Tulevaisuudessa robotit tekee duunit, ei ihmiset

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja suomalainen_mies, 08.05.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Stan D'By

  Rekisteröitynyt:
  10.05.2013
  Viestejä:
  205
  Mielenkiintoinen avaus Amazonilta, ja näyttää erinomaisesti suunnan mihin ollaan menossa. Jos tuo konsepti oikeasti toimii, on toteutustavaltaan monistettavissa ja kustannuksiltaan riittävän alhainen, se saattaa muutamassa vuodessa lyödä itsensä läpi koko maailman. Tämähän tosiaan ainakin alkuvaiheessa tekee kaupan kassoista hyllyjen täyttäjiä.

  Suomessa pitäisi luovuus kanavoida uudelleen. Olemme todella hyviä keksimään syitä, miksi joku uusi innovaatio ei voisi toimia ja heti sen perään mietimme keinoja, miten sen käyttöönottoa voisi joko estää tai hidastaa, jotta nykyinen maailma ympärillämme voisi pysyä mahdollisimman samanlaisena kuin ennenkin.
   
 2. Hal2K3 Banned

  Rekisteröitynyt:
  11.02.2003
  Viestejä:
  1 638
  Tämähän pätee ainoastaan silloin mikäli uudistuksesta olisi hyötyä tavalliselle kansalaiselle.
   
 3. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Meillä oli yhdessä ässässä kerran testi näillä skannereilla ja management sanoi hienovaraisesti että liikaa kamaa jäi skannaamatta. RFID-skannaus portilla toimisi paremmin, koska se poistaisi asiakaslähtöisen puolivahinkovilunkipelin. Tarkastukset eivät ole lainmukaisia, koska omia tavaroitaan ei tarvitse näyttää kenellekään ilman kiinniottoa ja edes hälyportin laukeaminen ei anna syytä ottaa ketään kiinni. Plus scan-as- you-go:ssa on se ongelma, että kun joku päättääkin ettei haluakaan sitä jo skannaamaansa jäätelöpakettia, se täytyisi käydä poistattamassa jossakin aspapisteessä tai kassalla listalta, koska muutenhan asiakas voisi itse muka-skannata kaiken ja poistaa kalleimmat artikkelit listalta ennen maksua.

  Mä en edes pidä itseäni negatiivisena nykyään vaan yritän keksiä ratkaisuja jotka oikeasti toimivat. Monet innovaatiot jäävät puolivillaisiksi eikä niistä siksi koskaan tule mitään, koska ne eivät vaan toimi käytännössä.
   
 4. JMlie

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2009
  Viestejä:
  350
  Hollannissa asuessani muutama vuosi sitten Jumbo kauppaketjun liikkeissä kauppaan astuessa käteen otettiin hyllystä skanneri. Aina kun lisäsit koriin tuotteen niin se skannattiin tällä skannerilla. Lopuksi käveltiin kassalle (jossa edelleen myyjä) ja annettiin skanneri, jonka mukaan osotokset veloitettiin. Kai tämä myyjä sitten aina vähän katseli, että näyttääkö korin sisältö oikealta vert. skanneri. Suht nopeaksi ainakin saatiin ostosten tekeminen, mutta itseltäni usein rehellisesti vain unohtui tuo skannaaminen ja himassa sitten huomasi, että jotain saattoi tulla ilmaiseksi mukaan.
   
 5. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 815
  Onkohan sellainen tarkistus laillista, jossa ostoskärryn ja sovellukseen kirjattujen tuotteiden välinen korrelaatio tarkistetaan juuri ennen kassaa? Silloinhan ollaan vielä myymälän alueella, ja ostoksienkin pitäisi olla nätisti kärryssä tai korissa josta niitä voi penkoa ilman asiakkaan yksityisyyteen kajoamista.
   
 6. pompodom

  Rekisteröitynyt:
  02.03.2010
  Viestejä:
  1 580
  Kyllähän tuo hyöty on ihan selvää, mikäli homma tosiaan toimii. Kauppa säästänee pienemmän henkilökunnan tarpeen avulla ja asiakas ei joudu jonottamaan. Itsekin tulee käytettyä automaattikassoja, koska yleensä niistä pääsee nopeammin läpi kuin perinteisistä. Jos olisi mahdollista valita kauppa, jossa ei tarvitsisi käyttää kassaa ollenkaan, niin ilman muuta valitsisin.

  Tuosta varastelusta en ole ainakaan etukäteen huolissani ja varastaminen voi olla jopa vaikeampaa kuin tavallisesta kaupasta. Tuossa kai kuitenkin sisään mennessä kirjaudutaan, joten kaikkien asiakkaiden henkilöllisyydet ovat tiedossa. Lisäksi on ilmeisesti hyvin kattava kameravalvonta, koska sen perusteella pitäisi tietää mitä kukin ottaa hyllystä. Varmasti väärinkäytöksiä tapahtuu, kuten tapahtuu nykyisissäkin kaupoissa, mutta ei niiden olemattomia tarvitse ollakaan. Tavaroiden laittamista väärään hyllyyn en pitäisi kovin suurena ongelmana, voidaan ihan hyvin päättää, että hyllystä otettu ja oikeaan paikkaan palauttamaton on ostettu tuote, jolloin on motivaatiota laittaa tuote, jota ei haluakaan, takaisin oikealle paikalleen.
   
 7. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Periaatteessa kauppias saa valita asiakkaansa, mutta toisaalta jos kauppaan on yleisöllä vapaa pääsy, ei poisto-oikeutta tai liikkumisen rajoittamisoikeutta synny ilman lakiin perustuvaa syytä. Esimerkiksi porttikiellot eivät ole lain mukaisia. Eli periaatteessa joku etälukuagentti voisi hyökätä kimppuun ja pyytää sitä sun tätä, koska tavarahan on vielä kauppaliikkeen omaisuutta, mutta asiakkaat voisivat kyllä ruveta äänestämään jaloillaan, jos moinen olisi yleinen käytäntö. Kaupan liiton ohjeistuksen mukaan toimenpiteisiin pitäisi ryhtyä vasta, kun maksupiste on ohitettu, koska silloin anastamistarkoitus on yleensä helppo osoittaa. Siitä on kyllä ennakkotapaus että tavaran kätkeminen siten että vaara anastusrikoksen täyttymisestä syntyy jo myymälän sisällä katsottiin täyttävän yrityksen tuntomerkit.
   
 8. RavenWolf

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2007
  Viestejä:
  1 201
  Amazon completes its first drone-powered delivery
  https://www.engadget.com/2016/12/14/amazon-completes-its-first-drone-powered-delivery/

  It's already been three years since Amazon first revealed somewhat audacious plan to make deliveries by drone. But the company is quite serious about this, and today it is announcing that it complete the first Amazon Prime Air drone-powered delivery. The company recently launched a trial in Cambridge, England -- and on December 7th, Amazon completed its first drone-powered delivery. It took 13 minutes from order to delivery, with the drone departing a custom-built fulfillment center nearby.

  Amazon's video about the project says that it's only servicing a few customers in the area right now, but will soon be open to dozens more who live within a few miles of the Cambridge fulfillment center.


   
 9. IT-alanMies

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2016
  Viestejä:
  27
  Amazon Go vapauttaa kaikki ihmiset työstä joka on niin yksinkertaista, että sitä ei kenenkään pitäisi tehdä. Hienoa! Ei tarvitse työntekijöiden itkeä enää kauppojen myöhäisistä aukioloajoista. Loistavaa.

  Robotit, automaatio ja digitalisaatio (ihana hypesana) vie meidän duunit ja se on loistava asia. Toki töitä vielä löytyy pitkään ja muutos on hidasta, vaikkakin kiihtyvää. Itse toivoisin, että siirryttäisiin mahdollisimman nopeasti lyhyempään työaikaan. Siirto 5 päiväiseen työviikkoon tapahtui 60-luvun lopulla. Ehkä automaatio tuo meille 4 päiväisen tai jopa 3 päiväisen työviikon jo lähitulevaisuudessa.
   
  Viimeksi muokattu: 14.12.2016
 10. RavenWolf

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2007
  Viestejä:
  1 201
  Veikkaan, että 10-20 vuoden sisällä meillä on lyhyemmät työviikot.
   
 11. leripe Banned

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2012
  Viestejä:
  1 365
  Niinhän sitä luulis, mutta suomessa suunta on toinen t. Kiky.
   
 12. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Robotisaatio ei lyhennä työviikkoa tai ylipäätään paranna työntekijäkarjan elintasoa, mikäli talousmalli pysyy samana. Se johtuu siitä, että robotiikka on lähes täysin pääomaintensiivistä ja sen tuottama hyöty kumuloituu yksinomaan sinne missä on varaa investoida. Suurin osa täälläkin on sitä mieltä, että (yritys)verot on saatava alas jotta maasta tulee houkutteleva sijoituskohde - pidemmällä aikavälillä ongelmaksi tulee se, että enenevä osa lisäarvosta tuotetaan yrityksissä kapitaali-intensiivisellä tavalla vähällä tai kokonaan ilman työvoimaa, jonka takia raha ei enää liiku läpi yhteiskunnan palkan muodossa.

  Seuraavaksi menee ostovoima, jonka jälkeen edes robotiikalla tuotetut halvat hyödykkeet eivät mene kaupaksi. Mitään romahdusta ei ole tulossa, mutta talouskasvuakaan on ihan turha odottaa, ainakaan ilman keskuspankkien jo nyt harjoittamaa tekohengitystä, joka on hypokriittinen muoto "ilmaiselle" helikopterirahalle, joka toimisi helvetin paljon paremmin, jos se jaettaisiin suoraan kuluttajille.

  Mutta "vastikkeeton" raha passivoi, tietävät kovam tyäm miähet, kansan syvät rivit.
   
 13. ie1

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2013
  Viestejä:
  6 524
  Hyvin kirjoitettu!

  On turha toivoa, että robotisaatio tai digitalisaatio toisivat työläisille jotain onnea. Fudut ne tuovat ja työttömyyden tai matalamman tulotason hommat.
   
 14. IhmeellinenJuttu

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2008
  Viestejä:
  2 056
  Väliaikaisesti kunnes nykyinen talousjärjestelmä tuhoutuu ja uusi nousee tilalle. Kapitalismi tulee katoamaan teknologisen kehityksen myötä väistämättä.
   
 15. RavenWolf

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2007
  Viestejä:
  1 201
  Yep.

  Tämä nykyinen vuosisata tulee olemaan aikamoistaa mullistusta. Vuosisadan lopulla ei töitä juuri ole olemassa kuin korkeintaan muutamalle hassulle prosentille. Koko talousjärjestelmä tulee muuttumaan ihan toisenlaiseksi ja todennäköisesti rahakin jossain vaiheessa katoaa kokonaan. Mutta ennen kuin sinne päästään tarvitaan aikamoisia sosiaalisia ja taloudellisia mullistuksia. Lyhyemmät työviikot ovat varmasti aika pakkoa seuraavien vuosikymmenien aikana. Samoin kansalaispalkka tai jokin vastaava mekanismi, sillä jos ihmisillä ei työttömyyden taikka lyhentyneiden työviikkojen takia, ole rahaa kuluttaa, niin tämä meidän kapitalismiin perustuva talousjärjestelmä sakkaa ennen aikojaan. Siitä taas seuraa Arabikevään tapaisia globaaleja vallankumouksia ja sotia. Jos me haluamme säilyttää yhteiskuntarauhan niin meidän on pakko jakaa työaikaa tasaisemmin sekä myös sitä rahaa.

  Työttömyys kasvaa seuraavina vuosina varmasti varovaisesti, mutta se lähteen oikein nousukiitoon kuhan nämä roboautot/dronet ja muut sekä oppivat järjestelmät alkavat yleistymään ja kehittymään. Murros vie toki vuosia, mutta koko kehitys on silti eksponentiaalisessa vauhdissa joka vain kiihtyy. Ennusteethan puhuu, että liikuttaisiin siinä 2030-2040 vuoden hujakoilla jo jossain 40% työttömyydessä. Ja jos tuo ennustus nyt ei osu täydellisesti ihan oikeaan, niin ei sillä ole mitään merkitystä lopulta heittääkö se väärin jonkun vuosikymmenen. Kusessa ollaan tämän kehityksen kanssa työpaikkojen näkökannasta joka tapauksessa, sillä tämän vuosisadan loppuun menessä viimeistään varmasti saadaan vahva tekoäly aikaan joka käytännössä eliminoi lähes kaiken duunin. Maailman johtavat AI-tutkijat veikkaa, että vahva tekoäly saavutettaisiin siinä 2050-luvun kieppeillä.
   
 16. RavenWolf

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2007
  Viestejä:
  1 201
  Olen muuten todella huolissani siitä kuinka tästä robotisaatioista puhutaan niin vähän. Siis uutisia uusista roboteista ja teknologioista tulee kokoajan, mutta mikään virallinen taho ei oikeasti mieti näitä asioita yhtään. Miksi politiikot eivät mieti tätä asiaa kuumeisesti? Meidän politiikot puhuvat ihan vääristä asioista, sillä tämä on kaikkein tärkein aihe mitä ihmiskunta on tähän mennessä kohdannut. Tekonologialla ratkaistaan jopa saasteet ja ilmastonlämpeneminen sekä energiakriisit. Jos taas teknologiasta syntyvää työttömyyden ja eriarvoisuuden kasvua ei saada kuriin, niin se tosiaan johtaa epästabiileihin yhteiskuntiin. Sellaiset yhteiskunnat ei kyllä ratkaise mitään ongelmia. Sodissa ja poikkeustiloissa elävät valtiot vain ajautuvat vielä pahempiin ongelmiin kun saasteet ja ilmanstonlämpeneminen aiheuttaa entistä enemmän ongelmia näille valtioille. Taisteluiden melskeessä ei kukaan muutenkaan ehdi miettiä mitään kierrätystä taikka hiilen polton haittoja.
   
 17. Niamu

  Rekisteröitynyt:
  21.08.2008
  Viestejä:
  3 122
  Miksei ennemmin sellaista että näpytät näyttöön mitä tarvitset ja saat valmiiksi pakatun kassin? Muutenkin kaupassa juoksu on niin vanhanaikasita josta pitäisi päästä jo pikkuhiljaa nykyään eroon.

  Eiköhän aika kuitenkin tasoita pitkällä välillä vaikkakin ihmis populaatio harveneekin vähän mutta ei siitä kyllä haittaakaan ole.

  Väärin se ketä omistaa koneet omistavat täysin myös ihmiset. Kapitalismin tilalle tulee totaalinen "diktatuuri".
   
  Viimeksi muokattu: 15.12.2016
 18. IhmeellinenJuttu

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2008
  Viestejä:
  2 056
  Miksi tulisi?
  Enemmistö päättää vaan, että jokaiselle kaikkea. Nyt prosenttieliitti omistaa lähes kaiken. Nykyjärjestelmä toimii tällä hetkellä vieläkin, koska se on kuitenkin nostanut erityisesti länsimaiden elintasoa ja ollut teknologian kehityksen kirittäjä. Pikkuhiljaa teknologia kuitenkin aiheuttaa massatyöttömyyden ja elintaso alkaa laskea.Tämä johtaa rahatalouden vääjättömään tuhoon.
  Periaatteessa tarvitset yhden kehittyneen robotin, joka voi monistaa tai valmistaa loputtomasti lisää koneita.
  Tavarat tulevat ilmaiseksi kaikkien saataville ja menettävät merkityksensä rahassa. Voit valmistaa mitä haluat ja milloin haluat.
  Se tarkoittaa nykyrikkaiden kannalta aseman ja vallan menetystä ja aiheuttaa tietysti lyhyellä aikavälillä ongelmia mutta muutos tapahtuu.
   
  Viimeksi muokattu: 16.12.2016
 19. Johan_V

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2007
  Viestejä:
  4 102
  Eivät raaka-aineet ole ilmaisia. Erityisesti kun harvinaisten maametallien kysyntä ylittää saatavuuden, robottien ja automatiikan hinta nousee. Tietysti metalleja voidaan louhia asteroideista, mutta tekniikka ei vielä läheskään valmista. Ehkäpä seuraava sota käydään asteroidien resursseista.
   
 20. IT-alanMies

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2016
  Viestejä:
  27
  Mitä vähemmän ihmisillä on rahaa sen vähemmän ihmiset ostaa tavaroita. Mikäli robotit tekee duunit ja rahat valuu jo nyt varakkaille ihmisille, joiden yritykset ostaa robotit, niin kuka ostaa robottien tekemiä tuotteita?

  En lähtis itse maalaamaan piruja seinille, kuten jotkut täällä. Itse uskon edelleen lyhyempään työviikkoon ja parempaan tulevaisuuteen :)
   
 21. Photiou

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2005
  Viestejä:
  922
  Harvinaiset maametallit eivät ole harvinaisia - Kiina vaan tuottaa niitä tällä hetkellä niin halvalla, että louhinta muualla ei liiemmin kannata.
   
 22. Johan_V

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2007
  Viestejä:
  4 102
  Harvinaiset maametallit eivät ole vielä harvinaisia, mutta lähes kaikki ennusteet veikkaavat kysynnän ylittävän tarjonnan tulevaisuudessa.
   
 23. Photiou

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2005
  Viestejä:
  922
  Johtuu lähinnä Kiinan asettamista keinotekoisista rajoitteista tuotannolle ja viennille - ei siitä, että olisivat loppumassa.
   
 24. pompodom

  Rekisteröitynyt:
  02.03.2010
  Viestejä:
  1 580
  Tuo on tietenkin vielä pidemmälle menevä visio. Vaatii vain melko pitkälle menevää automaatiota, koska muuten vaatii paljon työvoimaa keräilemään tavaroita. Vaikka onhan noita noutopalveluja jo olemassakin, joten siinä mielessä tuo ei mitään scifiä todellakaan ole. Tosin mielestäni tuollaisessa kaupassa hyllyjen välissä tuotteita katsellenkin on puolensa, joten en usko tällaistenkaan kauppojen häviävän. Melko varmasti tulevaisuudessa nähdään kyllä tuollaisiakin kauppoja, että haetaan vain tavarat kassissa pois.
   
 25. Johan_V

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2007
  Viestejä:
  4 102
  Jos kauppakassi pitäisi suunnitella etukäteen tai näpytellä päätteeltä, niin heräteostokset jäisivät pois. Kauppojen tuoteasetteluun käytetään paljon aikaa ja rahaa, joten veikkaisin että heräteostokset ovat merkittävä osa tulosta.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti