Tv antennia hankkimassa, apua tarvitaan.

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Tommi_82, 05.07.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 828
  https://www.dna.fi/kuuluvuus-ja-peittoalueet

  Katso tuolta onko VHF-antenni suunnattu oikeaan suuntaan.

  Seuraava vaihe on sitten kokeilla liikuttaa antennia ylös- ja alas ja kokeilla missä kohti sen parhaan signaalin saa. 20 senttiä ylös tai alas antennia voi moninkertaistaa jo jonkun kanavinpun signaalin.

  Jos ei tuota tulosta niin kannattaa seuraavaksi kokeilla uusia ne antennikaapelit ja liittimet ja antennirasiat. On muuten todella herkkä VHF-verkon T2-nippu kaikenlaisille huonoille liitoksille antennikaapelissa.

  Noilla tempuilla se kyllä alkaa näkyä lopulta jos näkyvyysalueelle edes suunnilleen olet.

  Nelosella ei ole hd-kanavaa antenniverkossa. MTV3 hd-kanava on taas maksuteeveekanava joka vaatii kuukausimaksullisen katselukortin.

  Ainoat maksuttomat hd-kanavat mitä näkyy on Yle 1, Yle 2, Femma ja Yle Teema. Noistakin Yle Teema näkyy vain DNA:n VHF-verkossa. Muut näkyvät myös Digitan UHF-nipussa.
   
 2. Geroniimo

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  1 328
  Voiko tuollainen vhf antenni vaurioitua niin, että osa kanavista näkyy ja osa ei? Aikasemmin näkyi jotenkuten kaikki vhf kanavat, tai ainakin sai näkymään antennia vähän liikuttamalla. Nyt huomasin, että a nipun kanavat eivät näy enää, eikä tule näkyviin vaikka liikuttelisi antennia.
   
 3. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 828
  Antenni tuskin käytössä juuri kuluu tai vaurioituu. Ainoastaan lähinnä jos lumi tai tuuli tms. vääntää sen fyysisesti rikki.

  Jos kanavat eivät näy, niin johtunee todennäköisemmin siitä, että signaali on heikentynyt kun lumet sulaneet ja lehtiä alkanut pukata puuhun.

  Toinen yhtä todennäköinen vaihtoehto on siinä että joku liitin on antennikaapeleissa hieman huonosti kiinni. Joskus etsin tuntikausia vikaa kun DNA:n VHF-nippu katosi. Syyksi selvisi lopulta se, että siivotessa antennirasiaan seinään tuleva antennikaapeli on hieman huonosti painettu kiinni tai se oli liikahtanut siivotessa. Näköjään todella herkkä tuo DVB-T2 signaali VHF-taajuudella kaikenlaisille huonoille liitoksille antennikaapelissa.
   
 4. Geroniimo

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2007
  Viestejä:
  1 328
  Fyysisesti se pääsi vaurioitumaan hieman kun tikapuut kaatuivat päälle :think:
  Ihmetyttää vain kun toisen nipun kanavat näkyy oikein hyvin, mutta toiset ei edes näy kanavalistassa.
  Niin häviskö sulla tuon huonosti kiinni olevan kaapelin takia vaan yks nippu , mutta muut näkyi?
   
 5. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 828
  Yksi DNA:n nippu hävisi. Eli se missä Ylen kanavat näkyvät. Muille VHF-nippuille sama kun en antenniverkon maksukanavia itse tilaa.

  Muistaakseni silloin UHF-nipuilla signaalinvoimakkuus oli täydet 97-100% television oman signaalimittarin mukaan. DNA:n näkyneissä kahdessa nipussa se signaalivoimakkuus meni vielä ylös alas 30-70 prosentin väliä muutaman sekunnin välein. Normaalisti niilläkin nipuilla voimakkuus ollut täydet 100%.

  Voihan se VHF-antenni tosiaan olla vaurioitunut tai antennijohto irronnut antennista jos se on saanut iskua kaatuneesta tikapuusta.

  Muutaman kymmmenen euroa se uusi VHF-antenni maksaa jos kaapelit ja liitokset tarkistamalla sitä ei saa toimimaan.
   
 6. cpl

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2013
  Viestejä:
  22
  Morjes. Sori että bumppaan, mutta olisi uuden antennin osto itselläkin vaiheessa ja tarvitsisin apua.
  Eli lähinnä tarvitsen apua siihen, että minkälainen antenni kannattaisi ostaa, kun on n. 60km matkaa lähimpään TV-asemaan? Myös kannattaako tuohon matkaan ostaa noita lisävehkeitä?

  Kiitän. :)
   
 7. calibu

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2007
  Viestejä:
  54
  Kannattaakohan nykyään ostaa VHF-antennia UHF-antennin rinnalle vai käyttää esim Elisa Viihdettä HD-kanavien vastaanottoon? Mikä olisi edullisin keino saada HD-kanavat antenniverkon peittoalueella näkyviin? Asun aivan rajamailla DNA:n VHF-alueen peittokartan mukaan joten sekin hieman arveluttaa saanko antennin kautta noita HD-kanavia näkymään.

  Ymmärränkö myös oikein, että mastovahvistimelta lähtee yksi kaapeli taloon sisälle ja vahvistimeen tulee sekä VHF- että UHF-kaapelit niiden antenneilta?
   
 8. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 828
  https://kauppa4.dna.fi/DNA-Open/Nettiyhteydet-ja-laitteet/DNA-Antennipakkaus/p/VMISC00001

  Tuo on halvin paketti.

  Tuollaiseen vahvistimeen tosiaan tulee VHF ja UHF-antennit kaapelilla kiinni. Alas lähtee sitten niiden yhdistetty signaali vahvistettuna.

  Alhaalta tulee sitten antennikaapelia pitkin virransyöttö vahvistimelle.

  Jos virtalähteen ja vahvistimen välissä on haaroituspalikoita, niin tarkistaa jokaisesta niistä että niissä on virran läpisyöttö (DC). Jos ei ole niin vaihtaa sellaiseen missä on. Kustantaa muutaman euron sopiva F-jako virran läpimenolla.
   
 9. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Itseltä löytyy edelläkin linkattu dna.n antennipaketti ja lisänä tietenkin UHF antenni, vahvistimen jälkeen piuha jatkuu vain yhdelle antennirasialle.
  Nyt olen kuitenkin pohtinut kahden uuden antennirasian lisäämistä makuuhuoneisiin, miten jaan signaalin oikeaoppisesti tuon vahvistimen jälkeen?
  Antennikaapelit saan vedettyä kätevästi pitkin yläpohjaa ja sisälle taloon sitten ikkunaläpiviennistä.

  Tarvitsenko tuohon signaalin jakoon jaottimen vai haaroittimen vai molemmat? Millaiset rasiat tarvitsen piuhan päähän?
  Onko tuossa vielä muuta huomioitavaa?
  FM antennia ei tällä hetkellä ole, mutta ei liene virhe valita rasioita joista löytyy myös FM liitäntä, jos sattuu tulemaan tarve lisätä myös tuollainen antenni katolle myöhemmin?


  Moderaattorit huomio!
  Ketjun nimen voisi varmaan muuttaa antennien yleisthreadiksi tms, antenni ja antenniverkkokeskusteluja näköjään kuitenkiin syntyy aika ajoin niin jos vaikka saisi kaiken saman ketjun alle?
   
  Viimeksi muokattu: 14.04.2018
 10. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Lukeekohan tätä palstaa enää kukaan..? No, kokeillaan silti.
  Keväällä siis laitoin katolle dna.n HD antennipaketin ja homma toimi hyvin, sain näkymään YLE.n HD kanavat ja TV5 HD.n
  Kesällä telkkari alkoi kuitenkin herjata kyseisten kanavien kohdalla ”kanavapaikka ei käytössä” eikä niitä myöskään löytynyt uudella kanavahaulla.
  Hankin sitten Revez TF60 voimakkuusmittarin ja kiipesin katolle mittailemaan signaalin voimakkuuksia. Kanavapaikoilla 21, 22, 23 ja 25 ei mittarissa tapahdu mitään eloa, 27 paikalla mittari surahtaa ja signaali löytyy. Telkkari ei kyseistä kanavaa kuitenkaan löydä, mistähän suunnasta tätä alkaisi purkamaan?
  DNA.n peittokartan mukaan asun kyllä reilusti peittoalueella.
   
 11. jhelmine

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2015
  Viestejä:
  74
  DNA:n käyttämät kanavat löytyy täältä https://www.dna.fi/tuki-lahetinasematiedot
  Kanavat 21, 22, 23, 25 kuuluu UHF alueelle. Digita lähettää siellä. Siinä on hyvä syy miksi mittari ei näytä kunnon signaalia niille _taajuuksien_ kanaville/mukseille. Toisaalta DNA:n A muxissa lähetetään nuo haetutujen kanavapaikkojen kanavat. Listaus antenniverkon kanavista löytyy https://www.dna.fi/documents/753910...rtta.pdf/2f4bd0e1-6df2-828b-e850-bb70a22df30c

  Jos kertoisi mihin lähettimeen antenni on suunnattu niin ehkä joku voisi tarkistaa onko VHF Mux A samalla paikalla kuin ennestään. Sen jälkeen mittarilla katsomaan VHF taajuuksien kanavia välillä 5 - 12.
   
 12. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Antenni on suunnattu Kuopion Neulamäkeen, ja tosiaan sieltä näkyikin vielä alkukesästä.
   
 13. jhelmine

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2015
  Viestejä:
  74
  Eli kanavalta 6 löytyy Ylen HD kanavat, MTV3 HD ja TV5 HD. Siltä kanavalta voi etsiä niitä kanavia TV:ssä manuaalisesti tai mittariin se 6.
   
 14. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Näinhän siinä kävi että amatööri sotki ajatuksissaan kanavan ja kanavapaikan :facepalm::facepalm::facepalm:
  Mutta niin, kiipesin taas katolle mittarin kanssa ja skannaukseen kanava 6, suoraan antennilta mitattuna sain signaalin voimakkuudeksi 22% ja laaduksi 99% ja luonnollisestikkin samat arvot sain mitattua kaapelilta joka tulee antennivahvistimeen kiinni.
  Heti antennivahvistimen jälkeen ei signaalia löytynyt enää ollenkaan ja kun käänsin vahvistuksen tappiin sain voimakkuudeksi 14% ja laaduksi 93%
  Siirryin mittaamaan sisälle ja antennivahvistimen virtalähteen jälkeen on signaalin voimakkuus enää 8% ja laatu 93%, näillä arvoilla ei telkkarin automaattihaku kuitenkaan löydä mitään (vertailun vuoksi mittasin myös sisältä kanavan 37, sillä sain voimakkuudeksi 19% ja laaduksi 67% nuo arvot on saatu nolla vahvistuksella)

  Onko tässä nyt enää muuta johtopäätöstä kun että vahvistimen VHF puoli on sökönä koska signaali vaan heikkenee jopa maksimi vahvistuksella?
  Ja jos näin on niin ehdotuksia uudeksi vahvistimeksi? Mielellään sellainen joka kestäisi pidempään kun pari kuukautta...
   
 15. jhelmine

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2015
  Viestejä:
  74
  Mun mielestä tuo oire kanssa sopii huonoon mastovahvistimeen. En oikein keksi miksi kaapeli olisi mennyt matalilla taajuuksilla huonoksi. Jos sinne pääsee vettä, niin odottaisin vaikutuksen tuntuvan ensiksi UHF alueella. Oma mastovahvistin on yli 10 v vanha ja sen jälkeen ei ole uutta tullut hankittua/seurattua onko muutoksia. Triax merkiltään vaikkei välttämättä ole paras, kun kaipasi VHF puolelle LTE filtterin (samaisesta DNA:n mastosta löytyy myös kolmen operaattorin 800 MHz LTE lähetykset ja puskee VHF:n tukkoon). Ne LTE taajuudet ajoi vahvistimen yliohjautumaan ja signaalissa oli kummallisia oireita.

  Mun ehdotus on että vahvistimessa on pieni kohinaluku. Esimerkiksi tuossa on UHF:llä 1.0 dB https://www.satshop.fi/distribution/televes-561801.html (ensimmäisiä vastaantulleita jossa pieni ilmoitettu kohina) Se kohinaluku on ilmoitettuja vahvistusdesibelejä olennaisempi, varsinkin jos myöhemmin on joku vahvistin lisää. LTE filtterin voi hankkia erikseen, jos sitä ei ole jo ennestään huomioitu. Mielellään sellainen (erillinen)filtteri jossa on LTE700 huomioitu, jos vaikka tulee käyttöön lähistölle (jos ei tiedä niin parempi olla mukana). Silloin kun filtteröi LTE700:n niin menee varmemmin myös 800MHz selvästi alemmaksi.
   
  Viimeksi muokattu: 30.08.2018
 16. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Täytynee tilata uusi vahvistin ja katsoa mitä tapahtuu, eipähän tuo nyt niin mahdottomia maksa.
   
 17. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Tänään sain viimein aikaiseksi asennettua uuden mastovahvistimen ja kuinka ollakkaan homma alkoi toimimaan kuten pitää. Eli tuosta dna.n vahvistimesta oli sitten VHF puoli pimeänä ja sillä saa heittää vesilintua...
   
 18. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 434
  Hyvä, että selvisit noinkin pienellä työllä loppujen lopuksi.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti