Webbipalvelun parhaat teknologiavaihtoehdot

Viestiketju alueella 'Ohjelmointi' , aloittaja ReliQ, 24.12.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. ReliQ

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2001
  Viestejä:
  580
  Mulla on idea webbipalvelua varten, mutta koska en ole web-devaaja, niin en ole oikein perillä siitä, mitkä ovat parhaita teknologioita sen toteuttamiseksi. Nähdäkseni vaihtoehtoina on tehdä palvelu käyttäen jotain valmista frameworkkia, koodata kaikki itse tai jonkinlainen yhdistelmä valmiita frameworkkeja ja koodaamista. Oletetaan skenaarioksi, että rakentaisi Facebookin kaltaisen palvelun, niin millä teknologioilla (frontend ja backend) se kannattaisi toteuttaa seuraavissa tapauksissa?
  1. Täysin teknologiariippumaton vaihtoehto, lisenssien hinnalla ei väliä jne.
  2. Open source
  3. Mulla on kokemusta C-pohjaisista kielistä (C#, Java) ja Microsoftin SQL Server on erittäin tuttu, joten jos löytyy teknologiat, joihin siirtyminen tällä taustalla on helppoa, niin mitkä ovat parhaat?
   
 2. immoT

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2003
  Viestejä:
  1 089
  Facebook on nykyään kai pääosin koodattu Reactilla (frontend) ja PHP-tyyppisellä Hack kielellä (backend).

  Itse tekisin tuollaisen sopivalla React+node.js kokonaisuudella, kannaksi ottaisin postgresin (ellei ole erityistä syytä käyttää esim mongoa). React on komponenttipohjainen frontend-framework, jos ottaa koko paketin reduxin, expressin yms. kanssa niin siitä saa ihan hyvän kokonaisuuden fronttiin ja backendiin.

  Toki tuollaisia facebookin kaltaisia puolivalmiita kokonaisuuksia on saatavissa useille eri alustoille. esim. wordpress.

  C#/Java taustalta pitäisi olla helppoa siirtyä moderniin javascriptiin (ES2015). Visual Studio Code on hyvä editori ym. hommiin.
   
 3. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  1 010
  Kyllä tärkein kriteeri kuitenkin on oma osaaminen. Facebookin tapauksessa he valitsivat php:n osin siitäkin syystä, että php:n hallitsevia taitavia ohjelmoijia löytyi helpommin. Php-kielen ominaispiirre on kuitenkin ollut luokaton hitaus. Näiden kahden summana syntyi sitten tuo yllä mainittu hack-niminen kieli ja hip hop virtual machine eli hhvm.

  Täytyy vielä tarkentaa noita ap:n luettelemia vaihtoehtoja lähtökohdiksi: "itse tekeminen" tarkoittaa käytännössä aina jonkin frameworkin eli kehysympäristön käyttöä. Kukaan ei lähde tekemään täysin tyhjältä pöydältä, ja jos lähteekin, niin ensimmäisen vaiheen tuloksena on aina uusi kehysympäristö, jota hyödyntäen loput järjestelmästä toteutetaan. Tietyt peruspalikat ovat niin universaaleja, ettei niitä kannata lähteä "keksimään" uudestaan.

  Microsoftin open sourcettua c#-kielen ja osan .NET-ympäristöstä, jopa tuo hallitsemasi c# voi olla kielenä hyvä vaihtoehto webdevaukseen, aivan kuten javakin. Niiden käyttö on kuitenkin monimutkaisempaa ja mielestäni vaatii yksityiskohtaisempaa arkkitehtuurisuunnittelua, joten en lähtisi välttämättä niiden varaan rakentamaan kuin siinä tapauksessa, että tietäisin ehdottomasti hyötyväni kyseisten kielten paremmasta suorituskyvystä verrattuna sellaisiin vaihtoehtoihin kuin php, python tai javascript/node.js.
   
 4. immoT

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2003
  Viestejä:
  1 089
  Nuo backendin hitauserot eri kielillä ovat nykyään lähinnä mielikuvia. Käytännön erot tulevat arkkitehtuureista ja tavoista koodata, sopivasta cachetuksesta, hajautuksista ja kantojen käytöstä. Kaikilla kielillä voi tehdä solmuspaghettia. Ja on eri asia tehdä palvelua tuhannelle tai miljoonalle ihmiselle, arkkitehtuurit ovat tuolloin jo lähtökohtaisesti erilaisia.

  "facebookin" tapauksessa täytyy miettiä sovelluksen tilan hallintaa frontissa ja backissa, websocketeja, toimintaa eri mobiililaitteilla, skaalautuvuutta jne, jolloin käytettävä kieli on minusta yhdentekevä asia. Opittavaa toki on paljon, mutta ne tekniset arkkitehtuuriasiat eivät liity kieleen tai virtuaalikoneeseen.
   
 5. ReliQ

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2001
  Viestejä:
  580
  Kiitos ehdotuksista. Pitääkin tutustua tuohon Reactiin. Ensin pitää kyllä paneutua backendiin ja kantaan, joten isken PostgreSQL:n tulille ja alan ihmettelemään sitä.
   
  Viimeksi muokattu: 27.12.2016

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti