Tv antennia hankkimassa, apua tarvitaan.

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Tommi_82, 05.07.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Eli tilanne on seuraava, kotipaikalla on tv näkynyt koko ajan huonommin ja huonommin, joten katsoin aiheelliseksi käväistä katollaa kurkkaamassa antennia, ja huonoltahan siellä näytti..
  -antennit on paksun noen peitossa (savupiippu lähellä)
  -antennikaapelit on hapertunut siihen kuntoon että kun käsin koskee niin eriste murtuu paloiksi.
  -kytkentärasiat on täynnä nokea ja muuta p*skaa, ymmärrettävää, onhan ne siellä jo 30v keikkuneet...

  Eli uskoakseni on järkevintä hankkia uusi antenni, ja kymmenisen metriä antennikaapelia niin olisi ainakin signaaliasiat kunnossa.

  Mutta, millaisen antennin tarvitsen? Verkkiksen valikoimaa katselin niin hinnat näköjään alkoi n30eurosta ylöspäin.
  Vai voisiko nuo entiset vielä elvyttää?

  -digitan mukaan matkaa lähettimelle vajaa 60km, kartan mukaan sijoituspaikka on "kuuluvuus"alueen reunamilla.
  -entisiä antenneja on siis 2, pärjääkö nykyään digiaikana yhdellä?
  -mahdollisimman halpa ja yksinkertainen ratkaisu olisi paikallaan, tuo rakennus on nykyään lähinnä satunnaisessa käytössä.

  Ensi viikolla olisi tarkoitus vierailla paikallisen antennikauppiaan luona, sitä ennen pitänee kerätä vinkkejä netistä.
   
 2. Juce

  Rekisteröitynyt:
  27.11.1999
  Viestejä:
  1 550
  Jos haluaa tehdä kerralla kuntoon, niin kaapelia ja UHF-antenni, jossa on riittävästi vahvistusta. Mikäli antennipistorasioita on talossa useita, niin lisäksi myös jaotin ja mastovahvistin. Mastovahvistin saattaa olla muutenkin tarpeellinen, koska ollaan näkyvyyden rajoilla.

  Mikäli heikkeneminen johtuu metsän kasvamisesta, niin saatetaan tarvita myös pidempi masto. Tarvittaessa myös F-liitin on syytä osata kiinnittää kaapelin päähän.

  Jos haluaa pihistellä, niin vetää nykyisestä UHF-antennista uuden kaapelin antennipistorasiaan, ja karsii väliltä kaikki ylimääräiset liitokset ja rasiat pois, ja kokeilee suunnata sen antennin paremmin. Onko tuossa talossa jo nyt mastovahvistin käytössä?
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Vahvistinta ei ole nykyisessä kokoonpanossa ollenkaan. Antennirasioita löytyy 2kpl, antennikaapeli on haaroitettu ullakkotilassa heti antennin alapuolella (eli toimivan systeemin voisi saada uusimalla vain tuon antennilta haaroittimelle menevän kaapelin) periaatteessa nuo entisetkin antennit saattaisi saada entisöityä, mutta jos uuden saa edullisesti niin mieluiten vaihdan kerralla uuteen, sen verran karun näköiset kuitenkin nuo entiset.
  Metsän kasvamisesta tuskin on kyse koska asennuksen aikaan vieressä on ollut täysikasvuinen metsä joka on sitemmin kaadettu pois.
  Tänään sain hieman vinkkiä eräästä serkun tutusta joka laittelee noita antennihommia harrastuspohjalta, häneltä löytyy myös mittarit ja pihdit liittimien asennukseen, joten uskoakseni kyselen häneltä jonkunlaisen tarjouksen.
   
 5. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 823
  Osta tuollainen UHF-antenni:

  König ANT-UHF31-KN, UHF-ulkoantenni. | UHF | Antennit | Verkkokauppa.com

  tai

  König ANT-UHF70-KN, UHF-ulkoantenni. | UHF | Antennit | Verkkokauppa.com

  (Jälkimmäinen antenni on tuplaten tehokkaampi jolloin ei pätki huossakaan kelissä)

  Sitten tuollainen antennikaapelisetti:

  Goobay koaksiaalikaapelisarja, 20 m, valkoinen. | Koaksiaalikaapelit | Asennus | Verkkokauppa.com

  Noiden asennuksessa ei tarvitse yhtään mitään työkaluja. Ainoa mitä tarvii on veitsi jos tarvii f-liitin kiinnittää sinne talon puoleen päähänkin.

  Jos alueella on noinkin hyvät signaalit kuin kuulostaa olevan niin se antenni asennus ei mitään mittareita tarvi. Katsoo vain oikean suunnan digitan mastolle kartasta ja antenni sinne suuntaan. Sitten telkkarin tai digiboksin valikosta katselee sitä signaalinvoimakkuusmittaria ja tekee tarvittavan hienosäädön liikuttelemalla antennia ylös ja alas (ja sivusuuntiin) ja etsimällä paikka missä heikoimman katsottavan muksin signaali on paras.

  Satasen enemmän siitä joutunee maksamaan jos antennin ostaa jostakin paikallisesta liikkeestä ja siitä serkun tutulle maksaa jotain vaivanpalkkaa. Todennäköisesti siellä paikallisessa liikkeessä myyvät vielä jonkun alitehoisen antennin joka sattuu hyllyssä olemaan "jolla se hyvin näkyy kaikille muillakin" myyjän mukaan. Useamman kerran on käynyt lähipiirissä niin, että mikä antennimalli pitää ostaa, niin kivijalkaliikkeessä ovat saaneet ylipuhuttua ostamaan jonkun romu mikä sattunut olemaan hyllyssä. Sitten niitä on jälkeenpäin pitänyt alkaa vaihtamaan toisiksi kun eivät ole pelanneet tai hankkimaan jotain mastovahvistimia samasta syystä.

  "Paras" taisi olla kun myivät sellaisen -1 desibeliä "vahvistavan" Z-mallisen ULA-radioantennin kun piti sadan kilometrin päässä lähettimistä saada paikallisradiot kuulumaan. Autoradion antennipiiskakin vahvistaa sentään 0 desibeliä. Kauppaan lähtiessä oli ollut lappu mukana, että sellainen 10 desibeliä vahvistava fm-antenni mallinumeroineen. Myyjä oli vakuuttanut että hyvin ne paikallisradiot kuuluu sillä Z-antennillakin 100 km päässä. Visiin hyllyssä ei ollut tehokaampaa mallia vaan olisi pitänyt tilata keskusvarastolta eikä myyjää vissiin inspiroinut. Eihän sillä tietenkään yksikään kanava kuulunut. Olisi tehnyt kyllä mieli käydä pyörittelemässä se antenni solmuun myyjän kaulaan kun aiheutti 200 kilometrin ylimääräisen ajon ja useamman tunnin ajanhukan. Se oli viimeinen kerta kun siellä liikkeessä tarvi asioida.
   
 6. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Vaikuttaa kyllä aika yksinkertaiselta... (Pahin rasti taitaa olla ikivanhalla peltikatolla kiipeily, no, töistä valjaat lainaan, eiköhän se siitä)
  Ja ilmeisesti jos tuohon em. Settiin haluaa/tarvitsee vahvistimen lisätä, se liitetään vaan antennikaapelin ja itse virtalähde tietenkin sisätiloihin jonnekkin tv tason taakse vaikka.
  Kuinkas tuo menee, esim tässä vahvistimessa, jos esim ukkonen särkee virtalähteen/vahvistimen, tuleeko silti vahvistamaton signaali läpi, vai loppuuko katselu siihen paikkaan?
   
  Viimeksi muokattu: 08.07.2013
 7. Juce

  Rekisteröitynyt:
  27.11.1999
  Viestejä:
  1 550
  Tuossa tosin tasajännitteen täytyy päästä sinne mastoon asti, ja seinärasiat ja tuo saattavat estää sen:

  Vanhan antennin ulkonäön perusteella voisi yrittää arvioida kuinka paljon siinä oli vahvistusta, ja sitten hankkisi vähintään yhtä hyvän.

  Mikäli HD-kanavia haluaa katsoa, niin ne vaativat VHF-antennin. HD-lähetykset tehdään DNA:n mastoista, joten nykyisin VHF-antennin joutuu suuntaamaan yleensä eri suuntaan, kuin UHF-antennin.
   
 8. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 823
  Ei ole tosiaan paha rasti antenni vaihto.

  Todennäköisesti et tarvi sitä vahvista nyt tai myöhemminkään. Mutta jos tarvit niin tuollainen on ihan hyvä vahvistin. Vahvistin kannattaa sijoittaa silloin lähelle antennia antennimastoon katolle. Virransyöttö tulee sitten sisältä. Se haarotinpalikalla antennin ja televisioiden välistä kannattaa silloin vaihtaa malliin F-jako jossa on virranläpisyöttö. Kustantaa noin 3 euroa tms ja F-liittimet euron kappale. Muuten se virta ei pääse vahvistimelle saakka.

  Antennivahvistin vahvistaa heikkoa signaalia, mutta samalla kohina signaalissa kasvaa muutenkin. Jos signaali on riittävän vanha muutenkin, niin siitä antennivahvistimesta ei ole muuta kuin haittaa.

  Tuo 30 euron hintaluokassa pyövirä "König ANT-UHF31-KN, UHF-ulkoantenni" on iso ja pitäisi riittää ilman vahvistimia.

  Jos joskus haluaa DNA:n VHF-teräväpiirtokanavat saada näkyviin, niin sitten tarvitaan VHF-antenni joka suunnataan taas DNA:n mastoon. Omasta kokemuksesta voi sanoa että jos paikka ei sijaitse ihan DNA:n näkyvyysalueen reunalla niin tuollainen logaritmiperiodinen-yhdistelmaantenni ajaa hyvin asiansa VHF-antennina HDTV-vastaanotossa.

  König ANT-UV10-KN, logaritmiperiodinen yhdistelmäantenni digi-tv -ja teräväpiirtovastaanottoon. | VHF + UHF | Antennit | Verkkokauppa.com

  Tuo antenni liitetään siihen VHF-tuloon vahvistimessa. Jos vahvistinta ei ole niin siinä tapauksessa VHF- ja UHF-antennit yhdistetään tuollaisella vehkeellä:

  Antennisuodatin DVB-T/T2 VHF/UHF - Biltema

  Tuolla voi tarkistaa DNA:n teräväpiirron näkyvyysalueet:

  DNA - DNA Antennitelevisioverkon näkyvyys

  Tuolla DNA:n VHF-antennilla ei ole varmaan jossain mökillä/kakkosasunnossa tms. mikään kiire kun siellä oleva telkkari ei välttämättä osaa edes näyttää DVB-T2 teräväpiirtokuvaa ja ainoa sieltä tuleva maksuton kanava on Yle HD. Sekin näkyy sieltä toistaiseksi DNA:n kustantamana kun houkuttelevat sillä asentamaan DNA-verkkoon sopivia antenneja. Se voi kadota sieltä verkosta jo ensi talvena kun Yle alkaa lähettää kahta hd-kanavaa ja kilpailuttanee sen lähettävätkö kanavansa Digitan UHF-verkon kautta, DNA:n VHF-verkon kautta tai Anvian verkosta. Anvian verkossa ei ole yhtään ainoaa tv-kanavaa kun on ylihinnoitellut sen niin ettei ole yhtään ainoaa asiakasta. Anvian UHF-lähettimet ovat Digitan mastoissa eli näkyisi samalla antennilla kuin muutkin UHF-kanavat.
   
 9. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Teräväpiirrolle ei ole mitään tarvetta, eli pelkällä UHF.llä mennään. :)
  Käväisin tänään taas katolla vilkuilemassa antenneja, kuinka tuota antennin vahvistusta pitäisi tulkita?
  Kummassakin antennissa oli 11 "vaakaripaa" ja 5 tai 6 "pystyripaa, ja kyseessä tosiaan n30v vanha kapistus...
   
 10. Juce

  Rekisteröitynyt:
  27.11.1999
  Viestejä:
  1 550
  Tuli vastaan tuollainen minulle uusi asia: https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/jakelujavastaanotto/antenni-tv/pientaloille.html
  Eli periaatteessa on kait mahdollista, että tuo Verkkokauppa.comin vahvistin yliohjaantuu, jos joku lähettimen suunnalla puhuu 4G-kännykkään. Triaxilla näyttäisi olevan myös antenneja, joissa tuota yli 790 MHz aluetta on vaimennettu: Triax -

  Mutta parempi hankkia riittävästi vahvistava antenni, kuin yrittää jälkikäteen korjata antennin vahvistusta mastovahvistimella. Tuskin vahvistimelle on tarvetta, jos analogiset lähetykset ovat aikoinaan näkyneet ilman sitä.

  Nuo "pystyrivat" vaikuttavat oudoilta, sillä sellaisia ei yleensä TV-antenneissa montaa ole, sillä ne eivät vaikuta vastaanottoon, koska TV-lähetyksissä käytetään vaakapolarisaatiota. Ovatko nuo tosiaan VHF- ja UHF-antennit? Yleensä VHF-antenneissa on vähemmän elementtejä, jotka ovat pidempiä ja harvemmassa. Saattaa siellä olla myös kaksi UHF- tai kaksi VHF-antennia, sillä en tarkkaan muista, että käyttikö TV1 aina VHF-aluetta ja TV2 aina UHF-aluetta. Vaikka hintaeroa ei antenneilla olisikaan paljoa, niin pienempi on helpompi asentaa ja tuulikuorma on pienempi. Tietysti kuva antenneista helpottaisi arvailua (VHF- ja UHF-antennein yhdistelmät voivat olla aikamoisia härpäkkeitä: Triax - Combi 27 w. window bracket).

  Tuossa oppaassa on sivulla 13 hieman ohjetta vahvistuksen arviointiin: Sant - Ajankohtaista - Pientalon antenniopas päivitetty 6/2012 Tuossa tosin täytyy osata erottaa heijastimet noista elementeistä, sillä heijastimen osia ei lasketa erillisiksi elementeiksi.
   
 11. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Ei hajuakaan mitä antenneja ne sitten oikeasti ovat, mutta noilla kahdella se tv on näihin päiviin asti näkynyt :) toisessa antennissa nuo elementit tosiaan olivat pidempiä ja vähän harvemmassa kun toisessa. Niin ja tosiaan samaan suuntaan on molemmat suunnattu.

  Oon nyt tässä pohtinut että taidan tilata tuon tehokkaamman verkkiksen antenneista, niin ei pitäisi ainakaan jäädä sattuman varaan (toivottavasti)
  Eipä tuo kuitenkaan ole kuin 30€ kalliimpi, hyvin pysytään budjetissa edelleen :)

  antenni

  kaapelisarja

  Tuolle setille siis hintaa postikuluineen 86,70€, alunperin kaavailin että jos noin sataan euroon saisi tarvikkeet niin hyvin menee.
   
 12. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 823
  Sitä nyt ei tarvi mitenkään tulkita.

  Heitä se antenni vaan reippaasti roskiin (tai metallinkeräykseen) ja osta tuollainen 37 euron uhf-antenni tilalle:

  König ANT-UHF31-KN, UHF-ulkoantenni. | UHF | Antennit | Verkkokauppa.com

  Tuo yllö oleva malli on käytännössä toiseksi tehokkain UHF-tv-antenni mitä Suomessa yleisesti myydään. Eli vahvistus siinä pitäisi hyvin riittää ilman laskemisia. Tuon antennin pituus on 2,2 metriä.

  Tehokkain UHF-antenni malli on tuplaten tehokkaampi Televes DAT75-malli. Sen halvempi kopio on tuo König-malli:

  König ANT-UHF70-KN, UHF-ulkoantenni. | UHF | Antennit | Verkkokauppa.com

  Antenni kun suuntaa niin hienosäädössä jo 5-10 sentin liikuttelu ylös- tai alaspäin voi vaikuttaa merkittävästi siihen vahvistukseen. Riippuu ihan siitä miten ne kenttävoimakkuuden minimit ja maksimit sattuu.

  Toki tässä ketjussa mainitussa tapauksessa näkynee hyvin jo ilman hienosäätöä kun lähetin on kuitenkin niin lähellä ja ikivanhalla pienemmälläkin antennilla "paukkalankakaapelillakin" näkynyt jotenkin.
   
 13. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Naputtelin just verkkikseen tilauksen tuosta tehokkaammasta mallista, eipähän jää sattuman varaan... Sitten vaan odottelemaan, pari viikkoa näkyi olevan toimitusaika. :)
   
 14. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 457
  ihmeen "halpoja" noi antennit. Luulis että tollanen tuomiopäivän värkki ois ainakin kuukausipalkan hintanen.
   
 15. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Joo pahempaa minäkin pelkäsin, oli ihan positiivinen ylläri kun alko selvittää hintoja.
  Toisaalta eipä noissa mitään niin hienoa tekniikka ole mikä maksais, mutta kummiskin..
   
 16. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 823
  Tuossa on vielä pari vinkkiä antenni suuntaukseen:

  TV-antennin paikan etsiminen

  Verkkokaupan antennikaapelissa oli f-liittimet valmiina kun sellaista kevääällä ostin. Toinen pää tehdastekoisella liittimellä ja toisessa päässä itse kytkettävällä f-liittimellä. Yllättävän hyvänkaatuista kaapelia hintaisekseen oli.
   
 17. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Kas niin, tänään oli taas pitkästä aikaa hyvä hetki perehtyä antennipulmaan, verkkiksen paketti on nakottanut nurkassa jo jonkun viikon.paketti auki ja antenni kasaan ja katolle, entiset haravat heittelin alas, uusi kaapeli maston sisältä alas ja samalla uusin maston läpiviennin tiivistyksen. Uusi antenni paikalleen ja piuhat kiinni, ja jopa näkyy hyvin!
  Kaiken kaikkiaan ihan helppo nakki. Sain töistä vielä valjaat lainaan niin ei pelottanut ollenkaan niin paljoa seisoksia ikälopun savupiipun päällä :)
   
 18. Willeh

  Rekisteröitynyt:
  07.08.2009
  Viestejä:
  465
  Kerrotaas omista kokemuksista, kun tässä juuri antennia asentelin. Tästä ketjusta oli suuri ilo.

  1. Hankin tämän antennin König ANT-UHF31-KN, UHF-ulkoantenni | UHF | Antennit | Verkkokauppa.com (36,90e) ja tosta kaapelia Goobay koaksiaalikaapelisarja, 20 m, valkoinen | Koaksiaalikaapelisarjat | Antennikaapelit | Verkkokauppa.com (12,90e). Samaan syssyyn olisi kannattanut hankkia antenniliitin, jota hieman yllättäen ei tuohon sarjaan kuulunut, mutta sen sai askarreltua vanhoista kaapeleista.
  2. Digitan sivuilla on mahtava karttapalvelu tukimastojen kuuluvuusalueista. Tuolta saa klikattua täsmälleen vaikkapa mökkinsä kulman kartalle ja se näyttää viivoina vaihtoehdot antennin suuntaamiseen: TV:n karttapalvelu - Digita Lähin masto oli suunnilleen naapurin mökin ulkoseinän suuntaan, niin käännettiin antenni siihen suuntaan.
  3. Kun antenni oli saatu mastoon, kaikki kanavat kolmosta ja nelosta lukuunottamatta näkyivät hyvin. Tässä oli ratkaisevaa tuo tämän ( TV-antennin paikan etsiminen ) linkin takana ollut tieto. Kun antennia nosti puoli metriä kaikki kanavat alkoivat näkyä. Ilmeisesti noiden kanavien näkymättömyys johtui juurikin heijasteaalloista.

  Tuosta Königin antennista on sanottava, että joko tehtaassa oli kämmätty jotain tai sitten minä itse kämmäsin niin, että aluksi antenni ei näyttänyt antavan mitään signaalia. Ruuvasin F-liittimen niin tiukkaan kiinni, että lopulta antennin puolella oleva vastinkappale lähti irti. Vaati vähän nokkeluutta (ja olisi vaatinut oikeastaan kolvaamista, jos vain olisi ollut kolvi käsillä) miten antennikaapeli sai liitettyä ilman liittimiä. Onnistui kuitenkin. :-)

  Telkkarin / digiboksin Signaalin taso + Signaalin laatu -näkymästä oli suurta iloaantennisuuntaa haettaessa. Joissakin telkkareissa pitää valita "Manuaalinen haku" että tämä näkymä tulee esiin.
   
 19. virtuaali

  Rekisteröitynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 905
 20. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 433
  Tuolla antennilla näkyy alle 60km matkalla todennäköisesti hyvin, mutta kannattaa laittaa antennin juureen mastovahvistin. Mastovahvistinta käytetään kompensoimaan kaapelin aiheuttaman vahvistuksen vaimentumisen.

  Kannattaa myös miettiä ulkoantennia, jossa on esivahvistin ja mihin liitetään virransyöttö.

  Korvessa pahimmassa tapauksessa saat ostaa sen 2 ja puolen metrin antennin, jolla todennäköisesti saat näkymään.

  Unohda nuo sisäantennit kokonaan. Nuo mastolle on matkaa, tuolla et tule näkemään todennäköisesti mitään. Toiset ovat saaneet näkymään jopa henkarilla paremmin kuin tuollaisella sisäantennilla.
   
 21. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 823
  Ei noita.

  Verkkiksestä on jostain syystä kadonnut tuo paras antenni eli tuo:

  DIGIANTENNI ANT-UHF31-KN KNIG - Audiobyte - Verkkokauppa AG

  Toiseksi paras malli on tuo jota löytyy viikkojen toimitusajalla Verkkokauppa.comista edelleen:

  König ANT-UHF70L-KN, 16.8-19.7 dB UHF-ulkoantenni LTE-suodattimella | UHF | Antennit | Verkkokauppa.com

  Lisäksi voi tarvita mastovahvistimen ja verkkovirtalaitteen:

  König ANT AMP UHF/VHF-mastovahvistin ja virtalähde | Antennivahvistimet ja virtalähteet | Antennit | Verkkokauppa.com

  Tai pienikohinaisemmat erilliset paketit:

  Televés virtalähde mastovahvistimeen / dipolivahvistimeen / aktiiviantenniin, kaapeliliitos | Virtalähteet | Antennivahvistimet ja virtalähteet | Verkkokauppa.com

  Televés mastovahvistin, Digimast Lownoice, UHF+VHF (DAB)+Sat | Mastovahvistimet | Antennivahvistimet ja virtalähteet | Verkkokauppa.com

  Kannattaa katsop tuolta Digitan sivulta näkyvyysalueet:

  Antenni-tv-verkon näkyvyysalueet - Digita

  Jos on luokkaa 20 km tai enemmän näkyvyysalueen sisällä niin mastovahvistinta ei tarvita vaan pelkkä tuhokas uhf-antenni riittää.

  Jos taas alkaa olla näkyvyysalueen rajoilla niin kaveriksi sitten halpa mastovahvistin.

  Jos taas alkaa olla 20 km näkyvyysalueen ulkopuolella niin vaatinee tehokkaimman antennin ja pienikohinaisemman kalliin vahvistimen.

  Jos näkyvyysalueen ulkopuolella on 50-70 km niin vaatii todella korkean antennimaston, 2-4 antennin "stakkaamista" yhteen ja ulkomailta tilatun supermatalakohinaisen (0,7 dB tai alle) mastovahvistimen. Tämä ei ole enää missään nimessä tavallisten "Pihitiputaan mummojen hommaa".
   
 22. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 433
  Oliko tuo kirjoitettu ns. huumorilla? Ei pahalla.

  Itse asuin entisessä asunnossa ja siellä napattiin reilun 80km päästä lähetyksiä yhdellä ainoalla uhf-antennilla (16-17dB vahvistus) ja antennin alla oli mastovahvistin. Hyvin näkyi Turun tv-lähettimen kanavat.

  Jotkut ovat saaneet pääkaupunkialueella yhdellä antennilla Tammelan TV-lähettimestä aikanaan analogisia tv-kuvaa 100km päästä. Vaatinee hyvän kohdan kieltämättä ja tehokkaan antennin.
   
 23. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 823
  Ei ole kirjoitettu vitsinä. Näkyvyysalue on 300 metriä korkeasta tv-mastosta noin 100 km joka suuntaan jos ei isoja mäkiä, tuntereitä tai vuoria satu eteen.

  Tuo 80 km lähettimestä on useimmin sen näkyvyysalueen sisällä pari kymmentä kilometriä jossa näyy vaatimattomallakin antennilla.

  Kun välimatka kasvaa tuonne 50-70 kilometriin näkyvyysalueen ulkopuolelle (kuten kirjoitin) (eli yhteensä 150-170 km lähetinmastolta), niin vaatii tosiaan jo korkeita antennimastoja ja useiden antennien yhdistämisiä ja todella pienikohinaisia vahvistimia jos kuvaa on tarkoitus katsella säästä ja vuodenajasta riippumatta. Signaali vaimenee sinne horisontin taakse mentäessä noin 0,5 dB per kilometri.

  Jos joskus ajelet autolla ruotsin kielisellä Pohjanmaalla, niin siellä näkyy paljon niitä 30-50 metriä korkeita antennimastoja omakotitalojen pihoilla ja mastossa sitten 1, 2 tai 4 antennia "stakattuna" yhteen. Yrittävät epätoivoisesti siellä vastaanottaa niitä Ruotsin tv-kanavia 150-200 km päästä Pohjanlahden takaa.

  Toki sen tv-signaalin saa näkymään vaikka 300 kilometrin päässä tv-lähettimestä jos on vara rakentaa itselle noin puoli kilometriä korkea antennimasto omalle vastaanottoantennille. Harvalla on. Ja naapureillakin saattaa ainakin kaava-alueilla tulla sanomista jos puoli kilometriä korkean antennimaston pystyttää omalle pihalle. :smoke:
   
 24. virtuaali

  Rekisteröitynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 905
  Onko tuo lte suoja antennissa niinkuin tarpeellinen?
   
 25. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 433
  Suurimmassa osassa ei, mutta jos kanavat napataan kaukaa ja vahvistimet ajetaan täysillä, niin ongelmia tulee.
   
 26. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 823
  Sen LTE suodattimen (jolla suodatetaan yli 790 Mhz pois) voi ostaa myös erikseen jos on ongelmia:

  LTE-suodattimet - Antennit

  Ongelmia tuon kanssa ei yleensä ole. Ongelmia on yleensä silloin jos on kaukana lähettimestä ja sattuu LTE 800 Mhz tukiasema tulemaan viereen. Tai jos on paska antenni ja paska laajakaistainen vahvistin niin ongelmia saattaa tulla silloin muuallakin.

  Ongelma kuitenkin korjaantuu tuollaiselle vajaan 10 euroa maksavalla palikalla. Kytketään UHF-antennin ja vahvistimen väliin tuo palikka.

  Saman tyyppisen palikan saattaa joutua lisäämään uudelleen kun 700 Mhz taajuus otettaneen Suomessa LTE käyttöön.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti