Wokkireseptejä

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja hyperion, 06.04.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. hyperion

    Rekisteröitynyt:
    20.06.2001
    Viestejä:
    4 824
    Itse tykkään tehdä ja syödä wokkityyppistä sapuskaa, ja sopivalla tavalla tehtynä se on kyllä melko hemmetin terveellistäkin. Löytyykö murosta muita omatekoisen wokin ystäviä? Millaisilla aineksilla olette wokkinne tehneet?

    Erityisesti kiinnostaa muiden vinkit siitä, kuinka wokkinne maustatte, eli mitä kuivia mausteita ja mitä kastiketyyppisiä ainesosia käytätte? :) Vähän tekisi mieli uudistaa omaa peruswokkia. Ihan tarkat reseptitkin ("teelusikallinen sitä, desi tota") olisivat enemmän kuin tervetulleita.

    Itsellä ei ole mitään suoria reseptejä jakaa, mutta yleensä meikän wokit tulevat formaatista [naudanlihasuikaleita tai broilerinsuikaleita] + [jotain kolmea-viittä eri kasvista] + mausteita [chiliä, inkivääritahnaa, currytahnaa, soijakastiketta, korianteria yms yms yms riippuen mitä on kaapissa ja mikä on fiilis]. Joskus satunnaisesti tosi harvoin pilaan (hehe) wokkini iskemällä joukkoon nuudeleita.
     
  2. Greetie

    Rekisteröitynyt:
    12.07.2007
    Viestejä:
    3 973
    Nuudelit+kana/lihasuikaleet on must :smoke:. Itsekkin diggaan wokista aikas perhanaasti.
     
  3. kumisetä

    Rekisteröitynyt:
    Viestejä:
    0
    Soijaa, kalakastiketta, osterikastiketta, seesamöljyä, mahollisesti pad thai -kastiketta. Noilla sooseilla. Sitten tuore korianteri, chili, valkosipuli, kasvikset. Sitruunamehu toimii myös vivahteen antajana. Lihat sitten mielenmukaan. Jos tekee riisiwokkia, niin usein rikon yhen kananmunan sinne ja pyörittelen sen pieneks muruks sinne sekaan. Kana sopii tuolloin hyvin (marinoi vaikka jossain noissa sooseissa yms. lisämausteissa). Nuudeliwokin kanssa katkaravut on oma suosikki.
     
  4. papuwokki

    Rekisteröitynyt:
    25.01.2005
    Viestejä:
    2 678
    Mökillä tulee tehtyä isolla muurikkapannulla. Sekaan pistän porkkanaa suikaileina, sipulia, kanaa, kiinankaalia ja nuudeleita. Mausteeksi kikkoman tms soijakastiketta, aromisuolaa ja pippuria.
    Jotain varmaan unohdin laittaa tähän, pitää lisätä kun muistaa. Muurikkapannulla tuosta tulee kyllä tosi hyvää, saa helposti tehtyä ruokaa isommallekkin porukalle.
     
  5. hyperion

    Rekisteröitynyt:
    20.06.2001
    Viestejä:
    4 824
    Eilen tuli taas tehtyä. Jotta tänne alkaisi valumaan ehkä enemmän vähän "spesifimpiä" reseptejä, niin kerrotaan nyt vähän tarkempaan miten se meni:

    - 250g kananfilesuikaleita paistettuna pannulla öljyssä, tässä kohtaa hommaa ilman mausteita.
    - Perään seuraavat:
    * 400g kiinankaalia silputtuna sopivan isoiksi palasiksi
    * 2 isoa porkkanaa suikaloituna kuorimaveitsellä
    * 1 sipuli pilkottuna sopivan isoiksi pitkulaisiksi palasiksi
    * 1 punainen paprika leikeltynä pitkulan muotoisiksi siivuiksi

    - Seuraavaksi aloitin maustamisen. Käytin seuraavia aina vähän väliä haistellen ja maistellen mikä tilanne
    * 1 tl Santa Maria Chili Explosion -maustesekoitusta (sisältää useita eri chilejä (rallis, goli, indofarm, new mexico) mutta vähän muutakin (suolaa, paprikaa...))
    * 1 tl Santa Maria Chicken & Steam -maustesekoitusta (sisältää taas vähän kaikkea, mm. korianteria, valkosipulia, sinapinsiementä, kurkumaa)
    * 1 tl Meira Kiinalainen mausteseos -maustesekoitusta (tämä taas sisältää inkivääriä, sokeria, cayennepippuria yms.)
    * 0,5 tl inkivääriä jauheena, ei tuoksunut kiinalaisen mausteseoksen jälkeen vielä ihan tarpeeksi inkivääriltä
    * 0,5 tl suolaa

    - Loppuun vielä heitin erikoisuutena puolikkaan lihaliemikuution murennettuna joukkoon. Ei kovin itämaista, mutta siellä päin toisaalta isketään aina ruokaan pirusti natriumglutamaattia jolla on mielestäni makuun pitkälle samanlaista vaikutusta kuin tuolla lihaliemellä.
    - Tällä kertaa en käyttänyt mitään nestemäisiä mausteita, en edes soijaa, koska kiinankaali ja varmaan paprikakin tuntuivat vetistävän wokkia jo tuollaisenaan kohtuu paljon.

    Tässä tottakai nojattu aika pirusti noihin maustesekoituksiin ja hienompaa olisi varmasti maustaa ihan irtonaisista mausteista (ja osaa käyttää tuoreenakin, esim. inkivääri).

    Ei mikään mun standardiwokki, tuskin olen koskaan ennen tehnyt 100% samanlaista, mutta juuri tälläistä tai jotain aivan muuta siitä tulee kun tosiaan vedän fiiliksellä ja sillä pohjalla mitä kaapissa on jne. :)
     
  6. Kiekura Banned

    Rekisteröitynyt:
    29.01.2008
    Viestejä:
    3 691
    Itekki tykkään wokista, mutta en jaksa ikinä alkaa vääntää mitään omaa settiä siitä.
    Hunajamarinoitua kanaa, sekaan wokkivihannekset, vähän grillimaustetta ja tärkein eli kookosmaito. Nuudeleiden kera. Helvetin hyvää!
     
  7. Antti Alien

    Rekisteröitynyt:
    06.08.2001
    Viestejä:
    2 146
    Eilen tuli ensimmäistä kertaa tehtyä "oikeaa" wokkia, kun tähän mennessä tuotokset ovat olleet lähinnä suomalaistyyppisiä kastikkeita reseptien sisältämästä wok-sanasta huolimatta. Ikean wokkipannu toimi erinomaisesti 5 euron hintaansa nähden.

    Melko yksinkertaisesti lähdettiin liikkeelle. Ainesosina broilerin file, sipuli, paprika, bambunversoja purkista, sekä Wok'n'Roll original -valmiskastiketta. Lihat nuijittiin ohuiksi, leikeltiin n. 2x2 cm kokoisiksi suikaleiksi ja heitettiin kuumaan öljyyn pannulle. Kasvikset paloiteltiin syötävän kokoisiksi paloiksi ja laitettiin pannulle, kun liha oli lähes kypsän oloista. Hetken paistamisen jälkeen vielä perään reilu desi kastiketta, johon oli sekoitettu n. 3 ruokalusikallista vettä. Kastike lämpimäksi, riisiä kaveriksi ja syömään! Mitään muita mausteita ei käytetty eikä kyllä kaivattukaan.

    Oikeastaan tämän viestin tarkoitus oli kysyä reseptiä kastikkeelle. Purkkikastike oli ihan maukasta, hienoisesta makeudestaan huolimatta, mutta onhan se nyt ihan eri asia osata tehdä itse. Kun vertaa kastikkeen ainesosia skinnyon viestiin, niin raaka-aineet vaikuttavat melko samoilta, mutta ottaisin mielelläni rautalangasta väännetyn reseptin tarkoilla määrillä :)

    Oli muuten hieman eri makuista kokonaisesta fileestä leikelty suikale, kun vertaa valmiiksi pakattuu fileesuikaleeseen. Rakenne oli suussa sulavaa, eikä tarvinnut harmitella, kun 50 % "lihasta" on jotain ihmeellistä höttöä.
     
  8. S62B50

    Rekisteröitynyt:
    16.06.2009
    Viestejä:
    7 270
    Tulipa ajan kuluksi tehtyä thaimaalaista possuwokkia... taivaallisen hyvää sellaista.

    Tarvitset:

    1 KIINALAINEN valkosipuli
    1 Iso sipuli
    6 kevätsipulia
    3 paprikaa, punaista, keltaista ja vihreää... yksi jokaista siis
    5-6cm inkivääriä
    400g suikaletta porsasta, nautaa tai kanaa
    ps cashew pähkinöitä (ei suolattuja)
    soijaa
    kalakastiketta
    tummaa sokeria
    korianteria
    mustapippuria
    chiliä voi olla kuivattuna tai tuoreena
    Jasmiini riisiä

    Ohje:

    Laita ensimmäiseksi riisit porisemaan niiden pesemisen jälkeen. Raasta inkivääri, suikaloi kiinalainen valkosipuli, kuutioi sipuli, hienonna kevätsipuli varsineen, leikkaa paprikoista suikaleita. Laita wokkipannu kuumaksi reilussa öljyssä. Lisää sipuli ja kuullota hetki. Lisää suikaleet ja anna hieman väriä ja odota, että luovuttavat nestettä. Lisää joukkoon paprikat, inkivääri kiinalainen valkosipuli, 1-2rkl tummaa sokeria, kalakastiketta loraus ja soijaa. Rouhi pippuria ja lisää chilit oman maun mukaan ja tietenkin n.125g cashew pähkinöitä. Wokkaile hissuksiin koko ajan käännellen. Loppuvaiheessa lisää kevätsipulit ja kääntele koko ajan. Jos riisistäsi tuli oikeanlainen koostumukseltaan, niin sen voi lisätä wokkiin ja sekoittaa koko sörsseli ja antaa riisin hieman wokkautua ja saada makua. Riisin voi tarjoilla myöskin erikseen, riisinuudelitkin käyvät mainiosti.

    Wokkaile ja anna vetäytyä hetki ennen syömistä. Lisää pinnalle rikottua korianteria. Törkeen hyvää ja esteettisesti todella kaunis värien kirjo.
    ___________________________________
     
  9. Very old sniper

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2010
    Viestejä:
    495

    Meillä vaimo (Jaappanista:)) valmistaa pääsääntöisesti sapuskat ja joukossa myös wokkisapuskaa Kiinalaisittain. Resepteistä ei tarkempaa tietoa, mutta kyselen jotakin vinkkiä jossakin välissä.

    Tietääkseni vaimo käyttää yleisesti Wasabia yhtenä mausteena vaikka valmistaakin Kiinalaisen "reseptin" mukaan ja Aasialaisen kulttuurin tietäen, ainekset pitää olla mahdollisimman tuoreita.

    Kunhan saan vakoiltua ainekset sekä valmistustavan, niin palaan asiaan.....
     
  10. ayaton

    Rekisteröitynyt:
    30.11.2008
    Viestejä:
    2 850
    Kuvat vois olla tervetulleita, joko tänne tai kokkauskuviin :)
     
  11. pieniapina

    Rekisteröitynyt:
    01.06.2003
    Viestejä:
    4 380
  12. True

    Rekisteröitynyt:
    17.06.2002
    Viestejä:
    289
    Panang kana


    kolme annosta
    - 400g Maustamattomia kanasuikaleita
    - 2kpl Paprikaa
    - Yksi iso kesäkurpitsaa
    - 2dl Kookoskermaa
    - 2-3rkl Panang-curryä
    - 2rkl Kalakastiketta
    - 6kpl Kaffir-Limen lehtiä puoliksi leikattuina
    - 10 lehteä Thaibasilkaa hienoksi silputtuna
    Paista kanat kypsiksi panang-curryn kanssa. Tämän jälkeen kypsennä pannulla hieman vihanneksia. Sitten kanat ja vihannekset sekaisin, joukkoon kalakastike & kerma, ja ihan lopuksi vielä Limen-lehdet ja thaibasilika.

    Nauti.

    Kaffir-limet ja panang-curryt löydät aasialaisista ruokakaupoista. Kaffir-lime on mielestäni thairuoan paras ainesosa, niitä on aina runsaasti pakkasessa. Epäkarpit voivat tietenkin heittää mukaan vaikka nuudelia jos niikseen tahtoo.
     
  13. Volmari

    Rekisteröitynyt:
    20.09.2004
    Viestejä:
    1 713
    Jos wokissa käyttää possunsuikaleita, niin kannattaako niitä marinoida tai muuten esikäsitellä mitenkään? Jos näin on, millainen marinaadi olisi hyvä?
     
  14. S62B50

    Rekisteröitynyt:
    16.06.2009
    Viestejä:
    7 270
    Eipä oikeastaan tarvitse marinadia. Wokkiin vain kalakastiketta, soijaa ja muita mausteita, niin maustuu siinä samalla. Esikäsitellä kannattaa jos suikaleissa on paljon läskiä... itsellä tulee ainakin oksennusrefleksi jos nuo porsaan suikaleet ovat täynnä läskiä.
     
  15. papuwokki

    Rekisteröitynyt:
    25.01.2005
    Viestejä:
    2 678
    Porkkana, sipuli ja paprika:
    [​IMG]

    Kana, ananas ja nuudelit sekaan:
    [​IMG]

    Lopuksi vielä kiinankaalia:
    [​IMG]

    Valmis:
    [​IMG]
     
  16. Greetie

    Rekisteröitynyt:
    12.07.2007
    Viestejä:
    3 973
    Hyvältä näyttää!
     
  17. Miikka M

    Rekisteröitynyt:
    25.11.2005
    Viestejä:
    5 310
    Lue mun postaus :)

    ---

    Tässä tälläsillä aineksilla maukkaan lihaisen tulinen wokki. Voi käyttää kevyempääki kookos -nestettä.

    Valmistus: 2 rkl Rajah mausteseosta, 1 tl mustapippurirouhetta paistisuikaleisiin ja anna marinoitua ainakin tunnin kylmässä ja 25 minuuttia lämpöisessä ennen paistoa. Kuumenna pannu kuumaksi, lisää paistisuikaleet, kun paistisuikaleet on lähes kypsiä, pienennä lämpöä ja kypsennä loppuun asti, lisää kaksi pilkottua kevätsipulia, kääntele muutaman kerran, lisää 250 grammaa wok vihannessekoitusta, odota että vihannekset on sulaneet. Lisää 2 rkl soijaa ja chilisoosia oman maun mukaan. Poista lämpö ja anna houtua kannen alla muutama minuutti. Jos kiehuu jälkilämmöllä liian voimakkaasti poista liedeltä.

    Kiehauta vesi, ota pois liedeltä ja lisää ramen nuudelit, hauduta 2 minuuttia.

    Sotke liha, wok, nuudelit keskenään ja lisää 2 dl kookoskermaa. Anna vielä vetäytyä 2 minuuttia jälkilämmöllä ennen tarjoilua.

    Ainekset:
    2 dl Kookoskerma (24%)
    pussi Blue Dragonin ramen nuudelia
    2 rkl Rajah Hot Curry Paste
    400 g Viljaporsaan paistisuikaleita (jokin muukin murea käy)
    250 g Findus wok beijing vihannessekoitus
    2 Kevätsipulia
    1 tl Mustapippurirouhetta
    Blair's Original Death chilisoosi (tai vastaavaa)
    2 rkl Kikkoman soijaa
     
    Viimeksi muokattu: 08.06.2011
  18. S62B50

    Rekisteröitynyt:
    16.06.2009
    Viestejä:
    7 270
    Kuulostaa hyvälle, vois testaa joku päivä. Itse kyllä lisäisin kevätsipulit vasta ihan loppuvaiheessa, vihannesten jälkeen. Omaan makuun ei noita kevätsipuleita kannata kovin kauaa pannulla pitää. Ja ehdottomasti naudan tai possun joukkoon inkivääriä, se on ehkä se oleellisin osa wokkia.
     
  19. pieniapina

    Rekisteröitynyt:
    01.06.2003
    Viestejä:
    4 380
    Joo kevät sipulit laitetaa ihan vikana ja pyöräytetään vaan sapuskan sekaan ja sitten tarjoilu.. ainakin ite toimin näin..
     
  20. Miikka M

    Rekisteröitynyt:
    25.11.2005
    Viestejä:
    5 310
    Ajattelin kuitenkin ettei se ihan hirveästi siinä ehdi kärventyä kun tuleehan siihen tuo pakaste wokkikin. Kevätsipuli menee mainiosi raakana saalaateissa ja leivänpäälläkin. Mutta joo laittakaa vaan vikana. Taidan itekki ens kerralla tehdä näin...
     
  21. Volmari

    Rekisteröitynyt:
    20.09.2004
    Viestejä:
    1 713
    Tein wokkia possusta ja oikein hyvää tuli. Ensin kuivamarinoin suikaleita mausteseoksessa, mihin tuli sinapinsiemeniä, tähtianista, viismausetta, fariinisokeria ja merisuolaa. Sitten vaan paistelin lihat (sekaan seesamin siemeniä) ja kasvikset (X-tra Wok-Mix, yllättävän hyvä hinta-laatu suhde) ja heitin sekaan keitetyn täysjyvänuudelin. Maustoin soijalla, sweetchilillä ja eka kertaa käytin myös seesamöljyä. Tuo seesamöljy oli kyllä just oikea valinta, sopi täydellisesti possun kans. Tuon kans vaan pitää olla aika tarkkana, tuhtia tavaraa.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti