Virallinen kinkunpaisto 2011 + muut jouluruoat ja juomat

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Otsonalle, 17.11.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. Otsonalle

    Rekisteröitynyt:
    09.03.2011
    Viestejä:
    162
    [​IMG]
    Mikäli aikoo joulukinkkua syödä jouluaattona ja sen jääkaapissa asianmukaisesti sulattaa, niin pakastekinkun sulatuksessa menee viisi päivää tai jopa enemmän isolla kinkulla joten kinkku on syytä ostaa viimeistään sunnuntaina 18. päivä joulukuuta. Mutta harjoituskinkkujahan voi ostella ja tehdä jo aiemminkin. Varoitusviesti sulamisajoista (linkki pari viestiä alaspäin.)
    Hätätilassa tai jos unohtaa ostaa ajoissa, kuitenkin voi huoneenlämmössäkin sulattaa. Vuorokausi kuluu seitsenkiloisella.

    Tuorekinkkuja taasen on syytä varailla ajoissa, maksavat enemmän mutta monet niitä kehuvat. Eli vaikka nyt viikonlopun ostosreissulla jo voinee varata kinkkunsa.

    Paisto-ohjeita kinkulle: (spoilerin sisällä)
    Kyläkauppiaalta kinkun paisto-ohje – tee se taidolla ja kunnioituksella URBAANI KYLÄKAUPPIAS AVASI KAUPAN NETISSÄ.

    Ylhäällä olevassa linkissä neuvovat ihan suolaamisenkin, kellä onni on saada suolaamaton kinkku.
    Jälkimmäiset yleisohjeita. Kotiuunissa paras pitäisi tulla jos ritilällä paistaa ja uunipelti alla keräämässä nesteet.

    Ensin toki pakastekinkut tulee sulattaa:
    Näin sulatat joulukinkun ? Kotiliesi

    Paisto-ohjeita löytyy paitsi tekstinä, myös videoina.

    Joulukinkun paisto-ohjeet ? Kotiliesi
    KINKUN PAISTO-OHJE - K-citymarket
    Joulukinkun paisto-ohje - YouTube

    Valmiin kinkun päälle sopii paitsi väkevä sinappi, kuten Auran väkevä sinappi, myös makea sinappi kuten Koti-Sinappi. Leivän päälle kinkku sopii riippumatta sitä onko leivällä levitettä laitettuna.
    Kinkun kastike: (spoilerin sisällä)
    fapfapfapin kastike 21.viestistä:


    Joka vuosi kyselty Virallinen SuperHelppo Kinkun Kastike:

    Ainekset:
    2dl paistolientä (eli sitä mitä on siellä pussissa kun otat kinkun uunista)
    2dl kermaa
    Pari rkl jotain hedelmäsosetta (sitä vauvojen, mauksi omena, luumu, tms, hyvin moni käy)
    1rkl voita ja vehnäjauhoa

    Ohje: Voi ja jauho kattilaan, kuumenna ja sekoita. Kun kuumentunut, heitä sekaan loput aineet kastike ensimmäisenä. Kiehuttele pari minuuttia.

    be aggressiven eriävä mielipide kastikkeesta, 26. viestistä:
    Ja meikä vaatii sitten kanssa alotuspostaukseen lisäyksen, ettei kinkku tarvitse mitään kastiketta, oli superhelppoa tai ei. Jos sen pohjalle valuneen rasvan haluaa jotenkin hyötykäyttää, niin dippaamalla siihen ruisleipää. Kinkku kinkkuna ja läskisoosit sitten erikseen.
    Ensimmäinen kinkku ostettu ja sulamassa pöydällä.
    Kolmikiloinen pikkuinen rullakinkku, ostin aamusella pienen pakastekinkun muuten vain syömiseksi kun kerran niitä on myynnissä. Ei ollut tarjouksessa vaan vitosen maksoi kiloa kohti, mutta toisaalta viereiset isotkin kinkut oli vielä 3,79, ne tosin kotimaisia ja tämä tanskalainen.

    Virallisesti pitäisi tietenkin sulattaa jääkaapissa mutten malta odottaa ja kunhan olen päivän sapuskat kokkaillut, laitan kuumaan veteen sulamaan. Sitten laitan kinkkupussiin koska uunia ei ole kiva siivota vaikka parempaa tulisikin ilman pussia.

    Mikäli on liian aikaista kinkkua paistella eikä tahdo ennen joulua syödä sitä, niin piparkakkujahan voi tehdä jo etukäteenkin.
    Piparkakkuohje:
    Rettigin piparkakut - Reseptit ? Kotiliesi
    Lisää reseptejä jouluruokaa ja juomaa varten esimerkiksi näistä linkeistä:
    Jouluruoka - Reseptit
    Joulureseptit - Joulu.info
    Herkut.netin joulu

    Kinkunpaistomusiikkia: (spoilerin sisällä)
    [YOUTUBE]In3sApWlY1s[/YOUTUBE][YOUTUBE]xrJuqpccc4A[/YOUTUBE][YOUTUBE]YsetTRP_9IU[/YOUTUBE][YOUTUBE]AZK5ntCXL5o[/YOUTUBE][YOUTUBE]P0F7muY0dZk[/YOUTUBE][YOUTUBE]y1uu_rtYdbY[/YOUTUBE][YOUTUBE]R5_gk-1OGXU[/YOUTUBE][​IMG]
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 23.11.2011
  2. Kaotika -

    Rekisteröitynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    49 386
    Vinkkejä voi käydä lukemassa myös edellisten vuosien ketjuista:
    http://murobbs.plaza.fi/ruoka-ja-ju...kunpaisto-2010-muut-jouluruuat-ja-juomat.html
    http://murobbs.plaza.fi/yleista-kes...kunpaisto-2009-muut-jouluruuat-ja-juomat.html
    http://murobbs.plaza.fi/yleista-kes...kunpaisto-2008-muut-jouluruuat-ja-juomat.html
    http://murobbs.plaza.fi/yleista-keskustelua/515151-virallinen-kinkunpaisto-2007-a.html
    http://murobbs.plaza.fi/yleista-keskustelua/471316-virallinen-kinkunpaisto-2006-a.html
    http://murobbs.plaza.fi/yleista-keskustelua/422417-virallinen-kinkunpaisto-2005-a.html

    --

    Itse ajattelin ostaa pienen kinkun tänä vuonna jossain välissä itsekin, vaikka vanhempien luota tuleekin taas saatua kotiinviemisinä kinkkua, kuten ilmeisesti myös paremman osapuoliskon vanhempien luota.

    Joten otetaan se "kissa pöydälle" - onko niistä rullista vieläkään mihinkään, jos ei, kuinka pieniä "oikeita kinkkuja" löytyy?
     
  3. Otsonalle

    Rekisteröitynyt:
    09.03.2011
    Viestejä:
    162
    Viisikiloisia kait niitä suunnilleen on, mutta voi olla että moni muukin tahtoo pienen oikean kinkun ja loppu ovat jollei ajoissa osta. Rullissahan ovat liimailleet eri palasia kait yhteen joten tuskin oikeaa kinkkua voittaa.
    Ainakaan niitä valmiita kinkkurullia jotka ovat noin kilon painoisia en suosittele ostamaan jolleivat yllättäen tänä vuonna ole alkaneet maistua paremmilta. Viime vuonna kahden eri valmistajan valmiit rullat oli melko kehnoja kinkuiksi.

    Taloussanomat ei ole joulumielellä vielä::D
    Fosfaatti lisää vettä kinkkuun ja aiheuttaa luukatoa | Taloussanomat
     
  4. FinPhenom

    Rekisteröitynyt:
    28.02.2009
    Viestejä:
    504
    Pakaste kinkuissa kannattaa muistaa se, että 1-3 vuorokautta ei riitä sulatukseen jos kyse jostain 7-12kg kinkusta. Moni tekee sen virheen, että lykkää "sulaneen" kinkun uuniin, vaikka todellisuudessa on sisältä vielä jäässä.

    Jääkaappilämpötilassa kinkku sulaa n. 1kg/1vrk, eli 12 kilon kinkkua suositellaan sulattamaan jopa 12 päivää jääkaapissa! Ja viimeiset 3-5 tuntia se saa lämmetä ihan huoneenlämmössä, jotta se sisälämpötila olisi lähellä 10 astetta.

    Mitä hitaammin sulaa, sitä parempi siitä tulee :)

    Tänä vuonna oli itse tarkoitus kokeilla suolata kinkku, jos nyt saan suoraan tilalta kinkun ja raskin sen ostaa, (7€/kilo eli 70€ kinkusta :O )

    Ja tosiaankin jos pienen kinkun haluaa, niin suosittelen ostamaan kinkunpalan lihakaupasta, n. 1kg porsaan sisäpaistista saa erittäin hyvän palan kun heittää veteen suolautumaan. Toinen vaihtoehto on porsaan ulkofileestä tehdä itse kinkunkorvike, voittaa ainakin halvat rullat sun muut.
     
  5. Otsonalle

    Rekisteröitynyt:
    09.03.2011
    Viestejä:
    162
    Lisäsin aloitusviestin alkuun varoituksen sulamisajasta.:p
    Hitaasti tuntuu tuo pienikin sulavan, mittari kohtaa vastusta kummasti kun yrittää kinkkuun laittaa.
     
    Viimeksi muokattu: 17.11.2011
  6. Ekaros

    Rekisteröitynyt:
    26.12.2006
    Viestejä:
    1 933
    Itse tein esimmäisen jo pari viikkoa sitten, HK pieni rulla, oli kyllä arvokas 8-9€/kg... Maku hyvä ehkä hieman enemmän suolaa olisi kaivannut.

    Seuraavaksi olisi suunitelmissa tuollainen pieni tanskalainen potkallinen pakaste. Josta puolet heti paistamisen jälkeen silpoisi ja soveltaisi jenkkiläiseen tyyliin.

    Paistopusissa uuni 100-125C tuonne 90-95 sisälämpötilaan itse pyrin, eli lämmön mukaan eikä ajan mukaan mennään.

    Kastikeena liemi joka keitetään sopivaan vahvuuteen, jos määrä isompi niin pakaseen kastikepohjaksi osa ja lopuista ihan mustaherukka hyytelöllä ja suurustamalla kastike.


    Itse en lähtisi tuollaista kinkkua tekemään pienistä paloista, kokeilin aiemmin ja ylikypsäksi ei pääse kun tulee kuivaa... Tosin suolaamalla voisi saada lisää nestettä.
     
  7. Nemostelija

    Rekisteröitynyt:
    16.05.2008
    Viestejä:
    1 773
    Fosfaattiasia ja veden pumppaaminen ei ole ihan simppeli juttu, kuten moni muukaan lisäaine ja ruoan muokkaamiseen liittyvä. Vesi ei pelkästään nosta painoa ja tarjoa siten keinotekoista kilohintaa, vaan se vaikuttaa makuun ja rakenteeseen. Melkein sama idea, kuin valmiiksi marinoiduissa suikalelihoissa, mutta osa jaksa silti ihmetellä miten naturel file maksaa enemmän kuin marinoitu. Doh...

    Ensin valitetaan natriumglutamaatista, sitten valitetaan mauttomuudesta. Ensin valitetaan turhista väriaineista, sitten valitetaan oksettavan näköisistä tuotteista. Ensin valitetaan säilöntäaineista, sitten homehtuvista ruoista. Ihmiset ovat tippuneet niin kauan aikaa sitten todellisen ruoan parista, että sen hyväksyminen on ehkä mahdotonta. Se on nimittäin kaikista varmin fakta, että jos lisäaineet vedettäisiin kaikki pois, oltaisiin täydellisen katastrofin äärellä.
     
  8. Kristo-

    Rekisteröitynyt:
    11.05.2009
    Viestejä:
    2 010
    Samperssoni muuten, tulikin tästä mieleeni että porukat paisteli jo ensimmäisen kinkkunsa. Vois käydä osingoilla :smoke:
     
  9. Otsonalle

    Rekisteröitynyt:
    09.03.2011
    Viestejä:
    162
    Ja uunissa on. :p
    Voi olla vähän ennenaikaisena kun sisälämpötila näytti miinus kahta astetta, joten ajattelin että olkoot tunnin viiskyt astetta ja sitten nostaa siihen 125 asteeseen mitä useimmiten sanovat sopivaksi. Oikea tapa olisi että lämpötila olisi plus kymmenen mutta kukapa sitä jaksaa odotella.:D
    Eli vikaan menee ainakin siinä että

    - on paistopussi kun ilman pitäisi tulla parempaa,
    - on tanskalainen kun kotimaisen pitäisi olla parempaa,
    - on pieni narukinkku eikä kunnollinen iso kokonainen joista pitäisi tulla parempaa ja lisäksi vielä
    - liian vilpoinen ja
    -sulatuskaan ei tapahtunut jääkaapissa kuten tulisi.:o
     
  10. Otsonalle

    Rekisteröitynyt:
    09.03.2011
    Viestejä:
    162
    Päivitys:
    On valmis ja laitoin 15 minuutiksi uudelleen takaisin, sinapin ja korppujauhon kanssa, erinomainen siihen nähden että ei tullut tarkemmin noudatettua ohjeita eli maistuu ihan hyvälle mutta:
    Suolaa maistuu vähän liikaa (ehkä oli liian vähän aikaa sulamassa, kuten mainitsevat monessa paikkaa), muuten kinkulle maistuvaa on.
    Editointii, vielä suolasemmalle maistuu nyt kun ei ole lämmin enää vaan jääkaappilämpöinen. Hyvää on silti mutta janottaa alkaa pienenkin palan jälkeen.
     
    Viimeksi muokattu: 18.11.2011
  11. destiny

    Rekisteröitynyt:
    04.08.2004
    Viestejä:
    65
    Viime vuoden malliin mennään, tuli sen verran hyvää kinkkua. Kinkku vakuumissa ettei pääse kuivahtamaan.

    1. Päivä lämpötila uunissa 50c
    2. Päivä 50c -> 70c

    Eli 48h kypsennyksellä. Tulee mehevää ja mureaa.
     
  12. Otsonalle

    Rekisteröitynyt:
    09.03.2011
    Viestejä:
    162
    Tavallinen uuni vaiko erikoinen ja oliko isokin kinkkunen? :)
    Ajattelin jouluksi ostaa tavallisen tarjouskinkun kokoluokkaa 9-11 kiloa, josko tuollainen hitaampi kypsennys olisi omiaan sellaiselle.
    Pikkukinkusta kolmasosa jo mennyt. :D Ittekseen syötynä, vaan oli siinä nestettä aika paljon joten ei kai tuota ole mennyt kuin jokin ehkä 700 grammaa.
     
  13. JerryKannu

    Rekisteröitynyt:
    12.06.2008
    Viestejä:
    1 446
    Mitä helvetin järkeä niitä nyt jo on paistella? Maistuu paremmalta kun vasta jouluna tekee, ja sitä kyllä saakin syödä yleensä sitten sinne uuteenvuoteen asti ainakin, niin ei tee taas vuoteen mieli...
     
    Viimeksi muokattu: 18.11.2011
  14. papuwokki

    Rekisteröitynyt:
    25.01.2005
    Viestejä:
    2 678
    Itekkin menen samalla linjalla kun joka muukin vuosi kinkun suhteen.
    105min per kg. Eka 1,5h 175 astetta jonka jälkeen pudotus 120 asteeseen.
    Aika täynnä niin uunista virta pois ja antaa vielä tunnin olla.
    Paistopussissa paistuu.
     
  15. Ekaros

    Rekisteröitynyt:
    26.12.2006
    Viestejä:
    1 933
    Miksi sitten mitään muutakaan syö kuin kerran vuodessa ;D

    Kinkku on hyvää, valitettavasti saatavuus on rajoitanut pieneen osaan vuotta.
     
  16. Mikkos

    Rekisteröitynyt:
    01.01.2004
    Viestejä:
    8 103
    Täytyy pitää perinnettä yllä ja taas kerran kertoa omat kinkkumieltymykset :p

    Kinkkuhan on parhaimmillaan aina lämpöisenä. Liian kuumana ei niinkään. Toki kuumana parempi kuin kylmänä. Semmonen 3-4h paistamisesta ja tietenkin ylikypsäksi, ni aijjai sentää. Vähän lämmintä vielä ja siihen rosollia kylkeen ja Perhekaljaa. Vesi herahtaa kielelle. Ja sitten syödään koko yö ja vain ulostuksen ajaksi lopetetaan.
     
  17. Väkisinpakottaja

    Rekisteröitynyt:
    03.03.2011
    Viestejä:
    259
    Miksi täytyisi ulostamisen ajaksi lopettaa syöminen:confused:
     
  18. Mikkos

    Rekisteröitynyt:
    01.01.2004
    Viestejä:
    8 103
    Jotain tapoja sentää täytyy olla :D
     
  19. kekkuli777

    Rekisteröitynyt:
    26.09.2011
    Viestejä:
    1 269
    Pakko suositella Chef Wotkinsin Viljapossun kinkkua, saattoi olla luomukin vielä. Viime jouluna saimme ilmaiseksi tuttavalta. Oli aivan eri maata HK:n harmaasuolattuun verrattuna...paras kinkku mitä olen syönyt.

    Niin ja itse pidän kinkusta kylmänä, tietysti paistan ylikypsäksi ja sellaiseksi että suorastaan murentuu käsiin.
     
  20. valurauta

    Rekisteröitynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    2 476
    Nyt herää kyllä pieni elintarvikehygieenikko henkiin... Jos kinkussa vain sattuu olemaan mitään ei-toivottuja bakteereja, niin tuolla paisto-ohjelmalla niistä saa kyllä kasvatettua kunnon yhdyskunnan. 50 astetta on monelle öttiäiselle ihan kelpo kasvulämpötila eikä 70 astetta vielä riitä niitä listimään luotettavasti.

    Sinänsä olen samaa mieltä siitä, että paistoaika kunnon kinkun tekee, eikä niinkään lämpötila. Pitkä hauduttaminen alle 100 asteen lämmössä pehmentää kinkun ja "iskukuumennettu" kinkku ei ole kovin kaksista.

    Oma paisto-ohjelma n. 7 kg pakastekinkulle on suunnilleen
    - viikon sulatus jääkaapissa
    - kinkku aamulla pois muovista, huuhtelu ja ritilän päälle lämpenemään
    - iltamyöhällä kinkku ritilällä 200-225 asteiseen uuniin
    - puolen tunnin kuluttua lämpö alennetaan 90-100 asteeseen
    - paistetaan 12-15 tuntia, kunnes lämpö on 85-88 astetta
    - syödään muutaman tunnin kuluttua
     
  21. Touko Myyrä

    Rekisteröitynyt:
    28.09.2006
    Viestejä:
    1 062
    Joka vuosi kyselty Virallinen SuperHelppo Kinkun Kastike:

    Ainekset:
    2dl paistolientä (eli sitä mitä on siellä pussissa kun otat kinkun uunista)
    2dl kermaa
    Pari rkl jotain hedelmäsosetta (sitä vauvojen, mauksi omena, luumu, tms, hyvin moni käy)
    1rkl voita ja vehnäjauhoa

    Ohje: Voi ja jauho kattilaan, kuumenna ja sekoita. Kun kuumentunut, heitä sekaan loput aineet kastike ensimmäisenä. Kiehuttele pari minuuttia.

    Kuivan kinkun ystäville suosittelen nykyään aina tanskalaista kinkkua. Suolaisempaa ja koostumus parempaa, varsinkin jos tykkään nimenomaan kuivemmasta eikä siitä perinteisestä punertavasta kinkusta. Jos Otsonalle viitsii niin voisi lisätä aloituspostaukseen tuon kastikkeenkin niin ei tule ihan turhaa spämmiä ketjuun.

    Kinkun himo on kyllä hirveä, tekisi mieli ostaa tuollainen potkaton tanskalainen pikkukinkku ja paistaa ensi viikolla.
     
  22. Uuno Niskalaukaus

    Rekisteröitynyt:
    15.04.2009
    Viestejä:
    1 528
    Kinkku ja leivinuuni, miten menetellä? Aaton aattona leivinuuni kuumaksi päivällä, illalla pahimman terän taituttua kinkku uuniin ja aattoaamuna valmis tuote ulos? Kyseessä siis tuollainen "moderni" 4,5 tonnin kivimassan vuolukiviuuni.
     
  23. Jke

    Rekisteröitynyt:
    21.09.2002
    Viestejä:
    469
    Toinen harjotuskinkku on melkein syöty. Varmaan pari pitää vielä nautiskella ennen joulua. Ja sit joulun jälkeen muutama pakkaseen jemmaan niin voi keväämmälläkin nautiskella. Taidankin käydä ottamassa siivun jälleen...

    Pieniä kinkkurullia noi siis on.
     
  24. destiny

    Rekisteröitynyt:
    04.08.2004
    Viestejä:
    65
    Jos trikiini pelottaa, niin jokaisesta suomessa teurastetusta siasta otetaan kyllä näyte ja en ole koko urani aikana teollisuudessa kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa asiakas olisi saanut loistartunnan. Alle 50c kypsennys meinaa sitä ettei kypsyminen oikeastaan vielä ala ollenkaan, vasta seuraavana päivänä lihassolut alkavat luovuttamaan nestettä lämpötilojen seurauksesta ja sekin on syytä suorittaa mahdollisimman hennolla tavalla. Suurin bakteerikanta muutenkin elää aivan kinkun pinnassa, eli kunnon polttaminen senkin karkoittaa. Noilla mainitsemillasi lämpötiloilla kinkusta karkaa kaikki neste ja lopputulos on kuivaa peruskamaa. Kukin tavallaan. Elintarvikelaki on kyllä hanskassa ja asiakkaille ei kyseistä kinkkua missään tarjota mutta kotona saa sentään nauttia kunnon tavarasta.
     
  25. Otsonalle

    Rekisteröitynyt:
    09.03.2011
    Viestejä:
    162
    Viimeistään siinä tammikuun lopulla sitä alkaa miettimään että olisi se kinkku parempaa kuin makkara. Jos nyt muistaa niin voisi ostaa joulun jälkeen alesta yhden kinkun pakkaseen, semmosen kokonaisen.:p On kyllä aika täynnä pakastin, pitäisi tehdä tilaa varmaan eli syödä noita valmisruokia pois ensin. Tai ostaa säiliöpakastin. :p
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti