Windoswin 10 uudelleen asentaminen avuttomalle

Viestiketju alueella 'Ohjelmat, käyttöjärjestelmät ja ajurit' , aloittaja Eowyn, 15.03.2021.

 1. Eowyn

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2021
  Viestejä:
  13
  Olisko joku niin ystävällinen et vois neuvoa mulle selkeästi vaihe vaiheelta, miten Windows 10 asennetaan uudelleen?
   
  Viimeksi muokattu: 23.09.2021
 2. telcoM

  Rekisteröitynyt:
  27.08.2015
  Viestejä:
  880
  Täsmennäpä hiukan: mille versiolle se aktivointikoodi on, ja mikä versio Windows 10:stä on asennettuna?
  Ja onko se asennettu Windows jo aktivoitu vai ei?

  Jos asennettuna on Home-versio ja tarvitset Pro:n, ei välttämättä tarvita uudelleenasennusta vaan pelkkä uuden koodin syöttäminen Windowsille riittää, ja se osaa itse hoitaa loput. Mutta jos asennettuna on joku yrityslisenssillä asennettu versio tai tarkoitus on mennä alaspäin Pro:sta Homeen (miksi??), sitten voi tulla kysymykseen uudelleenasennus.

  Jos tarvitaan kielen vaihto, sekin saattaa onnistua pelkällä kielipaketin asennuksella koko Windowsin uudelleenasennuksen sijasta.

  Jos koneessa on jo ollut normaali (= ei-yrityslisenssi) Windows 10 ja se on onnistuneesti aktivoitu, Microsoftilla pitäisi olla tieto koneen emolevyn sarjanumerosta ja aktivoidusta Windows-versiosta. Jos Windowsin asennuksen aikana vastaa asennusohjelman kysymykseen "Minulla ei ole tuoteavainta", silloin asennusohjelma yrittää ensi tilassa (joko asennuksen aikana tai sen jälkeen Windowsia aktivoitaessa) ottaa yhteyttä Microsoftille ja jos sieltä löytyy tieto että Windows on jo aikaisemmin aktivoitu tähän koneeseen, sama versio aktivoituu automaattisesti ilman tuoteavainkyselyitä. Toki voit aina syöttää uuden tuoteavaimen entisen tilalle jos erityisesti niin haluat: joko asennuksen aikana tai jopa sen jälkeen.

  Okei, olet _ladannut_ tuon työkalun - mutta oletko _ajanut_ sen?
  Jos muistitikulla on MediaCreationTool-tiedosto eikä mitään muuta, se on vasta työkalu joka lataa varsinaisen Windowsin asennuspaketin muistitikulle ja valmistelee tikun niin että sen avulla kone voidaan käynnistää ilman asennettua Windowsia. Jos et ole vielä ajanut työkalua, siirrä se esim. Windowsin työpöydälle ja aja se, ei välttämättä omassa koneessa mutta sellaisessa koneessa jossa on toimiva verkkoyhteys.

  MediaCreationTool-työkalua ajettaessa se kysyy haluatko päivittää nykyisen Windowsin vai tehdä asennusmedian toista konetta varten - tässä tapauksessa haluat ilmeisesti jälkimmäisen vaihtoehdon. Sen jälkeen se lataa Microsoftilta varsinaisen asennusmedian sisällön ja kirjoittaa sen muistitikulle. Tässä vaiheessa kaikki muistitikulla aikaisemmin olleet tiedostot häviävät, eli tärkeät tiedostot on syytä ensin siirtää muistitikulta jonnekin muualle.

  Tuossa on video josta näkyy miltä MediaCreationTool-työkalun ajo asennustikun luontia varten näyttää:


  Kun asennustikun luonti on onnistunut, kone pitää saada käynnistymään suoraan asennustikulta kulkematta jo asennetun Windowsin kautta. Tämä onnistuu yleensä BIOS-asetusten kautta, ja niihin pääsee käsiksi yleensä pitämällä jotain näppäintä (yleensä F2-funktionäppäin tai DEL nuolinäppäinten yläpuolella, mutta joissain merkkikoneissa voi olla jotain muutakin) pohjassa tai naputtelemalla sitä heti virran kytkemisen jälkeen: yleensä näytölle tulee konevalmistajan logon tms. tekstien yhteydessä jokin vihje siitä millä näppäimellä BIOS-asetuksiin pääsee.

  BIOS-asetukset ovat koneen emolevyyn sisäänrakennettu toiminto: BIOS-asetuksiin pitäisi päästä vaikka koneessa ei olisi käyttöjärjestelmää tai edes kiintolevyjä lainkaan. Siellä pitäisi ainakin olla valittavissa miltä levyltä kone käynnistetään, ja samassa yhteydessä voi valita myös käynnistyksen USB-tikulta. Valitettavasti jokainen konevalmistaja voi toteuttaa BIOS-asetukset omalla tavallaan, joten täysin yleispäteviä ohjeita on hankala antaa: oman koneen ohjekirjasta voi olla tässä kohdassa apua.

  Nykyisin on vielä sellainen lisämutka, että noin viimeisen kymmenen vuoden sisällä valmistetut koneet voi yleensä laittaa käynnistymään kahdella eri tyylillä: on toisaalta perinteinen BIOS-tyyli ja toisaalta uudempi UEFI-tyyli. Käytettävä Windowsin käynnistystyyli valitaan yllättäen _sen mukaan millä tyylillä itse asennus käynnistetään_, ja BIOS-asetuksissa saattaakin olla kaksi eri vaihtoehtoa USB-tikulta käynnistykseen. Jos kone ei ole 2010-luvun alkupuolelta, suosittelisin mieluummin uuden UEFI-tyylin käyttöä, niin systeemilevynä voi käyttää yli 2 teran levyä. Vaikka tämä ei olisi ajankohtaista nyt, on sitten ainakin tulevaisuudessa helpompaa siirtää jo asennettu Windows isommalle levylle jos siihen on tarvetta.

  (2010-luvun alkupuolen koneissa oli ensimmäiset kotikoneisiin tehdyt UEFI-toteutukset, joissa oli vielä "lastentauteja" sen verran että perinteisen tyylin käyttö oli varmempaa, mutta nyt se aika alkaa olla ohi.)

  Jos koneessa on useampi kiintolevy/SSD, silloin on suositeltavaa asennuksen ajaksi irrottaa muut kovalevyt jos mahdollista, niin Windowsin asennusohjelmalla ei ole vaaraa erehtyä asentamaan Windowsin alkulataajaa väärälle levylle. SATA-levyjä ei välttämättä tarvitse fyysisesti poistaa koneesta, vaan virta ja/tai datajohdon irroittaminen Windowsin asennuksen ajaksi riittää. Jos irrotus ei onnistu helposti (esim. jos kone on läppäri jossa on M.2 levyt), toinen vaihtoehto on koneen BIOS-asetuksista laittaa kyseinen levy/levypaikka pois päältä Windowsin asennuksen ajaksi: se yleensä estää Windowsia tunnistamasta ko. levyä.

  Tavoite on siis että Windowsin asennusohjelma näkisi vain tasan yhden levyn: sen jolle Windows on tarkoitus asentaa. Muita levyjä ei yleensä tarvitse tyhjentää: niille tallennetut tiedostot säilyvät, mutta jos muille levyille on asennettu ohjelmia, niiden poisto ei Windowsin "puhtaan" uudelleenasennuksen jälkeen enää onnistu normaalilla "uninstall"-toiminnolla koska uudelleen asennettu Windows ei tiedä niiden olevan siellä eikä mitä tiedostoja mihinkin ohjelmaan kuuluu: tällaisessa tapauksessa voit joutua poistamaan ylimääräisiä vanhoja ohjelmakansioita tyhjentämättömiltä lisälevyiltä itse käsin. (Jos olet epävarma, poistamisella ei ole kiirettä: niistä ei pitäisi olla isompaa haittaa vaikka ne jättäisikin sinne, paitsi se että ne vievät turhaan levytilaa.)

  Se levy jolle Windows on tarkoitus asentaa saadaan tyhjennettyä Windowsin asennuksen aikana. Kun asennus on alkamassa, se ensin näyttää kasan sopimustekstiä mikä pitää hyväksyä (*huoh* jenkkilakimiehet...), ja sitten kysyy millaisen asennuksen haluat. Valitsemalla "Mukautettu" tässä kohtaa on mahdollista pyytää päästä valitsemaan käytettävä levyosio, ja osion valintatilanteessa voit myös muuttaa levyn osiointia. Jos on tarkoitus tehdä täysin puhdas asennus, yksinkertaisinta on poistaa levyltä *kaikki* osiot, ihan vain valitsemalla yksi kerrallaan kukin osio ja sitten valintaikkunan alareunasta "poista".

  Sitten kun koko levy on pelkkää osioimatonta tyhjää tilaa, annetaan asennusohjelmalle lupa jatkaa: se hoksaa mistä on kyse ja rakentaa automaattisesti Windowsin tarvitsemat osiot vakiomallin mukaan. (Joo, Windows 10 haluaa varsinaisen C-asemaosion lisäksi pari kolme pientä lisäosiota, jotka eivät normaalisti näy muuta kuin levynhallinnan kautta.)

  Kun osiointikysymys on selvitetty, Windowsin asennus etenee siitä eteenpäin varsin automaattisesti. Se kyselee sitten tarpeen mukaan joitakin lisätietoja, mutta ei mitään ihmeellistä. Jos et osaa vastata, kysymyksiin tarjottu oletusarvo on yleensä ihan kelvollinen.

  Ellei kone ole *tosi* erikoinen tapaus (tyyliin konevalmistajan prototyyppi tai jotain yhtä erikoista), pahin mahdollinen seuraus epäonnistuneesta Windowsin asennusyrityksestä on se että kone jää käynnistyksessä mustaan ruutuun näyttämään tekstiä "No operating system installed" tai jotain muuta virheilmoitusta. Jos näin käy, se korjataan asentamalla Windows uusiksi, eli peruuttamatonta vahinkoa ei pitäisi syntyä.

  Windows 10:n asennuspaketti sisältää aika kattavan paketin perusajureita joilla melkein kaikki paitsi ihan uusimmat koneet pitäisi saada käyntiin ja verkkoon, ja kun verkkoyhteys onnistuu, se yrittää tarvittaessa ladata Microsoftilta lisää ajureita. Lopputuloksen näet asennuksen päätyttyä Windowsin laitehallinnasta. Nopeimmin sinne pääsee napsauttamalla työpöydän vasemman alakulman windows-logoa hiiren oikeanpuoleisella napilla ja valitsemalla "Laitehallinta" ("Device Manager"). Jos siellä ei näy kysymys- tai huutomerkkejä, kaikille koneen osille on löytynyt toimivat ajurit. Toki "toimiva" ei välttämättä ole sama kuin "paras mahdollinen": jos esimerkiksi näyttö ei tunnu toimivan täydellä tarkkuudella, saattaa olla että Windows käyttää jotain yleisajuria näytönohjaimen oman ajurin sijasta, ja silloin kannattaa ladata valmistajan sivulta tuore juuri tälle koneelle/näytönohjaimelle tarkoitettu ajuri. Ajuri pitää latauksen jälkeen myös asentaa: yleensä ajurit tulevat valmiina asennuspaketteina joiden asennus käynnistyy ajuripakettia tuplaklikkaamalla.

  Tässäpä tämmöinen lukupaketti alkuun: toivottavasti tekstin määrä ei muserra! :D

  YouTubesta löytyy videoita joista voi käydä katsomassa miltä Windows 10:n asennusprosessi näyttää, niin ei tarvitse lähteä "sokkona" liikkeelle.

  Tässä esimerkiksi suomenkielinen video:

  Tuossa videossa tosin tehdään levyn tyhjennys 4:00 kohdasta eteenpäin "raskaamman mukaan" komentoikkunan kautta. Yleensä riittää että 4:00 kohdassa näkyvässä ikkunassa valitsee osio kerrallaan jokaisen olemassaolevan osion ja valitsee "Poista", niin että jäljelle jää vain tuo "Aseman 0 varaamaton tila".

  Jos olet asentamassa englanninkielistä tai muuta kieliversiota, kannattaa huomata että asennusohjelmassa samat asiat ovat kielestä riippumatta samoissa paikoissa.
   
  Eowyn ja Desgorr tykkäävät tästä.
 3. Eowyn

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2021
  Viestejä:
  13
  Kiitos kovasti näin pikasesta ja kattavasta vastauksesta! Mun pitääki lukasta toi huolella pariin kertaan, et pystyn (toivottavasti) sisäistämään kaiken tiedon. :)
   
  Viimeksi muokattu: 10.07.2021
 4. Eowyn

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2021
  Viestejä:
  13
  Kiitos vielä kaikista vastauksista.
   
  Viimeksi muokattu: 10.07.2021
 5. Tarantella

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2015
  Viestejä:
  3 047
  En tiedä, miten Education versio poikkeaa Home- ja Pro-versiosta. Niiden aktivointi ei kuitenkaan poistu, vaikka ne poistetaan Microsoft tililtä.

  Mainitsemani versiot aktivoituu emolevyyn perustuen. Vaikka asennuksen poistaa, niin ne aktivoituu ilman tuotelisenssiä automaattisesti uudelleen asennettaessa.

  Joku asiasta tietävä voisi kertoa Education-version aktivoinnin säilymisestä ja onko sen aktivointi sidottu emolevyyn.
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2021
  Eowyn tykkää tästä.
 6. Eowyn

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2021
  Viestejä:
  13
  Kiitos vielä.
   
  Viimeksi muokattu: 23.09.2021
 7. Eowyn

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2021
  Viestejä:
  13
  Onko siis mahollista ettei mun windows epäaktivoidu ollenkaan, vaikka sen omistaja poistaiski laitteen tililtään? Voinko sillon vaan jatkaa tän windows version käyttämistä tavalliseen tapaan?
   
 8. Tarantella

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2015
  Viestejä:
  3 047
  Windows 10 Home ja Pro lisenssit voi poistaa Microsoft tililtä, niin koneesta jossa ne ovat, aktivointi ei katoa. Tästä ihan omakohtaisia kokemuksia.

  Opiskelija lisensseissä saattaa olla erilainen aktivointikäytäntö, mutta kuvittelisin sen säilyvät aktivoituna.

  Googlasin asiaa ja sieltä saa kyllä saman käsityksen, mitä epäilinkin, ettei aktivointi mihinkään katoa.

  https://answers.microsoft.com/en-us...e-or-not/e59d853a-12d4-4abc-b9d5-8f0a7c4869b2

  https://answers.microsoft.com/en-us...indows-7/adea5c55-e786-4771-869c-b365d26abe20
   
  Viimeksi muokattu: 17.03.2021
 9. telcoM

  Rekisteröitynyt:
  27.08.2015
  Viestejä:
  880
  Periaatteessa juuri näin. Siinä on kuitenkin ensin yksi lisämutka jota en muistanut mainita:

  Jokaisella Windows-käyttäjätunnuksella on oma yksilöllinen turvatunnus eli SID. Normaalisti se ei näy käyttäjälle ollenkaan, mutta kun Windows asennetaan uudestaan, uudelleenasennetun Windowsin käyttäjätunnuksen SID ei tule samaksi kuin vanhan, vaikka käyttäjätunnuksen nimi olisi täysin sama kuin ennnen.

  NTFS-tiedostojärjestelmä tallentaa tiedon kunkin tiedoston omistajasta juuri SID-turvatunnuksen muodossa. Kun tällaista vanhasta Windows-asennuksesta uuteen siirrettyä levyä katsellaan uuden Windowsin kautta, kaikkien tiedostojen omistajana näkyy yleensä "tuntematon käyttäjä" (englanniksi "Account Unknown"). Siksi ensimmäinen operaatio mikä tällaiselle siirretylle levylle pitää uuden Windows-asennuksen puolella tehdä on ylläpitäjän oikeuksilla ottaa haltuun kaikkien vanhan levyn tiedostojen omistusoikeus, muuten levylle ei pääse tekemään mitään.

  Jos vanha levy käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää, silloin tätä ongelmaa ei ole... mutta FAT32 asettaa tiedostojen koolle 4 gigatavun ylärajan, joka on tänä päivänä ongelmallinen yhdessä jos toisessakin asiassa.

  Normaalisti valmistajan ajurien asennusohjelma osaa kyllä syrjäyttää Windowsin perusajurin ihan itse, mutta jos näin ei ole, silloin toimintaohjeet pitäisi löytyä samasta paikasta kuin se valmistajan ajurikin.

  Tässä käytät sanaa "alusta(t)" vähän... poikkeavasti. IT-kielenkäytössä substantiivi "alusta" tarkoittaa yleensä sitä fyysistä konetta/rautaa ja joskus myös virtuaalikonejärjestelmää jonka päällä jokin puheenaoleva ohjelmisto tai virtuaalikone toimii.

  Verbi "alustaa" taas tarkoittaa Windowsissa yleensä levyn tai levyosion tyhjentämistä/käyttöönottoa ("formatointia"). Tuossa suomenkielisen asnnusvideon 4:00 kohdalla näkyvässä "Minne haluat asentaa Windowsin?" dialogissa "Alusta" on siis juuri tätä, mutta jos olet poistamassa kaikki vanhat levyosiot systeemilevyltä, silloin siitä ei tarvitse välittää.

  Kuulostaa siltä että tarkoitat kiintolevyä tai sen osiota/asematunnusta; jos näin, silloin tosiaan tuossa "Minne haluat asentaa Windowsin"-dialogissa pitäisi näkyä kaikki kiintolevyt joita Windowsin asennusohjelma näkee, ja jokaiselta kiintolevyltä yksi tai useampi osio (asematunnus) sen mukaan miten levy on aikaisemmin osioitu. Jos kaikki muut kiintolevyt kuin se jolle Windows on tarkoitus asentaa on irrotettu (mikä olisi erittäin suositeltavaa, aikaisemmin kertomistani syistä), kaikkien tuossa kohdassa näkyvien asematunnuksien pitäisi olla systeemilevyllä ennestään olevia osioita, ja ne voi tuossa dialogissa yksitellen valita ja napsauttaa dialogin alareunasta "poista"-kohtaa, ja toistaa tätä kunnes jäljellä on vain tuo "Aseman 0 varaamaton tila"-kohta.

  Tällöin kaikki vanhat osiot on poistettu, ja kun valitset asennuskohteeksi tuon "Aseman 0 varaamaton tila" ja painat "Seuraava", Windows hoitaa tarvittavat osioinnit ja alustamiset ihan itse nykyisen suosituksen mukaisella tavalla.
   
 10. Eowyn

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2021
  Viestejä:
  13
  Olisko tähän mitään tarkempia ohjeita?

  Ja mun ei siis tarvii tehä tota kohtaa 4:14-6:14 tosta videosta? Vai ymmärsinkö jotain väärin...
   
 11. Eowyn

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2021
  Viestejä:
  13
  Kiitos paljon! :)
   
  Viimeksi muokattu: 10.07.2021
 12. Tarantella

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2015
  Viestejä:
  3 047
  Tuota kohtaa ei normaalisti tarvitse tehdä noin, kun koneessa on ollut Windows jo aikaisemmin asennettuna.
  Levyn tyhjennyksen voi tehdä, kuten on mainittukin asennuksen kohdassa "Mihin haluat asentaa Windowsin" Videossa tuota seuraavassa, 6,32 alkavassa osuudessa, missä kaikki levyosiot poistetaan ensin asennusikkunassa, alavalikon "Poista" komennolla ja sitten jatketaan asennusta "Seuraava" toiminolla.
   
  Viimeksi muokattu: 18.03.2021
 13. Eowyn

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2021
  Viestejä:
  13
  Siis tarkotin että jos irrotan asennuksen ajaks toisen kovalevyn pois, niin miten siis tarkalleen saan sen toisenki kovalevyn toimintakuntoseks? Poistaa siis kaiken sisällön sieltä mut tartteeko sille tehä jotain muutaki (ja tietenki kiinnittää sen takas koneeseen)?
   
 14. Tarantella

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2015
  Viestejä:
  3 047
  En tiedä ymmärsinkö oikein vieläkään.
  Käyttöjärjestelmä levy tulee valmiiksi asennuksessa, mutta muut tarvittavat ohjelmat pitää asentaa sen jälkeen uudelleen.

  Toisen levyn datajohto irrotetaan käyttöjärjestelmän asennuksen ajaksi ja kytketään takaisin asennuksen jälkeen. Ei siitä tarvitse poistaa mitään, sen tiedot säilyy.
   
 15. Eowyn

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2021
  Viestejä:
  13
  Tätä yritin kysyä. Kiitos. :)
   
 16. Occurrence

  Rekisteröitynyt:
  23.06.2007
  Viestejä:
  839
  Pystyykö uuden Win10 asentamaan ilman puhelinta ja sähköpostia eli saako ekan accountin täysin paikallisesti?
   
 17. Tarantella

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2015
  Viestejä:
  3 047
  Windows 10 Pron voi asentaa kirjautumatta Microsoft tilille ihan valikon valinnoilla. Ei tarvitse antaa sähköpostiosoitetta. Tämä on siis paikallinen asennus.

  Home versio pitää asentaa verkkoyhteydettömässä tilassa, jos ei halua sitä Microsoft tilin kautta asentaa, siis ilman sähköpostia.

  Jos kyseessä eka asennuskerta, lailliselle lisenssille ei tarvita puhelinta.

  Edit: Uudelleen asennuksessa Windows aktivoituu automaattisesti ilman tuotelisenssiä. Se perustuu eka asennuskerralla rekisteröityyn emolevyyn, jollekin Microsoftin palvelimelle.
   
  Viimeksi muokattu: 12.09.2021
 18. Occurrence

  Rekisteröitynyt:
  23.06.2007
  Viestejä:
  839
  ^tarkoitatko että vaikka koneeseen olisi välillä asennettu linux, lisenssiavain löytyy automaattisesti?
  Alunperin koneessa on ollut joku win8 yritysversio minkä upgradasin win10ksi joskus.
   
 19. Tarantella

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2015
  Viestejä:
  3 047
  Jos se kerran on aktivoitu Windows 10:llä, se kyllä aktivoituu automaattisesti asennuksessa uudelleen, vaikka välillä olisi ollut joku muu käyttis.

  Lisenssiavain rekisteröityy jonnekin MS:n palvelimelle emolevyn mukaan, josta kaivaa sen uudelleen asennuksessa.

  Mainitsit yritysversion. Niistä en tiedä, mutta Windows Home ja Pro aktivoituu kyllä uudelleen asennuksessa.
   
  Viimeksi muokattu: 13.09.2021
 20. EVO300

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2016
  Viestejä:
  472
  Tässä ketjussa on hyvä aloitus, mulla on vähän samanlainen ongelma mutta vanha kannettava jossa win7 ja pitäisi saada siihen Win10. Koko päivä meni enkä onnistunut, hain sen työkalun jolla luodaan joko iso tiedosto tai boottaava tikku. kone johon yritin asentaa sitä kymppiä on niin vanha että biosissa ei ole boottivalintaa tikulle, ei ole kuin Boot device Priority / hard Disk Drives / CD/DVD Drivers. Käynnistyksessä kun näppäilee Esc näppäintä ja tikku on usb portissa tulee boottivalinta tikulle, mutta jotain olen tehnyt väärin koska win10 ei boottaa tikulta. Ja tikulla on siis Rufuksella luotu bootti, eli neuvoja kaivataan täälläkin miten saan tuon win10 koneelle asennettua.
   
 21. Tarantella

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2015
  Viestejä:
  3 047
 22. EVO300

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2016
  Viestejä:
  472
  Ei toimi. Koneeseen laitettu tänään uusi SSD levy, lähtee boottaamaan tikulta (tulee logo) ja sammuu kymmenen sekunnin kuluttua. Bios löytää SSD:n, ja bootti tikulta mutta ei asennu Win10. Vanhalla HDD:llä jossa win7 lähtee boottaamaan ja asentaa vähän aikaa mutta sitten tulee herja: Asennus epäonnistui vaiheessa SAFE_OS, koska tominnon BOOT aikana tapahtui virhe. Seiska toimii koneessa hyvin, kymppiä ei saa sihen millään. Kun olisi kympin levy niin varmaan menisi, mutta ihme homma.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti