Vapautus asepalveluksesta?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja tsZ^, 17.01.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. eesau

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2001
  Viestejä:
  527
  No ei sillä ole merkitystä miten moni "joutuu" C-luokkaan. On aivan satavarmaa, että kun ampuma-aselakiuudistus on parin vuoden sisään käyty täysin loppuun, niin asia on mukana lupaprosessissa.

  Luonnollisesti hommassa on jokin harkinnanvara. Jos saa täysvapautuksen armeijasta sen takia, että esim. toinen jalka on tekojalka, niin eihäs se estä tarkkuusammunnan harrastamista. Kun taas jos on saanut vapautuksen esim. "henkisen epävakauden takia", niin tuskin ne poliisisedät lupaprosessia enää jatkavat.

  Lisäksi tiedän ehdotetun, että jokainen joka hakee lupaa ampuma-aseeseen, joutuisi automaattisesti ITSE antamaan luvan omien terveystietojensa tarkastamiseen. Ts. antamaan luvan esim. katsoa Kelan lääkekorvaukset läpi ym. vastaavaa...
   
 2. MKK

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2001
  Viestejä:
  22
  Minkalaista palkkaa sitä siviilipalveluksessa saa?
   
 3. ju1ce

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2007
  Viestejä:
  846
  Päivärahat samat (4,40-10,20e). Lisäksi asunto- ja ruokaetu. Jos palveluspaikka ei tarjoa ruokaa tai asuntoa, maksetaan vuokra ja/tai ruokaraha 12,00 euroa/pvä. Siinäpä se pähkinänkuoressa. Ei kyllä siltikään rikastumaan pääse.
   
 4. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 468
  ellei sit tee jotain muutaman tunnin iltatyötä tai viikonlopputyötä lisäksi.
   
 5. CoooL

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2001
  Viestejä:
  151
  Varmaankin sellaisten luvat evätään jatkossakin, joiden diagnoosi ja sairauskertomus viittaa itsetuhoiseen tai muuten väkivaltaiseen käytökseen tai on diagnosoitu vakava mielenterveyden sairaus kuten skitsofrenia. Uskoisin, että kohtuullisen harvalla asepalveluksesta vapautuksen saavalla on sellaista diagnoosia, valtaosahan vapautetaan sopeutumishäiriöiden yms. lievien syiden takia.

  Pelkkä joskus saatu mielenterveysdiagnoosi tuskin tulee lupaa automaattisesti estämään jatkossakaan, sillä kriteerit tulevat koskemaan tasavertaisesti myös olemassa olevia lupia. En usko, että aseita lähdetään hakemaan pois melkoiselta osalta kansasta.
   
 6. ju1ce

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2007
  Viestejä:
  846
  Se taas ei liity siviilipalvelukseen millään tavalla, paitsi tietysti siten, että työpalvelusta ei ole 24 tuntia vuorokaudessa.
   
 7. Hanzamann

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2002
  Viestejä:
  384
  Itseäni jaksaa mietityttää suuresti, kuinka nämä nuoret miehet tänä päivänä jaksavat käydä töissä.
  Sielläkinhän saattaa olla vittumaisia pomoja ketkä käskevät tekemään sellaisia hommia mitkä ei omasta mielestä ole kivoja.
  Silti tuota armeijasta sluibaamista perustellaan juuri esim. työnteolla ja sillä, että se on aivotonta toisten käskyjen tottelemista.
   
 8. Betelius

  Rekisteröitynyt:
  06.12.2002
  Viestejä:
  112
  Entinen naapurini oli vuosia erään suurehkon suomalaisen IT-alan firman toimitusjohtajana. Hän sanoi, että virallisestihan armeijatausta ei saa vaikuttaa rekrytointipäätökseen, mutta - näin naapureiden kesken - kyllä hän suosii selkeästi armeijan käyneitä. Sivareita ja C-lusmuja hän ei pitänyt oikein minään. Rekrytoinnista vastaavan oma armeijatausta ja arvomaailma voi varmasti vaikuttaa paljonkin rekrypäätökseen monessakin työpaikassa, vaikka ei sitä tietysti ääneen sanota.
   
 9. Valtakunnanihmettelijä

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2009
  Viestejä:
  58
  Ihmiset käyvät töissä ansaitakseen rahaa.

  Siviilipalvelus on pakkotyörangaistus siitä, ettei halua alistua sukupuolirasismiin, eli uhraamaan omaa turvallisuuttaan ja/tai tappamaan muiden, tärkeämmäksi ihmisarvoltaan sekä elämältään luokiteltujen ihmisten puolesta. Siviilipakkotyöstä saa 4-10 euroa päivältä. Sama ihminen saa palkkatöistä 70 - 200 euroa päivältä.

  Vittumaisen pomon osuessa kohdalle voi aina nostaa kytkintä toisin kuin pakkotyössä. Pakkotyöhön tuomittu vanki ei voi poistua vapaaehtoisesti työnsä äärestä, eikä tälle niin ollen tarvitse maksaa tosiasiallista palkkaakaan, minkä vuoksi juurikin sitä ei sitten myöskään makseta. Myöskään pomolla ei ole tarvetta olla asiallinen, koska pakkotyöhön tuomittu vanki ei voi poistua työnsä äärestä vapaaehtoisesti. Sama pätee armeijaan. Varusmiehet eivät voi vapaaehtoisesti poistua työstään tai jättää tottelematta, sillä muuten heidät nakataan vankilaan ja tuomitaan sakkoihin. Koska varusmiehiä/sivareita ei tarvitse kohdella ihmisinä, heitä ei myöskään kohdella ihmisinä, koska sillä tavoin pääsee helpommalla sekä halvemmalla.

  Koska nuoret miehet käyvät töissä, pomo ei ole riittävän vittumainen, eikä hommat ole riittävän epäkivoja suhteessa saatuun rahalliseen korvaukseen. Oikeissa töissä pomolla on paine olla asiallinen ja palkan juosta, koska muuten osaaja vaihtaa firmaa. Kun osaajat poistuvat, firman omistajat hermostuvat ja antavat pomolle kenkää.

  Tässä pääasialliset syyt. Ei tarvitse enää ihmetellä.
   
 10. nkossu

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2008
  Viestejä:
  2 800
  Ok itselle ekat 8 viikkoa oli hieno kokemus, just kaikki jännitys ja erilainen maailma ja urheilu kaikki sen jälkeen oli yhtä elämän hukkaa. Oisin voinut käyttää sen puoli vuotta 1000x paremmin. Turhaa oli siellä 6 vikaa kuukautta mutta ekat pari oli ehdottamasti kokemus.

  Paras olisi jos huijattaisiin että joutusi olemaan vuoden mutta oikeasti olisikin pari kk. Silloin saisi kaiken irti armeijasta eikä turhaan tuhlaisi elämää siellä sen jälkeen kun järkevä toiminta loppuu.

  edit: saahan siellä johtaja koulutuksen.
   
 11. Laniitti

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2001
  Viestejä:
  724
  Itse mietin jokunen vuosi sitten aivan samaa asiaa. Sitten tuli oltua pari vuotta sitten saksassa vaihdossa, jossa tutustuin muutamaan saksalaiseen. Saksassakin on käytössä yleinen asevelvollisuus mutta käytännössä alle 10% miehistä sen suorittaa. Armeijan käyminen siinä maassa on kaikkea muuta kuin muotia, sen sijaan siviilipalveluksen suorittaa yli puolet miehistä ja huomattava osa vapautetaan muuten vain. Monet henkilöistä joihin tutustuin, sanoivat vain etteivät yksinkertaisesti halua mennä armeijaan.

  Eivät ne saksalaiset nuoret siitä huolimatta vaikuttaneet yhtään sen kummemmilta kuin suomalaiset saman ikäiset. Eli täten tuli ainakin kumottua se myytti, että armeijaa käymättömät mukamas olisivat vässyköitä, joista ei ole missään elämän tilanteessa yhtään mihinkään. Sama koski muitakin eri maista kotoisin olevia miespuolisia henkilöitä, joihin tutustuin vaihdossa ja joista oikeastaan hyvin harvat olivat käyneet armeijan, poislukien tietenkin suomalaiset. Niin ja itse siis olen käynyt armeijan ja palvellut 362 vuorokautta jos joku sitä ihmettelee.

  Edit: Niin ja ottamalla huomioon suomen geopoliittisesti huonon sijainnin, jollaista ei ole yhdelläkään muulla länsimaalla. Tämä huomioiden katson että yleisestä asevelvollisuudesta luopuminen ja siirtyminen näin harvaan asutussa ja laaja-pinta-alaisessa Suomessa ammattiarmeijaan, ei yksinkertaiseti ole vaihtoehto. Myönnettäköön että geopoliittiselta kannalta Suomi on kieltämättä yksi paskimmista länsimaaksi luokiteltavista valtioista.
   
  Viimeksi muokattu: 29.07.2010
 12. mailbag

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2005
  Viestejä:
  5 404
  Vapautus pitäis tosiaan koittaa hommata mutta en tiedä onnistuuko tuolla polvella vai joutuuko mennä paperimieheksi tai vastaavaksi hukkaamaan hyvää aikaa. Ristiside korjattu eikä oikein parane että pystyisi kunnolla juoksemaankaan.
   
 13. Dome

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  2 683
  Siis tämä on just se asia mitä ihmettelen. Kaikki nämä armeijasta vapautusta hakevat ovat juuri näitä. "Mutku emmä haluu". Mitä ihmettä nämä kaverit tekevät, jos pomo määrää töissä jonkun vittumaisen projektin vaikka seuraavaksi 3kk:ksi. Otetaanko siinä lopputili ihan vaan sen takia, että yritetään työntää jotain paskahommaa, kun "emmä haluu sellasta tehä".

  Tuossa joku mainitsi myös, että intissä ei opi yhtään mitään. Kyllä siellä oppii paljonkin asioita, jos vaan vähänkään viittii keskittyä. Onko kaikki nämä "intissä ei opi mitään" tyypit edes käynyt armeijaa, vai onko kaikki pelkkien juttujen perusteella väännettyjä teorioita?

  Mitä ylipäänsä pidetään oppimisena? Voiko jotenkin määrät mitkä asiat on oppimisen arvoisia? Tietysti ihmisiä kiinnostaa eri asiat, mutta intissä oppii varmasti sellasia asioita mitä ei muualla opeteta. Kyllä mä ainakin arvostin niitä taitoja mitä siellä harjoteltiin esim leirinpystyttämisessä ja ylläpitämisessä. Jollekin tämä saattaa olla ihan mitäänsanomaton juttu, eikä vois vähempää kiinnostaa, mutta silti.
  Esikunnan rakentamisessa pääsi myös erilaisten yhteyksien ja verkkojen rakentamisen kanssa pelaamaan ja oppimaan paljon uutta. Toisille taas tämmönen tieto on yhtä tyhjän kanssa.

  Kyllähän siellä tehdään paljon turhaakin ja välillä tekis mieli vaan haistattaa vitut ja lähteä kävelemään. Kaikki nyt vaan ei aina oo yhtä ruusuilla tanssimista. Ei edes siviilissä.
   
  Viimeksi muokattu: 29.07.2010
 14. CoooL

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2001
  Viestejä:
  151
  Eihän tuollaista myyttiä ole viljellyt kuin ehkä puolustusvoimien henkilöstö, jonka elanto on kiinni yleisestä asevelvollisuudesta ja maakuntien varuskunnista, ja lisäksi myös se tietty aines, jolle armeijan käyminen on elämän suurin saavutus.

  Normaalit ihmiset ymmärtävät tuollaisen myytin huuhaaksi ihan alusta alkaen.

  Nyt kuitenkin näyttää siltä, että yleinen asevelvollisuus on jo käytännössä päättynyt (sikäli kun armeijasta saa vapautuksen hyvin helposti) ja päättyy pian myös paperilla:

  Selvitysmies: Armeija kouluttaa liikaa sotilaita - HS.fi - Politiikka
   
 15. PC

  Rekisteröitynyt:
  24.07.2006
  Viestejä:
  397
  ......
   
  Viimeksi muokattu: 05.03.2011
 16. asfdd

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2008
  Viestejä:
  191
  En ymmärrä vertausta. Töistä saadaan elanto ja sinne ollaan haettu, armeijassa ei.
   
 17. Dome

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  2 683
  Pointti olikin siinä, kun isolla osalla perustelu on se, että ei vaan halua mennä inttiin. Tehäänkö sitten muittenkin ei niin kivojen juttujen kanssa samanlainen rumba, että niistä päästäisiin luistamaan.
   
 18. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  No joo, oppihan siellä asioita:
  - Rynkyn purkaminen ja kasaaminen silmät kiinni
  - Sängyn petaaminen niin, että kuviot on suorassa
  - Kaapin järjestäminen niin, että se näyttää päälle päin "hyvältä"
  - Työtehtävien välttely
  - Erinäiset arvomerkit

  Noista voi toki pohtia onko niistä hyötyä muualla kuin armeijassa. Suunnilleen loput osasin jo ennen armeijaa tai ne vähät mitä jää yli olisi voinut opettaa 8 tunnin kurssin aikana.
   
 19. nkossu

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2008
  Viestejä:
  2 800
  Nimimerkilla "PC" =D lol
   
 20. Dome

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  2 683
  Nää sun mainitsemat asiat meneekin juuri noihin ns. turhiin asioihin. Meinaatko että esimerkiksi sängyn petaamisen ja kaapin hyvältä näyttämisen ainut tarkoitus on nuo edellä mainitut?

  En nyt ihmettele tuota rynkyn purkamista, jos koulutetaan sodan-ajan joukkoja. Sehän sen intin pääasiallinen tehtävä taitaa olla?
   
 21. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  No eiköhän niissä ole tarkoituksena lähinnä aiheuttaa vitutusta varusmiehissä, kun ei voida kuitenkaan täysimittaisesti oikean sodan aiheuttamaa vitutusta ja stressiä simuloida.


  Olettaisin kuitenkin, että kun joku sanoi ettei intissä opi mitään, niin tarkoitti ettei opi mitään siviilissä hyödyllistä. Ja tuon opetteluun nyt meni se tunti tai kaksi, joten aika epätehokasta tuo "opiskelu" intissä. Tosin niinhän se on käsittääkseni esim. kauppaoppilaitoksessakin.
   
 22. Dome

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  2 683
  Eiköhän ne oo osana sitä järjestystä ja kuria mitä siellä kassulla yritetään ylläpitää, että homma pysyy jotenkin edes kasassa.
   
 23. Grez

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 173
  Ai olet sitä mieltä, että siinä on esim. kassun yleisen järjestyksen kannalta hirveästi merkitystä onko sängyissä kuviot suorassa verrattuna siihen että ne olisi muuten vaan siististi pedatut?

  Kummallista sinänsä ettei vastaavaa pikkutarkkuutta noudatettu muissa tehtävissä. Esim. pölyjen pyyhkimisen osalta kyllä tarkistettiin ettei ollut pölyä (järkevää), mutta ei alettu vahtimaan mihin suuntaan sitä moppia oli liikuteltu lattialla (järjetöntä)
   
 24. A.L.T.

  Rekisteröitynyt:
  08.07.2010
  Viestejä:
  7
  Jos joku ottaa, niin sitten ottaa. So what? Ei siihen loppujen lopuksi vaikuta paskan vertaa kävikö tämä joku intin vai ei, ja oliko hänellä siellä kurjaa vai ei.

  Erittele. Jos koulutusta ei rakennettaisi absoluuttisesti yksinkertaisimpien ehdoilla, 90 % voisi opetella kaiken tarvittavan (tai siis nykyisen sisällön) parissa viikossa. Niin no, odottelemista ja ajanhaaskausta siihen ei välttämättä mahtuisi yhtä paljon.

  Eikö olekin hienoa, että vapaassa yhteiskunnassa yksilöt saavat (_pääsääntöisesti_) opetella asioita, jotka heitä kiinnostavat?

  Hieno homma. Ehkäpä sinä olisit voinut suorittaa varusmiespalveluksen minunkin puolestani, jos se olisi vapaaehtoinen?

  Miksei voisi tai saisi olla? Joka tapauksessa, paljon enemmän sitä siviilissä voi vaikuttaa siihen, miltä päivät maistuvat.
   
 25. Dome

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  2 683
  Eikö se sitten sun mielestä ole yleisen siisteyden ja järjestyksen kannalta helpompaa, että kaikilla on se punkka samalla tavalla?

  Toki saa ja voi. Nostan kyllä hattua jos siinä onnistut.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti