Unettomuus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja jampetti, 08.05.2006.

 1. UnknownDude

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2013
  Viestejä:
  232
  Hyviä vinkkejä vaikuttais olevan

  Mitenkäs reseptillä saatavat melatoniinit? Onko niistä ollut kenellekään hyötyä vai onko ihan samaa laatua perus marketti melatoniinien kanssa. Eli mahtavatko auttaa paremmin vai jos ei noista marketti melatoniineista ole ollut apua niin onko noista reseptillä saatavistakaan?
   
 2. autsi

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2008
  Viestejä:
  255
  En tupakoi, en juo, ei ylipainoa, syön aika hyvin, liikun myös.

  Luulis nyt vähän lääkäreitä kiinnostavan miksi testot on alhaalla vuosikausia.
   
 3. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Käytössä on ollut melatoniinia reseptillä (Orion muistaakseni, 3 mg), marketissa myytäviä ja luontaistuotekaupasta saatavia. Minulle kaikilla sama vaikutus, lähinnä olematon. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että melatoniini ainoastaan nopeuttaa nukahtamista (noin 3 - 5 minuuttia), se ei toimi kuten nukahtamis-/unilääke. Ja jos kehon oma melatoniinin tuotanto toimii, ei tablettina otettu melatoniini vaikuta mitenkään, paitsi liian myöhään otettuna saattaa jopa piristää. Uni-/nukahtamislääkkeiden rinnalla melatoniinin käyttöä ei suositella.

  Oletko harkinnut ihan nukahtamiseen tarkoitetun lääkkeen kokeilua, esim. Imovane tai Stilnoct? En nyt halua niitä mitenkään erityisesti suositella, mutta en myöskään kannata niiden demonisointia. Hyödyt ja haitat on hyvä vastakkainasettulun kautta arvottaa. Oma tunne on tärkeämpi kuin muiden mielipide. Kuuntele ensisijaisesti itseäsi.
   
  Viimeksi muokattu: 30.03.2017
 4. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 298
  Kyllä lääkärin mukaan mirtazapina ja melatoniinia voi ottaa yhtäaikaa. En sitten tiedä muista.

  Viime yön nukuin varmaa 10-11h (tuntia ennen nukkumaanmenoa 1/4 mirtazapinista ja 5mg melatoniinia), tietysti muutamat heräilyt pois ajasta. Virkemämpi alkaa olee pikkuhiljaa, mutta ilmeisesti unettomuus/ahdistus/stressi on jättänyt päähän/kroppaan outoja olotiloja. Uskon, että itsestään katoavat ajan myötä. Pää sekaisin, tulee takaraivoo outoja humahduksia tms ja kroppa muutenki tuntuu sekavalta. On aikaisemmin ollut samankaltaisia ja niistä aina toipunut ajallaan.

  Nyt pitää vaa saada ylläpidettyä positiivista asennetta. Huomasin heti, että olo parani pelkästään sillä ettei jatkuvasti ajatellut oloja ja murehtinyt/passiivisoitunut oloista ja unettomuudesta.

  EDIT: Toki tää lääke saattaa myös aiheuttaa sivuoireena outoa oloa, ei jaksaisi meinaa tuijottaa tietokoneen ruutua, tulee huono olo. Joka tapauksessa en aijo tätä enää pitkään syödä.
   
  Viimeksi muokattu: 31.03.2017
 5. UnknownDude

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2013
  Viestejä:
  232
  Olen, vaikka hieman epävarmuudella toki toimii varmasti paremmin. Vaikka tietenkin kaikki mahd. keinot yrittää ekana. Jos ei toimi niin lääkärin puoleen ja mieluiten jotain mietoja unilääkkeitä.
   
 6. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Joo, ei se varmaan kiellettyä ole. Mutta minä sain suosituksen, että melatoniinia ei samanaikaisesti nukahtamislääkkeen kanssa. Samanaikainen käyttö saattaa voimistaa väsyttävää vaikutusta huomattavastikin. Tiedä sitten miten on Mirtan suhteen, kun ei ole varsinainen nukahtamislääke.
   
 7. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Totta, lääkkeettömät vaihtoehdot ensin. Ajattelin vaan, että jos unettomuus alkaa häiritä työstä suoriutumista, niin hyvä olisi saada nukkuminen kuntoon. On ihan omakohtaista kokemusta kuinka huonoksi työkuviot voi mennä kun unettomuus pääsee pahaksi.
   
 8. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Tämä on kyllä totta! Hyvä jos saat pidettyä mielialan parempana. Minulla pahimmat unettomuusjaksot lähtee siitä kun usko loppuu, että nukkuminen onnistuisi. Sitä jotenkin henkisesti luovuttaa.
   
 9. stranger150

  Rekisteröitynyt:
  26.07.2001
  Viestejä:
  239
  Jos lääkinnällisen puolen avuista puhutaan, niin se pieni annos mirtazapiinia tyyliin 5mg , eli mitä isompi sitä huonommin tämä oikeastaan toimii pelkkään unettomuuteen on ihan ok. Sitten valdoxan niminen "masennuslääke", joka on käytännössä paremmin aivoihin vaikuttavaa melatoniinia, ei määräillä usein masennukseen, vaan pikemminkin unettomuuteen. Kummassakin näissä on pieni riippuvuusriski, jos vertaa esim rauhoittaviin, tai unilääkkeisiin jotka molemmat vaikuttaa about samalla tavalla suoraan keskushermostoon. Toki lääkkeissä on muitakin vaihtoehtoja kun nämä pari mainitsemaani, mutta noi on ne vähiten riippuvuutta aiheuttavat.....

  Monesti lääkärit tuntuvat määräävän heikkounisille jostain syystä normiannoksilla masennuslääkkeitä siis semmoisilla mitä käytetään masennuksen hoitoon, mutta silloin hyvä alun jälkeen se unettava vaikutus poistuu, ja jäljelle jää piristävä vaikutus, eli voi kuvitella että jos on uniongelmia niin piristävää vaikutusta potilas ei hirveästi halua, eikä muutenkaan masennuslääkkeen ns tekopirteyttä, mikä voi ottaa pattiin kun on keinotekoisesti "onnellinen".

  Lääkärit ovat nykyisin muutenkin menneet usein aika metsään sillä tavalla että psykoosilääkkeitä on ruvettu määräämän unettomille. Niissä onkin ongelmana se, että ne voi aiheuttaa pitkään käytettynä pysyviä aivovaurioita tai pysyviä unettomuus ongelmia, eli lääkettä ei pysty missään vaiheessa elämää lopettamaan.... Sama ongelma on tosin monesti rauhoittavissa lääkkeissä , eli aluksi autattavat, ja lopuksi auttavat pelkkiä ongelmia. Siltikin niiden käyttä on joissain tapauksisa perusteltua, toisin kuin näiden psykoosilääkeiden mitä oikeasti pitäisi antaa vaan psykoosipotilaille.

  Kuitenkin nukkumista parhaiten auttavat keinot pitkällä tähtäimellä ovat liikunta, tervelliset elämäntavat sekä esim hieronta tai osteopatia, jotta lihakset eivät ole jumissa ja häiritse nukkumista. Suosittelen kaikille isoa annosta liikuntaa, vaikka saisitte avun lääkkeistä väliaikaisesti, niin liikunta on se tärkein juttu.
   
  Viimeksi muokattu: 01.04.2017
 10. juh1s

  Rekisteröitynyt:
  27.04.2006
  Viestejä:
  931
  Kyllä, magnesiumia yms kaikki kokeiltu. Tein tällä viikolla rapeita 16h työtunteja 6päivää(yrittäjä kun olen) ja TODELLA uupuneenakin unensaanti vaikeaa(Lue pyöriskelyä sängyssä puolihereillä "unitripeissä"). Työt vielä todella fyysisiä. On kyllä käsittämätöntä miten koppa ei saa unenpäästä edes tälläisissä tilanteissa. Päässä liikkuu vaan liikaa asioita eikä pääse millään rauhoittumaan. Tämä isoin ongelma. Mitään adhd:ta ei ole, ei vaan saa aivoja rauhoittumaan. Jatkuvasti ajatukset virtaa nupissa.

  Täytyy kyllä kohta turvautua taas imovaneen, että sais edes jotain "unta" nuppiin. Ymmärrys ei riitä tähän vaivaan. Elämäntapamuutoksiakin on tehty ilman apuja(Nuuska & alkoholi jätetty useammaksi kuukaudeksi jne). Pahin pelko on, että kauan kroppa kestää tälläista rääkkiä.

  Viimeksi sain kunnon rehelliset yöunet 7vuotta sitten 2viikon intin leirin jälkeen. Tipahdin kassulla vaatteet päällä punkkaan klo 19 ja heräsin virkeänä klo 6. Porukat koittaa tuputtaa uniklinikkaa, mutta mitä hyötyä siitä on? Saa kirjallisena sen, että on uniongelma?
   
  Viimeksi muokattu: 01.04.2017
 11. stranger150

  Rekisteröitynyt:
  26.07.2001
  Viestejä:
  239
  Noin se taitaa valitettavasti mennä uniklinikoilla ;(. Mitä lääkkeitä käytät unettomuuteen, ja onko imovanen käyttö jokaöistä vai esim muutamia kertoja viikossa/kuukaudessa. Jos imovanea käyttää enemmän kuin 2 kertaa viikossa, se taitaa niinä muina iltoina pikemminkin huonontaa nukkumista , sama rauhoittavien kanssa. Kestää niin pitkään että poistuu kropasta, eli aiheuttaa ns vieroitusoireita, jonka takia pahentaa unensaantia niinä muina öinä...
   
 12. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Miten huonontaa, mitä tarkoitat? Pidemmässä käytössä teho kyllä heikkenee kun toleranssi kasvaa, mutta ei kai se noin nopeasti muutu väsyttävästä valvottavaksi? Vieroitusoireita ei todellakaan tule yhden tai kahden käyttökerran jälkeen.

  Imovane poistuu nopeasti kehosta, puoliintumisaika n. 5 tuntia, kun taas esim. Diapam hitaasti, puoliintumisaika jopa 100 tuntia. Ei näitä voi yleistää.
   
  Viimeksi muokattu: 01.04.2017
 13. autsi

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2008
  Viestejä:
  255
  Itse olen käyttänyt Imovanea viimeiset 3 vuotta. Ennen sitä mirtaa joka lihotti todella paljon. Ja ennen sitä Ketipinoria josta en oikein muista vaikutusta.
   
 14. stranger150

  Rekisteröitynyt:
  26.07.2001
  Viestejä:
  239
  No ei hitto tietenkään voi yleistää. Imovane puoliintuu 6-9 tunnissa, noin 4-5 puoliintumista ja kropassa ei ole enää lääkettä. Jos imovanea käyttää päivittäin pitkän välin niin väittäisin että lääkettä sen puoliintumisen takia kertyy silti aivoihin, jos käyttö on siis jokapäiväistä, täten 2-3 kertaa viikossa on vielä ok käyttää, ja jos käyttää sitä useammin viikossa, tulee todennäköisesti vieroitusoireita, joiden isoin vaikutus unipotilaalle on huonontunut uni. Tämä perustuu ihan omiin kokemuksiin imovanen kanssa, eli uni huononee pidemmän aikavälin käytöllä jos käyttäisin sitä jokapäivä. Nykyisen sen käyttö on omalla kohdallani tosin ihan satunnaista.

  Diapam kaikenlisäksi sitoutuu rasvasoluihin, eli vieroitusoireet voi kestää vielä paaaaljon pidempään kuin 4 puoliintumisaikaa eli noin 400 tuntia. Muistelen kuin aikoinaan puhuin siitä kaverin mutsin kanssa joka oli käyttänyt vuosia, niin sanoi että uni huononi vuodeksi käytön lopettamisen jälkeen, ja sitten vasta alkoi vähän palautumaan, nukkui noin 4h yössä vuoden ajan.
   
  Viimeksi muokattu: 01.04.2017
 15. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 300
  Jos kärsii vakavasta unettomuudesta niin kannattaa ehdottomasti kokeilla kannabista. Käytännössä myrkytön keholle ja sen avulla nukkuu kuin tukki. Kannattaa ihan vakavissaan kokeilla, mielummin kuin mitään kovia lääkkeitä.
   
 16. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Itse edellisessä viestissäsi yhdistit rauhoittavien ja Imovanen poistumisajat elimistöstä. Imovanen (Tsopiklonin) puoliintumisaika on 5-6 tuntia, iäkkäillä enemmän, jopa 9 tuntia. Miksi puoliintumisaika pitää kertoa 4:llä tai 5:llä? Eikö ennemminkin 2:lla?
  Puoliintumisaika: Eliminaation puoliintumisaika (myös biologinen puoliintumisaika) on lääketieteellinen käsite, joka viittaa siihen, miten nopeasti puolet aineesta (esimerkiksi lääkeaineet, alkoholi) on metaboloitunut elimistössä muiksi yhdisteiksi tai poistunut muuttumattomana veriplasmasta munuaisten tai sapen kautta.
  Kirjoitat sekaisin satunnaisesta käytöstä, päivittäisestä käytöstä ja pitkäaikaisesta käytöstä ja vielä rinnastat nukahtamislääkkeen rauhoittaviin, joita on valtavasti erilaisia. En pysty seuraamaan mitä tarkoitat.

  Minulla on vuosien kokemus Imovanen käytöstä aina tarvittaessa kroonistuneeseen unettomuuteen. Pisimmillään ollut yhtäjaksoisesti käytössä n. 5 viikkoa. Ainut vieroitusoire oli muutama huonosti nukuttu yö, mikä on normaalia. Todelliset fyysiset ja psyykkiset vieroitusoireet tulevat vasta todella pitkäaikaisen säännöllisen käytön seurauksena ja silloin lääke pitää ajaa asteittain alas. Joihinkin rauhoittaviin (bentsoihin) riippuvuus kehittyy huomattavasti nopeammin, varsinkin koska niitä käytetään usein suurempina päivittäisannoksina.

  Vielä vieroitusoireista, ne jatkuvat myös lääkkeen kokonaan poistuttua elimistöstä, jos on hankkiutunut lääkekoukkuun. Kaverin mutsin vuosien bentsokoukusta irti pääsy on esimerkki tästä, mutta ihan eri asia kuin jonkun Imovanen käytön lopetus muutaman päivän tai viikonkaan käytön jälkeen.
   
 17. JokoTaas

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  56
  Kannabis taitaisi olla toimiva lääke moneen muuhunkin vaivaan, esim. ahdistukseen ja voimakkaisiin kipuihin. Mutta kun on se huumeleima, niin eipä taida olla näköpiirissä lääkekäytössä yleistyminen Suomessa. Eikä taida lääketehtaita kiinnostaa, kun ei ole patentoitaavissa, vaan ennemminkin veisi kysyntää muilta kalliimmilta lääkkeiltä. Ilman reseptiä kannabiksen käyttöön sisältyy hurjia riskejä. Esim. työnantajat tekevät nykyään rutiininomaisesti huumetestejä varsinkin rekrytoitaessa. Ja kannabis näkyy testeissä todella pitkään! En suosittele laitonta käyttöä.
   
  Viimeksi muokattu: 02.04.2017
 18. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 298
  Tässä nyt 6 iltaa ottanut putkeen suurinpiirtein 1/4 mirtazapinia ja 5mg melatoniinia. Joka yön olen nukkunut hyvin kahta lukuunottamatta. Ajattelin nyt ainakin viikonloppuun asti tuota ottaa. Toinen taisi olla pe-la yönä jolloin nukahdin aika myöhään ja heräsin aikasiin, sen jälkeen pätkäunta. No kuitenkin syvää unta tuli nukuttua jonkin verran. Eilen illalla otin ehkä hitusen pienemmän murusen tuota lääkettä ja vaikka illalla väsytti niin viime yö menikin sillä perus unettomuuskaavalla. Koko yö pyöriskellen ja ajatukset harhaili yms. Nukahdin joskus 30min ennen puolison herätystä ja sen jälkeen todella kevyttä pätkäunta klo 9 asti.

  Tosiaan tuo Mirtazapin auttaa nukahtamaan ja pysymään unessa kun sitä ottaa sen tietyn määrän, pienempi nokare sitten ei taas tunnu auttavan enää tai se lähinnä laittaa olon pyörryttävän tuntuiseksi, en sitten tiedä onko se parempi vai olla kokonaan ilman.

  Nyt taas ahdistaa tuo nukkuminen. Tosiaankin aika varmasti oma psyke kovasti pelissä tässä hommassa. Toi unettomuus stressaa ja tuntuu vastenmieliseltä. Ja sitten se ajatus ilman lääkettä nukkumista. Pitäisi saada toi unen saanti jälleen itsestäänselvyydeksi ilman että sitä miettii, joka varmasti alkaisi parantaa unensaantia.

  Onko mitään vinkkejä? Niin ja onko tuota melatoniinia turvallista syödä kuinka pitkään yhtäjaksoisesti?

  Lääkäri kirjotti lähetteen työterveyspsykologille kun satuin mainitsemaan kouluajan koulukiusaamisesta, vaikka se ei nykyään vaivaa. Muut (unettomuus) asiat sitten vaivaa tavalla tai toisella. Suositteletteko minun käymään tuolla? Onko kokemuksia?
   
  Viimeksi muokattu: 05.04.2017
 19. Randomizer

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2004
  Viestejä:
  5 883
  Tämä oli/on itelläkin tuttua unettomuusaikana. Pelkkä ajatus nukkumisesta ja makuuhuoneesta aiheuttaa kovan ahdistusreaktion ja stressaamisen. Silloinhan hommasta ei sitten tule yhtään mitään. Itse ainakin rentoutumisharjoituksilla helpotin tilannetta, vaatii toki harjoittelua. Toisekseen vietin aikaa makuuhuoneessa ainoastaan nukkumistarkoituksessa, eli kaikki muut toimet toisissa huoneissa ennen nukkumaanmenoa. Esim. jos tykkäät lukea, lue muualla kuin sängyssä. Lukeminen on muutenkin hyvä unensaantikeino. Yksi keino oli minulla myös kirjoittaa päivän ahdistavia ajatuksia ylös paperille, saattaa kuulostaa lapselliselta mutta auttoi ja toi perspektiiviä ongelmiin.

  Ehdottomasti kannattaa käydä psykologilla, minulla ainakin auttoi uniongelmien ylipääsemisessä ja saa avautua myös muista ongelmista.
   
 20. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 298
  Täytyy ensi viikolle varata aika psykologille niin pääsee puhumaan.

  Eilen illalla päätin, etten mä voi jatkuvasti tuota lääkettä syödä. Viikon sitä olen nyt napsinut ja joka yö nukkunut ihan hyvin paitsi toissayönä kuten yllä mainitsin. Eilen illalla otin vain melatoniinia, sekä jotain luonnontuotteita (200mg L-teaniinia, kärsimyskukkaa, ja uniteetä). No odotetusi pyörin koko yön, välillä valveen ja unen rajamailla. Sitten kun nukahdin niin herään samantien. Samalla kaavalla aamuun asti eli pätkäunta.

  Pitää jatkaa joogaa ja en oikein tiedä miten pitäisi asiaa viedä eteenpäin. Lääketta en viitsisi ottaa kuin pakon edestä. Kai sitä stressiä pitäisi saada vain pois tavalla tai toisella.
   
 21. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 300
  Mikä järki lopettaa lääkkeen ottaminen, jos sen avulla nukut hyvin ja ilman sitä huonosti?
   
 22. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 298
  Lähinnä sen takia ettei jää koukkuun. Myös tuskin aivot ja unireseptorit tykkää pidemmän päälle kemiallisesta unesta. Ahdistaa vähän tieto siitä että tarvitsee lääkkeen jotta saa unta.

  Ehkä kyllä olisi parempi jatkaa nyt vielä kuuriluontoisesti lääkettä kun ilman sitä ei tunnu ainakaan vielä pärjäävän. Onkohan nyt miten pitkään turvallista syödä tuota mirtzaa putkeen? Alkuun joka yö ja jos vaikka jatkossa vähintään joka toinen.

  Täytyy kyllä muuten laittaa elämä reilaa takaisin ku tässä unettomuuden takia sirpaloitunut. Ja ottaa kaikki mahdolliset keinot käyttöön jotta huom pikkuhiljaa saisi unen takaisin ilman lääkettä.

  Ja hyväksyä huonounisuus.
   
  Viimeksi muokattu: 06.04.2017
 23. linuxisnotunix

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2014
  Viestejä:
  442
  Varmaan turvallisempaa kuin olla nukkumatta.

  Lääkkeisiin koukkuun jäämistä pelotellaan mielestäni vähän liikaa. Jos on tietoinen, että sellainen on mahdollista ja mitä se vaatii, niin lääkkeitä pystyy käyttämään niin, ettei jää koukkuun. Tarkoitan pääasiassa bentsodiatsepiineja, nukahduslääkkeitä ja opioideja. Masennuslääkkeisiin tai vastaaviin ei minun mielestäni muodostu varsinaista riippuvuutta, koska ne eivät aiheuta tavallisesti mielihyvää. Vieroitusoireita voi lopettaessa tulla, mutta niiden voimakkuutta voi helpottaa vähentämällä portaittain annosta. Joissain tapauksissa riippuvuus lääkkeistä kuuluu asiaan, vaikka vaikeisiin parantumattomiin kiputiloihin liittyvä opioidilääkitys.
   
 24. Markqq

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2008
  Viestejä:
  2 298
  Ovatko nämä bentsot ja nukahtamislääkkeet yleisesti huonompia vaihtoehtoja unen korjaukseen kuin masislääkkeet (esim mirtazapin) pienellä annoksella?

  Mä en tiedä onko huuhaata kun lukenut keskustelupalstoilta että pitkällä käytöllä masislääkkeet (kun toimivat unireseptoreissa pienellä annoksella) tuhoaisivat neuroleptejä/unireseptoreita/aivoja. Onkohan näistä mitää faktatietoa missään? Entäs sitten muiden lääkkeiden kohdalla?
   
  Viimeksi muokattu: 06.04.2017
 25. electron06

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2006
  Viestejä:
  4 874
  Vaikuttaa siltä että olet "jäänyt koukkuun" tähän unettomuuteen eli stressaat sitä mitä sen jälkeen kun lopetat lääkkeen syönnin.
  Tässä yksi vinkki lisää jonka avulla voisit päästä yli asiasta, eli akupunktio. Klinnikka sijaitsee helsingissä.
  http://www.tieterveyteen.fi/unettomuus
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti