Wifi-ohjattavat valaistusjärjestelmät (Philips Hue, Osram Lightify, Ikea Trådfri)

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Team_Slow, 18.10.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  Esittelyvideo:


  Onko kenelläkään kokemusta tuosta tai vastaavasta järjestelmästä? Minulla on tällä hetkellä niin että näyttöni (Samsung S27A950D) takana on jalkalamppu osoittamassa näyttöä kohti valoa mutta nykyinen valoni on häiritsevän keltainen ja tehoton joten tarvitsisin siihen hommaan jonkun paremman ja tuo vaikuttaisi ihan hyvältä. Toinen asia minkä saisin myös hoidettua tuon avulla on herätysvalo. Voisin laittaa makuuhuoneeseeni valon jonka laittaa toimimaan herätysvalona jolloin ei tarvitse ostaa Philipsin kallista herätyskelloa jossa on kyseinen ominaisuus. Vaikka tuo kätevältä joskin hieman kalliilta (100€ aloituspakkaus jossa keskusyksikkö ja 1 lamppu. Lamput yksittäin 50€ kpl) vaikuttaakin en mistään ole onnistunut löytämään mitään juttua kyseisestä järjestelmästä ja sen toimivuudesta tai vastaavista järjestelmistä vaikka luulisi täältäkin löytyvän.

  Tulisiko teillä jotain ehdotuksia erilaisista vastaavista järjestelmistä tai muita ehdotuksia mieleen? Muuten varmaan ostaisin jonkin amBX parin tietokoneeni kaveriksi mutta minulla ei ole näytön takana seinää joten nuo ei oikein toimisi. Samalla myös saisin tuon avulla herätysvalon jonka muuten joutuisin ostamaan erikseen. Tuohon menisi kuitenkin vähintään 150€ rahaa joten haluaisin olla varma sen toimivuudesta ennen kuin lähden sitä ostamaan.  Lisätty otsikkoon Ikean versio. t.Proc
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 05.10.2017
 2. amazim

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2006
  Viestejä:
  414
  Viimeksi muokattu: 18.10.2014
 3. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Btw. noiden Philipsien ja Osrameiden pitäisi olla keskenään yhteensopivat järjestelmät. Kummatkin ovat Zigbee LightLink yhteensopivia.

  http://www.zigbee.org/Products/ByStandard/ZigBeeLightLink.aspx

  Periaatteessa muidenkin valmistajien systeemeiden pitäisi toimia noiden kanssa.

  Minulla on tuo Hue aloituspaketti ja sen kaveriksi yksi pätkä tuota ledinauhaa, olen varsin tyytyväinen näihin. Kovin vihreää valoa noista ei irtoa, mutta harvemmimpa sellaista kaipaakaan.
   
  Viimeksi muokattu: 19.10.2014
 4. Enrique Carioca Banned

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2001
  Viestejä:
  2 333
  Erittäin mielenkiintoinen lisätieto tämä yhteensopivuus, kiitokset!

  Unettomuuttani surffailin yöllä aihepiiriin liittyen lisää ja tähän Hue-systeemiin saa hyvinkin mielenkiintoisia toimintoja aikaan IFTTT:llä IFTTT - Wikipedia, the free encyclopedia Kuten esimerkiksi valaistuksen automaattinen sävynvaihto ulkona vallitsevan sään mukaan. :D Lisää valmiita reseptejä täällä: https://ifttt.com/recipes/popular?channel=hue&page=2

  Näyttää olevan vielä hyvin harmonisoidut hinnat Osramin ja Philipsin järjestelmissä, ts. kaikissa verkkokaupoissa on suunnilleen samat hinnat ja melko paljon katetta. Ymmärrettävää tosin, kun kyseessä on nk. uusi juttu.

  Jos nyt tuo Osramin aloituspakkaus kiinnostaa, niin Clasulta saa verkkokaupassa tänään kaikista ostoksista 10% hinnasta pois. Jos jostain syystä ette saa alennuskoodia, niin tässä yksi: CLAS11877
   
 5. Mikkos

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2004
  Viestejä:
  8 072
  Hitsi, just eilen kävi mielessä että tekisin tästä säikeen. En näköjään ehtiny :kippis:
   
 6. RedBull

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2001
  Viestejä:
  44
  Eikö tuo Samsung:n lamppu ole suht saman tyylinen kuin Osramin vastaava?Hinta käsittääkseni oli n. 50e/lamppu.
  Samsung Smart LED classic GB9000 - YouTube

  Toimivatko tällaiset lamput ulkokäytössä? -20c?
   
 7. JuhaH

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2003
  Viestejä:
  1 873
  Zigbeen etu on mun käsittääkseni se, että jokainen lamppu toimii myös toistimena, jolloin signaali kulkee hankalammassakin tilassa. Samppa toimii tuon videon mukaan BT:llä jossa tällaista ominaisuutta ei taida olla(?).

  Pakkanen itsessään ei varmaan aiheuta ongelmaa ulkokäyttöä silmälläpitäen (pakkanen lisää ledien valontuottoa) mutta noiden lamppujen koteloinnissa tuskin on huomioitu ulkokäyttöä, eli lamppujen sisälle tiivistyvä kosteus alkaa varmasti aiheuttaa ongelmia kohtuu nopeasti.
   
 8. Enrique Carioca Banned

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2001
  Viestejä:
  2 333
 9. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Löytyykö "älykatkaisimia" jotka toimisivat samassa systeemissä? Eli voisi korvata vanhat valokatkaisijat tämmöisellä ja sitten ohjata lamppuja joko katkaisijalla tai älyvehkeellä.
   
 10. Powertrippin

  Rekisteröitynyt:
  29.02.2012
  Viestejä:
  388
  Itselläkin alkoi kiinnostamaan, jos nuo ulkokäyttössä toimisi, voisi pihavalaisun noilla hoitaa. Voisi olla talvella tyylikäs kun valot vaihtaisi väriä yhtäaikaa.

  Sisällä tuota voisi sitten käyttää tunnelman tekemisessä, herätyskäytössä ja tietenkin myös siinä että taloon saisi etänä valoja päälle kun itse on reissussa. Bonuksena tietenkin se, että tuo pitää hommata ihan sen takia kun naapurilla ei ole tuota.

  Vähän kuitenkin löytyy tietoa noista. Kummassahan on parempi käyttöliittymä Osramissa vai Philipsissä, hinnat tosiaan pyörii samassa, joten täytyy vähän tutkia kumpi on ominaisuuksiltaan parempi.
   
 11. TonyM Banned

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2002
  Viestejä:
  9 006
  Niin, tuohan noissa on varmaan ongelma eli virtahan pitää olla koko ajan päällä. Ja jos haluat sytyttää valot niin joudut kaivamaan kännykän esiin? Ei kovinkaan käytännöllistä!
   
 12. Powertrippin

  Rekisteröitynyt:
  29.02.2012
  Viestejä:
  388
  Tuota minäkin mietin. Sen takia menisikin pääasiassa just ulkovalaistukseen, makkarissa lattialamppuun toimimaan herätyskellona ja olohuoneessa toiseen kattovalaisimeen tunnelmavalaisuun. Aika hankala olisi vessassakin käydä yöllä, jos pitäisi kännykällä alkaa valoja lyömään päälle.
   
 13. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Minulla on kotona käytännössä kaksi valaisinjärjestelmää. Kattolampuissa on normaalit ESL-lamput, mutta kämpän kolmessa lattiavalaisimessa on Philipsin Hue lamput ja yhden ikkunalaudan alla on tuo ledinauha.

  Yleisvalaistus tulee katosta nappia painamalla, mutta esim. iltaisin tunnelmavalaistusta voi säätää kännykällä. Kattolamput toki luonnollisesti pitää pistää pois seinäkytkimestä.

  Omien kokemusten mukaan philipsit ovat suhteellisen mukavat käyttää. Huen Android-softaan voi tallentaa presettejä ja ne voi laittaa widgettinä käynnistymään yhdellä napin painalluksella luurista. Esim. minulla on kännykän päävalikossa kaksi nappia joista käynnistyy oma profiilinsa. Toinen profiili on "All Off" josta kaikki valot sammuvat. Toinen on "Sunset", josta kaikki lamput käynnistyvät illalla sopivaksi säädettyyn oranssiin auringonlaskun väritykseen.

  Sen lisäksi itse softassa on pari muuta profiilia, esim. "Dim Bedroom" joka sammuttaa kaikki muut valot, mutta jättää makkarin lampun himmeälle. Tuo on tuunattu sängyssä lukemiseen illalla jne. En ole pitänyt noita ollenkaan vaikeina käyttää edes sinne vessaan kömpiessä. Sitä varten voi halutessaan tuunata profiilin joka käynnistää esim. ainoastaan olkkarin valon himmeälle, jotta se vaimo / tyttöystävä ei joudu kärsimään siitä, että läväytät kattolampun makkarissa täysille kun könyät ylös.

  Harkitsen kyllä tuollaisen Osramin ostamista testiin, sillä kiinnostaisi tietää toimiiko se tosiaan HUE:n kanssa, kuten tuosta zigbee lightlink-yhteensopivuudesta voisi arvella.
   
 14. JuhaH

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2003
  Viestejä:
  1 873
  Itse olen harkinnut siirtynäni kokonaan ZigBee aikaan, kunhan tuotevalikoima hieman laajenee (esimerkiksi seinäkatkaisimia on tulossa jo monelta valmistajalta). Käytännössä siis kaikki kytkimet korvataan noilla ZigBee kytkimillä, kattorasioihin jatkuva sähkö ja homma rullaamman puhtaasti ZigBeellä. Tilanneohjatut valaistusjärjestelmät on tähän asti olleet liian raskaita kotikäyttöön toteutettavaksi, mutta tämä vaikuttaa todella hyvältä, ja jatkuvuus on lähes satavarma kun Philipsin ja Osramin kaltaiset jätit siihen sen verran isolla kädellä panostavat.

  Miten tuossa on muuten estetty naapurin valojen ohjaus?
   
 15. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Silta paritetaan vain tiettyihin zigbee laitteisiin joko manuaalisesti syöttämällä laitteen sarjanumero tai automaattisesti fyysisesti painamalla sillan paritusnappia. Ellei ole pääsyä itse siltaan tai tiedä laitteesi sarjanumeroja ei niitä myöskään pääse ohjaamaan.

  Kytkimistä puheenollen olen juuri tilaamassa Hue seteilleni tuollaisen Hue Tapin, josta ei ole tainnut täällä vielä olla puhetta. Kalliiksihan näillä leikkiminen tulee :rolleyes:

  http://www.amazon.co.uk/Philips-Personal-Wireless-Lighting-Switch/dp/B00L62JTDU/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1413801910&sr=8-6&keywords=philips+hue

  Jos RGB-ledit ei hirveästi kiinnosta, mutta haluaa silti älyvalot halvemmalla, niin Hue Lux sarja on hyvin mielenkiintoinen vaihtoehto. Luxi on siis käytännössä Hue ilman väriledejä, mutta vielä hitusen kirkkaampi ja puolet halvempi. Olisin ehkä valmis myymään yhden ylimääräisen Hue bridgen, jos joku haluaa nyt päästä leikkimään näillä.

  http://www.amazon.co.uk/Philips-Personal-Wireless-Lighting-Single/dp/B00L62JU3O/ref=pd_sim_light_4?ie=UTF8&refRID=1WX1FF7Z035RD83YZCQ9
   
 16. Enrique Carioca Banned

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2001
  Viestejä:
  2 333
  Mä voisin olla kiinnostunut tuosta, laitatko hintapyynnän privalla, kiitos!
   
 17. järviaivo

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2007
  Viestejä:
  161
  Löytyy. Philips Hue tap Switch - Apple Store (Suomi)

  Ottaa virran katkaisimen painalluksesta. Mulla on ollut vajaan vuoden 12 lampun, ledinauhan plus yhden tuollaisen ambient-valon yhdistelmä.
  Toimii loistavasti ajastukset, ifttt:n kautta tehtävät maili jne ilmoitukset sekä esimerksiksi gps-tunnistus, joka sytyttää halutun tilan kun olet tarpeeksi lähellä kotia, esim töistä tullessa.

  Matkan varrella ollut pari bugia, mutta softa päivittyy kiitettävän usein.
   
 18. KameIeontti

  Rekisteröitynyt:
  25.05.2006
  Viestejä:
  1 772
  Onko kenelläkään tuota Osram Lightifyä? Voiko valaistusta ohjata jollain muulla kuin kännykällä? Löytyykö systeemiin kaukosäädintä? Valaiseenko Osramin 10w led lamppu mitään vai onko lähinnä tunelmavalo?
   
 19. JuhaH

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2003
  Viestejä:
  1 873
  Tuo sekä Philipsin, että Osramin tuikkujen takana oleva ZigBee on avoin standardi, johon periaatteessa kuka tahansa voi tehdä rekkuloita. Standardi on luotu alustavasti kotikäyttöön, mutta tiedän että valaisinvalmistajilla on suunnitteilla laajentaa tuota jossain määrin ammattivalaistukseen (lähinnä ulkovalaistus). Jos tuotteet on tehty standardin mukaan, niiden pitäisi olla keskenään yhteensopivia valmistajasta riippumatta. Mutta meillä on käsissä vasta ensimmäinen sukupolvi laitteita, joten paino sanalla _pitäisi_ . Muakin kiinostaisi miten eri valmistajien laitteet todellisuudessa toimii keskenään.

  Tämä on ihan oikeasti iso juttu, vaikka se tällä hetkellä kohtuu teknolelulta vaikuttaakin kun markkinoilla on vasta pari "vilkkusarjaa". Valaistuksen tilanneohjaukset on ollu vuosia ongelmissa sen takia, että ne on pitänyt toteuttaa kalliilla ja vaikeasti ohjelmoitavalla Dalilla, joka vaatii vielä oman ohjauskaapeloinnin ja joka vanhana ja hitaana tiedonsiirtojärjestelmänä on ollu kankea kaikessa vähääkään erikoisemmassa. Toinen vaihtoehto on ollu teatteripuolella käytössä oleva DMX joka ei sekään ole todellakaan kuluttajakäyttöön soveltuva ohjausjärjestelmä. Nyt meillä on käsissä avoimeen ohjausstandardiin perustuvat laitteet, joita maallikotkin osaa ohjelmoida ja tieto kulkee langattomasti, joten tekniikkaan siirtyminen ei vaadi kalliita kaapelointeja. Homma voi oikeasti muuttaa kokonaan tavan jolla valaistusta ohjataan ja hyvinkin nopeassa tahdissa.
   
 20. Hetukkam

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2002
  Viestejä:
  1 228
  Onko noissa järjestelmissä otettu kuinka hyvin huomioon vaikkapa kerrostalossa asennetut useat rinnakkaiset järjestelmät? Alkaako meillä valot vilkkumaan naapurin hydrauliikkafilmin soundtrackin tahtiin?

  Edit: jaaha, Ihme hetkellinen sokeus näköjään iski. Kirka vastasikin juuri tuohon kysymykseen ylempänä.
   
 21. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  AP: Voisiko säikeen otsikon muuttaa käsittelemään tällaisia valaistujärjestelmiä yleisesti eli jotenkin muotoon: "Wifi-ohjattavat valaistusjärjestelmät (Philips Hue, Osram Lightify)" Tein tuonne HW-puolellekin säikeen muutamia kuukausia sitten, mutta se ei oikein ottanut tuulta allensa. Tämä näyttäisi sen sijaan saavan paljon enemmän kiinnostusta täällä YK:lla.

  Speksien mukaan teho on vain hitusen Hue:a enemmän, eli voisin ihan kokeilematta verrata näitä keskenään. Valaistusteho ei ole mitenkään järisyttävä. Tunnelmavaloksi nämä sopivat erittäin hyvin tai pienen tilan valaisemiseen, mutta esim. olohuoneen kunnolliseen valaisemiseen vaaditaan 4-8 lamppua ja vielä järkevästi sijoiteltuna. Itselläni on makkarissa kaksi lamppua, jotka riittävät siihen tilaan melko hyvin. Makkarissa nämä ovat olleet tosin lähinnä herätysvaloina, eli olen säätänyt lamput kirkastumaan pikkuhiljaa 15min ajan noin puoli tuntia ennen herätyskellon pirinää pehmentämään herätystä.
   
 22. Powertrippin

  Rekisteröitynyt:
  29.02.2012
  Viestejä:
  388
  Kysyin Clasulta noiden ulkokäytöstä ja Osramin lamput eivät ainakaan ole tarkoitettu ulkokäyttöön. Harmi, sillä tammikuun pimeydessä, noilla olisi saanut tehtyä hienoja valaistuksia lumisella pihalla.
   
 23. Jaake

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2001
  Viestejä:
  1 722
  Sisäkäyttöön suunniteltu elektroniikka toimii ulkona yleensä ihan hyvin. kunhan se on suojattu niin, ettei sinne pääse valumaan vettä ja laite on koko ajan päällä. Laitteen tuottama lämpö riittää pitämään itsensä kuivana.
   
 24. John Doe

  Rekisteröitynyt:
  09.07.1999
  Viestejä:
  596
  Taskerilla (Android-softa + plugrit) koko järjestelmän saa toimimaan puheohjauksella.
   
 25. Pusherman

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  8 886
  Onko ohjelinkkiä? Toimiiko niin ettei tarvitse painella mitään nappeja ennen käskyjä ja on jatkuvasti toiminnassa?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti