Toimiva Keittiö

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Bose, 12.05.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Bose

  Rekisteröitynyt:
  29.07.2010
  Viestejä:
  84
  Keittiön remontointi alkaa olemaan ajankohtainen, ruuanlaitto ollut aina lähellä sydäntä ja nyt olisi tarkoitus remointoida keittiö mahdollisimman toimivaksi. Keskustelua, huomioita ja vihjeitä keittiöremontin jo tehneiltä tai muuten asiaan perehtyneiltä kaivattaisiin. Lisäksi kommentteja eri yritysten hintatasosta, jotta saisi jonkinlaisen käsityksen hinta/laatusuhteesta.
   
 2. Rubbish

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2003
  Viestejä:
  3 873
  Mitä pienempi firma niin sitä parempi työnlaatu.
   
 3. Hello Kitty

  Rekisteröitynyt:
  12.05.2013
  Viestejä:
  615
  Ei kantsi laittaa täyteen laitetta ja kaappia vaan jättää tilaa työtasoille/keittiön pöydälle/pöydille joissa sitä ruokaa laitetaan.
   
 4. papuwokki

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2005
  Viestejä:
  2 678
  Ikea on varmaan halvin.

  Oman köökin kalusteet oli ikeassa jonkun 2800€ ja olisi joutunut tehdä aika paljon kompromisseja huonompaan suuntaan ja takuuta en olisi saanut(allas liian lähellä keittotasoa).
  Keittiö.Netistä oli 3400€ ja ei joutunut tekemään yhtään kompromissia ja takuut voimassa ilman mitään ongelmia.
   
 5. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  On olemassa huonoja kulmakaappeja ja sitten vielä huonompia. Suunnittele koko köökki ilman niitä, niin hyvin menee (ja on halvempaa).

  Tosiaan laatu on aina laatua, mutta varmaan budjetilla mennään joten panosta tasoihin. Nätti puutaso vie huomion ja kaapit voi olla heikkolaatusempia.

  Suunnittele kahvinkeittimen/leivänpaahtimen/yleiskoneen yms. paikat jo etukäteen, että tiedät pistää töpselit oikeaan paikkaan. Samaten, että niitä on tarpeeksi.

  Kaiken ei tarvitse olla kaappia. Kai sultakin jokunen ruoka-aines kestää katselua ihan ilman ovia. Niiden paikka ei kuitenkaan tarvitse olla työtasoilla.

  Paljon työtasoa...paljon, se on tärkein asia keittiössä. Uhraa vaikka korkeita kaappeja tuon edestä (itse en varmaan tekisi yhtään korkeaa kaappia).
   
 6. MrMister

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2012
  Viestejä:
  1 725
  kivitaso ehdottomasti. eri näppärää kun voi laskea kuumat astia tasolle.
   
 7. maccc

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2010
  Viestejä:
  590
  Ei ehkä sovi budjettiratkaisuun, etenkään jos tasoa tulee paljon kuten aiemmin ehdotettiin.

  Myös valaistuksen järkevyyteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillai että työtasoille tulee valo edestä päin. Ihan perusjuttu toki. Ja pistorasioita tosiaan tarpeeksi.

  :smoke:
   
 8. Petoz

  Rekisteröitynyt:
  02.04.2008
  Viestejä:
  1 680
  Tasojen korkeuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Todella monet vaan lätkii laatikostot seinälle eikä mieti ollenkaan optimaallisia työskentely asentoja jne.
   
 9. Orkesteri

  Rekisteröitynyt:
  18.01.2011
  Viestejä:
  488
  Tyypillisin ongelma nykyisin on varmaan se, että keittiö on liian iso ja asiat liian kaukana toisistaan. Ammattikeittiöissä voi olla syvät ja leveät työtasot, mutta turhia askeleita ei tarvitse ottaa. Erillinen keittiö nykyisen avokeittiöhössötyksen sijaan helpottaa keittiön sisustamista toimivaksi työskentelytilaksi, kun kalusteita ei tarvitse mätsätä olohuoneeseen. Työkalujen ja laitteiden pitäisi olla käden ulottuvilla.

  Nämä on hyviä: hyvä liesituuletin, induktiotaso, uunipellin nielevä tiskiallas, kodinkoneet ergonomisesti oikealla korkeudella, oikea määrä säilytystilaa eri asioille, vetolaatikot, pistorasiat.

  Näitä kannattaa välttää: kulmakaapit, kiiltävät rosteriset kodinkoneet, kulmakaapit, kulmakaapit.
   
 10. Nemostelija

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2008
  Viestejä:
  1 773
  Ehdottomasti, mutta toisaalta: Mikä on yhdelle hyvä, on toiselle huono. Naiset ovat yleensä lyhyitä, miehet pitkiä. Samanpituisetkin suosivat eri korkeuksia. Ilman sähkösäätöistä työtasoa joku kärsii aina. Eikä ehkä kannata nostaa tiskikonetta 20cm ylöspäin ja menettää siinä yleensä viimeinenkin työtaso. Mieluummin uuni ylös, se on turvallisempaakin kun kuumat astiat ovat suht hollilla. Viereen tietysti laskutilaa.

  Tasoissa saa olla tosiaan leveyttä enemmän kuin 62cm. Ison tiskialtaan lisäksi sellainen hana joka tulee ylhäältä ja on käännettävissä sivuun, jotta tilaa on myös korkeussuunnassa. Jos työtila on vähissä, jotkut tiskialtaat ovat katettavissa niihin sopivilla leikkuulaudoilla.

  Vesipiste-liesi/uuni-kylmätilat-työtaso(t) on sijoittelultaan aika olennainen nelikko. Kun tekee nollasta, näiden paikkoja voi usein parantaa.

  Kaappien ja laatikoiden ovien avautuminen kannattaa miettiä, jotta ne ylipäänsä mahtuvat auki ja eivät ole tiellä työskennellessä. Voi harkita liuku- tai nosto-ovia, avohyllyjä ja eri kätisyyksiä. Ulosvedettävät korit/laatikot ovat iso plussa, eli kaappien sisusteilla voi pelata paljonkin.

  Kannattaa myös miettiä mitä juuri itse haluaa ja keittiössä tekee, koska jokaisella on omat erikoistarpeensa. Ja se mitä ei saa kiinteästi, kannattaa olla liikuteltavana. Esim. tukeva, lukittavilla pyörillä varustettu aputaso/+kaappi on mainio apu pienessä tilassa.
   
 11. Peruskorjaaja

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2009
  Viestejä:
  792
  Hyviä pointteja. Liedeksi valitsisin jonkinlaisen yhdistelmän kaasua ja sähköä. Yksi poltin pitää olla väh. 4 kW tehoinen, jos aikoo vokata, sellainen tuplapolttimollinen. Ja liesiyksiköt sijoittaa niin, että mahtuu useita isoja pannuja vierekkäin ja rinnakkain. Näin ei voi tehdä esim. 60 cm leveässä liedessä. Tollanen metrin leveä ja tuuletin samaa luokkaa.

  Uuneja pitää olla kaksi. Joista toinen useammin käytettävä työkorkeudella. Mieluusti sitten vielä puulämmiteinen leivinuuni.

  Yleiskoneelle (Kenwood, mikään muu ei käy) kiinteä paikka, sillä sitä jaksa nostella piiloon ja takaisin yhtenään. Peitetään pressulla, kun ei käytetä.

  Kahvinkeitin, tuo yleisin käytetty kone, keskeiselle paikalle, viereen vesipiste ja kaappi kahvia varten ja suodattimia.

  Tiskikone mieluummin ylös ja viereen purkamista varten kaapit, jossa useammin käytettävät astiat ja aseet. Suntisastiastot, lasit ja aseet voivat olla kaukanakin.

  Työtilaa paljon. Jos saarekkeita, niin sähköpisteet myös niihin.

  Lieden vierelle yleisimmin käytettävät mausteet, öljyt, maustekastikkeet ja sekoituskapustat ja lastat.

  Jos korkeita kaappeja, niin apteekkisysteemit, niin perimmäisetkin tilat tulevat käyttöön, eikä harvoin tarvitut kaljamaltaat ja seesaminsiemenpussit unohdu perukoille.

  Kaapit ylös saakka. Ylös voi piilotella raclettevehkeitä, jäätelökoneita, fonduepannuja.

  Tupakeittiöt on perseestä. Köökki on köökki, tiivis ja tehokas työtila. Köökkiin kannattaa kuitenkin laittaa jonkinlainen ruokailutila pikaista syöntiä varteen. Vaikka baarijakkarat työtilan viereen, jos ei muuta. Hyvä keittiö on pieni ja tiivis, jossa paljon työtasoa.

  Mieti, mitä teet useimmin keittiössä, sen mukaan optimoit askeleet. Varmaan alkaa kaffinkeitosta. Sitten varmaan joku voileivän teko. Ja seuraavaksi ehkä, ainakin mulla, aamupuuron keitto ja koiran ruokinta. Näitten jälkeen tulee arkipäivällisen teko. Ja siitä sitten leipomisjuttuihin ja suurinpitöisten vklaterioiden valmistamiseen. Ja lopuksi spesiaalijuttuja, kuten makkaroiden teko, hillojen keitto syksyllä, mehumaijat, pakastukset jne... Mutta niinkuin nuo kolme ensimmäistä, kahvi, voileivät ja puuro pitäisi onnistua yhdeltä seisomalta, vaikka olisi sitten kolmenkymmenen neliön keittiö.

  Käytettävä tilahan sen ratkaisee, millainen keittiö.
   
 12. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 412
  Tupa/avokeittiökin voi täyttää kaikki mainitsemasi vaatimukset. Kannattaa siis miettiä haluaako tehokkaan yhdenmiehen keittiön vai kenties sellaisen jossa voi samalla seurustella kavereiden/vaimon/vieraiden kanssa, ja jossa useampi henkilö voi tehdä ruokaa yhdessä. Saarekkeilla ja niemekkeillä saa rakennettua erittäin ergonomisia ja sosiaalisia "kokkiohjelma"-keittiöitä joissa tehokkaan työskentelyn lisäksi voi viihdyttää vieraitakin. Niemekkeet ja L-keittiöt tosin aiheuttavat helposti hukkatilaa ja saattaa houkutella kulmakaappien tekoon...

  Jos lähtee tekemään tupakeittiötä niin kannattaa satsata kunnolliseen liesituulettimeen! Kaloja paistaessa ei todellakaan halua että koko tupa haisee ja on savun peitossa.

  Jos haluaa käyttää avohyllyjä niin näitä ei välttämättä kannata laittaa lieden lähettyville, sillä paistaessa ilmassa leijuu aina rasvaa, joka taas asettuu hyllyille ja lähialueen maustepurkkeihin kuukausien saatossa. Näiden puhdistaminen on perseestä. (se kunnon liesituuletin auttaa tässäkin).
   
 13. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Se piti lisätä, että iso tiskiallas. Mikään ei ärsytä niin paljon kuin se, että ei pysty kunnolla pesemään esim. wokkia ilman vedenpaisumusta tiskipöydälle. Uunilevyistä ja leikkuulaudoista puhumattakaan. Mielummin yksi iso kuin kaksi pienempää.
   
 14. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 270
  - Sellainen uuni jossa uunipelleille on liukukiskot. Esim paistin valelu käy itseään polttamatta kun paistin saa vedettyä ulos uunista, ja kinkku on helppo laskea ulosvedetylle ritilälle kuten myös laatikot ym.

  - Hiljainen tiskikone. Konetta joutuu kuitenkin välillä käyttämään silloin kun itsekin on samassa huoneessa eikä silloin halua kuunnella mitään Niagaran putousta korvan juuressa. Hiljaisuus on hyvästä myös silloin jos tykkää koneen ajastamisesta halvemmalle yösähkölle.

  - Ei pöytä- eikä kulmakaappeja, vaan pelkkiä vetolaatikoita työtasojen alle. Niitä saan niin suurina että varmasti suurimmatkin padat ja kodinkoneet mahtuu niihin. Korkeat kaapit myös sellaisina että niissäkin on ulosvedettävät hyllyt. Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin yrittää kaivaa jotakin perinteisen kaapin hyllyn perukoilta.

  - Uuni ja tiskikone kannattaa nostaa ylemmäs mukavalle työskentelykorkeudelle, jos työtasoa jää sen jälkeen reilusti. Jos vähänkin epäilyttää, maksimoi mieluummin työtason määrä.

  - Paikka tv:lle eli antennijohdon saa remontin yhteydessä vedettyä siististi.

  - Pistorasioita ei voi olla liikaa. Keittotason lähelle myös rasia, niin liesituulettimen alla voi vaivattomasti käyttää jotain käryävää friteerauskeitintä tai sähkögrilliä.

  - Liesituuletin riittävän korkealle että sen alla on mukava käyttää em. keitintä ja mehumaijaa ym.
   
 15. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Näistä kanssa osan allekirjoitan. Jos uunissa on liukukiskot niin voi kenties tuosta korkeudesta vähän tinkiä, kun ei tosiaan joudu kuin nostamaan "väärässä asennossa". Siltikin oikean korkuinen on mukava.

  Tiskikone kannattaa toki olla hiljainen, mutta harvemmin nuo uudemmat masiinat ihan kauheaa meteliä pidä. Varsinkaan jos köökki on eri huoneessa kuin makuuhuone niin en kyllä tuosta streissaisi vaikka yösähköllä menisi. Toki jos olkkari on vieressä niin voi häiritä vähän telkan katselua. Itsellä Boschin kone (suhteellisen edullinen) ja ei ole ainakaan mitään sen suurempaa äänihaittaa ollut, että häiritsisi.

  Liesituuletin tosiaan kannattaa olla aikas korkealla ja muistaa, että siinä saa olla tehoa! Normaali kokkauksessa voi olla vaikka se 30% tehoilla, mutta siinä vaiheessa kun jotain palaa pohjaan niin on huomattavasti mukavempaa pistää se täysi hööki päälle eikä odotella palohälyttimen ujellusta...

  Korkeus on etu varsinkin silloin jos heittelee jotain lättyjä voltilla. Nimimerkillä pariin otteeseen osunut liesituulettimeen...niin letut kuin pannu. Ei hyvä.
   
 16. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  AP:n spekseillä on melkolailla mahdotonta suositella sen tarkemmin mitään. 9m2 panoluukun mikro + pakaste(pizza)lokero Kampissa vs. 400m2 linnan saunaosaston edustusbaarikeittiö asettavat melkolailla erityyliset suositukset.

  Esim. tuo liesituuletin pitää valita muu ilmastointi huomioiden. Jossain kerrostalossa sitä rööriä ei saa välttämättä tuupata kiinni edes mihinkään, jolloin koko vehkeen hyödyt ovat pelkkänä aktiivihiilisuodattajana paljon vähäisemmät kun tilanteessa jossa fööni voi tuutata ne käryt oikeasti pihalle.

  Yksi asia mitä miettisin: Riippuen halutusta seinämateriaalista harkitsisin vähintään lieden kohdalta seinän vuoraamista lasilevyllä. Se on aika paljon kivempi puhdistaa kuin jotkut muut pinnat.
   
 17. DonX

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2002
  Viestejä:
  377
  Laatikostoon sijoitettava leikkuulauta, jotenkin muutoin, kuin niin, että lusikka/veitsi laatikko sen alla !
   
 18. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Suoraan sanottuna, ei kannata edes suunnitella sellaista laatikostoon. Ovat aivan paskoja. Eivät ole tukevia, murustavat yms., siivoaminen aina hankalaa...

  Paremmin on tila käytössä kun pistät siihen ihan vain laatikon. Voi vaikka mitoittaa maustepurkeille sopivan lootan.
   
 19. Ekaros

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  1 933
  Led-valolista työtason yläpuolella eli kaapin alareunassa on varsin kätevän tuntuinen ratkaisu. Saa riittävästi valoa työskentelyyn.

  Oma mielipide on myös että lieden molemmin puolin pitäisi olla riittävästi laskutilaa.
   
 20. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 412
  Komppaan tätä. Laatikkoon sijoitettavat leikkuulaudat ovat saatanan keksintöjä, 80-luvun peruja... :p
   
 21. Mikkos

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2004
  Viestejä:
  8 103
 22. Bose

  Rekisteröitynyt:
  29.07.2010
  Viestejä:
  84
  Todella hyviä vinkkejä tullut perusteluineen, eiköhän näillä pohjilla jo alkuun päästä. Kulmakaappeja ei ilmeisesti suosita? Ajatuksena on kuitenkin ollut hyödyntää kulmakaappi kattiloille, sellainen jossa on sisällä pyörivät tasot.

  Liedeksi induktiotaso, joka ilmeisen helppo pitää puhtaana vs. keraaminen. Itsellä ainakin pitää kyökin puolella sanonta rapatessa roiskuu paikkansa ja ajanmyötä tuppaa keraamiseen lieteen tulemaan melko pahoja tahroja.

  Onko kokemuksia ns. jääkaappi pakastin yhdistelmistä ja niiden mukana olevista jääpala-automaateista?
   
 23. Dervish

  Rekisteröitynyt:
  09.05.2001
  Viestejä:
  2 736
  Nurkkakaappeja en kyllä itse jättäisi millään pois keittiöstäni, kulmakaapeille ei edes ole paikkoja. Korkeitakin kaappeja on pari kappaletta.
  Työtasoa ja pistorasioita ei tosiaan ikinä ole liikaa.
   
 24. Peruskorjaaja

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2009
  Viestejä:
  792
  Liesitasossa säätönapit vois olla hipaisusellaisia tahi sitten nupit otsapinnassa, on helpopi pitää puhtaana. Mulla on kaasua ja sähköä ja nupit tasojen vieressä -> roiskuu rasvaa ja työläs putsata. No kaasutasot muutenkin työlästä putsata.
   
 25. Rubbish

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2003
  Viestejä:
  3 873
  Tällöin kannattaa suunnitella niin että jääkaappi on mahdollisimman lähellä vesipistettä. Vähentää putkien vetämistä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti