Työttömän elämä -ketju

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja reNppa, 09.06.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Miksi olisin rajannut ne alle 2v työttömänä olleet pois? Olisiko se ollut reilua heitä kohtaan?

  Löydän pätevän tyypin, niin miksi palkkaamisen kriteerinä pitäisi olla työttömyyden kesto? Toisekseen, etkö itse näe todennäköisenä, että pätevimmät kaverit ovat työelämästä lyhyitä pätkiä tai ei ollenkaan pois.

  Lisäys: en ole kysynyt nykyiseltäkään, kauanko ollut työttömänä nyt tai elämänsä aikana. Ei se mua kiinnosta, vaan etsin sellaisen tekijän jossa saan rahalle vastinetta ja tekemättömät työt tehdyksi.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2018
 2. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 992
  Ei vaan oletan että Beatme koetti palkata parhaan mahdollisen työntekijän, jos se ei sattunut olemaan tämä 2 vuotta työttömänä ollut, niin kysyn että olisiko pitänyt palkata tämä "huonompi vaihtoehto" vain siksi että hän oli ollut 2v työttömänä ja Beatme saisi siitä tukia?
   
 3. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 235
  Henkilökohtaiset kokemukset muovaavat helposti mielikuvia kuten tiedätte.
  Itselläkin ajatus pitkäaikaistyöttömistä +2v on hyvin negatiivinen.
  9kertaa 10:stä sieltä löytyy joku yksilöllinen syy minkätakia ei olla töissä.

  Hyvässä tapauksessa se syy on jtn mikä liittyy vaikka siihen että on haluttu panostaa urheiluun tai perheeseen.. Erittäin usein se on sitä ettei omata fyysisiä tai henkisiä valmiuksia pärjätä työelämässä.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2018
 4. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Ja onko reilua jos tukiaisilla mennään muiden ohi. Ei mielestäni.
   
 5. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 235
  Omasta mielestäni ei ole.. Kaikenlisäksi se on turhaa. Oikeastaan kukaan ei hyödy tästä. Yrittäjä tarvitsee edelleen tekijää ja "työkelvoton" on hetken päästä takaisin kortistossa.

  Kun yrittäjä sitten pari kertaa on astunut ns " paskaan" tämä saattaa jatkossa vaikuttaa aika negatiivisesti kaikkeen palkkaamiseen.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2018
 6. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Juurikin näin. Tämä ei lisää työpaikkoja tai vähennä työttömiä varsinaisesti. Vaikuttaa vain siihen kuka saa töitä.
   
 7. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 235
  Pahimmassa tapauksessa vähentää työpaikkoja. Yrittäjä ottaa aina taloudelllisen riskin palkatessaan työvoimaa. Muutaman kerran kun kapsahtaa omaan nilkkaan helposti muuttuu suunnitelmat.
  En mä laajennakkaan toimintaa / lisäänpä omia tunteja.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2018
 8. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 992
  Hallitushan käsittelee irtisanomissuojan muutosta alle 20 henkilöä työllistäviltä firmoilta. Tämä on luonnollisesti saanut vasemmalta ja ammattiyhdistyksiltä vastustusta. Joskus musta tuntuu että vasemmisto + ammattiyhdistykset on työntekijän pahin vihollinen.

  "Hallitus valmistelee työsopimuslain muutoksen, jonka tarkoituksena on keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä 20 henkeä tai sen alle työllistävissä yrityksissä. Muutoksen tavoitteena on alentaa työllistämisen kynnystä."

  https://valtioneuvosto.fi/artikkeli...ollisyytta-ja-sosiaalista-oikeudenmukaisuutta
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2018
 9. Tlapio

  Rekisteröitynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  1 590
  Miks turhaa rajoittaa mitenkään tota. Koskemaan kaikkia vaan tuo. Työnantajalle oikeus määrätä palkkakin samalla.
   
 10. Sansai

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2015
  Viestejä:
  134
  Ei ollut nuo viestini mitenkään henkilökohtaisesti sinua vastaan suunnattu. Joku muukin on todennut että pitkäaikaistyöttömien (vai oliko peräti kaikkien työttömien?) hakemukset lentää suoraan ö-mappiin. Itse näen näin: henkilö valmistuu, hakee töitä, ei pääse, työttömyys pitkittyy ja lopulta olet se ns. huonompi työntekijä. Harva vaan edes antaa pitkäaikaistyöttömille mahdollisuutta työhön tai työhaastatteluunkaan. Kai näit cv:stä onko siellä pitkiä työttömyysjaksoja?

  Lisäksi ei siinä tarvita 2+ vuoden työttömyyttä että palkkatukea saa. 30% saa jos työttömyys on kestänyt alle vuoden. En sitten tiedä onko tuossa joku alaraja työttömyyden kestolle vai saako tuen jopa vastavalmistuneelle. Mikä taas omasta mielestäni olisi väärin. Silloin ei mennä tuilla muiden ohi vaan palkkatuki on muodostunut jonkinlaiseksi yritystueksi heidän kohdallaan.

  Itse taas sain enemmän sellaisen kuvan että mitään vastaehdokkaista ei ollut. Ei ainakaan pitkäaikaistyöttömiä. Ennemminkin jäi kuva että palkattava on ollut tuttu jotain muuta kautta jos kerran työttömyyksistä ei ollut edes mitään tietoa. Eli suhteilla töihin. Ja edelleen viestini ei ollut mitenkään henkilökohtaisesti suunnattu beatmeta vastaan.

  Edelleenkään en tiedä mikä olisi ratkaisu näiden pitkäaikaistyöttömien kohdalla joiden pitäisi mennä töihin mutta ei ainakaan meille eikä teillekään.
   
 11. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 235
  Paha se on sanoa mitä pitäisi tehdä?
  Kuinka esimerkiksi autetaan 30v miestä joka koe-ajan ensimmäisellä viikolla nukkuu pommiin 3 aamuna?
  Kuinka sellaista kaveria joka on tehnyt kirvesmiehen hommia ikänsä ja jälki on vaan niin paskaa ettei sitä voi hyväksyä.
  Mitä tehdä ihmiselle joka ilmoittaa ettei aio töitä tehdä koskaan?

  Työkyvyttömillehän joita pitkäaikaistyöttömin joukossa on hirveästi, olisi helppo lääke = eläke.
  Mutta sitten tämä toinen joukko onkin jo haastavampi.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2018
 12. Sansai

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2015
  Viestejä:
  134
  Niin mitä heidän kanssaan sitten pitäisi tehdä? Pakottaa lähettelemään hakemuksia vaikka selvästi yleinen mielipide on että jotain on vialla joko henkisesti tai fyysisesti. Perustulo ei käy, aktivointitoimenpiteet eivät työllistä eivätkä paranna heidän asemaa mutta rahaa kuluu.

  Tätähän tehtiin vuosikymmeniä palkkatuen avulla mutta suuressa viisaudessaan viimeisimmäin taantuman aikaan palkkatukivaroista leikattiin ja pitkäaikaistyöttömyys alkoi kasvamaan. Nyt sitä työttömyyden virallista kestoa yritetään lyhentää koulutuksilla sun muilla mutta Kelan tuilla on sama määrä ihmisiä eli tilastokikkailua. Tämä käy pitemmän päälle jo mielenterveyden päälle. Samat tukiaiset juoksee pienellä lisällä mutta on mahdotonta vaikkapa ostaa omaa asuntoa ja jopa säästäminen (virallisesti tilille) on hankalaa. Yleensä vielä teetetään samoja tehtäviä 9e/päivä mistä vielä muutama vuosi aiemmin oli maksettu palkkaa.

  Tukityöllistäminen olisi kyllä myös omasta mielestäni paras ratkaisu.
   
 13. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  No minäpä kerron. Oksetti ajatus koko työkkärin listoista, joten en edes vilkaissut niihin. Kyselin kaverit läpi ja onko suositella jotain tuttua. Sitten selasin nettiä ihan vitusti ja googlasin erilaisia "palkkaaminut" palveluita. Arvaapa mitä? Löysin lupaavan CV:n, jossa oli oma-aloitteisuutta ja hyvä asenne. Laitoin mailia ja sovittiin puhelu seuraavalle päivälle.
  Ei minua kiinnostanut onko työttömänä vai miksi vapaana, mutta lähdettiin katsomaan onko sopiva työntekijä tähän hommaan. Pari päivää riitti ja totesin, että on sopiva hommaan ja tehtiin toistaiseksi voimassa oleva soppari eli vakiduuni kaverille siitä.
  Saattoi olla työkkärien riesa tai sitten ei. Miksi se olisi pitänyt olla yhtenä tekijänä ja tietona minulle? Miksi ylipäätään työkkäristä pitäisi erotella eri koriin ne pitkäaikaistyöttömät ja houkutella "hei poimi tästä, niin saat halvemmalla". Eihän siinä ole mitään järkeä.
   
 14. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Juurikin tuo. Toiset ei tuu ajoissa, toiset ei tee sovittua ja kolmas porukka kyllä on tekevinään, mutta jälki ihan paskaa. Ne työt pitäisi kuitenkin saada tehdyksi, joten ei riitä et on työpaikka ja työntekijällä palkka. Työnantajanakin haluan, että joku tekee ne työt mistä lähtökohtaisesti olen ajatellut palkkaa maksettavan.
   
 15. Sansai

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2015
  Viestejä:
  134
  Tukityöllistämisen kun saisi vielä painottumaan yrityksiin. Ehkä tuen pitäisi olla porrastettu eli kulut korvattaisiin 100% ensimmäiseltä kuukaudelta ja sitten vähemmän kunnes 6kk jälkeen tuki olisi 30% ja tätä saisi sitten vaikka seuraavat puoli vuotta. Palkkatukilaisten ketjuttamista ei sallittaisi, sitä valvottaisiin tehokkaasti ja uutta tukea ei myönnettäisi ainkaan vuoteen jos edellinen ei ole työllistynyt pysyvämmin tukijakson jälkeen.

  Toki tarvittaisiin jonkinlainen työllisyyshanke joka markkinoisi tukea yrityksille, auttaisi sen hakemisessa ja tiedottaisi avoimista tukipaikoista paikoista pitkäaikaistyöttömille sekä tavallaan esikarsisi sopivat/halukkaat työnhakijat. Ja tässä tarkoitan oikeita pitkäaikaistyöttömiä eli vähintään vuoden työttöminä olleita. Tukea ei myönnettäisi ollenkaan lyhyempään työttömänä olleille.

  Ensimmäisen tapauksen voi käsittääkseni irtisanoa ilman ongelmia ja palkata toisen ehdokkaan. Ehkä hänelle pitäisi löytää iltapainotteinen työ. Kolmannen asenne selvinnee jo haastattelussa ja hakijoista löytyy työhaluisiakin. En tiedä auttaako kumpaakaan sen paremmin tukien leikkaukset kuin porkkanatkaan.

  Sen sijaan kirvesmies on hankalampi juttu. Jos hän on koko ikänsä tehnyt noita hommia niin hän ei edes ole pitkäaikaistyötön ollutkaan eli on juuri sellainen ihannetyöllistettävä paperilla. Tästä en kyllä osaa sanoa enempää mutta eiköhän tuollekin pysty potkut antamaan.

  Joka tapauksessa jonkinlaista apua kaipaavat kaikki kolme, samoin yritykset siihen että löytyisi ne pitkäaikaistyöttömät jotka ovat sekä työhaluisia että kykyisiä. Jos kerran oikeasti on pula työvoimasta.
   
 16. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 235
  Jep. Nämä 3 esimerkkiä olivat kaverin rakennusfirmasta 5 työllistetyn joukosta.

  1ja 3 on hyviä esimerkkejä siitä kun kaikki edellytykset olisi mutta oma paketti ei ole kasassa. 3 ilmoitti suunnilleen 2 viikon jälkeen ettei häntä kiinnosta vittuakaan työnteko.
  1 pelleilyä katseltiin viikko. Pommiin nukkumiset eivät olleet mitään 5min vaan tunteja. Tämä ei myöskään vaikuttanut tahalliselta.

  2 taas on hyvä esimerkki rekryämisen vaikeudesta. Paperilla kaikki näytti hyvältä. Todellisuus ihan jotain muuta.

  Summasummarum yrittäjä käytti rekryyn ja perehdytykseen yms aikaa viikkoja. Jokainen yrittäjä ainakin ymmärtää että aika on rahaa.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2018
 17. Preemiumi

  Rekisteröitynyt:
  31.03.2007
  Viestejä:
  394
  Onhas työtä noissa vaikka kuinka. Mutta maksaja pitäisi löytää. Ja mistäs valtio ja kunnat muualta saavat rahaa kuin veroista ja niiden korottaminen ei kuulosta kovin mahdolliselta. Tai laitetaan urheilupaikoille kustannukset kattava käyttömaksu? Ei varmaan onnistu. Paha yhtälö.
   
 18. dj_pirtu

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2001
  Viestejä:
  1 911
  Puoli vuotta työttömyyttä tulee kohta täyteen. Hakemuksia on mennyt kymmeniä eri paikkoihin vaan ei meinaa natsata.

  Koiranhommiahan olisi koiranpalkalla vaikka kuinka mutta niin kauan kuin ansiosidonnaisella oleminen on tuottoisampaa niin ei oikein motivaatio riitä.
   
 19. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 235
  Ansiosidonnaisella kannattaisi opiskella lisää jos vaan mahdollista. Kaveri suoritti juuri tutkinnon as.llä. Tukee oman alansa osaamista..

  Ei kyllä hajuakaan kuinka helppoa päästä tuollaiseen?
   
 20. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 992
  Edelleen korostan kun näistä viesteistäsi tulee vähän negatiivinen kaiku, että myös pitkäaikaistyöttömien työllisyys on parantunut!

  Sinä et tiedä, etkä minä tiedä, mutta sentään tilanne on parantunut. Minullakin on pari tuttua pitkäaikastyötöntä joista toinen oli työtön useita vuosia ja sitten kuitenkin sai töitä.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2018
 21. Sansai

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2015
  Viestejä:
  134
  Mistä sitä rahaa sitten riitti 90-luvulla ja jopa lama-aikaan? Työllistämistukikäytäntö oli pitkään voimassa. Tosin vaadittua työttömyysaikaa pidennettiin ja muistaakseni joskus vuoden 2014 tietämillä vaadittiin jo yli kolmen vuoden työttömyyttä. Palkkatukimäärärahat ovat pahimmallaan loppu jo alkuvuodesta eli ei se ainakaan työttömien työhaluttomuudesta ole kiinni.

  Jos omaa työstä saatavaa palkkaa verotettaisin vaikkapa 30e/kk enemmän niin eipä tuntuisi oikein missään. Enkä ole edes hyväpalkkainen. Riippuisi tietysti mihin se raha menisi. Jos se korvamerkittäisiin palkkatukityöllistymiseen niin ei ongelmaa. Jos se korvamerkittäisiin jaettavaksi työtoimintayhdistykselle joka remppaa toiminnanjohtajansa asuntoja kuntouttavalla työtoiminnalla tai muuhun sellaiseen niin olisi ongelma. Keskimäärin 30e/kk per työllinen ja sillä työllistäisi jo aika monta henkilöä. Toivottavasti myös terveydenhoitomenoissa säästettäisiin.

  Tietysti voisihan vaikkapa yritystuista leikata sen verran että saataisiin palkattua avustavaa henkilökuntaa kunnille ja valtiolle puolen vuoden tai vuoden pätkissä. Menisi parempaan käyttöön.
   
 22. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Kyllähän se on perseestä ettei litran pulloon mahdu kahta litraa.

  Kuitenkin ilman tunteita ajatellen, niin on työnantaja, jolla työpaikka ja hän löytää siihen työntekijän, niin eikö kaikki lopulta ole aika hienosti siltä osin? Ei se tee työnantajasta kusipäätä kapitalistisikaa ettei palkannut jotakin toista siihen. Hän tarvitsi sen yhden tekijän ja löysi sen. Otti hän siihen tekijän A tai B, niin toinen joutuu jäämään kotia ilman töitä.
   
 23. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 992
  Hahhah, itse olen jo varmaan jo suuren luokan sika monen vasemmistolaisen mielestä kun olen duunari ja tienaan selvästi yli suomalaisen keskiansion. Aito kapitalistisika on tietty sellainen joka on yrittäjä. Megalomaaninen kapitalistisika on yrittäjä, joka ei palkkaa ketään eli tarjoa töitä! Sitten taas jos tarjoaa töitä mutta väärälle ihmiselle (esim joku tuttu, HUI!), niin sitten ollaankin jo infernaalisessa kapitalistisika-asemassa :D
  Ja auta armias sitä kapitalistisikaa joka yrityksen ajautuessa vaikeuksiin alkaa irtisanoa ihmisiä!

  Vasemmiston ja sosialismin naurettavimpia asioita on juuri se että ne ihmiset, jotka tarjoavat sille duunarille leivän pöytään, ovat niitä suurimpia vihollisia :)

  Mutta hups, takaisin aiheeseen ->
   
 24. Sansai

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2015
  Viestejä:
  134
  Edelleen totesin edellisellä sivulla että "Jos otetaan 300 maksetusta työmarkkinatukipäivästä niin heitä on ollut 4/2018 111 000 henkilöä. Ja tästä puuttuu edelleen ne jotka ovat saaneet ensin ansiosidonnaista. Sama lukema vuoden 2017 huhtikuussa on 114 000 eli jonnekin heistä on 3000 enemmän työllistynyt tai eläköitynyt."

  Toki on hyvä jos ystäväsi ovat näiden 3000 henkilön joukossa. Enkä mene täysin varmaksi sanomaan etten ole tehnyt virhettä tuota laskiessani. Tuolta löytyy tietoa.
  http://raportit.kela.fi/ibi_apps/WFServlet?IBIF_ex=NIT088CL&YKIELI=S

  Ja voi tosiaan olla että esim. ansiosidonnaisella/peruspäivärahalla yli vuoden olleiden työllisyys on parantunut. Siitä ei Kelan tilastot kerro. Itseäni kiinnostaa lähinnä nämä kaikkein heikommassa asemassa olevat.

  Tämän uutisen mukaan pitkäaikaistyöttömiä on tänä vuonna 77 000. Mikä ei voi pitää paikkaansa koska jo pelkästään yli 300 päivää työmarkkinatukea saaneita on ollut huhtikuussa 111 000. Toivottavasti tilasto kertoo joulukuun 2018 kohdalla luvun 77 000. Voi tietysti olla että he ovat saaneet pätkätöitä mutta eivät vaadittua 6kk 28 kk tarkastelujakson aikana ja se on katkaissut työttömyyden. Luultavammin sen on kuitenkin katkaissut jokin työvoimapoliittinen toimenpide. Se ei kuitenkaan selittäisi uutisessa ollutta lausetta "Emme tiedä, ovatko he työllistyneet, koska tilastoissa näkyy vain se, etteivät he nosta työttömyyskorvausta, Mähönen sanoi". Eli jonkin verran on myös työllistytty tai muuten poistuttu reservistä vaan ei työmarkkinatukea nostavien joukosta.
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005744949.html
   
 25. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Tästä voisi maalata taulun tai kirjoittaa runon/laulun vähintään. Kiitos :)
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti