Virallinen kinkunpaisto 2010 + muut jouluruuat ja -juomat

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Kaotika, 03.12.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. Locheed

    Rekisteröitynyt:
    01.06.2003
    Viestejä:
    1 098
    Työt takanapäin ja kohta lähtee oma 7,3kg luuton viljapossu uuniin. =) Ajattelin aluksi ensimmäisen 1,5 tuntia paistella 175'C ja sen jälkeen pudottaa lämmöt 120'C. Eli kinkku on sen noin 7,5-8 tuntia uunissa ja ajattelin, että sellainen n.80'C kinkku voisi olla omaan makuun sopiva. :)

    Edit: Ääh. Kinkun lämpötila oli kaapista otettaessa vain 2,5'C. :( Pitäiskös tuon antaa lämmetä vai pitäiskö lykätä uuniin vaan.

    Edit2: Annetaan lämmetä ainakin siihen 5'C. Toivottavasti ei mene koko aatto siinä.
     
    Viimeksi muokattu: 24.12.2010
  2. paskalokki

    Rekisteröitynyt:
    30.07.2009
    Viestejä:
    7 962
    Täällä kinkku oli uunissa tunti pari sitten, mittari näytti 80ºc sisälämmöksi, mutsille mökäsin, että olisi pitänyt ottaa pois aiemmin (Iltalehden kinkunpaistovinkkejä erehdyin lukemaan saatana), no sitten nykäsi veke, nukku sohvalla, kinkku paljaana pöydällä, eiei.

    No, 20 vuotta kinkkua paistanut aina itse tässä talossa ja aina on hyvää tullut, ehkä tuo tietää mitä tekee vaikka vähän viinaan menevä onkin nykyään. Voisi käydä kohta alhaalla piipahtamassa, että mikä on homman nimi. :smoke:

    Mikä tuossa on muuten aina, että yöksi pistetään kinkku uuniin? Miksei voi laittaa vaikka klo 12 torstaina (tänä vuonna) ja siitä se x tunteja kunkin kinkun kohdalla, koska ottaa pois. Ei tarvitsisi valvoa aamuyöhön ja olla väsyneenä sitten aattona.
     
  3. freekevin

    Rekisteröitynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    1 302
    Eikun uuniin nyt ellei jo ole siellä.
    Ei se niin tarkkaa ole.

    Aijai, ei saa Äitille huutaa.
    Se 80C on varmasti ihan sopiva.
    Teet sitten joskus kun asut omassa huushollissa omat kinkut miten tahdot.
    Jos sitä kinkkua ei ole vielä kuorrutettu ja sen kuoren siihen tahdot, ei se ole vielä myöhäistä sinun itse siihen tehdä.

    Aamulla sitten toivotat Äidillesi hyvää joulua ja pahoittelet viimeöistä angstailua.
    Autat kotitöissä jne. Äiti on kyllä tyytyväinen ja se on paras joululahja sille.
    :cool:
     
  4. Muposo

    Rekisteröitynyt:
    02.11.2008
    Viestejä:
    56
    Menipä se taas melkein nappiin. Pirtinuunin lämmitystä myöten reisille koko homma.

    Ke-to yö meni töissä, jonka jälkeen piti aloittaa kinkunpaisto valmistelut ja uunin lämmitys.
    Pakkasmittarin näyttäessä -30, tuli uuniin sitten ladottua puuta siihen malliin, ettei ainakaan lopu lämpö kesken. Loppu ilta meniki käyttäessä poppakonsteja, että lämmön saisi tipautettua edes alle 150. Kinkku sai lämmetä rauhassa pöydällä 15 asteeseen.

    Lopulta kymmenen aikana illalla mittari pysähtyi reiluun 120 asteeseen ja eikun kinkku uuniin ja herätyskello soimaan. Seuraava muistikuva on kun vaimo tökkii, että eikö sitä kinkkuakin pitäisi vilkaista.

    Kinkkumittarissa reilu 90, lötkö uunista ulos ja rasvat pitkin parkettia.

    Nostin sen nyt pihalle jäähtymään, toivoen kulkukoiran, -kissan, -miehen vievän sen mennessään. Noooh eihän tuota vielä tiedä mimmonen herkku sieltä kuoriutuu.
     
  5. freekevin

    Rekisteröitynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    1 302
    Älä nyt! Hyvää tulee varmasti.
    Otat pari siivua niin tulee parempi mieli.
    Sitten vaimolle kans lihaa pakaroihin ennenkuin lapset herää. :kippis:

    Joo josko sitä joutas nukkumaan :rolleyes:
     
  6. paskalokki

    Rekisteröitynyt:
    30.07.2009
    Viestejä:
    7 962
    No juu ei sillä, mutta perkele kun otetaan niin paljon viiniä, että nukutaan sitten sen ohi, kun uunissa on jotakin tai liedellä. Ei suinkaan eka kerta.

    EDIT: Siellä se hirsiä veteli ja tumuissa nukku, kinkun laitto niinkuin sanoi.. Ehdottomasti. Kuivuu kohta kasaan koko paska, eikö voi jumalauta yhtä asiaa tehdä edes selvinpäin ja kunnolla.
     
    Viimeksi muokattu: 24.12.2010
  7. tstv

    Rekisteröitynyt:
    23.06.2003
    Viestejä:
    947
    8h ollut ja 76c lämmöt. Tunti Pari vielä ja sitten..
     
  8. Tatuks

    Rekisteröitynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    3 500
    Paistomittari näytti 10h kypsennyksen jälkeen 77C, paistolämpötila 100, pitiköhä siinä ihan noin kauan mennä? nyt on saatanan suolasen makunen kinkku pöydällä :( keskeltä ja päältä ihan jees mutta reunoja ei oikein voi edes syödä... Tasoittuukohan tuo maku kun kinkku jäähtyy?
     
  9. Tomppa5000 Banned

    Rekisteröitynyt:
    18.10.2005
    Viestejä:
    2 956
    Ite nappasin tuon rapian seittemän kilosen puoli kymmeneltä uunista, eli se majaili siellä kymmenisen tuntia 120°C asteessa. Aamulla seittemän aikaan mittari näytti 81°C ja ulos ottaessa vieläkin saman. Tuli kyllä hyvä kinkku. Mukavan murealta näyttää, mutta ei räjähdä käsiin eikä ole kuiva. Kuorrutusoperaatio alkakoon.
     
  10. mela

    Rekisteröitynyt:
    20.07.1999
    Viestejä:
    551
    eilen tuli tehtyä, 5 kilonen luuton kinkku. Aamulla töihin lähtiessä lämpiään pöydälle, iltapäivällä uunitusta 150 astees puoltuntia(en tiedä mikä suvusta tullut perinne toi oikein on)Sitten 120 asteessa reilut 4 tuntia. Sisälämpö oli inasen alle 80, ja foliossa vetäytyi reilun tunnin jonka jälkeen kuorrutus, dijon sinappia jonka sekaan luraus(suht runsaasti livahti) apteekkarin konjakkia ja päälle pieneks rouhittuja maissilastuja. Vartti uunissa 250 asteessa ja hyvä tuli :D konjakki tosin jäi maistumaan pinnoitukseen mutta ei menoa haittaa :D
     
  11. Locheed

    Rekisteröitynyt:
    01.06.2003
    Viestejä:
    1 098
    Mittari näyttää 76-77 astetta 6,5 tunnin jälkeen. Ajattelin sen antaa mennä lähemmäksi 80 astetta niin varmasti on hyvä. :) Sitten pian kinkku ulos uunista, jäähdytys ja kuorrutus.
     
  12. Tomppa5000 Banned

    Rekisteröitynyt:
    18.10.2005
    Viestejä:
    2 956
    Pistetään kuvaakin. Kuorrutuksen onnistuin sössimään jotenki, mutta ei se ihan nuin hirveä oikeasti ole mitä kuvassa :D Tärkeintä että kinkku on omaan makuun.

    [​IMG]
     
  13. GGR

    Rekisteröitynyt:
    08.01.2007
    Viestejä:
    815
    Meillä meni homma hienosti!

    Avokki hoiti asian ja nyt meillä on "ylikypsää Tapolaa" useampi kilo. Prkl! Nyt epäilen että mokoma osti kypsän kinkun ja laittoi sen uuniin, ainoa mahdollisuus tuohon lopputulokseen.

    Ei tuo ylikypsä syömäkelvotonta ole, mutta maku peittää alleen kaiken muun joulusyötävän.

    Marttyyrointinsa jälkeen tuo haki kaupasta pienen kinkun tilalle, vaikka sanoin että ei tarvitse. Nyt on talossa sikaa pienelle kylälle...

    Naiset.

    Nyt anoppilaan jouluruokaa syömään, siellä tuskin on vastaavaa tehty.
     
  14. Tatuks

    Rekisteröitynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    3 500
    Otan osaa :D

    Mutta kertokaa minkä helvetin takia tuo miun kinkku on noin saatanan suolainen? Melkein sama kuin laittais pelkkää suolaa suuhun kun ottaa jostain muualta palaa kuin keskeltä kinkkua.

    Kyseessä siis tuoresuolattu kinkku.
     
  15. papuwokki

    Rekisteröitynyt:
    25.01.2005
    Viestejä:
    2 678
    Kyllä tuo itse savustettu lohi on hyvää joulupöydässä.
    Itelle tuli savustettua kaksi filettä ja vielä emännän äiteelle tulee vietyä kaksi filettä.
     
  16. kansaIainen

    Rekisteröitynyt:
    11.05.2003
    Viestejä:
    5 895
    Ilmeisesti siitä on paistettaessa tullut nesteet ulos.

    Kinkku pitää paistaa mahdoillisimman miedossa lämmössä, sata astetta alkaa olla sopiva.

    Tässä sadassa asteessa paistettu 8,3 kilon luuton juhlakinkku, ei ole liian suolainen, nestettä irtosi ehkä vajaa kaksi litraa, vaikea sanoa kun olin lisännyt kinkkuvuokaan noin litran kiehuvaa vettä:

    IMG_3406 | Flickr - Photo Sharing!

    Edit:Aloituslämpö oli 19 astetta, eli oli huoneenlämmössä ensin yhden yön sulatuksen jälkeen, sulatettu styroksisessa eväslaatikossa. Uunista ulos otettaessa sisälämpö 77 astetta, ja uunissa oli noin 10 tuntia. Sadassa asteessa, ja jäähdytetty parvekkeella miinus 16 asteessa.

    Ajattelin ensin kuorruttaa, mutta tuo rapeaksi ruskistunut nahka on aika koristeellinen, joten päätin jättää sen paikalleen ja poistan vain siivun kerrallaan sitä mukaa kuin viipaloidaan.

    Nyt sitä on tullut useampi viipale syödyksi, ja kyllä on hyvää!
     
    Viimeksi muokattu: 24.12.2010
  17. Mikkos

    Rekisteröitynyt:
    01.01.2004
    Viestejä:
    8 103
    Laittakaahan näihin kuviin aina kuinka iso kinkku, kauan uunissa ja mikä sisälämpö.
     
  18. Tatuks

    Rekisteröitynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    3 500
    Paistoin sadassa asteessa neljän kilon kinkun, nestettä irtosi palttiarallaa puoli litraa. Nyt kun olen jäähdyttänyt sen niin ihan jees se on, paitsi että tietyt kohdat vaan on niin vitun suolasia.

    Lisäksi koitin tehdä noista valuneista nesteistä kastikkeen mutta vaikka kuinka laimensi vedellä niin silti tuntui että siinä olis ollu puolet suolaa, meni roskiin sitten.

    edit: alkaa tuntua että tuo mun kappale on aivan liikaa suolattu.
     
  19. TonyM Banned

    Rekisteröitynyt:
    05.09.2002
    Viestejä:
    9 006
    Oliko kinkku pakastettu?
    Jos oli pakastettu niin kauan annoit sulaa jääkaapissa?

    Tarkistitko kinkun sisälämpötilaa ennen uuniin laittoa? Tuon kokoisessa kinkussa olisi varmaan muutenkin ollut hyvä pitää ensin hetki pöydällä. Jostain netin syövereistä on tullut vastaan että suolaus ei "imeydy" tasaisesti jos heitetään liian kylmänä uuniin.
     
  20. OMGmercedes

    Rekisteröitynyt:
    12.03.2004
    Viestejä:
    17 828
    Kinkun merkki/malli, monen litran moottorilla?
     
  21. äfviis

    Rekisteröitynyt:
    09.07.2008
    Viestejä:
    474
    [​IMG]

    Tuollainen täällä tänään 88 astetta oli sisälämpö.
     
  22. Maisteri de Broglie

    Rekisteröitynyt:
    16.08.2009
    Viestejä:
    624
    [​IMG]

    Kuva vähän tärähti mutta voi veljet kun oli taas hyvää!
     
  23. jeppejehupoika

    Rekisteröitynyt:
    07.01.2009
    Viestejä:
    2 437
    5,6 kilonen, nestettä lähti melkein tasan litra, 75asteisena ulos, lämpeni vielä 78asteiseksi pöydällä. Uuniin laitettaessa 6astetta. n.115asteessa noin 6 tuntia. Oli Atrian tuoresuolattu, siinä tarkemmat tiedot, possun nimeä en tiedä:
    [​IMG]



    Kylmäsavulohta ja piparjuurituorejuustoa (parasta mitä koskaan syönyt):
    [​IMG]



    Kylmäsavuporoa ja maustamatonta tuorejuustoa. Melko suolainen setti, sopii paremmin vaalean leivän kanssa:
    [​IMG]



    Glögi/viikuna/luumukastiketta ja riisipuuroa. noin 50% valkoviiniglögiä ja 50%tavallista purkkiglögiä.
    [​IMG]

    tota käytin sopankeitossa:
    [​IMG]
    makeahko valkoviini jossa mieto glögin maku. ihan ok

    Tänään tullut syötyä isovanhemmilla ja kokkaillessa maistanut kaikkea, ei ole kunnon jouluannosta tullut kasattua. Huomenna aamiaiseksi kokoan kaikkea mitä kaapista löytyy.
     
  24. Tomppa5000 Banned

    Rekisteröitynyt:
    18.10.2005
    Viestejä:
    2 956
    Kinkut on varmaan joka torpassa jo paistettu, mutta laitetaan seuraavan vuoden muistiipanoiksi vielä statsit:
    Omani oli 7,5kg atrian pötikkä. Uunissa ensimmäinen tunti 175°C, jonka jälkeen 9 tuntia 120°C. Yhteensä siis aböyt tarkalleen tasan 10 tuntia ja mietoa lämpöä. Mittari ei enää noussut viimisen parin tunnin aikana 81°C:sta mihinkään, tai ei ainakaan hälyttimellä asti käynyt 85°C. Lopputulos: kohtuu murea ja mehukas. Ei murene leikatessa kuin ihan reiunoilta.
    Jepen kinkku on just tuommonen kaupan makkarakinkku, joka toki maistuu kinkulta mutta koostumus ei ihan omaan makuun ole.
     
  25. Nemostelija

    Rekisteröitynyt:
    16.05.2008
    Viestejä:
    1 773
    Tässä vielä pakollinen hehkutuskuva:
    [​IMG]
    [​IMG]
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti