Virtuaalikoneella pelaamiseen tarkoitetun peli/vm-pöytäkoneen viimeistelyä (IOMMU, VT-d)

Viestiketju alueella 'PC-konepaketit' , aloittaja Maunotuskarr, 19.06.2016.

 1. Maunotuskarr

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2016
  Viestejä:
  8
  En jaksa boottirumppaa ja olisi tarkoitus ottaa linux kokoaikaiseen käyttöön ja pelata pelit virtualisoidulla Windowsilla käyttäen VT-d:tä ja PCIe passthroughia hyväkseni. Hostilla ei tarvitse näytönohjaimen tehoja niinkään vaan 6700k:n integroitu pyörittänee peruskäytön tarpeeksi hyvin, ja erillinen näytönohjain heitetään guestille. Käsittääkseni tuolla integroidulla voi ajaa 3 näyttöä 2d käytössä (hankinnassa 2560x1440, nyt 1920x1200 ja 1920x1080). Tarkkaa budjettia ei oikeastaan ole vaan nyt olisi tarkoitus käyttää vähintään se 5 vuotta, joten ei ole ihan niin eurosta kiinni jos sillä saa parempaa käytettävyyttä. Pidän mahdollisuuden auki kevyen/kohtalaiseen ylikellotukseen.

  Linkkiä tietämättömille tai asiasta lisää tietoa haluaville joilla pääsee vähän alkuun:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Input–output_memory_management_unit
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_IOMMU-supporting_hardware

  https://teksyndicate.com/videos/gta-v-linux-skylake-build-hardware-vm-passthrough
  http://www.linux-kvm.org/page/How_to_assign_devices_with_VT-d_in_KVM

  Nykyiset osat/ideat mindfactoryn hinnoilla:

  Prosessori/jäähy:
  i7 6700k --- 332.63€
  Noctua NH-D15 --- 84.95€

  Muistit:
  Saisi olla 32 gigaa, 2x 16 tai 4x 8 gigan kampoina, riippuen emolevystä ja hintalaatusuhteista. 99% varmuudella en päivitä enää tässä kokoonpanossa näitä. Minkä verran eroa esim 2133mhz, 2400mhz ja 3000mhz kanssa on käytännössä, jos ylikellot pysyy maltillisina?
  ??? --- ???€

  Näytönohjain:
  guestille Palit GTX 1070 Super Jetstream --- 489€
  hostille riittänee prosessorin integroitu

  Massamuistia:
  Onko esim 128 gigan m.2 NVMe ssd:t hostin käyttöön vain turhaa hifistelyä vai ostanko esim alla olevia kaksi kipaletta.
  500GB Samsung 850 Evo --- 133.85€ (x2?)

  Emolevy:
  SLI/CrossfireX ei ole vaihtoehto vaan päivitän näytönohjaimen uuteen aikanaan, jos tarvetta tulee. Käytössä PCI-e äänikortti (Xonar Essence STX) joka todennäköisesti tulee vielä käyttöön. Piirisarja Z170 koska ylikellotus ja VT-d?
  ??? ---- ???€

  Kotelo:
  Ikkuna ja ledijonneilut ei oikeastaan kiinnosta. Koolla ei ole merkitystä, värinä musta plussaa muttei pakollinen. En osta minkäänlaista levyasemaa joten keski- ja yläosa saavat olla suoraan tuulettimille. Otan varmaan vanhasta koneesta 0-2 hdd:ta ja 0-2 ssd:tä mukaan noiden uusien lisäksi, joten pieni kelkka esim edessä alhaalla on ihan toimiva. Ssd:t saa kaiketi kiinni moneen paikkaan pitkin koteloa?
  ??? --- ???€

  Virtalähde:
  Mieluiten täysin moduläärinen ja kokoluokkaa 500-600w?
  ??? - ???€

  Kotelotuulettimet:
  Nykyiset on 1650 rpm gentle typhooneja jotka ovat pyörineet 100% vauhdilla vuosia, olen tottunut matala huminaan ja se ei haittaa lainkaan. Varmaan Noctuan jotakin laadukkaampia?
  ??? --- ???€

  Usb-switchi jolla päästään hostille/takaisin muihin näyttöihin:
  "If you have a USB KVM switch, that can also be configured to toggle one keyboard and mouse between different USB ports. Some USB KVM switches are problematic. I would not recommend this IOGEAR KVM because it renumbers the USB devices every time you switch inputs."
  ??? --- ???€

  Onko tämä nyt ihan tuhoontuomittu suunnitelma, toteutettavissa oleva projekti vai jopa ihan mainio idea? Mitä muutoksia, jos mitään? 6700k:lle ja sen HT:lle tulee käyttöä, >16gt muistia on pakko olla tai loppuu kesken. Tilaus tulee todennäköisesti suurimmaksi osaksi Mindfactorystä ja kotelo Jimmsiltä. Yksittäisiä tarjouksia en ole ottanut huomioon, mahdollista ostaa eri paikoista.
   
  Viimeksi muokattu: 19.06.2016
 2. Sepeservu

  Rekisteröitynyt:
  17.05.2013
  Viestejä:
  1 114
  Prossusta: i7 on tosiaan virtualisoinnin kannalta erittäin hyvä koska tulet tarvitsemaan lisäsäikeitä. Toinen vaihtoehto olisi ottaa hieman kalliimpi 6800K tai vanhempi 5820K joissa on 6 ydintä, tällöin 4core8thread+2core4thread kombinaatio olisi mahdollista, en tosin tiedä tarvitseeko. Myös käytetty saattaisi olla vaihtoehto esim. useamman ytimen Xeonit (E5) ja vanhemmat LGA-2011 prossut kuten i7 4930K.

  Coolerista: Kevyeen kellotukseen tarvitset tuskin Noctuan huippumallia, Thermalrighin Macho-sarja riittää hyvin.

  Muisti OK, skylakelle (LGA 1551, Z170) riittää hitaampikin muisti koska pullonkaulan muodostaa muistiohjaimen kaksikanavaisuus. Tietty silti voit panostaa DDR4-2666 muisteihin jotka tuntuvat olevan ns. sweetspot nopeus-hinta asteikolla. Sensijaan Haswell-E:lle ja Broadwell-E:lle (X99, LGA2011-3) suosittelisin nopeampaa DDR4-2666-3000+ MHz nopeaa muistia koska nelikanavainen muistiohjain siirtää pullonkaulan muistien nopeudelle.

  Näyttis OK, mutta itse ottaisin kuitenkin Gigabyten tai MSI:n Gaming-mallin, jotka ovat 10€ kalliimpia koska nuo brandit ovat mielestäni hieman parempia/laadukkaampia/paremmat takuut ja jäähykin saattaa olla hieman parempi(?) Nämä ovat tosin hieman omia mieltymyksiä mutta...

  Massamuistista sanoisin että M.2 ja PCI-e levyt ovat hieman rahantuhlausta peruskäytön kannalta koska eroa perus SATAIII-SSD:n on vaikea huomata. Suosittelen näistä Crucialin MX200- ja Samsungin 850EVO-mallistoa. Sinulle sopiva on varmaankin 2x 500GB jos toiselle laitat Windowsin ja toiselle Linuxin.

  Emolevyistä suosittelen Gigabyten, Asuksen ja MSI:n malleja, miksei Asrockinkin. Hyviä hinta-laatusuhteeltaan ovat Asus Z170 Gaming ja Z170A, itse ottaisin ehkä jälkimmäisen. Revikkoja löytyy netistä paljon, kannattaaa erityisesti VRM eli virransyöttö tarkistaa ja tietty I/O:n eli liitäntöjen riittävyys.

  Koteloista suosittelen Fractal Designin Define S:ää, itseasiassa mielestäni se on sinulle paras valinta. Kopassa yhdistyy tyylikäs pelkistetty ulkonäkö (ei jonneledejä tms turhaa), hiljaisuus, erinomainen tuuletus ja kovoillekin löytyy paikkoja seuraavasti: 3x 3,5"/2,5" + 2x 2,5". Sensijaan 5,25" paikkoja eli DVD- ja BD-aseminen ja joidenkin tuuletinsäätöpaneelien käyttämiä kiinnityksiä ei kotelosta löydy. Fractal Designin lisäksi katsoisin läpi myös Phanteksin mallistoa.

  Virtalähteeseen kannattaa panostaa koska se on vastuussa kaikkien komponenttien virransyötöstä ja täten varmasti ymmärrät miksi siinä säästely ei kannata. ;) EVGA:n G2-mallisto on erinomaiseksi testattu, suosittelen sinulle G2 650 ja G2 750-malleja. Myös Corsairin RMx ja RMi -mallistot ovat hyviä. Seasonic taas on aina varma valinta mutta osa powereista on aika kalliita.

  Kotelotuulettimia tulee Define S:n mukana 2 kpl ja suosittelen ottamaan vielä yhden lisätuulettimen eteen. Fractal Designin perustuulettimet kuten GP-14 ovat laadukkaita, ostaisin itse sellaisen. Noctuan ja Noiseblockerin tuulettimet ovat erinomaisia tosin hieman kallita lukuunottamatta Noctuan Redux-sarjaa joka on pakkaukseltaan karsittu.

  USB-kytkimistä ei ole juuri kokemusta, siinä suosittelen kysymään joltain toiselta.
   
 3. hsalonen

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2009
  Viestejä:
  10 441
  Prossusta: osta Xeon

  Emolevystä: osta C232

  ..jos siis olet palvelimia rakentelemassa.
   
 4. Maunotuskarr

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2016
  Viestejä:
  8
  6700k on vaikuttanut järkevimmältä vaihtoehdolta. Päädyin Noctuan highendiin kun tajusin että käytän jokatapauksessa vähintään sen 50e niin sama se viskaista pari kymppiä lisää niin on ainakin hiljaista, nykyinenkin on pyöreästi 55c prime95:ssa :o

  Muisteista hyvä tietää kanavaisuuksien rajat, "16GB Corsair Vengeance LPX schwarz DDR4-2666 DIMM CL16 Dual Kit" @ 65.29€x2 näyttää kovin hyvältä.

  Näytönohjain valittu lähinnä nykyisen palitin jetstreamin vuoksi jonka äänitasoon olen tosi tyytyväinen, tosin "MSI GeForce GTX 1070 Gaming Edition" @ 499€ on revikoissakin kehuttu.

  Massamuistien suhteen ainahan ne kovat gigatavuluokan nopeudet kiinnostaisi mutta onko niillä käytännön hyötyä, no ei hirveämmin. Valintana pysyy siis 2x 500gt 850EVO.

  "Asus Z170-A Intel Z170 So.1151 Dual Channel DDR4 ATX Retail" @ 141.51€ ja tukee 3 monitoria :eek: Tänne heti tämmöinen! M.2 liitännästä plussaa, 6x sata6 riittää hyvin, tukee VT-d:tä ja usbejakin löytyy mikäli pitää leikkiä usb-kytkimellä ja useammalla inputilla. Näyttää loistavalta!

  Fractal Define R5 oli alustavana ideana mutta Define S näyttää itseasiassa vielä paremmalta. 5.25" asennettavia levyasemia en ole käyttänyt vuosien varrella kuin ehkä kahdesti, ja siihenkin hätään on useampi läppäri. Hdd:tkin menee näköjään kyljelleen kotelon "taakse", vaikuttaako se niiden elinikään? Noiden hajoamista on tosin odoteltu jo vuosia, joten jos hajoaa niin hajotkoot. Näyttää kyllä täysin loistavalta valinnalta. Jimmsiltä 99e. R2:n omistajan tyytyväinen.

  Juu, halpapoweri koituu helposti kalleimmaksi osaksi kun vie koko koneen mukanaan :D Eikös nuo 650w+ ala olemaan turhan ylimitoitettuja? 650w löytyisi hintaan 109€ jimmsiltä. Revikat näyttävät hyvitä.

  Kotelotuulettimissa olisi parasta olla kaikki samaa joten yksi GP-14 lisää kyytiin jolloin saa hyvän ylipaineistuksen, ei ime joka paikasta pölyä.

  Tämä projektihan otti kunnolla vauhtia, kiitoksia paljon. Tällä pääsee hyvin eteenpäin.


  Edit:
  Pöytäkonetta rakentamassa jossa on virtuaalikoneissa eri devi ympäristöjä (työskentelen etänä) sekä virtuaali-Windows pelaamista varten jota varten tuo vt-d ja muut tuet on tärkeitä.
   
 5. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Eikö sekin olisi vaihtoehto, että ajaisi Windowssia hostina ja linuxeja sitten virtualisoituna ihan ilman vt-d:tä sen päällä?

  Jos lähtökohtaisesti itse hostilla ei tehdä juuri mitään, niin eikö se olisi se ja sama ajaa sitten Windowssia siinä ja samalla säästyisi kaikelta VT-d:n virittelyvaivalta.
   
 6. Maunotuskarr

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2016
  Viestejä:
  8
  Kyllästynyt windowsiin / pidän linuxista hyvin paljon enemmän ja hostilla nyt oli tarkoitus tehdä lähinnä kevyttä hommaa, ja jättää työt ja pelaamiset virtuaaleille.
   
 7. Johan_V

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2007
  Viestejä:
  4 102
  VT-d:n tapauksessa kannattaa tarkistaa, että emolevy tosiaan tukee VT-d:tä. Ei siis riitä että piirisarja tukee VT-d:tä, tuki pitää löytyä myös biossista. Ainakin mitä viimeksi katsoin tilannetta niin aika harvalta valmistajalta VT-d löytyy.
   
 8. Maunotuskarr

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2016
  Viestejä:
  8
 9. Sepeservu

  Rekisteröitynyt:
  17.05.2013
  Viestejä:
  1 114
  Joo tuo 750W malli Evgan G2-powerista oli mukana ainoastaan siksi koska hintaero 650W malliin oli pieni.

  Edit. Muuten siis 650W malli on todella riittävä, jopa 550W malli menisi mutta ihan koska futureproof niin 650W on suositeltava. Ja kovojen lämmöt eivät tosiaan ole erityisen kriittiset eikä pienistä tai edes parinkymmenen asteen noususta tarvitse huolehtia. Jopa joku 50-60°C on siis aivan hyväksyttävä.
   
 10. Maunotuskarr

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2016
  Viestejä:
  8
  Tuli vain joku hämärä muistikuva missä vinoon tai kyljelleen asennetut kovalevyt hajoaisivat helpommin, en miettinyt lämpöjä ollenkaan. Yksittäisellä näytönohjaimella mennään niin varmaan tuo 650W on kuitenkin parempi, mikäli tulevaisuuden Ti tms. versiot ovatkin sähkösyöppöjä.
   
 11. Sepeservu

  Rekisteröitynyt:
  17.05.2013
  Viestejä:
  1 114
 12. Juginabi

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2004
  Viestejä:
  10 213
  Jos emo tukee VT-d niin tukeeko silloin myös VT-x?

  Entäpä miten VM overheadi näyttistehoissa vaikka onkin passthrough? Jostain olen lukenut että ~10% tehoista katoaa mutta löytyykö jostain testejä?
   
 13. Maunotuskarr

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2016
  Viestejä:
  8
  Olen kuullut pyöreästi 5-10% overheadistä/tehomenekistä mutta olen valmis elämään asian kanssa jos saan lopetettua boottirumban ja käytettyä windowsia minimaalisen ajan. VT-x:n tukeminen on hyvä kysymys, " VT-x (Intel Virtualization Technology) is enabled by default and can't be disabled on most motherboards." pätkä löytyi random guru3d forumeilta http://forums.guru3d.com/showpost.php?s=c8c12d179aabf978295af0dfc81b63c8&p=4283093&postcount=2 , tiedä sit näistä. Ilmeisesti se on yleisesti tuettu mikäli vt-d:kin on. Pitää selvittää vielä asiaa.
  Edit:
  Alkaa olla paketti kasassa ja lukkoon lyöty, ellei tule jotakin kriittistä.

  Jimmsiltä:
  Fractal Design Define S Black Pearl, 99.90€
  EVGA 650W SuperNOVA 650 G2, 100% moduläärinen, 80 Plus Gold, 109.00€
  = 208.90€ + postit

  Mindfactorystä:
  MSI GeForce GTX 1070 Gaming, 499,00€
  i7 6700k, 331.33€
  Asus Z170-A, 141.51€
  2x (2x8gt) 16GB Corsair Vengeance LPX schwarz 2666mhz, 65.29x2 = 130,58€
  500GB Samsung 850 Evo, 134.94€
  = 1237.36 + heatsink + usb-kytkin + postit

  = ~1550 euroa

  Heatsink ja usb-kytkin on vielä auki mutta siihen ei tarvitse ketjussa enää perehtyä. Näyttäisi itselleni ihan ok paketilta ja sopii suunnitelmiini. Sen verta isompi sijoitus että mieluummin joku muu vielä vilkaisee läpi että uskaltaa pistää tilaten? Kotelon lisäksi poweri suomesta sillä Mindfactorystä ei löytynyt ko. mallia.

  Pitänee joskus kirjoittaa how-to postaus tai vastavaa kunhan tämä projekti on hyvällä mallilla :comp:
   
  Viimeksi muokattu: 20.06.2016
 14. Glone

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2009
  Viestejä:
  695
  Ihan hyvältä näyttää, ainakin omaan silmään. Prossulle kannattaa laittaa vaikka macho tai aio-vesijäähy, kotelossa kuitenkin aika hyvät mahollisuudet :P
  Mielenkiintoinen projekti, itselläni suunnitelmissa vastaavaa, tosin varmaan ITX-koossa. Kirjottele ihmeessä jotain postausta tästä systeemistä, kun saat toimimaan.

  Mitenkäs, onko sulla erikseen omat näytöt windowsille vai vaihteletko vain inputteja? Pystyykö käyttämään myös pelkästään yhdellä näytöllä, lähinnä lanikäyttöä silmällä pitäen?
   
 15. Maunotuskarr

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2016
  Viestejä:
  8
  Inputteja ajattelin vaihdella, ykkösnäytöstä useampi piuha koneeseen. Yksittäisellä näytöllä pitäisi olla vielä helpompaa, kun ei välttämättä tarvitse edes usb-kytkimiä jolla saisi hiirtä/näppistä käytettyä sivunäyttöjen kontrollointiin. Hyvin yleinen "ongelma" lähipiirissä on juuri tuo että Linuxille olisi kysyntää mutta ei haluta käyttää wineä tai muutenkaan sählätä. Ehkä jos minä ekana niin muut perästä!
   
 16. Glone

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2009
  Viestejä:
  695
  https://wiki.archlinux.org/index.php/synergy
  Tommonenkin ilmeisesti löytyy, niin ei tarvitse usb-kytkintä. Tosin ei varmaan pelikäytössä ainakaan oo hirmu kätevä, jos hiiri häviää linuxin puolelle välillä :D
   
 17. Yliprojektipäällikkö

  Rekisteröitynyt:
  25.07.2010
  Viestejä:
  350
  Jos pitäisi alkaa leikkimään niin itse tekisin homman unraidilla ja sen virtualisoinnilla, saisi levyn käytöt selkeäksi ja homma toimisi. Käynnistäisi servun vaikka kännykällä. Kuulemma linuxissa on ollut intel prossujen kanssa virtualisoinnissa kaatuma tautia ellei sitten lähiaikoina ole tullut kerneliin korjausta. Tietenkin 2 eri konetta ois paras, virtualisoinnissa jos menee rauta jumiin, niin kone viepi sen toisenkin käyttiksen mukanaan. Niin ja 8ydin prossu olisi minimi sekä 64gigaa muistia, eli xeon pitäis olla.
   
 18. Maunotuskarr

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2016
  Viestejä:
  8
  Tämä paketti meni ostoon :comp:
   
 19. iccb

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  291
  Mitenkäs tämän projektin softapuoli? Oliko asennus helppoa, jouduitko paljon tönkimään nettiä tai ylipäätänsä säätämään, että sait kaikki kuntoon?
  Pieni tarina asennusrumbasta olisi mukava lukea.... :kahvi::think::comp::)
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti