Suomen taksijärjestelmän "laatu", jonka vapauttaminen tuhoaisi, mitä se oikein on?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Nik0lai, 11.08.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 119
  Humalassa ei tarkoita kaatokännissä. Kaatokännit ei tarkoita huonoa asiakasta. Toki taksikuskeiltahan ei voi ymmärtää järkevää suhtautumista asioihin, eihän he käytä alkoholia tai ole tekemisissä ihmisten kanssa, jotka juo..
   
 2. PhillyNott

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2013
  Viestejä:
  248
 3. BountyHu

  Rekisteröitynyt:
  03.10.2012
  Viestejä:
  35
  Kyllä toi bernerin pelle kerkes tekemään uskomattomat tuhot.
   
 4. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 119

  "– Kyllä tässä hintojen nousussa on nimenomaan kyse siitä, että luovuttiin taksien hintasäätelystä. Sääntelystä luopuminen johtaa pääsääntöisesti aina kansantaloustieteen perusoppien mukaan hintojen nousemiseen, Koskinen huomauttaa."

  Taksiliitosta taloustieteen asiantuntijaksi.
   
 5. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 990
  Odottaisin nyt vähän parempaa analyysia kuin iltapaskan haastattelemien taksarien näkemyksiä :D

  Mutta hei, mikä vaan tukee omaa vassari-ideologiaa niin siitä on tietenkin helppo ammentaa ;)

  "– Taksihintojen nousussa on syytä huomioida se, että taksiliikenteen tuotantokustannukset ovat samanaikaisesti nousseet huomattavasti. Myös vanhan sääntelyn aikana säänneltyjä hintoja olisi nostettu selkeästi kustannusten nousun johdosta, Rantala katsoo.

  Taksiliitto eri linjoilla
  Taksiliitto ei allekirjoita tätä näkemystä. Liiton toimitusjohtajan mukaan esimerkiksi verotuksen kiristyminen ja polttoaineiden hintojen nousu eivät selitä viime vuonna nähtyä taksien hintojen nousua.

  – Kyllä tässä hintojen nousussa on nimenomaan kyse siitä, että luovuttiin taksien hintasäätelystä. Sääntelystä luopuminen johtaa pääsääntöisesti aina kansantaloustieteen perusoppien mukaan hintojen nousemiseen, Koskinen huomauttaa."

  Ahh.. vassarit.. :D
   
  Viimeksi muokattu: 27.02.2019
 6. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Asiantuntija tai ei, mutta juuri näin se meni ruotsissakin 30v sitten ja suomessakin katsastuksen vapautuessa. Näin nuo myös sanoivat ja varoittivat ennen vapautusta ja juuri näinhän se sitten menikin.

  LVM:n virkamiehet sivuuttivat nämä lausunnot täysin ja nyt todellisuuden iskettyä silmille pannaan sormet korviin ja laput silmille, että meni juuri kuten pitikin ja piste. Muuta ei kuunnella.

  Ja mitä tuo höpinä ja argumentointi jollain "tuotannontekijöiden kustannusten huomattavalla nousulla" on? Tuohan nyt on ihan täyttä paskaa virkamiehen suusta. Autot, verot, vakuutukset ja polttoaineet maksavat ihan saman kuin 6kk sitten, ja eikö niiden pitäisi pikemmikin olla laskeneet kun ei kupuunkaan tarvitse investoida?

  Tuossa uutisessa ei ole haastateltu mehmettejä tai rasvalettejä tolpalla vaan "
  Tiedot selviävät Tilastokeskuksen hintakehitystilastosta."

  – Ei tämä yllättänyt meitä. Ennakoimme hintojen nousua jo lain valmisteluvaiheessa, toteaa Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen."
   
  Viimeksi muokattu: 27.02.2019
 7. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 990
  Tuossa tarjottiin jo selityksiäkin, ja kuten muistamme ja artikkelissakin kerrotaan niin hinnat alkuun laskivat. Nyt ovat nouseet mutta "Taksihintojen nousussa on syytä huomioida se, että taksiliikenteen tuotantokustannukset ovat samanaikaisesti nousseet huomattavasti".

  Ja "taksarina" viittasin taksiliiton jehuihin jotka tottakai eivät tässä mitään puolueettomia tahoja ole hintakehityksen syitä arvioimaan.
   
 8. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 990
  Taksari- @furesis on toinen hyvä esimerkki tahosta joka ei varmaan ihan puolueettomasti ole täällä kommentoimassa ;)
   
 9. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Mulle asia on tällä hetkellä aivan se sama muutoin paitsi asiakkaan näkökulmasta jos joskus taksia lähinnä kännissä käytän. Valmistun kohta ja tällä hetkellä olen aivan muissa töissä. Sen myönnän kyllä, että liite löytyy ja opiskelujen ohessa on tullut rattia käänneltyä ja tiedän alasta paljon.

  Sinulta harvoin tulee vastausta oikein mihinkään, yleisin vastaus kaikkeen tuntuu olevan ":D taas se taksari-furesis tuli kaivamaan lehmäänsä ojasta:D:p hörörhöhö" tms., mutta kerro nyt vaikka sitten, että mikä noissa tuotannontekijäkustannuksissa on 6kk aikana noussut? Tuossahan puheenjohtaja kiistää tämän ja sanoo, että kustannukset ovat pysyneet ennallaan elleivät alentuneet. Mielestäni puheenjohtajan sanoma vastaa parhaiten tietämääni vallitsevaa todellisuutta.

  Sinulla kun tietoa tuntuu olevan, niin onko esimerkiksi viimeisen 6kk aikana:
  -Autojen hinnat nousseet(laskivat vuodenvaihteessa)
  -Ajoneuvovero noussut(taisi laskea sekin, tai ainakin laskee kohta hieman)
  -Polttoaineiden hinnat nousseet?(mielestäni laskeneet pumpulla)
  -henkilökuljesten alv muuttunut?(pysynyt ennallaan)
  -Ovatko vakuutusmaksut nousseet jotekin dramaattisesti(eivät ole)
  -Luvan hankkimen kallistunut?(ei ole, ennen piti käydä erikseen kalllis yrittäjäkurssi)

  Ilmeisesti kuitenkin sinä ja lvm tiedätte, että joku kustannus on noussut "melkoisesti"?
   
  Viimeksi muokattu: 27.02.2019
 10. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 990
  En anna, viittaan vaan tuohon huonoon artikkeliin. Tällä hetkellä sinä ja liikenne- ja viestintäministeriön palveluosaston osastopäällikkö Olli-Pekka Rantala olette asiasta ilmeisesti eri mieltä. Sinä et möyskään datalla ja lähteillä kumonnut mitään hänen sanomaansa.

  Koska tuossa huonossa artikkelissa ei ole mitään konkreettisempia tietoja en todellakaan ala tekemään enemmän töitä mitä artikkelin kirjoittanut Hanna Gråsten on jaksanut tehdä.

  HS tai SK varmaan jossain kohtaa tekee asiasta paremmankin uutisen ja jaksavat kaivaa vähän lähteitäkin, joten parempi kommentoida sitten sitä.

  Niin no sinulla on tietty asenne tähän niinkuin varmaan itsekin tiedät enkä minä sitä ihmettele jos olet entinen taksari. Annan kuitenkin vinkin että ei kannata mennä joka toisessa viestissä "poistumaan ketjusta" jos kuitenkin selvästi aihe nostaa paljon tunteita ja saa palaamaan jatkuvasti ketjuun.
   
  Viimeksi muokattu: 27.02.2019
 11. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 119

  No se ei ole minkään kansantaloustieteen tai markkinatalouden mukaan noin, että vapaampi kilpailu nostaisi hintoja. Se on täysin päinvastainen asia.
  Se, että taksialalla käynyt näin suljetun markkinan avaamisen jälkeen ei toimi perusteena laukoa, että markkinatalous toimii näin. Kyse on TOIMIVASTA vapaasta markkinataloudesta ja taksialalla tämä ei välttämättä toimi. Kyse on silloin taksialan ongelmista, ei markkinatalouden ongelmista.
   
 12. PhillyNott

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2013
  Viestejä:
  248
  Jaa, täällä muuttuu vassariksi, jos huomauttaa nimimerkin idolin tehneen virhearvion? Siinä artikkelissa on ihan sellainen graafi, josta voi katsoa mitä on tapahtunut. Ei ole taksareiden tekemä. Olen myös aiemmin linkannut tänne artikkelin, josta kävi ilmi, miten hinnat ovat nousseet Tampereen seudulla. Faktat ovat faktoja.

  En ole varma kuinka tyhmän nimimerkin kanssa keskustelen, mutta jos luulee, että kustannukset ovat yhtäkkiä hypänneet poikkeuksellisesti juuri taksialalla, eikä tällä hintojen nousulla ole mitään tekemistä uudistuksen kanssa, niin kyllä täytyy hissiin jumittaa kerrosten välillä. Ja kun kerran nuo vassarit otit puheeksi niin tämä argumentointisi tuo minulle juuri heidät mieleen: luja lapsenusko aatteeseen, tosiasioista viis.
   
  Charun tykkää tästä.
 13. electron06

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2006
  Viestejä:
  4 549
  Pk -seudulla hinnat ovat laskeneet 20-40%. Paskat mistään landesta välitän.
   
  Korni ja SundeR tykkäävät tästä.
 14. Charun

  Rekisteröitynyt:
  24.03.2014
  Viestejä:
  441
  Sielläkin riippuu ihan siitä, minkä pirssin kyytiin hyppää ja minkälaisesta matkasta on kyse..
   
  Viimeksi muokattu: 27.02.2019
 15. electron06

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2006
  Viestejä:
  4 549
  Sitä kutsutaan vapaaksi markkinataloudeksi. Verrokkina K -kauppiailla ja Alepoilla on myös omat hintansa.
   
  SundeR tykkää tästä.
 16. DDT

  Rekisteröitynyt:
  01.08.2002
  Viestejä:
  625
  Kaupungissa hinnat halventuneet, maaseudulla kallistuneet. Oikea ja täysin ennakoitu kehitys. Ei olla Neuvostoliitossa, vaikka taksarit sinne kaipaavatkin. Taksi ei ole millään tavalla tärkeä palvelu, sitä voi verrata vaikkapa lähi-Alkoon - hyvä olla olemassa mutta ei millään tavalla välttämätön. Lisäksi polttoaineiden hinnoissa voimakkaat hinnan korotukset, vakuutusmaksuissa lienee jatkunut sama kova kasvu kuin ennenkin.

  Se millä on merkitystä: markkina on vapaa, nyt voi tulla joku ja puristaa hintaa pois omalla konseptillaan, eikä taksimafia ole sitä torppaamassa lupien pihtaamisella.
   
  joo22 ja electron06 tykkäävät tästä.
 17. Charun

  Rekisteröitynyt:
  24.03.2014
  Viestejä:
  441
  Aivan, eli ei voi sanoa, että hinnat tippuneet x%, kun aiemmin oli kaikilla samat hinnat ja nykyään ei. Olen kuullut monestakin suunnasta, että hinnat on ollu 30-100% korkeempia kuin esim. Taksi Helsingin nykytaksa kun on käynyt tolpilla kyselemässä.
   
 18. electron06

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2006
  Viestejä:
  4 549
  Juuri siksi voi sanoa että hinnat ovat tippuneet. Onneksi nykyään voi valita sen edullisemman.
  Ai että oikein tolpilla käynyt kyselemässä. :D
   
 19. Charun

  Rekisteröitynyt:
  24.03.2014
  Viestejä:
  441
  No nyt on vahvaa argumentointia. :facepalm: Jos hinnat on 30-100% niin kalliimmat, niin "juuri siksi voi sanoa että hinnat on tippuneet"?!

  Taidat olla näitä LVM:n analyytikkoja, vai itse rouva Bernerikö se siellä kirjottelee? :rolleyes:
   
 20. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Juurihan mä tossa luettelin listan siitä, että olennaisimmat tuotannontekijäkustannukset eivät ole todellakaan muuttuneet yhtään mihinkään. Muistappa kanssa, että tässä puhutaan nyt muutaman kuukauden aikajänteestä. Virkamies puhuu yksinkertaisesti paskaa, minkä liiton pj alasta tietävänä toteaa. Täällä paremmin tietävät toki eivät suostu tätä uskomaan, koska kyseessä on heidän mielestänsä jäävi nahkatakki sanomaan tätä. kustannusten nousun on siis pakko olla totta, kun virkamies näin sanoo, ja toinen asiantuntevampi mielipide suljetaan pois, koska esittäjä on väärä.

  ja voi toki kysyä, että mikä motiivi liiton pj:lla olisi kiistää kustannusten kasvu hintojen nousun perusteena, jos näin tosiasiassa olisi?


  En tiedä onko sinulla autoa, mutta voin sanoa, että pumppuhinnat eivät todellakaan ole kalliimpia kuin vime vuoden puolella. Päinvastoin. En tiedä onko vakuutusmaksuissa tapahtunut mitään(itsellä omassa autossa ei ainakaan), mutta vaikka jotain nousua olisikin, niin siinäkin puhutaan jostain prosenttikorotuksesta, joka on kokonaisuudessa aivan yhdentekevä asia, eikä varmasti taksassa näy. Vakuutussopimusta ei muutenkaan muuteta millään yksipuolisella yhtiön ilmoituksella "tuplasimme vakuutusmaksusi tästä hetkestä t: Op".

  Polttoaineiden hinnat 2005-2014

  http://www.aut.fi/tilastot/verotus_ja_hintakehitys/bensiinin_ja_dieselin_hintakehitys
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2019
 21. electron06

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2006
  Viestejä:
  4 549
  Juu, varmasti olet oikeassa. Olet suorittanut erittäin vahvan emppiirisen tutkimuksen helsingin taksitolpilla.
   
 22. Charun

  Rekisteröitynyt:
  24.03.2014
  Viestejä:
  441
  No jos ite heittäsit jotain väitteidesi tueksi, etkä vaan huutelis sieltä puskista?

  Edit. Ja millä muulla noiden "villien" taksien hintoja pitäis selvittää, kuin kyselemällä, kun eivät mihinkään välitykseen, tai hinnoitteluun ole sitoutuneet?
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2019
 23. DDT

  Rekisteröitynyt:
  01.08.2002
  Viestejä:
  625
  Linkkaamasi taulukko kertoo, että esim. dieselin hinta nousi alkuvuoden 1,35 eurosta/l 1,58 euroon litralta. Lähes 20 prosenttia puolessa vuodessa. Lähes historiallisen suuri korotus, ja tästähän puhuttiinkin koko loppuvuosi ja lööppejä tehtailtiin asiasta jatkuvasti. Taksit ovat dieseleitä.

  Eli: minulla on auto ja osaan myös lukea. Sinulla on ns. taksiliiton totuudet, ja uskottavuutesi tässä ketjussa alkaa lähenemään nollaa.
   
 24. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Ookooo.

  Todetaan nyt kuitenkin, yhä useampi n nykyyään hybridi, lähinnä toyota. Hinnat lähtivät nousuun jo viime syksynä ennen alkuvuotta. "Lasku jäi lyhytaikaiseksi, sillä jo lokakuussa hinnat ylittivät kesäkuun hintatason"

  Lisäksi muistan nähneeni jonku laskelman, missä polttoaineen osuus kokonaiskustannuksista oli luokkaa 5%. Sitä ei jonkun sentin korotus hinnassa juuri muuta kun se pumppuhinta elää ja vaihtelee muutenkin.

  En mä ole väittänyt, että markkinatalous ei järjestelmänä toimisi. Olen ainoastaan sanonut, että kun säntely vapautuu, niin mikään ei takaa sitä, että koko hintataso nousee, jossa sitten uudella kohonneella tasolla käydään sitä vapaata kilpailua. Hintataso voi ihan yhtä hyvin nousta tai laskea. Nyt se ensin hieman laski ja sitten se sen jälkeen nousi. Katsastuksen vapautuessa koko hintataso nousi samantien.

  Vaikka em. tuotannontekijäskustannukset eivät olekkaan nousseet, niin ilmeisesti hinnoissa on ollut korotuspainetta, mutta sääntely esti niiden korottamisen. Muistelen, että esimerksiki vuosittaista taksan indeksikorotusta ei tehty ollenkaan viimeiseen kahteen vuoteen ennen vapautumista.
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2019
 25. DDT

  Rekisteröitynyt:
  01.08.2002
  Viestejä:
  625
  No ei varmasti vaikuta polttoaine mitään. Hinnankorotus 2016 alusta 2018 lopulle: 1,20 --> 1,58 eur/l. Terveisiä vaan sinne Taksiliittoon, vaihtoehtoiseen todellisuuteen. Ja saattaa siellä muutama hybridi olla, mutta: taksit ovat dieseleitä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti