Suomenkielinen oikoluku Web-selaimissa (2016) [Windows]

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Halcyon, 26.02.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  Tämä on työn alla oleva viestiketju, kirjoitan tähän lisää, kunhan saan ongelmia ratkaistua.

  Hyvät ideat ja toimivat ratkaisut ovat tervetulleita.

  Suomenkielen oikoluku on vieläkin ihan lapsen kengissä, vuonna 2016, web-selaimissa, etenkin Windows-käyttöjärjestelmässä (OS X ja Linuxista minulla ei ole pitkään aikaan kokemusta)

  Tilanne, kuinka asian itse näen 2/2016:
  • Win16 ympäristöissä toimiva WinVirkku oli mainio Kielikoneen oikoluku ja kielenhuolto-ohjelma. Lakkasi toimimasta siirryttäessä 32-bit only ympäristöihin.
  • Oikoluku tuntui toimivan aika hyvin Win XP / Win 7, kun käytti Internet Explorer -selainta ja oli asennettu Office sopivalla kielipaketilla/oikolukupaketilla. Microsoftilla oli jopa omat kielipaketit IE10-IE11 selaimia varten erikseen ladattavissa (eivät toimi enää Windows 8.1/10-ympäristöissä)
  • Windows 8.1:n myötä asiat menivät pieleen. Voit valita useita kieliä, näppäimistöjä ja säätää oikolukua kahdessa eri paikassa (Modern/Metro UI ja perinteinen Control Panel). Välillä oikoluku menee päälle, välillä ei. Välillä kieli vaihtuu, välillä ei. Netti on täynnä valituksia aiheesta. Itsellä ei toimi, ja olen tapellut tämän kanssa tunteja
  • Firefoxissa tilanne on siedettävä, kun käyttää Finnish Spellchecker -laajennusta addons.mozilla.org:ista

  Näin asennat suomenkielisen oikoluvun web-selaimiin Windows 8.1 tai uudemmissa ympäristöissä (ohjeet englanninkielistä Windows-asennusta varten, itsellä ei ole suomenkielistä):

  Firefox
  - Asenna Finnish Spellchecker https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/finnish-spellchecker/?src=search

  Google Chrome
  - Ei toimi. Vaikka valitset Settings / Languages / Add / Finnish, niin tulos on: "This language cannot be used for spell checking"

  Internet Explorer 11 (Windows 8.1)
  1. Control Panel \ Internet Properties \ Programs \ Manage Add-ons \ Toolbars and extensions \ Show All Add-ons \ Microsoft Corporation \ Scripting.Dictionary = ENABLED
  2. Control panel \ Language \ Add a Language \ Suomi \ (siirrä ylimmäksi listassa "Move Up" -toiminnolla)
  3. Modern UI \ Settings \ Change PC Settings \ Time and Language \ Region and Language \ Suomi
  4. Modern UI \ Settings \ Change PC Settings \ PC and devices \ Typing \ Highlight misspelt words = ON
  Ongelmat: tämä ei itsellä aina toimi ja Windowsin valikkokieli muuttuu suomeksi, mitä en halua. En tiedä ratkaisua vielä.

  Jos jollain on lisää/parempia ratkaisuja eri Windows -webselainten suomenkielisen oikoluvun korjaamiseksi, niin ratkaisut tänne, kiitos.

  P.S. On ilmeistä, että osalla tuoreen Windows 7/8/10:n asennuksen (etenkin suomenkielisillä valikoilla) käyttäjillä asiat "toimivat automaattisesti" ilman lisäsäätöjä, kun käyttää Internet Exploreria. Tämä on tiedossa :-)

  ToDo
  - Windows 10 / Edge
  - Grammarly
  - Voikko 5 oxt-tiedostojen puukotus (voikko-laaja) ?
  - iSpell (vuodelta 2009)?
  - AbiWord Finnish ?
  - Maxthon, Opera ja Vivaldi selaimet
   
 2. Anarion

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2008
  Viestejä:
  2 667
  Edgessä toimii Windowsin oikoluku suoraan. Jos on useampi kieli koneellaniin win+välilyönnillä pystyy kätevästi vaihtamaan kirjoituskieltä. Käyttöliittymän ei tarvitse olla suomeksi, riittää että eri kirjoituskielet ovat asennettuina.

  Olisi muuten ihan jees jos sama toimisi myös Firefoxissa. Nyt pitää kikkailla että saa oikoluvun toimimaan 64-bittisessä Firefoxissa.
   
  Viimeksi muokattu: 27.02.2016
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  Juu, kikkailua vaatii. Kerrotko miten saat toimimaan?

  Itse sain vihdoin toimimaan suomenkielisen oikoluvun englanninkielisessä Windows 8.1:ssä, selaimena IE 11. Tämä tosin vaati ensin, että asennettiin suomenkielinen paketti Windowsin kieli-asetuksista, kaikki muut kielet poistettiin (buutattiin), pakotettiin kaikki suomeksi (menut/oikoluku/näppis/locale) ja sen jälkeen pakotettiin jokaiselle käyttäjälle/tilille sama suomenkielinen pakkosyöttö (ja taas buutattiin). Vasta tämän jälkeen sai asennettua Englannin niin, että se sai valittua valikkojen/käyttöjärjestelmän esityskieleksi niin, että oikolukukieleksi jäi Suomi. Ihmeellistä kikkailua vaatii siis myös IE11 ja Win 8.1 :-)
   
 5. Anarion

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2008
  Viestejä:
  2 667
  Ai mitä kikkailua vaatii Firefoxin osalta? Pitää ottaa libreofficen voikko plugarista .dllät ja korvata niillä tuon firefoxin .dllät. Firefoxin plugarin mukana tulleissa 64-bittisissä on jotain häikkää ja kaataa koko selaimen kun oikolukua yrittää käyttää.

  Omat kokemukset Windowsin oikoluvun osalta ovat olleet paljon yksinkertaisemmat. Laitan huomenna tuosta vähän selvennystä, koska se on oikeasti aika simppeli homma.

  EDIT:
  Se on näin yksinkertaista, mitään buuttauksia tai uloskirjautumisia ei tarvitse tehdä. Lisää haluamasi kieli:
  [​IMG]

  Lataa haluamasi jutut (kirjoitus on ladattu - ei enää näy tossa enää, käyttiksen kieltä ei tarvitse ladata ellet halua sitä windowsin näyttökieleksi) ja laita suomenkielinen näppis. Sen pitäisi ladata kirjoituskieli automaagisesti heti lisäyksen jälkeen.
  [​IMG]

  Vaihda kirjoituskielien välillä (onnistuu myös win+välilyönti).
  [​IMG]

  Tuli testattua koko proseduuri japanilla. Hyvin toimi tuolta modernista härdellistä lisäys, jonka jälkeen homma pelitti vallan mainiosti.
  [​IMG]
  Ja suomitesti edgessä (se valittaa myös tuplasanoista):
  [​IMG]
  Ja Edgesä ei sitten tarvitse tehdä yhtään mitään säätöä.

  Saman homman pystyy tekemään myös control paneelsita.
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 27.02.2016
 6. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  Toki tuosta olin tietoinen, ja noin sen tulisi toimia. Ja noin sitä yritin, eikä se toiminut.

  Jos selaat verkkoa, huomaat, että MS:n support foorumeilla on aika paljon kitinää tästä: ei toimi, vaikka pitäisi.

  Siksi postitin seikkaperäiset ohjeet tuon vian kiertämiseksi, koska itseltä kesti tunteja metsästää eri vaihtoehdot, kokeilla ne läpi ja löytää toimiva.

  Jostain vielä tuntemattomasta syystä tuo osoittamasi tapa ei _aina_ toimi. Yleensä toimii, ja pitäisi toimia aina.

  Sen takia joutuu usein tekemään näin (visuaalinen versio aikaisemman viestin tekstiselityksestä):

  Kuinka palauttaa haluamasi oikoluku Windows 8.1 / Internet Explorer -ympäristöissä, jos virallinen tapa ei toimi:

  1. Avaa Control Panel \ Language. Poista kaikki muut kielet, kuin se millä haluat oikolukea (alla olevassa esimerkissä kaikki muut kielet, paitsi "Suomi" on poistettu):

  [​IMG]
  1.1 Buuttaa kone (voi olla, että riittää, että loggaat ulos, katso mitä kone ehdottaa).

  2. Samasta Language-ikkunasta, valitse "Advanced Settings"
  [​IMG]

  3. Advanced Settings -ikkunassa valitse "Apply Language settings to the welcome screen..."
  [​IMG]

  4. Region -ikkunasta, Administrative-välilehdestä, valitse "Copy Settings..."
  [​IMG]

  5. Wecome Screen and New User Account Settings -ikkunasta rastista "Wecome Screen and System Accounts" ja "New User Accounts". Paina sen jälkeen "OK"
  [​IMG]

  6. Buuttaa kone (järjestelmä pyytää tätä)

  7. Control Panel \ Language \ Advanced Settings \ Override for Windows Display language valitse haluamasi Windowsin menujen/valikkojen näyttökieli,
  JOS haluat, että se on eri kuin oikolukukieli (tässä esimerkissä valitaan "English (United Kingdom)" Paina SAVE.
  [​IMG]

  8. Loggaa ulos tai käynnistä kone uudestaan. Nyt käytössäsi on kohdassa 1 järjestelmään jätetyn kielen oikoluku JA mikäli muutit valikkojen kieliä, niin käyttöjärjestelmän esityskielenä on kohdassa 7 valitsemasi kieli.

  Selvennys: Tämä on siis korjaustoimenpide tilanteissa, joissa Anarionin yllä esittämä normaali tapa vaihtaa oikolukukieli EI toimi.
   
 7. Taker

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2007
  Viestejä:
  986
  Saisiko tyhmälle sopivia ohjeita Firefoxin oikoluvun korjaamiseen.
   
 8. telcoM

  Rekisteröitynyt:
  27.08.2015
  Viestejä:
  834
  Tuossahan olisi Firefoxin suomenkielen oikoluku-lisäosa, mutta viimeisin versio on julkaistu elokuussa 2015 eikä ole enää toimiva nykyisen Firefox-version kanssa:
  https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/finnish-spellchecker/

  Kehittäjän sivusto löytyy tästä:
  http://verteksi.net/lab/voikko/
  Lisäosan muutoshistoriassa ei ole tapahtunut mitään sitten viime joulukuun, eli onkohan kehittäjältä loppunut into kesken?

  Varsinaiset Firefox-projektin omat kielityökalut löytyisi täältä:
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/language-tools/
  ... mutta niin kuin näkyy, suomen kielen kohdalla Dictionary-kohta on tyhjä. Tämä johtuu siitä että englanninkielen tyylinen sanakirjapohjainen oikoluku sopii huonosti suomenkielen tarkistukseen: tarkistimen on käytännössä pakko ymmärtää sanojen taipuminen ja erilaiset liitteet. "Kielipaketti" (language pack) antaa vain mahdollisuuden vaihtaa Firefoxin käyttöliittymän kieltä.

  Eräs IT-alalla töissä oleva kollega kertoi joskus kauan sitten entisessä työtehtävässään saaneensa amerikkalaiselta emoyhtiöltään pyynnön lähettää listan suomenkielen N:stä yleisimmästä sanasta, jotta emoyhtiö saisi vähällä vaivalla lisättyä tuotteensa ominaisuuksien listaan ruksin myös kohtaan "suomenkielen oikoluku". Kaveri koetti selittää että suomen kieli toimii vähän eri tavalla, mutta sitä ei ison veden takana oikein tajuttu. Niinpä kaveri sitten lähetti listan olla-verbin kaikista mahdollisista taivutusmuodoista: siitä yksinään tuli jo melkein pyydetyn mittainen lista!

  Tämän jälkeen emoyhtiö jätti suomenkielen oikoluvun koodaamisen suosiolla sikseen.
   
 9. linuxisnotunix

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2014
  Viestejä:
  442
  Kyhäsin oman viritelmän, joka vaikuttaisi toimivan. Voi olla vaikeuksia asentaa, koska se on epävirallinen. En muista olenko tehnyt jotain muuta kuin muuttanut about:config:sta xpinstall.signatures.required false:ksi.

  https://github.com/fluks/fi-FI-mozilla-spellchecker/archive/master.zip

  Sen jälkeen, kun tuon on purkanut, niin se pitää vielä pakata uudestaan niin ettei tiedostot ole kansiossa. Tarkoitan siis, että jos katsoo zippiä, niin tiedostot install.rdf dictionaries/..., eikä joku_kansio/install.rdf. Pitää varmaan laittaa jonnekin jakoon valmis paketti.

  Sitten about:addons:sta Extensions:n alta Install Add-on From File... valitse tämä uusi zip-tiedosto.

  Sanakirjatiedostot on jostain netistä hunspell-fi-paketista, ei siis minun tekemiä. En muista enää mistä. Latasin muutamia sanakirjoja tuosta telcoM:n listasta ja katsoin mitä ne sisältivät, niin *spell jotain tiedostoja oli ja muistin, että minulla oli suomelle vastaavat tiedostot ja testasin ja nehän toimivat.

  Tästä pitäisi saada varmaan virallinen sanakirja AMO:n ja etsiä löytyisikö uudempia sanakirjatiedostoja. Ja selvittää kenen tekemiä nuo nykyiset ovat, että menee kunnia oikeille henkilöille. Lisenssi oli varmaankin jokin GPL.
   
 10. linuxisnotunix

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2014
  Viestejä:
  442
 11. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  Firefox 57:n myötä suomenkielinen oikoluku taitaa olla kuollut Firefoxissa. Voikko/Soikko-pohjainen Firefox-laajennus (addon) käyttää vanhaa XPI-rajapintaa, eikä uutta ja ainoaksi toimivaksi hyväksyttyä WebExtension-määritystä. Laajennuksen kehittäjä Marko Wallin on vastannut laajennuksen sivulla, ja todennut, että kehitys on lopetettu (ainakin Windows-laajennuksen osalta).

  Eli nauttikaa suomen kielen oikoluvusta, kun se vielä on tarjolla. Google Chromen suomen kielen oikoluvusta ei oikein voi puhua. Microsoftin Edge-selaimeen sen saa, mutta selain on sitten mitä on.

  Tämä on suomenkielen oikoluvun tilanne syyskuussa 2017. Ei hyvältä näytä.
   
 12. linuxisnotunix

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2014
  Viestejä:
  442
  Tuossa yllä juuri kerroin, että tein itse spellcheckerin. Tiedostot taisi olla jostain vanhasta Voikon versiosta. Toimi ainakin Firefox developer edition 57:ssa. Sisältää vain asennukseen liittyviä tiedostoja ja pari sanakirjatiedostoa. Kokeile ladata ja asentaa yo. zippi. Kokeilin äsken uudella profiililla ja ei tarvinnut muuttaa mitään asetuksia.

  Ei ole toki yhtä hyvä kuin Voikko-lisäosa.
  Voin laittaa Firefoxin lisäosakauppaan, jos haluatte ja se onnistuu näiden spellcheckerien kohdalla, ja saan selviteltyä sanakirjatiedostojen alkuperän ja lisenssin.

  Edit. En kyllä testannut Windowsissa, en huomannut, että luki otsikossa. Luulisi toimivan siinäkin. Voin sitäkin vielä testata.

  Toimi Windowsissakin.

  Pitäisi onnistua spellcheckerinkin lisääminen AMO:n.

  https://wiki.mozilla.org/Add-ons/Firefox57#Compat._Table Lopussa näkyy, että spellcheckerit ovat tuettuja jatkossakin, mikäli ymmärsin oikein taulukon tarkoituksen.
   
  Viimeksi muokattu: 27.09.2017
 13. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  @linuxisnotunix

  No olipa hienosti tehty, kiitos! Yritin jo kertaalleen asentaa, enkä saanut, joten luuli, että kyseessä on vain vanhan legacy xpi-laajennuksen versiokorvike.

  Nyt sain asennettua fi-FI:zip paketin (muuttamalla tiedostonnimeksi .xpi) tuo näyttäisi pikaisella testaamisella toimivan, kiitos!

  Parempihan tuo on kuin ei mitään, vaikka ei Voikko-tasoinen olisikaan.
   
 14. linuxisnotunix

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2014
  Viestejä:
  442
 15. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  Kiitos mahtavasta työstä! Laitoin arvostelun. Oli pakko tiputtaa yksi tähti, koska kyseessä on staatinen sanakirja -tarkistus. Tiedän, että se on Mozillan, eikä sinun vika, että vain staattinen sanakirjatarkistus onnistuu. Staattinen sanakirja ei kuitenkaan lähentele tarkkuudessaan mitenkään Voikon tai Microsoftin ISpellChecker -moottoria.

  Sääli, että myös Lingsoft ja Kielikone ovat kokonaan markkinoilta pois selainten osalta. Edes rahalla ei saa suomenkielistä oikolukua Chromeen ja Firefoxiin (siis oikeasti toimivaa).

  Haistan tässä pienen markkinaraon, sillä niin suuri osa sovelluksista elää nykyään webissä ja esim. virkamiesten, aspa-henkilökunnan ja monien muiden täytyy pystyä oikoluetuttamaan tekstiä koneellisesti. Itse maksaisin hyvästä, taivuttavasta, oppivasta suomen kielen oikoluvusta muutaman kympin vuodessa.
   
 16. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
 17. linuxisnotunix

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2014
  Viestejä:
  442
  Kiitos. Oikean työn ovat tehneet sanakirjatiedostojen tekijät, ainakin osa henkilöistä löytyy tästä tiedostosta.
  Onkohan tosiaan Voikon porttaaminen WebExtensioniksi käytännössä täysin mahdotonta, luultavasti sen kehittäjät tutkivat asiaa perinpohjaisesti. Ymmärrän kyllä jos turhauttaa, kun menee oma raskas työ viemäristä alas. Käyttöliittymä olisi ainakin erillinen natiivista oikoluvusta.


  Jos muuten lisää sanoja sanakirjaan, niin sanat lisätään persdict.dat-nimiseen tiedostoon profiilikansiossa. Niitä voisi ehkä lisätä lisäosaankin, että kaikki hyötyvät siitä. Näemmä kaikkien kielien sanat lisätään samaan tiedostoon. Voisi tässäkin olla bugiraportin paikka, että kullekin kielelle olisi oma tiedosto tai sanan perässä olisi kommentti, jossa olisi kielen tunnus tai sitten sanat pitäisi laittaa SQLite-tietokantaan.
  Pitänee tutkia asiaa ja kirjoittaa ohjeet miten toimia, jos haluaa jakaa lisättyjä sanojaan kaikille.
   
 18. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  Luovutin Firefoxin / Mozillan suhteen, kehittäjiä ei kiinnosta.

  Loin Google Chromium -projektiin bugin suomen kielen oikoluvun lisäämistä varten:

  https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/detail?id=783151

  Käykää äänestämässä, niin ehkä Google lisää oikoluvun myös taivutettaville kielille (Suomi, Saami, Islanti).
   
 19. Halcyon

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2000
  Viestejä:
  1 054
  Eipä taida Chromium-tiimiäkään kiinnostaa.
  Tuo suomenkielisen oikoluvun bugi on saanut kokonaista kolme tähteä :-D

  Edge on Windows-ympäristössä *ainoa* selain vuonna 2018, jossa on järkevä suomenkielinen oikoluku ja -tarkistus. Debianissa on puukotettu staattinen oikoluku. Safari (MacOS) taitanee käyttää käyttöjärjestelmän omaa (ei ole mäkkiä, en tiedä kuinka se toimii).
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2018
 20. nukkesoturi

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2015
  Viestejä:
  629
  Joo mä hieman turhauduin oikoluvun puutteeseen niin kävin keräämässä ympäri verkkoa nyt suomenkielisiä sanoja ja sain ympättyä ne Google Chromen sanaluetteloon (Custom Dictionary). Toi txt tiedosto on nyt 14 MB kokoinen ja sisältää rivejä jotain 1 172 438 kpl. Aika hyvin tuo näyttää nyt toimivan ainakin tällä hetkellä mitä muroon kirjoittelen.

  Joitakin sanoja ja taivutusmuotoja toki puuttuu, ja tuolla taitaa olla joukossa aika tavalla myös roskaa. Plus että tuossa on tuo koko sanaluettelo kahteen kertaan: erikseen isolla ja pienellä alkavat sanat. Mutta kirjoitellessa tuntuu, että tuossa on nuo tärkeimmät. Kasvattelen tuota sanakirjaa sitä mukaan kun kirjoittaessa tulee noita puuttuvia sanoja vastaan.

  Tuossa on nyt sekaisin omaa sanakirjaa mitä oon rakentanut. Pohjalla on Koitus, Kotimaisten kielten keskuksen sanaluettelo, Kielitoimiston sanaluettelo ja läjä jotain taivutuksia.

  Spoilereissa kuvakaappaus miten tuo nyt tällä hetkellä tunnistaa mun kirjoittelun ja typot tätä viestiä kirjoittaessa.

  [​IMG]
   
  Halcyon tykkää tästä.
 21. lpto

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2006
  Viestejä:
  886
  Mistä löysit nuo toiset 500k (250k ilman isoja kirjaimia) sanaa? Itse löysin vain kaksi listaa, Kotuksen ja Kielitoimiston uuden sanakirjan:

  http://kaino.kotus.fi/sanat/nykysuomi/
  https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/

  Noistakin on vaikea koota sanakirja kaikkine taivutusmuotoineen ja viimeisessä on tietenkin rajoitteita käyttöoikeuksien suhteen.
   
 22. hpguru

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2009
  Viestejä:
  859
  Onko Chrome-selaimeen mitään suomenkielistä oikolukua vieläkään olemassa?

  Tiedän kyllä Web-voikon, mutta se tekee hankalaksi, kun jokainen teksti pitäisi kierrättää sen kautta.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti