Tietokoneen virtalähteen korjaus?

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja noppapeluri, 18.12.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. noppapeluri

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2009
  Viestejä:
  180
  Kopioin tämän threadin alun virtalähteet threadistä.

  Eli mielessä olisi tosiaan Shuttle SN95G5(B) virtalähteen korjaus, eli elkojen vaihto ainakin aluksi, mutta en tosiaankaan itse tiedä, että mistä ja mitä elkoja tilailisi, löytyykö kenties alkuperäisistä jokin koodi tai merkki(malli), jonka avulla sitten lähden etsimään? Kolvi ja tinaa + muut perustyökalut kyllä löytyy ja kokemusta on kolvaamisesta jo koulutuksenkin puolesta. Telinettä ei tosin löydy, mutta eiköhän parin puupalikan avulla saa sopivan korkusen "telineen" väliaikaisesti kyhättyä. Kenties joku virtalähteitä korjannut/korjaava osaa antaa muille neuvoja ja huomioitavia asioita?
  Ainakin elkoja kannattanee tilata vähän enemmän varalle, jos tuppaa tulevaisuudessakin tarvitsemaan ja/tai toimituksessa on viallisia.
  Ko. virtalähteen tarkka mallinumero on PC3512402

  Toki privaan voi myös tarjota toimivaa shuttleen menevää virtalähdettä, jos löytyy ylimääräinen, mutta tämän risan haluaisin siltikin korjata. :)
   
 2. E.T

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2000
  Viestejä:
  11 054
  Ensimmäiseksi vain kyseinen laitos työpöydälle ja kuoret auki niin nähdään millainen se on sisältä.
  Samalla näkee onko takuuvarmoja merkkejä elkojen hajoamisesta eli pään pullotusta, "pään aukomista"/elektrolyytin oksentelua tai alleen paskomista. (voi olla kiinnitelty liimallakin)
  Ota vaikka muutama kuva yläviistosta/siten että näkyisi myös elkojen merkintöjäkin.

  Yleensä elkojen alkaessa kuolla lämpö auttaa niitä toimimaan joten tuo kylmähoidon toimivuus voisi myös tarkoittaa kylmäjuotoksia jotka aikaa myöten voivat hajota aiheuttaen pätkimistä kaikenlaisista tekijöistä (kuten lämpötilasta) riippuen eli sen jälkeen katsotaan piirilevyn pohjapuolelle ja sitä kuinka huonosti/hyvin komponentit on juotettu kiinni: Juotostinan pinnan pitäisi olla tasaisen kiiltävähkö (harmaa kokkareinen tarkoittaa "pohjaan poltettua") ja nousta jalan ympärillä suunnilleen kerrostulivuoren näköisenä loivana kartiona.

  Elkoista kannattaa ensimmäisenä katsoa merkinnät valmistajan ja mallisarjan osalta ja myös lämpötilaspeksikin kertoo jotain siitä mitä laaduttomuus-/laatutasoa on tavoiteltu.
  Sen jälkee voi ruveta listaamaan minkä mallinen ja millä arvoilla oleva elko on missäkin, myös koko ja erityisesti halkaisija kannattaa mitata ja katsoa myös sitäkin onko kyseinen halkaisija suurin mahdollinen.
   
 3. velleri

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2005
  Viestejä:
  14 247
  Jos on Capxonin verkkoelko, niin luultavasti kannattaa unohtaa koko homma. Itse korjailin jokunen aika sitten huvin ja urheilun takia jonkun anussuukkulan Achme -merkkisen pommin. Standbylutikka (TOP222) oli elkojen lisäksi kypsä ja muistaakseni myös PFC:n fetti oli lentänyt.

  SER-konttiin moiset sukkulat ja tietokone tilalle.
   
 4. noppapeluri

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2009
  Viestejä:
  180
  Olen juu kerinnyt avaamaan jo tuon powerin ja ahdasta siellä on, enkä minä huomannut mitään pullistumisen merkkejä elkoista. Oli ainakin yksi suuremman kokoinen elko peitetty/suojattu keltaisella muovipaperilla. Itse huomasin tasan kolme(3) huonosti juotettua kohtaa, kaksi olivat vihreän väristen johtojen liitos piirilevyyn ja kolmas oli ilmeisesti säätövastuksen yksi jalka. Muut näyttivät tasaisilta, jotkin ovat hieman harmaita verrattuna toisiin, mutta tasaisia silti.
  Tuo kun on melko tiivis pakkaus, niin kunnolla näkyy vain yhden reunimmaisen pienen elkon tietoja(100mikroFaradia 25V ja 105Celsius).

  Noh, kuvat kertovat enemmän(tosin laadusta vastaa kännykän kamera..).
  Aijaa.com - noppapeluri - 7197785.jpg
  Kyllä noista kuitenkin jotain näkee(?).

  E: nyt pitäisi linkin toimia
   
  Viimeksi muokattu: 19.12.2010
 5. E.T

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2000
  Viestejä:
  11 054
  Jaa, ei tuosta linkistä kyllä näy mitään kuvia tai muutakaan järkevää, ennemminkin näyttää siltä ettei Aijaan palvelin oikein tiedä mitä tekisi koko linkillä.
   
 6. velleri

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2005
  Viestejä:
  14 247
  Deltan fööni ja ehkäpä Sam Youngin lyytit. Sen verran kuva kertoi.

  NCC:n KY-sarjaa tai Nichiconin HE-sarjaa tilalle.

  Antaakos poweri vielä stand-by -jännitteen?

  En näköjään kehdannut lukea quoteja, kun niissä ei tavallisesti ole asiaa ollenkaan. Elkovikahan tuo ei ole, mikä lutikka siinä on hakkuohjaimena?
   
 7. noppapeluri

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2009
  Viestejä:
  180
  Emolevyssä palaa koko ajan se vihreä "stand by led", eli jotain virtaa ko. virtis antaa, eli varmaankin tuo on stand by jännite(?).
  Jos lutikalla tarkoitat tuota piiriä, joka on melko keskellä piirilevyä, niin siinä lukee

  J406
  TNY267P
  26927A
  Toinen piiri on taas niin piilossa, ettei siitä selkoa ota..
   
 8. velleri

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2005
  Viestejä:
  14 247
  Ok, eli standby on ehjä. Tuo Tinyswitch on standbyn tekijä. Pitäisi päähakkurin ohjain tietää. Vika lienee joko siinä, tai toision tarkkailupiirissä. Tai sitten siellä on juotosvika, tai katkos piirilevyllä.

  Tuo näyttää pahasti Deltalta/Newtonilta, jommankumman kysesssä ollessa hakkuohjain on olemassa olematon heidän omansa piiri. Olivat muistaakseni DNA1001 ensiöpuolella ja DNA1002 toisiossa, tai toisinpäin.

  Toki PFC:n toimivuus kannattaa tarkistaa. Voi olla, ettei poweri kykene pitämään toision jännitteitä kohdallaan, jos PFC on mykkä. Eli kun poweri on asetettu päälle, pitäisi verkkoelkolta löytyä n. 400 volttia. Jos siellä on vain luokkaa 300-320 volttia, niin PFC on kaput.
   
 9. noppapeluri

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2009
  Viestejä:
  180
  Tuo mikropiiri, joka on aika pahasti piilossa on ilmeisesti jokin PS 222S ainakin nuo sain siitä selvää, mutta toisen rivin tekstin päällä oli vedetty sininen viiva. :confused:
  Tarkistan vielä PFC:n toimivuuden huomenna.
   
 10. velleri

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2005
  Viestejä:
  14 247
  Joo, joku 222 tai 223 on toisiopuolen vahtipiiri. Taisipa olla, ettei sille datoja löydy. Vaihtaahan sen voi huvikseen (helpointen piirin löytää jostain romupowerista), mutta vikaa siinä tuskin on. Ei ole vastaan viallista yksilöä tullut. Tosin sehän powerin samuttaa, koska luulee, ettei joku linjoista ole kohdallaan. Se, että heittääkö joku linja todellisuudessa, on mitattavissa. Yleismittarilla näkee varmasti viallisen linjan, skooppia tarvitsee, jos haluaa tietää, että linjat ovat varmasti kunnossa.

  Itse alkaisin siitä, että juottaisin kaikki juotokset uusiksi. SN100 tai SAC lienee juotteena, joten käytä oikeaa. SN100:n jälki on kirkas, lähes tinalyijyn näköinen, kun taas SAC:n jälki on aivankuin jäähtyessään liikahtaneen tinalyijyn.
   
 11. noppapeluri

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2009
  Viestejä:
  180
  Sainpa sen verran selville, että verkkoelkolla on 250~280Volttia.
   
 12. Tuppu

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 574
  Vanha puolipassiivinen ATX-virtalähde alkoi oireilemaan. Aikani tutkin mikesi olohuonekoneen Win 10 enää bootannut normaalisti, vaan sammahti aina mustassa ruudussa. Joka kerta kolmannella bootilla tuli se korjaa asennus ikkuna mut mitään korjattavaa ei ollu, siitä ku valitsi käynnistä windows niin käynnistyi normaalisti. Ihmettelin windowsin logeja ja siellä oli jotain kernel 41 tms. erroria ja herjaa ettei sammutettu oikein. Nyt sit innostuin vaihtamaan virtalähteen kaapista kaivettuun vanhaan Fortron 350w:een, ja nyt kone käynnistyy normaalisti(ja ilmeisesti sammuu oikein).

  Elikkäs toi "viallinen" virtalähde on 12 vuotta vanha puolipassiivinen Elan Vital EVP-5007 500W. Avasin ton katsoakseni onko näkyvää vauriota missään. Mitään isompaa ei pintapuolisella silmäilyllä näkynyt, paitsi yksi pikkunen elko(CA24) näytti päästä hieman pullistuneelta ja joku pikkunen täppi mömmöä näytti olevan päässä joka ruuvarilla tökätessä mureni. Virtalähde on muuten toiminut täysin vakaasti poislukien tuo käynnistys(tai vääränlainen sammutus). Auttaiskohan jos tähän vaihtelis noi elkot?

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 13. velleri

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2005
  Viestejä:
  14 247
  Tarkoittanet varmaankin tuota CA24 elkoa? Se näyttäisi hapantuneelta.
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2018
 14. Tuppu

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 574
  Juu, juurikin toi CA24 näyttää vähä huonolta, kupu vähä pullistunut, muissa en huomannut mitään, kunnolla kaikkia toki ei nää. Tiedä sitten mikä kyseisen elkon funktio on, mutta jotain häikkää laitteessa on.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti