Voiko oluen jäädyttää ja juoda sulaneena?

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja - NFE -, 02.07.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. Astire

    Rekisteröitynyt:
    03.04.2001
    Viestejä:
    824
    Minne se happo sieltä häviää?
    Toki jos jäisenä sen avaa häviää paineet ja samalla hapot. Jos annat tölkin lämmetä kokonaan nestemäiseksi, ei paineet ja hapot katoa.
     
  2. Nomber

    Rekisteröitynyt:
    15.07.2002
    Viestejä:
    4 910
    Joskus oon unohtanu talvella kaljapulloja autoon ja sitten sulatellut niitä vähän aikaa ja juonut. Mielestäni maku on jonkinverran laimea. En tarkoituksella lähtisi jäädyttämään, mutta jos vahinko käy niin joisin silti pois.
     
  3. Sheiben

    Rekisteröitynyt:
    23.07.2002
    Viestejä:
    689
    Kokeile itse.

    Siis voi perkele. Luulin kertoneeni, että minulla on satojen jäätyneiden tölkkien kokemus takana. Luuletko oikeasti, että olen joka ainoan niistä avannut jäisenä?

    Kuten sanoin, kokeile itse, älä päde.

    Ja jos et usko, niin hommaa maku-, kuulo- ja näköaisti. Kuulemma helpottavat näissä jäätyneiden tölkkien käyttäytymistesteissä.
     
  4. Satai Vesa

    Rekisteröitynyt:
    20.09.2000
    Viestejä:
    9 303
    Siirrän Ruoka-alueelle. Itse käytän pakastinta vain silloin, kun pitää alle tunnissa saada olut kylmäksi.
     
  5. BCM

    Rekisteröitynyt:
    19.02.2008
    Viestejä:
    148
    Jos tölkki pääsee umpijäähän, niin kyllä ne hapot sieltä vaan katoavat.
    En tiedä mihin tuo perustuu, mutta sulana avatessa ei kuulu edes sihahdusta.
    Oluen jäätyessä se laajenee ja sen myös huomaa pienenä "pehmeytenä" sulaneessa tölkissä.
    Saako tuo laajeneminen aikaan jotain "mikrovuotoja" tölkissä, sitä en tiedä, mutta jonnekin ne hapot sieltä katoavat.

    Googlella löydettyä:
    Lähteekö kaljasta alkoholi pakkasessa? :D
     
  6. VeKeZ

    Rekisteröitynyt:
    03.09.2001
    Viestejä:
    1 655
    No ei kyllä kukaan täysjärkinen juo kerran jäätynyt olutta, on se sen verran pahan makusta. :eek:
     
  7. StiNgeRWeb

    Rekisteröitynyt:
    07.09.2001
    Viestejä:
    3 034
    Jep, kunnolla jäätyneestä oluesta tulee vettyneen ja väljähtyneen makuista, tuo on tullut testattua useampiakin kertoja. Tölkit eivät sentään räjähdä pakastimeen kuten lasipullot (kokemusta...). Nykyään jos pistän huoneenlämpöisen oluen pakkaseen niin omassa pakastimessa noin 3h on maksimiaika, sen jälkeen se alkaa mennä pilalle eli hiilihapot alkaa katoamaan jne. Jos avatessa tulee jäähilettä purkkiin niin olut on pilalla.
     
  8. anagram3

    Rekisteröitynyt:
    04.07.2006
    Viestejä:
    502
    Jäädytystesti tuli sitten tehtyä ja virallisesti dokumentoitua. (Lausuttaessa paino tavulla doku.)


    [​IMG] [​IMG]
    Pakastaessa laboratorio piti huolta että tölkit menevät reilusti umpijäähän, eivät vain hileeseen. Jäätymisen asteen voi helpoiten tarkistaa tölkkiä varovasti puristelemalla, tarkoitushan ei ole rikkoa ohutta alumiinikuorta. Jäätyneitä tölkkejä vertaillessa ns. taskulämpimään tuotteeseen on havaittavissa yläsosan pullistuneen aavistuksen verran. Mutta ainakin tämän testin perusteella 0.33l tölkit kestävät jopa pakastamisen.

    Seuraavaksi similoimme ns. kenttäolosuhteet (festariteltta) jättämällä tölkit tasaiseen +25°C lämpötilaan, mutta ei suoraan lämpösäteilyyn. Tarkoituksena selvittää koska olut/lonkero on taas nestemäistä ja mahdollista nauttia oraaliluoksena.



    [​IMG]
    1.5h Molemmat tölkit on vielä pahasti jäässä, nauttiminen ei mahdollista.


    [​IMG]
    2.5h Lonkero jo nyt täysin nestemäistä, mutta olut vielä hileistä. Molemmat nautittavissa jos on akuutti tilanne.


    [​IMG]
    3h Molemmat täysin sulaneet ja valmiina testirymän tarkempaa syväanalyysia varten.


    Aistinvaraiset havainnot
    Oluttölkki tuntui ennen avaamista selvästi pehmeämmältä kuin lonkerotölkki. Toisaalta avattaessa sihahdus tuntui laadukkaalta ja lasiin kaadettaessa olut kuohusi. Mutta lasiin kertyi kuplia niukanlaisesti ja olut maistui väljähtyneeltä/vetiseltä. Ylimääräistä kitkeryyttä testiryhmämme ei maussa havainnut. Tölkiin jäänyt mallasjuoma oli parempaa, mutta sekään ei priimaa.

    Lonkerotölkki oli siis kovempi. Lonkeroa kaadettaessa alkoi lasin sisäpinnalle muodostua heti kuplia. Nesteen maku oli jopa yllättävän hyvä, sokkotestissä testaajat eivät löytäneet muuta eroa jääkaappilämpöisen vertailuryhmään kuin vähäisemmässä kuplien määrässä.



    Testistä on vedettävä se johtopäätös että olutta ei kannata jäädyttää ellei välttämättä halua nauttia kylmää, mutta väljähtynyttä juomaa. Lonkero puolestaan yllätti maullaan ja säilyvyydellään. Kenttäolosuhteissa tölkit kannattaa nostaa termoslaatikosta sulamaan jo useampi tunti ennen suunniteltua nauttimista. Vallitseva ulkolämpötila on tämän yhtälön suurin muuttaja joka kannattaa ottaa laskelmissa huomioon.



    Tämän lisäksi testiryhmä pani ilolla merkille että mitä ilmeisemmin alkoholi ei sittenkään tuhoudu jäädyttäessä. Tosin kliiniset testit jatkuvat tältä osin vielä ainakin tämän iltaa. :kippis:
     
  9. - NFE -

    Rekisteröitynyt:
    17.09.2000
    Viestejä:
    1 100
    Kannattaa sulattaa pakastin sekä laskea pakastimen lämpötila -18 asteeseen.
     
  10. Chimera

    Rekisteröitynyt:
    20.05.2003
    Viestejä:
    433
    Tokihan noin voi tehdä, mutta joka kerta kun noin on vahingossa käynyt, on sisältö hirveän makuista. Oma teoriani väljähtyneelle maulle on se, että oluen runsaasti sisältämä vesi käyttäytyy jotenkin jännästi ja miksei jäätyminen myös muuta maltaiden + humalan makua.
     
  11. Antti Alien

    Rekisteröitynyt:
    06.08.2001
    Viestejä:
    2 146
    Arvon laborantin jäähdytysaparaatti näyttäisi kaipaavan pikaisia sulatustoimenpiteitä huurrekerroksen paksuuden palauttamiseksi alle 3 millimetriin tai mieluiten kokonaan poistamiseksi.

    edit: Itse taas kaipaisin kärsivällisyyttä lukea keskustelun loppuun asti, tai ainakin yhden viestin verran edellistä alemmaksi.
     
  12. Metz^^

    Rekisteröitynyt:
    09.03.2010
    Viestejä:
    11
    Käytännön kokemuksesta voin sanoa, että kaveri nappas lasipullon bissee pakkasesta. No, rupes sitten avaaman ja SWOOOOH. Se oikeesti tuli sellasella paineella sieltä, että lensi pystysuorana kattoonasti, jossa meidän kaikkien mieliksi oli kattotuuletin. Tästähän seurasi dominoefekti niin, että kalja lensi sen kattotuulettimen ansiosta pitkin koko olohuonetta. Win.
     
  13. jpjantti

    Rekisteröitynyt:
    30.09.2007
    Viestejä:
    7 787
    Mmm Upciderin Natural Vadelmaa silloin tällöin heitän muovipullossaan pakastimeen juuri sopivaksi aikaa, että avatessa muodostuu pientä jäähilettä. Silloin on parhaimmillaan.

    Olut taasen väljähtyy ja maistuu siten hiukan oudolta jos sitä pitää kovin kauaa pakastimessa. Joku pari tuntia max on vielä ok ja saa nopeasti kylmää olutta.
     
  14. anagram3

    Rekisteröitynyt:
    04.07.2006
    Viestejä:
    502
    Joo. Labran vanhaan arkkupakastimeen on näillä helteillä päässyt kertymään jäätä juuri tuohon kulmaan, ilmeisesti tiiviste on alkanut fuskaamaan.
     
  15. FinPhenom

    Rekisteröitynyt:
    28.02.2009
    Viestejä:
    504
    Joka kerta kun on pakkaseen unohtunut tölkki, niin on sen verran monta jo alla, ettei sitä makueroa huomaa :D

    Kerran unohtui autoon tölkit ja oli n. -30 pakkasta. Oli penkeillä vähän ruskeaa huurretta :D

    Kaljasta puheenollen, vois kipaista kauppaan :P
     
  16. Hellxraiser

    Rekisteröitynyt:
    14.02.2002
    Viestejä:
    639
    Kotioloissa en tarkoituksella jäädyttele, mutta reissuun on hyvä syväjäätää loota bisseä kylmäkalleiksi niin ei mene kylmälaukussakaan tila hukkaan, pientä makueroa noihin syntynee kyllä, mutta sitten illalla simassa on ihan sama onko olleet jäässä. Ihan noita bulkkilaagereita voipi jäädytellä, mitään parempaa en kyl pakastas :)

    Laitoin pakastumaan viikonloppua varten vajaa lootan bisseä ja puol lootaa lonkeroa, raportoin kokemukset viikonlopun jälkeen.
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2010
  17. PalleX

    Rekisteröitynyt:
    13.10.2002
    Viestejä:
    3 208
    Mitä mitä, toissa viikonloppuna laitoin suoraan kaupasta tullessani Karjalan 24-päkin jääkaappiin. Osan join jo viime viikonloppuna ja nyt avasin yhden, ei edes suhahtanut kunnolla, hiilihapot kateissa. Kaadoin viemäriin. Otin toisen, SAMA JUTTU! ARgh, tätä en kaada enää viemäriin, mutta onko tämä normaalia vai onko Karjala aina ollut ns. matalahiilihappoista. Viime vkl en huomannut maussa tai käytöksessä mitään outoa....
     
  18. Capone

    Rekisteröitynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    2 042
    Tämmönen nous mieleen, maulla nyt ei niin väliä, mutta eihän tuossa prosentit kärsi?
     
  19. Naksutin

    Rekisteröitynyt:
    13.06.2007
    Viestejä:
    1 210
    Ei helvetti sentään mitä sakkia. Kaverit teki käytännön testi ja totesi mitä totesi ja kukaan ei vattuukaan noteeraa siihen vaan valittaa ties mistä. Säälittävää.
    Vai olenko taas ihan pihalla tästä "nörtti" huumorista.
     
  20. Capone

    Rekisteröitynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    2 042
    Mulla oli joskus jääkaapissa semmonen jääkerros että sinne sai tökkiä kaljatälkkejä vaakatasoon semmosiin reikiin. Se oli helvetin kätevä! :D
     
  21. Thorium

    Rekisteröitynyt:
    22.02.2001
    Viestejä:
    85
    Hiilihappo (H2CO3) ei ole sama asia kuin hiilidioksidi (CO2). Todennäköisesti hiilihappo veden jäätyessä hajoaa joksikin muuksi, joku kemisti voisi selvittää miten ja miksi.
     
    Viimeksi muokattu: 10.07.2010
  22. serlokki

    Rekisteröitynyt:
    16.03.2007
    Viestejä:
    982
    Niin tai sitten kyseessä on samantapainen homma kuin tölkin naputtelu. Eli se hiilidioksidi vaan siirtyy siihen pullon yläpäähän ja kun sen avaa niin ei ole hiilihappoja.
     
  23. waagner

    Rekisteröitynyt:
    02.10.2010
    Viestejä:
    526
    Tää ketju on kyllä ihan täyttä timanttia, mutta tää on vielä kirsikka kakun päällä :D
    Väliäkö tuolla vaikka onkin väljähtänyttä, kunhan vaan saa pään sekasin!

    Tää sopis muutenkin viralliseksi suomi 100 ketjuksi, kun kaikki olennainen suomalaisuudesta tiivistyy tässä.
     
    Viimeksi muokattu: 25.10.2017
  24. laasertulostin

    Rekisteröitynyt:
    24.02.2017
    Viestejä:
    286
    Ihan hyödyllisiä viestejä muun seassa. Ei ole tullut mieleen että juoma saattaisi selvitä paremmin, jos saa sulaa suljettuna. Usein jäähdytän pakkasessa ja siirrän jäähtyneet jääkaappiin ettei mene liian kylmäksi.

    Pari kertaa ehtinyt jäähtyä juuri sen verran, että tuntuu olevan nesteenä mutta muuttuu avatessa sohjoksi. Tuollaiset tölkit (tai siis ne avaamattomat samasta erästä) on täysin moitteettomia kun antaa lämmetä puolisen tuntia.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti