Vu+ Ultimo 4K

Viestiketju alueella 'Käyttäjien tuotetestit' , aloittaja Tege, 27.05.2017.

 1. Tege Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  34 955
  Johdanto

  Tällä kertaa arvostelupenkkiin on saapunut Vu+ Ultimo 4K –digiboksi. Vaikka pitkään olenkin jo käyttänyt VDR-ohjelmistoa, niin takaraivossa on aina kutkuttanut Enigma2-pohjaiset laitteet. Nyt totesin, että on aika sellaiseen tutustua. Päädyin tähän VU+ valmistamaan tuotteeseen koska tällä hetkellä se edustaa heidän mallistonsa kärkeä ja samalla myös Enigma2-laitteiden high endiä.


  Mikä ihmeen Enigma2

  Enigma2 on framepuskuri tyyppinen käyttöliittymä mikä on suunniteltu fyysisille rautalaitteille, joissa pyöritetään näille tarkoitettua sulautettua Linuxia. Enigma2 voi teknisesti pyöriä myös normaalilla PC:llä mutta tämä on harvinaista. Enigma2 perustuu Python-ohjelmointikieleen jonka backend on tehty C++ -ohjelmointikielellä. Kyseistä käyttöliittymää voidaan myös ohjata omalla selainkäyttöliittymällä.

  Enigma2:n suunnitteli alun perin Dream Multimedia –yhtiö omille Dreambox-digibokseille. Kyseinen yhtiö julkaisu myös tämän julkiseen jakeluun, joka aiheutti, että kyseistä käyttöliittymää alettiin käyttämään monen muunkin valmistajan toimesta. Tunnetuimmat tuotteet ovat Dreambox, DBox2 ja Vu+ (VuPlus), nämä kaikki käyttävät Enigma2 pohjaista firmware imagea. Suurin osa Enigma2 laitteista ovat vastaanottimia joita käytetään vastaanottamaan sateliitti-, kaapeli- ja antenniverkon lähetyksiä.

  Suosituimmat avoimet lähdekoodin projektit Enigma2-laitteille ovat OpenVIX ja openATV. Molempien projektien tarkoitus on luoda käyttäjäystävällinen kokemus Enigma2-laitteiden käyttäjille.


  Vu+ Ultimo 4K

  Laitteen tiedot
  - 4K / UHD –yhteensopiva
  - HDMI 2.0 -lähtö jopa 2160p (3840 x 2160) @ 50/60 Hz resoluutiolla
  - HDR-yhteensopiva
  - 4 x 1500 MHz ARM prosessori
  - 3072 Mt RAM käyttömuistia
  - 4096 Mt Flash-muistia ohjelmistolle ja lisäohjelmille
  - 2 viritinpaikkaa Dual FBC DVB-S2 satelliitti- (8 viritintä käytettäessä 2 Unicable mikropäätä) tai FBC DVB-C kaapelivirittimille (8 viritintä)
  - 1 viritinpaikka, johon voi valita DVB-T/C, DVB-T2/C, Dual DVB-T2/C (2 viritintä 1 viritinpaikassa), DVB-S2 ja Dual DVB-S2 (2 viritintä 1 viritinpaikassa) virittimen
  - Kiintolevyn maksimitilavuus 16000 Gt (3,5” SATA, ulkoiset USB 3.0, verkkokiintolevyt)
  - 1000 Mbps Ethernet ja sisäänrakennettu n/ac dual band WiFi-sovitin
  - Värillinen ja ohjelmoitava etupaneelin näyttö


  Esittely

  Tuote toimitetaan simppelissä ruskeassa pahvilaatikossa jossa lukee päällä tuotteen nimi. Paketin sisältä paljastuu kaukosäädin, virtalähde, HDMI-kaapeli ja tarvikkeet SATA-kiintolevyn liittämiseen. Laitteen edessä oikealla puolella on luukku jonka taakse on piilotettu kortinlukijoille paikat.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Laitteen takaa löytyy kolme korttipaikkaa johon voidaan asettaa eri virittimiä. Näiden vierestä löytyy RCA-äänilähtö, S/PDIF-lähtö, HDMI-ulostulo, HDMI-sisääntulo, verkkoliitäntä, 2kpl USB 3.0 –liitäntää, RS-232-liitäntä, virtaliitin ja virtakytkin.

  [​IMG]


  Kiintolevyn asennus

  Itse en ottanut tähän pakettiin kiintolevyä mukaan, niin asensin sen sitten kotona erikseen.

  Asennus tapahtuu poistamalla laitteen kotelon ruuvit. Kun laite on auki, niin 3,5”-kiintolevylle on varattu oma paikka. Tämä kehikko pitää irrottaa, jonka jälkeen siihen voidaan liittää kiintolevy. Kun kiintolevy on kiinnitetty johtoineen, voidaan laite koota takaisin ja kytkeä virran päälle.

  [​IMG]
  [​IMG]


  Käyttöönotto

  Käyttöönottoa otin samaan pakettiin SatShopitin muokkaamaan OpenVIX-imagen. Image toimitetaan erillisellä USB-tikulla. SatShop on muokannut OpenViX-imagesta oman imagen jotta se vastaan suomalaisten tarpeita. Tämä ei ole pakollinen osuus vaan tämä image on myös saatavilla verkosta ilmaiseksi.

  Imagen lisäksi toimitetaan kattava käyttöohje, jossa kerrotaan miten asennus tulee suorittaa. USB-tikku liitetään takapaneelin USB-liitäntään ja digiboksi käynnistetään. Käynnistyksen yhteydessä alkaa asennus ja kun asennus on valmis, ledin vilkunta muuttuu ja tikun voi poistaa laitteesta. Jos et käytä digiboksissa kiintolevyä niin liitä USB-tikku tietokoneeseen ja poista vuplus-kansio USB-tikun juuresta. Tämän jälkeen voit liittää USB-tikun takaisin digiboksiin. Jos tätä vaihetta ei tee, niin imagen asennus alkaa uudestaan bootissa. Tarvittaessa USB-tikkua voi myöhemmin käyttää uudelleen asennukseen luomalla vuplus-kansion ja siirtämällä sinne halutun imagen.

  USB-tikkua käytetään kiintolevyttömissä versioissa siksi, että laitteen oma käyttömuisti ei täyty turhasta tiedosta kuten EPG-datasta, tallennuksista ja ajansiirrosta.

  Kun digiboksi käynnistyy ensimmäisen kerran, on hyvä tarkistaa, että kuva ja ääni ovat oikein. Nämä löytyvät Asetukset – Järjestelmä – AV-asetuksien takaa.

  Halutessa tässä vaiheessa voi kytkeä verkon digiboksiin. Tämä voidaan tällä laitteella toteuttaa langallisesti tai langattomasti.

  Näiden jälkeen pääsemme itse asiaan eli kanavahakuun. Haku voidaan tehdä automaattisesti tai manuaalisesti. Haku aloitetaan kaapeliverkon osalta siten, että mennään Asetukset – Kanavien haku – Virittimien asetukset. Täältä valitaan kyseisen tyypin viritin ja painetaan OK-näppäintä. Täällä määritellään käytettävä kanavahakutyyppi esim. palveluntarjoaja ja valitaan oman verkon palveluntarjoaja listalta. Lopuksi nämä asetukset tallennetaan ja voidaan aloittaa kanavahaku.

  Kun kanavat ovat löytyneet, voidaan niistä luoda oma suosikkilista suoraan digiboksin käyttöliittymästä tai selainkäyttöliittymällä. Selaimen kautta tämän tekeminen on paljon helpompaa, joten suosittelen sitä tapaa.

  Kiintolevy tulee myös ottaa käyttöön. Tämä aloitetaan menemällä Asetukset – Järjestelmä – Tallennusvälineet, josta suoritetaan kiintolevylle alustus. Halutessa kiintolevyn voi muuttaa ext3-formaatista ext4-muotoon.

  Näiden toimien jälkeen on hyvä tarkistaa, että ohjelmaopas menee kiintolevylle, Asetukset – Järjestelmä – Ohjelmaopas. Valitaan tallennuksille ensisijaiseksi kiintolevy Asetukset – Järjestelmä – Tallennus/toisto ja lopuksi ajansiirron sijainti Asetukset – Järjestelmä – Ajansiirto.

  Kun käyttöönotto on suoritettu, voidaan sanoa, että digiboksi on valmis käytettäväksi. Näiden lisäksi voidaan tehdä paljon myös muuta pientä hieno säätöä kuten kanavalogojen lisääminen, maksukortin käyttöönotto jne.


  Lisäosien asennus

  Jotta saadaan ns. maksimaallinen hyöty tästä viihdekeskuksesta, voidaan tähän asentaa myös Kodi. Kodin voit asentaa Plugin-lisäosat valikon alta, tämä löytyy nimellä Kodi Laucher. Tällä hetkellä asentuu 17.1 versio. Koska nämä lisäosat ja niiden toiminnot määritellään OpenVIX-imagen kautta, niin Kodi ei vakiona käytä omaa soitinta vaan käytetään Vu+ omaa mediasoitinta. Tämä mediasoitin tukee suoraan rautapurkua, jolloin saadaan videot jne. pyörimään ongelmitta.

  Kokeilin myös käyttää Kodin omaa soitinta mutta tämän kautta ei saada ääniä ulos ja kuvanlaatu ei ole parhainta, koska tämä pyörii vain 720p moodissa vaikka näyttölaite tukisi 1080p tilaa tai isompaa.

  Lisäksi on hyvä huomioida, että Vu+ oma mediasoitin ei osaa hyödyntää pakattuja videotiedostoja eli jos video on pakattu moneen tiedostoon, tämä ei osaa purkaa näitä kuten Kodin oma soitin.

  Kodin lisäksi löytyy monia muitakin lisäosia kuten säätiedot, Facebook jne. Tarvittaessa jos OpenVIXin lisäosat eivät riitä voidaan myös käyttää Kodissa tämän lisäosia.


  Kanavalogot

  Vakio ohjelmiston mukana ei tule kanavalogoja mutta onneksi Huoltovalikko-foorumilla avuliaat käyttäjät ovat niitä jo tehneet. Jos jokin kanavalogo ei miellytä, voi sellaisen aina luoda itse käyttämällä jotain valmista pohjaa tai tekemällä sellaisen itse. Suositeltavaa käyttää 220x132 pikselikokoa ja läpinäkyvää taustaa. Tallennus on hyvä tehdä .png-muotoon.

  Kanavalogot toimivat kun ne sijoitetaan usr\share\enigma2\picon –kansioon. Vakiona tätä kansiota ei ole mutta sen voi luoda. Jotta kanavalogo näkyisi oikein käyttöliittymässä tai digiboksin omassa pienessä näytössä tulee tämä logo nimeä kanavantaajuudella tai tarkalleen sillä nimellä millä kanavahaku on sen löytänyt. Kanavataajuudeen saa helpoiten kopioitua selainkäyttöliittymästä kun menee kanavan tietoinen ja seitlä se löytyy Sref-otsikon kohdalta.

  Muu kustomointi

  Käyttöliittymään on saatavilla useita eri skinejä joita voi halutessaan vaihdella. Tässä muutama esimerkki vix-nigh-hd –skinistä. Tämä on vakio skini mikä tulee tämän kustomoidun imagen mukana.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Kuvissa näkyvät mustat viivat eivät itse näy kun katsoo telkkaria, kuvat kaapattu selainkäyttöliittymän kautta.


  Maksukanavat

  Tämä kyseinen digiboksi vaatii maksukanavia varten CI+-moduulin. Satshop.fi listaa muutamia malleja mutta todennäköisesti mikä vain CI+ -moduuli toimii ongelmitta, kunhan se voidaan vain linkittää kanavakortin kanssa.

  Itse omistan LA Digital Smit Conax CAM Antenna HD Ready & Cable HD Ready CI+ -moduulin. Kyseinen moduuli on tämän kyseisen digiboksin kanssa yhteensopiva. Tämän lisäksi kaapelioperaattorin kanssa pitää tehdä moduulin ja kanavakortin välille linkitys.

  Maksukanavien saaminen näkyviin ei tällä digiboksilla ollut niin suuri ongelma kuin VDR:llä tehdessä. Ci+-moduuli digiboksiin ja tähän moduulin sitten kanavakortti oikein eli yleensä siru alaspäin. Tämän jälkeen vain odoteltiin jollakin maksukanavalla ja hetken päästä kuva jo näkyikin. Myöskään maksulliset HD-kanavat eivät tuota tässä tapauksessa päänvaivaa. Tiettyjä rajoituksia on kuitenkin maksukanavien suhteen kun kanavakortti on CI+-moduulissa niin voi vain katsoa ja tallentaa yhtä kanavaa. Tämän lisäksi digiboksiin on hyvä muuttaa asetuksista, että ei koita käyttää usean kanavan tukea. Muuten voi tulla ongelmia ja katsomiset ja tallennukset voivat loppua kesken.

  Tarvittaessa tämäkin rajoitus on kierrettävissä kun jakaa kortin muille moduuleille esim. SmartWi-kortinjakajalla.


  Yhteenveto

  Osittain voin sanoa olevani pitkän linjan VDR-käyttäjä kun sitä lähemmäs 10 vuotta on tullut käytettyä, niin tämä Enigma2-laite on todella helppo ja suhteellisen ongelmaton ottaa käyttöön. Toki hiukan erilaisuuksia on käyttöliittymän ja käytön suhteen mutta niihin tottuu nopeasti.

  Katsomisen ja tallentamisen kanssa ei ole vielä ongelmia ilmennyt tämän kahden viikon aikana. Alkuun toki sai kikkailemalla laitteen jumiin mutta kun asetukset ja muut sai kohdalleen niin peruskäytön yhteydessä kaatuilua tai jumittumista ei ole tapahtunut.


  Lähteet

  http://opendreambox.org/
  http://kodi.wiki/view/VUPlus
  http://www.openembedded.org/wiki/Main_Page
  https://www.linuxtv.org/
  http://www.huoltovalikko.com
  http://www.satshop.fi
  http://vuplus.com/
  http://www.openvix.co.uk/
  https://www.opena.tv/
  http://www.world-of-satellite.com/
   
  Viimeksi muokattu: 02.11.2018
 2. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 401
  Mites, kun tallennat (CI+) HD-maksukanavilta, niin onko tallenteet myös salatussa muodossa boksin kiintolevyllä vai saatko siirettyä ohjelmia omalle koneelle? Siis omaan käyttöösi eikä muille.
   
  Viimeksi muokattu: 07.06.2017
 3. Tege Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  34 955
  Olen kokeillut nyt FOX HD:ta mikä tulee kortin kautta niin saan sen omalle koneelle ja katsominen onnistuu ongelmitta.
   
 4. Hope75

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2017
  Viestejä:
  5
  Olen vasta hakkinut Vu+ Ultimo 4k digiboxin. Mistä sen Kodi Launcher:rin saa asennuttua ja mistä se löytyy? Entä mistä löydän "huoltovalikko-foorumin"jostaa saa niitä kanavalogoja? Miten sieltä siirretään/haetaan kanavalogoja ja otetaan käyttöön?
  Törmäsin itse sellaiseen ongelmaan, että joiltakin kanavilta tallennetuissa ohjelmassa sitä katsoessa näkyy kaksi mustaa isoa viivoista muodostuvaa hakasta ruudun molemmissa päissä kuvan päällä. Tiedätkö mistä ne saa pois?
  Mitä ne käyttöliittymään saatavilla olevat skinit ovat? Miten niitä otetaan käyttöön?
  Kiitos sinulle jo etukäteen niistä neuvoista, joita osaat minulle antaa.
   
 5. Tege Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  34 955
  Onko sinulla käytössä mikä käyttö OpenVIX vai OpenATV vai jokin muu? Kuitenkin jotain samaa pitäisi olla. Kodin saat asennettua sieltä lisäosista.

  Kanavalogoista löytyy suoraan tuosta tekstistä asiaa ja tässä lainaus.
  Huoltovalikon linkki on tuossa lopussa ja tässä Vu+ osioon suora linkki. http://www.huoltovalikko.com/forums/vu.41/

  Skinit löytyy myös lisäosista ja aktivointi tapahtuu asennuksen jälkeen järjestelmän asetuksista mistä voi valita skinin/teeman.

  Tätä en osaa nyt ymmärtää mitä haet takaa. Ota vaikka kuva web-käyttöliittymän kautta.
   
 6. Ingenjör

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2000
  Viestejä:
  828
  Pienenä vinkkinä kaikille, jotka tuskailee "maksukanavaa voi vaan tallentaa yhtä kerrallaan" -homman kanssa, niin asentakaa ultimoon VTI13-image. Voi katsoa samalla kun tallentaa vaikka kuutta eri maksukanavaa. Openvix ei siihen pysty.
   
 7. Matteus-2

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2018
  Viestejä:
  2
  Käytössä Vu+ Ultimo ja Vu+ Duo2. Tykkään kyllä näistä ja Enigma-2:sta. Sellainen ongelma Enigmassa on, että kun tallennus/tallennuksia alkaa/loppuu niin vievät resurssit joksikin aikaa ja tallennuksen katsominen vaikeutuu. Ei voi kelata/hyppiä katsottavassa tallenteessa, se on vielä asia joka ei ole kovin paha mutta se on kun dvb-tekstitykset eivät näy ja "ratashalvauksen" jälkeen saa kelata tai hyppiä takaisin siihen kohtaan missä tekstityksen päivittyminen loppui. Ja tätä esiintyy aika paljon kun katsoo YLE:n kanavia tai muita jotka käyttävät dvb-tekstitystä. Johtunee kai siitä että Enigma on alkujaan saksalainen ja siellähän ohjelmat dubataan niin tähän ei ole kiinnitetty huomiota...
   
 8. Matteus-2

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2018
  Viestejä:
  2
  Toinen asia joka koskee Vu+ -laitteita, on kauko-ohjain, se voisi olla laadukkaampi ja napit voisi paremmin asemoida. Siinä voisi ottaa oppia Vanhasta AzBoxista, siinä oli varsin hyvä kauko! muuten laite oli huono... Meillä on kaksi Vu+ -boxia ja kummankaan kauko ei osaa avata tai sulkea TV:tä! Ja TV:t ovat melkop uusia ja tunnettuja merkkejä, vois olla hyvä että digiboxin kauko osaisi lukea halutun TV:n kaukon signaalin! Ja lopuksi, vois siinä Vu+ kaukossa olla se info-nappi!
   
 9. Tege Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  34 955
  Olen itse jo pidemmän aikaa käyttänyt Logitechin kaukosäädintä. Saa ihan itse päättää mitä mikin nappi tekee.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti