Systeemin toimimattomuus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Pimpsa Jurri, 18.10.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Pimpsa Jurri

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2013
  Viestejä:
  3
  Kesrille sattuu ja tapahtuu:

  Hakkasi naisia, miehiä ja lapsen: Sarjapahoinpitelijä vankilaan | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi

  Koska Kesri on syyllistynyt rikokseen, on tietysti ihan selvää, että hän joutuu tässä tilanteessa maksamaan vahingonkorvauksia 15 000 euroa. Mahtaa Kesriä nyt hieman harmittaa, kun hän on varmaan työssäkäyvä ihminen, jonka pitää saada asuntolainat yms. maksettua. Voi joutua budjetti koetukselle.

  Jos nyt kuitenkin ekstrapoloin hieman, niin veikkaan, ettei Kesri ole nyt tai koskaan tulevaisuudessakaan tuota rahasummaa (tai edes osaa siitä), joten kyseinen rangaistus on täysin yhtä tyhjän kanssa. Kesrillä ei siis varmaankaan ole ansio- tai pääomatuloja.

  Entäs sitten tuo kahden vuoden kakku? Kesri on varmaankin ollut jo tutkintavankeudessa, jolloin kakku vähenee automaattisesti sen verran. Hän myös ensikertalaisena istuu jäljellä olevasta kakusta varmaankin sen puolet eli alle vuoden - saa vielä varmaan (viikonloppu)lomiakin tuolta vankilasta.

  Koko prosessin toteutumisen jälkeen Kesri on varmasti työtätekevä, kunniallinen kansalainen, josta Suomelle on valtavasti hyötyä. :think:

  Ketjun pointti on siinä, että rangaistusjärjelmä on suunniteltu keskiluokkaisille ihmisille, joilla on asiat kunnossa. Itselleni ainakin noista tuomioista olisi sen verran haittaa, että miettisin noiden jälkeen kaksi kertaa menisinkö pieksemään (puolustuskyvytöntä) jengiä kadulle - siis jos jostain kumman syystä olisin ensimmäisen kerrankaan sellaiseen toimintaan lähtenyt mukaan.
   
 2. Mikkos

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2004
  Viestejä:
  8 072
 3. Pimpsa Jurri

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2013
  Viestejä:
  3
  Tässä ketjussa haluan keskustelua siitä, että kun rangaistukset eivät ole sidoksissa yhteiskuntaluokkaan, pääsee tällaista tapahtumaan.

  Keskiluokkaiselle nuo rangaistukset ovat aika perseestä: Kukapa ehtisi olla töistä lähes vuotta pois, miten käsivi asuntolainan jne, mutta systeemin ulkopuolella elävälle, mitään rangaistusta ei käytännössä edes ole.
   
 4. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Oi, nythän päästiin vasta mehukkaan aiheen pariin: rangaistus pitää mitoittaa yhteiskunnallisen aseman ja tulotason mukaan. Kuinka keskiaikaista. <3 Kyllä köyhä pitää vähintään kastroida ja hakata vaikka käsi irti tai repiä silmät päästä, jos ei saada ulosmitattua korvauksia, mutta rikkalle riittää murhasta muutaman tonnin sakko ja pidetään vielä oikeudenkäyntikin salaisena toisella paikkakunnalla, ettei vaan maine mene. Tätähän voitaisiin soveltaa samantien ulosottoonkin. :D Köyhänhän voisi saman tien vaikka tappaa niin eipähän rötöstele tai velkaannu enää ja aiheuta kustannuksia.
   
 5. Pimpsa Jurri

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2013
  Viestejä:
  3
  Mielestäsi on ok, että köyhällä ei käytännössä ole rikosoikeudellista vastuuta verrattuna keskiluokkaiseen?

  Jos köyhä varastaa kaupasta, niin hän saa sakon, jota hänen ei kuitenkaan tarvitse maksaa, eli hän ei saa mitään rangaistusta.

  Jos keskiluokkainen tekee saman, niin sakko ulosmitataan korkojen kera.
   
 6. Spede

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2000
  Viestejä:
  2 726
  Jos köyhä pieksee keskiluokkaisen ja keskiluokkainen saa 15k&#8364; korvaukset, niin käytännössä keskiluokkainen maksaa itse omat korvauksensa valtiokonttorin kautta. Kätevää.

  Tämän lisäksihän keskiluokkainen maksaa vielä sekä omat, että vastapuolen oikeudenkäyntikulut, köyhän ulosottokulut ja mahdolliset vankeudesta koituvat kulut.
   
 7. yarr

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2003
  Viestejä:
  94
  Jos jonkun ajatukset kulkevat aloituspostaajan polkuja ihan vakavissaan, niin eiväthän nuo rangaistukset suuremmin hetkauta keskiluokkaankaan kuuluvaa. Vankilaan ei toki kannata joutua, mutta siihen vaadittavilla rikoksilla joutaakin tippua alempaan luokkaan. Korvauksetkaan eivät ole tekoihin nähden suuria, joten en näkisi niitä kovinpahana rastina keskiluokkaisellekkaan (eniten ehkä matalapalkkaisimmille). Oikeudenmukaisuuskysymyksiin lähtemättä "yhteiskuntaluokan" (miten tämä sitten määriteltäisiin?) perusteella jaottelu olisi perin monimutkaista. Onko nykyajan työelämän dynaamisuus jäänyt huomaamatta?
   
 8. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
 9. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Näistä tuomioista ja rangaistuksista on viime aikoina ollut omituisen paljon ketjuja. Kaikkia ketjuja yhdistää se, ettei mikään rangaistus tunnu riittävän, vaan punaisia päin kävelemisestä pitäisi suunnilleen keittää rasvassa, ja kaikista vähänkin vakavammista rikoksista pitäisi ottaa inkvisitoriaaliset kidutusrangaistukset käyttöön. Jopa viranomaiset tuntuvat säännöllisesti puhelevan, etteivät rangaistukset ja keinot riitä, vaikka rikollisuus vähenee vuosi vuodelta, ja nimenomaan maltillisin keinoin. Ääriesimerkkejä ovat nämä sosiaaliturvan poistamiset kaikilta rikoksiin syyllistyneiltä ja rangaistusasteikon koventaminen sen perusteella, ettei ole varaa maksaa. On hyvä muistaa, että Suomessa on nyt jo eurooppalaisittain erittäin ankarat rangaistukset huumausainerikoksista, ja ulosotto isosta velasta useimmissa Euroopan maissa on murhatuomiota pahempi rangaistus ja vanhenemisajaltaan viisinkertainen mm. Jenkkeihin verrattuna. Kaikki ankaroituneet pakkokeinot ovat lähinnä raaistaneet rikollisuutta - en osaa sitten sanoa, onko raiskauksen uhri vähemmän traumatisoitunut murhattuna niissä maissa, jossa raiskauksesta saa about saman tuomion kuin murhasta, koska kukaan ei ole vielä onnistunut saamaan yhteyttä kuolleisiin.

  Yhteiskunnissa pyritään vähimmän haitan periaatteeseen, ja samaa on pyritty toteuttamaan myös oikeuskäytännöissä. Rangaistukset on mitoitettu minimaalisiksi niistä koituvista kustannuksista johtuen, mutta myös siksi, että huomattavan moni rikollinen saadaan kuin saadaankin "rehellisten kirjoihin" kuntouttavalla toiminnalla. Sen sijaan, jos rangaistus olisi oletusarvoisesti paloittelu tylsällä puukolla, rikoksentekijät tekisivät luultavasti kaikkensa välttääkseen kiinnijäämisen. Harvoissa maissa oikeasti rikolliset heittävät aseet ikkunasta ulos, kun kytät tulevat paikalle, koska kontrasti vapaaehtoisesti antautumiselle on niin suuri murhan yritykseen rinnastettaessa. Taas maissa, joissa pelkästä aseen hallussapidosta saa luokkaa 10v, kytät joutuvat aina menemään paikalle pelko perseessä, millaisella vehkeellä sieltä saatetaan ihan oikeasti ampua kohti. Harva kykenee asettumaan henkilön asemaan tiedostaen, että edessä on 15v istumista, seisoi käsillä tai jaloilla, jolloin pyrkimykset paeta tilanteesta saattavat olla hyvinkin järjettömiä.

  Olisi todella "mielenkiintoista" nähdä, millainen yhteiskunta olisi, jos rangaistusasteikko olisi minimissään 10 vuotta mistä tahansa rikoksesta ja enintään elinkautinen tuomioistuimen harkinnan mukaan, ja jos korvauksia ei saada ulosotettua, tiedossa olisi vielä pakkotyötä tai vaikka jokin lisärangaistus, vaikkapa säännöllinen kepittäminen. Päälle tietysti kaikkien sosiaaliturvien poistaminen ja yhteiskunnalle kovemmat keinot hoitaa ongelmatapauksia. En ihmettelisi yhtään, vaikka kauppoja ja muita liikkeitä ryösteltäisiin periaatteella "tapa ensin - varasta sitten", ja ns. tavallinen kansa kulkisi kello kaulassa, ettei vaan tekisi rikkeitä tai joutuisi tällaisen yhteiskunnan ulkopuolelle tipahtaneen ressukan satunnaisen puukotuksen uhriksi.

  Monet köyhät ovat ajautuneet tilanteeseen lukuisista syistä, jotka hyvin harvoin ovat täysin heidän itsensä päätettävissä. Ideaali-ihmisiä, jotka opiskelevat viisi AMK-tutkintoa peräkkäin aina uusille työmarkkinoille, jossa on vain yt-neuvotteluita, irtisanomisia ja työttömyyttä, löytyy vain koulutusoppaista ja lakikirjoista - monille kun näyttää riittävän sekin, että putoavat siitä yhdestä koulutuksesta ulos. Tähän kun lisätään sosiaalisten suhteiden puute, siitä hyvin herkästi syntyvä päihteiden ongelmakäyttö, syrjäytyminen, mt-ongelmat, heikko tulotaso ja vaikkapa opintolaina tai muu laina ja pahimmassa tapauksessa sen ulosotto, on ihmisen kyky järjestellä omia asioitaan hyvin rajallinen. Jos yhteiskunta vastaa tällaisille ihmisille kategorisesti tarjoamalla ankaria rangaistuksia, keppiä, nyrkkiä ja katuojaa, ovat yhteiskunnalliset ongelmat taattuja.

  Itse olen jonkin sortin minarkian ja kapitalistisen markkinatalouden kannattaja, mutta en silti pidä sitä hyvänä ideana, että raha ja tulotaso asetetaan universaaliksi määreeksi ihmisarvolle. Olen nähnyt näitä todellisia moniongelmatapauksia, jotka sekakäyttävät aineita ja joiden kyky hoitaa omia asioitaan on hyvin pitkälti täysi nolla, ja vaikka yhteiskunnan ei pidäkään tukea tällaista toimintaa, on kehitettävä mahdollisimman (taloudellisesti) kevyet ja joustavat kannustimet, jotta tällaiset ihmiset saataisiin jonkinlaisen järkevän toiminnan piiriin sen sijaan, että heidät vain laitettaisiin lukkojen taakse ja unohdettaisiin sinne, pois sotkemasta "kunnollisten" ihmisten asioita. Kunnollinen ihminen kun voi monissa tapauksissa tarkoittaa kirjaimellisesti myöskin sitä aivotonta lammasta, joka mukailee ideaali-ihmisen kuvaa tuotteliaasta ja yhteiskunnalle hyödyllisestä työkoneesta. Jos ihmiset alkavat muodostaa eriarvoisia ryhmiä, alkaa yhteiskunta nopeasti polarisoitua niiden välille, jotka tässä ringissä ovat mukana, ja niiden, jotka eivät ole. Monissa maissa tämä ilmenee mm. hyvin hienostuneesti järjestäytyneen ammattirikollisuuden kautta, jollaista Suomessa ja pohjoismaissa ei yhteiskunnallisesta tasa-arvosta johtuen ole. Ainakaan vielä.

  Yhteiskunnille on historiallisesti kaikkein suurimman kynnyksen muuttaa asioita muodostanut ylpeys - yhteiskunta ei voi tehdä myönnytyksiä sille haitallisille piirteille, koska tällöin annettaisiin signaali, että yhteiskunta jollakin tapaa hyväksyy toiminnan. Näin on hammasta kovasti purren jouduttu muutamaan kertaan historiassa tekemään, mm. alkoholin kieltolain seurauksena, jossa ongelma koettiin niin suureksi, että myönnytyksiin oli välttämätöntä taipua. Jos tästä ylpeysastelmasta päästäisiin yli, yhteiskunnat voisivat vastata huomattavasti paremmin ja vähemmin pakkokeinoin lieveilmiöihin. Nykypäivänä kiristyksen, kontrollin, verotuksen ja pakkokeinojen kirjo alkaa olla jo päätähuimaava, ja massat huuvat vain lisää ja lisää, koska eivät enää näe metsää puilta.
   
 10. Spede

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2000
  Viestejä:
  2 726
  Täytyy lukea tuo avautuminen kun ehtii mutta oma mielipiteeni on se, että jos yksilö toistuvasti syyllistyy toisten ihmisten henkeen, terveyteen tai omaisuuteen kohdistuviin rikoksiin, jotain muuta pitää keksiä, kuin näpäytys viivottimella sormille. Minun puolestani voidaan laittaa vaikka keskitysleirille loppuelämäkseen, jos ei osaa olla kunnolla.
   
 11. doffel Banned

  Rekisteröitynyt:
  11.08.2008
  Viestejä:
  4 841
  Kasri on tainnut jo syntyessään saada jonkun rangaistuksen koska tuon tason impulsiivisuudella tyyppi ei elä enää kovin pitkään.
   
 12. Paplo

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2012
  Viestejä:
  7 305
  Ei kai vahingonkorvausten tai sakkojen ole tarkoituskaan pistää elämää sekaisin?

  Onhan se kumminkin selvää, että sakot/korvaukset vittuttavat enemmän sitä, joka menettää niiden myötä kuukauden työpanoksen kuin sitä, jolta ei enää rahaa saada irti. Toisin sanoen sakkojen ja korvausten pelotearvo on paljon kovempi, jos ne joutuu its maksamaan.

  Mutta taitaa keskiluokkaista ihmistä kaikkein eniten pelottaa mahdollinen maineen menettäminen, vaikka tokihan saaduista tuomioista pyritään olemaan hipihiljaa.
   
 13. Tavoteilluin poikamies

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2009
  Viestejä:
  1 462
  Itse olen ainakin esimiestyössäni jakanut ihmiset kolmeen ryhmään.

  - Alaluokka - Paras vaikutin on uhkailu. Positiivinen kannustaminen ei toimi.
  - Keskiluokka - Paras vaikutin on raha ja ylenemisellä maanittelu.
  - Yläluokka - Tähän on vaikea keksiä mitään sääntöä, mutta vaikeimmin johdettavia ja aikaan saavin.
   
 14. Omena

  Rekisteröitynyt:
  23.09.2001
  Viestejä:
  4 900
  Nää on kyllä parasta hupia nää keskusteluketjut jotka jotenkin heijastaa tunne-elämää ja arvomaailmaa :D
   
 15. Spagetti ja lihapullat

  Rekisteröitynyt:
  19.10.2013
  Viestejä:
  4
  Oletetaanpa, että keskiluokkainen perheenisä saa vuoden kakun ja 15000 euroa korvauksia maksettavaksi.

  Tämän seurauksena lähtee vaimo ja lapset. Sitten myös asuntolaina jää maksamatta, kun vangeilla on hieman vähemmän tuloja. Väkivaltarikollisen merkintä rikosrekisteriin -> Ei voi valmentaa enää esim. nappulaliigaa. Omaisuus päätyy muutenkin vasaranalle, kun pitää maksaa korvaukset. Vankilasta vapauduttuaan tuskin pääsee edes samaan työpaikkaan -> Joutuu työttömäksi. ELI KAIKKI MENEE.

  Afrikkalainen öykkäri saa saman tuomion ja vahingonkorvaukset -> Ei käytännön vaikutusta ja sama meno jatkuu vankilasta vapauduttuaan.

  Pitää myös huomioida, etten sympatisoi kumpaakaan tekijää. Rangaistus on ihan oikein molemmille, mutta sen vaikutus ensimmäiseen on äärimmäinen ja jälkimmäiseen olematon.
   
 16. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Tarinan opetus: kannattaa olla afrikkalainen väkivalta- ja huumerikollinen. :D
   
 17. Tavoteilluin poikamies

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2009
  Viestejä:
  1 462
  Joo no, en silti kyllä olisi yllämainittu. :mad:
   
 18. Pöytä

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2001
  Viestejä:
  4 255
  No ainakin kääntäen: Jos on väkivaltainen afrikkalainen rikollinen, kannattaa tehdä sitä väkivaltaa nimenomaan Suomessa. Ainoa todellinen rangaistus on se vankila jos sinne asti joutuu, ja sekin kenties voittaa kotiolot. Lisäbonuksena vankilassa vietetty aika lasketaan hyväksi, kun odotellaan kansalaisuuden lahjaksi saamiseen oikeuttavaa maassa vietettyä aikaa.
   
 19. Paplo

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2012
  Viestejä:
  7 305
  Älä nyt liioittele. Jos ei ole perhettään hakannut, niin tuskinpa se vaimo lähtee vuoden lusimisen takia, ellei liitto ole jo muutenkin vetelemässä viimeisiään. Asunnon joutuisi ehkä myymään, jos pankin kanssa ei pääse sopimukseen lyhennnysvapaista (tuskin pääsisi?). Tosin vuoden verran voisi kyllä yrittää elää vippaamalla sieltä ja täältä maksaakseen asuntolainan. Nykyään voi saada esimerkiksi 20 000e kulutusluottoa ilman vakuuksia. Auton myymällä saisi helposti vuoden lyhennykset kasaan.

  Eli asunto ei joutuis automaattisesti vasaran alle. Ainakin itse saisin raavittua kohtuullisen helposti noin vuoden lainanlyhennykset kasaan lainaamalla.

  Nappulaliigan valmennuskieltoon ei kenenkään elämä kaadu.

  Ei se elämä ihan pilalla olisi, vaikka suuren loven tekisi lompakkoon. Suunnan tuomion jälkeen ratkaisisi työllistyminen. Jos olisi työpaikka odottamassa tai sellainen olisi helposti löydettävissä, niin tuosta voisi jatkaa kuten aikaisemminkin, jos taas ei, niin ongelmia olisi tiedossa.
   
 20. Pöytä

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2001
  Viestejä:
  4 255
  Kovin on romantisoitu kuva elämästä. Todellisuudessa prosentit ovat aika murskaavat, oli tilanne mikä hyvänsä.
   
 21. Paplo

  Rekisteröitynyt:
  15.12.2012
  Viestejä:
  7 305
  No sulla on varmasti sitten esittää jotain tutkimustulostakin näistä prosenteista?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti