Uusi kone ja kova hurina

Viestiketju alueella 'Prosessorit, emolevyt ja muistit' , aloittaja apassi66, 01.09.2020.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. apassi66

  Rekisteröitynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  11
  Moi
  Kokosin pelitietokoneen suer. spekseillä:

  -amd Ryzen 7 2700X
  -emolevy MSI X570-A PRO
  -DDR4 16 gt
  -näytönohj. Nvidia Geforce gtx 1660 super

  Alusta asti kone on pitänyt kovaa surinaa ja olen syytä yrittänyt etsiä sitä löytämättä. Surina lähtee prossun tuulettimesta. Pyörii 2800-3100 rpm vaikka mitään ei olisi "auki"
  Taidot ei riitä hjirveästi esim bios-asetusten muuttamiseen. Kone n puoli vuotta vanha.

  Löytyiskö apuja miten konettasais hiljaisemmaksi?

  Pari kuvaa vielä:


  [​IMG]
  [​IMG]
   
 2. filtteri86

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2016
  Viestejä:
  63
  Vielä vastausta tarjoamatta kyselen, että onko ko screen shotti ns. Idlessä napattu? Lämmöt tuntuu kovalta jotenki siihen että ois idle.

  Ja jos näin on, viittais se minusta siihen, et prossusta ei siirry lämpö tarpeeks tehokkaasti coolerille ja sitä myöten pois. Cooleri vaihtoon ja tahnat kunnolliseks. Oletan, ettå käytössä on stock cooler.

  Coolerin vaihdon jälkeen vaan googlesta ohjeita katsomaan, miten teet tuulettimen säädöt biosissa. Suosittelen tekemään käyrän, jolla tuuletin käy koko ajan kohtuu kovalla (siten, ettei kuitenkaan ole ärsyttävän äänekäs), joka vähentäis tuon prossun aiheuttamaa lämpöjen vaeltelua. Vaeltelu aiheuttaa meinaan sen, että tuuletin huutaa vähän väliä 'täysiä' ja taas rauhottuu sekunniksi tai kahdeksi, kunnes jälleen kiihdyttää.
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. apassi66

  Rekisteröitynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  11  Kiitos vastauksesta.
  Tuo idle ei avautunut minulle mutta muutama ikkuna oli auki. Cooleri on prossun mukana tullut. Mikäs olis hyvä tilalle?

  kuvakaappaus on HWmonitorin joka näyttää ainakin cpu lämmön jopa 10 c enemmän kuin amd ryzen master.

  Tahnat oli parhaasta päästä. Voiko vieta asetuksilla olla jotakin tekemistä asian kanssa? Ei mainaan mene lepotilaan ennenkuin manuaalisesti.
   
 5. filtteri86

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2016
  Viestejä:
  63
  Riippuu toki paljon siitä, millainen kotelo sulla on. Jos mahtuu ja haluaa "parhaan" niin Noctuan NH-D15. Hintaa 90e huitteilla.
  Uskoisin sun pärjäävän kuitenkin myös Arctic freezer 34 esports duo jäädyllä.

  https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...reezer-34-esports-duo-red-prosessorijaahdytin

  Max TDP 210W, tuon sinun Ryzenin TDP on 105W vakiokelloilla. Tämän korkeus on myös sen muutaman millin pienempi, joten mahtuu useampaan eri ATX-kotelomalliinkin.

  Itsellä tuo on nyt Ryzen 5 3600 päälle laitettuna ja lämmöt tätä kirjoittaessa on 40C. Pelaillessa nousee sitten n. 70 asteeseen, muttei silti huuda tuulettimet täysillä. Biosista säädin toki tuulettimille mieluiset käyrät, ettei juurikin tee kuvailemaani soutaa-huopaa ilmiötä nettiselaillessa. :D
   
 6. apassi66

  Rekisteröitynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  11
  Moi
  Nyt on tilattu tuuletin eli tuo artic. Miten tuon käyrän voi tehdä?
   
 7. filtteri86

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2016
  Viestejä:
  63
  En nyt ole tietoinen, minkälainen bios tuossa sun emossa on, mutta oletan sen olevan vähintään samankaltainen kuin videolla esiintyvän MSI:n bios on.  Säädöt joka tapauksessa lienee kaikilla valmistajilla jotakuinkin vastaavien nimikkeiden takana.

  Tuosta videosta opit talteen, suosittelen laittamaan esim 55 asteeseen asti kokoajan 40-50% pyörintänopeuden (tai nopeamman, mikäli se ei kuulu häiritsevästi) sitten portaittain lisää puhallustehoa asteiden noustessa. Itse olen säätänyt muistaakseni täyden puhalluksen jo 82 asteeseen (3600 saa lämmetä 95 asteeseen).

  Sitten kun säädöt tehty, hwmonitorilla katselemaan vain idle ja rasituslämpöjä. Idlessä olisi hyvä olla jotain xx-45 asteen väliltä, rasitus sitten sielä n. 75 asteessa maksimissaan. Tuolla prossulla lämpöä tulee hieman herkemmin kuin omallani, joten en osaa arvioida kuinka herkästi sitten nousevat. Maksimissaan 2700x saa lämmetä 85 asteeseen.

  Toivottavasti tästä nyt sai jonkun tolkun.
   
  Viimeksi muokattu: 06.09.2020
 8. apassi66

  Rekisteröitynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  11
  Hyvin saa selvän. Säätelen käyrää kun olen saanut tilaukseni.
  Mitä mieltä tästä:

   
 9. filtteri86

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2016
  Viestejä:
  63
  Kaikkea kannattanee kokeilla. Tunnustan, etten tienny ei edes moisista windows pohjaisista säädöistä. Ennen kuuluin vakaasti Intel tuotteiden käyttäjiin.

  Jokatapauksessa lämmöt ovat mielestäni idlessa sulla kovat, joten parempi tuuletin korjaa sitä, samalla kun jäähdytys teho nousee, niin tuulettimien pyörintänopeutta voidaan laskea = melu pienenee.

  Kokeile on ihmeessä videon kikkaa, jos auttaa nykyongelmaan. Mutta omalla kohdallani en ole moista joutunut tekemään ja sain juurikin luettelemillani toimenpiteillä koneen hiljaiseksi.
   
 10. apassi66

  Rekisteröitynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  11
  Nyt on sitte coolerin vaihdettu. Olipa homma!! Irrottin vanhan kiinnitysjalkoja, koska uusi cooleri vaati erilaisen kiinnityksen kokonaisuudessaan, niin vastakappale tippui kotelon pohjalle!! Piti irrottaa emolevy että sain vastakappaleen ja siihen korokeruuvit ym kiinnitettyä ja sit viimein itse coolerin. Miksi vastakappale oli irtonainen? Miks pitää olla kahta tuulettimen kiinnitystapaa???? Vittu, meinas pelihousut revetä.

  No, okei. Homma näyttäis toimivan:
  Kuvissa kone "tyhjäkäynnillä."

  [​IMG][​IMG]

  Cpu:n kierrokset laski heti 200-300 rpm. Lämmöt laskivat n. 7-10 °C. Käynti tasaista joten en ainakaan vielä alkanut käyrää säätään. Pitää pelailla ja seurailla ajan kanssa miten kone pelittää mut alkuun näyttää hyvältä. Sivutuuletin ei sopinut enää kumpaakaan kohtaan mutta näyttäisi ettei sitä tarvitsekkaan.
   
 11. filtteri86

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2016
  Viestejä:
  63

  Omassa kotelossa emolevyn taustan sai pois ja sitä kautta backplaten laitettua takaisin kohdilleen. Mutta sanottakoon, että on am4 coolerin asennus tuskallisempi projekti kuin intelin lga1151 sovitteinen, joka ennen oli.

  Pääasia, että ongelmaan löytyi tätä kautta nyt ratkaisua. Mulla kierrokset taitaa olla n. 1000 coolerilla kokoajan, eikä silti pidö erityistä ääntä. Kestää myös sitä kautta hieman paremmin lämpökuormien nousuja.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti