Wokkipannu induktioliedelle

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Tretjakov, 29.02.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Tretjakov Emeritusmoderaattori

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2001
  Viestejä:
  1 201
  Päivää.
  Nyt olisi tarvetta kartoittaa induktioliedelle sopivaa mahdollisimman mukavakäyttöistä wokkia. Ja sikäli kun mahdollista, ei mitään masentavaa tasapohjaa, vaan pyöreä. Eikä sitten mitään spesiaalia syvennystä vain ja ainoastaan wokkia varten, sellaiselle ei ole tilaa. No kas, Electroluxin insinöörit tarjoavat tällaista patenttia:
  [youtube]n1bUnina0Zg[/youtube]
  Mutta hinta on ihan törkeä ~250 euroa tuollaisesta rumasta leikkipannusta! (Kysytty tänään Expertiltä.) Teline on ihan siisti, mutta johonkin se raja on vedettävä. Konstruoidaan homma jotenkin toisin.

  Millainen pannu toimii hyvin vähän induktion yläpuolella? Kuumeneeko ihan perinteinen hiiliteräs tarpeeksi hyvin, vai olisiko jokin toinen parempi? Paikalliset kiinakaupat myyvät 13" perinteistä wokkia parilla kympillä. Vii Voanissa oli vain tasapohjaista, mutta naapurin hämärässä malesiakaupassa oli täsmälleen saman brändin pyöreäpohjaista. Näytti hyvältä, kevyt ja puukahvainen.

  Sitten tarvitaan tuota AEG:n patenttia vastaava teline. Sellaiset kulkevat nimellä "wok ring" tai "wok stand". Niitä saa netistä vitosella, mutta niitä tehdään etupäässä kaasuliesiä varten ja luultavasti kuumenevat suotta. Tuo AEG:n kiekura lienee jotakin alumiini- tai kevytmetalliseosta, ettei kuumene induktiolla. Mikähän olisi vastaava? Taitaa nitistä ja natista, jos styroksista veistää sopivan... (Gaggenaun 128 euron versio ei myöskään ole vastaus...)

  [​IMG]
   
 2. ddude

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2007
  Viestejä:
  1 544
  Meinaatko että pyöreäpohjainen toimii induktiolla???
  Itse ostin amazon.co.uk:sta kaikki kattilat induktiolle, hyvä valikoima, mutta en tosin wokkia ostanut...
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. Cetearyl

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2011
  Viestejä:
  146
 5. maped

  Rekisteröitynyt:
  17.03.2008
  Viestejä:
  353
  Ilmeisesti siis haluttiin, että koko astia on sisältä puolipallon muotoinen, mutta silti toimii induktiolla, eli tasainen ulkopohja tai joku muu lämmönjohtamismenetelmä.

  Demeyere cookware

  Tästä tuli joskus positiivisia kokemuksia vastaan kun asiaa tutkin, sisäpohja on pyöreä, ulkopohjassa on tasaista ja ilmeisesti nuo pallurat johtavat myös, jolloin myös reunat lämpenevat. Amazonista luulisi löytyvän.

  edit: Tai sitten ei, saksanmaalta löytyy, mutta hintaakin on se reilu 250€ + postit. Ehkä jotain vastaavaa voi katsella muilta valmistajilta.
   
  Viimeksi muokattu: 01.03.2012
 6. pikakhu

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2011
  Viestejä:
  1 010
  Osta valurautainen. Ei kyllä induktion kanssa kokemuksia, mutta eikö sen pitäisi toimia siinäkin?

  Ihan ylivoimainen wokkaamiseen, ei pinnotteita joita voisi polttaa tai naarmuttaa, ja massaa sen verran enemmän, ettei heti jäähdy kun ruoka lisätään. Stockmannilta saa ainakin, ja luulisin että aasiakaupoistakin löytyy.

  Stockkalla oli hinta muistaakseni n. 70€
   
 7. Tretjakov Emeritusmoderaattori

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2001
  Viestejä:
  1 201
  Juu. Meinaan. Tarvitaan vaan jokin teline, että pannu pysyy pystyssä.
  Haluttiin, että toimii induktiolla, mutta ei - se ei tarkoita että ulkopohjan oilsi oltava tasainen. Katso esim. aloituspostaukseni youtube-video, jossa pyöreäpohjainenkin pannu kuumenee ilman että sen tarvitsee edes koskea lieteen. Tässä nyt tuntuu olevan huomattavasti sekaannusta sen suhteen, miten induktio toimii. Sehän ei vaadi kosketusta, kuten lämmön johtuminen (konduktio), eikä se toimi kuten säteily (radiaatio). Kyseessä on sähkömagneettinen kenttä, joka indusoi energian pannuun. Riittää siis, että wokki on sisällä tuossa kentässä vähän oheisen kaavion tapaan:
  [​IMG]

  Voisi kuitenkin arvata, että mitä lähempänä pannu on keraamista pintaa, sitä enemmän siitä on induktiokentässä ja sitä paremmin se lämpeää. Olisiko kuitenkin niin, että pyöreäpohjaisen pannun saa kunnolla kuumaksi vain pohjasta ja reunat jäävät induktion ulkopuolelle? Vaikuttaako liesi tähän? Mihin saakka korkeussuunnassa se magneettikenttä eri liesissä muodostuu? Onko kenttä korkeampi, kun tehon vääntää täysille? Tästä en ole pahemmin nähnyt tietoa missään enkä ole itsekään päässyt testaamaan.
   
 8. maped

  Rekisteröitynyt:
  17.03.2008
  Viestejä:
  353
  Tunnen kyllä induktiolieden toiminteperiaatteen ja ymmärrän mitä se astialta vaatii, sanavalinta oli vaan huono, eli (käytännössä) vaatii joko tasaisen ulkopohjan tai vaihtoehtoisen "välipalan", joka johtamalla lämmittää itse wokin.

  Mitä noita wokkeja tutkistelin, niin suurin valituksen aihe tasapohjaisten sisältä pyöreiden kanssa oli, että ainoastaan se pohja lämpenee, mikä on aika luonnollista, kun ajattelee minkä muotoinen pohjan rakenne on, eli ohuin pohjalta ja paksunee koko levyyn kontaktissa olevan alueen verran, jolloin reunat jäävät väkisin kylmiksi. Tuosta linkkaamastani pannusta löytyi muutamat kehut, en tiedä onko kyse pannun materiaalista vai auttavatko ne pallurat myös pannun lämpenemistä.

  Käsittääkseni puhdin lisääminen ei muuta induktiokentän kokoa, vaan vain sen intensiteettiä, kentän ulottuvuuskin lienee aika tarkkaan rajattu häiriöiden minimoimiseksi. Edelleen käsittääkseni etäisyydellä ei ole väliä niin kauan, kuin magneettinen yhteys astian kanssa muodostuu, mutta astia lämpenee vain siltä osalta, joka on kentän vaikutusalueella. Asiaahan voi omalla liedellä testata vaikka laittamalla paperia kattilan alle, kunnes se ei enää lämpene, jos ihan tarkkoja mittoja haluaa.
   
 9. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Osta vaikkapa hiiliteräksinen wokki ja teetä siihen vaikka jossain metallipajassa se välilevy, senhän voi vaikka sorvauttaa wokin muotoseks.
   
 10. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  Eiköhän samat materiaalit toimi kuin muutenkin, eli valurauta ja hiiliteräs ovat parhaita ja ferriittinen rosteri toimii myös. Eipä noita kippoja kovin paljon parane nostaa tai liesi ilmoittaa kadottaneensa kontaktin keittoastiaan. Kannattaa siis etsiä mahdollisimman laakeata wokkia.

  Etenkin edullisemmissa induktiotasoissa induktiotehoa on tarjolla vain aika kapeana renkaana. Niinpä koko pohjaa ei saa tasaisesti lämpiämään mutta sama ongelma on kaikilla kattiloilla. Ohutseinäinen wok saattaa korostaa ongelmaa. Gaggenaulla olisi näppärä rajaton induktiotaso, jossa koko tason pinta on katettu pikkuisilla tehoalueilla, jotka aktivoituvat tarpeen mukaan. Näytti lämmittävän tasaisesti. Ei ollut halpa.
   
 11. Tretjakov Emeritusmoderaattori

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2001
  Viestejä:
  1 201
  Niinpä on, juu.
  http://murobbs.plaza.fi/1707879655-post57.html
   
 12. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Erinomainen kysymys Tretjalta. Olin itse jo heittänyt kaikki toiveet siitä että saisin oikean wokkipannun induktiohellalle, mutta ilmeisesti toivoa on!

  Valuraudan parhaudesta en tässä tapauksessa ole ihan samaa mieltä. Itse olen ymmärtänyt että wokkipannussa idea nimenomaan on ne lämpötilavaihtelut. Ohut materiaali ja kaasuliekki tarkoittaa että pannu kuumenee nopeasti todella kuumaksi varsinkin sieltä pohjasta. Ruokaa sitten tiristetään hetki siellä pohjalla, sitten pannusta kiinni, pyöritellään vähän, ruokaa jäähtyy hiema reunoilla, sitten taas pohjalle jnejne. Tässä mielessä tasapohjainen pannu on siis kaikinpuolin väärä vaihtoehto wokkaamiseen. Ainoa syy valuraudan käyttämiseen kenties olisi, että perinteinen levy tai keraaminen liesi on niin tehoton, että ne eivät kykene kuumentamaan tuollaista ohutta pannua riittävän nopeasti.

  Näyttää tosiaan hintavia olevan, esim tämä (jonka joku muu näkyi jo linkanneen) ~350 taalaa..
  [​IMG]
  Demeyere cookware

  Voisiko olla, että pannussa pitää olla jotain erikoista jotta se toimii kunnolla tasaisen induktiotason kanssa? Siis muutakuin kuin tuo rinkula? Kuinka pitkälle tason pinnasta tuo induktio säilyy tehokkaana? Pitääkö pannun jotenkin itsekseen kyetä johtamaan lämpöä sinne reunoille?

  Edit: tai ehkä käytän termejä väärin. Itse puhun siis pannusta joka on tarkoitettu "stir frying" operaatioon. Voihan sitä wokilla sinänsä tehdä vaikka lihasoppaa, jolloin muodoilla ei liene niin väliä.
   
  Viimeksi muokattu: 02.03.2012
 13. mzzj2

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2002
  Viestejä:
  2 888
  Paljonkos Tretjakovilla on induktiotasossa tehoja?

  Vähän pelkään että ohut peltipannu ei induktiotasollakaan toimi lähellekään kaasuliekkiä vastaavasti, kaasulla sitä tehoa tuppaa olemaan reilusti.

  Tollainen ensimmäisessä postauksessa oleva rinkula on pannun alle luultavasti ihan ok, mitäpä se haittaa vaikka vähän lämpeneekin. Tuo isompi rinkula näyttää niin suurelta ettei enää taida pahemmin lämmetä, ja tuo pienempi rinkula taas on niin ylhäällä että ei sen takia pitäs pahemmin lämmetä.

  Tuo wokkipannujen kaarevuus muakin epäilyttää, A) suostuuko induktiotaso tajuamaan että siinä on pannu päällä B) kuinka epätasainen lämmitystulos on.

  Tuotahan voi tietty testata nostelemalla jotain muuta kippoa induktioliedellä että missä vaiheessa se sammuttaa itsensä ja kuinka epätasainen lämmöstä tulee jos toista reunaa kohottaa vaikka 3-5cm
   
 14. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Jos vähäkään innokkaammin tykkäilee wokkailla niin eihän siinä ole kuin yksi vaihtoehto ja se on kaasuhellan hommaaminen. Jos tilaa vaan löytyy köökistä niin eihän tuo rahallisestikkaan ole paha sijotus, seuraavaan kämppään täytyy itsekkin tuollasta harkita.
   
 15. Uuno Niskalaukaus

  Rekisteröitynyt:
  15.04.2009
  Viestejä:
  1 528
  Eikä tarvi edes kaasuhellaa, vaan parinkympin jalallinen rengaspoltin ajaa täysin saman asian, ja on tarvittaessa myös helppo kantaa pihalle kesän kokkailuja varten.
   
 16. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Tuollasessa perus kolmijalkasessa matalapaine säätimellä varustetussa kaasupolttimessa ei riitä kyllä oikeen tehot tehokkaaseen wokkaamiseen taikka muurinpohjapannulla paistamiseen. Tehoa tuollasessa on vaan jotain 5kw luokkaa, kun kunnollisessa wokkaukseen tarkotetussa ravintolapelissä on sellanen 40kw.

  Tuollasella ei siis kesää tee wokkauksen suhteen.
   
 17. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  40 kW kuulostaa aika hurjalta pienelle wokkipannulle. Onko tosiaan niin että tuollaisilla tehoilla niitä tohotetaan?
   
 18. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
 19. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Mutta käytetäänkö tuota normaalisti täydellä teholla ja minkäkokoisia annoksia valmistetaan? Ainakin pannu näyttää omaan silmään kookkaalta.

  En siis vielä ihan osta ajatusta siitä, että parin hengen wokkailut ovat tuhoon tuomittu idea ilman kymmenien kilowattien tehoja. Haluaisin nähdä vähän lisää todistusaineistoa :) Saattaa toki pitää paikkansa, samansuuntaisia kommentteja näkyy muuallakin että 7kW ei riitä.
   
 20. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Ei se riitä rehtiin wokkaamiseen kylläkään, tuollasella matalapaine setillä oon koittanut, mutta ei siittä mitään tuu. No eihän tuollasta nyt kovin moni kotia laita, mutta ei se wokkaamista oikeen oo, jos tuhnutetaan jollain muutamalla kilowatilla.
   
 21. DonX

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2002
  Viestejä:
  375
 22. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Mistä ostit mitä maksoi? Käykö tuollainen siis normikaasupullon "kylkeen", ilman erikoisempia virityksiä? Suunnitelmissa on rakennella wokkauspaikka ulos kesällä ja parempi tietenkin jos kerralla hyvä..
   
 23. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Muutamalla kympillä pitäs saada tuollanen noin 1.5bar paineensäädin eikä koko pakettikaan varmasti maksa paljoa.
   
 24. DonX

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2002
  Viestejä:
  375
 25. DonX

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2002
  Viestejä:
  375
  Jaahas, paketti saapui tänään Suomeen, joten huomenna ehkä minulla.
  Postaan kuvaa sitten polttimesta :D

  --
  off topic: Miten lisään yotube videon viestiin ?(en osaa) vaikka räbään kunnon ohje mulle...
   
 26. iirai-kiip?r

  Rekisteröitynyt:
  26.06.2005
  Viestejä:
  188
  Koodi:
  [*Youtube]QdL4om1G3rg[/youtube*]
  Ja tähdet pois
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti