Toimittajan puheenvuoro: ”Tässä ei ole mitään poliittista”, sanoi pelikehittäjä kun rahaa halusi

Viestiketju alueella 'Peliartikkelit ja -arvostelut' , aloittaja Muropaketin toimitus, 15.03.2019.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Muropaketin toimitus Ylläpito

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2016
  Viestejä:
  31 535
 2. Cervo

  Rekisteröitynyt:
  26.02.2019
  Viestejä:
  28
  Täsmälleen samaa mieltä. Pelit saisivat reilusti lihaa luiden ympärille, jos vain julkaisijat uskaltaisivat lopettaa naurettavan hyssyttelykulttuurin. Pelaajia selvästi kosiskellaan poliittissävytteisillä trailereilla, mutta sitten lopputuotteessa ei rohjetakaan loukata ketään. Jos kumartaa joka suuntaan, näyttää samalla ahteria kaikille.

  Ei poliittisen pelin silti tarvitse automaattisesti leimautua pelkästään yhteen näkökulmaan - esimerkiksi Bioshock: Infinite väläytti hienosti sekä äärikonservatiivisen kapitalismin että "vapausliikkeen" pimeimpiä puolia. Mutta mitä ikinä pelillä haluaakaan sanoa, se pitäisi tuoda nykytyyliä rohkeammin esiin.
   
 3. nocebo

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  880
  Pelialalla työskentelevänä väitän kyllä, että suurin osa peleistä ei pyri olemaan poliittisia. Ne vain ovat, sillä niiden kohderyhmä on tietyistä kulttuureista lähtöisin. Yleensä länsimaista. Kyse ei ole hyssyttelystä vaan lähinnä sattumasta sekä tietoisesta päätöksestä luoda immersiota. Politiikalle siinä ei juuri ole sijaa. Pyrkimys ei ole leikata köyhiltä tai perustaa hallintarekistereitä - saati levittää sanomaa, että maahanmuuttajat ovat tai eivät ole tervetulleita.

  Kyse ei missään nimessä ole siitä, että pelin designiä suunnitellessa tehtäisiin tietoisia POLIITTISIA valintoja näyttää vaikka tunnettuja hallintorakennuksia liekeissä sen takia, että sillä pyritään ajamaan jonkinlaista poliittista agendaa. Ehei!

  Sen sijaan palavilla, pelaajille tutuilla, hallintorakennuksilla saadaan luotua perustelut sille miksi pelin (yleensä äärimmäisen yksinkertaisessa) juonessa/tarinassa on edes pihaus järkeä. Pelaaja pystyy samaistumaan juoneen tai tarinaan paremmin, kun mielikuva maailma on helpompi myydä.

  Otetaan esimerkiksi kirjoituksessa mainittu Division 2.

  Traileri esittelee militanttihenkeen sitä, miten peliHAHMOLLE tuttu ja turvallinen, johon myös pelaaja voi samaistua, on tuhottu. Trailerin sanoma ei ole suunnattu pelaajalle sellaisenaan vaan sillä luodaan immersiota pelimaailmasta. On kivempi pelata hahmolla, jota liikkuessa ymmärtää motiivit toiminnalleen alusta saakka.

  Tuttuun on helpompi viitata kuin tuntemattomaan.
   
  Viimeksi muokattu: 15.03.2019
 4. mosh327

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2014
  Viestejä:
  178
  Tämän vuoden ensimmäinen artikkeli jonka luin ajatuksella :) Mutta jos miettii tieteiskirjallisuuden syntyjä, josta mm pelit ammentavat sielunsa, niin science-fiction on juurikin poliittista debattia. Keskustelua siitä mikä on kirjoittajan mielestä tuotava esiin, ja jonka ilmitulo on poliittisesti kiellettyä, joten sijoittamalla yhteiskunnan olemassa olevat epäkohdat fiktioon voidaan välttää fyysinen vankeus, moraalinen leimaaminen (poliittisen eliitin) ja säilyttää asema, jolla voi arvostella vallitsevaa arvo-maailmaa, olkonn sitten punainen, sininen tai musta, mutta ääni täytyy saada esiin. Siksi varmaan "Ei ole polliitinen"- lausunto hiertää sanojan nilkoissa märkänä saappaana. Miettikää esimerkiksi Metro-sarjaa (Gluhovski) jossa otetaan kantaa "maan alla" tapahtuviin poliittisiin ryhmiittymiin, ja uudella "Exodus" tarinalla luodaan sekä toivoa, että kerrotaan miksi tarinankertojaa ei saa hiljentää.

  Kirjallisuudesta löytyy paljon esimerkkejä alkaen raamatusta päätyen kierrosten jälkeen nyky sci-fin kärkeen jota edustaa muunmuassa pelit. Mutta lukekaa myös kirjoja pelaamisen rinnalla ja laajentakaa mieltä, kuten Arthur C Clarke kehoitti :)
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2019

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti