Työttömän elämä -ketju

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja reNppa, 09.06.2009.

 1. yks-vesa-vaan

  Rekisteröitynyt:
  17.05.2015
  Viestejä:
  2 802
  Jos olet kevytyrittäjä niin työssäolo ehto ei täyty. Työssäoloehto voi täyttyä vain yrittäjillä ja palkansaajilla. Eli kevytyrittäjäjällä ei ole työttömyysturvaa.

  Tuolla pohdintaa asiasta
  https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2016/kevytyrittaja/

  "Laskutuspalveluiden suosio on kasvanut nopeasti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että näillä palveluilla on paitsi omat komissionsa, myös juridiset haasteensa."


  https://www.yrittajat.fi/uutiset/54...vat-turhia-maksuja-eivat-saa-tyottomyysturvaa
  Laskutuspalvelut perivät ns. kevytyrittäjiltä myös työttömyysvakuutusmaksuja, vaikka heille ei muodostu työttömyysturvaa.

  EDIT: tämä epäkota on korjattu useimissa laskutuspalveluissa

  Suomessa arvioidaan olevan noin 50 000 kevytyrittäjää eli henkilöä, jotka käyttävät laskutuspalvelua. Tunnetuimmat palvelut ovat Ukko.fi, jolla on 23 000 käyttäjää ja Eezy, jolla on runsaat 20 000 käyttäjää.

  Sitra ja Osuuskunta Eezy tekivät alkuvuodesta mittavan kyselytutkimuksen, johon saatiin yli tuhat vastausta.

  Vastausten perusteella laadittiin kevytyrittäjän prototyyppi. Tältä hän näyttää: yli 30-vuotias Etelä-Suomessa asuva mies, jolla on alempi korkeakoulututkinto tai toisen asteen koulutus.

  Vastaajista noin 60 prosenttia kertoi työskentelevänsä satunnaisesti. Yli puolet työskentelee taiteen ja viihteen, viestinnän tai rakentamisen aloilla. Vastausten yleisiä ammattinimikkeitä olivat esimerkiksi muusikko, toimittaja, kirvesmies ja asiantuntija. Yleensä toimeksiantajat olivat nekin pieniä yrityksiä, alle kymmenen työntekijän firmoja tai kotitalouksia.

  Vastaajista noin joka viides työllistää itsensä ainoastaan kevytyrittäjänä. Joka neljäs on kevytyrittäjänä kokopäivätyön tai opiskelun ohessa. Noin neljännes vastaajista saa samanaikaisesti myös työttömyyskorvausta.

  Tästä aiheutuu myös ongelmia.

  TYÖNTEKOA HANKALOITTAA kevytyrittäjien epämääräinen asema eri viranomaisiin nähden, todetaan Sitran ja Eezyn selvityksessä.

  Työvoimaviranomaisten mukaan osa-aikaisesti työllistyvä kevytyrittäjä voi olla oikeutettu soviteltuun päivärahaan. Statuksen määritteleminen on kuitenkin usein mutkikasta. Kyseessä on uusi ilmiö, johon liittyy väistämättä myös monenlaisia ongelmia, kuvaa Virva Suikkanen.

  ”Pystytkö yhdistämään työnhaun ja projektimaisen yrittämisen? Kevytyrittäjällä ei ole yrittäjän statusta, mutta silti tilanne ei ole ongelmaton”, Virva Suikkanen sanoo.

  ”Työvoimahallinto tekee päätökset henkilön statuksesta. Se on oikeusturvan vastaista, ettei ihminen tiedä, mitä hän saa tehdä ja mitä ei. Tästä pitäisi tehdä nyt selkeät ohjeistukset.”

  Lähde
  https://murobbs.muropaketti.com/threads/tyoettoemaen-elaemae-thread.584784/page-988


  Lähde?

  TE-keskus katsoo asiaa tapauskohtaisesti. Jos olet työtön ja ryhdyt kevytyrittäjäksi niin Kela pyytää TE-keskukselta uuden työvoimapoliitisen lausunnon ja päivärahan tulo katkeaa 3kk ajaksi (kaveri teki 16h keikan ja päivärahan tulo katkesi. Totesi että pitäköön tunkkinsa). Jos kysyt asiaa KELA:ta - kohdellaanko kevytyrittäjää sivutoimisena yrittäjänä - niin sanovat että hae soviteltua päivärahaa niin katsotaan miten käy. Eli kevytyrittäjää ei todellakaan kohdella pääsääntöisesti sivutoimisena yrittäjänä vaan tilanne vaihtelee. Sivutoimisen yrittäjhyyden määritelmä on niin venyvä että TE-keskus voi monella eri tavalla vesittää oikeuden työttömyysturvaan. Et voi mm. tehdä aktiivista markkinointia koska silloin katsotaan että työmäärä ei mahdu sivutoimisen yritäjyyden raameihin. Lisäksi sinun edellytetään hakevan töitä aktiivisesti.

  Ainoa peruste millä oman työn tekeminen tulkitaan sivutoimiseksi yrittäjäksi on että toiminta on jatkunut opiskelun tai työn ohella 6kk aja. Muussa tapauksessa sivutoimiseksi yritäjäksi pääseminen ei ole läpihuutojuttu. Päjkinänkuoressa: hakiessasi työttömyysturvaa yrittäjänä, y-tunnuksella tai ilman, viranomaiset siis arvioivat työllistätkö itsesi päätoimisesti vai et. Kevytyrittäjä on työttömyysturvan kannalta aivan samanlainen yrittäjä kuin muutkin yrittäjät, tällä ei vain ole y-tunnusta, joka oikeuttaa verohyötyihin.

  Yritystoiminta tai oma työ katsotaan työttömyysturvalain mukaan sivutoimiseksi, jos yritystoiminnan tai oman työn vaatiman työmäärän voidaan katsoa olevan niin vähäinen, ettei se ole esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle. Sivutoimisen yritystoiminnan työmäärän tulee siis mahdollistaa samanaikainen kokopäivätyön tekeminen.

  Yrittäjyys katsotaan sivutoimiseksi myös silloin, kun yritystoimintaa on harjoitettu kokoaikatyön ohella riittävän pitkään (6 kuukautta).

  Myös alkava yritystoiminta voi joskus olla työmäärältään niin vähäistä, että sitä voidaan pitää sivutoimisena. Yritystoiminnan voi osoittaa sivutoimiseksi myös päätoimisilla, normaalisti edenneillä opinnoilla, jotka ovat kestäneet yritystoiminnan aikana vähintään kuusi kuukautta.

  TE-toimisto ratkaisee työttömyysetuuden työvoimapoliittiset edellytykset, myös onko työllistyminen yritystoiminnassa pää- vai sivutoimista. Mitään viikoittaista tuntirajaa ei ole vaan ratkaisu perustuu siihen, kuinka suuri on yritystoiminnan vaatima työmäärä.

  TE-toimisto pyytää henkilöltä selvityksen yritystoiminnasta. Pyydettäviä selvityksiä ovat muun muassa
  • kuinka paljon yritystoiminta häntä työllistää
  • kuinka sitovaa toiminta on sekä
  • hakeeko ja onko hän valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä.
  https://op.media/yrityselama/Yritta...isen-hyotyja-eecdc60fe36743aaacba68d053ed1cd7
   
  Viimeksi muokattu: 17.05.2017
 2. snowman22

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Viestejä:
  139
  Eikö teidän kokoomuslaisten mielestä työnantajan ja työntekijän pidä neuvotella palkasta? :D
  Itse lähden siitä, että minulle maksetaan työstäni 50 tuhatta euroa vuodessa. En lähde polkemaan palkkoja.

  Aloitankin matalalta, eli 50 tuhannesta eurosta/vuosi. Kokemuksen kartuttua työnantaja voi maksaa minulle enemmän. :D


  Yliopiston lupauksien olisi sitten hyvä perustua todellisuuteen.

  Kyllä omalla alallani maksetaan tuollaisia palkkoja aloittaville työntekijöille.

  Itseä ei huvita viedä työtä joltain toiselta ja samalla kaunistaa korkeakoulutettujen työttömyystilastoja. Sehän olisi typerää. Suutari pysyköön lestissään.


  Koska yliopisto lupasi minulle kyseistä palkkaa.

  Ei kannatakaan. Mutta lupaus on lupaus ja se on täytettävä!
   
  Viimeksi muokattu: 17.05.2017
 3. Niamu

  Rekisteröitynyt:
  21.08.2008
  Viestejä:
  3 122
  Miksi tyytyä noin vähään kun voi pyytää vaikka 100k tai peräti 200k heti kärkeen. Eikös tuo 50k ole jo aikas paljon palkkojen polkemista.

  Miksi kouluttautua noin paljon kun kuulemma amiksessa luvattiin että ammattimies saa 100k vuodessa liksaa.
   
  Viimeksi muokattu: 17.05.2017
 4. zacksa

  Rekisteröitynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  654
  Ja veikkaus lupasi että voin voittaa lotossa miljoonia, niin jätänpä heti päivätyöni:D
   
 5. Raaka-Rane

  Rekisteröitynyt:
  19.09.2010
  Viestejä:
  646
  Kerro meille, että mikä olet koulutukseltasi. Nimittäin ainakin itseäni kiinnostaa, että missä maksetaan kokemattomalle koulusta valmistuneelle 4000 €/kk?
  (Siis tämä ei sisällä mitään vittuilua, vaan ihan oikeasti kiinnostaa) Lakimies? Kirurgi?

  Kyllähän itsellekkin koulusta luvattiin 40 000 € vuosituloja vastavalmistuneille, mutta pidin sitä silloin jo naurettavana. Nykyään 5 vuoden jälkeen on tulot siinä 40 000€
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2017
 6. Randomizer

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2004
  Viestejä:
  5 883
  Elikkäs en saanut eka yrittämällä 50ke aloituspalkan töitä, luovutan, vedän uhrilampaat ja itken internetissä että valtio on paska ja syrjii meitä heikko-osaisia. Selvä homma. :facepalm:

  Kannattas varmaan tulla sieltä Narniasta takaisin nyky-Suomeen ja ottaa selvää miten hommat toimii. Mahtava trolli voi tietysti olla myös vaihtoehto.

  Ulkomailla tommoset 50ke aloituspalkat voivat ollakin realismia mutta tuskin tolla asenteella työllistyt yhtään mihinkään, koskaan, missään maassa.
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2017
 7. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 236
  Onhan noita. Lakimies, lääkäri, erikoissairaanhoitaja vuoroduunarina ja vaikkapa merikapteeni jotka tienaavat ihan mukavasti heti työpaikan saatuaan. Nyt mua alkoi jo kiinnostaa mitä sä teet?
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2017
 8. Raaka-Rane

  Rekisteröitynyt:
  19.09.2010
  Viestejä:
  646

  AMK inssihän minä oon vaan. Teollisuuden parissa pyörin.

  EDIT: Niin kyllähän niitä aloja löytyy, että missä saa heti hyvän korvauksen heti valmistumisen jälkeen. Siksihän se kiinnostikin, että mikä snowman on koulutukseltaan.
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2017
 9. plösöpulla

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2008
  Viestejä:
  288
  snowman on puhdas trolli tai vastaavasti joku rajatapauspersoona. VTM kansantaloustieteestä, sanoo että yliopisto kusetti työllisyyden näkymissä ja palkoissa. Sanonut tässä ketjussa mm. että ei luonut kaverisuhteita yliopistossa koska niiden ei pitäisi merkata palkkaamisen suhteen.
   
 10. snowman22

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Viestejä:
  139
  Aikaisemmin hain myös huonommin palkattuihin (40k vuodessa) töihin. Opiskeluaikoinani hain myös harjoitteluihin, mutten päässyt niihin.

  Mutta nyt pidän huolen omalta osaltani, etten tule polkemaan palkkoja. 50 tuhannesta lähdetään. :D
   
 11. atkmies

  Rekisteröitynyt:
  25.08.2008
  Viestejä:
  309
  AMK hassutteluista jäi leikki-insinöörin paperit käteen ja suoraan töihin. 60 000 molemmin puolin pyörinyt omat vuositulot tässä ensimmäisinä työvuosia. Suosittelen snowman22:lle suoraan nostamaan palkkapyyntöä reilusti ylöspäin, kun kerta yliopisto on käytynä ja lupaus annettu! Pidä siitä kiinni!
   
 12. sapatti

  Rekisteröitynyt:
  05.01.2013
  Viestejä:
  167
  Puhumme eri asiasta. Kuten aiemmin sanoin niin on totta, ettei kevytyrittäjänä tehty työ kerrytä työssäoloehtoa, mutta kevytyrittäjät voivat olla oikeutettuja työttömyysetuuteen palkansaajana kerrytetyn työssäoloehdon perusteella.

  Lähteeksi riittänee se, että olen näiden juttujen kanssa ollut aikoinani töiden takia tekemisissä ja olen hyvin perillä TE-toimistojen linjasta.


  No ei kyllä varmasti katkea kolmeksi kuukaudeksi pelkästään siksi, että selvitetään mahdollista yritystoimintaa. Lausunnossa kestää enintään 30 päivää. Pitkä aika toki sekin.

  Sivutoimiseksi yrittäjäksi pääsy ei ole itsestäänselvyys ja teoriassa kevytyrittäjä on yhtälailla yrittäjä kuin Y-tunnuksella toimiva yrittäjäkin. Käytännössä kuitenkin vallitsevan käytännön mukaan kevytyrittäjä saa helpommin sivutoimisuuslausunnon. Merkitsevää on myös se mitä itse kerrot yritystoiminnastasi ja sen työllistävyydestä. Ainoa peruste millä yritystoiminta voidaan tulkita sivutoimiseksi on se, että sen vaatima työmäärä ei ole esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle. 6kk yhtäjaksoinen päätoiminen opiskelu tai työnteko osoittaa sivutoimisuuden kiistattomasti. Muuten se on hankalampaa näyttää toteen.
   
 13. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 090
  Mihin voin valittaa kun amiksessa luvattiin että koulun jälkeen tienaa 24000€/v mutta mulle maksetaan 35000€/v? Kusetetaanko mua?
   
 14. AlwariTuohitorvi

  Rekisteröitynyt:
  28.05.2015
  Viestejä:
  327
  Onneksi olkoon, olet löytänyt loistavan työnantajan tai sitten teet reissuhommaa ja pitkää päivää.
   
 15. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 090
  Hyvä työnantaja joka noudattaa eri työehtosopimusta kuin oma ala. 7-15 hommaa arkisin :D
   
 16. ceh

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2009
  Viestejä:
  29
  Alle kahden viikon satunnaisia keikkoja voi tehdä nykyään ilman selvittelyjä.

  https://omapaja.fi/tyoton-tyonhakija-keikkatyosta-ei-enaa-rangaista/
   
 17. AlwariTuohitorvi

  Rekisteröitynyt:
  28.05.2015
  Viestejä:
  327
  Ei niin ku mitään ongelmaa tehä keikkatyötä ja nostaa soviteltuu päivärahaa. Pien pesämuna ei tee pahaa, koska välillä päivärahan tulossa saattaa kestää. Ei kannata ees harkita yrittäjyyttä satunnaisten keikkojen takia.
   
 18. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
 19. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  4 574
  Jep ja jos on fb-julkaisuun uskominen niin Esko Aho on aamulla radiossa kertonut, että kärsimme työvoimapulasta, joten ulkomaista työvoimaa tarvitaan tänne ja pikaisesti...

  Kaikki vaan ilmaistyöhön niin saadaan maamme jälleen kilpailukykyiseksi. Paitsi että muistaakseni olemme jo top3:ssa...
   
 20. Tonto-

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  4 310
  Hyvältähän tuollaiset tulonsiirrot näyttää, kun oletetaan työntekijän toimeentulon säilyvän. Jos ollaan menossa kohti perustuloa niin kyllä sillä perustulon mahdollistamalla toimeentulolla pitää voida töitä tehdä. Nämä työt ovat sitten niitä matalapalkkatöitä yrityksissä ja kunnissa.

  Samanaikaisesti yritykset ja kunnat tekevät koko ajan valtavasti työtä teettääkseen jatkuvasti enemmän halvemmalla.
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2017
 21. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  4 574
  Pätevien työntekijöiden löytyminen on yhä vaikeampaa!

  http://www.talouselama.fi/uutiset/t...toksissa-korostuvat-nyt-pehmeat-arvot-6650171

  Tämä yllätti:
  .
  .
  Ja
  .

  Milloin työvöen osaaminen on parantunut kun heitä makuutetaan työttöminä, eikä päästetä kursseille? Monilla te-keskuksen järjestämällä kurssilla on nykyään vaatimus(joka kirjallisesti on todistettava), että pitää kurssin jälkeen olla työpaikka. Ja näinhän todella monella työttömällä sitten on vai?

  Ihan käsittämätöntä, että kouluttautumista hankaloitetaan ja sitten kun talous lähtee nousuun niin meillä on valtavat massat ihmisiä joutilaina ja joiden ammattitaito ei vastaa enää tämän päivän vaatimuksia.
   
 22. Ekaros

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  1 933
  Toivottavasti käy kalliiksi tähän lähteville orjuutajille. Vanhinkojahan aina sattuu...
   
 23. IhmeellinenJuttu

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2008
  Viestejä:
  2 056
  Siirtyy vaan useampi yritys pyörimään jatkuvalla ilmaistyöllä. Saattaa tuo kilpailuasetelma hiukan vinoutua ja työpaikat katoavat siinä sivussa mutta mitäs pienistä.
   
 24. snowman22

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Viestejä:
  139
  Voi hyvä aika, millaisia "neroja" meidän hallituksessa on. :mad:

  Ilmaistyön määrä tulee vaan kasvamaan tulevaisuudessa!

  Ulkomaista työvoimaa tuodaan rakennuksille ja ravintoloihin, koska "työvoimapula" ja koska "tarjonta luo kysynnän".

  Miksi maksaa kokille hyvää palkkaa, kun ulkomailta saa halvempaa työvoimaa! Näin yritysten voitot eivät vahingossa pääse pienenemään!
  Toisaalta, kun yritykset saavat 0€ hintaista työvoimaa työkkärin kautta aiempaa helpommin, niin niiden palkkamenot tulevat pienenemään entisestään!

  Valitettavasti sinne työmaalle valikoituvat kaikki auktoriteettiuskoiset ja ne, jotka uskovat työkkärin höpinöihin "harjoittelun jälkeisestä työllistymisestä".

  Ne, jotka tajuavat, että kyse on orjatyöstä, hakevat sairaslomaa tai karenssia.
   
 25. Haaskis

  Rekisteröitynyt:
  01.06.2009
  Viestejä:
  1 609
  Itse en kyllä jaksaisi herätä seitsemäksi töihin. :D
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2017

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti