Virallinen Kinkunpaisto 2014 + muut jouluruuat ja juomat

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Aamu, 05.11.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. jeppejehupoika

    Rekisteröitynyt:
    07.01.2009
    Viestejä:
    2 437
    Joulun ulkomailla, paluu uudeksivuodeksi. Eli meillä vietetään joulu uutenavuotena.


    Ruokasuunnitelmat:
    - kinkku jo hommattu, laitan jääkaappiin sulaamaan kun lähdetään.
    - rieskaan käärittyä kylmäsavulohta, piparjuurituorejuustoa, rucolaa. Sellasia kääretorttuslaisseja, ehkä mätiä päälle.
    - joulutortut tehdään aprikoosimarmelaadiin, jotenkin tykkään enempi kuin luumu
    - ehkä voisi ostaa poron sisäfilettä, siihen puikulaperunaa ja mustaherukkahilloketta (sukalaisen tekemää, helvetin hyvää, en tiedä mitä siinä on)
    - juustoja
    - salaatteja, hunajamelonia, viikunoita, granaattiomenaa yms
    - vaniljariisipuuroa, viikuna-luumu-glögisopalla
    - sekalaisia viinejä
    - jotain vielä voisi kehitellä
     
  2. maksvelli

    Rekisteröitynyt:
    27.09.2004
    Viestejä:
    355
    Onko itse tehty imelletty perunalaatikko huomattavasti kaupan laatikkoja parempaa? Meillä on yleensä ollut ihan noita valmiita perunalaatikoita joita on vähän itse muokattu kermalla yms.
     
  3. Aamu

    Rekisteröitynyt:
    12.09.2014
    Viestejä:
    1 142
    Riippuu kokista. :p
    Ei ne kylläkään itsellä oikein ole onnistuneet joten suosiolla kaupasta.
     
  4. Pusherman

    Rekisteröitynyt:
    02.08.2004
    Viestejä:
    8 891
    Viilattuna (=tosi pitkään uunissa lämmitettynä) ei ehkä niin hirveästi eroa, jos ei nyt mummon leivinuunissa tekemään vertaa joka voittaa 100-0.
     
  5. papuwokki

    Rekisteröitynyt:
    25.01.2005
    Viestejä:
    2 678
    Ite on tullut jo pitkään ostettua kaikki laatikot kaupasta. Niitä syö se kerran tai kaksi niin ei viitsi sitä varten montaa tuntia tehdä töitä, että saisi omatekemään.

    Saarioisten laatikot on omasta mielestä oikein hyviä, voita tulee laitettua päälle ennen kuin laitan uuniin lämpeämään.
     
  6. Lepanokka

    Rekisteröitynyt:
    26.11.2007
    Viestejä:
    1 412
    Aiheuttaaks tää ketjureaktion siten, että juhannuksena teillä kuoritaan kindereitä? :)
     
  7. Ekaros

    Rekisteröitynyt:
    26.12.2006
    Viestejä:
    1 933
    Perunalaatikko lienee jouluruuista se joka vaatii eniten onnistuakseen. Eli kokemusta tarvitaan ja oikeata reseptiä, siitä mikä on oikea resepti on monia mielipiteitä. Toisaalta, ainahan sitä voi pelastaa siirapilla...
     
  8. jeppejehupoika

    Rekisteröitynyt:
    07.01.2009
    Viestejä:
    2 437
    viime tai toissajuhannuksena paistoin kinkun :think:
     
  9. Partizan

    Rekisteröitynyt:
    11.02.2003
    Viestejä:
    2 998
    Ehdottomasti itse tehty on parempaa eikä ole edes vaikeaa.
     
  10. KUK

    Rekisteröitynyt:
    02.02.2001
    Viestejä:
    339
    itsesuolattu filee savustimesta tarjolle, kyllä maistui hyvälle riisipiirakan päällä

    [​IMG]
     
  11. Aamu

    Rekisteröitynyt:
    12.09.2014
    Viestejä:
    1 142
    Ei kyllä sovi joulupöytään:
    Vuoden hittiruoka muuntautuu joulupöytään - Ajankohtaista - Ruokala - Ilta-Sanomat
    Nyhtöpossu lienee se mitä syöneet köyhät joilla ei varaa ole lehmiä syödä.
    Jouluna taasen parasta pöytään olisi tarkoitus laittaa.

    Halpaa sentäs on, mutta joulunaikaan saa samalla rahalla kinkun.

    Possun filettäkin voi ostaa, se sopii joulupöytäänkin. Jostain syystä vain halvempaa kinkkua ovat alkaneet joskus syömään. Possun kyljykset samoin sopivat, maksavat nekin enempi kuin kinkku.

    Mikäli kuitenkin ihan välttämättä on nyhtöpossua oltava, muron nyhtöpossuketjussa lienee ohjeita siihen.
    http://murobbs.plaza.fi/ruoka-ja-juomat/902880-pulled-pork.html

    Sinappiketjukin näyttäisi olevan tuossa alempana:
    http://murobbs.plaza.fi/ruoka-ja-juomat/674630-sinapit.html

    Varsinainen ökyruoka lienee karjalanpiirakka jotka 100kpl erässä maksavat käsintehtyinä päälle satkun ja yksi kerrallaan pikkukojusta päälle kaksi euroa kipale.
    Niitähän kannattaa siksi tehdä itse:
    http://www.youtube.com/watch?v=Mh9vnnpheUg
    http://www.youtube.com/watch?v=u4ttqp5qhsQ
    Helppoa on ja aikaakaan ei hirmuisasti mene, tilaa kuitenkin vaatii yhden pöydän verran tehdessä eli samalla ei muita ruokia kannata välttämättä tehdä. Siis jollei vapaita pöytiä ole.
     
    Viimeksi muokattu: 09.12.2014
  12. Old(F)Art

    Rekisteröitynyt:
    20.03.2013
    Viestejä:
    261
    Jos teette itse pottulaatikkoa niin netistä löytyy aivan päin hanuria olevia reseptejä, esimerkiksi ensimmäinen google osuma:

    Ei ei ! Jauhot ei "pala" kunhan lämpötila on alle 75, eikä todellakaan saa jäähdytellä kädenlämpöiseksi. Huoneenlämmössä ei myöskään imelly yhtikäs mikään ! Liian alhaiset lämmöt lienee pääasiallinen syy miksi ihmisillä perunalaatikko epäonnistuu.

    Imeltyminen tapahtuu kun jauhoissa olevat entsyymit pilkkovat tärkkelysketjuja sokereiksi. Tämä tapahtuu noin 60-75 asteen lämpötiloissa. Tuota lämpötilaa ei ylläolevassa reseptissä saavuteta vaan yritetään imellyttää jossain ~20-30 asteessa, ihan turhaa touhua, ei toimi.

    Valiolla on fiksumpi ohje:
    Imelletty perunalaatikko - Valio.fi

    mutta tuossakin nuo lämpötilat on hyvin alakanttiin, heittäisin 10 astetta lisää imellytyslämpöihin. Ja se uuni on normikotitaloudessa se helpoin paikka pitää lämmöt 60-70 asteen välillä, sauna on toinen perinteinen paikka jossa varsinkin sahtia on mäskätty, mäskäyshän on sama prosessi kun imellytys.

    Perinteinen suomalainen savusauna muuten on käsittämättömän optimaalinen paikka oluen/sahdin valmistukseen, mallastukseen yms... ettei nyt vaan sauna olisi alunperin keksitty panimotarpeisiin ja vasta myöhemmin ihmiset ovat tajunneet että siellä voi käydä pesullakin :kippis: ;)
     
  13. Aamu

    Rekisteröitynyt:
    12.09.2014
    Viestejä:
    1 142
    Näissä on sekin juttu että uunien lämpötilat vaihtelee siitä mille ne on asetettu.
    Uunien lämpötilat heittelevät kymmeniä asteita - Kuluttaja - Turun Sanomat
     
  14. Aamu

    Rekisteröitynyt:
    12.09.2014
    Viestejä:
    1 142
    MOT: Joulukinkusta löytyi sairaalabakteeri
    http://yle.fi/aihe/mot
    http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/11/superbakteerit-loysivat-tiensa-sikatiloille
    http://fi.wikipedia.org/wiki/MRSA
     
  15. Pusherman

    Rekisteröitynyt:
    02.08.2004
    Viestejä:
    8 891
    Aika pahaan aikaan tuli.. Kalavoittoista on kyllä muutenkin ollut joulueväät viime vuosina, kilo entrecotea löytyy sentään jääkaapista.
     
  16. PartII

    Rekisteröitynyt:
    19.08.2013
    Viestejä:
    2 357
    Kuka typerys nyt mitään tanskalaista kinkkua edes ostaisi ja jos ostaa, niin joutaa tartunnan saadakin :smoke:
     
  17. Aamu

    Rekisteröitynyt:
    12.09.2014
    Viestejä:
    1 142
    Muuten asiajuttu mutta kummasti tällaista "possun elämä" ja "sian elämä" juttua myöskin näin kinkunostoaikaan ovat tehneet.

    Sian elämä - Perttu Saksan vahva valokuvasarja | Yhteiskunta | yle.fi

    Possun elämä | MOT | yle.fi

    Eli jos jouluna olisi tapana syödä lehmiä niin ehkäpä olisi juttua niistä ja niitten taudeista?
    Saisi kyllä pihvilihan hinta laskea, turhan kallista on se. Kaippa sitä isompia tiloja tarvittaisiin.
     
  18. tsn81

    Rekisteröitynyt:
    13.03.2003
    Viestejä:
    1 748
    Raaka liha on kuitenkin aina raakaa lihaa. Eli oli siinä bakteereja tai ei niin hygieniasta pitää pitää huolta. Ei sitä suomalaistakaan kinkkua kannata raakana syödä.
     
  19. DonX

    Rekisteröitynyt:
    23.05.2002
    Viestejä:
    377
    Imelletty perunalaatikko sous vide. Pohdin onnistuisiko näillä ohjeilla ?
    Onnistusikohan näin:
    Ensin perunat kypsäksi 85°C n. 80 minuuttia. Jäädytetään perunat.
    Sitten imelletys vaihe : Amylaasin beta -muodon toiminnan optimilämpötila on noin 62 - 65 astetta ja alfa -muodon noin 72/75 astetta. Molemmat hajottavat tärkkelystä sokereiksi.
    Kuinka pitkä aika haudutetaan ja molempia tärkkelysketjua pitääkö saada ?
    Jauhot laitetaan imelletys vaiheessa ?
    Suola vasta ihan valmiiseen perunalaatikkoon ?
    Sitten uuniin valmistumaan.
     
  20. deadstar

    Rekisteröitynyt:
    05.08.2005
    Viestejä:
    328
    perunat survot ja ripottelet jauhoja päälle, sen jälkeen uuniin tuohon 55-65 asteeseen joku 5h, sen jälkeen vasta mausteet.
     
  21. Old(F)Art

    Rekisteröitynyt:
    20.03.2013
    Viestejä:
    261
    No älä nyt sentään jäädytä. Semmoset ~65 astetta ja sekoitat jauhot joukkoon.

    Voit imellyttää vaikka yön yli sous videssä, mielellään nyt ainakin 5-6 tuntia. alfa/beta pilkkoo tärkkelysketjuja hieman eritavoilla mutta perunalaatikon kannalta ei nähdäkseni ole mitään väliä kumpi entsyymi on aktiivisempi. Oluen kanssa on vähän erijuttu, lämpötilalla voi hieman vaikuttaa siihen kuinka kuivaksi hiiva lopputuotteen käyttää.
     
  22. morgangane

    Rekisteröitynyt:
    10.11.2013
    Viestejä:
    173
    Perjantaina lähtee pari kinkkua 10 ja 8kg ja lisäksi 4kg naudanpaisti kaverin savusaunaan ja emännän
    mieliksi pitää yksi pienempi perinteinen kinkku uunissa paistaa joten lihapolitiikka alkaa olla kunnossa.

    Meille keskittyy jouluna koko lähisuku joten menekkiä noille on ja mitä jää niin vakuumiin ja pakkaseen.
     
  23. Bone-

    Rekisteröitynyt:
    14.11.2014
    Viestejä:
    40
    Huomenna kauppahallista lounaan yhteydessä harmaasuolattu kinkku mukaan. Ei ole kuin 4 kiloa, koska ollaan joulu muualla. Mutta pitäähän sitä kinkkua jouluna syödä, ns. tarpeeksi.
    Samalla alkaa 2,5 viikon isyysloma, oluita tilattu netistä, niin mikäs siinä on perjantai-iltana laittaa nasu uuniin. Taidan istua uunin edessä ja juoda olutta katsoen miten kinkku kypsyy.
     
  24. Aamu

    Rekisteröitynyt:
    12.09.2014
    Viestejä:
    1 142
    Yöksi tuli laitettua uuniin tanskalainen kinkku.
    Maistuu kuin olisi toisestä päästä possua eli lapaa. Omituista. Sellasta höttösempää, miten tuota kuvailisi.
    Saman näytti mittari kuin edellisessäkin kinkussa, mutta kypsemmäksi tuli.
    Oli myös uuniinlaittolämpötila sama ja uunin lämpötila sama.

    Eri sikahan se on mutta kuitenkin. Olisko niissä eri rotuja kuten lehmissä, aattelin ja kattelin.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Danish_Landrace_pig
    http://www.sikatieto.fi/suomen-siat-ja-sikalat/sikarodut
    Vielä 1900-luvun alussa maatiaissiat olivat hyvin toisennäköisiä. Suomessa oli tuolloin kolme maatiaissikakantaa: länsisuomalainen luppakorva, pohjoissuomalainen sika sekä Savossa ja Karjalassa pidetty pirtasika.
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_maatiaissika
    [​IMG]
    Saisivat pakettiin laittaa mitä rotua sika on, nythän se menee summanmutikassa kun eivät kerro. Nimi voisi olla myös "Hei, mä olen Nasu, yksivuotias maatiaissian ja... risteytys. Toivottavasti maistun hyvälle. Jollen maistu hyvälle, valitukset puolestani ottaa vastaan... ja lähettää ystäväni Pipsan maistettavaksi josko olisi parempi hän."

    Pitäsköhän sitä vielä yksi ostaa että jouluaattona saisi paistella. Ehkäpä riitti jo, tekaisee jotain muuta aattona.
    Ensi jouluna saisivat kotimaista maatiaissikaa, sellaista vanhakantaista, myydä, josko olisi parempaa.
    Vai ostasko sitä pelkkää lehmää ensi vuonna, vaikka tuhottoman kallista onkin. Tai sitten pitäs viittiä lähteä kalalle.

    Muokaten:
    Vilposessa oli.
    Parempaa kylmänä, kuten yleensäkin.
     
    Viimeksi muokattu: 18.12.2014
  25. Toxic

    Rekisteröitynyt:
    26.12.2003
    Viestejä:
    1 194
    Harjoituskinkku paistettu. Kinkku paistopussiin ja ensimmäinen puolitoista tuntia 180 asteessa, jonka jälkeen 100 asteessa siihen asti että sisälämpö näytti 77 astetta. Siinä vaiheessa kinkku pois uunista, folioon ja styroksiseen kylmälaukkuun.

    Tulipahan melkosen maukasta ja mehevää. :)
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti