USB-C ja Apple/Lenovo lataus?

Viestiketju alueella 'Kannettavat tietokoneet: PC & Mac' , aloittaja tsumak, 30.05.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. tsumak

  Rekisteröitynyt:
  10.05.2010
  Viestejä:
  370
  Noniin, taloudesta löytyy yksi macbook 12, jossa on 29W USB-C laturi. Nyt myös yksi levovo, jossa 65W USB-C laturi.

  Applen laturi sanoo max 14.5V 2A ja Lenovo 20V 3.25A - Eli maksimiwatit tulee eri jännitteillä.

  Onko mahdollista tai suotavaa ladata Lenovoa tuolla applen laturilla? Jännite on heikompi, mutta onko se tarpeeksi? Läppäri varmasti säätää sen haluamakseen, mutta läppärin pohjassakin sanotaan 20V.

  Eli lataako vain hitaammin, vai rikkooko akun pitemmän päälle? Tuskin mitään hajoaa jos kokeilee?

  Sama myös toisinpäin, voiko Macbookia ladata lenovon laturilla turvallisesti?

  Onkohan olemassa jotain softaa winkkarille tai osx:lle joka osaa kertoa mitä USB-C on kätellyt virtalähteen kanssa?
   
 2. 2·pirkka

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Viestejä:
  156
  Lenovo ei ainakaan tuolla laturilla lataudu, koska jännite on aivan liian pieni. Toisinpäin en osaa sanoa, koska en tunne USB-C-latausprotokollaa. On mahdollista, että laite osaa "kertoa" laturille, paitsi tarvitsemansa latausvirran, myös oikean latausjännitteen. Tähän asiaan jään kuitenkin odottamaan tietävämpien kommenttia.
   
 3. tsumak

  Rekisteröitynyt:
  10.05.2010
  Viestejä:
  370
  Miten jännite on aivan liian pieni? Akun jännite on 11.85V muistaakseni, tai jotain reilu 11V. 14.5V kyllä lataisi sitä, eikä ole tiedossa osaako latauspiiri säätää jännitettä myös ylös.

  Mutta kuten mainitsit, niin odotellaan viisaampia.
   
 4. Goble81

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2010
  Viestejä:
  1 667
  Noh, täällä on viisaampi. USB-C laitteissa on prokollan mukainen logiikka (tai muuten porttia ei saa kutsua USB-C portiksi) neuvotella sopivasta jännitteestä ja kuinka paljon tehoja läppäri haluaa imeä tai laturi tarjota.

  Vaikka laturien laturienjännitespeksit eroavat niin ei USB-C mene rikki vaikka kytkisit originaali speksejä suuremmalla jännitteellä olevan USB-C laturin koska aluksi laitteet keskustelevat keskenään perinteisen 5V jännitesyötön kautta (aktiivinen keskustelu ja viestinvaihtoa laitteen ja laturin välillä). Sitä kautta molemmat laitteet pääsevät yhteisymmärykseen sen suhteen löytyykö molempien osapuolten kannalta lataamisen kannalta min/max vaatimukset jännitteen, virran ja tehon osalta. Vasta tämän jälkeen laitteet kytkeytyvät käyttämään korkeampaa jännitettä eli eivät samantien mene syöttämään 20V ja käräyttämään USB-C piirejä. Joten vaikka Lenovo laturi speksaa 20V jännitteen USB-C:lle niin se on vain max ja varmasti tukee myös alhaisempaa jännitettä niitä laitteita varten jotka eivät kestä 20V latausjännitettä. Lataus vain saattaa kestää pitempään mutta pääasia että akku latautuu edes joten kuten.

  "Extra" wattitehot ja amppeerivirrat eivät haittaa koska usb slave ja master laitteet tosiaan sopivat käytettävästä USB-C power charge säännöstä (usb power delivery rules and profiles). USB-C laitteita löytyy Profile1-5 ja vanhemmat laitteet tyytyvät matalamman tason latausprofiileihin ja tehosyöpömmät tai nopeampaa latausta tarjoavat ylemmän tason profiileihin. Mutta tosiaan molempien laitteiden pitää USB-C negotiation over 5V vaiheen aikana kertoa mitä profiilia ne tukevat jottei piirisarjat kärähdä ja useimmaat laitteet suostuvat lataamaan myös alemmalla profiililla (matalmpi jännite ja amppeerit) mutta akku vain latautuu hitaammin.

  Amen, Ugh, Olen Puhunut.
   
  Viimeksi muokattu: 31.05.2018
 5. tsumak

  Rekisteröitynyt:
  10.05.2010
  Viestejä:
  370
  Eli voin huoletta kokeilla lenovon ja applen latureita keskenään?

  Entäs sitten kun tuo applen laturi on 29W, eli 14.5V ja 2A, niin sehän ymmärtää sen ettei voi antaa enempää eikä voi rikkoa itseään lämmöllä?

  Ja jos lataa lenovoa applen laturilla, niin onko siitä akulle mitään haittaa? Jos vain malttaa odottaa pitemmän lataamisen.
   
 6. Goble81

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2010
  Viestejä:
  1 667
  Apple laturi->Lenovo tapauksessa Lenovo ei väkisin yritä imeä 3A 20V jännitteellä Applen laturilta. Nimenomaan sen laitekytkennän alussa tapahtuvan USB-C 5V handshaking aikana laitteet päättävät mikä on molempien laitteiden kannalta yhteisesti toimia usb-c latausprofiili (=määrittelee min/max voltit watit ja amppeerit). Tai jos yhteistä profiilia ei löydy niin laitteet eivät kytkeydy lataustilaan.

  Sama homma myös toisinpäin Lenovo laturi->Apple. Ei mikään hajoa, korkeintaan akku latautuu vähemmän nopealla teholla. Käytännössä akku ei myöskään tästä mene huonompaan kuntoon verrattuna valmistajan omaan usb-c laturin latauksiin kunhan akku ei vain ylikuumene. Lämpö on enemmän myrkkyä akkukennoille kuin eri usb-c laturin käyttäminen.
   
 7. tsumak

  Rekisteröitynyt:
  10.05.2010
  Viestejä:
  370
  Jokohan jollakin olisi vastaavasta kokemusta? :)
   
Tagit:

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti