Täydellisen ruuan metsästys - filosofiointia makukysymyksistä

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Echi, 15.01.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. zzn

  Rekisteröitynyt:
  13.05.2001
  Viestejä:
  91
  En ole ikinä ymmärtänyt leipäjuuston hehkutusta. Se on narskuvaa ja kumimaista. Onko tälle mitään muuta käyttöä kuin (lakka)hillon jatke? Haluaisin tietää, koska saisin tätä viikoittain töistä ilmaiseksi.
   
 2. Aran

  Rekisteröitynyt:
  26.07.2008
  Viestejä:
  386
  Itselle ainakin suurinta herkkua kun sulattaa mikrossa.

  Mielestäni makuasioiden olemassa olosta ei voi edes kiistellä. Aiemmin mainittujen mämmin ja piimän lisäksi esimerkiksi aurajuusto on loistava esimerkki johon ihmiset tuntuvat suhtautuvan intohimoisella inholla tai rakkaudella. Itselle suuri kysymysmerkki on että miten kukaan voi syödä oliivien kaltaisia hirviöitä?
   
 3. ideavaras_b

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2012
  Viestejä:
  173
  omasta mielestä leipäjuusto sopii mainiosti erilaisiin salaatteihin.

  e. tuli testattua leipäjuustoa palak paneerissa ja toimii hyvin, suosittelen koittamaan
   
  Viimeksi muokattu: 28.01.2013
 4. meridian

  Rekisteröitynyt:
  10.11.2004
  Viestejä:
  400
  Makumieltymykset on tottumiskysymyksiä pitkälti. Lienee päivänselvää, ettei Suomessa syödä paljon tulista ruokaa kun täällä ei kovin hevillä saa luonnossa chilejä yms mausteita kasvamaan eikä tämän vuoksi tuliselle ruoalle ole pitkiä perinteitä.

  Käytännössä kaikkeen voi totuttaa itsensä. Ruoan makroravinteet aiheuttaa aivoissa mielihyvävasteen ja kun tarpeeksi jaksaa jotain ruokaa syödä, makuun tottuu ja pikkuhiljaa siitä alkaa nauttia.
   
 5. masm

  Rekisteröitynyt:
  17.03.2003
  Viestejä:
  36
  Silppuna lihakeittoon, mielellään loppuvaiheessa valmistusta/lämmitystä niin että ehtii juuri jonkun verran sulaa... omnom.
   
 6. reif

  Rekisteröitynyt:
  12.08.2010
  Viestejä:
  249
  Omassa ruoanlaittofilosofiassa kaikki on enemmän tai vähemmän kiinni kontrasteista.

  Rapean tulee kohdata pehmeä, hapan kohtaa täyteläisen, suolainen makean, kylmä kuuman jne. Eräänlainen antiteesi vaikkapa liki valmiiksi pureskelluille eineksille.

  Mitä laajempi skaala annoksessa - sitä mielenkiintoisempi se on.
   
 7. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Leipäjuusto + merisuolaa. That's all it needs.
   
 8. kekkuli777

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2011
  Viestejä:
  1 269

  Just hyvää ja toi rakenne on loistava :D Lakkahillon kanssa kamalaa. Parasta krapularuokaa on pari pakettia pekonia, paistettua kananmunaa ja puolikiloa leipäjuustoa ja jälkkäriks 6*suklaatuutti ja muutama tuoppi olutta :D
   
 9. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Muuten kuulostaa täydelliseltä, mutta suklaata krapulaan on kenties pahin asia mitä voisin kuvitella noista asioista, mitä nyt normaalistikkin voisi jopa pitää.
   
 10. Echi

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 685
  Tietty henkisyys on eräs edellytys sille, että ruuista voi aistia sielun vivahteen.

  Maailma ei ole niin tylsä paikka kuin kuvittelette. Täällä on magiaa, salaisuuksia ja aarteita. Osa magiasta on kätkeytynyt hyvin yksinkertaiseen asiaan. Kaikki avautuu kun astutte tarpeeksi syvälle ruuanlaiton saloihin, löydätte itsenne ja samoin uuden maailman joka on aina lymyillyt piilossa. Ruuanlaitto on zen, tavoitellaan jotain täydellistä, mutta sitä ei koskaan saavuteta. Ruuanlaittoon liittyy aina jotain henkistä; luot uusia maaimoja ja siirrät rakkautesi & muut tunteet tekemääsi ateriaan

  Vaikka en ole oikeastaan vielä opastanut teitä tunnistamaan tietä, joka näkyy virtaavana onnena, paljastan teille nyt kuitenkin ylemmän tason salaisuuden: kun valmistatte ruokia, ette tee niitä enää itsellenne vaan muille ihmisille. Tämä yksinkertainen oivallus räjäyttää aiemmat tottumukset, monet ihmiset saattavat tehdä ruokaa josta he itse omasta mielestään nauttivat, mutta vasta kun asetat ruuan muiden ihmisten koitokseen paljastuvat sen heikkoudet, samalla kuitenkin saavutatte henkisyyden.

  Kun saavutte toiselle tasolle, ymmärrätte sen, että ruuanlaittamisessa on kyse rakkaudesta, sympatiasta ja äärimmäisestä halusta parantaa maailma. Juuri eilen valmistin aivan mahtavan chili con carnen, haudutin sen aluksi tummassa lagerissa, tsekkiläisessä sellaisen. Viiden tunnin odotuksen jälkeen annoin ruuan hautua päivän kattilassa. Seuraavana päivänä tarjosin lämmitettyä chiliä (pääruokaa) yhdessä tacokuorten kanssa ja lisäsin päälle juustoraastetta, joka oli suli siihen.

  Tarjosin ruokaa tutuille ja tuntemattomille - olin vieraassa kodissa kylässä. Ihmisten hymyilevät katseet ja tyytyväisyys toivat sieluuni rauhan tunteen. Valtavasta padasta nautin tuskin paria kokeiluannosta enemmän, tällä ei ole mitään väliä. Teet loppujen lopuksi ruokaa muille ihmisille, haluat ulottaa taivaan ja auringon tätä tehdessäsi. Ruuanlaitto on taidetta puhtaimmillaan.

  [​IMG]
   
 11. geraniol

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2002
  Viestejä:
  441
  Punkkupullo avattu jo aikaisin, nähdäkseni.

  Palaan asiaan kun saavutan toisen tason. (Ei puutu kuin muutama tuhat kokemuspistettä)
   
 12. Don Kerosene

  Rekisteröitynyt:
  08.11.1999
  Viestejä:
  1 453
  No ei todellakaan puhuta punkkupullosta, tekstistä aina vähän vaikea tunnistaa mutta veikkaan lsd:tä tai vastaavia uusiokemikaaleja. Ei ainakaan sieniä tai dexmiä.
   
 13. Toxic

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2003
  Viestejä:
  1 194
  Itselleni ruuanlaitto on luomista. Kahta kertaa en ole tainnut tehdä tarkalleen samanlaista sapuskaa, koska aina sävellän parhaani mukaan mitä sattuu. :D
  (Tähän nyt ei tietenkään lasketa mitään perus välipalamunakasta tms. "ruuan lämmitystä".)
  Yleensä onnistun, vaan joskus tulee toki hutejakin kun oman mielen mukaan "kärmeskeittoja" säveltelee.

  AP kyseenalaistaa makuasioiden olemassaolon, ja olen vahvasti sitä mieltä että Echi ampui täyden hudin siinä.
  Ei ole ruokalajia josta kaikki pitäisivät, eikä ruokalajia jota kaikki inhoaisivat.

  Tulisuuden sietämisestä vaahtoaminen taas on typerää. Pelkästään harjoittelukysymys, eikä mauttomaan ruokaan kotonaan tottunut osaa kaivata mausteita ja tulisuutta.
  Itse olen "chilipää" ja rakastan mausteisia ruokia, mutta en ihmettele enkä kyseenalaista heitä jotka jättävät minun mielestäni juuri sopivan tulisen ruuan syömättä.

  Oma lempiruokani on palamaksakastike "hietheisistä puikoista" tehdyllä muusilla ja puolukkasurvoksella.
  Se on yksinkertaisesti parasta.
  Enkä tiedä lisäkseni kuin yhden joka pitää sitä lempiruokanaan, joten makuasia lienee sekin..
   
 14. Theoden

  Rekisteröitynyt:
  02.09.2002
  Viestejä:
  168
  Echi on käyny anopin luona kokkaamassa :D Seuraavaksi saamme lukea kuinka hän on mopannut hymyilevien kasvojen seuratessa. Täydellinen puhtauden tunne saavutettu; kiitos tolu männyn raikas ja sini mikrokuitumoppi.
   
 15. Echi

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 685
  Paljastan teille kolmannen tason salaisuuden.

  Olemme kadottaneet yhteyden äiti maahan ja sen antimiin. Emme haista sitä multamaata, jossa kasvikset ovat kasvaneet, emme tiedä mitkä tuulet ovat puhaltaneet silloin, kun kasvit kiskaistiin ulos kodistaan. Eläinten sielujen yhteys tähän maailmaan katkaistaan vailla todistajia. Henkistä yhteyttä ei ole olemassa enää ihmiskasvoisten vaeltajien ja eläinhenkien välillä. Näin ei ole aina ollut. Kun karhu kaadettiin, sen henki täytyi lepyttää tämän jälkeen. Peijaiset ovat muinaisten ihmisten keskuudessa yhtä kuin häät ja hautajaiset, eläin liitettiin symbolisesti ihmisen sukuun juhlien kautta. Karhu vihittiin nuorelle neitsyelle ja sen irtonainen pää oli todistamassa tapahtumaa.

  Ruuanlaittaminen liittyy aina uhrijuhlaan, muut entiteetit ovat luopuneet olemuksestaan, jotta sinä kukoistaisit. Kun kasvatatte itse ruuat, siirrätte oman rakkautenne alusta lähtien mukaan, linkitätte sielunne. Kasveja voi silittää, siinä missä eläimiäkin. Kasvit ja eläimet eivät ole pakkauksia, niillä omat nimet ja tarinat - älkää koskaan unohtako tätä asiaa. Kun valmistatte vihdoin ruokaa, olette käyneet matkan yhdessä ja osoitatte kunnioitusta. Tämä kaikki maistuu ruuassa. Ette ole valmistaneet vain arkista lauantaillan lasagnea. Ruualla on syvempi merkitys. Kaupan tiskillä olevat tavarat eivät koskaan ole myöskään oikeasti tuoreita! Kun siirrätte pihamaalta suoraan pataan mausteet, huomaatte eron.

  [​IMG]
   
 16. poskiholisti

  Rekisteröitynyt:
  24.03.2008
  Viestejä:
  752
  Voisitko vihdoin postata kuvakollaasin niistä täydellisyyttä hipovista (ellei ylittävistä) annoksistasi? Ainakin ne Ilosaarirockissa suuren joukon massapsykoosiin ajaneet purilaiset olisi kiva nähdä.

  Eli jotain konkreettista muiden blogeista lainattujen otosten ja sekavien postauten sijaan, kiitos.
   
 17. ratkakapu

  Rekisteröitynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  2 935
  Minun mieltäni ainakin kutkuttaa neljännen tason salaisuuden paljastuminen... Oikeasti, mitä vittua? Ruoka on möykky molekyylejä, joita tungetaan suuhun. Tietyt yhdisteet maistuvat hyvältä, tietyt pahalta. Tässä ei mikään henkisyys vaikuta
   
 18. Echi

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 685
  Elämän maku maustaa ruuan, jos ruokasi on kitkerää, se ei johdu pelkästään vääristä mausteista, vaan myös lisäämästäsi karmasta. Sinun keitoksiasi en haluaisi maistella.

  Tietynlainen henkisyys on edellytys sille, että ruuista voi aistia sielun vivahteen. Jos kuitenkin halutaan astua tylsälle polulle, kylmän logiikan maailmaan, uskon, että makujen erottelu ja niistä nauttiminen edellyttää myös korkeaa älykkyyttä. Ehkä Howard Gardner voisi liittää moniälykyystestiinsä makuaistin erottelukyvyn ja tulkinnan. Se sopisi itse asiassa paremmin, kuin esimerkiksi motorinen lahjakkuus, jonka Gardner luokitteli älykkyyden piiriin. ( Gardnerin teos Frames of mind on kognitiivisen psykologian klassikko, jossa korostetaan laaja-alaisempaa älykkyysmääritelmää)
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti