Varsijousiharrastus - Harrastajia murossa?

Viestiketju alueella 'Urheilu' , aloittaja Matti Niemelä, 11.03.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Matti Niemelä

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2004
  Viestejä:
  1 736
  Katsottuani erään myyttejä murtavan televisiosarjan jakson, missä äijät ampuilivat varsijousella, iski joskus jo teini-iässä iskenyt varsijousi-innostus taas kuin tuhat volttia. Moni asia vain on muuttunut sitten viimekerran, tälläkertaa on a) ikää (22) b) rahaa (opiskelijabudjetti, mutta satasia irtoaa) c) mahdollisuus harrastaa (toivottavasti).

  Riihimäellä Hämeen ammattikorkeakoulun (koulu jossa opiskelen) kellarissa on jousiammuntarata. Vielä ei ole tietoa onko siellä lupa ampua varsijousella, mutta olettaen että tavan jousi ja varsijousi ei toisistaan eroa niin ettei varsijousta siellä voisi käyttää, luulen että itse harrastuspaikka olisi ongelmavapaa osa-alue harrastuksen aloittamisessa. Matkaakin sinne on huimat 5 min kävellen. Osaako joku kokemuksesta kertoa miten, milloin ja millä radalla voi harrastaa ammuntaa?

  Ja mikä tässä harrastusessa nyt kiehtoo on se, että verrattuna ampuma-aseharrastukseen, jossa jokainen aseella ammuttu laukaus maksaa rahaa, on tämä käytännössä ilmaista (riippuen miten nuo nuolet kestää käyttöä). Varsijousen omistamiseen tai kuljettamiseen ei Suomessa tarvi minkäänasteen lupia, vain täysi-ikäisyyden. Eli ei senkään puolesta olisi mitään ongelmia. Harmi vain, että metsästys on kielletty :(

  Varsijouseksi mietin Hortonin Exporeria. Hintaa on pelkällä jousella 399 euroa. Mitä tuon lisäksi tulisi ostaa roipetta? Olettaisin, että ehdottomasti kantolaukku (40e?), lisää nuolia (~20e?) jänne- ja raililubriganttia (~20e?).. Mitä muuta? Eli tuolla jousella aloitus olisi 500e paikkeilla?

  Minua kiinnostaisi kuulla kaikesta mitä harrastuksen aloittamista harkitsevan tulisi tietää. Ehdottomasti siis alaa harrastaneilta, ei MUTUja, jooko pliis ;)

  [signature]AMD Athlon64 X2 3800+ | CNPS 9500 LED | EPoX EP-9NDA3i | 3 GB DDR400 | Asus X850XT AGP | VF700-CU | X-Fi XM
  [ Sotavasara.net ] Suomen suurin miniatyyripelikeskustelu!
  [ Pienoismallit.net ] Keskustelua pienoismalleista kaikentasoisille ja -ikäisille!
  [/signature]
   
 2. Kyllä tää menee muduks siinä mielessä että on toisen käden tietoa useamman vuoden takaa...
  Siis kaverini jolla on metsästyskortti kertoi että jousella saa metsästää samaa riistaa kuin haulikolla. Kertoi myös että jousella saa saman verran riistaa vuodessa kuin haulikolla viikonlopussa.

  Edittii: Juuh, allaolevaan viitaten sotkin taljajousen ja varsijousen.

  [Edited by: Hijodelaluna on 11.3.2006 21:53][signature]Maanantaina olen impressionisti, lauantaina surrealisti[/signature]
   
 3. Kof3

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  482


  [signature][¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯]
  |[mark green]Leipää ja sirkushubeja.[/mark]
  ··??(¯)(¯¯¯¯)(¯¯¯¯¯¯¯)(¯¯¯¯)(¯)??··[/signature]
   
 4. Matti Niemelä

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2004
  Viestejä:
  1 736
  Muutaman soiton jälkeen tuli selville ettei noita Hortonin jalkajousia pysty voimansuhteen säätämään juur lainkaan. Paikalliset jousiampujat sanoivat että noilla voimilla ritsa on yksinkertaisesti liian tehokas etenkin 18m sisähallissa, ja ehkä 30m matkalla myös minkä voi ampua koko hallin pituudelta. Sen verran kertoivat paikalliset myös hyvää vinkkiä, että hiilikuitunuolet yksinkertasesti palaa kitkasta tauluihin kiinni, eikä ne ole sieltä tulossa pois, ei sitten millään. Eli alumiini olisi päivän sana.

  Onko näin ettei ketään murottaja ole tuommoisilla temppuillut ja osaisi kertoa miten nuo nyt ihan oikeasti pelaa tauluammunnassa? [signature]AMD Athlon64 X2 3800+ | CNPS 9500 LED | EPoX EP-9NDA3i | 3 GB DDR400 | Asus X850XT AGP | VF700-CU | X-Fi XM
  [ Sotavasara.net ] Suomen suurin miniatyyripelikeskustelu!
  [ Pienoismallit.net ] Keskustelua pienoismalleista kaikentasoisille ja -ikäisille!
  [/signature]
   
 5. teppemies

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2005
  Viestejä:
  3 804
  Mikäs ero niillä on? Minä kovasti elin siinä uskossa, että ne on yks ja sama härveli.
   
 6. Nemesis77

  Rekisteröitynyt:
  18.12.2000
  Viestejä:
  185
  Meiltä (noh, kai se on minun ja veljen yhteinen) löytyy varsijousi :). Oikein kiikaritähtäimellä (vapise Mad Max!). Ei vain ole muutamaan vuoteen tullut sillä ammuttua. Kyllä siinä nuolessa on melkoisesti iskuvoimaa. Ammuimme yhden nuolen noin 15 vuotta sitten kantoon mökillä, ja siinä se on vieläkin kun ei sitä saanut irti.[signature][/signature]
   
 7. Ares

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2001
  Viestejä:
  124
  ""Taljajousen tunnistat siitä, että jousen molemmissa päissä on väkipyörät, jotka helpottavat jousen jännittämistä, mutta laukaistaessa lisäävät merkittävästi nuolen lähtönopeutta. Suuren tehonsa ansiosta taljajousi soveltuu myös metsästyskäyttöön.""

  [​IMG]  [Edited by: Ares on 14.3.2006 11:06][signature]Read my lips..[/signature]
   
 8. consigliere

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2001
  Viestejä:
  2 110
  Aiheeseen sen kummemmin puuttumatta niin aika ovelaa, että varsijousen kantamiseen/omistamiseen ei tarvitse mitään lupia. No ihan hyvä siis sinänsä, ettei kaikkea ole tehty luvanvaraiseksi, mutta kyllä minä ennemmin pelkäisin sekopäätä joka tähtäilee 20 metrin päästä varsijousella kuin että saman matkan päästä pistoolilla.

  Itse harrastin joskus aikoja sitten jousiammuntaa (ihan tavallisella jousella siis) ja siellä samalla radalla pari sälliä käytti noita varsijousia. Olihan ne aika vaikuttavan tuntuisia vehkeitä.[signature]122 pistettä.[/signature]
   
 9. adcreep

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2004
  Viestejä:
  100
  Itseasiassa taljajousi ja varsijousi ovat hieman ""eritasoisia"" käsitteitä. Varsijousihan on nimensä mukaisesti ""varrellinen"" jousi, jossa jousen saa lukittua jännitykseen, ja taljajousi puolestaan jousi, jossa jänne kiertää jousen päissä olevien soikioin muotoisten kiekkojen kautta.

  Nämä kiekot saavat aikaan sen, että jousi on aluksi vaikea jännittää, mutta vedon lopussa vastus kevenee huomattavasti. Tällä saavutetaan perinteisellä jousella ammuttaessa se, että jousta on helpompi pitää jännityksessä tähtäämisen ajan, ja toisaalta se, että nuoli lähtee ""pehmeämmin"" liikkeelle, eli jousen voima kiihtyy loppua kohti (päinvastoin kuin esim. vastakaarijousella, jossa suurin voima kohdistuu nuoleen heti jänteestä irroittamisen jälkeen).

  Enivei, varsijousi voi olla myös taljajousi (vaikka yleensä pelkällä termillä ""taljajousi"" tarkoitetaan normaalia jousta) esim. http://www.parkerbows.com/safariclassic.html#.

  Varsijousella ei tosiaan saa Suomessa metsästää, mutta metsästysvarsijousia myydään kyllä. Jos meinaat ampua pelkästään tauluun, niin tarkkuusammuntaan tarkoitettu varsijousi on paljon parempi; metsästysvarsijousissa on helvetillinen teho (jopa 150 paunaa), niitä saa repiä sormet verillä vireeseen, ja nuolta et saa suorana taulusta irti edes nuolipihdeillä. Tietysti jos haluat brutaalimman fiiliksen ampumiseen, niin sun täysyy miettiä joku fiksu kompromissi; tauluammuntaan tarkoitetut varsijouset on aika kliinisiä ja tylsiä laitteita IMHO.

  Ite olen ampunut perinteisellä jousella about 18 vuotta... ekat pari vuotta ~40 paunaisella Pearsonin taljajousella, seuraavat 8 vuotta 60 paunaisella Legendin taljalla... tuossa jälkimmäisessä oli mukana jo vastapaino, äänenvaimennin, yksinkertainen tähtäin ja jousitettu nuolihylly. Kyllästyin jousen painoon ja härvelimäisyyteen vaikka se helvetin tarkka olikin, ja kun lisävarusteiden karsiminenkaan ei tuottanut haluamaani fiilistä jouseen, vaihdoin hyvin pelkistettyyn n 45-50 paunaiseen puiseen vastakaarijouseen jolla olen nyt harrastanut lähinnä maasto-vaistoammuntaa about 8 vuotta. Aika monella jousiammuntaa harrastavalla kaverilla olen huomannut samansuuntaista kehitystä; jousi on kuitenkin jo lähtökohtaisesti alkeellinen ase, joten hirvittävän tekniseksi menevästä jousiammunnasta saattaa kadota mielekkyys jossain vaiheessa.

  Edit: kappas, souldrinker ehtikin jo selittää tämän...

  [Edited by: adcreep on 14.3.2006 11:35]
   
 10. Siis kyllä noi ihan tappovehkeitä ovat. Tietääkseni eivät vaadi minkäänlaisia lupia, eli jouskarillakin saa ruveta ammuskelemaan vaan jos huvittaa?

  ps. Taljajousi on kurko ja hieno peli, hienompi kuin varsijousi. Katsokaa leffa syvä joki tms ;)[signature][size=[/signature]
   
 11. JmJ

  Rekisteröitynyt:
  13.02.2000
  Viestejä:
  199
  Tuli ostettua tuollainen Zhaoshi Black Python http://www.teraasekeskus.com/tuotteet.asp?osasto=zhaoshi&lan=eng taljavarsijousi viime keväänä. Ei niin kaksinen mutta suhteellisen tehokas (300 fps) ja tarkka.

  Tuolla on tullut ammuttua ulkona lähinnä vaahtomuovipatjasta kyhättyyn tauluun. Tehoa on sen verran että nuolia menee. Jos nuoli nimittäin osuu vähänkin johonkin kovempaan on se solmussa. Näin ainakin alumiininuolilla. Tarkoitus olisi tilata savenmaalta tuohon ensi kesäksi lasikuitunuolia...

  Tarkkuus on tuolla sellainen että 30m ampuu ~30cm kasaan. 60m osuu vielä hätäisesti metriseen tauluun. Lähempää tietysti vielä paremmin.

  Vaarallinen vekotinhan tuo sinänsä on. Nuolet läpäisee aika hyvin tavaraa. Jos satut kokeilemaan tuolla esim. puun kylkeen niin kyllä saat kaivaa nuolen jollain tuolta ulos, vetämällä ei ehjänä lähde (testattu on).

  Hauskaa puuhaahan tuolla ampuminen on...

  Tästä oli täällä Murossa jo aikaisemmin aika paljon keskustelua (jota ei haku kyllä enään löytänyt). [signature]- JmJ -
  Jyväskylä/Korpilahti
  [/signature]
   
 12. JMK

  Rekisteröitynyt:
  14.11.2002
  Viestejä:
  25
  Osaako joku (Karpela?) sanoa että miksi tuolla varsijousella ei saa metsästää?
  Luulisi sen olevan parempi, ja turvallisempi, kuin tavallinen taljajousi.[signature]Bruce Lee Kick ass[/signature]
   
 13. Fat.abo

  Rekisteröitynyt:
  29.10.2004
  Viestejä:
  13
 14. adcreep

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2004
  Viestejä:
  100
  Suomessa on vähän antiikkinen metsästyslaki muutenkin jousimetsästyksen osalta. Täällä jousi rinnastetaan about haulikkoon, kun taas muualla maailmassa jousella metsästetään kaikkea majavista norsuihin.

  Karpelan kannan asiaan tietää jo kysymättäkäin: Asia on kyllä otettu suuressa valiokunnassa esille, ja olen lukuisia asiantuntijoita kuullut, enkä halua tässä vaiheessa puuttua normaaliin käytäntöön, ja on selvää että asiaa on jatkossa tutkittava, ja uskon että tulemme päätymään lopputulokseen joka on oikeudenmukainen kaikkien osapuolten kannalta. Tulemme tarkistamaan lainsäädäntöä varsinkin pienriistan metsästämistä koskevissa kysymyksissä mahdollisesti tulevaisuudessa suuntaan, joka on linjassa muun metsästyslainsäädännön kanssa ja ajan hengen mukainen... blaablaa...
   
 15. kebek

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2003
  Viestejä:
  755
  Muranen ampui varsijousella naapurissa asuvan pariskunnan mikä on sinänsä käsittämätöntä koska hänellä oli myös RK jolla sitten ampui postinjakajan.
   
 16. piibii

  Rekisteröitynyt:
  13.11.2001
  Viestejä:
  393
  Chu-ko-nua olisi kyllä jännä päästä kokeilemaan.

  [​IMG][signature][/signature]
   
 17. JMK

  Rekisteröitynyt:
  14.11.2002
  Viestejä:
  25
  Tätä juuri tarkoitan, ei saa ampua eläimiä syödäkseen mutta kuka vain saa ampua posteljoonia.
  Eli tuo haulikko-rinnastus ei oikein osu, joka vaatii kortin ja luvat ym.
  Yli 20(?) paunaisille jousille aseenkantolupa ja eikun hirvimetsälle.
  Saisi city-sudetkin hiljaisesti kyytiä.

  Ps. Mitäköhän Muraselle kuuluu?[signature]Bruce Lee Kick ass[/signature]
   
 18. Ares

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2001
  Viestejä:
  124
  Atlatl on miehekkäämpi ase, vaikkei olekaan jousi.
  [signature]Read my lips..[/signature]
   
 19. adcreep

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2004
  Viestejä:
  100
  Joo, se on jännä ettei varsijousella saa metsästää, kun kuitenkin metsästykortin haltija saa suht. helposti luvat haulikkoon... Outoa sinäänsä, että selkeästi metsästyskäyttöön tarkoitettuja varsijousia saa kuitenkin myydä.

  Tarkoitin muuten, että jousi rinnastetaan haulikkoon metsästyksen näkökulmasta; suurinpiirtein samoja eläimiä niillä saa Suomessa metsästää. 20 paunaisella ei tosin saa metsästää mitään; nykyinen raja on 40 paunaa. Jousen luvanvaraisuus on vähän kinkkisempi juttu siinä mielessä, että yli 40 paunainen vastakaarijousi kun on suht. helppoa rakentaa itse.

  City-susiin liittyen; ainakin Helsingin suunnassa jousimetsästäjiä on pyydetty apuun liian suurien jäniskantojen harventamisessa. Tuliaseella kun ei saa metsästää alle 300 metrin etäisyydellä pihapiiristä, eli kaupungissa käytännössä ei ollenkaan.

  Edit: ...ttu ihme typoja

  [Edited by: adcreep on 14.3.2006 14:15]
   
 20. Eikö tossa jousella/varsijousella metsästettäessä tule noissa lakipykälissä vastaan se että ne aiheuttavat aika kovia kärsimyksiä eläimelle ja sentakia niillä ei saa metsästä? Haulikolla kun lasauttaa niin siinä räjähtää puolet elämestä kerralla ja peli on selvä, ei jää kitumaan, nuolilla on eri juttu. Muistelisin tämmöstä mutta voin olla väärässä.[signature][size=[/signature]
   
 21. Ares

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2001
  Viestejä:
  124
  Onko tuo nyt ihan varmasti faktaa? On olemassa laki joka kieltää eläimen ampumisen alle 150 metrin etäisyydeltä rakennuksesta jossa asutaan, ilman omistajan lupaa. Metsästysasetuksessa puhutaan myös ampumisesta jousiaseiden kohdalla, joten ei pitäisi olla mitään syytä olettaa että kielto koskisi vain tuliaseita.[signature]Read my lips..[/signature]
   
 22. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
  Sillä ei saa metsästää, koska:

  1 se on kielletty
  2 se on äänetön
  3 se on tarkka
  4 se siis mahdollistaa helpon salametsästyksen
  5 se olisi pelottavaa marjastajamummojen mielestä, jos puuhun pään viereen iskeytyisi 12 tuuman rautanaula.
  [signature]Tiede on tapa oppia elämään epävarmuuden kanssa.[/signature]
   
 23. consigliere

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2001
  Viestejä:
  2 110
  Itse epäilen, että noita jousimetsästäjiä on pyydetty apuun ihan muista syistä. Se olisi hätäkeskus samantien tukossa, kun alettaisiin ammuskelemaan haulikoilla jäniksiä esim. jossain Mellunmäessä (tai itse asiassa jos oltaisiin Mellunmäessä niin sieltä alkaisi asukkaat ammuskelemaan takaisin ja metsästäjien henki vaarantuisi :D). Ja yksi syy miksi ollaan valittu jousimetsästäjiä on varmaan sekin, että tuo on kuitenkin vähän ympäristöystävällisempi ratkaisu ja onhan se ihan ""cooliakin"".


  [Edited by: consigliere on 14.3.2006 14:42][signature]122 pistettä.[/signature]
   
 24. JMK

  Rekisteröitynyt:
  14.11.2002
  Viestejä:
  25
  Eroaa tavallisesta jousesta miten?

  Ja Marshal, en itse metsästä millään mutta en ole kyllä nähnyt haulikolla ammuttuja puolikkaita eläimiäkään.
  [signature]Bruce Lee Kick ass[/signature]
   
 25. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
  No, sitten kun metsästäjä on aikansa kykkinyt eikä ole saanut mitään, hän voi jättää varsijousen vireeseen ja laittaa jonkun ansalangan, että eläin ampuisi itse itsensä.[signature]Tiede on tapa oppia elämään epävarmuuden kanssa.[/signature]
   
 26. JMK

  Rekisteröitynyt:
  14.11.2002
  Viestejä:
  25
  Kai tuohon olisi helpompikin konsti kuin jättää 500 euron asetta metsään lojumaan.[signature]Bruce Lee Kick ass[/signature]
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti