden joukossa on eräs jolle Ilmarinen on viidettä vuotta lähetellyt noita uhkailukirjeitä mutta ei se vieläkään ole mitään joutunut maksamaan. Sanoo vaan että hv, työtulo on alle rajan.
   
 14. Laskentatoimija

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2016
  Viestejä:
  41
  Niin, siis edelleen se ainoa varsinainen ongelma YEL-järjestelmässä on se, että koska järjestelmässä on niin vähän rahaa sisällä, vaan käytännössä kaikki mitä tulee sisään maksetaan nopealla syklillä ulos, ei YELiin sijoitetuille rahoille ole odotettavissa kunnollista korkoa korolle-efektiä.

  Tyel-järjestelmässä ei ihan näin paha tilanne vielä ole.
   
 15. antib

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  57
  No vaikkapa ennen lapsen syntymää, jos tarkoitus nostaa isyyspäivärahaa.
   
 16. Alghazanth

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2010
  Viestejä:
  1 576
  Lamaakaan ei tarvita riittää eläkeyhtiön paskat sijotukset ja massit katoo kun pieru saharaan. Ihmisten elinikääkin pystytään piakkoin pidentämään lääkkeillä 150v kieppeille niin sekin tuo omat haasteensa koko eläkejärjestelmään.
   
 17. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Takuueläkkeen 767e/kk saa vaikkei maksaisi elämänsä aikana senttiäkään eläkemaksua.

  1269-767= 502e/kk

  Tuon verran siis hän on nykylaskelman mukaan saamassa vastiketta eläkemaksulleen.

  Eläkemaksut ovat törkeä pienipalkkaisten kusetus, koska se on "tasavero" ~25% palkasta ja ekat 767e tienattua eläkettä menee koiran perseeseen, eli siitä ei hyödy mitään.

  Ne onnekkaat, jotka saavat niin paljon eläkemaksuja kasaan, että eläke nousee yli parin tonnin sen sijaan hyötyvät ihan tosissaan.
   
 18. Diaz\

  Rekisteröitynyt:
  14.03.2008
  Viestejä:
  17 972
  Niin siis onko tuo 1269 euroa sisältäen takuueläkkeen?
   
 19. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Näin minä olen ymmärtänyt. 700e/kk työeläkkeestä ei hyödy yhtään mitään, yhtä hyvin voisi olla 0e/kk, koska käteen pärähtää tasan sama summa. Riippuen asumismenoista, eläkkeensaajan asumistukea voi vielä saada tuohon lisäksi.

  Ainoa ero noilla on nähdäkseni maksaja, eikä se tietty vaikuta saajalle mitenkään. 760e Työeläkkeen maksaa työeläkerahasto, takuueläkkeen käsittääkseni KELA.

  Noilla on toki yksi joillekin henkilöille merkittävä ero: Jos muutat ulkomaille, niin takuueläkettä ei makseta sinne kuin väliaikaseen oleskeluun. Kun puolalainen putkimies tuo kotiäitivaimonsa Suomeen, ei tälle kerry työeläkettä. Jos he muuttavat takaisin Puolaan eläköidyttyään, vain sen normaaleissa työsuhteissa työeläkettä kerryttäneen putkarin työeläkkeet maksetaan sinne Puolaan, kotiäitinä Suomessa majaillut ei saa mitään.
   
 20. Diaz\

  Rekisteröitynyt:
  14.03.2008
  Viestejä:
  17 972
  No juu, ei tossa kyllä sitten ole mitään tolkkua jos noin on. Pitäis lukasta kelan sivut uudestaan läpi, olen varmaan lukenut jotain ihan omiani sitten.
   
 21. muronsyöjä142

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2015
  Viestejä:
  1 206
  Saakos muuten Yellin ulkomaille? Veroetu taisi ainakin kadota, eli Portugal-tyyppiset verottomat eläkkeet eivät onnistu yellin piiristä enää jos oikein muistan.
   
 22. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  En usko, että yel-eläkkeen verotus on erilainen kuin yksityisen puolen tyel-eläkkeen verotus. Tietoa minulla ei toki ole, mutta tuo takuueläkkeen ulkomaille maksamisen mahdottomuus sentään on selkeä juttu kelan sivuilla.

  Tosin, jos nyt tulkitsen oikein tuota Suomen eläkkeiden verotusta, niin ~9000e / vuosi asti eläkkeen saa jotakuinkin puhtaana käteen, koska se jää pienemmäksi kuin kunnallisverotuksen eläketulovähennys ja valtioverotuksen eläketulovähennys. Sairaanhoitomaksu saattaa mennä, mutta kun se on luokkaa 2%, niin eipä se paljon tunnu.
   
 23. TaxiM Banned

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2012
  Viestejä:
  1 652
  Ei taida olla olemassa mitään yel-eläkettä ja tyel-eläkettä erikseen. Valtaosa YEL:iä maksavista on ollut myös palkkatöissä eli se eläke on lopulta kertynyt YEL ja TYEL-maksuista molemmista.
   
 24. wraithe

  Rekisteröitynyt:
  20.05.2016
  Viestejä:
  23
  Oma YEL-taso, siis maksu, on tällä hetkellä 850€/kk, joka vastaa noin 45t€ työtuloja vuodessa.

  Olen vaihdellut yelliä oman tilanteen mukaan, ja tässä viime vuonna, kun sairastuin vakavammin useammaksi kuukaudeksi, oli kyllä hyvä, kun sai sen 90€/vrk sairauspäivärahaa, vs. paljon pienemmän summan kuin jos olisin maksanut minimit. Ennen sairastumistani yel oli minimissä, mutta koska olin maksanut korkeampaa maksua aikaisemmin, laskettiin sairauspäiväraha sen mukaan.

  Pieni yel mahdollistaa yrittäjälle myös asumistuen hakemisen - asia, jota moni ei osaa huomioida. Yksi tuttuni maksaa minimi yelliä, nostaa isoa asumistukea ja sijoittaa asumistuet... Samalla nostaa firmastaan hyvää palkkaa... Porsaanreikä, joka toimii, jos asui vuokralla. Yrittäjän tulot, kun kela katsoo vain YELlistä...

  Kohta alkava isyysloma menee nyt myös tuon korkeamman maksun mukaan ja oma tarkoitus on taas sen jälkeen laskea yelliä vähän alemmas ja jatkaa oman eläkepotin (vai eläkepommin) rakentamista kiinteistösijoituksilla. Ainoa syy maksaa minimiä korkeampaa yelliä on mielestäni mahdollisen sairastumisen takia, ja näin aion jatkossakin tehdä.
   
 25. muronsyöjä142

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2015
  Viestejä:
  1 206
  Näin tästä lehtijutun silloin kun portugal-case oli akuutti mediassa. Eli valtion eläkkeet ainakin meni eri tavalla kuin yksityiset ja muistaakseni yel oli siinä ryhmässä myös.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti