Vanha HP Pavilion läppäri - henkiin herätys..?

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja akvavitix, 19.02.2017.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. akvavitix

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2016
  Viestejä:
  1 364
  Yritän tässä tekohengittää meidän vanhaa HP Pavilion dv7 Entertainment PC läppäriä, jotta olisi muksuille ylimääräinen puuhakone. Olettaisin, että winukan uudelleenasennuksella saavutetaan jo merkittävää parannusta. Juuri kopioin kuvia ynnä muita säilytettäviä tiedostoja koneen toiselle (D:) kovalevylle, jotta voin asentaa winukan uudestaan. Koneen mukana tuli aikanaan Vista, eli turhan vanha. Kysymys kuitenkin kuuluu, onko mitään järkeä lähteä asentamaan koneelle Win10? Koneessa on 2-ytiminen Turion jostain kaukaa menneisyydestä. Näytönohjaimena jokin Radeon. Kannattaako tähän projektiin edes vaivautua?

  Tarkemmat specsit koneelta kaivettuna:
  AMD Turion X2 Dual-Core Mobile RM-75
  Muisti 4GB
  32-bittinen

  Ongelmat ovat seuraavanlaiset:
  • Kone on järkyttävän hidas
  • Prossukuorma on keskimäärin yli 70% idlessä, pienenkin rasituksen alla saattaa helposti pompata 100%:n
  • Muistikuorma on ~70% koko ajan
  • Toimii ainoastaan verkkovirralla; akku sanoi sopimuksen irti vuosia sitten
  • Ajurit eivät tahdo toimia, eli erilliset komponentit, kuten USB-hiiri ei toimi, kuten ei myöskään äänentoisto jne.
  • Kone kuumenee reippaasti, joku aika takaperin tein isomman pölynpoisto-operaation, joka helpotti tilannetta selvästi.
  Oma arvaukseni on, että HP:n omat säläsoftat kuormittavat konetta liikaa, minkä takia ajattelin asentaa koneelle vain ja ainoastaan käytössä tarvittavat pulikat - joskin HP on nähnyt vaivaa, että omien ajureiden yhteydessä ujutetaan kaikkea turhaa tauhkaa mukaan, eikä niiltä ole helppoa välttyä...
   
 2. Tarantella

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2015
  Viestejä:
  2 933
  Pari kommenttia viestiisi.
  Kone on vanha ja hidas, ei siitä paremmaksi muutu.

  HP ei ajurien mukana asenna mitään ylimääräistä, mutta käyttöjärjestelmän mukana tulee kaikenlaista ylimääräistä roinaa, joka hidastaa konetta, koska osan käynnistystiedot ladataan suoraan muistiin.
  Vaikka näitä ei ladattasi, ei siitä mitään räjähtävää nopeuslisää tulisi, kuten sanoin, hidas on ja pysyy hitaana.

  Mikäli haluaisit siitä lapsille puuhakonetta, niin koneen käyttöjärjetelmän voi palauttaa alkuperäiseen ns. tehdasasetustilaan (koneen tila hankintahetkellä), mikäli siinä on alkuperäinen kovalelevy.

  Palautusasennus (Recovery) yleensä noissa tehdään käynnistyksen yhteydessä painamalla jotain tiettyä Funktionäppäintä, joka aloittaa palautuksen kovalevyn Recovery-osiolta tehdasasetuksiin.
  Palautuksen jälkeen on mahdollista ohjelmahallinnasta poistaa noita HP:n ylimääräisiä lisiä hidastamasta konetta.
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2017
 3. Tina Silta Banned

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 778
  Tietokone ei ole elävä olento, eikä hidastu vanhuuttaan. Se on ehjänä ja vasta asennettuna yhtä nopea kuin ostohetkellä. Hitauden syy on käyttäjien asentamat kökköohjelmat.

  Kattelee vaikka tuollaista uutta halpisläpsyä, niin niissä on yleisesti joku N3060, joka on jopa tuota RM-75:ttä hitaampi.
   
 4. akvavitix

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2016
  Viestejä:
  1 364
  Lähinnä ihmetyksen aiheena on, kun jotkin asiat ovat ns. yks kaks alkaneet tökkiä, eli ensin tuli hitaus aivan yllättäen ja samalla prossun ja muistin kuormitus lisääntyi. Sitten vuotta myöhemmin alkoivat ajurit tökkiä. Kokeilen nyt tuota järjestelmän palautusta alkuun toivoen, että D-asemaa ei alusteta samalla. C-asemalta saa kaikki kadotakin.

  Onko Win10 asennus näin vanhaan koneeseen ylipäätään järkevää? Tuo kiinnostaisi sen takia, kun tälle ns. ykköskoneelle olen luonut perheen profiilin, millä pystyn aika tarkkaan seuraamaan, mitä muksut koneella tekevät. Vista on sen tason käyttis, etten sitä välttämättä jaksaisi katsella.
   
 5. Tina Silta Banned

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2003
  Viestejä:
  3 778
  Jos siinä on kaks erillistä levyä, niin ota se dataa sisältävä pois asennuksen ajaksi.

  Muutenhan tuossa kymppi pyöris tod.näk. ihan käytettävästi, mutta näytönohjaimelle voi olla hankalaa löytää toimivaa ajuria. Noin vanhoille ei amddipuolella ole pienintäkään tukea.
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2017
 6. fly

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2013
  Viestejä:
  2 803
  niinkuin yllä mainittu tehdaspalautus on paras vaihtoehto ja sen jälkeen huolella vain tarvittavat päivitykset

  kympin tai minkään muunkaan käyttiksen asentaminen melko varmasti tuhoaa myöskin palautus vaihtoehdon
  ja kymppiin tai muihinkaan tuskin löytyy kaikkia ajureita tai jos löytyykin niin toimivuutta ja suoritus kykyä ei voi taata

  se että koneessa on jotain jumissa ja käyttää prossua kokoajan tietenkin myös nostaa lämmöt korkealle jolloin suorituskyky laskee entisestään

  taskmanageristahan tuo pitäisi helposti selvitä mikä siellä jumittaa, veikkaus tietenkin useamman virustorjunnan puolesta
   
 7. fly

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2013
  Viestejä:
  2 803
  tykkäisitkö itse että sinun tekemisiä kyylättäisiin? :facepalm:
   
 8. Rookie of Disaster

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2002
  Viestejä:
  210
  Täällä käytössä yli 10-v. vanha HP ZV6000. Tämä on jotenkuten ollut käytettävällä tasolla, mutta pari kuukautta sitten alkoi Flash-peli tökkiä. Tökkiminen korjaantui kun vaihdoin vanhempaan Flash playeriin.

  Tehtävänhallinnasta kannattaa katsoa, mikä sitä kuormaa aiheuttaa.
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2017
 9. Tarantella

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2015
  Viestejä:
  2 933
  Unohda tuo kymppi, se tuo tuon ikäiseen koneeseen helposti paljon uusia lisäongelmia+ tuhoaa tuon nykyisen palautusmahdollisuuden.

  Yksi vielä, mikä jäi mainitsematta tuohon hitauteetn vaikuttavat tekijät ovat konelle ajan mittaan tulevat käyttöjärjestelmäpäivitykset, jotka kokonaismäärääisesti varmaan eniten hidastavat konetta, josta vanhat hitaat koneet kärsii eniten.

  Pitää luottaa ja kasvattaa jälkikasvua tunnistamaan vastuunsa, ilman suoranaista vakoilua, sitä en itsekään kannata. Arvaa mitä tapahtuu, kun lapset tajuavat sinun vakoilleen heitä, ei varmaan nosta luottamusta vanhempiin.

  Mutta siis käyttöjärjestelmän palautus ja HP-roskaohjelmien poisto manuualisesti.
  ps. Koneessa on yleensä yksi levy jaettuna kahteen asemaan. Palautusosio kyllä säilyy se tekee uusiksi ainoastaa C-osion, josta kaikki vanha tieto häviää.
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2017
 10. akvavitix

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2016
  Viestejä:
  1 364
  Joo, ei tässä aidosti vakoilumielellä olla liikkeellä, vaan enemmänkin, että Win10-profiileilla voi määritellä päivittäisen käyttöajan jne. Toisekseen pojat ovat vielä alle 10v. molemmat ja jos puhelimien WhatsApp-keskustelut kaverien ryhmissä ovat aiheuttaneet melko laajasti keskustelua kaveriporukan vanhempien keskuudessa, että väkisinkin joudutaan niitä rajoja hakemaan käytännön esimerkkien kautta. Pojat ovat täysin tietoisia siitä, että tekemisiä tarkkaillaan. Näistä syistä siis ainakin toistaiseksi tuo vaatimus, että pystyn tarkkailemaan, mitä koneella tapahtuu. Enimmäkseenhän valvonta on ulkoistettu Win10:lle ja tapahtuu automaattisesti.

  Taidan tyytyä tehdasasetusten palautukseen, kunhan saan varmasti kaiken säilyttämisen arvoisen vamuuskopioiduksi. On vaan niin saakelin hidasta tiedostojen siirto USB-muistille... 4GB siirto kestää vajaat 20min. Ja tavaraa on siirrettävänä ~45GB.
   
 11. fly

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2013
  Viestejä:
  2 803
  kannattaa se jumi selvittää ennen siirtoa, käynnistämällä vikasietotilaan se yleensä häviää, tuolloin saa yleensä sen rivakkaimman käyttökokemuksenkin siitä mihin kone pystyy

  jos pojilla on kova tarve esim pokeen tai waretukseen tms niin keinothan aina löytyy, jolloin se kuitenkin tapahtuu sinulta salaa ja luottamustahan se ei kasvata, joka mielestäni aikalailla tärkeintä tässä yhteiskunnassa toimimisen kannalta

  ajan käytön rajoituksiin itse suhtauhdun aktiivi pelaajana aika raivoikkaasti, kun yleinen mielipide
  (siis valtamediat) ainakin eilen vielä piti tunti tolkulla pelaamista vahingollisena, mutta vanhempien(ja lastenkin) sohvalla tvn ääressä viettämä aika on niinku tosi jees.

  tosin ikää lisää saaneena ei tuo kroppa oikein enää tahdo pysyä kunnossa ilman erillistä kuntoilua joten sekin hyvä pitää mielessä ihan pienestä pitäen

  hyvät tavat niin on ja offline kunniaan sekä myöskin perheen kanssa viettetty yhteinen aika, enkä tässä tarkoita vaivautuneita hetkiä ruokapöydässä vaan ihan yhteisiä harrastuksia jne


  lisäys vielä: kannattaa se siirto tehdä pienissä erissä, esim 1 tiedosto kerrallaan
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2017
 12. akvavitix

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2016
  Viestejä:
  1 364
  :D Juuen ala tiedosto kerralla siirtämään, kun valokuvia on yli 40000kpl.. Alkaa tässä isoin urakka olemaan varmuuskopioinnin osalta olla hoidettu. Kohta pääsen takomaan F11-näppäintä.

  Mutta joo, periaatteessa olen samaa mieltä, ettei pitäisi liikaa rajoittaa aikaa koneella, mutta pakko sitä ulkoilua ja liikuntaakin on harrastaa j sosiaalisiakin suhteita ylläpitää, joten ihan käytännön syistä rajat on asetettava. Pojathan olisivat ihan mielellään 99% vapaa-ajastaan koneen tai padin äärellä, jos ei sitä jollain tapaa rajoitettais. Koulunkäynti menee aivan ehdottomasti koneella vietetyn ajan edelle.
   
 13. fly

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2013
  Viestejä:
  2 803
  älykkäät ihmisethän eivät seuraa kaipaa niin kovasti ja seura myöskin tunnetusti tekee kaltaisekseen joten... :think:
  (tosin seuraa se on online seurakin)

  lykkyä palautuksen kanssa, itse pidän automaattiset päivitykset nykyjään kokonaan päältä pois ja vistassa saa riippuen versiosta kovasti latailla päivityksen päivityksiä jotta voi edes päivittää

  muistaakseni .net ja jotain c+ kirjastoja taitaa olla välttämätön ladata mutta nekin saa itse ladattua ja asennettua (jos kaikki menee kivasti)

  ajureita ei kannata päivittää ennen kuin on varmaa että niitä todella tarvitsee ja silloinkin valmistajan sivulta yleensä ne toimivimmat

  myöskin nuo net ja c saattaa sieltä löytyä
   
 14. akvavitix

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2016
  Viestejä:
  1 364
  Vähän kyllä hermostuttaa, että kone jämähtää uudestaan jo ennen kuin saan kaikki kriittiset päivitykset ajetuksi. En millään jaksa ryhtyä perehtymään, mitä mikäkin Vista-päivitys pitää sisällään... Katson kyllä, etten mitään turhaa tauhkaa päästä asentumaan siinä sivussa. Vuorokausi koneen elvytystä takana ja päivitysten lataaminen on vaan niin pirun hidasta, että eiköhän tässä taas loppupäiväkin mene sujuvasti.
   
 15. fly

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2013
  Viestejä:
  2 803
  niissä voi mennä sen 2-4 päivää, osittain sen takia niitä ei kannata käyttöä aloittaessa asentaakkaan, kone myöskin saattaa ruveta kyykkäilemään tuon jälkeen, siis ihan ms omilla päivtyksillä rampauttaa vanhempia koneita
   
 16. akvavitix

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2016
  Viestejä:
  1 364
  Toi on just se, mikä epäilyttääkin. Tehdasasetusten palautuksen jälkeen CPU-kuorma oli idlessä 2-7%, kun nyt tähän mennessä asennettujen päivitysten jälkeen jo 30-40%. Katsotaan mitä tästä seuree. Jos kone menee jumiin, niin sitten teen uudestaan asetusten palautuksen vaan ja jätän päivittämättä. Hyvin tuolla wordiä ja kevyimpiä nettipelejä pelailee ilman mitään ylimääräistäkään. Täytyy vaan olla tarkkana, ettei muksut mene mihin tahansa sivustoille, ettei pääse sisäverkkoon pöpöjä...

  Toinen vaihtoehto olisi hankkia win7, jossa on tuki näytönohjaimen ajurille ja muullekin kriittiselle.
   
 17. Tarantella

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2015
  Viestejä:
  2 933
  Ei ratkaise mitään, Win 7:aan tulee päivityksiä yhteensä noin 230-250 kpl ja se hidastaa ihan samalla tavalla konetta ja kuormittaa sen prosessoria.

  Taisinkin tuolla jo aikaisemmin manita, että koneeseen tulevat päivitykset rasittavan konetta kaikkein enmmän. Siksi alkuaan nopeat koneet muuttuvat hitaiksi vähitellen, salaa käyttäjän oikein tajuamatta koko asiaa,.
   
 18. fly

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2013
  Viestejä:
  2 803
  muistaakseni vistakin suorittaa indexoinnin, eli hyvässä lykyssä saattaa mennä noin viikko että kone nykii jonka jälkeen normaalimpaa
   
 19. akvavitix

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2016
  Viestejä:
  1 364
  SP2-asennus käynnissä parhaillaan. Tuon pitäisi lukemani mukaan parantaa suorituskykyä, mutta saas nähdä. Kyllä mä haluaisin saada tietoturvan toimivalle tasolle, eli mieluusti Elisa Viihteen tietoturva (F-secure) toimintaan. Tuo kuitenkin voi jo itsessään osoittautua liian raskaaksi. Sellainen pieni toive on, jos tuosta nyt saa tekohengitettyä edes auttavasti perus office-ohjelmia ja Robloxia pyörittävä kone, niin sillä ollaan jo voiton puolella. Muussa tapauksessa laite lähtee kierrätykseen...
   
 20. stica

  Rekisteröitynyt:
  11.08.2016
  Viestejä:
  54
  Muuten, kun olet saanut päivitykset ladattua poista windows update käytöstä koska itsellä yhdessä vanhassa koneessa update teki ~40% prossukuormaa vaikka ei edes hakenut päivityksiä...
   
 21. akvavitix

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2016
  Viestejä:
  1 364
  Ok, hyvä pointti. Nythän huhtikuussa loppuu Vistan viimeisetkin tietoturvapäivitykset, joten tuskinpa niitä päivityksiä paljoa enää tarvitsee.

  Hyvinhän tämä tuntuu nyt ainakin toistaiseksi toimivan. SP2 päivitetty ja tietoturva asennettu. CPU-kuorma 20-30%, eikä kuumene enää ylenpalttisesti. Vaikuttaa siis hyvältä. Kokeilen nyt paria ohjelmaa asentaa ja katson mikä on vaikutus, mutta yllättävän hyvin tuntuu pyörittävän tosiaan uutta Firefoxia, jonka pitäisi olla suht kuormittava. Elvytetyllä koneella nytkin siis kirjoittelen.
   
 22. dio natale

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2009
  Viestejä:
  1 384
  Silmiin pisti 32 bit käyttis ja 4g muistia..ei noin.:)
   
 23. akvavitix

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2016
  Viestejä:
  1 364
  Kamoon, toi laitos on 8 vuotta vanha! :D Tänä päivänä en enää läppäriin eurojani tuhlaisi.

  Auttoi muuten se Windows updaten sulkeminen. Nyt kuorma pysyttelee tasaseen tahtiin 10% tuntumassa. Huomaahan siitä, ettei sen tehot oikein vastaa nykypäivän vaatimuksia. Roblox sillä pyörii - joskin tökkii. Paljon muuta vaativampaa ei sitten tarvitsekaan touhuta. Mullon jotain vanhoja pelejä, jotka eivät toimi Win10:llä, joten ehkä niitä voisi tuolla pelata.
   
 24. code3

  Rekisteröitynyt:
  13.05.2010
  Viestejä:
  361
  Jos saat käsiisi toimivan ylimääräisen sata kiintolevyn, kokeile asentaa Win10, miten toimii? miten päivittyy ja toimiiko kaikki laitteet? Itsellä on vanha Vista Compaq, ja kymppi pyörii huomattavasti paremmin kuin Vista.
  Windows 10
  Tuolta saa 10 jolla voi testailla.
   
 25. dio natale

  Rekisteröitynyt:
  12.04.2009
  Viestejä:
  1 384
  Niin,se braindead kuka ei tajunnut niin eipä 32bittinen supporttaa 4 gigaa.Eli 64 kehiin niin muistia käytettävissä lisää..jo 1g vaikuttaa..Kamoon:)
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti