Voiko oluen jäädyttää ja juoda sulaneena?

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja - NFE -, 02.07.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Astire

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2001
  Viestejä:
  824
  Minne se happo sieltä häviää?
  Toki jos jäisenä sen avaa häviää paineet ja samalla hapot. Jos annat tölkin lämmetä kokonaan nestemäiseksi, ei paineet ja hapot katoa.
   
 2. Nomber

  Rekisteröitynyt:
  15.07.2002
  Viestejä:
  4 900
  Joskus oon unohtanu talvella kaljapulloja autoon ja sitten sulatellut niitä vähän aikaa ja juonut. Mielestäni maku on jonkinverran laimea. En tarkoituksella lähtisi jäädyttämään, mutta jos vahinko käy niin joisin silti pois.
   
 3. Sheiben

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2002
  Viestejä:
  686
  Kokeile itse.

  Siis voi perkele. Luulin kertoneeni, että minulla on satojen jäätyneiden tölkkien kokemus takana. Luuletko oikeasti, että olen joka ainoan niistä avannut jäisenä?

  Kuten sanoin, kokeile itse, älä päde.

  Ja jos et usko, niin hommaa maku-, kuulo- ja näköaisti. Kuulemma helpottavat näissä jäätyneiden tölkkien käyttäytymistesteissä.
   
 4. Satai Vesa

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2000
  Viestejä:
  9 300
  Siirrän Ruoka-alueelle. Itse käytän pakastinta vain silloin, kun pitää alle tunnissa saada olut kylmäksi.
   
 5. BCM

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2008
  Viestejä:
  148
  Jos tölkki pääsee umpijäähän, niin kyllä ne hapot sieltä vaan katoavat.
  En tiedä mihin tuo perustuu, mutta sulana avatessa ei kuulu edes sihahdusta.
  Oluen jäätyessä se laajenee ja sen myös huomaa pienenä "pehmeytenä" sulaneessa tölkissä.
  Saako tuo laajeneminen aikaan jotain "mikrovuotoja" tölkissä, sitä en tiedä, mutta jonnekin ne hapot sieltä katoavat.

  Googlella löydettyä:
  Lähteekö kaljasta alkoholi pakkasessa? :D
   
 6. VeKeZ

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2001
  Viestejä:
  1 662
  No ei kyllä kukaan täysjärkinen juo kerran jäätynyt olutta, on se sen verran pahan makusta. :eek:
   
 7. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Jep, kunnolla jäätyneestä oluesta tulee vettyneen ja väljähtyneen makuista, tuo on tullut testattua useampiakin kertoja. Tölkit eivät sentään räjähdä pakastimeen kuten lasipullot (kokemusta...). Nykyään jos pistän huoneenlämpöisen oluen pakkaseen niin omassa pakastimessa noin 3h on maksimiaika, sen jälkeen se alkaa mennä pilalle eli hiilihapot alkaa katoamaan jne. Jos avatessa tulee jäähilettä purkkiin niin olut on pilalla.
   
 8. anagram3

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2006
  Viestejä:
  498
  Jäädytystesti tuli sitten tehtyä ja virallisesti dokumentoitua. (Lausuttaessa paino tavulla doku.)


  [​IMG] [​IMG]
  Pakastaessa laboratorio piti huolta että tölkit menevät reilusti umpijäähän, eivät vain hileeseen. Jäätymisen asteen voi helpoiten tarkistaa tölkkiä varovasti puristelemalla, tarkoitushan ei ole rikkoa ohutta alumiinikuorta. Jäätyneitä tölkkejä vertaillessa ns. taskulämpimään tuotteeseen on havaittavissa yläsosan pullistuneen aavistuksen verran. Mutta ainakin tämän testin perusteella 0.33l tölkit kestävät jopa pakastamisen.

  Seuraavaksi similoimme ns. kenttäolosuhteet (festariteltta) jättämällä tölkit tasaiseen +25°C lämpötilaan, mutta ei suoraan lämpösäteilyyn. Tarkoituksena selvittää koska olut/lonkero on taas nestemäistä ja mahdollista nauttia oraaliluoksena.  [​IMG]
  1.5h Molemmat tölkit on vielä pahasti jäässä, nauttiminen ei mahdollista.


  [​IMG]
  2.5h Lonkero jo nyt täysin nestemäistä, mutta olut vielä hileistä. Molemmat nautittavissa jos on akuutti tilanne.


  [​IMG]
  3h Molemmat täysin sulaneet ja valmiina testirymän tarkempaa syväanalyysia varten.


  Aistinvaraiset havainnot
  Oluttölkki tuntui ennen avaamista selvästi pehmeämmältä kuin lonkerotölkki. Toisaalta avattaessa sihahdus tuntui laadukkaalta ja lasiin kaadettaessa olut kuohusi. Mutta lasiin kertyi kuplia niukanlaisesti ja olut maistui väljähtyneeltä/vetiseltä. Ylimääräistä kitkeryyttä testiryhmämme ei maussa havainnut. Tölkiin jäänyt mallasjuoma oli parempaa, mutta sekään ei priimaa.

  Lonkerotölkki oli siis kovempi. Lonkeroa kaadettaessa alkoi lasin sisäpinnalle muodostua heti kuplia. Nesteen maku oli jopa yllättävän hyvä, sokkotestissä testaajat eivät löytäneet muuta eroa jääkaappilämpöisen vertailuryhmään kuin vähäisemmässä kuplien määrässä.  Testistä on vedettävä se johtopäätös että olutta ei kannata jäädyttää ellei välttämättä halua nauttia kylmää, mutta väljähtynyttä juomaa. Lonkero puolestaan yllätti maullaan ja säilyvyydellään. Kenttäolosuhteissa tölkit kannattaa nostaa termoslaatikosta sulamaan jo useampi tunti ennen suunniteltua nauttimista. Vallitseva ulkolämpötila on tämän yhtälön suurin muuttaja joka kannattaa ottaa laskelmissa huomioon.  Tämän lisäksi testiryhmä pani ilolla merkille että mitä ilmeisemmin alkoholi ei sittenkään tuhoudu jäädyttäessä. Tosin kliiniset testit jatkuvat tältä osin vielä ainakin tämän iltaa. :kippis:
   
 9. - NFE -

  Rekisteröitynyt:
  17.09.2000
  Viestejä:
  1 098
  Kannattaa sulattaa pakastin sekä laskea pakastimen lämpötila -18 asteeseen.
   
 10. Chimera

  Rekisteröitynyt:
  20.05.2003
  Viestejä:
  433
  Tokihan noin voi tehdä, mutta joka kerta kun noin on vahingossa käynyt, on sisältö hirveän makuista. Oma teoriani väljähtyneelle maulle on se, että oluen runsaasti sisältämä vesi käyttäytyy jotenkin jännästi ja miksei jäätyminen myös muuta maltaiden + humalan makua.
   
 11. Antti Alien

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2001
  Viestejä:
  2 142
  Arvon laborantin jäähdytysaparaatti näyttäisi kaipaavan pikaisia sulatustoimenpiteitä huurrekerroksen paksuuden palauttamiseksi alle 3 millimetriin tai mieluiten kokonaan poistamiseksi.

  edit: Itse taas kaipaisin kärsivällisyyttä lukea keskustelun loppuun asti, tai ainakin yhden viestin verran edellistä alemmaksi.
   
 12. Metz^^

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2010
  Viestejä:
  11
  Käytännön kokemuksesta voin sanoa, että kaveri nappas lasipullon bissee pakkasesta. No, rupes sitten avaaman ja SWOOOOH. Se oikeesti tuli sellasella paineella sieltä, että lensi pystysuorana kattoonasti, jossa meidän kaikkien mieliksi oli kattotuuletin. Tästähän seurasi dominoefekti niin, että kalja lensi sen kattotuulettimen ansiosta pitkin koko olohuonetta. Win.
   
 13. jpjantti

  Rekisteröitynyt:
  30.09.2007
  Viestejä:
  7 787
  Mmm Upciderin Natural Vadelmaa silloin tällöin heitän muovipullossaan pakastimeen juuri sopivaksi aikaa, että avatessa muodostuu pientä jäähilettä. Silloin on parhaimmillaan.

  Olut taasen väljähtyy ja maistuu siten hiukan oudolta jos sitä pitää kovin kauaa pakastimessa. Joku pari tuntia max on vielä ok ja saa nopeasti kylmää olutta.
   
 14. anagram3

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2006
  Viestejä:
  498
  Joo. Labran vanhaan arkkupakastimeen on näillä helteillä päässyt kertymään jäätä juuri tuohon kulmaan, ilmeisesti tiiviste on alkanut fuskaamaan.
   
 15. FinPhenom

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2009
  Viestejä:
  504
  Joka kerta kun on pakkaseen unohtunut tölkki, niin on sen verran monta jo alla, ettei sitä makueroa huomaa :D

  Kerran unohtui autoon tölkit ja oli n. -30 pakkasta. Oli penkeillä vähän ruskeaa huurretta :D

  Kaljasta puheenollen, vois kipaista kauppaan :P
   
 16. Hellxraiser

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2002
  Viestejä:
  639
  Kotioloissa en tarkoituksella jäädyttele, mutta reissuun on hyvä syväjäätää loota bisseä kylmäkalleiksi niin ei mene kylmälaukussakaan tila hukkaan, pientä makueroa noihin syntynee kyllä, mutta sitten illalla simassa on ihan sama onko olleet jäässä. Ihan noita bulkkilaagereita voipi jäädytellä, mitään parempaa en kyl pakastas :)

  Laitoin pakastumaan viikonloppua varten vajaa lootan bisseä ja puol lootaa lonkeroa, raportoin kokemukset viikonlopun jälkeen.
   
  Viimeksi muokattu: 08.07.2010
 17. PalleX

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2002
  Viestejä:
  3 101
  Mitä mitä, toissa viikonloppuna laitoin suoraan kaupasta tullessani Karjalan 24-päkin jääkaappiin. Osan join jo viime viikonloppuna ja nyt avasin yhden, ei edes suhahtanut kunnolla, hiilihapot kateissa. Kaadoin viemäriin. Otin toisen, SAMA JUTTU! ARgh, tätä en kaada enää viemäriin, mutta onko tämä normaalia vai onko Karjala aina ollut ns. matalahiilihappoista. Viime vkl en huomannut maussa tai käytöksessä mitään outoa....
   
 18. Capone

  Rekisteröitynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  2 043
  Tämmönen nous mieleen, maulla nyt ei niin väliä, mutta eihän tuossa prosentit kärsi?
   
 19. Naksutin

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2007
  Viestejä:
  1 210
  Ei helvetti sentään mitä sakkia. Kaverit teki käytännön testi ja totesi mitä totesi ja kukaan ei vattuukaan noteeraa siihen vaan valittaa ties mistä. Säälittävää.
  Vai olenko taas ihan pihalla tästä "nörtti" huumorista.
   
 20. Capone

  Rekisteröitynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  2 043
  Mulla oli joskus jääkaapissa semmonen jääkerros että sinne sai tökkiä kaljatälkkejä vaakatasoon semmosiin reikiin. Se oli helvetin kätevä! :D
   
 21. Thorium

  Rekisteröitynyt:
  22.02.2001
  Viestejä:
  85
  Hiilihappo (H2CO3) ei ole sama asia kuin hiilidioksidi (CO2). Todennäköisesti hiilihappo veden jäätyessä hajoaa joksikin muuksi, joku kemisti voisi selvittää miten ja miksi.
   
  Viimeksi muokattu: 10.07.2010
 22. serlokki

  Rekisteröitynyt:
  16.03.2007
  Viestejä:
  920
  Niin tai sitten kyseessä on samantapainen homma kuin tölkin naputtelu. Eli se hiilidioksidi vaan siirtyy siihen pullon yläpäähän ja kun sen avaa niin ei ole hiilihappoja.
   
 23. waagner

  Rekisteröitynyt:
  02.10.2010
  Viestejä:
  526
  Tää ketju on kyllä ihan täyttä timanttia, mutta tää on vielä kirsikka kakun päällä :D
  Väliäkö tuolla vaikka onkin väljähtänyttä, kunhan vaan saa pään sekasin!

  Tää sopis muutenkin viralliseksi suomi 100 ketjuksi, kun kaikki olennainen suomalaisuudesta tiivistyy tässä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.10.2017
 24. laasertulostin

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Viestejä:
  286
  Ihan hyödyllisiä viestejä muun seassa. Ei ole tullut mieleen että juoma saattaisi selvitä paremmin, jos saa sulaa suljettuna. Usein jäähdytän pakkasessa ja siirrän jäähtyneet jääkaappiin ettei mene liian kylmäksi.

  Pari kertaa ehtinyt jäähtyä juuri sen verran, että tuntuu olevan nesteenä mutta muuttuu avatessa sohjoksi. Tuollaiset tölkit (tai siis ne avaamattomat samasta erästä) on täysin moitteettomia kun antaa lämmetä puolisen tuntia.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti