Wifi-ohjattavat valaistusjärjestelmät (Philips Hue, Osram Lightify, Ikea Trådfri)

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Team_Slow, 18.10.2014.

 1. Temposaur

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2011
  Viestejä:
  298
  Oliks jengillä kokemusta Samsung Smartthingsistä? Miten toimii UK-versio Ikean Trådfrin kanssa? Saako valolle kaksi kontrolleria (esim useamman kaukosäätimen tai kauko+liike)?

  Pelkkä Ikean oma Trådfri sovellus ei nyt tunnu täyttävän nälkääni, vaan tarkoitus olisi luoda rutiineja valoille (esim. ifttt:n avulla). Ja että esim. öisin käytävän valot palaisivat himmeästi liiketunnistimen havaitessa liikettä yms.
   
 2. ATomiH

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2004
  Viestejä:
  748
  Oma suositukseni on, että ostat Philips Hue hubin. Käytettynä taitavat liikkua jossain 20-40e tuntumassa. Tällä saat tuon IFTTT tuen ja myös tuen kaukosäätimille ja liikkeentunnistimille.
  Ja tästä on hyvä sitten jatkaa nälän kasvaessa. Olohuoneeseen Harmony Hubia ohjaamaan viihdelaitteistoa. Rasberrypi johon asentaa HomeAssistantin. Tämä toimii sitten kaiken liikenteen hubina, ja mahdollisuudet alkavat olemaan rajattomat.
   
 3. Temposaur

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2011
  Viestejä:
  298
  Ensimmäinen RasPi löytyisi nurkista, vaatinee jotain lisäosia ohjaamiseen. Toisaalta ei jaksaisi töiden lisäksi säätää enää mitään ohjelmistoa vapaa-ajalla.

  Ehkä hankin Huen hubin, eipä uusikään nyt niin paljoa ollut
   
 4. Temposaur

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2011
  Viestejä:
  298
  Mites noi Huen Scenet toimii? Onko mahdollista ohjelmoida liiketunnistimet toimimaan tietyssä Scenessä eri tavalla kuin toisessa?

  Eli yöaikaan käytävällä palaisi valot himmeänä liikkeen tunnistuksesta. Päivällä sama liiketunmistin asettaisi saman valon kirkkaaksi.

  Onnistuuko tällainen Huen sovelluksella?

  Lähinnä siis yritän miettiä miten Huella saisi noita Smartthingsin Stateja kopioituja
   
  Viimeksi muokattu: 15.10.2017
 5. ATomiH

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2004
  Viestejä:
  748
  Juu, tuon pitäisi olla ihan simppeli homma Huen ja sen omien sensoreiden avulla. Ja tuossa on vielä valoisuusanturi, että jos on tarpeeksi valoisaa muutenkin, niin ei laita valoja päälle.

  Ja tuohon aikaisempaan, niin jos innostut laittamaan Raspille Home Assistantin, niin se ei vaadi mitään erikoisempaa rautaa ohjatakseen Hue tai Trådfri valoja. Se käskyttää verkon lävitse niiden omia hubeja.
   
 6. -T-

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2017
  Viestejä:
  6
  Mikä olisi joku toimiva kustannustehokas kytkin / painike ohjaamaan Hue hubiin liitettyjä valoja? Nyt on vain Hue-lamppuja, mutta kytkimen löydyttyä mukaan tulisi myös Ikean lamppuja (Hue hubin kautta ohjattuna). On/off toiminnallisuus riittää, mutta himmennyksestä ei olisi haittaa.

  Myös Home Assistantin kautta voisin valojen ohjauksen hoitaa. Nopealla virittelyllä sain Huen lamput näkymään siellä on/off ohjauksen kanssa. Eli, jos on tiedossa jotain toimivia (Bluetooth LE?) kytkimiä niin nekin voisi käydä. Tähän tarvitsisi vain ohjeistuksen joka varmaankin löytynee HA-sivuilta?
   
 7. Temposaur

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2011
  Viestejä:
  298
  en halua käyttää valoantureita, vaan ohjaisin Hueta esim. Ifttt:llä. Smartthingsissä asunnolle pystyy laittamaan useita eri tiloja (esiasennettuna paikalla ja pois paikalta) jolloin esimerkiksi liiketunnistimet valojen sytyttämisen sijaan käynnistäisi videokuvauksen yms.

  Toinen kaverini tuossa selvitteli asiaa myös samaan aikaan ja selitti, että Applen Home kitillä noita sääntöjä voi myös luoda, mutta vaatisi siis Applen laitteen, jota minulla ei ole.
   
 8. ATomiH

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2004
  Viestejä:
  748
  Huen omat kytkimet? :)
  Hue Dimmer

  Itse päädyin ostamaan Xiaomin hubin. Siinä on sitten kiinni painikkeita, oviantureita, lämpötila- ja liikesensoreita.

  En oikein saa kiinni mitä yrität rakentaa. Kuulostaa siltä että Hue:n omat toiminnot ei riitä kyllä enää, jos videokuvauksen triggeröintiäkin vaaditaan.

  Itse olen tarkoituksella pysynyt erossa tuosta IFTTT:stä, se kun vaatii jatkuvan internet yhteyden. Myös Smart Things on ihan tuntematon.
   
 9. Heska

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2008
  Viestejä:
  876
  Kotimainen Cozify auttaisi tuossa, siinä on jonkinlainen tuki kameroille ja saa liiketunnistimen hälystä videon. Tuo Cozify on kylä melko hintava siihen nähden että laitetuki ei ole kovin laaja. :rolleyes:
   
  Viimeksi muokattu: 16.10.2017
 10. jonesss

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2012
  Viestejä:
  4
  Moro kaikki,

  Aloittelijana asialla, joten antakaa anteeksi :D Pohdin tässä uuden asunnon sisustamista valojen avulla. Ajatuksena olisi, että alkuun tosiaan muutama kattovalaisin ja jalkalamppu varustettaisiin esim. Hue- tai Ikea-polttimoilla.

  Ei huvittaisi ostella erikseen Ikeaa varten ns. ylimääräiseksi tuota gatewayta, mutta toisaalta halpa hinta houkuttelee. Joltain ulkomaiselta foorumilta toki lueskelin, että noissa Ikean lamppujen paketissa olevasta tuotekoodista pystyisi päättelemään onko lampuissa jo valmiiksi sisällä oikea firmware-versio, jolla sen saa toimimaan suoraan Huen kanssa. Onko kellään kokemusta tahi tarkempaa tietoa?

  Lisäksi kaipailisin jeesiä portaiden valaistukseen. Tarvitsisin noin 15kpl 50cm pätkiä ledinauhaa, jotka voisi ketjuttaa askelmalta toiselle. Ongelmaksi tulee kyllä Huen nauhoilla tuo hinta. Löysin Saksan Amazonista dresden-elektronikin ballasti-kikkareen, jolla älyttömästä halvasta nauhasta saa Hue yhteensopivan. Onko joku testaillut tätä tai toteuttanut portaiden valaistuksen jotenkin muuten?
   
 11. Temposaur

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2011
  Viestejä:
  298
  Samsungin Smartthings tuli hankittua.

  Se mitä jo tiedän:
  Periaatteessa perusasennuksella ei tehnyt juurikaan mitään, mutta yhteisö on projektissa erittäin isossa osassa. Tämän avulla tuli siis asennettua Ikean Trådfri laite-ajurit (copy/paste valmis skripti ST:n selainylläpitoon).

  Hookit/eventit puuttuivat suuremmilti osin, mutta tässä yhteisökin oli jo valovuoden edellä. Copy/paste selainkäyttöliittymään, jonka jälkeen puhelinapplikaatio sai erittäin monipuolisen if-then-else-and-or -tyylisen ehto-lausegeneraattorin, jolla pystyy nyt haistelemaan mitä tahansa nyt tapahtuukin ja tekemään toimintoja sen mukaan. Testiksi asetin valot vaihtamaan värilämpötilaa lämpöiseksi illalla klo 20 ja palauttamaan valot kylmiksi auringon noustessa (aika vaihtuu siis päivittäin).

  Samsungin omille liiketunnistimille saisi siis omat hookit, eli jos liikettä havaitaan esim. kun asunto on päivä/yö -moodissa, saadaan halutessaan tapahtumaan jokin tapahtumasarja. Ikävä kyllä, nyt testissä oli Ikean 10e:n liiketunnistimet, joille ajureita ei vielä ollut.

  Ikea saanut muutenkin paljon palautetta laitteistaan, joita markkinoidaan Zigbee-laitteina, joita ne siis eivät ole. Ikealla taisi olla yksi Zigbee-valaisin, muut olivat epästandardeja. Ikea on lupaillut Zigbee-yhteensopivuutta laitteilleen.

  Tykkään, sillä nyt säätömahdollisuuksia on oikeastaan rajattomasti. Vielä kun lompakko antaisi myöden.

  edit:
  Hue, Logitec Harmony ja Samsungin tuotteet on yhteensopivia laitteen kanssa suoraan (kuten iso joukko muitakin laitteita), joten näiden kanssa mitään copy/paste-kikkailua ei tarvita). Omia ajureita tälle pystyy siis luomaan, jos joku on keksinyt ihan omia elektronisia tuotteita.
   
  Viimeksi muokattu: 23.10.2017
 12. Temposaur

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2011
  Viestejä:
  298
  Melko pitkä aika saattaa mennä, että Ikeasta saa valmiiksi päivitettyjä valoja. Veikkaan, että heillä on noita vanhalla firmwarella olevia kuitenkin jokunen hyllyssä/varastossa.


  Itsellä valojen päivittyminen uusimpaan firmware-versioon kesti myös lähes vuorokauden, joten Gateway kannattaa hommata.
   
  Viimeksi muokattu: 23.10.2017
 13. ATomiH

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2004
  Viestejä:
  748
  Onkos minkäänlaista hitautta huomattavissa tuossa SmartThingissä? Sehän kun prosessoi kaikki pyynnöt pilvessä, ja sitten lähettää sieltä hubille pyynnön, että vaikka valot päälle. Voisi kuvitella että tuossa olisi jokin ihan huomattava viive, kun painaa katkaisinta -> valot syttyvät.

  Omat Trådfri-lamput ovat aina päivittyneet ihan parissa minuutissa uusimpaan firmikseen.
   
 14. Temposaur

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2011
  Viestejä:
  298
  Mulla kesti päivitys todella kauan. Syytä en tiedä miksi

  Samsung Smartthings viive:

  edit:
  Smartthings:ssä (hub2) on mahdollisuus ajaa komentoja myös lokaalisti, mutta käyttäjä ei tätä itse pysty valitsemaan. Eli laite yrittää mielestäni ensisijaisesti ajaa näitä pilvestä käsin, mutta jonkinsortin lokaali-käskytys laitteessa myös on.
   
  Viimeksi muokattu: 24.10.2017
 15. jusani01

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2011
  Viestejä:
  16
 16. Temposaur

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2011
  Viestejä:
  298
  Mitä nyt Smartthingsin kanssa tullut leikittyä, niin en varmuudella, mutta hyvin todennäköisesti sanoa, että ei. Ikean valojen kanssa nuo paritetaan siis suoraan valoon, enkä usko, että Huessa on tuota lähikontaktilla tapahtuvaa paritusta ollenkaan.
   
 17. ATomiH

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2004
  Viestejä:
  748


  Tälläinen tuli juuri tänään vastaan. Ei kovinkaan täydellinen ratkaisu, mutta joissain tapauksissa saattaa riittää hyvin.
   
 18. arthur2.0

  Rekisteröitynyt:
  22.01.2010
  Viestejä:
  553

  Onko kellään tietoa, onko näitä nähtävillä Verkkokaupassa (Jätkäsaari) tai muualla Helsingissä?
   
 19. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 457
  Tarkemmin en tiedä, mutta tuotekuvaus "Esillä Jätkäsaaren ja Pirkkalan myymälässä"
   
 20. Soleck1

  Rekisteröitynyt:
  18.12.2004
  Viestejä:
  240
 21. Ollifin

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 457
  Mikäs on merkittävin ero näillä Ikean Trådfri-lampuilla ja Philipsin Hue -lampuilla? Philipsin lamput ainakin kirkkaampia? Kumpiakaan ei vielä itsellä ole, mutta älyvalaistus kiinnostaa.
   
 22. sonofman

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2004
  Viestejä:
  458
 23. epkan

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2016
  Viestejä:
  3
  Olen koittanut kaivaa vastausta pariin kysymykseen, jotka omassa käytössä olisi ratkaisevia. Voiskohan ne jolla on eri valmistajien ratkaisuja käytössä kertoa miten:
  a) Valo käyttäytyy jos virta lamppuun katkeaa. Syttyykö takaisin default asetukseen (itse asetettavaan?) vai viimeiseen asetukseen.
  b) sama, kun/jos lamppujen reititin käynnistyy uudestaan
  c) sama, jos kodin verkko käynnistyy uudelleen (eli reititin ja lamput menettää hetkellisesti wi-fi verkon (mutta ei poweria))

  Käsittääkseni Hue:ta on moitittu juurikin siitä että räppää valot ei-säädettävälle defaultille, jos virta katkeaa. Miten Wi-fi verkon katkeamisen kanssa ?

  Haussa olisi setuppi joka toimisi fiksusti, eikä tarvisi jokavälissä säätää, jos jokin osa failaa.
   
 24. ATomiH

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2004
  Viestejä:
  748
  Hue palaa aina tiettyyn default asetukseensa. En muista tarkkaa arvoa, mutta jokin aavistuksen lämmin sävy. Ikea ei tätä tee, vaan muistaa asetuksensa virran katkettua.
  Hubin tai verkkoyhteyden katoaminen ei vaikuta millään tapaa lamppujen toimintaan. Tietenkään puhelimella ohjaus ei onnistu..
  Philipsin kaukosäätimet eivät toimi jos hubi on poissa pelistä. Ikean toimivat, koska parittuvat suoraan lampuun.

  Edit/lisäys: Vaikka Ikean toiminnallisuus kuulostaa paremmalta, jossain tiloissa on tuo Huen ratkaisu parempi. Yhdistelmä molempia lamppuja on toiminut itsellä varsin hyvin. Ikean lamput ovat pari kertaa vaatineet bootin, kun eivät ole totelleet käskyjä.
   
  Viimeksi muokattu: 15.11.2017
 25. epkan

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2016
  Viestejä:
  3
  Kiitos infosta.
  Oletanko oikein että jos valot sitten switchaa pois/päälle Philipsin omalla kaukosäätimellä (ei apsilla), lamput kuitenkin säilyttää viimeisen asetuksensa ? (siis että lampun omaan katkaisijaan ei koske)
   
  Viimeksi muokattu: 15.11.2017

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti