Vartijaksi Helsinkiin kannattaako?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Источник, 04.07.2016.

 1. Источник

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2014
  Viestejä:
  1 047
  Olen miettinyt, että hankkisin opiskeluiden ohelle jonkun hyvän työn ja siksi kiinnostaisi vartijan hommat. Tosin on niin paljon avoimia kysymyksiä koskien tätä hommaa ja toivottasti joku täällä osaisi neuvoa tässä asiassa:

  1) Kuinka kallis ja kauanko kestää vartijakortin hankkimisessa? Olen tällä hetkellä aika persaukinen, niin toivottavasti kortin hommaaminen ei maksa hirveästi ja ehkä saisi työnantajan sponssaamaan?
  2) Kuinka helppoa saada vartijan duunia ihan keskikokoisena salia käyvänä miehenä jostain Helsingistä?
  3) Minkälainen on tuntipalkka? Toisiaan tarvitsen vaan 500 - 1000 egeä kuussa palkkaa, toki enemmänkin mut kun on halpa vuokra niin selviää vähällä.
  4) Onko se hyvää duunia vai hyvin raskasta?
   
 2. David ":DA" Imodium

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2013
  Viestejä:
  1 814
  Kannattaa ihan ekaksi oppia alan sanasto. Ammattipiireissä vartijakortti on vartia kortti. Hapetus on kans hyvä hanskata jo ennen haastattelua.
   
 3. valexi

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2009
  Viestejä:
  1 444
  Joo, Suomen Vartijat kannattaa kattoa kaikki jaksot ainaki ekaksi. Sit kaasun käyttöä voi harjoitella esim. deodorantti pullolla alkuun. Lähinnä kotelosta vetoa mahdollisimman nopeasti ja oikea suuntaus (itsestä poispäin uhri... siis asiakasta kohti)
   
 4. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 086
  Varaudu saamaan paheksuntaa osaksesi, vaikka vartijan työ on ainakin omasta mielestä varmasti parempi vaihtoehto kuin siivooja tai siwan kassa.
   
 5. Helppoheikkinen

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2013
  Viestejä:
  1 902
  Todella ihme vastauksia täällä! Itse muutin Helsinkiin ja tein vartijan töitä n. 2v. Työt olivat kohtuullisen monipuolisia ja välillä jopa oli voisiko sanoa kivaa olla töissä. Kerrotaas omia työkokemuksia.

  Työtehtäviä oli esimerkiksi:
  -satamavartiointi johon liittyy kulunvalvontaa sekä laivojen tarkkailua. Vartijat saivat syödä laivoissa ilmaiseksi buffettiannoksen aina kun ne saapuivat.

  -Kauppakeskuksien vartijana. Päivittäisiin rutiineihin kuului hälytyksien tarkastaminen, spurgujen ajaminen pois nukkumasta, ilmastointilaitteiden tarkkailua ja muuta vastaavaa. Näissä oltiin pareittain ja homma oli vapaata.

  -Messukeskuksen vartija. Työtehtäviin kuului asiakkaiden opastus / kulunvalvonta. Näissä tehtävissä oli myös yövartiointia jossa sais jäädä messukeskukseen yöksi. Todella leppoisaa puuhaa ja kahvikone antoi kaikkea mahdollista ja oli tietysti ilmaista.

  -Rakenteilla olevien rakennusten vartiointi. Vartijat majoittuivat barakkeihin ja välillä tehtiin yökierroksia rakennuksien sisällä ja tarkastettiin mahdollisia hälytyksiä.

  Myös piirivartiointia tehtiin jalkaisin. Näissä työtehtävänä oli korttelien kiertäminen ja annettujen paikkojen tutkiminen. Alueilta poistettiin esimerkiksi teinejä jos ne olivat laittomissa paikoissa.

  Yleisesti ottaen työ oli ihan antoisaa ja mukavaa. Ihmiset ovat mukavia ja aika paljon kaikenlaista etuisuutta saa vartijana ollessa. Ei kannata kuunnella näitä muron elä män kou lu lai sia.
   
 6. zZzzz

  Rekisteröitynyt:
  06.10.1999
  Viestejä:
  1 505
  1. aikoinaan tilapäinen vartijakortti jolla sai tehdä töitä 4kk per kalenterivuosi kustansi jotain 50+ e viranomaismaksuja ja muutaman saturaisen itse kurssi (300e?), kesto muistaakseni 1-2kk ilta/vkloppuopintoja..

  esimerkki miten sillä sai tehdä duunia: syys-loka-marras-ja joulukuu 2016 ja vuonna 2017 sit saa tehdä vaikka tammi-helmi-maalis-huhti, jos haluaa tehdä enemmän pitää käydä (kalliimpi ja pisempi) vartijakurssi tuon väliaikaisen lisäksi, näiden kestot varmaan vaihtelee enemmän riippuen siitä paljonko on viikkotunteja jne..

  työnantajaa tuskin saat nykypäivänä sponssamaan korttia, koska vartijoista ei varsinaisesti ole pulaa, tietysti kannattaa aina kysyä, saattaahan se olla että jos vakuutat jonkun kyvyistäsi ja sitoudut tekemään töitä tietyn ajan niin voit ehkä päästä mahdolliseen firman sisäiseen kurssiin, josta sitten tulee lasku perässä jos et tee sitoumuksesi mukaista määrää töitä sovitussa ajassa..

  2. en osaa tän hetken tilanteesta sanoa muutakuin että ei käsittääkseni kovin kehuttava ole, työttömiä tai sellaisia jotka haluaisivat enemmän tunteja, piisaa..

  3. riippuu monesta seikasta, mutta perustuntipalkka vähemmän kuin sillä Siwan kassalla, palkat alkaen n. 9,8-10,2e/h.. kk-palkkaa ei voi sanoa kun etukäteen ei voi tietää montako tuntia antavat töitä..

  4. riippuu taas hyvin monesta seikasta, itse en oikein enää välitä esim vuorotöistä (teet ensin iltavuoron joka loppuu 22 ja sit meet aamuvuoroon klo 6:deks), se on aika raskasta kyllä... tai pitkät (t)yövuorot, vaikkapa 12h pe-la välinen yö (+työmatkat) josta ei juuri lisiä heru.. ja tottakai sulla on heti perään lauantaina pätkävuoro 18-23 josta ei myöskään paljoa lisiä kostu, onnea nukkumiseen ja vapaa-aikaan.. :psmoke:
   
 7. Nighti

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2009
  Viestejä:
  247
  Suosittelen myös tutustumaan tuleviin työtovereihin ja heidän toimintametodeihin myös asiakkaan näkövinkkelistä. Hieman jos olet näpistävinäsi jotain heidän silmien alla ja pistät hitusen painiksi niin saat hyvän kuvan tulevasta työstäsi. Toisaalta kuuluisa termi, juoksukaljat, antanee parhaan kuvan.
   
 8. Tzion Banned

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2007
  Viestejä:
  3 958
  Katse SPR ja iRak osasto....helppoa rahaa. Tosin työhönotossa harjoitetaan sukupuoli syrjintää mutta laitat vaikka muijas sinne ja keskityt opiskeluun.
   
 9. DonX

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2002
  Viestejä:
  375
 10. Pre-cum

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2012
  Viestejä:
  836
  JV-kortin saa nopeampaa ja kyllä silläkin hommalla 500-1000 euroa kuukaudessa tienaa, jos vakituiseksi johonkin pääset. Toki ilta/yö/viikonloppuhommia, mutta ei kai stadissakaan vartijat päivätöitä tee kun kauppakeskuksissa yms.
   
 11. Источник

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2014
  Viestejä:
  1 047
  JV-kortti paljonko sen hinta on?

  Joo toisiaan voisi katsoa niitä JV-korttikouluja tai vartijakouluja että pääsiskö niihin niin et maksais osamaksulla kyseiset kurssit.
   
 12. Pre-cum

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2012
  Viestejä:
  836
  Itse JV-kurssien hinnat vaihtelee aivan älyttömästi aina muutamasta kympistä jopa muutamaan sataseen, vaikka kurssin sisältö on sama. Itse kortti maksoi pari vuotta sitten 40-50 euroa + passikuvat. Ei siellä ovella nyt kuitenkaan kovin kauaa tarvitse pönöttää, että kortti on maksanut itsensä takaisin. Tosin ei siinä nyt mitään kultaakaan vuolla. Hommahan on sitten hyvinkin leppoisaa loppujen lopuksi, jos yhtään osaa jutella erilaisille ihmisille ja omaa jonkinlaista tilanne-älyä ja pelisilmää. Puhumalla pärjää uskomattoman pitkälle hankalienkin asiakkaiden kanssa ja poikii aivan varmasti enemmän töitä kun riehuminen ja asiakkaille vittuilu.
   
 13. Hartzu63 Banned

  Rekisteröitynyt:
  23.09.2013
  Viestejä:
  1 512
  Se on hyvää hommaa. Sitten jos niitten oikeudet laajenevat niin sekin vielä plussaa!
   
 14. Temptationnn

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  283
  Osallistunpa minäkin tähän keskusteluun, koska muutama vuosi sitten kun itse "aloitin" alalla, niin informaatiota ei ainakaan ihan hirveästi ollut tarjolla. Olin itsekin opiskelujen ohella vartioiva nuori sälli, joten osuu oikeastaan yksi yhteen sun kanssa tilanne.

  Itse aloitin 18 vuotiaana ja viihdyin alalla yhteensä sen 3 vuotta, tai tarkemmin sanottuna kolme kesää ja sitten satunnaisia viikonloppukeikkoja siellä täällä.
  1. Oma "urani" alkoi työhakemuksella Turvatiimiin ja ilmeisesti kesätyöntekijäsesonkina vartijoista oli pulaa, koska sain soiton heti seuraavana päivänä ja kutsun työhaastatteluun. Homma lähti ainakin tuolloin sillä, että minut ilmoitettiin firman puolesta vartijakurssille (40h ja 4kk kortti/5 vuotta). Firma kustansi kurssin, jonka myötä myös sitouduin olemaan kesäkuukaudet töissä (aika oli täysin neuvoteltavissa, ei vaadittu mitään tuntimääriä jne.). Kurssin suoritin kevään aikana ollessani 17 ja täytettyäni 18 hain sitten poliisilta kortin. Työt alkoi kesäloman alkaessa, missäs muuallakaan kuin heti pahamaineisessa Itäkeskuksessa :D. Rauhattoman kohteen takia tosin kävi heti tuuri, koska perehdyttäjäksi osui vartija, jonka kanssa olimme kurssilla muutama kuukausi aikaisemmin. Häneltä selvisi, että muutaman päivän päästä alkaa voimankäyttökurssi, jonne hän oli itse menossa. Soitto esimiehelle ja tiedustelua, josko itsekin pääsisin samaiselle kurssille. Pääsin ja viikon kuluttua minulla olikin jo teleskooppipatukka - ja kaasukoulutukset käytynä (kortti toki piti vielä päivittää vastaamaan oikeuksia). Sitten pikakelauksella kesä ohi, tein hommia ahkerasti ja päätin tehdä niitä jatkossakin, myös kesän jälkeen. Tämähän kävi työnantajalle ja sain paikan 60h vartijakurssille, joka on voimassa 5v ilman rajoituksia. Tämän kurssin myötä tuli myös toistaiseksi voimassa oleva työsoppari, aikaisempi oli vain 4kk. 60h vartijakurssi oli luonnollisesti jo palkallinen.

  2. Omien kokemusten perusteella viiden vuoden takaa helppoa, toki tilanne voi olla muuttunut. Itse tosiaan perus salikävijä itsekin, pituutta tosin on keskivertoa enemmän. Ei pitäisi olla koosta kiinni, enemmänkin asenne ja puhelahjat ratkaisee (toki koosta on hyötyä, mutta on niitä pienempiäkin heppuja vartijoina esimerkiksi respassa jne.)

  3. Tuntipalkka riippuu aika monesta tekijästä, esimerkiksi työkohteesta. Alussa on toki harjoittelijapalkka, joka määräytyy TES mukaan ja on taso 1. Myöhemmin jos jatkaa hommia, niin nousee tasolle 2/3/4 riippuen työkohteesta ja koulutuksista. Esimerkiksi jos käy vielä järjestyksenvalvojakoulutuksen, niin on mahdollista toimia jljv esim. julkisissa kulkuvälineissä, kauppakeskuksissa jne. Omana aikanani näiden palkkataso oli ensin 3 ja myöhemmin nousi 4. Itse rautatieasemalla toimiessani puhuin palkkaluokakseni tason 4, vaikka loppujenlopuksi tein enemmän hommia ihan jossakin muualla. Rautatieasemalla oli myös vartija-statuksella toimivia, niitä joista on nämä realitysarjatkin tehty. Jo pelkästään sellaisessa hommassa työskentelevänä tienaa mielestäni ihan hyvin opiskelijalle - vain yhdellä vkl vuorolla (yhteensä 22h) eli pe-la ja la-su paketilla napsahti silloin n. 340e tilille. Toki töitä oli noin yleisesti tarjolla enemmän kuin olisi kerennyt tekemään, eli kyllä tässä hommassa toimeen tulee opiskelun ohessa hyvinkin.

  4. Tämä on vähän myös tuurista kiinni, riippuen firman paikoista jne. Kaupoissa ei ole kovin hohdokasta, Turvatiimillä oli aikanaan kaikki lidlit. Melko ankeeta hommaa seisoskella 12h vuoroja pällistelemässä narkkeja ja holisteja Sörkän Lidlissä. Alkot oli silloin myös tiimillä ja ne oli yllättävän lepposia ja mukavia paikkoja. Toki sielläkin tylsistyi, kun tekemistä ei juurikaan ollut.

  Sitten toki vastapainona esimerkiksi rautatieasema, jossa hommia joutui paiskimaan jokaisessa vuorossa enemmän tai vähemmän. Useita kiinniottoja kuitenkin vuoron aikana, jotka pahimmassa tapauksessa osuvat kaikki omalle kohdalle. Tappelut ja välienselvittelyt myös jokavuoroisia, niitä sai sitten selvitellä. Toki vastapainona, niin alueella on myös aina poliiseja, joten apua oli kyllä aina saatavilla, mikäli jotakin isompaa kärhämää sattui. Joka tapauksessa, rautatieasema ei ehkä ole ihanteellisin paikka, jos miettii palkkausta ja työn vaativuutta. Vaatii jo jonkin verran ammattitaitoa, ettei heti mene pieleen. Minun aikanani ei tosin asemalle laitettu sentään ihan ensimmäiseksi tehtäväksi.

  Oma suosikkini oli kuitenkin ehdottomasti sairaalavartiointi, joka on tosin myös omalla tavallaan vaativaa, eikä sairaaloihin varsinkaan laiteta vasta-aloittaneita sällejä. Itse pääsin vasta suoritettuani myös 60h kurssin. Työvuorot olivat oikeastaan kaikki mielenkiintoisia ja työkaverit mukavia sairaalan puolelta. Tämäkin riippuu sairaalasta, itse kerkesin toimimaan Puolarmetsässä Espoossa ja Hyvinkään keskussairaalassa. Puolarmetsässä ei oikeastaan ollut tapahtumia juuri ollenkaan, lähinnä sairaalan kiertelyä ja paskaa jauhatessa hoitsujen/lääkäreiden/potilaiden kanssa. Lepo-osastohan se on, joten mitäpä siellä sattuisi. Asiakaspalvelua siis enimmäkseen.

  Sen sijaan Hyvinkäällä meininki oli jo ihan toisenlainen, koska kyseessä on päivystävä sairaala. Potilaita oli näin ollen aivan laidasta laitaan ja tapahtumia riitti yön tunneilla mukavasti, kun kännistä ja sekoilevaa kansaa roudattiin ambulanssilla/poliisin kyydillä ensihoitoon. Siellä olinkin aina vastaanottamassa potilaita yhdessä hoitajien kanssa, jotka ei oletettavasti itse ole kovinkaan puolustuskykyisiä (pienet hoitsunaiset). Kuten voi arvata, kaikenlaisten narkkien kanssa siellä joutui välillä painimaankin, kun eivät tietenkään puhetta ymmärrä. Tässä tosin huomiona, että sairaalavartijaan suhtaudutaan todella hyvin verrattuna moniin muihin paikkoihin ja poliisi on pelkästään kiitollinen, jos narkin taltuttamiseen on muitakin henkilöitä kuin partiossa olevat kaksi poliisimiestä tai vastaavasti pari ensihoitajamiestä, joiden ensisijainen tehtävä ei ole "niputtaa" hankalia asiakkaita. Vartija on siis sairaalassa kaikkien kaveri :D. Sairaalassa on tosin muistettava, että työ voi olla todella ankaraa henkisellä tasolla, koska päivystävään sairaalaan tuodaan pahannäköisiäkin potilaita kolareista jne, myös kuolleita, jotka lääkäri vasta virallisesti toteaa kuolleiksi. Niinpä itsekin muutaman kerran joutunut näkemään osissa tulleen potilaan. Työkavereiden kertomukset vaihdelleet myös päähänammutuista, junan alle jääneistä jne. Pitää varautua näkemään oikeastaan kaiken, onpa kuulemma muutama vartija mennyt tilanteista täysin shokkiinkin ja "seonnut".

  Sairaaloista pidin kuitenkin eniten, koska se opetti nuorta pojankloppia todella paljon. Näki ja koki paljon asioita, joita ei normaalissa elämässä ikinä kohtaisi. Henkisesti kuitenkin raskasta, ei sovi kaikille.

  Anyways, pitkä sepustus ja toivottavasti joku jaksoi lukea/oli apua =)!
   
 15. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 299
  Helsingissä kannattaa ehdottomasti opetella MMA liikkeet standing guljotine ja armbar. Roice Greisien videot kannattaa myös opetella ulkoa, on nimittäin yksi parhaista. Kun osaa tekniikat, ei tarvitse käyttää voimaa. Kaasua tottakai aina mahdollisimman paljon myös mutta aina sitä ei saa esille tarpeekai nopeasti. Mutta ei mitään turhia egobuustailuja tai vahingoittamisia!

  [​IMG]
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti