Viskit

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja daqu, 06.07.2004.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. daqu

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2002
    Viestejä:
    45
    Etsin front-endin haulla aikaisempaa viskithreadia ja löysinkin sellaisen, mutta linkki ei toiminut. Päätin sitten perustaa uuden viskiaiheisen threadin. Tässä se nyt on. Eikö olekin hieno? :)

    Kysyisin ihan kokeneemmilta viskien nauttijilta suosituksia, niin amerikkalaisista (Bourbon/Kentucky/Tennessee) kuin myös irlantilaisista viskeistä (Irish Whiskey). Myös muutkin kiinnostaa. Tänne vaan vinkkejä ja mahdollisesti hintakin.

    Entä erilaisesti pullotetut nautintoaineet? (single/raw cask/cask strength) Mitä vaikutusta näillä edellä mainituilla pullotustyypeillä on?

    Myös kiinnostaisi kyseisten juomien erilaiset nautintatavat: pelkästään, jäillä, sekoitettuna johonkin? Kalliimmat pitäisi ainakin nauttia pelkästään aidon maun takaamiseksi, mutta entä muut?

    Suosituksia viskeistä, mitä Alko ei myy, mutta esimerkiksi Virosta löytyy?[signature](Hic puer est stultissimus omnium!)[/signature]
     
  2. RaWsHaRk

    Rekisteröitynyt:
    10.03.2004
    Viestejä:
    1 364
    jenkkiviskit voi unohtaa kokonaan, karmean makuisia, aito skotti savunmakuinen hienoisella turpeen tuoksulla on sitä itseään..

    ja ainoa tapa juoda on ilman jäitä.

    Huonoa viskiä skotlannista ei saakaan, ja parasta on mahdoton sanoa,..tämän hetken suosikki on ehkä kuitenkin (normaalihintaisista)..

    http://www.glenmorangie.com/home.asp?ctry=uk[signature]FX57+DFI rs482+X1900XT+2 gigaa UCCC+Thermaltake Soprano Black+BeQuiet P6 600w Dark Power[/signature]
     
  3. Eitaas

    Rekisteröitynyt:
    11.08.2000
    Viestejä:
    425
    Suosittelen ennemmin skottilaisia single malt islay-viskejä. Esim. Laphroaig, Ardberg, Bowmore, Lagavulin. Hinnat 35-40 euroa. Nauttiminen sellaisenaan tai laimennettuna vedellä, jolloin maku hieman muuttuu. Single cask on varmaankin yhdessä tynnyrissä kypsytetty, ja cask strength laimentamattomana tynnyristä otettu (50-60%).

    Kannattaa aloitella tietenkin halvemmilla, monesti ne maistuvat aloittelijoista paremmilta :P

    e:typåjo

    [Edited by: Eitaas on 6.7.2004 17:47]
     
  4. mhx.

    Rekisteröitynyt:
    07.08.2003
    Viestejä:
    44
    Ostin Irlannista Jamesonin Crested Ten -merkkistä.

    Ihha hyvvää.[signature]P4 2.8GHz 800MHz @ 3.41GHz, Epox 4PGM2I, 2*512 DDR400, Msi Radeon 9800 Pro|
    Athlon XP 2000+, MSI K7N2G, 2*256 DDR333 |

    Games don't make people violent - lag does.[/signature]
     
  5. RaWsHaRk

    Rekisteröitynyt:
    10.03.2004
    Viestejä:
    1 364
    ehkä kannattaisi mennä tänne viskikouluun..

    http://www.islaywhiskysociety.com/laphroaig/


    Laphroaig on kyllä yksi viidestä parhaasta..ei vaan meinaa löytyä mistään..[signature]FX57+DFI rs482+X1900XT+2 gigaa UCCC+Thermaltake Soprano Black+BeQuiet P6 600w Dark Power[/signature]
     
  6. Maki-Taaki

    Rekisteröitynyt:
    22.01.2002
    Viestejä:
    1 360
    Joo kyllä nuo jenkkiviskit kannattaa jättää ihan omaan arvoonsa. Kyllä kunnon skottiviski hakkaa 100-0 tollaset jenkkilitkut. Itselleni on kolahtanut viimeksi irlantilainen ""Tullamore Dew"" viski. Aika kevyt viski niinkuin irkut yleensä ovat. Tämä voisi olla yksi helppo ""aloitusviski"" jos haluaa ruveta tutustuu viskeihin syvemmin. Myös irlantilainen ""Hankey Bannister"" sopii tähän tarkoitukseen. Skottilaisista on viimeisenä tullut kokeiltua ""Bells"" viskiä ja ""Rob Roy"" merkkiä. Muistaakseni noi kaksi viimeistä on skotteja... Näissä oli jo sitä kaivattua turpeen ja savun makua mukana. Rob Roy oli noista kahdesta kyllä kevyempi.[signature]Se on vaan mainos...[/signature]
     
  7. höpis

    Rekisteröitynyt:
    25.05.2003
    Viestejä:
    573
    Taidan liittyä triidiin, koska olen vasta viime aikoina alkanut löytää myös viskien hyvän maun. Konjakit ovat alkaneet maistua hieman aiemmin, joten olen tässä vihdoin saavuttamassa oikeaa miehisyyttä näin kolmenkympin kynnyksellä.

    Asiaan. Itse ihastuin Highland Parkin makuun ja varsinkin suhteellisen tuhtiin ja savuiseen jälkimakuun. Viskejä en siis ole sen kummemmin maistellut, mutta totesin, että esim. Talisker ja Chivas Regal 12 eivät päässeet makunystyröiden kutkuttamisessa lähellekään. Nyt minua sitten kiinnostaisivatkin tuon HP:n tyyppiset suositukset.

    Entä HP yleensä. Pidetäänkö sitä laadukkaana vaiko kenties heikkona viskinä?

    nimim. n00b (Tulipahan tuotakin käytettyä. Itkeä vai nauraa, en tiedä.)[signature]Asus A8V Deluxe, A64 [email protected], A-Data 2x512MB [email protected] (2,5-3-3-5-1T), Sapphire Radeon [email protected]? (380/340), XP Home SP1
    Eipä tässä muuta[/signature]
     
  8. Makkaramestari

    Rekisteröitynyt:
    31.01.2003
    Viestejä:
    1
    Oban-merkkinen skottiviski, on muuten hyvää! En tiedä, saako Suomesta tällä hetkellä, ostin omani Ranskasta vuosi sitten ja nyt on loppu, tahtoo lisää. Skottiviskeistähän ei sitten vedetä kännejä, menee hyvä maku hukkaan, elikkä kyseessä on jo alkoholin väärinkäyttö!
     
  9. Kardinaali

    Rekisteröitynyt:
    15.11.2003
    Viestejä:
    13
    Miten voikin saada kolmeen riviin tiivistettyä noinkin täydellistä paskapuhetta... :^O
    [signature]Don´t be afraid, everything is under control - I´m from the InterNet.[/signature]
     
  10. Kardinaali

    Rekisteröitynyt:
    15.11.2003
    Viestejä:
    13
    Teidän leveysasteilla ei siis ole Alkon myymälöitä...?
    [signature]Don´t be afraid, everything is under control - I´m from the InterNet.[/signature]
     
  11. daqu

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2002
    Viestejä:
    45
    Toivottavasti perustelet ilmauksesi. En haluaisi, että tämä hyvin asialliseksi aiottu threadi tulee täyteen tällaisia mielipiteitä ilman perusteita. Myös offtopic -keskustelu ei ole toivottavaa.

    Mitä mieltä Bushmillsin valmistamista viskeistä?

    Minkä takia amerikkalaiset viskit pitäisi unohtaa kokonaan? Jim Beam, Jack Daniel yms. Mitä vikaa?
    [signature](Hic puer est stultissimus omnium!)[/signature]
     
  12. RaWsHaRk

    Rekisteröitynyt:
    10.03.2004
    Viestejä:
    1 364
    en ole eläissäni alkossa käynyt.

    ja noita juon vain seurassa, eli tarkoitin ettei tuota ole aivan joka baarin valikoimissa..[signature]FX57+DFI rs482+X1900XT+2 gigaa UCCC+Thermaltake Soprano Black+BeQuiet P6 600w Dark Power[/signature]
     
  13. Eitaas

    Rekisteröitynyt:
    11.08.2000
    Viestejä:
    425
  14. RaWsHaRk

    Rekisteröitynyt:
    10.03.2004
    Viestejä:
    1 364
    Jack on vaan aivan hirvittävän makuista, sitä pystyy juomaan vain jos ei ole makuhermoja ollenkaan/polttaa pari askia päivässä, amerikkalaiset vain valmistetaan aivan eri tavalla eikä niitä voi mitenkään verrata irlantilaisiin tai skotteihin. kanadalainen Seagram´s kin on huomattavasti parempaa kuin mikään mitä USAn puolella tehdään.
    [signature]FX57+DFI rs482+X1900XT+2 gigaa UCCC+Thermaltake Soprano Black+BeQuiet P6 600w Dark Power[/signature]
     
  15. Bukowski

    Rekisteröitynyt:
    18.04.2002
    Viestejä:
    1
    Laphroaig on omaan makuun hieman liian savuinen. 12 vuotias Glenfiddich single malt osuu omaan makuun - jos pitää savuisista, voi aina kokeilla Glenfiddichin Caoran Reserveä, joka on savuisin Glenfiddich.
    [signature]Burning in Water - Drowning in Flame[/signature]
     
  16. ArhPos

    Rekisteröitynyt:
    21.11.2000
    Viestejä:
    247
    Famous Grouse, sopii minun makuhermoilleni, pehmeää ja hyvää..[signature]Masiinat: VZ2000 (Salora Fellow), Atari 520STFM, Atari XE-System, Sinclair ZX Spectrum 16k, 48k, 2*48+, Sinclair QL, Amstrad PC
    Pelikoneet: Philips Videopac, Atari 2600 (jr), (Darth Vader), (Woody) Atari Jaguar, Sega Megadrive
    Speccyjä, Atareita ja niiden sälää ostetaan.
    [/signature]
     
  17. Juise

    Rekisteröitynyt:
    13.12.2000
    Viestejä:
    1 221
    Chivas Regal joko 12v. tai sitten 18v.

    Jälkimmäinen ehkä hieman liiankin pehmeä, mutta loistava nautiskelu juoma ja kyllä tuota pehmeän olemuksensa vuoksi voi juoda ihan silkkaan janoonkin, tuppaa olemaan vaan siihen touhuun liian arvokasta toi 18v.[signature]____________________________
    ...krediittisi ovat loppu...[/signature]
     
  18. Tukess

    Rekisteröitynyt:
    29.04.2001
    Viestejä:
    117
    Ihmiset vois kertoa hintaluokan noista mainitsemistaa hyvistä viskeistä niin vois ite kokeilla jos on budjettiviskiä.

    Tähän asti oon tissutellu Johnny Walkeria vähän joka väriä.
     
  19. salvo

    Rekisteröitynyt:
    22.10.2003
    Viestejä:
    77
    Famous Grouse on todellinen budjetti viski, ja pesee ainakin nuo Johnnyt mennen tullen.[signature]A B L A Z E I N H A T R E D Ja sama mikseri.netissä
    [/signature]
     
  20. Pfauter

    Rekisteröitynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    104
    Erityisesti vihreällä etiketillä varustettu single malt on lähellä sydäntäni ja kuuluu baarikaappini vakiovarusteisiin, (ei se black labelikaan huonoa ole ja sitä ainakin saa ravintoloista).

    Myydäänkö Suomessa nykyään Johnnie Walkerin Pure Malt Green Labelia? Joskus aikanaan se jäi pois Alkon lvalikoimista ja sitä on tullut kannettua lätäkön toiselta puolelta. Täytyisi täydentää varastoa, eikä viitsisi sen takia lähteä matkalle=)
    [signature]Näppäimistössä asuva demoni on vastussa kaikista kirotusvirheistä.
    [/signature]
     
  21. Kardinaali

    Rekisteröitynyt:
    15.11.2003
    Viestejä:
    13
    RaWsHaRk: ei ollut tarkoitus ihan kettuilla... tai, no oli mut.... äh olkoon, sorry.

    Joskus vain tuppaa ärsyttämään ihmiset joiden mielestä vain yksi tapa (oma) on ainoa oikea.
    Juuri suomessa ihmisillä on viina-asioissa varmat mielipiteet siitä mikä on oikein/väärin.

    Kuten tämä viskin ainoa oikea tapa juoda sellaisenaan, konjakkien nauttiminen vain ja ainoastaan pallomallisesta aromilasista, Kossu on eri asia kuin vodka jne.....

    Mutta:

    ""jenkkiviskit voi unohtaa kokonaan, karmean makuisia, aito skotti savunmakuinen hienoisella turpeen tuoksulla on sitä itseään..""
    Tuo jos mikä on makuasia. Itseasiassa jenkki/skottiviskit ovat kaksi aivan eri asiaa.
    Yhteistä lähinnä melkein sama nimi (Whisky/Whiskey)
    Erilaisiin juomasekoituksiin/cocktaileihin käytetään lähestulkoon aina amerikkalaista viskiä, juuri sen savuttomuuden takia.
    Henk koht suosin Jim Beamia oluen vieressä. Hyvä ja tappavan tehokas yhdistelmä.
    Trivia: Bourbonin tekemisessä on edelleen käytössä vanha ""laki"" että tynnyriä saa käyttää ikäännyttämiseen vain kerran (sillä aikoinaan turvattiin tynnyrintekijöiden työllisyyttä) Ne myydään tämän jälkeen Skotteihin sikäläisten viskien tekemiseen.

    ""ja ainoa tapa juoda on ilman jäitä.""
    Viinan juomisessa ei ole ikinä vain yhtä tapaa. Paitsi että aina suun kautta...
    Voimakas alkoholi yleensä turruttaa makuaistia. Hienoinen määrä puhdasta vettä auttaa leikkaamaan alkoholilta terän jolloin suu ja nenä aistivat erilaiset aromit paremmin.
    Jäiden käyttö sekä pieni määrä soodavettä ajavat myös samaa asiaa.
    Trivia: Ravintoloissa saa nimenomaan puhdasta soodavettä (hiilihapotettua, suodatettua vesijohtovettä). Suomen kaupoissa ei ole tätä myynnissä, vain mineraalipitoisia ""vissyjä"" joista viski saa suolaisen maun. (Vielä 70-luvulla oli myynnissä VIP-nimistä soodaa...)

    ""Huonoa viskiä skotlannista ei saakaan, ja parasta on mahdoton sanoa...""
    Huonous on taas kerran makuasia.... Mahdatko olla käynyt Skotlanissa maistamassa kaikki erilaiset viskit? Eihän niitä olekaan merkkeinä kuin reilut neljä tuhatta.... Suomeen tuodaan lähinä maailmalla tunnettuja valtamerkkejä.
    Trivia: Skottiviskeissä on kaksi pääsuuntaa; Blended ja Single Malt. Blended tarkoittaa eri sopimusviljelijöiltä ostettua tisleitä joita viskitalojen ammattilaiset sekoittavat saadakseen mahdollisimman tasalaatuista ja -makuista tuotetta. Tunnetutkin merkit kuten Ballantines saattaa sisältää satoja eri viskejä... Single Maltit ovat yhden tuottajan viskejä.

    Ja millläs sitten alkoholipitoisuus saadaan aina samaksi?
    Ihan kuten oluen valmistuksessa: Lantataan se puhtaalla vedellä.

    Eli juokaa viski kuten haluatte; jos se maistuu hyvältä niin silloin se on hyvää !
    [signature]Don´t be afraid, everything is under control - I´m from the InterNet.[/signature]
     
  22. Maki-Taaki

    Rekisteröitynyt:
    22.01.2002
    Viestejä:
    1 360
    Erittäin hyvä kirjoitus. Paljon hyviä pointteja. [signature]Se on vaan mainos...[/signature]
     
  23. commander

    Rekisteröitynyt:
    14.10.2003
    Viestejä:
    289
  24. klulle

    Rekisteröitynyt:
    05.09.2002
    Viestejä:
    7
    Sehän on viskissä henointa että oikeaa tapaa ei ole. Jotkut juovat kuivana jotkut jäillä kun taas jotkut haluavat vettä sekaan.
    Viisaat tosi väittävät että tilkka (1/4-1/3)kylmää vettä olis hyvä ainakin cask strenght viskeihin. Ainakin se muuttaa viskin makua.

    Makuasioitaha nuo on mutta itse en kovin paljo lämpene ""perus"" blended viskeistä, tyyliin Johnny Walker red labelista.
    Itse pidän Islay viskeistä. Niissä on kiva savuinen maku. Laphroig ja Lagavullin on niin nameja.
    Jos satutte käymään Heatrown lentokentällä käykää ihmessa World of Whiskies-kaupassa. Sieltä löytyy kaikkea kivaa.

     
  25. Tretjakov Emeritusmoderaattori

    Rekisteröitynyt:
    31.10.2001
    Viestejä:
    1 202
    Rakkaat lapset...
    Ymmärrän, että löydettyään ensimmäistä kertaa jotakin aikaisempaa parempaa, niin siitä tulee itselleen totuus jota ei tahdo enää muuttaa. Kehottaisin kuitenkin tarkistamaan käsityksiä aina muutaman vuoden välein, ettei tule jämähdettyä mielipiteisiinsä. Maku on saattanut kehittyä sinä aikana.

    Bourbonit, Kentuckyn ruisviskit ja maissiviskit ovat oma lukunsa ja tietystikin aivan erilaisia turpeisiin skottiviskeihin tai aromaattisiin irkkuviskeihin nähden. Jenkkiviskit ovat järjestäen makeampia ja toffeemaisempia, parempia kahvin kanssa... Ja Kentyckyn ruisviskeissä on oma paksu leimansa. Kyllä niissä on eroja kun maltaa maistella. Joku Maker's Mark on hyvä aloitus isojen rahabrändien Danielsin ja Rosesin sijasta. Suomesta ei vaan pahemmin löydy, mutta menkääs keskilänteen...

    Väittämä, ettei skotlannista saisi huonoja viskejä, on aika sinisilmäinen ja peräti sokea. Mitä iloa on heittää noin absoluuttisia tunnepohjaisia väittämiä? Hohhoo.

    Skottiviskeissäkin on eroja. Lowlandit ovat helpohkoja, kevyitä iltapäiväviskejä. Highlandeissa on paljon eroavaisuuksia keskenään. Suurimman alueen, Speysiden jokilaakson viskit eivät minulle putoa, niitä tuli juotua liikaa teininä...

    Mallasviskit ovat keskimäärin aromaattisempia ja voimakkaamman oloisia kuin grain-viskit. Mutta vatted malt saattaa joskus vetää vertoja single maltille, esim. Walkerin Pure Malt on aika kiva blendi. Eniten silti viehättää tyylikkäästi savuiset vanhat Islay-viskit. Nykytuotannosta Lagavulin maistuu eniten, mutta vanhat Ardbegit ja Port Ellen vetävät vielä pidemmän korren, jos niitä sattuu jostakin saamaan.

    Threadin alussa kysyttiin pullotusvahvuuksista. Ainakin skotit on tarkoitettu juotavaksi siinä 43% kieppeillä, mieluusti jopa miedompana. Tisleethän tynnyröidään jossain 65 % vahvuudessa, josta sitten vuosien mittaan haihtuu alkoholia, ns. ""enkelien osuus"". 12-vuotisena tynnyrin vahvuus saattaa olla vaikkapa 53 %, joka voidaan joskus pullottaa sellaisenaan. Voi sitä terävyyttä kipakasti maistaa, mutta suosittelen silti blandaamaan puhtaalla vedellä cask strength -viskin johonkin 40 % vahvuuteen, jotta siitä maistaisikin jotakin. Jos sisuskalunsa haluaa polttaa, siihen käy sinolikin.

    Pullotuksen vahvuus ei ole mielestäni merkittävä tekijä juoman laadulle. Tietty retkikäytössä vahvempi pullo on kätevämpi kantaa, mutta maun osalta itse tuote on tärkeämpi kuin sen vahvuus.

    Irkkutuotantoa en tunne kovin hyvin, ehkä joku osaa kertoa paremmin. [signature]Oderint dum probent. -
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti