Unettomuus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja jampetti, 08.05.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 292
  Näinkin voisi sanoa. Siihen lisäksi stressaa sekin jos ei nuku.

  Isäni osaa akupunktio hierontaa ja olen hyödyntänyt tätä. Toki neulomalla varmaan tulos on eri. Laitan kovaan harkintaan ehdotuksesi.
   
 2. nyyyps

  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Viestejä:
  6
  Omaan unettomuuteeni riittää nykyisin harvakseltaan melatoniini. Reilun kymmenisen vuotta taistelin välillä vaikeampienkin unettomuusjaksojen kanssa ja nyt luulen, että olen oppinut, mikä minua lopulta valvottaa ja mikä ei. Jos huomaan, että unet jäävät lyhyiksi tai unen saaminen illalla vaikeutuu, otan unirytmin takaisin melatoniinin avulla, muutoin riittää vuosien aikana opittu iltarituaali. Ennen nukkumaanmenoa valojen vähenteleminen, tietokonetta ei tuntiin ennen nukahtamista, hammaspyykki ja sängyssä vähän aikaa ristikkolehteä. Kesällä nukahtaminen on vaikeampaa pimennysverhoista huolimatta, olen varmaan liian prinsessa.
  Joskus nukahtamista vaikeuttaa lihasten jännitys ja ne tuntuupi jotenkin ylivireiltä. Ennen nukahtamista en viitti hikiliikuntaa harrastaa, niin siihen auttaa venytteleminen kipurajoilla. Uni tulee paljon huonommin sellaisina iltoina kun ei ole riittävästi liikkunut.
  Jostain syystä tennarit eivät tehonneet minulle, kun niitä aikoinaan kokeiltiin. Myös triptyl kokeiltu, mutta nykyinen lääkäri sanoi ettei missään nimessä sitä minulle saisi määrätä. Ketiapiini oli kuvottavaa, ei sillä mitään unirytmiä tasailtu. Melatoniinista on ollut paras apu varmaan jo oman suhtautumisenikin takia, kun en pidä sitä lääkkeenä, lähinnä vain elimistön omien mekanismien hienosäätämisenä.
  Ehdin pari vuotta potea itsekin sitä, että stressasin unettomuutta ja sitä myötä en saanut nukuttua. Elimistö oli kyllä aivan jumissa ja tukossa ja toimimaton silloin, sekään ei varmasti auttanut unensaantia.
   
 3. Oltorno

  Rekisteröitynyt:
  03.01.2004
  Viestejä:
  7 623
  Ei haulla muitakaan uni triidejä tullut vastaan niin kaipa sopii tänne.

  Teekeekö tahallisella valvomisella paljonkin haittaa elimistölle? Olen valvonut noin 10v enempi tai vähempi lähinnä enempi. Normi arkipäivänä menen 01:00 nukkumaan, mutta voi se arkenakin mennä joskus 03:00 asti. Ylös nousen 07:00. Viikonloppusin sitten lähes aina tonne 02-03 ja joskus 04. Silloin tosin nukun 10:00 asti. Varmaan kerran kuussa tai harvemmin menen 22 nukkumaan. Mulla oli gear fit käytössä pari kk (nyt särki) niin kyllä ne siinä 4-5h paikkeilla pyöri. Tosin tehokkuudeksi ilmoitti lähes aina jotain 95% mitä nyt sitten ikinä tarkoittaakin. Ihan sama koska menen nukkumaan niin se on todennäköisesti miuutti max 2 ja taju pois. Pysyn kyllä nukkumaan vaikka kellon ympäri, mutta elämäntilanteet on ollet tuon viimisen 10v sellasia, että ne päivät jolloin on vaan nukkunut niin pitkään kuin huvittaa jää yhden käden sormiin. Jos vaikka on muu perhe reissussa ja yksin kotona niin en mä sitä nukkumiseen tuhlaa...

  En ole perusväsynyt. Töissä esimiestehtävissä ja vastuuta + kiirettä riittää. Ei väsytä yhtään, mutta kun tulen kotiin neljän maissa ja jos istahadan sohvalle tai selaan vähän muroa sängystä tjsp. niin taju piemenee heti hetkeksi (kunnes emäntä tulee kotiin tai pitää laittaa ruokaa tai viedä muksuja harrastuksiin. Tosin jos jään ylitöihin tai työpäivä venyy iltaan niin ei silti töissä ala väsyttämään. Jos muutenkin on sellanen hetki, että muutama minuutti tyhjää aikaa niin pystyn nukahtamaan. Eli parhaimmillaan nukun siellä täällä päivisin varmaan 30min-1h. Mutta onko siitä mitään hyötyä?

  Mikä tässä sitten haittaa jos homma toimii. No sellasen asian olen huomannut, että en muista juuri mitään. Google, kalenteri ja sähköposti pelastaa. Asia ei nyt haittaa, koska nykyään on niin hyvät apuvälineet, mutta ikää kuitenkin on vasta reilu 30v. Parhaiten asia ehkä herätti kun pelasin tyttären kanssa muistipeliä siinä tuli sellanen wtf fiilsi eikoilla kerroilla, että ei muista yhtään mitään. Jostain syystä parin ekan pelin jälkeen pääsin jo tasapeleihin, mutta ekassa pelissä oli jäätävä fiilis kun aivot löi aika tyhjää.

  On kyllä sellasesta elämäntilanteesta kokemusta, että menin 20:00 nukkumaan ja 08:00 ylös ja silti väsytti. Nyksesä rytmissä olen vain ja ainoastaan sen takia, että pelaan ja katon leffoja tuon välin... Ei tosta sisäsestä nörtistä pääse millään eroon tuli sitten ikää, perhettä tai työ vastuita. Muutenkin olis harastuksia ja tekemisiä niin paljon että oikeastaan odottaisin, että jos jäisi työttämäksi niin ehtisi tekemään sitä ja tätä ja tota.

  Ajaminen on välillä helvetin tuskaista. Samoten jos työpäivän aikana pitää heittää pääkallopaikka reissu 140km yhteensä niin aika tuskaa ajella takaisin vaikka työpäivä olisi normi ja silloin huomaa selvästi, että on väsynyt työpäivän jälkeen. Tosin jos edeltävänä yönä on tullut nukuttua 8h niin sitten kyllä menee 300-1000km käytännössä yhdeltä istumalta.

  En ole oikeastaan ajatellut tehdä asialle yhtään mitään koska en ole valmis tinkimään mistään. Lähinnä kiinnostaa saako tällä nyt jotain pysyvää dmg tehtyä elimistölle. 10v päästä muksut on muutaneet pois niin sitten voi muutta elintapoja :)
   
 4. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 292
  Illalla otin mirtzapania ja nukuin pätkäunta lähes koko yön noin klo 2 lähtien. Parempi kuin ei mitään, mutta tuntuu, että joko tuo lääke ei enää tehoa niin tai alan tottua siihen. Toisaalta en haluaisi nostaa annosta kun se vaikuttaa väsyttävästi edelleen. Pitäisi muualta lähtee korjaamaan.

  Meditaatiot, jooga, illalla lukeminen, akupunktio, terveelliset ja säännölliset elämäntavat, ei turhaa stressiä ja ahdistusta.

  Syy miksi tänne kirjoittelen on lähinnä se, että saan omia ajatuksia pois. Ja muutenkin mukava lukea mitä muut laittavat.
   
  Viimeksi muokattu: 07.04.2017
 5. neko

  Rekisteröitynyt:
  10.11.2005
  Viestejä:
  3 987
  Mirtazapinin kohdalla annoksen nostaminen tuskin edes auttaisi unettomuuteen. Tuntuu olevan "mitä vähemmän, sen parempi" -lääke (tietenkin tiettyyn rajaan). Ainakin omien kokemusten mukaan 7,5 mg toimii ja 15 mg ei. Samanlaisia kokemuksia muistan lukeneeni tässäkin ketjussa IIRC.

  Edit. Aikoinaan kun jouduin käyttämään säännöllisemmin mirtaa, niin ainoa huono puoli oli ruokahalun muuttuminen ruokahimoksi. :eat:
  Nukahtamiseen auttoi koko ajan puolikas Mirtazapin 15 mg napista.
   
  Viimeksi muokattu: 07.04.2017
 6. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 292
  Voisi toki kokeilla nostaa tuosta 1/4 annoksesta 1/3 tai 1/2 jos vaikuttaisi paremmin. Kun ei sitten tiedä. Kokeilla se varmaan täytyy. Eipä ole omiin haluihin tuo vaikuttanut ainakaan vielä.
   
 7. neko

  Rekisteröitynyt:
  10.11.2005
  Viestejä:
  3 987
  Joo, kuten kaikkien lääkkeiden, niiden vaikutuksissa on lähes aina yksillöllisiä eroja. Aivot ovat ihmeelliset :)
   
 8. Tutkija000

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2017
  Viestejä:
  69
  Kyllä toi imovane tai sstella on aprempaio vaihtoehtoja kuin vaikkapa mirtatasapine, joka aiheuttaa melko nopeasti erittäin rankkoja masennusoireita, kuten anehdoniaa. Neuropleptit taas tuhoavat aivoja pitkällä käyttövälillä. No tosin ei uni ja nukahtamislääkkeitä ole tarkoituskaan käyttää pitkäaikaisesti, kaikkiin kyllä tulee riippuvuus oli sitten lepti tai bentso.
   
 9. neko

  Rekisteröitynyt:
  10.11.2005
  Viestejä:
  3 987
  Joillekin kai sitten, mutta ei kaikille. Kuten sanottua, lääkkeiden vaikutukset ovat yksilöllisiä ja vaikutukset omalla kohdalla selviää vain kokeilemalla.
   
 10. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 292
  Tää nyt ei auttanut yhtään tilanteeseen kun käytän mirtazaa unettomuuteen hoitoon :) Tosin viikon vasta käyttänyt enkä pitkään ajatellut jatkaa. Pahimmassa tapauksessa sitten vaihdan johonkin toiseen. Miten pitkää käyttöväliä tässä tarkoitat jotta aivot "tuhoutuu"? Itse en ainakaan ole kokenut toistaiseksi mitään masennusoireiden kaltaista.
   
  Viimeksi muokattu: 08.04.2017
 11. Tutkija000

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2017
  Viestejä:
  69
  Joskus vuosia sitten käytin mirtatsapinea 6 kuukautta, eikä tullut mitään ikäviä sivuoireita, sitten oli vuosia taukoa ja aloitin uudestaan, silloin huomasin jo, että 2-3 päivän käytön jälkeen aivan järjetön masennus, sellainene että tekee mieli kuolla, sillä mistään ei saa minkäänlaista mielihyvää ja kaikki on täysin harmaata( jopa värimaailma), aivan hirveä olotila, myös sellaista selittämätöntä levottomuutta mikä ei mennyyt pois.

  Ehkäpä harvinainen sivuoire, mutta jos et nyt ihan vuosia aijoa syödä unilääkkeitä, niin suosittelen kokeilemaan ketiapiinia, siitä en itse saa minkäänlaista epämieluisaa sivuvaikutusta, nukkuu hyvin 8h heräilemättä ja aamulal virkeä olo. Tosin sit äotin vain kuukauden putkeen. Nyt menee vain tarvittaessa. Bentsoja en käytä unilääkkeinä jo aikoihin, sillä niistä heräilee parin tunnin välein ja aamulla on paska olo. Bentsot on kyllä hyviä ahdistukseen, mutta ei mielestäni unettomuuteen.
   
 12. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 292
  Nää on varmasti yksilöllisiä oireita, mutta meen nyt tän mirtazanin avulla ainaki siihen asti ku käyn lääkärissä ensi viikolla kontrollikäynnillä. Voisin silloin pyytää ketiapiinia jos edelleen tarviin. Onko nämä pahat masennusoireet parantunut sinulla?

  Tarkoitus ei ole kuitenkaan syödä unilääkkeitä kun ihan max 1kk. Jos siihen mennessä ei ole korjatunut niin menen unitutkimuksiin ja teen kaiken mahdollisen hoidon luonnollisin menetelmin.
   
  Viimeksi muokattu: 08.04.2017
 13. Tutkija000

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2017
  Viestejä:
  69
  Meni ohi parissa viikossa.
   
 14. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 292
  Nää on varmaan just näitä harvinaisempia sivuoireita jotka sitemmin häviää. Toisaalta varmasti oli vaikeaa se pari viikkoa. Toivotaan ettei itselle tule mitään tuollaista.
   
  Viimeksi muokattu: 08.04.2017
 15. Tutkija000

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2017
  Viestejä:
  69
  Tarkoitin siis, hävisi kahden viikon päästä lääkkeen lopettamisesta. Käytin sitä pari kuukautta ja joka päivä oli mielessä ajaa autolla päin puuta, se on kun mistään ei saa mielihyvää on henkinen helvetti. Samaa olen huomannut myös jokaisen muun SSRIn ja SNRI:n kohdalla, ne pahentavat tai jopa aiheuttavat erittäin voimakkaan anhedonian, aivan hirveitä myrkkyjä, en suosittele lähimmälle vihamieehellenikään.
   
 16. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Muista, että ketiapiini on psykoosilääke. Se on tarkoitettu kaksisuuntaisen mielialahäiriön, manian ja skitsofrenian hoitoon, ei unettomuuden, vaikka sitä siihenkin kirjoitetaan. Mm. USA:ssa ketiapiinin käyttö nukahtamislääkkeenä on kielletty. Ennemmin sitten vaikka mirtazapin jos et nukahtamislääkkeitä kelpuuta. Minulle mirtan ainut (mutta paha) haitta oli hillitön ruokahalun kasvu. Olen kyllä kuullut, että ainakin pidemmässä käytössä se latistaa tunteet ja mielenkiinnon kaikkeen.
   
  Viimeksi muokattu: 08.04.2017
 17. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Mirtazapin ei ole SSRI eikä SNRI lääke. Se ei kuulu serotoniinin eikä noradrenaliinin takaisinoton estäjiin vaan niiden vaikutusten vahvistajiin.
  SSRI ja SNRI lääkkeillä ei tietääkseni ole käyttöä uni-/nukahtamislääkkeenä. Hirveitä myrkkyjä ne tosiaan ovat, on valitettavasti kokemusta. En koske enää ikinä!
   
 18. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Kannatettava idea. Sieltä voi saada muutenkin hyviä neuvoja. Oletko muuten käynyt terveystarkastuksessa, esim. kilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa unettomutta. Ihan siis vain esimerkkinä.
  Olet vielä nuori, joten kyllä sinun unettomuus kuntoon tulee. Suurin osa kärsii siitä tilapäisesti jossain elämän vaiheessa.
   
  Viimeksi muokattu: 08.04.2017
 19. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 292
  Eipä tästä huumoria kyllä saa revittyä ku yhteensä jotain 4 tuntia nukkunut vkl aikana ja nekin pätkissä. Sitä ihmettelee miten mä jaksan kuitenkin painaa menemään. Eilen kun koko päivän touhusin ja uni ei vaan tule. Olen myös käytännössä käsitellyt unettomuuden ja hyväksynyt sen, en siis stressaa asiaa. Molempina iltoina otin 1/4 - 1/3 kokoisen mirtazapinin, joka ei tuntunut edes vaikuttavan tai vaikutus oli hyvin vaihteleva ja hidas kun otin sen illalla iltapalan jälkeen. Kannattaisiko tuo mieluummin ottaa lähes tyhjään vatsaan? Ja suurennan kohta annoksen 7.5mg. Tai jätän kokonaan pois.

  Pitää lääkärille varata kontrollikäynti huomiseksi. Kroppa pettää tätä menoa. PE - LA kyl nukuin vielä jotenkuten lääkkeen kanssa.

  Käyn kuntosalilla, lenkkeilen, syön hyvin, syön lisäravinteita, en mielestäni stressaa mistään eikä unettomuus enää ahdista (oudot pääolot ovat vähentyneet tai poistuneet). Yleensä nukkumaan mennessä tulee outoja tuntemuksia mutta ne rauhoittuu kun kroppa rauhoittuu nukkumaan. En kolmen viikon pätkittäisen unen (sisältyy klo 21-10 välille, yleensä aamuyöhön/aamulle) ja unilääkkeen (nukun joko hyvin tai en melkein ollenkaan, riippuu miten se vaikuttaa) takia vissii osaa enää nukkua(?).

  Pitää lääkärille mainita jos viitsivät jotain testejä ottaa, vaikka luulen vian olevan korvien välissä omassa psykkeessä jollain tavalla.

  Tää unettomuus kun alkoi kuin salama kirkkaalta taivaalta, pelästyin jotain poikkeavan outoa oloa päässä/kropassa, joka jätti poikkeavat olot päähän hetkeksi, jotka näyttävät olevan lähes kadonneet - paitsi unettomuus.

  No eipä tässä kuin vasta kolme viikkoa mennyt, mutta mietityttää yleisesti miten kauan tätä jaksaa, ja miten jaksan toukokuussa viikon Maltan reissulla. Ehkä nukun siellä taas, mutta unilääkkeet lähtee matkaan ellei tässä opi jälleen nukkumaan.
   
  Viimeksi muokattu: 10.04.2017
 20. Narf

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  4 124
  Sain 10mg Tenoxeja unettomuuteen, helpottamaan nukahtamista.
  Sen verran aikaa kun viimeksi popsinut Tennareita mutta nyt täytyy kyllä sanoa en tuntenut juuri minkäänlaista vaikutusta.

  @Markqq oletko koittanut polttaa dänkkiä illalla ennen nukkumaanmenoa?
  Joillakin ruoho on uiva unilääke, itselleni se ei sovi koska menen siitä niin sekaisin.
   
 21. komponenttimies

  Rekisteröitynyt:
  30.06.2014
  Viestejä:
  191
  Nythän tässä on julkaistu lyödös geenin CRY1 variaatiosta joka aiheuttaa iltavirkkuutta, niin että sisäinen kello jätättää verrattuna muihin, eli käytännössä jos normaalia geeniä kantavaa alkaa nukuttamaan(melatoniinin eritys lisääntyy) 22-24 aikoihin, tämän variaation omaavilla alkaa nukuttamaan vasta 2-3h myöhemmin, viivästyneen melatoniinin erityksen takia + se estää muita asiaan liittyviä geenejä toimimasta. http://www.cell.com/cell/abstract/S0092-8674(17)30346-X

  Toki tuo on aika harvinainen, taisi olla 0,6% tutkituista löydös.

  Itsellä on ainakin tuota ollut lapsesta asti(iltavirkkuutta), on vaan mahdotonta yleensä saada unta ennen 01-04 väliä vaikka mitä kikkakolmosia tekisi ja heräisi muuten ajoissa.

  Ainut lääke mikä jonkin verran auttaa, on tuo pitkävaikutteinen melatoniini, circadin, tosin sekin on melko kallista ~1e/kpl. Eikä sinällään vaikuta unenlaatuun, eli vaikka nukkuisi tarpeeksi, on silti väsynyt pitkälle aamupäivään.

  Imovanet ym nukahtamislääkkeet on kyllä ihan humpuukia(itselle), ei sitten mitään vaikutusta. Pienellä annoksella nuo ketipinorit ym vaan tekee huonommaksi olon, kun niitä joskus piti testata.

  Sinällään yhteiskunnan pitäisi ehkä vaan hyväksyä, ettei kaikki ole aamuvirkkuja ja osa on todella iltavirkkuja, käytännössä siis liukuvalla työajalla ja myöhäistämällä koulujen alkua tunnilla/parilla tai tarjoamalla iltapäiväopetusta samoista tunneista, eipähän se kenenkään etu ole, jos osa oppilaista kärsii kroonisesta unettomuudesta aikaisten aamujen takia ja näin oppiminen ym heikkenee, ja osa päätyy kierteen kautta työttömyyteen.
   
  Viimeksi muokattu: 10.04.2017
 22. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 292
  Joskus kaverilta maistoin ja menin kyllä aika sekaisin. En ihan mielellään kokeile sitä uudestaan.

  Mietin että jos tänää illalla otan vajaa puolikkaan tabun mirtazapinia (jos se 7mg tepsisi paremmin ku 4mg) ja huomisesta lähtien jätän sen pois, nukuin tai en. Ei tuo lääke tunnu auttavan tähän. Pidemmällä tähtäimellä varmaan vain huonontaa. Ja sitten rupean tryptofaania ottaa alkuillasta ja suurennan melatoniini annosta siten että lyhytkestoista 5mg ja pitkäkestoista vaikka 3mg. Joka päivä samaa aikaan. Sekä kokeilen päivittäin muitakin luontaistuotteita.

  Torstaina vasta pääsen samalle lääkärille joten katsotaan silloin tilannetta miten jatketaan hoitoa. Joko jatketaan lääkkeellä tai ilman, mutta lääke ei tällä hetkellä vaan toimi ainakaan hyvin pienellä annoksella.

  Itse se unettomuus ei resssaa niin paljon kuin se, että mistä saisi parhaan avun. Tuntuu jotenkin turhauttavalta.
   
  Viimeksi muokattu: 10.04.2017
 23. Raiden-

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  289
  Mitäpä jos lopettaisit tuon turhan kikkailun annostuksen kanssa ja otat puolikkaan, eli 7,5 mg muutamana iltana peräkkäin ja jos ei rupea toimimaan siinä ajassa niin menet uudelleen lääkäriin. Teet asian tarpeettoman vaikeaksi.
   
 24. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Samaa mieltä. Ja jos ei tehoa, niin kysy siltä lääkäriltä nukahtamislääkereseptiä. Ei esim. viikon käyttö Imovanea tai Stellaa sinua vahingoita millään tavalla. Märehdit nyt liiaksi annostusten ja erilaisten syiden kanssa ja se sattaa vain pahentaa uniongelmaasi. Kokeile vaikka poissulkemista (esim. 5 yötä samalla annostuksella),
  - testaa mirtaa 7,5 mg/yö. Jos ei auta jätä pois
  - testaa melatoniinia vaikka 4mg/yö. Jos ei auta, jätä pois
  - testaa mietoja nukahtamislääkkeitä (niitä on monia). Jos ei auta, jätä pois

  Jos joka ilta säädät kaikkia mielestäsi nukkumiseen vaikuttavia tekijöitä, et ikinä saa selville mikä toimii, mikä ei.
  Niin ja puhu lääkärille.
   
 25. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 292
  Kolme yötä ottanut 7.5mg mirtazapin ja 3mg pitkävaikutteista melatoniinia. Nukkunut ihan ok. Herätys kyllä turhan aikaisin ku pittää sitä töissä käydä.

  Lääkäri ei muuta sanonut kuin, että käyttäisin lääkettä edelleen. Voi kuulemma käyttää kuukausia tai vuosia huoletta, tai jaksoittain tarvittaessa. Ei aiheuta riippuvuutta tai sivuoireita. No yksilöllisiä asioita nää on. Ja kokeilumielessä voin ottaa 15mg, sekä kesäkuussa kontrolli.

  Käytän lääkettä kyllä, mutta katson tarpeen mukaan miten pitkään vielä. 7.5mg näyttää olevan nyt OK. Sillä meen vielä ja katson sitemmin tilannetta uudelleen.

  Mitä paremmin nukun ja unirytmi palautuu, niin stressi, ahdistus ja huoli vähenee, ja kroppa voi paremmin -> vähennän lääkettä ja lopulta lopetan. Tää on nyt se tavoite.
   
  Viimeksi muokattu: 13.04.2017

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti