Viimeinen käyttöpäivä

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja kala-ana, 02.04.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. Chimera

    Rekisteröitynyt:
    20.05.2003
    Viestejä:
    433
    Lihan harmaudesta tuli mieleeni, että jos sulattelen pakkasesta jauhelihapakettia ja se "unohtuu" mikroon hieman optimia pidemmäksi ajaksi niin alkaahan tuo harmaantua, mutta se taas on merkki kypsymisestä. Onko tällä kuitenkaan mitään tekemistä sen kanssa, mitä kekkuli tässä kirjoittaa?
     
  2. valurauta

    Rekisteröitynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    2 476
    Juustot kestävät monesti säilytystä pitkäänkin viimeisen käyttöpäivän ohi, mutta mitä näkemyksiä arvon raadilla on tästä: :)
    [​IMG]
    Kyse on sinihomejuustosta, joten home kuuluu asiaan. Lienee ainakin kypsää?
     
  3. Steeltape

    Rekisteröitynyt:
    01.12.2009
    Viestejä:
    17 061
    Mädältä näyttää.
     
  4. magnuken

    Rekisteröitynyt:
    08.12.2010
    Viestejä:
    2 151
    Itse söin tuossa jokin aika sitten pari purkillista pojan yli 10 vuotta sitten intistä sissimuonana tuomaa nötköttipurkillista. Ei niissä mitään päiväystä ollut, vain se puolustusvoimien tornilogo kiiltävän messinkisen säilykepurkin kyljessä. Ei ollut nötkötin maku miksikään muuttunut, täysin syötävää.
     
  5. hermannipelle

    Rekisteröitynyt:
    01.04.2013
    Viestejä:
    2 439
    Ihan hyvä juusto, mutta ainakin pari vuotta vanha hieman vihertävä palapaistiliha sai oksennuksen lentämään aikoinaan. Oli toki pakastettu, mutta en tiedä oliko vihertävänä. En tiedä liittyikö tuo liha erääseen pieneen kauppaan, joka myi halvalla lihaa ja ostot loppui seinään lihan vihertävyyden takia.
     
  6. Oriental

    Rekisteröitynyt:
    10.07.2008
    Viestejä:
    848
    Itse ainakin heitän lihat roskiin jos päivälläkään ylittyy päiväys, koska suurin osa haisee pilaantuneelle joskus jopa pari päivää ennen(säilytän toimivassa jääkaapissa+ kaupasta 5min kotia)(ostan lähinnä kanaa/sikaa/sikanautaa)

    Täällä moni on puhunut tuosta "jos ei haise = syön" mihin ei välttämättä kannata luottaa, jos ei omaa tarkkaa nenää happamille/hapantuneille hajuille.

    Esim kaverilla oli kerran nakkipaketti ollut aukinaisena jääkaapissa miten lie kauan, ja se haisi ihan älyttömän pahalle/hapantuneelle minun nenään, ja tämä nuuskii sitä kuin koira ja "en haista mitään", siinä missä itse melkein oksensin parin metrin päässä :D ja kyllähän se ne söi kun ensin käristi uunissa melkein korpuksi

    Niin vähän epäilen täällä puhuvien hajuaistia näiden hajujen osalta, jos vielä viikko päiväyksestä on hajuttomia, todennäköisesti ette vaan haista.

    Toki sitten asia erikseen, että pitääkö seurata tarkkaa nenää vai epätarkkaa.

    Ja hajuaisteissahan on eroja myös niin, että voi tietyt asiat haistaa hyvin ja toisia huonommin, eli en sinällään syytä ketään aistittomaksi :)

    Esim itsellä on erittäin herkkä nenä happamia/hapatettuja hajuja kohtaan, en esim ole ikinä syönyt juustoa/rahkaa/viiliä/jugurttia/piimää/jne, koska nuo kaikki haisee ihan helvetin pilaantuneelle ja oksettavalle, osa monen metrin päähän.

    Esim homejuustoa jos on jossain niin meinaa yrjö lentää kun haju on kuin jossain mädäntyneen ruhon luona, samoin esim vuohenjuustoruoat haisee joskus kirjaimellisesti 30-40m päähän sisätiloissa niin pahalle, että on pakko vaihtaa maisemaa :D

    Eli ei tuo nenään luottaminen ole mikään tarkka ja toimiva juttu, koska siinä missä toinen ei haista mitään, toinen meinaa laatata, kumpi on oikeassa? Joten pakko luottaa päivämääriin, aika typerää ottaa muutoman euron takia riskiä ruokamyrkytyksestä.
     
  7. valurauta

    Rekisteröitynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    2 476
    Jääkaapin lämpötilaa kannattaa seurata: joku +3 säilyttää kaiken ihan eri tavalla kuin +8. Jos jääkaapissa säilyttää tuoretta ruokaa, niin vähentyvä pilaantumishävikki varmasti kompensoi kylmemmän jääkaapin suuremman energiankulutuksen.

    Lihojen osalta olennaista on myös, kuinka kiinteänä kimpaleena liha on. Koska liha pilaantuu pinnalta, jauheliha pilaantuu helposti läpikotaisin mutta kokonainen paisti voi säilyä pitkäänkin hyvänä. Pilaantumisnopeudessa omaa luokkaansa on sitten tuore kala. Sitä ei juuri yön yli-säilytystä enempää kannata säilyttää jääkaapissa. Samoin olisin aika varovainen valmiiksi viipaloitujen leikkeleiden kanssa.

    Juustot ovat tuoretavarasta säilyvyydeltään paremmasta päästä. Mitä kypsytetympää, sitä paremmin ne säilyvät. Jos juustokimpaleella on oma, yhtenäinen kuori säilyvyys on monesti erittäinkin hyvä mutta valmiiksi paloiteltu juusto säilyy huonommin.
     
  8. RaivokasMagma

    Rekisteröitynyt:
    02.01.2011
    Viestejä:
    910
    Sika-nauta jauheliha kyllä haisee ihan muutenkin, vaikka ei olis viimeinen käyttöpäivä lähelläkään. Mutta hyvät lihapullat ainaki saa siitä :)
     
  9. Pusherman

    Rekisteröitynyt:
    02.08.2004
    Viestejä:
    8 891
    Kunnon lihakaupasta saa kyllä hajutontakin.
     
  10. Hatutusvara

    Rekisteröitynyt:
    13.01.2013
    Viestejä:
    509
    Mietin tuota juustopalaa... Siitä kun veitsellä tekee reiän muoviin niin mitkä "aromit" sieltä leijailee...
    Minä itse en voi sietää juustoa ollenkaan ihan johtuen lapsuuden kokemuksista siitä kun pöydän alla sain syödä juustoa...
    Eksäni teki kerran itselleen sinihomejuusto kastiketta... Ihan mukavaa kaikki oli hyvin ennen kuin se juusto rupesi sulamaan... Minulta pääsi oksennus. Pyysin anteeksi sitä ja tarkoituksena ei ollut loukata tai väheksyä hänen ruokaansa. Mutta ne "tuoksut" ...
     
  11. arieep

    Rekisteröitynyt:
    23.09.2012
    Viestejä:
    92
    Parasta ennen päiväys on viimeinen myyntipäivä, sillä suojataan kauppiasta eikä se tarkoita viimeistä käyttöpäivää. Tietenkään tämä ei sulje pois sitä, etteikö tuote voisi olla pilaantunut jo ennen päiväystä. Ostan paljonkin noita -30% tuotteita, mm. lihat, maidot, juustot, leivät ja pullat, täytyy vaan kypsentää lihat samana päivänä niin voi vaikka pakastaa.
     
  12. Steeltape

    Rekisteröitynyt:
    01.12.2009
    Viestejä:
    17 061
    Paitsi että ei ole. Se on vain parasta ennen-päiväys.
     
  13. Ad_Astra

    Rekisteröitynyt:
    10.11.2002
    Viestejä:
    2 512
    Välillä tullut vastaan niitä, mitkä on pilalla avatessa vaikka päiväys viikon päästä. Pari viikkoa sitten oli semmosia kanoja. Hajusta huomasi.

    Lapsi joskus oli jemmannut maitonokkamukillisen johonkin kaappiin. Tiedä kauan se siellä oli ollut kun kaivoi sen esiin ja joi iloisesti. Nappasin pois, niin siellä mukissa lillui semmoinen pingispallon kokoinen kiinteähkö mötikkä. Ei varmasti ollut hyvää...
     
  14. Geroniimo

    Rekisteröitynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    1 328
    En itse kyllä noita -30 lihoja kypsennä ennen pakastamista. Ei ole ongelmia ollut.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti