Taloyhtiölaajakaista asukkaan näkökulmasta

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Juniku, 14.03.2019.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Juniku

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2008
  Viestejä:
  16
  Kilpaileva operaattori teki tarjouksen, perus 10/10 vitosella, kympin lisämaksulla 100/10.
  Tekniikkana kaapelimodeemi eli antennijohtoa pitkin, uusi modeemi noin 150€ / asunto joka jäisi asukkaan hankittavaksi.

  Nyt kellarissa on valokuidun perässä VDSL2 tekniikka josta jokainen asukas on halutessaan voinut ostaa nettinsä ~25€/kk ilman alennuksia, asunnon puhelinpistokkeeseen.
  Putkiremontin yhteydessä taloon on asennettu CAT6-kaapelointi jokaiseen asuntoon, ovat tosin irti sekä kellarissa, että asunnon sähkökaapissa.
  Ne joilla ei VDSL2 yhteyttä ole, oletettavasti käyttävät mobiilinettiä.

  Kerrostalosta jossa alle 50 huoneistoa, asukkaita ikähaarukassa 18-95v, valuu nyt asukkaiden rahaa operattoreille tuhansia euroja vuodessa. Jos tuosta edes osa saataisiin pidettyä talon sisällä niin asukkaat hyötyisivät, sillä rahalla saataisiin aluksi ristikytkentäkaappi kellariin ja jokaisen huoneiston sähkökaappiin ethernet- sekä sähköpistorasia + muut tarvittavat muutokset, myöhemmin vastikkeilla kerätyn rahan voi käyttää johonkin muuhun tai vastiketta laskea.

  Jos nyt asennetaan ethernet- sekä pistorasia asunnon sähkökaappiin, yhtiökokous päättää laajakaistavastikkeen maksamisesta joka kustantaa osakkaalle sen vitosen kuussa maailman tappiin saakka, kuinka asukas toimii seuraavaksi?
  Laittaa wifi-purkin sähkökaappiin? Kiroaa ettei signaali kulje ympäri huoneistoa? Asentaa Mesh-järjestelmän? Vaatii “ilmaisen netin” myötä ilmaisen langattoman verkon? Rakentaa ethernet-kaapeloinnin pintavetona huoneistoon? Jatkaa kuten ennenkin mobiililaajakaistalla?

  Mitä asukkaat / muut osakkaat on mieltä?
   
 2. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 747
  Siis "kellarista" asuntoihin ?
  Mitä tällä tarkoitat ? siis kaapelit rullalla, ilman mokkuloita ? vai sitä että ovat asiallisesti kytketty/mitattu, eivät vaan ole käytössä.

  Tämä ilmeisesti ei tulle tuon mainitu cat6 kaapeleilla, vaan joillain vanhemmilla naruilla ?

  En ihan päässyt ajatukseen kiinni , mieinaatko että asukkaat olisi ilman nettiä ja säästyneillä rahoilla sitten pistettäisiin se kiinteistön verkko kuntoon ? :-)

  Jos se homman on aikanaan jätetty kesken, niin joku syy siinä varmaan on, ja ilmeisesti rahasta pulaa, tai muuten tarkan euron touhua ja laskettu että kaapelinetin + kaapeli TVn saa samaan rahaan, vs ethernet netti + kaapelitv, niin miksi laittaa kuntoon jos ei pakko.
  Allekirjoittaneen mielipide toki että kaapelinetti mäkeen ja ethernetillä asuntoihin, tuo enemmän kilpailua tv/netin suhteen.
  Jos taloyhtiö (hallitus) ei tuota korjausta voi tehdä suorilta, niin sitten seuraavassa yhtiökokeuksessa, jos olet tuota mieltä niin käy vuorupuhelua ajoissa. Tietenkin jos siitä kaapelitvstä ja netistä on tehty jo määräaikeinen sopimus, niin ei ehkä seuraavan kokauksen ajankohta.
  Mutta ei kai tuo nyt sellainen että sitä varten pitäisi alkaa säästämään.

  Siis mitä siellä nyt oikeasti on? jos siellä on "sähkökaappi" jossa laitetila ristiinkytkennälle ja laitteille ja kaapeli päättelemättä, niin haiskahtaa vähän keskeneräiseltä tai oikeastaan sellaiselta että jotain mennyt pieleen ja kukaan ei ole suostunut niitä tekemään loppuun.

  Speksit on vuosien saatossa vähän vaihdellut, jossain vaiheessa saneerauksen yhteydessä vedettiin kuitu ja kupari ja yksi rasia ristiinkytkennän ulkopuolelle, monella siellä kaapissa on wlan reititin ja päätelaitteet langattomasti, se miten toimii riippuu asunnosta ja naapureista, osalla ihan kivasti, osalla vaikauksia saada huoneston kattava WLAN toimivuus, mesh jossain ruuhkayhtiössä vain pahentaa. Yleensä yhdellä hyvin sijoitetulla WLAN tukiasemalla kerrostaloa asunnossa pääsee parhaimpiin tuloksiin, (ei tietenkään aivan joka kohteessa, mutta useammin haasteena on se miellyttääkö toteutus silmää.

  Taloyhtiö harvoin alkaa vetämään yleiskaapelointia asuntojen joka huoneeseen, vaan tekevät sen mitkä on pakko ja luput sitten omistajan/asukkaan piikkiin. Syys ihan selkeä, vain osa sitä tarvitsee ja osa ei tosiaankaan halua että joku tulee vetämään kouruja pitkin seinä ja rumia pintarasioita.

  Siis teidän taloyhtiössä ? Jos sinulla on joku mielipide/toive ja haluat muut sitä tukemaan, niin kannattaa vähän miettiä taktiikkaa.

  Jos haluat että se kaapelinetti tulee, niin hyvin sen puolesta kirjoittit.
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2019
 3. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 747
  Edit:
  Nykyisellään taloyhtiöllä ei siis ole nettisopimusta ?
  Miten se kaapelitv, sitä ei ilmeisesti ole ja joku toinen kuin VDSL operaattori tarjonnut kaapelitvtä ja kaapelinetti taloyhtiöön ?

  Se varmaan tulisi myös kuidulla, joten jos siellä olisi CAT6 kuparit kunnossa niin luulis tarjoavan ethernetillä netin ? (eli jos ne vedetyt narut on mahdollista ottaa käyttöön, niin kannattaa ottaa) Kannattaa myös siltä VDSL operaattorilta kysellä tarjousta jolla nyt sinne kuitu ? ja tietekin muilta potenttiaalisilta. Hinnassa kannattaa huomioida se minimi maksu, mutta myös lisänopeuksien hinnat ja se palvelu(lisä)tarjonta. Ja nopeuksissa tietenkin se symmetrisyys.

  Olitin siis että VDSL operaattori on tuonut hilut ja kuidun kellariin.
   
 4. Juniku

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2008
  Viestejä:
  16
  VDSL2 tulee asuntoihin 60-lukulaisia puhelinlankoja pitkin muutamaa asuntoa lukuunottamatta (ilmeisesti ongelmien takia otettu CAT6-kaapeleita käyttöön)

  Ne CAT6 kaapelit eivät ole käytössä (merkitty on), toiset päät ovat kerällä kellarissa ja toiset asuntokohtaisissa sähkökaapeissa ilman pääterasiaa saati mitttauksia jne. 2006 uusituissa sähkökaapeissa on hylly (reitittimelle?), pistorasiat niistä vain puuttuu :facepalm:
  Sen aikaisia hallituksen ihmisiä ole enää kertomassa, miksi ne on sinne vedetty (menehtyneet / dementoitunet ym). Ovat olleet tunnettuun tapaan myöskin sitä ihmisryhmää joka ei ymmärrä mistään muusta kuin hinnasta, ja siinäkin ainoa idea on säästäminen ihan kaikessa, joten jää mysteeriksi jäikö projekti kesken rahapulan vai haluttomuuden, tietämättömyyden vai minkä takia.

  Ei tietenkään asukkaat olisi ilman nettiä, vaan taloyhtiölaajakaistan myötä asukkaat saisivat nettinsä halvemmalla vaikka vastikkeeseen laitettaisiin muutama euro ylimääräistä (jolla katetaan infran rakennus).

  Kaapelointia asuntoihin taloyhtiö ei tietenkään tee. Kunnossapitovastuu on selkein siten, että taloyhtiö hoitaa ethernet-rasiat sähkökaappiin ja osakas hoitaa sitten loput, hänhän vastaa asunnon pinnoista muutenkin.

  Pointtihan tässä mun aloituksessa oli juurikin tuo, että kannattaako projekti ylipäätään,
  onko ethernetillä tehdylle taloyhtiölaajakaistalle kysyntää / aiheutuuko siitä enemmän harmia kuin hyötyä mm. tukkeutuneiden WLAN-kanavien myötä, tai ongelmina kaapeliTV:n toimivuudessa.
  Kuten kirjoititkin tuosta wifistä: WLAN ei toimi nytkään, 5-30mbps ajankohdasta riippuen, josta syystä esim. UHD telkkarista ei netflixiä voi WLAN:lla katsoa.

  Itsellänihän on koko kämppä pintaremontin yhteydessä kaapeloitu, mutta perustallaajalle kaapelimodeemi telkkarin vieressä olisi varmasti helpoin ratkaisu.
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2019
 5. Juniku

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2008
  Viestejä:
  16
  Taloyhtiölaajakaistaa ei tällä hetkellä ole.
  Nyt on kaapeliTV (josta maksetaan) samaiselta operaattorilta jolta on mahdollista asuntokohtaisesti ottaa VDSL2 yhteys..

  Tuon uuden operaattorin tarjouksen kylkiäisenä tulisi myös ilmainen kaapeliTV.
  Kilpailuttaminenkin olisi mahdollista, kun kellariin tulisi toinenkin valokuitu(?).
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2019
 6. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 747
  Tapauskohtaista, mutta jos uusioperaattori toisi kuidun kellariin, niin varalla olevat kuparit käyttöön, siinä ainoa miina se että onko ne kunnossa, mutta toivottavasti niin asennettu että vialliset on mahdollista vaihtaa.
  Tuskin siitä kauheasti netti+kaapelitv tarjous muuttuisi, mutta voisi markkinoida sillä että reittimeksi kävisi jopa se parinkympin halppis purkki, eli asuntoakohti kustannus ei muuttuisi. Ja villiveikkaus että teidän nykyinen kaapelitv ei ole erityisen halpa.

  Sitten se pointti jos teillä ei ole tehty antenniverkkon saneerausta, niin voisi jopa toimia. Tosin oletan että se puoli on saneerattu 2000 luvulla, ellei vähän ennen.

  Teillä tehty käyttöveden putkisto remppa, ja siinä yhteydessä uusittu sähköt (nousut asuntoihin ja tuo kaappi) ja kiskottu ne parikaapelit (onneksi edes se). ja tingattu sitten pistorasia kaapista pois :-)

  Asunto/tapauskohtaista. Mutta yleisellä tasolla jos Wlan suorituskyky jää tuolle tasolle niin vittaa vanhaan rautaan ja 2,4Ghz käyttöön. Se ei ole menesty kerrostalossa/rivitalossa oli se netti millä tavalla tahansa. Jos asunto tolkullinen niin yleensä kaksitaajuus wlanilla pääsee kerrostaloissa > 100Mb/s vauhteihin, vähän sijoituspaikkaa miettien monessa selkeästi parempaakin.
  Siihen yhtiön asennukseen voi sisällyttää sen yhden rasian asentamisen, jossain tapauksissa normit on sen myös vaatineet. Se ei hirveitä maksa jos paikka on helppo, samalla pyytää tarjoukseen lisätyöhinnat jos viedään kaemmaksi (tai laitetaan useampaan paikkaan), jolloin sitä arvostavat voivat sen tilata kohtuu hintaan. Tarjousksessa sitten syytä olla hinnoiteltu jos viallisia kaapeleita joutuu vaihtamaan ja selvitetty että noin yleensä ovat kunnossa.

  Kaapeliteeveelle tuosta ei ole kuin hyötyä, ja jos se antennisisäverkko on vanha, niin onhan tuo ihan ehdoton vaihtoehto.

  Hintaan ei luulisi tuon verkon valmiiksitekeminen kaatuvan (jos kellarissakin toisessä päässä sopiva tila), tietekin asia erikseen jos sellainen yhtiö otta osakkeiden arvot sulaneet ja vastikkeista merkittävä osa pahasti rästissä.
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2019
 7. Juniku

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2008
  Viestejä:
  16
  Antenniverkko on uusittu tuon LVIS-saneerauksen yhteydessä, vanhasta ketjusta siirrytty tähtiverkkoon ja huoneistoa kohden pinnassa vedetty ilmeisesti yksi ainoa :facepalm: antennipistorasia sähkökaapilta olohuoneeseen / yksiön minne lie.

  Parikaapeleiden vaihto tarvittaessa ei onnistu, ne on koteloitu porraskäytävissä muiden putkin kanssa piiloon.

  Talouspuoli on kunnossa.
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2019
 8. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 747
  No se on kunnossa ja sille kaapelimodeemin toimivuudella on toivoa.
  Ja todennäköisesti niihinkin laitettaisiin wlan modeemi reittimiä, eli samanlailla se talo täyttyisi wlan verkoista.
  Tuo yksirasia on aika tyypillinen ja lisärasiat ovat olleen asukkaan omalla kustannuksella lisä tilattavissa.
  Siellä voisi kuvitella olevan tilaa ja huoltoluukkuja joiden avulla kohtuudella vedettävissä uusi pari jos jokin yksittäinen vioittunut.
  Sen uskon että sen verrankunnossa että suht toimivan saisi, mutta jos aikoinaan homma hoidettu huonosti niin voi tulla haasteita että kaikki menee asiallisesti mittauksista läpi.
  Kannustan ajamaan ajatusta että ko verkko pistetään kuntoon, perusteluna toimivampa netti, monipuolisemmat yhteysvaihtoehdot jne. Ethernet netissä käy perusrauta, joka kompensoi sitä asukasosakkaiden kustannusta, ja on se etu(lisäarvo) vuokrakämppä touhussakin.
  Jos sinne vedetty pintana ko kaapista koaksi antennirasialle, niin taloyhtiö voisi toteuttaa RJ rasioille vedon sitä reittiä, jos ihan ylitsepääsemätöntä niin ainakin pyytää urakkatarjous niin että ko homma on siinä hinnoiteltu + muut lisärasiat, jolloin halukkaat saisivat kohtuurahaan kuparisisäverkon.
  Jos ei mitään miinoja niin ei asuntoa kohti mahdottomia, tietenkin pientä vääntöä voi aiheuttaa jos kustannukset jako toteutuu niin että se jakaantuu kovasti epätaisaisti per asunto. (eli osake tai neliö pohjalla ja asunnot kovasti erikoisia).
  Netti ja kaapelitv kustannukset ilmeisesti kerätään asuntokohtaisesti jonain mediamaksuna, joka tasapuolista.
   
 9. Juniku

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2008
  Viestejä:
  16
  Tämä oli hyvä pointti!
  Ei käynyt mielessäkään, koska pintaremontin yhteydessä poistin jälkiasennetut kourut seiniltä, kaapelit on 70mm jalkalistojen alla piilossa.
   
 10. Ormu

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  5 166
  Leväperäiseltä touhulta kuulostaa, jos verkkokaapelit on remontin yhteydessä vedetty juuri ja juuri asuntoon asti ja jätetty sitten kytkemättä ja viimeistelemättä.

  Yhteys kannattaisi ehdottomasti hoitaa niitä pitkin, mutta tietysti asennusten viimeistely tuo vähän lisää kuluja.
   
 11. Juniku

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2008
  Viestejä:
  16
  Voi hyvän tähden...
  Kävin sähköpääkeskuksessa. Ei siinä mitään, että mulla ei rauta riitä linjan koeponnistukseen
  "5] 0.0-10.0 sec 991 MBytes 828 Mbits/sec" vaan siellä lattialla makasi pahvilaatikossa joka ikiseen sähkötauluun tarvittava määrä keystone data-paneeleita ruuveineen :facepalm:

  Kyllä tää nyt lähtee asialistalle seuraavaan kokoukseen.

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2019
 12. rane58

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  331
  Miten on asiat saatu noin sekaisin....? :facepalm:
  Itsekin taloyhtiön hallituksessa ja kiinteä laajakaista kilpailutettu, nyt Elisan. :comp:
   
 13. Juniku

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2008
  Viestejä:
  16
  Se saattaa liittyä siihen suunniteltuun sähköremonttiin josta oli joku maininta jossain kuntokartoituksessa. Jokaiseen asuntoon on vedettu myös uudet nousut, toiset päät samassa huoneessa kellarissa kerällä, mutta toiset päät onkin sitten jossain rakenteissa piilossa. Mutta ei edelleenkään ole oikein ketään keltä kysyä, remontin aikaiset hallitusihmiset on menehtyneet / dementoituneet, ja isännöitsijä vaihtunut.

  Oliko Elisalla hyvä tarjous?
   
 14. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 747
  Jos siis asuntojen "sähkökaappien" osiakin löytyy kellarista, niin haiskahtaa ihan siltä että rahat loppunut kesken kaiken jonka seurauksena hommatkin pysähtyneet siihen.
  Kyllähän noista ducumentit taloyhtiöltä löytyy, eli hallitus voi tutkia.
  Tässä tulee kovasti mieleen että jäänyt saneeraamisessa jotain muutakin vähän puolitiehen, mikä olisi syytä selvittää että kriittiset asiat on tehty ainakin sellaiseen vaiheeseen ettei isompia riskejä leiju. (palokatkot, vesi viemräri, antenni, IV ja ne sähköt), Toki se yhtiön johto voi olla ajantasalla ja kaikki suht ok (siis turvallisesti kesken).
   
 15. rane58

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  331
  Tarjous oli hyvä, joutuivat vetämään ihka uudet piuhansa, netti ainakin parani... :comp:
  Vanhat oli Welho-DNA kaapelit... :rolleyes:
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti