Wifi-ohjattavat valaistusjärjestelmät (Philips Hue, Osram Lightify, Ikea Trådfri)

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Team_Slow, 18.10.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Viimeksi muokattu: 21.10.2015
 2. Ekke

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2000
  Viestejä:
  262
  Vähän hankala tuo Amazonin tarjous kun tarvitsisi lähinnä Starter-setin ja sitten yhen lampun päälle, pitäis tilata kerralla useampi RGB että saisi järkevästi hyödynnettyä tarjouksen.. Kiva vaan ku ei etukäteen tiedä kuin hyviä ovat. :cool:

  Hassu tuo Coolshopin tarjous kun lukee "Valitettavasti tavarantoimittaja ei tällä hetkellä ole ilmoittanut seuraavaa toimitusaikaa.". Jännä veto pistää moisia tarjoukseen..

  EDIT: Näemmä Amazon sanoo 3x RGB-setistä:
  This item will be released on November 1, 2015. Pre-order now.

  Sorry, we can't deliver this item to Finland
   
 3. Ekke

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2000
  Viestejä:
  262
 4. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Uusissa lampuissa on ilmeisesti jokin maarajoitus, kun ei kerran Saksastakaan suostuta lähettämään. Vanhoja lamppuja sen sijaan saa tilattua. Katselin, että postit on määrästä riippuen 7-8£.

  Esim:

  Lux aloituspakkaus, jossa 2x Lux lamppua ja vanha silta
  +
  3x vanhoja Hue RGB polttimoita

  Eli yhteensä viisi polttimoa ja silta 213€ toimitettuna.

  [​IMG]
   
 5. Ekke

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2000
  Viestejä:
  262
  Tuolta tanskanmaalta näytti saavan, tilailin eilen (coolshop.fi). Noita vanhoja RGB-polttimoita sais laittaa 4kpl että vastais uudempaa (4x600lm vs. 3x800lm), joten en näe kovin järkeväksi laittaa enää vanhempia jos ei oikeasti saa halvalla. Tuossa pitäisi käytännössä saada vaihdettua nuo 2x Luxit (2x25e?) yhteen RGB:hen (50e?) että saisi saman verran värivaloa. Silti 13eur kalliimpi ja saa vanhan sillan ja huonomman hyötysuhteen (itselläni ei tosin selvillä onko mitään muuta eroa kuin Apple-hommat, ei koske minua).

  Olisi tosin saanut ne vaadittavat 4 lamppua, mutta 4 samanlaista valaisinta niin mielellään ei sekottais vielä Luxia ja RGB:tä. Tarkotus olis kuiten jossain vaiheessa sotkea samaan valoon myös Luxia ja yrittää saada samannäköiseksi noiden RGB-valojen kanssa, onko tietoa onnistuuko? Lähden nyt eka kokeilemaan tuolla 3x setillä. Eiköhän noita tule enemmän lisää kuin 1kpl jos ovat toimivia.. :D

  Pitäisi varmaan RGB-anturi viritellä tulille että saisi noita säädeltyä sitten kun on sekavaloa.. saiskohan näytönkalibrointivehkeestä mitään dataa ulos.. Löytyy tosin valmiiksi irtoanturiaki jostain :rolleyes:
   
 6. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Ajattelet nyt vähän liian monimutkaisesti :D Täytyy muistaa, että nämä on erityisesti nyt Applepojille suunnattuja, joten kolorimetrin käyttö aina, kun laittaa valot päälle, olisi melko monimutkaista :D

  Hue appissa voit ryhmittää lamput yhteen nippuun, esim kaikki olohuoneen lamput ja siirrellä koko ryhmää väriskaalassa, jolloin jokainen lamppu asettuu täysin samalle värille ja kirkkaudelle. Esim tuossa on rymitetty muutama lamppu vihreäksi:

  [​IMG]

  Sen laitoin itse huomiolle, että mulla on vanhimmat polttimot jo noin vuoden vanhoja ja uusin noin viikon (oli kaapissa käyttämättömänä vuoden), niin vanhat lamput ovat jo selvästi menettäneet kirkkautta. Onneksi polttimot ovat sen verran fiksuja, että esim uusi lamppu ei loista muita kirkkaampana, vaan Hue appissa se näkyy, että on hieman kirkkautta säädetty alas muihin lamppuihin verrattuna ryhmässä.

  Sen verran vielä voisin tähän sanoa, että ainakin omalla kohdallani RGB polttimot ovat jokseenkin hyvin turhat. Värejä tulee käytettyä erittäin harvoin lähinnä vain esim vaaleaa sinistä hämärässä, kun katsoo leffaa, muuten en noihin väreihin alkuinnostuksen jälkeen ole koskenutkaan. Suosittelenpa siis ottamaan suosiolla vanhoja Luxeja tai uusia Whitejä, jotka ovat 1/3 RGB polttimon hinnasta.
   
 7. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  Taidan tilata tuon. Tuskin hirveästi tulee väreillä leikittyä mutta tulevaisuudessa jos näitä enemmän ostelee voi värillisiä tarvita johonkin. Muutenkin en jaksa enää odottaa kun on niin pirun pimeää aamuisin että herätysvalo olisi kiva. Androidin kanssa varmaan toimii moitteetta?
   
 8. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
 9. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  876
  Hinta vissiin jo noussut kun sain linkistäsi apaut tuon saman summan jo kolmella Lux polttimolla?
   
 10. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Laitat tämän koodin LIGHT4FOR3 melko loppuvaiheessa kassaa, kun tulee promo code -kenttä. Pystyt siis valitsemaan mitkä tahansa neljä Philips valaisintuotetta ja saat halvimman ilmaiseksi.
   
 11. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  876
  Oooh... Kiitos, tuo auttoi. :)
   
 12. Golfgerberos

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2007
  Viestejä:
  259
 13. Ekke

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2000
  Viestejä:
  262
  Kyllä, keskiviikkona taisivat tulla, viikko meni. Mukana uusi neliömäinen silta.

  Omat kokemukset näiltä muutamalta päivältä Philips HUE-järjestelmästä heidän omalla Android-softalla:

  TÄYTTÄ PASKAA, ÄLKÄÄ OSTAKO! :mad:

  En tiedä minkälaiset idiootit noita suunnittelee. Todella näppärä ominaisuus, että kun käyttää seinäkytkimestä valot pois-päälle, syttyvät default-asetuksella eli kellertävä valo & 100% valoteho. Tämä on todella kätevä ominaisuus, jos käytät noita esim. herätykseen ja sammutat lamput sängystä eli valokatkaisijat on päällä. Yöllä räpsähtää sähköt hetken poikki -> lamput syttyy. :cool:

  Myös erittäin käteviä jos illalla himmennät valot ja säädät värilämmön lämpimäksi ja sammutat lampun katkaisijasta. Sitten haluatkin saada valon takaisin päälle, niin taas syttyy täysillä ja eri lämmöllä.

  Muiden vastaavia kokemuksia voi lukea tuolta:
  http://www.developers.meethue.com/content/there-way-change-startup-color

  Paras ratkaisu näytti olevan pollausjärjestelmä, joka 2s välein tarkisti onko lamppu päällä vai ei, ja jos oli, niin sääti sen "takaisin oikeaksi". Viivettä 2s pollauksella taisi olla n. 3s. En tiedä kuinka nopeaksi voisi saada, mutta varsin perseestä silti että syttyy edes sekunnin murto-osaksi täydellä teholla ja väärällä lämmöllä.

  Philips perusteli kyseistä ominaisuutta turvallisuudella. Jos esim. kännykällä säädetty lamppu pimeäksi, niin sitä ei saa enää kytkimellä takaisin päälle.. Voisivat silti värilämmön säädön silti toteuttaa.

  Mutta joo, omat kokemukset kovasti vastaavat mitä tuolla forumilla. "Ihan kivan" oloinen systeemi muuten, mutta ei voi enää valokatkaisijoita käyttää ja aina pitää olla säätämässä valot kännykällä. Joka on varsin perseestä. En näitä kyllä voi suositella kellekkään ennenkuin tuon korjaavat. Tässä talossa ainakin kun on valoilla muitakin käyttäjiä, niin ei hirveän toimiva systeemi. Nytki säädin valot valkoisemmaksi kun ulkonaki on valkoista, niin ei mennyt montaa sekuntia niin oli keittiössä taas default-keltainen-valo. Hyvin äkkiä tilanne se, ettei noita jaksa käyttää kuin defaulttina. Siihen löytynee halvempiakin ledilamppuja. :cool:

  Jos olisi tuo toteutettu järkevästi, niin ehdottomasti ostaisin lisää. Vielä Support-lainaus tuolta ketjusta, toivoa paremmasta ehkä on:

  "In the past we took the decision that during a power cycle the light would go to a predefined value. If we would have chosen to take the previous value, it would be possible for the user to be left in the dark. e.g. Lights switched off via the app.
  With regards to default startup behaviour, this has been under discussion internally for some time now and various options have been evaluated. We hope to give you some more information in due time.

  Hue Support - Steve
  "
   
 14. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Mulla on Hue tap, johon saa neljä presettiä ja on kätevä katkaisijan korvike.


  [​IMG]

  https://www.coolshop.fi/tuote/philips-hue-tap-light-switch/AM62HG

  Lisäksi löytyy älykello ranteesta, joka on ehdottomasti se kätevin tapa kontrolloida valoja.

  [​IMG]

  Muitakin ohjelmoitavia painikkeita on nykyään aivan pimeästi.

  https://flic.io/
  http://www.amazon.com/Flic-Wireless-Smart-Button-White/dp/B00ZAEOC5K
  http://www.amazon.com/b/?node=10667898011&sort=date-desc-rank&lo=digital-text
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2015
 15. Ekke

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2000
  Viestejä:
  262
  Itse ymmärsin että noita Tappeja pitäisi laittaa jokaiselle valolle oma jos haluaisi vastaavat toiminnot kuin seinäkytkimestä. Eli yks nappi On, yks Off, kaks jäisi muuhun käyttöön, esim. värilämmön säätöön? Itsellä selvityksessä Cozify ja siihen jokin seinäkytkin joka toimisi muulla kuin yksisuuntaisella radiolla kuten Nexan systeemit.

  Ei oikein noi puhelin- ja kellohommat toimi kun käyttäjiä on 6kpl ja joku käy kuitenki räpsytteleen seinäkytkimiä. :cool:
   
 16. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Eli ostit monimutkaiset teknolelut yhtään suunnittelematta sitä, että miten noita teidän kotitaloudessa käytettäisiin ja sitten ihmettelet, kun homma ei oikein vastaa tarpeita?

  Oikeasti philips-systeemin varaan jos laittaisi koko perheen valaistuksen, niin kannattaisi seinäkytkimet poistaa kokonaan ja pulttailla seinät täyteen jotain halpis-tabletteja ja/tai tappeja.

  Hue Tap kytkee päälle noita presettejä, eli sillä voi kyllä ohjata aika monimutkaisia valoyhdistelmiä, kunhan vaan jaksaa ohjelmoida ne presetit kuntoon.

  Jos tap-rasioita sirottelisi joka huoneeseen vaikka kaksi, niin skenaariot kannattaisi varmaan laittaa ohjaamaan lähinnä sitä huonetta missä jokainen tap sijaitsee itse.

  Normiperheeseen varmaan huet kannattaisi laittaa johonkin jalka- ja pöytälamppuihin ja pitää ne kohde ja erikoisvaloina ja jättää normivalot normikytkimiin. Ehkä. Joka perheen tarpeet lienevät erilaiset.
   
 17. Ekke

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2000
  Viestejä:
  262
  En. Jotkut saattaa kuitenkin ostaa jotain ilman että surffaa foorumeilla tuntikausia. Ja jotku saattaa jopa uskoa että Philipsin kokoinen valmistaja ei tee näin paskaa tuotetta.

  Oikeasti jos haluaisi että talossa olisi tämän tyyliset lamput, niin niiden kannattaisi toimia normaalisti seinäkytkimestä kuten lamput normaalisti toimii, mutta niiden lämpö ja kirkkaus säädettäisiin muualta esim. kellonajan mukaan. Voisi syntyä pieni viive lampun syttymiseen, mutta itse ottaisin mielummin sen vaihtoehdoksi, kuin tämän Philipsin vaihtoehdon. Kahdesti seinäkytkimestä napsauttamalla saisi valot syttymään default-asetuksilla, jos esim. "Bridge" olisi nurin. Eli tämä "turvatoiminto", joka Philipsissä on jo ensimmäisessä napsussa. Vähän vastaava mitä toisella valmistajalla on, mutta mielummin kuitenkin sen hetkinen säätö noudettuna "Bridgestä", eikä edellinen asento.

  Tuolta foorumilta: "Access from LIFX apps is lost though to bulbs that are turned off by wall switches. When turned on, bulbs will resume their pervious settings before they were turned off. If the wall switch is flicked on and off within 3 seconds, the LIFX bulb will turn to bright white for emergency fast access."

  Itse en tajunnut etukäteen, että systeemi on niin hieno että jos esim. haluat että valot ei syty yöllä itsestään ja haluat käyttää lamppuja herätystoimintona niin sitä ei voi noilla toteuttaa. Tai voi: pistät ensin herätyksen vähän ennen kuin haluat "oikean" herätyksen, käyt sytyttämässä lamput katkaisijoista (täysille), säädät kännykällä ne pois päältä, ja menet takaisin nukkumaan (ellet ole tässä vaiheessa jo herännyt tai herättänyt jonkun muun, kun olet sytytellyt muutamat 800lm lamput ja tuijjotellut kännykän näyttöä).

  Philipsin sivuilla kuitenkin mainostetaan:
  Ajastimella voit ajastaa hälytyksiä ja säätää valoja käytön mukaan:
  Ajastimella voit säätää valoja asteittain käytön mukaan. Ajastettu hue-lamppu herättää sinut aamulla miellyttävämmin kuin herätyskello, ja illalla se helpottaa nukahtamaan luonnollisesti.

  En kuitenkaan tiedä mikä noissa niin "monimutkaista" on. Meillä kuiten nuorin (2v) osaa noita tabletilla käyttää. Ongelma vain on että ihmiset käyttää valoja yleensä seinäkytkimillä. Ja jos sattuu esim. vieraita tulemaan niin kiva selittää "meillä ei sitten saa valokatkaisijoihin koskea, menee muuten säädöt". Mutta varmasti ihan hyviä yksineläville, itsekkin olisin näihin ollut ihan tyytyväinen 10v sitten. Vähän vain ihmeellisen kohderyhmän ovat Philipsillä valinneet?

  Tap-hommat olisi varmaan ihan ok, jos ei 1) olisi noin rumia 2) olisi noin hassuja toiminnoltaan 3) ei maksaisi noin paljoa.
   
 18. timbba80

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2003
  Viestejä:
  478
  Itse tässä taustalla keskustelua lukenut ja jonkunverran myös kiinnostunut ko. systeemistä. Mutta jos tuo järjestelmä toimii noin, miten Ekke kuvailee, en järjestelmää tule hankkimaan.

  Miks? Juuri siksi että jos katkaisimien toiminta on tuo, tulee olemaan pirun hankalaa selitellä vieraille tuo "älkää koskeko katkaisimiin, jos haluatte valoa, asentakaa play-storesta / apple storesta tällainen softa". Yksin elävälle tuolla ei ole juurikaan merkitystä koska kukaan muu ei valoja rämplää.

  Tuohon hintaan (ja ottaen huomioon että nyt tulee jo versio 2:sta ulos) olettaisin että tälle löytyisi parempikin toteutus. Ideanahan tämä koko järjestelmä on aivan loistava, mutta ei taida vielä oikein integroitua täydellisesti isomman talouden tarpeisiin.
   
 19. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  876
 20. Ekke

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2000
  Viestejä:
  262
  Jep, kovin tyytyväinen itsekin olisin, jos katkaisijoita pystyisi käyttämään. Olisi hienoa jos käyttäjille annettaisiin mahdollisuus vaikuttaa default-asetuksiin, mutta näin ei ole. Nytkin on kämpässä ainoat valot noita Hue-tuikkuja, Sunset-asetuksella, eli kovasti kellertävä valo ja valoteho "sopiva".. Itse menossa kohta nukkumaan, eli sammutan valot puhelimella ja asetan valoherätyksen aamulle. Vaimo vielä hereillä, ja käyttänee katkaisijoita, joten jos en erikseen ohjeista, niin ei mitään tietoa syttyykö valot aamusta. Tai että syttyykö esim. makkariin / viereiseen huoneeseen valot jossain vaiheessa täydellä teholla.

  Pientä hellasäröä näiden kanssa on ollut ilmoilla, vaimolla ei vielä Hue-appia puhelimessa ole, tykkää käyttää katkaisijoita. Ensimmäinen kommentti valoista oli jotain tyyliin "laita normaalit valot takaisin" kun oli "kusenkeltainen" tms. valo. :D (Ei suostunut antamaan "normaalin valon" kelvineitä, joten värilämpöspeksailut ei yhtään helpottunut. Päivällä ei sitten kuitenkaan haitannut vaikka oli valkoisempaa/sinisempää valoa kun ulkona oli "sinistä")

  Jostain muistelen lukeneeni että noiden yhtäaikainen käyttö puhelinsovelluksen kanssa olisi hankalaa. Onko jollain kokemuksia? Hinta ja ulkonäkö olisi noilla jo järkevämpi.. :)
   
 21. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  876
  No jos tuo toimii kuten muutkin Hue yhteensopivat kaukosäätimet, niin ei siinä varmaan mitään ongelmia ole. Mulla on tällainen LivingColors kaukosäädin ja ei mitään ongelmia vaikka luurista ja tabletista tulee sekaisin käytettyä.
   
 22. Ekke

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2000
  Viestejä:
  262
  Tämä selvä, taisi olla jossain sellaisessa mikä ei kommunikoinut bridgen kans, vaan ohjasi suoraan lamppua. Saatto toki olla jonkun muunkin valmistajan vastaava.

  Kohtuu tuore kytkinhän tuo Dimmeri taitaa olla, itselläni mennyt vähän ohi aikaisemmin ja varmaan suurin syy tuo Dimming-nimi. Tilailin tuollaisen setin kokeille:
  https://www.coolshop.fi/tuote/philips-hue-wireless-dimming-kit/AE3H8S

  En jaksanut selvittää, että sytyttääkö se aina jonkun tietyn Scenen jos on kytketty Bridgeen. Vai sen mikä on säädetty Bridgellä. Tais olla nimenomaan se ongelma jossain suoraan lampun kans keskustelevassa, että ei välittänyt "Bridgen" (en ole varma oliko Philips) asetuksista vaan syttyi aina samaan. Ei näiden toiminnassa enää sinänsä yllätä, että ei toimisikaan silleen miten itse ajattelis toimivan. :D

  Tosin nykyään on ilmeisesti jotain muutoksia tullut tuohon pätkäsähköhommaan, eli eivät lyhyestä räpsystä syty täysille. Pitempi pätkäisy ilmeisesti vielä valot sytyttää. Ihan kätevää kyllä ettei anneta käyttäjälle mahdollisuutta vaikuttaa tuollaiseen.. Pitäis varmaan joku Hätäseis laittaa sängynpäätyyn jossa on "All Off". Tosin kai tollanen Master Switch vois olla muutenki jees. Eli vielä yks Dimmerinappi lisää. :cool:

  Mielestäni noiden kanssa voisi elää ihan tavallisilla kytkimillä jos käynnistyessään hakisivat tiedot bridgeltä (ja syttyis täysille jos yhteyttä ei ole) tai muistaisivat edes edellisen värin/kirkkauden. Lie salaliitto että saavat myytyä noita kytkimiä.. :rolleyes:

  Saahan tossa onneks dimming-toiminnon kaupanpäälle seinäkytkimeen. Täytyy toivoa että olisivat kelvollisia kamppeita. Jos toimivat, niin joudun muuttamaan "täyttä paskaa, älkää ostako"-ilmaisun "täyttä paskaa - ilman Philipsin kytkintä"-muotoon. Kannattaa siis tiedostaa, että jos noita on laittamassa niin voi joutua ostamaan myös muutaman noita kytkimiä, jos noita meinaa käyttää tavalliseen valaisuun eikä vain tehostevaloina. Ellei koko perhe kulje älykellot ranteessa tai puhelin kourassa eikä vieraita käy kovin usein. Ja kaikki haluaa valoja käyttää muuten kuin seinäkytkimistä. Tälle aamua 1/3 oli valoista/kytkimistä päällä, hyvin toimi Hue-herätys ku keittiössä sytty valo mihin ei makkarista näe. Ei kannata siis herätyskellosta luopua ihan vielä. :D
   
 23. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  876
  Viimeksi muokattu: 02.11.2015
 24. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  Ekkeltä hyvä kirjoitus näistä. Itellä on huoneessa johon Hue:n laittaisin liikkeentunnistimella toimivat valot jotka laitan yöksi pois. Tuo liikkeentunnistin on pakollinen siinä huoneessa. Joutuisin siis jonkin pöytävalon/jalkalampun ostamaan johon lampun laittaisin jotta saisin sen herätysvaloksi mihin tuollaisen ostaisin. Toisen laittaisin näytön taakse ja sen kanssa säätäminen onnistuisi ongelmitta mutta herätysvalo on se syy miksi ostaisin.

  Ite missasin tuon alennuksen coolshopista niin en ole vieläkään tilannut näitä...
   
 25. timbba80

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2003
  Viestejä:
  478

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti