Veitsien teroittaminen

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Paapaa, 13.01.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. Paapaa

    Rekisteröitynyt:
    14.04.2005
    Viestejä:
    11 048
    Hyvä veitsi on hyvä vain, jos se on terävä. Kalleinkin kokkiveitsi tylsyy käytössä ja sillä ei tee juuri mitään ilman teroitusta. Teroituksella tarkoitetaan kahta eri asiaa: terän ylläpitoa (terän oikeaisemista) ja uuden terän luomista, jossa metallia poistetaan terästä.

    Noin periaatteessahan metallisella teroituspuikolla vain ylläpidetään terää. Tämä voidaan tehdä vaikka joka päivä. Teräspuikolla ei onnaa uuden terän luonti, vaan tarvitaan timantti- tai kermaaminen puikko.

    Kyssäri:

    Onnistuuko tuo terän ylläpito myös timantti- tai keraamisella puikolla? Yritän tietenkin selvitä yhdellä ostoksella.
     
  2. Kristo-

    Rekisteröitynyt:
    11.05.2009
    Viestejä:
    2 010
    Hyvin ajoitettu treadi, kun olen itse ajatellut ostaa santuko-veitsen. Mitenkäs sellaisen voi parhaiten teroittaa?
     
  3. dohh

    Rekisteröitynyt:
    06.05.2003
    Viestejä:
    600
    Hesarissa oli jokunen aika sitten vertailu kuluttajasivuilla eri tavoista teroittaa veitsi. Mukana erilaisia teroittimia ja kiviä ja puikkoja. Testin voitti joku Stockalla myytävä teroitin, siis ei puikko tai kivi. En tarkemmin muista mikä, mutta viitisen kymppiä se maksoi. Tuli terävintä ja oli helpoin käyttää. Ei kai pidetty erityisen huonona veitsien kestävyydellekään.
     
  4. sammys

    Rekisteröitynyt:
    30.10.2007
    Viestejä:
    268
    Timanttiviila.
    Ruotsalainen Dianova valmistaa laadukkaita timanttiviiloja, halvoissa 10€ timanttiviiloissa timanttijyväset irtoaa helposti.
    Diamantbrynen Dianova® Lapstone
    Dianova® Lapstone Cook hintaa noin 45€.
     
  5. salmon

    Rekisteröitynyt:
    09.11.2002
    Viestejä:
    1 042
    Jos hs:n voittaja oli siis tämä Vulkanus, niin en ehkä ole ihan samaa mieltä testaajien kanssa. Omistan tuollaisen ja vanhemmilla on toinen. Hahlolla saa luotua uuden terän eli hahlo rouhii tällöin metallia kunnolla pois terästä. Toinen toiminto on hoonaus, joka vain oikaisee terän kierteen eli sinänsä tämä täyttää vaatimuksen vain yhden laitteen hankkimisesta.

    Fiskarssin kympin teroitin toimii mielestäni paremmin kun puhutaan terävyydestä. Tuolla en yksinkertaisesti ole saanut veitsiä mitenkään hirveän teräviksi. Itse ostin amazonista tuon jälkeen toisen teroittimen, keraamisilla tapeilla varustetun Smithin 3 in 1:n, jossa on hahlo ja timanttikivikn. Oikeaan kulmaan asetetuilla keraamisilla saa jo selvästi terävämmän veitsen helposti kuka tahansa. Näitä on muitakin vähän kalliimpia kuten Spyderco ja Lanskyn systeemi. Kaikki tosin myös kuluttavat terää eli poistavat siitä materiaalia. Tosimieshän terottaisi kivellä mutta tuollainen timanttiviila voisi olla aika voittaja, siinä on myös terän ylläpitoon tarvittavat jutut ja jos teräkulmat saa helposti asetettua on käyttökin helppoa.
     
  6. jouns

    Rekisteröitynyt:
    10.07.2007
    Viestejä:
    773
    Mulle on aina riittänyt keraaminen puikko, enkä edes jaksa käyttää sitä niin usein kuin ilmeisesti pitäisi. Suositus taitaa olla vähän ja usein.
     
  7. Lifeless

    Rekisteröitynyt:
    25.03.2000
    Viestejä:
    4 708
    Mummolta opittu eli liedella teroittamalla :)

    Hanella oli (ja on varmaan yhakin) 50 vuotta vanha linkkuveitsi (hitsattu niin eteti taivu) joka on aina teroitettu lieden levylle. Ja voin sanoa etta on terava :) (ja kulunut kaytossa !! huomaa helposti kuinka paljon materiaa on havinnyt terottaessa ! )

    High tech jutuista niin keraaminen on se ehdoton. Ei tarvitse teroitusta kaytannossa koskaan. Ei ole huonoa keraamista tullut vastaan vaika monella on tullut melkein peukaloa viillettya. Parila kaverilla (entisia kokkeja) on matkala mukana omat keraamiset veitset, joten luottamusta niihin loytyy.

    Kannatta kokeilla jos ei viel vastaan oo tullut.
     
  8. wii4ever

    Rekisteröitynyt:
    28.01.2009
    Viestejä:
    2 101
  9. jermac

    Rekisteröitynyt:
    13.01.2004
    Viestejä:
    78
    Tuolla edellämainitulla Dianova-timanttiviilalla onnistuu ylläpito ja teroitus, viilan vartta käytetään terän oikaisuun. Todellakin hintansa arvoisia värkkejä!
     
  10. StiNgeRWeb

    Rekisteröitynyt:
    07.09.2001
    Viestejä:
    3 034
    Itse olen käyttänyt veitsien teroittamiseen kahvikupin tai lautasen pinnoittamatonta pohjaa. Sopivassa kulmassa kun pyyhkäisee pari kertaa niin taas on veitsi hetken aikaa hyvässä terässä. Tosin, itselläni ei ole mitään kalliita veitsisarjoja vaan ihan vaan kourallinen keskinkertaisia veitsiä ostettuna yksitellen esim prismasta tai anttilasta.
     
  11. mzzj2

    Rekisteröitynyt:
    09.12.2002
    Viestejä:
    2 887
    95% kotitalouksista se Fiskarsin teroitin toisi jo uskomattoman parannuksen säännöllisesti käytettynä. Ainakaan homma ei jää kiinni käytön vaikeudesta.
    Hifistelyteroitukseen on sitten eri vehkeet, mutta perusjampalle(eri asia kuin partansa keittiöveisillä ajava perusmuro) tuo Fiskarsin rollsharppi tjsp ajaa asiansa. Ite kun tulee melko usein teroiteltua niin ohentelen teränsivut isohkolla viilalla kerran vuodessa tjsp niin on nopeampi teroittaa.

    Keskivertotalouden keittiöveitset ovat ihan masentavan tylsiä. Melko usein puolet veitsilaatikosta on jotain halvimpia kiinakurakakkoja mallia ikea tai tarjoustalo, eikä niitä saa teräväksi yrittämälläkään. (muutamia poikkeuksiakin on tullut superhalpiksissa vastaan, mutta harvemmin)
     
  12. maccc

    Rekisteröitynyt:
    10.03.2010
    Viestejä:
    590
    Kotitalousveitsille nuo rulla-systeemit on ihan ok, koska niitä on helppo käyttää ja siten niitä tulee myös käytettyä jolloin veitset ovat edes kohtalaisen terävät. Joku työkseen kokkaava voi haluta veitseensä itselleen sopivan teräkulman, joka ei välttämättä ole sama kuin noissa rullissa...

    Puikolla ei tehdä teräkulmia, vaan pidetään veitsi terävänä ja hyvin leikkaavana. Esim. moni lihamestari lihaa leikatessaan käyttää puikkoa melko taajaan...
     
  13. salmon

    Rekisteröitynyt:
    09.11.2002
    Viestejä:
    1 042
    Kahvimukin pohja eli se karhea lasittamaton osa taitaa olla myös aika suosittu väline teroitukseen. Itse kokeilin enkä saanut kovin kummoista tulosta niin treenailu jäi siihen.

    Tiedätkö minkä merkkiset olisivat hyviä keraamisia?
     
  14. El Chapo

    Rekisteröitynyt:
    09.01.2002
    Viestejä:
    1 131
  15. Paapaa

    Rekisteröitynyt:
    14.04.2005
    Viestejä:
    11 048
    Kokkipuodin myyjä sanoi, ettei keraaminen tai timanttinen puikko käy suoristukseen. Jossain Victorinoxin ohjeessa taas sanottiin, että käy, kunhan niitä käyttää teräspuikkoa hellemmin. Mikä mahtaa olla totuus?
     
  16. jouns

    Rekisteröitynyt:
    10.07.2007
    Viestejä:
    773
    Periaatteessa keraaminen puikko on vain ylläpitoon, mutta kuten sanottu mulle se on aina riittänyt. Ei niillä kokkiveitsillä pikkukiviä leikata.

    Tulipas muuten terotettua kaikki veitset tämän ketjun takia :)
     
  17. manni

    Rekisteröitynyt:
    01.08.2003
    Viestejä:
    2 994
  18. Kreivi Von Lunkenstain

    Rekisteröitynyt:
    16.02.2004
    Viestejä:
    232
    Jos haluaa testailla veitsen terävyyttä niin talous- tai vessapaperirullaan tasaisella voimalla leikkaamalla saa melko hyvän käsityksen siitä mikä on terävä ja mikä on todella terävä.
     
  19. destiny

    Rekisteröitynyt:
    04.08.2004
    Viestejä:
    65
    Keraamisella tai timanttisella voi ihan huoletta poistaa kierteen terästä, yksi kevyt veto kummaltakin puolelta riittää. Myös nahkavyöllä voi poistaa kierteet.

    Kun veitsiä teroitetaan niin teroituspuikko on oltava kovempaa materiaalia kuin veitsi. Keraamista veistä ei voi metallisella puikolla teroittaa. Muistaa pitää sitten sen teroituskulman 20-30 astetta normiveitselle ja < 15 japanilaisille. Isompi kulma mitä veitsen terä on tylsyttää veistä ja pienempi ei tee mitään muuta kun repii metallia kyljestä. Uritetulla metallipuikolla, joka tulee jokaisen persuveitsisarjan mukana, voi vaikka heittää vesilintua. Niillä on helppo pilata teräväkin veitsi. Terän kiillottaminen hienolla vesihiomakivellä tai nahkavyöllä lisää myös terän kestävyyttä.

    Televisiossa näkee välillä kun kokit vispaavat veistään vimmatusti hoonauspuikkoon katsomatta edes terään. Näin ei kannata tehdä vaan ihan rauhassa teroitella se veitsi oikeassa kulmassa. Ei sitä kuitenkaan koko päivää tarvitse timanttista puikkoa vasten vedellä.

    Se miten veitsi leikkaa johtuu nimenomaan terän kulmasta, vaikkakin tuntuu että toiset veitset purevat lihaan aivan toisella tavalla vaikka olisi teroitettu samanlailla, varmaan jotain tekemistä terästen kerrostamisen kanssa. Terävät veitset leikkaavat lihaakin veitsen omalla painolla.

    Pienempikulmaiset veitset on helpompi tylsyttää, joten ne tehdään kovemmasta teräksestä kompensoimaan tätä. Ovat sitten hauraampia rakenteeltaan ja luiden leikkaaminen tai yleensäkin hakkaaminen veitsen terällä saa sen helposti lohkeilemaan. Semmoisen veitsen teroitaminen onkin isompi operaatio, joka kannattaa jo antaa ammattilaisen hoitaa.

    Perusylläpitoon riittää se terän suoristaminen aina kun veitsen ottaa käyttöön ja laittaa takaisin telineeseen. Magneettinen veitsiteline maksaa 5e ja vähentää teroituskerrat puoleen kuin jos veitsi pyörisi jossain muiden metalliesineiden seassa.
     
  20. AIF Moderaattori

    Rekisteröitynyt:
    23.07.2003
    Viestejä:
    6 585
    Olen yllättynyt ettei kukaan täällä käytä tavallista vesihiomakiveä.

    Itse olen sellaist hankkimasta partaveistä varten. Ajattelin kokeilla keittiöveitsiinkin, hienous ois 6000-10000gritiä, en ole päättänyt vielä.
     
  21. Paapaa

    Rekisteröitynyt:
    14.04.2005
    Viestejä:
    11 048
    Välikysymys tähän: mistä saa veitsimagneettin tuohon hintaan? Oletan, että tarkoitat seinään kiinnitettävää 30-50cm magneettikiskoa. Halvin, jonka olen löytänyt, Fiskars, maksaa n. 20e. Wusthofit hieman enemmän.

    Tosin, alanko tässä niuhottaa jostain 15 euron hintaerosta monta vuotta kestävän tuotteen kohdalla... :)
     
  22. mzzj2

    Rekisteröitynyt:
    09.12.2002
    Viestejä:
    2 887
    Huipputerävyyttä jos hakee niin hyvä peli, vähän epäkätevä jos veitseen pitää sutaista parempaa terää kesken ruuanlaiton.
     
  23. AIF Moderaattori

    Rekisteröitynyt:
    23.07.2003
    Viestejä:
    6 585
    clash ohlson :)
     
  24. Kimi

    Rekisteröitynyt:
    23.02.2000
    Viestejä:
    340
    Mulla on käytössä neljän synteettisen japanilaisen vesikiven setti. Karkeudet 220 - 8000 naguralla ja loppuun vielä stroppaus nahkalla.

    Tulee ihan passelit terät, voi ajaa vaikka parran, mutta silti tekisi mieli siirtyä japanilaisiin luonnonkiviin ja timanttisprayhin.
     
  25. jouns

    Rekisteröitynyt:
    10.07.2007
    Viestejä:
    773
    About tollanen mulla on. Heitin peilinripustusteipillä laattojen päälle kun en viitsinyt lähteä porailemaan ja hyvin toimii.

    IKEA | Välitilan säilytysratkaisut | Kiskot & seinäsäilytys | ASKER | Magneettilista

    Oletteko muuten panneet merkille että tv-kokit eivät koskaan pyyhi veistä terotuksen jälkeen? Irtoaahan siitä aina jonkun verran metallia kumminkin.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti