WAV aaltomuodon "piirtäminen"

Viestiketju alueella 'Ohjelmat, käyttöjärjestelmät ja ajurit' , aloittaja olafu, 16.02.2017.

 1. olafu

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2002
  Viestejä:
  371
  Onko valmista ohjelmaa, jolla voi ikäänkuin piirtää WAV tiedoston aaltomuodon, jota voisi sitten soittaa looppina eri nopeuksilla?
  Ajatus oli käyttää äänikorttia signaaligeneraattorina, mutta ongelmana on testisignaaliin vaadittava säännöllisesti toistuva katko.
  Pitäisi saada siis generoitua 60 jaksoa siniaaltoa, jonka perässä on 2 jakson pituinen osuus hiljaisuutta ja looppi alusta.
  Stereona vielä niin, että toisesta kanavasta tulee samaan aikaan vain yksi jakso tuon 62 jakson sijaan ja sitä pitäisi pystyä ajoittamaan eri kohtiin tuohon toiseen nähden.
  Taajuusalue n. 100-10000Hz, joten äänikortti sopii sen puolesta oikeinkin mainiosti.
   
 2. heiluri

  Rekisteröitynyt:
  07.03.2013
  Viestejä:
  8
  Kokeile audacity.

  http://www.audacityteam.org/
   
 3. olafu

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2002
  Viestejä:
  371
  Kiitos. Juuri tarkoitukseen soveltuva työkalu.. Ainiin, 58 jaksoa ja 2 jaksoa tyhjää. Yhteensä 60. :)
   
 4. olafu

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2002
  Viestejä:
  371
  Vielä kun löytyisi toisto-ohjelma, joka osaa veivata tota samplea looppina niin, että lopusta alkuun siirryttäessä ei tulisi mitään naksahdusta tai ylimääräistä katkosta (sen tarpeellisen lisäksi) ja sisältäisi vielä portaattoman toistonopeudensäädön "lennosta"... Ohjelmia on tarjolla lähes tulvaksi asti mitä hienommilla ominaisuuksilla, mutta erikoisen käyttötarkotuksen takia sitä oikeaa ei tahdo löytyä... :/
   
  Viimeksi muokattu: 17.02.2017
 5. karkkipurkki

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2011
  Viestejä:
  539
  Et maininnut missä käyttöjärjestelmässä kyseisen ohjelman pitäisi toimia, mutta vanhalla Goldwaven shareware-versiolla (muistaakseni 4.26) pitäisi onnistua kaikki kaipaamasi toiminnot, eli toistettavan aaltomuodon manuaalinen määritteleminen (Expression evaluatorin kautta), katkoton toisto looppina ja toistonopeuden reaaliaikainen säätö. Ongelmana voi vaan olla tuon ohjelman toimimaan saaminen modernissa (XP:tä uudemmassa) Windowsissa... Ainakin UAC:n voi joutua ottamaan pois päältä ja lisäämään Goldwaven niiden ohjelmien listaan joihin ei sovelleta Data Execution Preventionia.

  Kannattaa myös huomata, että äänikortin käyttämiseen signaaligeneraattorina liittyy tiettyjä ongelmia: Wav-tiedoston sisältämä data pitäisi saada kuljetettua muuttumattomana äänikortin DA-muuntimelle saakka ohi käyttöjärjestelmän äänimikserin sekä äänikortin ajureiden, jotka saattavat tehdä äänelle ties mitä uudelleennäytteistystä ja muuta prosessointia. Tästä johtuen äänikortin pitäisi tukea ainakin ASIO-standardin mukaisia ajureita. Pitäisi myös olla varmuus siitä, että äänikortin DSP-piirikään ei tee äänelle mitään omia prosessointejaan. Lisäksi tuota "lennosta" tapahtuvaa toistonopeudensäätöä ei voi käyttää silloin kun tavoitteena on puhdas signaali, sillä se aiheuttaa väistämättä äänen uudelleennäytteistyksen, vieläpä yleensä erittäin heikkolaatuisella algoritmilla toteutettuna, mikä synnyttää runsaasti säröä. Luonnollisesti uudelleennäytteistyksen välttäminen edellyttää myös sitä, että sen testisignaalin sisältävän wav-tiedoston näytetaajuus on sama kuin äänikortin DA-muuntimen käyttämä näytteistystaajuus.
   
 6. olafu

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2002
  Viestejä:
  371
  Pitää kokeilla tuota. Nyt kun muistelen niin se taisi olla juuri joku goldwave, millä joskus pienempänä pikkupoikana leikin, mistä tuo aaltomuodon "piirtäminen" on jäänyt ylipäätään mieleen.

  Skoopilla kattelin tota kuulokeulostulon signaalia, niin ei se mitenkään kamalalta näyttänyt. Aaltomuodon kun ei tarvitse oikeasti olla tässä käyttötarkotuksessa puhdasta siniaaltoa, vaan riittävän sinne päin, lähinnä "pyöreäreunaista". Jonkun kuorman tuo äänikortti näkyy vaativan. Aaltomuoto näyttää säilyvän ilman kuormaakin oikean näköisenä, mutta signaaliin ilmestyy pieni tasajännite.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti