Tv-ohjelmien nettitallenteiden ehdot muuttuvat

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Antti, 26.02.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Antti

  Rekisteröitynyt:
  22.07.1999
  Viestejä:
  1 530
  Turun sanomat kirjoittaa Tv-ohjelmien nettitallenteiden ehdot muuttuvat - Kotimaa - Turun Sanomat

  Uutisessa kerrotaan ettei pääse mainoksista ohi. Jos tosiaan näin, tarkoittaa se omalla kohdalla ainakin paluuta vanhaan tallentavaan digiboksiin. En oikeastaan koskaan katso mainoksia, siksi kaikki ohjelmat tallenteina että pääsee nistä ohi.

  Outoa jos joku uskoo pakkokatselun edistävän markkinointia, jos ei kiinnosta niin ei kiinnosta.

  En löytänyt asiasta juttua muista lehdistä, kaipa tuo sitten noin on, aprillipäiväänkin vielä aikaa. :eek:
   
 2. luiz

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2003
  Viestejä:
  4 599
  Muita juttuja ei ehkä löytynyt, koska TS kirjoittaa asiasta pari viikkoa muita jäljessä.

  Tv-ohjelmien nettitallennuksesta sopu: Ehtona pakolliset mainokset, aikaraja ja uusi maksu

  TO-tomppelit ovat nyt mobiili-tv:n tappamisen jälkeen hyvää vauhtia torpedoimassa myös kotimaisten netti-tv-palveluiden markkinat. Ehdotetut tahallisesti rampautetut netti-tv-palvelut kuulostavat kuluttajan korviin yhtä hyvältä diililtä kuin kopiosuojattujen cd-levyjen ostaminen. Jos kotimaiset palvelut tulevat olemaan teknisesti roskaa, rahansa voi onneksi laittaa paremmin toimiviin ulkomaisiin palveluihin. Lisäbonuksena saa hyvän mielen siitä, etteivät kotimaiset TO-roistot hyödy asiasta.
   
 3. jipx

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2009
  Viestejä:
  768
  lelHo mrof eht eoedshitr
   
  Viimeksi muokattu: 08.03.2017
 4. luiz

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2003
  Viestejä:
  4 599
 5. Antti

  Rekisteröitynyt:
  22.07.1999
  Viestejä:
  1 530

  Järvinen:
  "Pilvitallennus on vain pilveen siirretty maksullinen digiboksi. Se on käytöltään mukavampi, mutta ei tarjoa mitään uutta ominaisuutta, jota digiboksissa ei olisi jo ennestään -- päinvastoin: digiboksissa mainoksia voi kelata ja ohjelmia säilyttää niin pitkään kuin haluaa."

  Näinhän sen on, mutta koska eivät pääse mielestään rahastamaan tarpeeksi halutaan kehitys pysäyttää. Vaikka sitten samalla kustaan omaa kippoon, vastaan täytyy laittaa. :facepalm:
   
 6. OMG-LOL-WTF

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2004
  Viestejä:
  1 307
  Itselläni on ollut saunavisio, elisa viihde ja soneran vastaava palvelu. Nykyisessä asuinpaikassa on ollut tarjolla ainoastaan dna-welhon tarjoama tv-palvelu, jossa tallennus tapahtuu paikalliselle digiboksille. Ärsytys on ollut suunnaton, kun ei ole saanut verkkotallennuspalvelua.

  Vaan eipä uutisoinnin jälkeen harmita enää yhtään. Welhon visionäärit / laiskat inzinöörit saivat melkoisen sulan hattuun. Tosin taidan jatkaa ohjelmien tallennusta edelleenkin htpc:llä.
   
 7. puuhapepe

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2004
  Viestejä:
  169
  no pitää toivoa että TVKaista jatkaa toimintaansa tulevaisuudessakin. Vaikka Suomessa saisikin tuomion niin Internet on siitä ihmeellinen paikka että ei muuta kuin siirretään palvelimet rajojen ulkopuolelle, niin toiminta jatkuu entisellään.

  Uuden "alan sopimuksen" myötä ei tarvitse pelätä edes kilpailuakaan kun muut palveluntarjoajat vapaaehtoisesti suostuvat rampauttamaan palvelunsa käyttökelvottomiksi.

  nimimerkki katkera elisa viihteen asiakas ja iloinen tvkaistan asiakas
   
 8. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  11 940
  Vähän laajemmin juttua täällä:

  TeliaSonera, Elisa ja tv-yhtiöt ovat hyvin erimielisiä tv-ohjelmien tallentamisesta operaattorien verkkopalveluna. Operaattorit vertaavat palveluita digibokseihin, tv-yhtiöiden mukaan operaattorit taas rikkovat lakia ja tuhoavat koko kotimaisen ohjelmatuotannon.

  Operaattorit ja tv-yhtiöt ovat hyvin eri linjoilla siitä, miten operaattorien tarjoamat tv-yhtiöiden tallennuspalvelut voidaan toteuttaa – tai voidaanko niitä toteuttaa lainkaan.

  Sekä operaattorit että tv-yhtiöt vakuuttavat keskustelevansa asiasta hyvässä hengessä, mutta yhteistä säveltä ei tunnu löytyvän. Erimielisyyttä on lain tulkinnasta sekä rahasta.

  Tv-ohjelmien katselu netin välityksellä on selvästi kasvava markkina. Pelkästään Elisan Viihde -palvelussa on 100 000 asiakasta. Sanomien Ruutu-palvelusta ja MTV:n Katsomosta taas katsottiin viime vuoden aikana ohjelmia 100 miljoonaa kertaa.

  Tv-yhtiöt myyvät verkkopalveluissaan mainoksia, joita katsojat eivät välttämättä näkisi operaattorien palveluissa.

  – Kun me itsekin tarjoamme näitä ohjelmia verkossa, niin emme näe tarvetta tällaisille kilpaileville palveluille, sanoo apulaisjohtaja Petra Wikström MTV Mediasta.

  Mainosrahojen jaossa on kyse myös kulttuuripoliittisesti tärkeästä asiasta, sanoo johtaja Marcus Wiklund Sanoma Entertainment -yhtiöstä, joka omistaa tv-kanava Nelosen.

  – Jos raha ei koskaan palaa ohjelmien hankintaan, sillä riudutetaan ohjelmien tuotanto Suomessa, Wiklund sanoo.

  – Jos raha jää tallentajille, se vahingoittaa merkittävällä tavalla sisältöjen rahoittamista.

  Yksityistä
  vai palvelua?


  Tv-ohjelmien verkkotallennusta koskeva ristiriita tuli pintaan tällä viikolla, kun operaattori Salon Seudun Puhelin ilmoitti asiakkailleen, ettei se enää jatka NetTV-palveluaan.

  Palvelun käyttäjät ovat voineet tallentaa yksittäisiä tv-ohjelmia, ja katsoa ne myöhemmin. Erona on, että ohjelmat ovat tallentuneet SSP:n verkkopalvelimille, ja ohjelmia on voinut katsoa nettiyhteyden kautta.

  Lopetuspäätöksen syynä on tekijänoikeusjärjestöjä edustavan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry. -yhdistyksen lähettämät uhkauskirjeet.

  – TTVK:lta on tullut meille selviä uhkauskirjeitä oikeustoimista. Ajattelimme panna oman tuotteen jäihin, koska tilanne on epäselvä, ja oma tuote olisi vaatinut kehittämistä, kertoo toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen SSP:sta.

  Vastaavia palveluita ovat myös Soneran ja Elisan Viihde -palvelut. TTVK ry. on ilmoittanut harkitsevansa oikeustoimia myös niitä vastaan. Ahvenanmaalainen Ålcom lopetti samanlaisen tv-tallennuspalvelunsa jo helmikuussa, sekin TTVK ry:n uhkausten takia.

  TTVK ry:n mukaan operaattorit eivät ole hankkineet tarvittavia lupia palveluilleen. Esitys- ja tallennuslupia taas voivat antaa tekijänoikeuksien haltijat, eli ohjelmien tekijät, tekijänoikeusjärjestöt ja tv-yhtiöt.

  Kotimaisten ja ulkomaisten ohjelmien hankinta ja niiden lisenssien hallinta on tv-yhtiöiden keskeisimpiä toimintoja, ja niitä hoitavissa yksiköissä on useita kymmeniä työntekijöitä.

  Operaattorit eivät ole neuvotelleet esitys- ja tallennusluvista ohjelmien tekijöiden kanssa. Heidän mielestään siihen ei ole tarvetta, sillä nettipalvelut toimivat heidän mukaansa kuin tavallinen digiboksi. Palveluiden käytön kannalta on sama, onko digiboksi käyttäjän tv-tasolla vai operaattorin palvelimella, operaattorit puolustautuvat.

  TTVK ry:n mukaan operaattoreiden palvelut eivät digiboksien tapaan ole tekijänoikeuslain sallimaa yksityistä tallentamista.

  – Tässä on kyse palvelusta, josta operaattorit veloittavat asiakkaitaan, eikä tekijänoikeuslaki salli musiikin ja elokuvien tallentamisen tarjoamista palveluna,sanoo TTVK ry:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

  – Operaattorit veloittavat palvelusta, joka sisältää meidän mielestämme kappaleen valmistamista ja sen tarjolle saattamista.

  Digiboksit ovat poikkeus tekijänoikeuslaissa, korostaa Sanoma Entertainmentin Wiklund.

  – Laissa on nimenomaan säädetty, ettei kopiointia saa ulkoistaa. Käyttäjä voi tehdä siitä kyllä itselleen kopion, mutta sitä ei voi antaa ulkopuoliselle yritykselle, Wiklund sanoo.

  Lupia puuttuu
  kaikilta


  Operaattorit ovat tarjonneet ongelmaan ratkaisuksi myös digibokseista tuttuja hyvitysmaksuja. He olisivat valmiita maksamaan tekijöille hyvitysmaksun verkossa olevasta tallennustilasta samaan tapaan kuin hyvitysmaksuja maksetaan digibokseista.

  Tv-yhtiölle tämä ei kelpaa.

  – Hyvitysmaksu on lähtökohtaisesti hyvitys yksityisestä kopioinnista aiheutuneesta haitasta, eikä se korvaa lisenssimaksuja, Wiklund sanoo.

  Tämän lisäksi hyvitysmaksu menee tekijänoikeusjärjestöjen kautta tekijöille, eikä tv-yhtiöille. Wiklundin mukaan tämä veisi tv-yhtiöiltä tuloja, joita ne käyttävät uusien ohjelmien hankintaan. Hänen mukaansa tämä riuduttaisi myös ohjelmien tuotannon.

  Yksi ongelmista on, ettei tv-yhtiöilläkään ole kaikkia tarvittavia lupia ohjelmien verkkoesityksiin.

  – Esimerkiksi Elisa saattaa tarjota jotain ohjelmaa katsottavaksi iPadilla, vaikka meilläkään ei välttämättä ole siihen lisenssiä, kertoo Wikström MTV Mediasta.

  Sanoman Wiklundin mukaan tv-yhtiöt ovat tarjonneet ratkaisuksi esimerkiksi linkkipalvelua niiden omiin verkkopalveluihin, joissa tv-yhtiöt ovat hoitaneet lisenssipalvelut. Etuna olisi, että jotkut ohjelmat saattaisi katsoa niissä jo etukäteen ennen tv-ensi-iltaa.

  – Olemme tarjonneet teknisiä rajapintoja, joilla operaattorit voisivat muuttaa palvelunsa laillisiksi. Emme halua jättää operaattoreiden asiakkaita pulaan, Wiklund sanoo.

  Haittapuoli taas olisi, ettei käyttäjä voisi tallentaa ohjelmia ikuisesti, vaan ne katoavat yleensä viikon päästä tv-esityksestä, kun tv-yhtiön lisenssi päättyy.

  Erimielisyyksistä huolimatta osapuolet sanovat edistävänsä asiaa hyvässä hengessä. Elisan johtava lakimies Jyrki Arjanne arvelee kuitenkin, että nettitallennus vaatii lakimuutoksia.

  – Tämän talven lumilla käydään keskusteluita, sanoo Arjanne.

  – Sitten katsotaan miten mennään eteenpäin. Tämä asia vaatii varmasti regulatiivisia ratkaisuja. Eihän se voi olla epäselvänä. Sen takia tässä etsitään yhteisymmärrystä, ja sitten se siirtyy ministeriölle.

  Arjanteen mukaan jatkuva kiista on haitannut palveluiden kehittämistä.

  – Se on jarruttanut jo monta vuotta, ja jarruttaa edelleen. Voit kuvitella, ettei asioita kehitellä ympäristössä, jossa tulee tällaisia uhkaavia kirjeitä.

  Elisa, Sonera, MTV ja Sanoma neuvottelevat tv:n nettitallennuksesta | Taloussanomat

  Melkoista menoa. Onkohan tuossa muuten tulossa mitään sellaista mikä oikeuttaa esim. Elisa Viihde- palvelun kaksivuotisen sopimuksen purkamiseen? Ihan vain siksi, kun voisi oikeastaan vuoden lopussa ko. palvelun lopettaa ja hommata perinteisemmän digiboxin.
   
 9. hpguru

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2009
  Viestejä:
  860
  Eikös tuo TVkaista on jo konkurssissa?

  TVKaista meni konkurssiin | Yle Uutiset | yle.fi
   
 10. puuhapepe

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2004
  Viestejä:
  169
  TVkaista kiistää yhteyden konkurssiyhtiöön :D

  Oli niin tai näin, niin tuo on vain keino aloittaa puhtaalta pöydältä kun firman oikeuteen haastaneet tahot jäävät nuolemaan näppejään. Tiedossa on että ko. toimijoilla on olemassa jo pöytälaatikkofirma lähes samalla nimelllä.

  Itse uskon ja toivon enemmän että siirtävät toiminnan/firman ulkomaille. Suurin osa palvelimistakin on jo ulkomailla firman perustaminen vaikkapa Maltalle tai Kyprokselle ei ole temppu eikä mikään ja Suomen viranomaisten toimivalta päättyy Suomen rajoille. :kippis:

  Johan se on esimerkiksi näiden netissä toimivien virtuaalipeliyhtiöiden kanssa käynyt niin että suomalaiset bisnesmiehet pyörittää Maltalta käsin mittavaa suomenkielistä ja suomalaiselle yleisölle suunnattua rahapelibisnestä ja meidän viranomaiset ovat täysin voimattomia tilanteen edessä. :smoke:

  Nykyiset tekijänoikeuden haltijat taistelevat tuulimyllyjä vastaan näillä oikeushaasteilla - miksi kukaan täysijärkinen suostuisi käyttämään enää huonompaa palvelua kun kerran parempiakin on olemassa vain sen takia että dinosaurukset ovat jämähtäneet 80-luvulle. Jos TVkaista jostain syystä lopettaa, niin toivon että joku muu astuu samoihin saappaisiin.

  Ei minullakaan kuluttajana nyt äärimmäisen vaativia toiveita kuitenkaan ole - kunhan nyt se kaikkien kanavien 30 päivän automaattinen tallennusmahdollisuus ja ohjelmien lataaminen tiedostoina kotikoneelle. TVkaista on tällä hetkellä ainoa joka tuon säällisesti toteuttaa ja silläkin on esim. käyttökokemuksessa vielä paljon parantamisen varaa eli kilpailijalle olisi markkinoilla tilaa. :p
   
 11. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Vaan mahtaako mainosrahoitteisilla TV kanavilla olla muita vaihtoehtoja kuin yrittää pyristellä näitä vastaan? Jos eivät tee mitään niin iso osahan vähitellen siirtyy katsomaan ohjelmat tämmöisten palveluiden kautta. Mainostajat eivät maksa mainosajasta yhtä hyvin, jos tajuavat että eihän kohderyhmä näitä mainoksia ikinä edes nää. TV kanava ei kuitenkaan voi itse palveluita oikein haastaa, koska kustannukset tulevat sisältöjen lisenssimaksuista eivätkä teknisestä infrasta (sikäli kun sisältöihin edes saa sellaista lisenssiä että niitä tämmöisen palvelun kautta voisi tarjota).

  Jos taas miettii sitä vaihtoehtoa että mainosrahoitteiset lähetykset loppuvat kokonaan niin näiden palveluiden käyttäjäthän siinä kärsivät, koska ilman lähetyksiä ei ole sisältöä siellä Elisan digiboksipalvelussa. TV kaistan kaltaisia tekijänoikeuden rajamailla toimia palveluita tämä ei tietenkään samassa määrin haittaisi, koska saahan ne sisällöt ladattua palveluun jostain muualtakin.

  Jonkinlainen voitonjako esim Elisan ja TV kanavan välillä voisi olla vaihtoehto. Mutta epäilen että tässä tulee vastaan sarjan oikeudet omistavan tahon kanssa tehty soppari ja Elisan palvelusta perimä kk-maksu puolestaan lienee niin alhainen, että sillä ei asianmukaisia korvauksia vielä maksella.
   
 12. Zigh

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2003
  Viestejä:
  1 243
  Olisihan niillä tosiaan mahdollisuuksia. Varmaan neuvotteluja on käytykin. Emme vain niistä mitään tiedä.

  Jos mainoskanavat saisivat vaikka 50 senttiä kuussa per käyttäjä per tallennettavissa oleva kanava, niin tuokin tekisi molemmille (MTV, Nelonen) yhtiöille jo useamman miljoonan lisätulon vuodessa. Suurin osa asiakkaista pystyisi varmasti nielemään parin-kolmen euron hinnankorotuksen.

  Toinen vaihtoehto olisi pakotetut mainokset esim. tallenteen alussa. Näistähän on jo jotain puhuttu. Itse kyllä TV-yhtiönä pitäisin tuota huonompana vaihtoehtona, koska tulovirta on paljon heikommin ennustettavissa ja epävarmempaa.
   
 13. Lord12

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2000
  Viestejä:
  988
  Toivottavasti eivät nyt kuseksi tätä verkkotallennusta. Itselläni on ollut Watsonin palvelu käytössä ja aikaisemmin eräs toinen IPTV palvelu. En vaihtaisi kokemaani vapautta enää mistään hinnasta pois. Boksi toimii kuin ajatus ja TV:n katsominen on kokenut täydellisen muutoksen meidän taloudessa. Nykyään on aivan sama mihin aikaan jokin ohjelma tulee. Sen voi katsoa verkkotallennuksena silloin kuin se itselle sopii.

  Jos tv-yhtiöt kusee tämän niin he kusevat omiin muroihinsa todella pahan hajuista virtsaa. Nelonen + kumppanit ovat jo lirauttaneet muroihinsa. Minkään TV-yhtiön nettisivuilla tarjolla oleva palvelu ei lyö operaattorin tarjoamaa IPTV-palvelua. Ei todellakaan kiinnosta alkaa selailemaan eri nettisivulta eri kanavien ohjelmia. Yksi boksi ja kaikki kaukosäätimen päässä isosta TV:stä eikä mistään tietokoneen ruudulta.

  Jos tv-yhtiöt eivät ymmärrä tätä käyttäjän näkökulmasta ja TV:n katselun muuttumisena niin he ansaitsevat kuolla pois. Heidän tulee muuttua tai heidän käy kuten printatun lehden.
   
 14. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Jos olisin TV ohjelman oikeudet omistava taho niin ajattelisin että nyt tässä apinaa koijataan ja lunastetaan lisenssit sisällön lähettämiseen mainosrahoitteisesti perinteisessä tv-verkossa, mutta kuitenkin todellisuudessa myydään käyttäjille sisällöt on-demand periaatteella ja otetaan siitä kk-maksut.
   
 15. Zigh

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2003
  Viestejä:
  1 243
  No eihän se niin olisi. Yhä edelleen sisältö lähetettäisiin perinteiseen tapaan mainosten kanssa (sarjat yleensä jasko per viikko). Lähetysten katsominen jälkikäteen "on-demand" on ollut mahdollista jo Beta/VHS:n keksimisestä saakka. Missä koijataan ja ketä?
   
 16. luiz

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2003
  Viestejä:
  4 599
  No nyt näyttää loppuvan myös verorahoin tuotetun sisällön nettitallennus. Nyt oikeasti TO-roistot, haistakaa vittu.

  DL: Yle kieltää tv-palveluilta kanaviensa nauhoittamisen - Tietoviikko
   
 17. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  11 940
  Jep, lainsäädäntö on tältä osin aikaansa pahasti jäljessä ja firmat kuten TTVK ( terveisie vain Antti Kotilaiselle ) käyttävät tätä pahasti ja röyhkeästi hyödykseen. Mikäli laki on näin auttamattoman väärässä, tulisi lakia muuttaa eikä laittaa kaikkia kärsimään.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti