Tarvitseeko ihminen proteiinia?

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Temetus, 16.12.2008.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. henki

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2008
  Viestejä:
  16
  Millä tasolla, DNA:n nukleotidi, mRNA nukleotidi, aminohappo, toiminnallisuus vai joku muu?

   
 2. Veijo-Esso

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2008
  Viestejä:
  3
  Yliopiston ensimmäinen vuosi menossa ja nyt jo pädet termeillä?
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
  Cloer 120

  Cloer 120

  39,90 €
  -58 %
  Katso
  tuotetiedot
  Airam Chico

  Airam Chico

  5 €
  -58 %
  Katso
  tuotetiedot
 4. Chemtrail

  Rekisteröitynyt:
  10.11.2008
  Viestejä:
  39
  Eikö nämä ollu justiinsa niitä tutkimuksia mitkä on todettu sataan kertaan vääriksi missä niille rotille syötettiin PELKKÄÄ soijaa. Ei ihme jos syöt PELKKÄÄ soijaa että jokin alkaa kusemaan. Eiköhän normaali ihminen saisi jonkin puutostaudin jos söisi pelkästään Haribon karkkeja vaikka.
   
 5. punni

  Rekisteröitynyt:
  12.08.2004
  Viestejä:
  55
  Niin jos saat jostain purkista pelkkiä aminohappoja niin ok. Mutta ton äijän videossa mainostamat entsyymit pitää pilkkoa joka tapauksessa. Ihan ku proteiinitkin.

  Ja toi fytoestrogeenijuttu on ihan kiinnostava. Nopealla silmäyksellä näytti löytyvän ihan luotettaviakin lähteitä sen lisääntymiskykyä alentavista vaikutuksista. Ja myös näitä kumoavia. Lisätutkimus ja keskustelu lienee aiheellista ennenkuin voidaan varmasti sanoa millaisia määriä soijatuotteita on turvallista nauttia. Itseäni semikasvissyöjänä kiinnostaa kovastikin.

   
 6. henki

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2008
  Viestejä:
  16
  Internetin käytön ensimmäinen vuosi ja jo nyt annat kaikkesi keskusteluun?
   
 7. monni-

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2002
  Viestejä:
  897
  Ei ollut. Kuten tutkimuksessa lukee, niin rotille syötettiin soijaa sisältäviä lisäravinteita. Voit toki kumota tämän, mutta omituiselta kuulostaisi että esim. jotain lääkeainetta tutkittaessa jätettäisiin normaalin ravinnon antaminen kokonaan pois ja syötettäisiin pelkkää lääkettä

  [signature]"Mustia miehiä kohtaan tunnettu irrationaalinen pelko ja viha johtuu alitajuisesta halusta mustan miehen kehoa kohtaan." -Helena Oikarinen-Jabai [email protected][/signature]
   
 8. henki

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2008
  Viestejä:
  16
  Riippuu täysin tutkimusasetelmasta ja tutkittavasta kysymyksestä. Kysymys on saattanut olla esimerkiksi "mitä tapahtuu kun normaali ravinto korvataan aineella x", ja käytetty tutkimusasetelma on tapaus-verrokki asetelma jossa osa koe-eläimistä syö normaalia ravintoa ja osa vaikka pelkkää soijaa.

   
 9. wiFFy

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2002
  Viestejä:
  296
  Olipas paskaa taas. Kaveri varmaan yritti myydä jotain omaa xxx$-hintaista aminohappovalmistettaan.

  Miksi ihmisen edes pitäisi korvata normaalit proteiinilähteet syömällä valmiiksi aminohapoiksi pilkottua proteiinia. Samalla järjenkäytöllä voidaan syödä pelkkää sokeria hiilarilähteenään. Imeytyy välittömästi ja juoksu kulkee1!11

  Proteiinivajaalla dietillä olevan kuikelojuoksijan nimenomaan pitäisi nauttia enemmän tasaisesti imeytyvää proteiinia, jotta kropalle riittäisi aminohappoja pilkottavaksi pitkin päivää.
  Kuolo korjaa ilman ruokavaliosta saatavia rasvoja.

  [signature]Böörp![/signature]
   
 10. monni-

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2002
  Viestejä:
  897
  Mutta se ei muuta tapausta, että tuossa tutkittiin nimenomaan soijalisän tuomaa muutosta.

  [signature]"Mustia miehiä kohtaan tunnettu irrationaalinen pelko ja viha johtuu alitajuisesta halusta mustan miehen kehoa kohtaan." -Helena Oikarinen-Jabai [email protected][/signature]
   
 11. Hijodelaluna

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  43
  Tää jäi...

  Oli muutes kasvissyöjä oikeesti:

  [​IMG]
  [signature]ojoj[/signature]
   
 12. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 298
  Siltä kannalta että mitä aminohappoja ja proteiineja sen elimistö käyttää ja miten sen ruoansulatus eroaa vastaavasti saadakseen näitä elimistöönsä tarpeeksi rakentaakseen noinkin suuren protskumassan.

  Eli aiheeseen liittyvällä tasolla. [signature]- Lover of women and protector of nerds[/signature]
   
 13. GoldenHawk

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  270
  Taas näitä hippiaiheita. Hus hus hipit menkää pois. Täällä Murossa ette ole tervetulleita tänne.
   
 14. Veijo-Esso

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2008
  Viestejä:
  3
  Menisivät töihin.
   
 15. murostandardi

  Rekisteröitynyt:
  19.08.2008
  Viestejä:
  3
  Aminohapot ovat lego-palikoita (tai tavuja), joista DNA-koodi rakentaa elimistöä.
  Elimistösi tarvitsee ulkoa kahdeksaa eri aminohappoa, joista se saa muodostettua tarvitsemansa.
  Riittää, että syöt niitä.

  Kun aminohappoja on klimpissä tai ketjussa paljon, sitä kutsutaan proteiiniksi.

  Elimistö pilkkoo proteiinit palasiksi (aminohapoiksi) ja rakentelee niistä DNA:n ohjeiden mukaan
  kaikkea tarvittavaa. DNA muodostuu kuuden bitin pätkistä. Kukin kuuden bitin pätkä kertoo mikä aminohappo seuraavaksi yhdistetään ketjuun. Osa bittikoodeista tarkoittaa samaa aminohappoa (virheenkorjausta), joten DNA:n koodi käyttää vain 20 eri aminohappoa elimistösi rakentamiseen.

  Voit myös keittää ruokasi proteiinit yli sadassa asteessa, jolloin niiden liitokset eivät enää kestä ja ne hajoavat osikseen, eli aminohapoiksi.

  Entsyymi tarkoittaa jotain, mikä hajottaa muita molekyylejä palasiksi tai sovittaa palasia yhteen nopeasti.

  Sen rakenne on siis sellainen, että se repii tietynlaisia molekyylejä hajalle tai sellainen, että molekyylit napsahtavat sen muotin avulla kiinni toisiinsa. Entsyymi voi muodostua aminohapoista, eli olla proteiini, mutta se voi muodostua muistakin osista, sillä ei ole merkitystä, koska nimitys liittyy toimintaan.

  Voisit siis myös syödä sellaisia entsyymeitä, jotka muodostuvat juuri noista kahdeksasta tarvitusta aminohaposta, elimistö pilkkoisi ne aminohapoiksi.

  Mutta, koska entsyymit voivat repiä molekyylejä tai muodostaa uusia, osa niistä voi sotkea elimistön normaalia toimintaa, ennen kuin elimistö ehtii neutraloida ne ja hajottaa ne mm. aminohapoiksi. Eli ihan mitä tahansa ei kannata suuhunsa lapata.

  Näit varmaan jo videon kaverin silmistäkin, että aika heikoilla hangilla ollaan.   
 16. Azu-nyan

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2004
  Viestejä:
  3 366
  Geenien eroavaisuuksista kun aloit kirjoittamaan, niin ei se suhteellisen pieni ero ole merkki mistään, kun ihmiselle kuitenkin kehittyy ylivoimaiset aivot verrattuna gorillaan. Ei taida se klöntti pääkopan sisällä olla mikään yksinkertainen kapistus kuitenkaan. Suurin osa geeneistä voi muutenkin olla jotain "suojakilpeä" säteilyä vastaan tai joku tuntematon merkitys, koska ne muutamat prosentit eroissa saavat niin paljon aikaiseksi.

  [signature][sub]Dopamiini on kuolevaisen elämän tarkoitus.[/sub][/signature]
   
 17. murostandardi

  Rekisteröitynyt:
  19.08.2008
  Viestejä:
  3
  Ainakin sen verran on eroa, että gorillat syövät päivässä vajaat parikymmentä kiloa kasviksia.

  Lisäksi ne syövät muutamia satoja grammoja termiittejä, muurahaisia, etanoita, kuoriaisia, toukkia ja muita hyönteisiä, varmaankin juuri lisäproteiinin saamiseksi.

  edit: Luin joskus jostain survival-oppaasta, että esim. 13 kiloa koivunlehtiä kattaisi ihmisen päivittäisen ravinnontarpeen, mutta sitä ei suositeltu jostain syystä.
   
 18. madmind

  Rekisteröitynyt:
  25.10.2006
  Viestejä:
  26
  Tuskin edes se...

  Ensimmäisen vuoden opiskelija todennäköisesti tietäisi, että perintöaineksen peruspalikat ovat samat maapallon kaikilla eliöillä. Juuri tähän liittyy ajatus "yhteisestä esi-isästä" (kts. esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Evoluutio#Yhteinen_esi-is.C3.A4).

  Tulipa mieleen mikrobiologian kurssilta: esim. ihminen ja hiiri ovat geneettisesti ja evolutionäärisesti niin lähellä toisiaan, että jos kyse olisi bakteereista, niitä pidettäisiin saman lajin edustajina. Monisoluiset tumalliset eliöt, ml. muropakettilaiset, ovat siis vain pieni sivujuonne koko eliömaailman historiassa - elämän kehittyminen maapallolla on ollut pääasiassa bakteerien evoluutiota :) /OT

  Itse aiheeseen sen verran, että murostandardi tiivisti asian varsin hyvin.

  Jos pilkkua halutaan lempiä, voisin korjata vielä tämän verran: muodostuvan proteiinin (eli aminohappoketjun) yhtä aminohappoa ei vastaa DNA:n "kuusi bittiä" (2^6 = 64), vaan kodoni - kolmen DNA-molekyylin peruspalikan eli nukleotidin pätkä. DNA:ssa esiintyy neljää eri tyyppistä nukleotidia, joten kolmen nukleotidin erilaisia yhdistelmiä eli kodoneita on 4^3 (se sama 64). Yhtä ja samaa aminohappoa vastaa useampi kuin yksi kodoni, koska ihmisen proteiineissa esiintyy vain 20 erilaista aminohappoa.
   
 19. Sipi^

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2003
  Viestejä:
  187
  Taitaa ollas porukalla lukion bilsan kurssit käymättä tai pahasti unohduksissa, paria poikkeusta lukuunottamatta.

  Jos puhutaan selkärankaista niin joo kyllä, proteiinia on pakko saada ravinnosta, ihan jo biokemiallisesti tarkasteltuna. Alemmat eliöt pystyvät syntetisoimaan kaikki tarvitsevansa proteiinit kun läsnä on jokin hiilen, energian lähde (esim. glukoosi tms.) ja biologisesti aktiivinen typenlähde (esim. ammoniakki). Se minkälaista ruokaa eliöille tarjotaan vaikuttaa niiden kasvunopeuteen ym. ominaisuuksiin.

  Proteiinit, jotka siis voivat olla entsyymejä (esim. beeta-galaktosidaasi), rakennepalikoita (kollageeni=liivate) tai jonkin sortin kuljettimia tai kantajia (seerumin albumiini) jne. toimintoja on paljon erilaisia. Proteiinit rakentuvat aminohapoista, jotka on liitetty toisiinsa peptidisidoksin. On niin sanottuja välttämättömiä aminohappoja ja ei välttämättömiä, selkärankaiset eivät pysty syntetisoimaan välttämättömiä aminohappoja "tyhjästä" vaan ne on saatava ravinnosta. Käytännössä vapaiden aminohappojen pitoisuudet luonnossa(=ravinnossa) ovat hyvin pieniä, tästä syystä puhutaan yleensä proteiinin saamisesta ravinnosta. Videossa sanottiin että proteiinien pilkkominen on energiaa kuluttava prosessi pitää paikkansa, mutta se että tämä energian kulutus olisi jotenkin merkityksellistä lihasten kehittymisen tms. kannalta en usko. Esim. Glukoosin (sokerin) kuljettamiseen suolesta elimistöön vaadittavien olosuhteiden rakentamiseen(Na/K Po-pumppu) ihmisen elimistö käyttää noin 1/3 energian tarpeestaan levossa.

  Mutta sillä on merkitystä mitä syö, esim. kiinalaisten uskotaan olevan lyhyempi kasvuisia köyhemmän ravinnon vuoksi, je etenkin sen että siellä nautitaan runsaasti kollageeni pitoisia lihoja. Kollageeni on aminohappokostumukseltaan erittäin surkea ravinto-opillisisesti.
  [signature]-Sipi
  [email protected][/signature]
   
 20. madmind

  Rekisteröitynyt:
  25.10.2006
  Viestejä:
  26
  Itse muistelisin, että suurin osa energiankulutuksesta levossa selittyy metabolisesti aktiivisella maksalla (noin 30% perusaineenvaihdunnasta), hermosolujen (mm. aivot, noin 20 % perusaineenvaihdunnasta) ja lihassolujen elektrolyyttitasapainosta huolehtivan Na-K-ATPaasin toiminnalla ja toisaalta lihaskudoksen aktiivisuudella, erityisesti proteiinisynteesillä (lihaskudoksen osuus perusaineenvaihdunnasta "perusihmisellä" on kai suunnilleen yhtä suuri kuin aivojen; yhtenä syynä runsaan proteiinisynteesin lisäksi on se, että lihaksissa on lepotilassakin pieni perusjännitys) - joka osaltaan selittää sen, miksi esim. kuntosaliharjoittelu ja lihasmassan lisääntyminen kasvattaa ergiankulutusta levossa. Voin toki olla väärässä.

  Kuntosaliharjoittelusta tulikin mieleen, että ainakin osa kehonrakentajista yms. kovemmin treenaavista suosivat valmiiksi di- tai tripeptideiksi (kahden ja kolmen aminohapon pätkiksi) pilkottuja proteiineja palautusjuomissa. Tämä ainakin joidenkin tahojen mukaan nopeuttaa palautumisen käynnistymistä.
   
 21. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
  Ei ihminen tarvitse kuin rypälesokeria, suolaa, vettä ja tymiiniä, adeniinia, guaniinia ja sytosiinia suoraan suoneen. Semmoisen kiinalaisen poretabletin liuottaa veteen ja ruiskasee kinkunsuolausruiskulla ränniin.
  [signature]Politiikan näkymätön käsi ohjaa yksilöt, jotka haluaisivat edistää yleistä etua, ajamaan yksittäisten eturyhmien etuja, jota heillä ei ole aikomustakaan edistää.
  Jos näet lukea tämän, IP-osoitteesi on jo Supon tiedossa.
  Onko tämä ihan oikeasti näin vaikeaa ymmärtää?[/signature]
   
 22. henki

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2008
  Viestejä:
  16
  Öh, mitä ihmettä selität? Eiköhän se ole selvää että ne peruspalikat ovat suhteellisen samat kaikilla eliöillä (tosin esimerkiksi RNA pohjaisilta eliöiltä ei välttämättä löydy esimerkiksi tymiiniä joka on DNA:n peruspalikka). Jos katsoisit tuon oman linkkisi läpi (tai edes sieltä löytyvän kuvan kuvatekstineen) niin voisit ymmärtää että "geenien" samankaltaisuutta voidaan mitata eri tasoilla, esimerkiksi DNA:n nukleotiditasolla tai erikseen aminohappotasolla, joista linkkisikin mainitsee. Samoin on tietysti monia muitakin eri tasoja, kuten RNA:n eri tasot, sekä hieman abstraktimmat toiminnalliset tasot.

  Rautalangasta väännettynä esimerkkinä, DNA:n nukleotiditasolla yhden emäksen muutos saattaa aiheuttaa vaikkapa 500 emäksen muutoksen mRNA tasolla, ja samalla vaikka 1000 aminohapon eron proteiinitasolla. Tämän takia aina kun puhutaan eri eliöiden "geenien samankaltaisuudesta", tulisi määritellä että mistä asiasta nyt oikeasti puhutaan, esimerkiksi nuo prosenttiluvut kun voivat vaihdella esimerkiksi 70-95% välillä riippuen että mitä tasoa tarkastellaan.

   
 23. Pääkäyttäjä

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2008
  Viestejä:
  1 556

  LOL

  Murot tappelee asiasta, joka on 100% huuhaata.
  "All we need is your credit card number"
  Älkää muuten klikatko noita youtube-videon postaajan linkkejä.
   
 24. híjole

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2002
  Viestejä:
  317
  Entsyymi on proteiini.

  Proteiini pitää hajottaa yhdestä muutaman aminohapon pituisiksi ketjuiksi, jotta se voi imeytyä suolen solukerroksen läpi. Muutamat proteiinit voivat siirtyä kokonaisina suolen solujen läpi, mutta tällä ei ole juuri merkitystä kuin vauvoilla (immuniteettiä äidinmaidosta, ei siis mitään tekemistä ravinnon kannalta).

  Sinänsä tyyppi on oikeassa ettei proteiinia tarvitse, vaan aminohapot riittävät. Kasveissa tosin ei ole kaikkia tarvittavia aminohappoja helposti saatavilla, oli niissä kuinka hienoja entsyymejä tai ei.
   
 25. henki

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2008
  Viestejä:
  16
  Kuten ketjussa on jo useampaan otteeseen mainittu, kaikki entsyymit eivät ole proteiineja, eivätkä koostu aminohapoista. Aminohapoista koostuvat entsyymit ovat proteiineja.

   
 26. madmind

  Rekisteröitynyt:
  25.10.2006
  Viestejä:
  26
  Ei kannattaisi vääntää rautalangasta, kun et näköjään osaa.

  Kaikilla maapallon eliöillä mekanismi, jolla perintöaineksesta (DNA tai RNA) saadaan valmis proteiini, on pääpiirteiltään samanlainen. Tämän vuoksi eri eliöiden evolutiivisia suhteita toisiinsa tutkitaan nimenomaan perintöaineksen tasolla, koska varsinainen proteiinien tuotantoketju on hyvin samankaltainen.

  Mitä emäsmuutoksiin tulee, yhden emäksen muutos DNA:ssa saattaa todellakin aiheuttaa suuria muutoksia mRNA:ssa, jos kyseessä on lukukehystä muuttava pistedeleetio tai nonsense-mutaatio, joka muuttaa alkuperäisen kodonin lopetuskodoniksi, mutta tällöin syntyvä proteiini on käytännöllisesti katsottuna joko täysimittainen, mutta mutatoituneesta kohdasta eteenpäin täysin virheellinen tai sitten lyhyeksi jäänyt, eikä se kykene hoitamaan tehtäväänsä (on kyse sitten rakenneproteiinista tai entsyymistä).

  Käytännössä muutos perimässä tarkoittaa siis joko 1:1 -muutosta ensin mRNA:ssa ja samaa 1:1 -muutosta eli yhden aminohapon vaihtumista myöhemmin itse proteiinissa - joka tämän pienen mutaation seurauksena toimii alkuperäiseen proteiiniin verrattuna huonommin tai paremmin - tai sitten vaihtoehtoisesti niin suurta muutosta, että esim. virheellisen proteiinin kerääntyminen soluihin tai vastaavasti toimivan proteiinin konsentraation aleneminen aiheuttaa jonkin tautitilan ja mahdollisesti yksilön kuoleman.

  Toki bakteerien, arkkien ja eukaryoottien välillä on eroja mm. transkription jälkeisessä mRNA:n käsittelyssä ja translaatiossa, mutta esim. ihmisen ja gorillan proteiinisynteesikoneista on täysin identtinen, joten ainoa järkevä vertailu tapahtuu nimenomaan perimän eli DNA:n tasolla. Erot mRNA-molekyyleissä ja proteiineissa ovat suoraa ja lineaarista seurausta DNA-tason eroista; yhden nukleotidin ero gorillan ja ihmisen perimässä tarkoittaa yhden aminohapon eroa itse proteiinissa, eikä suinkaan kuvailemasi kaltaista eksponentiaalisesti kasvavaa muutosta. Yksittäisen aminohapon vaihtuminenkin voi toki heijastua proteiinin laskostumiseen ja vaikuttaa siten sen kolmiulotteiseen konformaatioon ja toimintaan, mutta kyse on edelleen yhden ainoan DNA- ja mRNA-nukleotidin ja vastaavasti yhden aminohapon erosta.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti