Viinitriidi

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Wallah, 02.04.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Wallah

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2009
  Viestejä:
  69
  Täällä muron väki voi suositella erilaisia viinejä eri tilanteisiin; niin ruoan kanssa, kuin muuten vaan nautittavaksi.

  Täällä saa myös keskustella viineistä yleisellä tasolla.

  Viimeiseksi vielä pyytäisin jotain viineistä oikeasti tietävää suosittelemaan, miten voisi aloittaa vaikka punaviinien maistelun. Tämänhetkinen viineistä pitäminen rajoittuu lähinnä rosé- ja kuohuviineihin, punaviinistä en vielä ole oppinut varsinaisesti pitämään:o.

  E: Kehno aloitus, sanoisin, mutta sana on vapaa...
   
 2. Kaotika -

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  49 379
  Pitäisi kai itse alkaa keräilemään nimiä ylös, punaviinit kun ovat joidenkin kuohareiden ulkopuolella ainoita viinejä joista pidän
   
 3. fearmonger

  Rekisteröitynyt:
  28.04.2009
  Viestejä:
  2 451
  Pääsin itse oikeastaan vasta viime vuonna kunnolla viinien makuun. Tai tarkemmin sanottuna juurikin punaviinien makuun. Kuohuviinitkin on parhaimmillaan ihan ok mutta valkkarit harvoin uppoavat kovin hyvin.

  Punaviineillä tosiaan tulee toisinaan herkuteltua. Hyvä tapa "opetella" punaviinejä juomaan on juurikin niiden yhdistäminen johonkin ruokaan. Oma suosikki on ostaa jotain hyviä juustoja, esimerkiksi brietä ja sinihomejuustoa. Näiden kylkeen voi yhdistää jotain hyvää vaaleaa leipää, kuivia "vesikeksejä" (vähän niinkuin cream crackerit) ja/tai viinirypäleitä. Jos juustot ja viinit ovat uusi asia niin kysymällä myymälähenkilökunnalta pärjää hyvin. Juustotiskeiltä ja Alkosta saa yleensä todella hyviä neuvoja ja kokeilemalla ne omat suosikit löytyy. Itse en osaa ulkomuistista juurikaan viinejä suositella mutta nyrkkisääntönä minun makuuni sopii melkein mikä vain täyteläinen yli 7 euron punaviini. :)

  Kaotikan mainitsema nimien keräily olisi kyllä hyvä idea. Tähän mennessä olen kännykän muistikirjaan kirjoittanut jopa yhden viinin nimen ylös vaikka viimekin vuoden aikana tuli varmaan kolmisenkymmentä eri punaviiniä maistettua.
   
 4. Internet White Knight

  Rekisteröitynyt:
  28.05.2008
  Viestejä:
  255
  Mustassa pullossa oleva Black Tower on hyvää valkoviiniä. Näyttäisi siis olevan Black Tower Rivaner, tarkemmalta nimeltään:
  Alko - Tuotteet - Black Tower Rivaner

  Maku on sellainen, että toimii seurustelujuomana tai vaikka janojuomanakin. Vaikuttaa helposti lähestyttävältä.
   
 5. Somnia^

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2007
  Viestejä:
  208
  Australialaisista helposti lähestyttävistä punkuista voisin mainita muutamia hyviä, esimerkkinä Crocodile Rock, Yellow Tail Shiraz, Rolling sekä Moondarra, muitakin hyviä aussiviinejä toki on. Itse olen jotenkin tykästynyt nimenomaan tuon kenguruiden ja foster's-punaniskojen luvatun maan tuottamiin punkkuihin, joten lähes poikkeuksetta tulee punkut Australian kohdalta haettua. Viinikaapistani kyllä löytyy tällä hetkellä noin 35 eri viiniä joista valtaosa punkkua, mutta niitä en ole läheskään kaikkia vielä maistanut.

  Valkkarivinkkejä ottaisin ilomielin vastaan, niihin en ole niin vielä perehtynyt, vaikka toki pidän niistä kovasti.
   
 6. V1lle

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2003
  Viestejä:
  100
  Tässä pari kokeilemisen arvoista halpispunaviinisuositusta Alkon valikoimista niiden Cono Sur:n lisäksi. Mielestäni ehdottomasti hintaansa parempia. Maistuu myös aloittelijan suuhun! :D

  Portugalilainen Quinta da Espiga 6,60€;
  Alko - Tuotteet - Quinta da Espiga

  Italialainen Il Papavero Rosso, 6,28€;
  Alko - Tuotteet - Il Papavero Rosso

  Oon kuullut sanottavan, että hinta-laatu Alkon valikoimissa on parhaimmillaan noin 9-15€ punaviineissä, koska silloin se pienikin hinnan lisäys halvimpiin verrattuna menee pitkältä itse raaka-aineen laatuun.

  Seuraavassa lainaus liittyen Alkon viinien hinnanmuodostukseen vuodelta 2008.
  Eli ihan loogiselta kuulostaa, voi miettiä paljonko siitä 6€ pullosta on itse raaka-aineen/viinin osuus - ja onko jotain vaikutusta jos pistää pari euroa lisää pullolta?

  Ja halpa viinihän maistuu hyvästä lasista heti paremmalle. :) Paksureunaiset tai jalattomat lasit eivät IMO kelpaa viinilaseiksi missään tilanteessa.
   
  Viimeksi muokattu: 03.04.2010
 7. mikbe

  Rekisteröitynyt:
  28.06.2007
  Viestejä:
  6 730
  Tuota Il Papavero Rossoa suositellaan juuri sellaisille, jotka eivät oikein punaviineistä vielä välitä. Ei lainkaan hassumpaa.
   
 8. GirlT

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2008
  Viestejä:
  674
  Tykkään enemmän valkoviinien kuin punaviinien mausta. Mun mielestä valkoviinien arvioiminen tuntuu hankalammalta kuin punkkujen arvioiminen. Valkkareissa kun tuntuu olevan kauhean paljon kaikkia eri vivahteita. Tykkkään eniten makea-puolikuiva -akselin valkkareista. Kuohuviinit on kanssa todella miellyttäviä makunsa ja keveytensä puolesta, mutta ei pysty juomaan kuin yhden lasin koska tulee pää kipeäksi ja kuohari nousee päähän liian hyvin.

  Itseäni kiinnostaa hyvät seurustelu valkkarit ja miksei myös (punkkarit) punkut. Pienten snacksien kanssa tarjottavat siis. Minusta seurustelujuoma vaatii tietynlaista kepeää ja raikasta mutta maistuvaa makua. Ruoan kanssa taas ruoan monet maut määrää sitä, mikä maistuis hyvältä. Tykkään henk. koht. valkkareissa eniten sellasista vähän "kukkaistuoksuisista" viineistä. Hyviä valkkareita (pullon muistaa paremmin kuin nimen..) on imo seurustelujuomana Blue Nun ja Blossom Hill, tykkään. En muista makuja niin hyvin, että voisin suositella jotain syötävää kyseisten viinien kanssa. Blue Nunille vois ehkä mennä jopa chilipähkinät, grillimaustetut sipsitkin...noin niinkuin maksimi mausteisuusasteena joka vois vielä mennä.

  En oikein harrasta viiniä ruoan kanssa (okei, juhlahetkinä tai hemmottelumielessä kyllä), koska viiniä jää usein yli. Jos valitsen ruokaviiniä, niin periaatteella vahvanmakuiselle ruoalle vahvempi viini. Miedommalle ruoalle miedonmakuinen viini. Ruokaviinit valitsen lueskelemalla Alkossa tuotetietoja. Aika arpapelillä mennään. Kysyn joskus henkilökunnalta neuvoja. Ostan mielelläni sellaisia viinejö, joita en oo maistanut vielä.

  Valkkari- (?) ja kuohuviinipuolella olen huomannu, että tapaan tykätä juomista missä lukee "Riesling". Edit. En tuossa äskeisessä oikein tienny, että oliko tuo Riesling rypälelaji vai juomatyyppi, siksi kirjotin että "missä lukee R.".

  E2. Ai niin, imo Blue Nun on paljon parempaa pullotettuna kuin pahvilaatikkoviininä. Muistaakseni laatikkoviinimuodossa se ei maistu järin hyvälle.
   
 9. Plautus

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2005
  Viestejä:
  187
  Valkkareista olen itse suosinut ei-niin-makeita vaihtoehtoja. Semmoiset sopivan kuplivat ja "pirskahtavat" ovat eniten omaan makuuni, osa menee melkein kuoharistakin näin aloittelijan makuaistin mukaan. Tuota taisin viimeksi maistaa, ihan kiva pikkuviini :p
   
 10. Valkoviineissä suosikkeja ovat kuivat ja kukkaiset/hedelmäiset pullotteet. Tämän hetken suosikkirypäleet viognier ja grüner veltliner.

  Punaviineissä en ole niin rypäleuskovainen vaan sekoitteet löytävät usein tien lasiin. Eilen tuli nautittua Zenaton Ripassa Valpolicellaa, ja olihan tuo mainiota. Toinen miellyttävä kevään testaus oli bordeauxlainen Chateau Sénilhac. Ja olkoon viini punaista tai valkoista, niin se on yleensä eurooppalaista.

  Usein viinin kanssa maistuu päärynä ja juusto, joko hyvä ranskalainen sinihome, appenzeller tai valuva brie.
   
 11. GirlT

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2008
  Viestejä:
  674
  Ruoasta ja viininmakustelusta...Täällä jo mainitut "vesikeksit" ja Brie-juusto menee. Kevyt salaatti ilman voimakkaita makuja (ilman oliiveita yms.). Patonki margariininokareen kanssa. Patongin paloja revittynä irti patongista ja pyyhkäistynä tuorejuustoon. Oikeastaan olen kyllä myös punssin ja liköörien ystävä...ne menee kylmiltään tai kahvin/jälkiruoan kanssa. On kyl kaaauan viimeisestä liköörinapsusta aikaa. Että viinit sinänsä enemmän ohjelmassa käytännön syistä (ruokailu, alottelemisjuomana yms).
   
 12. Irvikissa

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2001
  Viestejä:
  132
  Ripassot on ihan hyviä amaronen korvikkeita, jos ei viitsi just 40e pistää Veneton ihmeeseen vaan puolet siitä pikkuveljeen.

  Senilhac tuli eilen testattua lampaan kanssa, toimii.

  Kaikki punkut kannattaa tuulettaa imo. Senillhac sai olla pari tuntia dekantterissa. Cono suritkin paranee pienellä tuuletuksella.
   
 13. S62B50

  Rekisteröitynyt:
  16.06.2009
  Viestejä:
  7 270
  En ole mikään viiniasiantuntija, mutta ruokailessa ja kesäisin tulee tehtyä seuraavanlaista

  50% El tiempoa
  50% Spriteä
  Pari siivua sitruunaa

  Tämähän on Espanjalaisten suosituin "viini" eli Tinto de Verano. Valitettavasti tätä ei vielä saa suomesta, mutta espanjassahan tuo 1,5l puteli maksaa noin euron ja on todella loistavaa ruokajuomaa tai ihan janojuomaa. Huhut ovat sanoneet, että tuota alkaisi suomestakin joskus saamaan.
   
 14. Wallah

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2009
  Viestejä:
  69
  Kas kummaa, kun ei ole vielä itse tullut tehtyä moista 'köyhän miehen sangriaa':confused:
  Resepti vaikuttaa loistavalta ja tuostahan voi lähteä oman mielen mukaan lisäilemään millon mitäkin! Jospa sitä tässä kevään tullessa;)...
  En sitten sitä tiedä, jos tuota maistelisi kevään ja kesän, niin alkaisiko pitää enemmän punaviineistä.
   
 15. S62B50

  Rekisteröitynyt:
  16.06.2009
  Viestejä:
  7 270
  Kannattaa ite kokeilla suhdetta, kun riippuu paljon käyttäjästä ja viinistä. Mutta ihan alkon halvin viini ajaa hyvin asiansa esim. el tiempo. Suosittelen tekemään isoon kannuun ja laittamaan ihan reilusti sitruunaviipaleita joukkoon ja jääkaappiin maustumaan.

  Spritehän ajaa hyvin blandiksena, eihän se Gaseosaa ole, mutta ajaa asiansa. Spriten joukkoon voi toki laittaa vichyä jos tahtoo.

  Tinto de verano - Wikipedia, the free encyclopedia
   
 16. manni

  Rekisteröitynyt:
  01.08.2003
  Viestejä:
  2 994
  Punkkuja tulee ostettua aika randomilla. Valinta yleensä kohdistuu 8 - 10 euron viineihin (75 cl pullo), mielellään täyteläisiä. Usein tulee ostettua viinejä, jotka miellyttää. Valkkareista riesling-rypäle on suosikkini. Kuohareita ei tule käytettyä niin paljoa eikä suosikkeja muodostunut.
   
 17. Arriolla

  Rekisteröitynyt:
  30.06.2006
  Viestejä:
  524
  En ole mikään viiniasiantuntija, mutta makuaistini ei ole koskaan pettänyt. Sellainen kuin St. Elmo Village on hyvä valinta halvemmassa hintaluokassa.
   
 18. Metap

  Rekisteröitynyt:
  21.08.2009
  Viestejä:
  46
  Yksi vakiopunaviini jota pidän aina hyllyssä on Paxis
  [​IMG]

  Noin muuten tulee osteltua vähän mitä sattuu ja kokeiltua aina uusia.
   
 19. Herra von Levee

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2007
  Viestejä:
  2 510
  -
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2016
 20. ananaspuu

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2009
  Viestejä:
  322
 21. dellflow

  Rekisteröitynyt:
  26.06.2006
  Viestejä:
  550
  [​IMG] Ja [​IMG]

  Noboille 1/3 punkkua, 2/3 kolaa.
   
 22. Tege Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  34 928
 23. Hans Niskatuki Banned

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2005
  Viestejä:
  2 166
  Joskus miellyin tähän tuotteeseen:

  Alko - Tuotteet - Faustino VII
  Keskitäyteläinen, notkea, viikunainen, tallinen, hennon mausteinen

  Tämä on Alkon halvin Faustino, kalliimpia on myös valikoimassa.

  [​IMG]
   
 24. stiili

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2004
  Viestejä:
  35
  Itse opettelin aikanaan punaviinin juonnin tällä:

  Alko - Tuotteet - Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

  Edelleen tuo maistuu oikein hyvälle, joskin nykyinen suosikki on tämä:

  Alko - Tuotteet - Fonte do Beco

  Enemmän taitaa kuitenkin tällä hetkellä maistua valkoviinit, liekö lähestyvällä keväällä vaikutusta asiaan. Näissä menen aika peruslinjoilla, saksalaiset viinit kuten jo aiemmin mainittu Black Tower Rivaner maistuvat. Muita esim:

  Alko - Tuotteet - Devil's Rock Riesling
  Alko - Tuotteet - Anselmann Riesling Classic
   
 25. JayQi

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  157
  Itse pidän tästä kovin ainakin ruuan kanssa (parhaiten nauta & härkä kun on kohtalaisen vahva), eikä hinta ole paha:
  Yellow Tail Shiraz - Alko - Tuotteet - Yellow Tail Shiraz

  Nautiskeluun otetaan sitten tätä:
  Viña Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon - Alko - Tuotteet - Viña Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon
  tai tätä
  Château Los Boldos Cabernet Sauvignon - Alko - Tuotteet - Château Los Boldos Cabernet Sauvignon

  Cabernet Sauvingnon kyllä meikäläisen lempparirypäle ja Chile maa :)
  Tuo Aussi Chiraz tulee tiukkana kakkosena!


  E: Niin ja threadin perustajalle, että mistä on helppo aloittaa punkunjuonti.
  Crocodile Rock - Magyar - El Tiempo (Halpaa, lähes vetistä ja mietoa)
  Tai ihan reilusti kokeilemalla, kysy alkon myyjiltä!! Itse suosittelen tuota kaperneeeeta, se on helppoa juotavaa :)
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti