Uudistetut MuroBBS-säännöt ja keskustelun valvonta (päivitetty 26.4.2017)

Viestiketju alueella 'Palaute & tiedotukset' , aloittaja AIF, 26.04.2017.

 1. juhog81

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2016
  Viestejä:
  1 195
  No mistä nyt vielä kenkä puristaa?

  Ylläpitohan juuri yllä totesi, että kokonaisten uutisten kopiointi katsottaneen sallituksi toistaiseksi.

  Ja jos tästä sallitusta asiasta aiheutuu sääntöjen vastaista käytöstä, niin sitten linjausta muutetaan. Mehän kaikki tiedetään, että jostakin sääntöjen sallimasta asiasta voi tietysti aiheutua sääntöjen vastaista käytöstä.

  Nyt kun asiaan saatiin vahvistus ihan ylläpidon taholta, niin tässäpä tätä oheismateriaalia aiheen tiimoilta:

  Uutisten tekeminenkin maksaa – Tekijänoikeuslain mukaan lehtijutun kopioiminen sosiaalisiin verkostoihin ei käy, vaikka olisi itse kyseisen jutun kohteena

  Koronakriisi on ajanut myös mediayhtiöt tilanteeseen, jossa mainostajien ahdinko näkyy suoraan lehtitalojen tulovirrassa.

  Median perustehtävä, eli ajantasaisen faktatiedon saattaminen lukijoille on kuitenkin poikkeustilanteissa, jos vain mahdollista, vieläkin tärkeämpää kuin tavanomaisina aikoina.

  Likimain vuoden eli viime vuoden toukokuusta lähtien, kaikkien Suomessa julkaistavien päivälehtien verkkosivuilla on ollut vain lehden tilaajille rajattua maksullista sisältöä. Tällaiseen kokonaisuuteen, joka sisältää kirjoitetun tekstin ohella esimerkiksi extra-kuvia, videota, ääntä, grafiikkaa tai karttoja, on usein nähty paljon vaivaa, vähimmilläänkin sen synnyttämiseen on käytetty paljon aikaa.

  Kaikkien suomalaisjulkaisujen, näin myös Keskipohjanmaan tilaaja, maksaa siitä että hän saa jotain sellaista mitä mistään muualta ei saa. Keskipohjanmaan tapauksessa se merkitsee etenkin paikallisia sisältöjä.

  – Paikallislehdet ja paikallinen media ylipäätään tarjoavat juuri sen kaltaista palvelua, jota muualta ei vain saa. Eihän mikään muu taho kuin Keskipohjanmaa ja meidän paikallislehtemme ole joka päivä samoissa määrin tekemässä juttuja paikallisista asioista, kiinnostavista ilmiöistä ja alueen ihmisistä, Keskipohjanmaan päätoimittaja ja KPK-medioiden sisältöjohtaja Tiina Ojutkangas sanoo.

  Suomessa julkaistavien päivälehtien käytännöt maksullisten sisältöjen suhteen vaihtelevat. Osa lehdistä tarjoaa luettavaksi tietyn määrän tilaajille kirjoitettuja juttuja tietyn aikarajan sisään, osa taas avaa kaikki sisältönsä koetilaajalle tietyksi ennalta sovituksi ajaksi.

  Näin toimivat esimerkiksi KPK-konsernin sanomalehdet. Keskipohjanmaan tilaajille kohdennetut maksulliset jutut avautuvat kahden viikon ajan luettaviksi koetilauksen tehneelle lehden lukijalle.

  – Meidän uskollisimmat lukijamme ja tilaajamme ovat maksaneet lehden tilaamisesta jopa vuosikymmeniä, joten minun mielestäni on aivan perusteltua vaatia myös muilta ihmisiltä maksuhalukkuutta, kun he saavat luettavakseen omasta mielestään kiinnostavaa sisältöä.

  Keskipohjanmaa on avannut koronakriisin takia verkossa maksuttomasti luettavaksi poikkeuksellisen paljon sellaistakin sisältöä, joka olisi ilman poikkeusoloja todennäköisesti vain tilauksensa maksaneiden luettavissa.

  – Poikkeuksellisessa tilanteessa olemme ajatelleet enemmän ihmisten oikeutta saada tarkistettua tietoa heidän henkensä ja terveytensä kannalta tärkeistä asioista, sen lisäksi kyse on myös turvallisuudesta. Voimme auttaa ihmisiä toimimaan tässä vaikeassa tilanteessa, olla sellainen turvan tuoja. Mutta jokuhan kaiken tietysti lopulta maksaa, Ojutkangas kertoo.

  Uutisten tekeminen maksaa. Koronakriisi on myös ajanut mediayhtiöt tilanteeseen, jossa mainostajien ahdinko näkyy suoraan lehtitalojen tulovirrassa. Median perustehtävä, eli ajantasaisen faktatiedon tarjoaminen omaksuttavaksi on kuitenkin poikkeustilanteissa, jos vain mahdollista, vieläkin tärkeämpää kuin tavanomaisina aikoina.

  – Toimittajan työ on monelle alalle toimivista kutsumusammatti. Me haluamme olla mediassa töissä selvittääksemme ihmisille erilaisia asioita – monesti sellaisia, joiden selvittelemiseen aivan kaikilla ihmisillä ei ole omassa arjessaan aikaa tai mahdollisuuksia.

  Materiaalin tai aineiston kokoaminen voi onnistua koneeltakin, jossain tapauksissa jopa tämän datan analysointi, mutta henkilöiden jututtaminen on ihmisten työtä – ja tästä kaikesta ammattilaisille maksetaan palkkaa.

  Keskipohjanmaata julkaiseva KPK Yhtiöt painii aivan samojen ongelmien kanssa kuin moni muukin koronakurimuksessa kamppaileva suomalainen yritys. Yhtiö on juuri läpikäynyt koko henkilöstönsä kanssa yt-neuvottelut, jotka johtivat osin lomautuksiin ja tietyissä tapauksissa, kuten toimituksissa lomarahojen leikkauksiin.

  – Ja sen takia monen työkaverini on niin vaikea hyväksyä sitä, että juuri lehtien suhteen ihmisten maksuhalukkuus on nyt kortilla. Journalismia tarvitaan tässä ajassa enemmän kuin koskaan, ja on hankala hyväksyä sitä että toimittajien työstä ei nyt haluttaisi maksaa.

  Kohua pääsiäisen aikaan herätti etenkin Haapavedeltä lähtöisin olevan Keravan kaupungin vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialajohtajan Anu Laitilan toiminta Facebookissa. Laitila kun pyysi tuttavaansa jakamaan Haapavesi-lehden tilaajauutisen kopioituna tekstinä, ohi maksumuurin.

  – Sellainen ei tietysti ole hyväksyttävää keneltäkään, mutta tässä tapauksessa kyse on vielä henkilöstä, joka ei voi vedota tietämättömyyteen. Lisäksi hän on viestintäministerin puoliso, mikä on käynyt useammin kuin kerran ilmi pariskunnan antamista yhteishaastatteluista, Ojutkangas sanoo.

  Lehtijuttua ei voi kopioida suoraan sosiaalisiin verkostoihin eikä lehden sisällöistä voi esimerkiksi ottaa kuvaa ja jakaa sitä omille kotisivuille, vaikka olisi itse kyseisen jutun kohteena. Tekijänoikeuslain mukaan kopioiminen millä tahansa tekniikalla ja kopion jakaminen avoimessa verkossa ei ole sallittua ilman tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa.

  Hyvä kysymys: Saako lehtijutun kuvata tai kopioida ja jakaa somessa?

  Saako lehtijutun jakaa somessa tai omilla kotisivuilla, jos kopioi tekstin tai ottaa jutusta kuvan, Suomen Journalistiliiton lakimies Sanna Nikula?

  – Tekijänoikeuslain mukaan kopioiminen millä tahansa tekniikalla sekä kopion jakaminen avoimessa verkossa ei ole sallittua ilman tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa.

  – Jotta keskustelu ja ilmaisunvapauden käyttö olisi mahdollista, on lakiin otettu poikkeus tästä pääsäännöstä: Toisen teosta saa siteerata, kunhan sitaatti on asiallisessa yhteydessä siihen, mitä itse haluaa sanoa, ja kun muistaa kertoa myös alkuperäisen tekijän nimen. Eli sitaatti esimerkiksi havainnollistaa omaa tekstiä.

  – Koko teoksen siteeraaminen ei yleensä ole sallittua, joten koko lehtijuttua ei sitaattioikeuden nojalla voi kopioida.

  – Samat säännöt koskevat myös esimerkiksi kirjan sivun kopioimista ja jakamista.

  Saako haastateltava itse jakaa itseään käsittelevän jutun tai kirjailija kirjaansa koskevan arvion?

  – Tähän pätevät samat säännöt kuin edellä.

  – Kannattaa vielä muistaa, että itsestään kertovaan juttuun voi esimerkiksi linkittää, kunhan linkitettävä aineisto on netissä laillisesti saatavilla.

  – Eli jaettu linkki ei esimerkiksi saa kiertää maksumuuria.

  Entä esimerkiksi museot tai koulut, joiden seinillä voi olla lehtileikkeitä julkisesti nähtävillä? Onko se sitten sallittua?

  – Museot ja koulut ostavat luvat teosten kopiointiin ja lupaehtojen mukaiseen käyttöön tekijöiden ja kustantajien yhteiseltä järjestöltä, Kopiostolta. Käyttö ei siis tapahdu ilman lupaa, vaan luvalla.

  Jaoitko sinäkin lehtileikkeen kuvan somessa? Harva tietää, että se on rikos – "Lyhytkin katkelma voi olla suojan piirissä"

  Moni rikkoo tekijänoikeuslakia tietämättään sosiaalisessa mediassa. Lehtijuttujen kopiointi ja edelleen levittäminen ilman oikeuksien omistajan lupaa on kiellettyä.

  Nettikeskustelijat eivät useinkaan tiedä rikkovansa lakia lähettäessään lehtiartikkeleita eri foorumeille.
  Lehtijutun kopioiminen ilman lupaa internetiin on kuitenkin laitonta.

  Maksumuureja kierretään muun muassa ottamalla jutusta kuva ja jakamalla sitä eteenpäin. Kopioston toimitusjohtajan Valtteri Niirasen mukaan se on pääsääntöisesti kiellettyä.

  – Lain mukaan yksityiseen käyttöön saa kopioida mutta ei saa jakaa eli välittää yleisölle. Tässä on kaksi tasoa, lainsäädännön taso ja sopimustaso eli käytännön taso. On olennaista tutustua käyttöehtoihin, mitä eri verkkosivuilla on.

  – Esimerkiksi useiden lehtien verkkosivuilla sisällön jakaminen ilman lupaa on kielletty käyttöehdoissa, Niiranen kertoo.

  Entä kuinka suuren osan tekstistä saa jakaa ennen kuin rikotaan tekijänoikeuksia?

  – Ei osaakaan. Teos, kuten teksti tai kuva, on suojattu sekä kokonaisuudessaan että osiltaan, Niiranen toteaa.

  Suomen Journalistiliiton juristin Sanna Nikulan mielestä selkeää rajaa ei ole.

  – Yksittäiset sanat eivät tietenkään nauti suojaa, mutta lyhytkin katkelma voi jo olla suojan piirissä, eikä sitä saa jakaa. Euroopan Unionin tuomioistuin on katsonut esimerkiksi, että yhdestätoista peräkkäisestä sanasta koostuva ote on ollut tekijänoikeuden suojan piirissä. Sitä ei siis saanut käyttää ilman tekijänoikeuden haltijan suostumusta.

  Yksityiseen käyttöön saa kopioida mutta ei saa jakaa."

  Siteeraaminen on lain mukaan sallittua, mutta se edellyttää, että tietyt ehdot täyttyvät.

  – Pitää olla oma teos, usein teksti, jossa toista teosta siteerataan. Ilman omaa teosta sitaattia ei voida käyttää, Valtteri Niiranen sanoo.

  – Lisäksi omalla ja siteerattavalla teoksella tulee olla asiallinen yhteys. Muuten siteeraamiselle ei ole perusteita.

  Tekstin tai ohjelman tehnyt toimittaja ei saa välttämättä itsekään jakaa omaa juttuaan verkossa.

  – Toimittajat sopivat työnantajansa tai toimeksiantajansa kanssa siitä, miten kumpikin osapuoli saa teosta käyttää, Sanna Nikula sanoo.

  – Riippuu siis siitä, mitä on sovittu.

  Sama pätee haastateltavaan. Houkutus jakaa juttu, jossa itse on ollut osallisena, voi olla suuri, mutta oikeudet tulisi ensin selvittää.

  – Haastateltava ei saa ottaa kopiota jutusta ja jakaa sitä ilman toimittajan tai kustantajan lupaa, riippuen siitä, kummalla oikeudet ovat, Nikula toteaa.
   
  Viimeksi muokattu: 04.10.2020
 2. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  4 575
  Voit ymmärtää viestin kuten haluat. Jälkimoderoinnissa on haasteena se, ettei kaikkialle ehdi.

  Kukaan ei ole väittänyt, että moderointilinja päätetään yksinomaan käyttäjien palautteen perusteella.
   
 3. juhog81

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2016
  Viestejä:
  1 195
  Moderoijien puolelta usein kuulee lauseen "raportoikaa niin me tarkastetaan".

  Onkos se nyt siis enemmänkin "raportoikaa niin me ehkä tarkastetaan jos ehditään"?

  Tai "raportoikaa niin vähän moderoijasta riippuen jotain ehkä tapahtuu tai sitten ei, jos ylipäänsä satutaan ehtimään"?

  Ai jaa. No sitten on aika erikoista, että juuri tuossa edellisellä sivulla annoit sellaista ymmärtää.

  "Koska aiheesta ei ole juurikaan raportoitu, ei se taida muita foorumilaisia häiritä. Joten tuo katsottaneen sallituksi toistaiseksi [...]"

  Aivan kuin asioissa ei olisi muitakin näkökulmia kuin foorumilaisten käyttömukavuus.

  Anyway, mites niiden varastettujen Microsoft tuoteavainten päivittäisen postaamisen kanssa. Pistetäänkö postaten, ja katsotaan sitten syssymmällä että häiritseekö ne jotakuta?!?

  ;););)
   
  Viimeksi muokattu: 04.10.2020
 4. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  4 575
  ;)

  Voithan kokeilla postailla niitä avaimia niin katsotaan kuin käy...;)

  Edit: Täytyy tunnustaa, etten ollut tietoinen tekijänoikeuksien olevan noin tiukkoja, kiitos kun saatoit tietämykseni ajan tasalle.

  Tätä sääntöä siteeraten:

  3.1 Kaikki Suomen laissa rangaistavaksi määrätty on kiellettyä myös MuroBBS:ssä.

  joudun toteamaan aikaisemman vastaukseni ollen täysin pielessä, pahoittelut siitä.

  Sääntöjen mukaan mentäessä, nähtävästi laillista on laittaa vain linkki uutiseen. En tiedä onko tuollaisista lainauksista vielä lakitupaan menty, joten täytynee keskustellu moderoijien kanssa foorumin linjauksista noiden suhteen.
   
  Viimeksi muokattu: 04.10.2020
 5. juhog81

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2016
  Viestejä:
  1 195
  Ihanaa! :o

  Toivottavasti tuolla konklaavilla saadaan lopullinen siunaus uutisten copy-pasteamiseen, sekä myös varastettujen tuoteavainten postaamiseen. Jään jännityksellä odottelemaan.
   
  Viimeksi muokattu: 04.10.2020
 6. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Et tainnut huomata aiemmin kirjoittamaani viestiä.
  Mutta jos nyt yritit olla esimerkki.

  Jos sinnulla ei ole lupaa (tai alustalla ei ole lupaa) kopioda noita teoksia ja uudelleen julkaista, niin sinä (siis nimimerkin takana oleva ) on kai se joka tekijänoikeuksia rikkoo. (oikeat termit ja nimikkeet voivat olla jotain muuta)

  Jos sinulla tai alustalla on lupa postaamisi teksteihin niin sitten varmaan ok, jos et foorumin muita sääntöjä riko.

  Ylläpito ei ole vastuussa sinun tekemisistä , vaan olet niistä ihan itse vastuussa (no jos kuvitellaan että ihan keskiverto täysikäinen).

  Jos muut on postaillut lähteen luvalla sisältöä, mitä ainakin joissain ketjuissa harrastetaan ahkerasti, niin se ettei postaaja omia tuotoksia lisännyt tai muuten foorumin sääntöjä/ohjeita noudattanut , niin se on ylläpidon asia, tietekin jos tietoisesti tekevät sääntöjä joita ei ole tarkoitus noudattaa niin kannattaisi muuttaa ohejita.
   
  Viimeksi muokattu: 04.10.2020
  tth78 tykkää tästä.
 7. E.T

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2000
  Viestejä:
  11 196
  Tekaistujen/väärennettyjen tuoteavainten myynti on tietenkin laitonta siinä kuten jos ne olisi varastettujakin.
  Mutta esim. käytöstä poistetun/käyttämättömän ohjelman käyttölisenssin eteenpäin myyminen on EU:ssa laillista. (aivan vastaava kuin jos myisit vanhan autosi)
   
 8. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  4 575
  Lainauksissa linkit ja sitaatit ok, kokonaiset artikkelit/uutiset ei.

  Suomen Journalistiliiton lakimies on todennut aiheesta näin: "Tekijänoikeuslain mukaan kopioiminen millä tahansa tekniikalla sekä kopion jakaminen avoimessa verkossa ei ole sallittua ilman tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa. Jotta keskustelu ja ilmaisunvapauden käyttö olisi mahdollista, on lakiin otettu poikkeus tästä pääsäännöstä: Toisen teosta saa siteerata, kunhan sitaatti on asiallisessa yhteydessä siihen, mitä itse haluaa sanoa, ja kun muistaa kertoa myös alkuperäisen tekijän nimen. Eli sitaatti esimerkiksi havainnollistaa omaa tekstiä. Koko teoksen siteeraaminen ei yleensä ole sallittua, joten koko lehtijuttua ei sitaattioikeuden nojalla voi kopioida." (Turun Sanomat 12.9.2018)
   
  Viimeksi muokattu: 05.10.2020
 9. Tonttuj

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2013
  Viestejä:
  83
  Harvinaisen epäpätevää ja osaamatonta moderointia täällä.
  https://murobbs.muropaketti.com/threads/martela-logic-400-pumppu-nokia.1416093/

  Ilmoituksessa aika selvästi lepää tyhmempienkin ymmärrettävästi:
  Saa ainoastaan kiinni puhelimesta (mieluiten viestillä) 040-1836681 tai sähköpostista tuukka.kautto@gmail.com

  Tunnuksen osalta näkyy aika selvästi: Uncle_google nähty viimeksi: 04.05.2020.

  Sitten joku kirjoittelee samaan ketjuun reilun parin vuoden päästä sääntöjen vastaisesti ja vielä kun nimenomaan halutaan yhteydenotot viestinä tai mailina.

  https://murobbs.muropaketti.com/help/rules/

  1.6 Vanhoihin (yli 1 kk viimeisimmästä viestistä) viestiketjuihin kirjoittaminen on kiellettyä, ellei sinulla ole olennaista lisättävää alkuperäiseen aiheeseen.

  Sitten kun ketjun yli kahden vuoden uppauksen aivan turhasta viestistä raportoi ylläpidolle, raportti hylätään.

  Unfortunately, your recent report was rejected: Viesti viestiketjussa 'Ostetaan - Martela logic 400 pumppu Nokia'
   
 10. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  4 575
  Tilanne korjattu.
   
  Desgorr ja Tonttuj tykkäävät tästä.

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti