Veitsien teroittaminen

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Paapaa, 13.01.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. docks

    Rekisteröitynyt:
    29.12.2014
    Viestejä:
    35
    Siitä vaan sitten videota peliin niin nähdään miten toi fiskarshin teroitin toimii tuon veitsen kanssa. Olis kieltämättä kiva nähdä tulema kun noin väität ;)
     
  2. Jack Horny

    Rekisteröitynyt:
    31.10.2003
    Viestejä:
    2 029
    Tarkoitit varmaankin "Fiskarsin rouhintapyörä" eikä teroitin... :rolleyes:
     
  3. docks

    Rekisteröitynyt:
    29.12.2014
    Viestejä:
    35
    Mulla on mökillä toi fiskarshin "raastin" joten ei nyt pysty vertailemaan mitä se tekee. Mutta alla muutama kuva(3 ekaa) paskasta veitsestä minkä raastoin läpi ikean 3-vaiheisella "teroittimella". Kuva 2 on kaiketi sitä karheutta mikä siinä fiskarssin teroittimessa on. Ikean mallissa viimeinen(3 pyörä) on joku keraaminen mikä sinällään tekee ihan hyvää jälkeä.

    Lopussa olevat 6 kuvaa ovat samasta veitsestä kuuden eri kiven jälkeen järjestyksessä:

    (Extra Coarse / Coarse)
    http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00004WFUD
    (Fine / Extra Fine )
    http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00004WFUA
    (Fine)
    http://www.amazon.com/Spyderco-Fine-Benchstone-Box--Inch/dp/B000Q99RVI
    (Ultra Fine)
    http://www.amazon.com/Spyderco-Ultra-Fine-Benchstone-Inch/dp/B000MDB4C8

    Tuon viimeisen jälkeen veitsi rupes irrottamaan karvat kädestä.


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Nyt oikea teroitus käsin kivillä:

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    edit: käsin terotus on noin 15 astetta(noissa kuvissa), noiden terottimien ongelma on se että ne on noin 20-22 astetta mikä on liian vähän nykyisiin hyviin veitsiin mitkä tulee tehtaalta 14-18 asteisina. wusthof 14, shun kai 16, global 15, muut samaa luokkaa. Vähemmän laadukkaat ja jotka on tarkoitettu hakkaamiseen 18-19. Sitten on erikoisveitsiä esim tuolla ylempänä mun postaama wustohif nakiri joka tulee tehtaalta 10 asteisena. Haluatko vetää noita jonkun 5 euron teroittimen läpi? Et varmaan.
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2016
  4. sattanen

    Rekisteröitynyt:
    24.07.2009
    Viestejä:
    13
    Ene ole mikään ammattilainen veitsien teroituksessa. On yksi japanilainen veitsi ja sitten läjä muita veitsiä, kokkiveitseä, yleisveitseä jne.
    Japanialiasta olen 1000-3000 grit vesihiomakivellä.
    Muita olen sitten teroittanut 500-1000 gritillä. Ongelmaksi muodustunut kulman säilyttäminen ja hidas materiaalin poisto. Kokkiveitsissä alkaa olemaan jo se terän suu tyvestä enemmän kulunu. Siis jos laittaa veitsen pöytää vasten, kahvan lähellä on rako josta valo paistaa läpi. Terä ei siis ole suora.
    Kun kerraan tekniikkapalstalla ollaan niin tekiinnka avuksi.
    Hankin Tormek T-7 hionta-aseman + ohjurisetin (HTK-706). Mukana tulee kivi jota voi säätää joko 300 tai 1000 grit. Toisessa päässä on nahkalaikka.
    Ensin opettelin käyttämään ohjureita huonoimmalla veitsillä. Kun tekniikka oli hallussa kävin keittiöveitsien kimppuun. Sain muotoiltua suht nopeasti (20 min) terän "suoraksi". Kokkiveitsiin asetin kulmaksi 20 astetta.
    Kun veitset olivat muodossaan, säädin kiven "hienommaksi" ja sillä vetelin pari kertaa molemmat puolet.
    Lopuksi kiillotin nahkalaikalla. Nahkalaikan kyllästytin ensin ompelukoneöljyllä, sitten hiomatahnaa perään.
    Veitset ovat kuin uusia. TUossa tahkossa taitaa olla tahkoa mulle lopuiäksi. Vielä meinaan siihen hankkia sen japanialaisen kiven.
    tormek.se
     
  5. valurauta

    Rekisteröitynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    2 476
    Tuohan onkin mukavan harrastajaystävällisesti hinnoiteltu ratkaisu teroitusongelmiin: tahko näkyy maksavan 550€ ja varustepaketti 150€ lisää. Varmaan järkevä hankinta ammattikäyttöön, mutta ehkä kärpäsen ampumista tykillä kotikäyttöön, ainakaan pelkkään veitsien teroittamiseen. Veitset saa kuitenkin ihan kohtuulliseen terään käsipelillä muutaman kympin vesihiomakivellä.
     
  6. sattanen

    Rekisteröitynyt:
    24.07.2009
    Viestejä:
    13
    "Tuohan onkin mukavan harrastajaystävällisesti hinnoiteltu ratkaisu teroitusongelmiin: tahko näkyy maksavan 550€ ja varustepaketti 150€ lisää."

    Amazoonista koko paketti maksoi 600. Vuosikausia hinkannut käsipelillä. Mutta ei minun hermot kestä oikaista koko veitseä käsipelillä. Kolmen talouden veitset, kirveet, yms kun teroittelee tuolla seuraavat 25 vuotta niin eiköhän tuo hintansa hauku. Minusta tuo ei ole harrasteluväline, vaan käyttöesine siinä missä esim pyykikone, ompelukone, porakone jne.
     
  7. docks

    Rekisteröitynyt:
    29.12.2014
    Viestejä:
    35
    No nyt ^^^ alkaa olla muromeininkiä :)

    Ite meinasin hommate wicked edge systeemin, mut sit ajattelin että kun tämä on enemmäkin harrastus niin eipä tehdä asioita liian helpoksi. Ja onhan käsin hionta perinteisellä tavalla sellainen kädentaito joka on kiva oppia.
     
  8. Pusherman

    Rekisteröitynyt:
    02.08.2004
    Viestejä:
    8 891
    Minkälaisella systeemillä kuvasit?
     
  9. duck

    Rekisteröitynyt:
    14.10.2002
    Viestejä:
    418
    Tämä. Omat veitseni/höyläni/talttani/ynm. teroitan 1000/3000 vesihioma kivillä ja höylän terät ja taltat vielä lopuksi nahalla. Nykyään olen kyllä luopunut ultra teräväksi teroittamisesta, koska mielestäni huippu terävyys häviää hyvin nopeasti, joten ei ole sen arvoista. Keittiöveitset ovat minulle riittävän terävät silloin kun käsivarresta saa sheivattua karvaa.

    Timanttikivet meinaan ostaa seuraavaksi (eze-lap luultavasti), kunhan nykyiset japanilaiset kuluvat loppuun. Käsitykseni mukaan timantit kestävät paljon kauemmin verrattuna vesihiomakiviin.
     
  10. docks

    Rekisteröitynyt:
    29.12.2014
    Viestejä:
    35
    Tuollaisella halvalla "mikroskoopilla" Celestron HDM-II Deluxe Digital Microscope.

    http://www.amazon.co.uk/gp/product/B004QF0A1Y
     
  11. docks

    Rekisteröitynyt:
    29.12.2014
    Viestejä:
    35
    Ite ostin nuo kyseiset kivet ihan puhtaasti mitä Richard Blaine käyttää ja kaverilla on suhteellisen hyviä videoita aiheesta. Mitä ymmärsin niin sen timanttikivet on 10 vuotta vanhoja. Normaaleja kiviä täytyy tosiaankin tasoittaa silloin tällöin ja ne tosiaankin kuluu.

    https://www.youtube.com/user/MrEZCooking

    Mut joo, toi ultra ultra teroitus on tosiaan ehkä hifistelyä, mut mitäpä murot ei tekisi :)
     
  12. duck

    Rekisteröitynyt:
    14.10.2002
    Viestejä:
    418
    No jos "ammatti" käytössä tuommonen timantti kestää 10 vuotta, niin minulla luultavasti loppuelämän. Eze-lappia itse olen miettinyt, koska halpoja, mutta ilmeisesti hyviä ja Paul Sellersin suosittelemia/käyttämiä (
    ).
     
  13. mzzj2

    Rekisteröitynyt:
    09.12.2002
    Viestejä:
    2 887
    Ja sitteku laitan videota niin seuraavaksi pitää varmaan laittaa videota teroituksestakin:rolleyes:

    On mulla paremmatkin teroitusvehkeet, keittiöveisten kanssa en vaan yleensä jaksa tuusata.

    edit: vaivauduin uppaamaan videon tubeen eli:
     
    Viimeksi muokattu: 28.02.2016
  14. mzzj2

    Rekisteröitynyt:
    09.12.2002
    Viestejä:
    2 887
    Aika hyvin onnistunut, pitäs omallakin kokeilla. Miten sulla oli valaistus tossa?
     
  15. docks

    Rekisteröitynyt:
    29.12.2014
    Viestejä:
    35
    No niin, propsit tuosta :)

    Mitkä nuo terän kulmat mahtaa olla tuos sun veitsessä? Halvoissa veitsissä kun ei voida käyttää kovinkaan hyvää terästä niin terän pitäis tylsistyä suhteellisen nopeasti. Oletko tehnyt vertailua veitsien kanssa joissa on parempi teräs sen suhteen miten ne tylsistyy?
     
  16. mzzj2

    Rekisteröitynyt:
    09.12.2002
    Viestejä:
    2 887
    Mutuna sanoisin että ihan uutena nuo kiwit ovat teroitettu aika pieneen kulmaan, ovat paketista otettuna sellaisia että käsivarsi/säärikarvoja sheivaa ihan nätisti.
    Mitään oikeasti vertailukelpoista noiden terän pysyvyydestä en osaa sanoa, mutuna samanlailla pysyvät terässä kuin vaikka Victorinoxin santoku. Tai jos huonompaa vertailukohtaa hakee niin Fiskars/Hackman.

    Kiwin "meat cleaver" veitsissä on sitten tylpempi ja kestävämpi teroitus, tuo "deba style" vai onko tuo sitten santoku on todella ohutteräinen ja joustava.
     
  17. docks

    Rekisteröitynyt:
    29.12.2014
    Viestejä:
    35
    Lähetään nyt liikkeelle siitä että toi on ihan leikkikalu mutta näyttää ajavan asian tällaiseen kikkailuun. Ei nyt enempää voi odottaa 40 punnan vehkeeltä. Siinä on omat ledit jotka valaisee kohteen, tosin kokeilin antaa lisää valoa toisella ledillä mut ei ollut mitään vaikutusta. Mitä sileämpi se terä on sitä mustemmalta se näyttää koska valoa heijastuu kennolle vähemmän, ja toisin päin, sitten kun se valo heijastuu kokonaan, niin kuva ylivalottuu. Mut kaikenkaikkiaan ihan jees pieni vehje.

    Hieman toi on killailua kun kohdistuspiste on aika kapea mut ajaa asian jos nyt haluaa nähdä tarkemmin miltä terä näyttää.

    Jos ei tarvi ottaa kuvia niin sitten ei tarvi maksaa kun 100-200 niin saa jo oikean optisen mikroskoopin joka on todennäköisesti monta kertaa parempi. Toisaalta on ihan kiva saada kuvia talteen niin voi sit vertailla.
     
    Viimeksi muokattu: 28.02.2016
  18. docks

    Rekisteröitynyt:
    29.12.2014
    Viestejä:
    35
    Yks juttu noista DMTn timanttikivistä, ohjeissa tosiaan mainitaan että menee hetki(muutama käyttökerta) ennenkuin kivi jää siihen karheuteen missä ne pysyy. Varmaan joku valmistustekninen juttu että aluksi kivi on karheampi mitä se oikeasti on, joten kannattaa ajaa kivet sisään jollakin paskalla veitsellä.
     
  19. mzzj2

    Rekisteröitynyt:
    09.12.2002
    Viestejä:
    2 887
    Juu, varsinkin halvoilla timanttikivillä tuon huomaa, muutama jyvä siellä-täällä on jäänyt paljon muita ylemmäs.

    Pitäs itellekin raaskia ostaa pari isoa timanttikiveä luokkaa 75x200mm ja jotain 300-800 karkeutta, isot kiinahalpikset on yleensä niin pirun karkeita.

    ---
    Samanlaisia kokemuksia ja ongelmia usb-mikroskoopilla terän kuvaamisesta ja valaisusta, siksipä kysyinkin. Joskus taisin onnistua aika hyvin kun sammutin mikroskoopin omat ledit ja käytin ulkoista valonlähdettä.

    Kiiltävien metallikappaleiden kuvaamiseen tais olla joku ihan omanlaisensa (helvetin kallis) mikroskooppi.
     
  20. sattanen

    Rekisteröitynyt:
    24.07.2009
    Viestejä:
    13
    Tässä on varastoa siivottu nii löyty vanhahko mikroskooppi. Painaa varmaan 2 kiloo ja on luultavasti 70-lukulainen saksasta.
    Puhaltelin pölyt pois ja veitsen terää ihemettelemään. Suurennuksista ei ole aavistustakaan. Silmämääräisesti helvetin tervä särmä näyttää kiiltävältä ja sileältä. Kyseessä on sis kokkiveitsi

    Ei olis uskonu kuinka epätaisainen terä on mikroskoopin läpi taivasteltuna.
    Mikroskoopissa ei ole valoa ja se on suunniteltu enämpi läpivalaistujen kohteiden ihmetteleyyn. Suuntasin valon yläviistosta, kohtisuoraan uurteisiin jotta ne näkyvät selvemmin.

    Oheisissa kuvissa tonnisen Tormekin kiven jälijiltä.
    https://onedrive.live.com/redir?res...authkey=!AC91syV0kLvEvak&v=3&ithint=photo,jpg


    [​IMG]
     
  21. Photiou

    Rekisteröitynyt:
    23.11.2005
    Viestejä:
    808
    Ihan mukava terä tuli Work Sharpin Ken Onionilla Diefenthalin taskuveitseenkin. Terän muoto oli vähän ikävä DMT:n kivillä teroitettavaksi (recurve, mikä lie suomeksi) ja oli aiemmin terävä vain kärjestä - nyt leikkaa sanomalehteä nätisti koko terän pituudelta. Partaa sillä ei kyllä edelleenkään aja.
     
  22. selleri

    Rekisteröitynyt:
    24.04.2001
    Viestejä:
    404
    Tuli kirpputorilla vastaan ripustettava nahkastroppi ja pari palaa kiillotustahnaa. Stropissa on toinen lärpäke genuinen-nahkaa ja toinen joku "keinonahka" tms. jonka alapuoli on pehmeähköä kangasta. En löytänyt mistään sopivaa kuvaa tähän hätään.

    Tahnat voisivat olla tämä paketti:
    http://www.osograndeknives.com/cata...r-strops-red-and-black-paste-hs501-26775.html

    Punaisessa lukee Medium grind, sinisessä Fine polish.

    Nahkaremmi ei näyttänyt erityisen laadukkaalle (lähinnän tuon synteettisen lärpäkkeen takia), mutta koska oli käytämättömän näköinen ja halpa, niin ostin molemmat veks vitosella. Meinasin kokeilla puukkoon ja keittiöveitsiin jotka normaalisti kihnutan tapauksesta riippuen puikolla, dianovan timanttikivellä tai vesikivillä joista hienoin on 6000.

    Nopean googlettelun jälkeen iskikin tenkkapoo... Vissiin toi punainen tahna on mulla turha koska en ajatellut hioa terää nahkalla, ainoastaan viimeistellä? Mutta mitä tuolla synteettisellä nahalla on tarkoitus tehdä? Ja kumpaan puoleen nahkaa tuo tahna on tarkoitus hieroa?

    Tekeekö noilla muutenkaan mitään muiden kuin partaveitsien kanssa? En ole varsinainen terä-autisti, eli en käytä teriäni tomaattivideoiden tekoon vaan terästä riippuen ruuanlaittoon, veistelyyn tai höyläämiseen :)
     
  23. Photiou

    Rekisteröitynyt:
    23.11.2005
    Viestejä:
    808
    Noilla samoilla tahnoilla olen Dovon partaveistä hionut - vihreä/punainen/musta karkeimmasta hienompaan - pääasiassa olen pärjännyt tuolla mustalla tahnalla.
    Rosellin UHC puukkoa kokeilin stropata punaisella tahnalla DMT Dia-Sharpin extra-extra-finen jälkeen, mutta en havainnut mitään vaikutusta mihinkään suuntaan :P
     
  24. juho_-

    Rekisteröitynyt:
    28.11.2005
    Viestejä:
    199
    Voiko smirgelillä eli sähkötoimisella penkkihiomakoneella terottaa kokkiveitsiä? Terän liiallista kuumenemista pitää toki varoa.
     
  25. Pusherman

    Rekisteröitynyt:
    02.08.2004
    Viestejä:
    8 891
    Taitaa olla aivan liian karkea, pilalle menee.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti