Virallinen kinkunpaisto 2012 + muut jouluruoat ja juomat

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Mikkos, 06.12.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. jeppejehupoika

    Rekisteröitynyt:
    07.01.2009
    Viestejä:
    2 437
    Itsekkin vähän mietin tuota mittarin luotettavuutta. Iskin keskelle 4vrk ja 1,5h pöydällä maanneeseen 2,4kg kinkkuun niin näytti miinusta? Noh testasin kiehuvalla vedellä ja näytti kyllä 97astetta. Nyt ollut 2,5h tuntia 110asteessa ja mittari näyttää 44
     
  2. mela

    Rekisteröitynyt:
    20.07.1999
    Viestejä:
    552
    eilen tuli paisteltua 3 kilonen villisika, paistettiin n. 5 tuntia. Paistettu 75 asteiseksi.
    Päällysteenä dijon sinappi jonka päälle riisimuroja murskattuna, joihin sekoitettu kokista ja loraus viskiä(tuli melko iso loraus, senverta punkkua maisteltuna..)

    tänään menossa reilun 6 kiloinen luuton possun harmaasuolattu juhlakinkku :smoke:
     
  3. tourigin Banned

    Rekisteröitynyt:
    26.09.2012
    Viestejä:
    310
    Hifistelin mittarin paremmin, nyt näyttää järkeviä lukemia (60 @ 4.5h). Huomasinpa samalla että paistopussi vuotaa. :psmoke: No siivoushommat on kivoja.
     
  4. Dervish

    Rekisteröitynyt:
    09.05.2001
    Viestejä:
    2 736
    Pitäsköhän tuota omaa uunia hieman twiikata ja ylikellottaa jotenkin tungettelevammaksi..
    Aamulla n. 9:30 tuore kinkku uuniin ja tässä n. 11h myöhemmin sisälämpö +70.
    Lämpönä uunissa +100, nyt veivasin jo +125.
    Kuitenkin vain n. 5 kiloinen luuton wotkinssin herkku kyseessä.
     
  5. Ekaros

    Rekisteröitynyt:
    26.12.2006
    Viestejä:
    1 933
    Joko uunin lämmönsäätö tai mittari pettää. 11h kyllä pitäisi riittää tuohon kokoon aivan hyvin.
     
  6. jeppejehupoika

    Rekisteröitynyt:
    07.01.2009
    Viestejä:
    2 437
    Olisi muuten pitänyt testata uunin lämpö mittarilla, eli mittari yksikseen sinne uuniin ja lämmöt 125 ja sitten katsonut paljon näyttää. Voipi tuo uunin mittarikin heitellä suuntaan ja toiseen.
     
  7. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    Jäikin tällä kertaa kinkun osto viimeiseen päivään ennen aattoyötä, pienin mitä onnistuin löytämään oli ~5kg puolikas, tuoresuolattu Poutun pakkaama sianperse kilohintaan 3,90e.

    Puoli tuntia sitten siirtyi poika saunomaan, ja tuli ensimmäistä kertaa tässä kämpässä joulua viettävänä tarkistettua myös uunin kalibrointi lämpömittarilla. Ja hyvä niin, sillä vaikuttaa aika railakkaasti alikellotetulta mallilta tämä (termostaatissa 150 astetta, todellinen lämpö 100 astetta). Edellisessa kämpässä ero oli suunnilleen saman verran toiseen suuntaan eli todellinen lukema oli suunnilleen pyydetty +50 astetta (teki muuten erinomaista pizzaa "300" asteen maksimilämmössä, ja sähkömittari pyöri iloisesti). :kippis: Paistopussien käytöstä täällä on paavin kanssa yhtenevä linjaus, eli paljaalla vedetään ja moneyshotista vastaa perinteinen sinappi-korppujauho-seos, Auran tulista ja korppujauhoa.

    Tästä se lähtee pyhät käyntiin.
     
  8. MVA

    Rekisteröitynyt:
    10.07.2008
    Viestejä:
    1 297
    Kauppoihin meni sunnuntaina maitoja, leipää ja muitakin eineitä. Huomenna varsinkin kannattaa mennä ostelemaan -30% tai -50% jouluherkkuja :kippis:
     
  9. Dervish

    Rekisteröitynyt:
    09.05.2001
    Viestejä:
    2 736
    Niinpä, veikkaan sitä ensimmäistä, ei vaan kehtaisi kietasta sitä tonnia uuteen lieteen :D
    Mutta nyt kun tuli puheeksi niin mittasin että uunin sisälämpö on tällä hetkellä n. 104 astetta, kun pyynti on n. 130 ollut jo pitkän aikaa..
     
  10. jeppejehupoika

    Rekisteröitynyt:
    07.01.2009
    Viestejä:
    2 437
    Otin kinkun ulos kun näytti 72astetta. Ollut puolisen tuntia keittiöliinan alla samassa paistopussissa missä oli uunissakin ja asteita näyttäisi olevan nyt 75. Edellisen vuonna muistaakseni otin kun näytti 75° ja lämpö nousi sen jälkeen 2 tai 3 astetta ja oli liian mureaa\kuivaa. Annan olla vielä tuossa paketissa jonkun tunnin ja laitan jääkaappiin. En jaksa tänään kuorrutella, kun on huomenna iltavuoro ja pitäisi sitä ennen tehdä puurot, hernetuuvingit ja muut purtavat.

    Oli siis 2,4kg kinkku uunissa about 4 tuntia. Uunin pitäisi olla 110°, mutta voi olla 100° tai 90°. Alusta asti oli 110°, en siis ekaa puoltatuntia esim 200° tai 150°

    edit: nousi jo 76asteeseen
     
    Viimeksi muokattu: 23.12.2012
  11. Asurme

    Rekisteröitynyt:
    03.10.2001
    Viestejä:
    43
    Vähän alta 3kg kinkku ollut nyt 3 tuntia uunissa ja lämpöä 67° tällä hetkellä. Aluksi pidin 200° sellaset 40min jonka jälkeen laskin lämmön noin 105°.
     
  12. Miikka M

    Rekisteröitynyt:
    25.11.2005
    Viestejä:
    5 310
    Hmm. Kauas kestää 6,4 kg kinkussa jos paistan 80 asteessa? ehtiikö kypsentyy?
     
  13. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    Joensuun prisma oli ainakin niin tyhjiin lootattu, että enpä muista vastaavaa kurjuutta nähneeni sitten parin vuoden takaisen eineslakon. Kinkku löytyi alennuksesta jo, mutta mm. laatikot olivat loppu kokonaan, piti käydä keskustan pikkukaupoista hakemassa.

    Kysyin asiasta, ja ei kuulemma ole enää tulossa huomenna mitään kuormia. Ovet meinasivat kuitenkin avata vielä muutamaksi tunniksi, siinä riittää pettymyksiä viime hetken suhaajille.
     
  14. Petoz

    Rekisteröitynyt:
    02.04.2008
    Viestejä:
    1 680
    ^Kotkan prismassa riitti ainakin hyvin tavaraa vielä kuuden aikoihin, kaikkia laatikoita,kinkkuja jne löytyi reippaasti. Oma 10kg juhlis lähtee kohta leivinuuniin pötköttelemään :)
     
  15. tourigin Banned

    Rekisteröitynyt:
    26.09.2012
    Viestejä:
    310
    [​IMG]

    Poika saunoi n. 7 tuntia. Antaa levätä yön yli, sitten vielä tovi jääkaapissa ja oi kun on hyvää.
     
  16. Nemostelija

    Rekisteröitynyt:
    16.05.2008
    Viestejä:
    1 773
    Heh, itse jätin kinkkua lukuunottamatta kaikki ruokaostokset huomiseen. Kituuttanut tässä pyhällä hengellä ja purkkihernekeitolla, ettei tarvitse viikonloppuna lähteä kärsimään markettihelvetistä. Toivotaan että ei kovin paljon jää puuttumaan. Tiesin jo viime vuoden kokemuksesta että kaikkea ei välttämättä enää saa.

    Kinkku onkin juuri valmis, nyt vaan ulos uunista ja maistelemaan ruiskuoren kanssa :)
     
  17. Tesla

    Rekisteröitynyt:
    23.02.2001
    Viestejä:
    120
    OT:

    En usko että kovin montaa karvapäätä löytyy jotka jättävät jouluruokien ostamisen aatolle :)

    Olin lukio ja yläaste aikoina töissä eräässä tavaratalossa rautaosastolla ja tottakai perheettömänä töissä joka ainut aatto. Huvittavaa oli että 90% tuon kaupan asiakkaista tulivat hakemaan aattona joko kuusen valosarjaa tai kuusenjalkoja. Voin kuvitella kun aattona on kuusi kaivettu sisään ja alettu valosarjaa laittaan "voi helevetin perse. Tämä ei toimi". Ei muuta kuin mäntäpunaiseksi ja kauppaan :) Tässäkin 20 000 asukkaan pitäjässä noita tapauksia oli varmaan 100 joka joulu.
     
  18. Miikka M

    Rekisteröitynyt:
    25.11.2005
    Viestejä:
    5 310
    Hyvin näytti onnistuvan imelletty perunlaatikko :) Kinkkukin meni juuri uunii.

    [​IMG]
     
  19. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    Siinä lienee se ratkaiseva ero perheellisten ja yksinelävien herrasmiesten välillä. Oma napa nyt ei niin korvaamattoman pahaa tykkää ja itsensä kanssa ei perheriitaa aikaiseksi saa kuin skitsofreenikko, vaikka jokunen eines jäisikin puuttumaan, jos toisena vaihtoehtona on shoppailu pahimman ruuhkan aikaan.

    Ja kyllä siellä siankankkua ja olutta ainakin oli vielä reilusti, siinähän ne tärkeimmät. :kippis:
     
  20. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    Pelikellossa kohta 5 tuntia, ja lämpö näyttää siirtyneen juuri 70:n paremmalle puolelle. :kippis: Tuoksu ainakin on erittäin kohdallaan.

    E: Ja sieltähän se siirtyi kasikympin kohdalla ulkoilmaan. Kuorrutus saa odottaa päiväsaikaan, kunhan on kunnolla jäähtynyt.
     
    Viimeksi muokattu: 24.12.2012
  21. Empumpu

    Rekisteröitynyt:
    27.06.2008
    Viestejä:
    1 271
    Klo 18.00 aikoihin pistin kinkun uuniin 100 asteeseen, ja noin 20min sitten sen sieltä otin ulos. Ekaa kertaa itse paistelin, niin kyllä kamaran irrottaminen oli hankalin osuus koko hommassa. Kinkun sisälämpötila oli noin 80-82 astetta kun sen uunista otin.

    Kaiken kaikkiaan kinkku on herkullista ja onnistui aikas hyvin ekaksi kinkuksi.
     
  22. Locheed

    Rekisteröitynyt:
    01.06.2003
    Viestejä:
    1 098
    5,6kg luuton juhlakinkku tungettu juuri uuniin. Ensin sen n.30min pidän perinteisesti 200'C ja sitten pudotetaan loppuajaksi sinne 100'C. :)

    Tällä kertaa ajattelin sisälämpötilan vetää sinne 80'C, niin saa mureaa kinkkua...
     
  23. All-Bran

    Rekisteröitynyt:
    05.03.2008
    Viestejä:
    613
    Muroniksi kinkkurasvan käyttöön:

    Etkö keksi käyttöä kaikille joulukinkun mehuille? Älä missään nimessä hävitä niitä. Kaada vielä lämmin ja juokseva kinkkurasva kertakäyttöisiin jääpalapusseihin. Sitten nopea jäähdytys ulkona pakkasessa ja jääpalapussit pakastimeen odottelemaan myöhempää käyttöä. Kinkkurasvajääpalat toimivat kuin mikä tahansa lihaliemikuutio. Otat käyttöön vain niin monta palaa kuin aina haluat. Niillä saa helposti makua keittoihin ja kastikkeisiin. Toimii! :kippis:
     
  24. Miikka M

    Rekisteröitynyt:
    25.11.2005
    Viestejä:
    5 310
    Kahdeksan ja puol tuntia ollu ja mittari näyttää 73-74 astetta :) Kyllä se siitä kypsyy!
     
  25. Capone

    Rekisteröitynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    2 042
    Se liemi kannattaa jäähdyttää ensin ja kaapia se kova rasvakerros pinnalta pois. Tulee muuten melkoset eväät mihin tommosen kuution sit laittaakin :D

    Sitä pelkkää lientä voikin sit jo jäädytellä hyvin mielin
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti