Suomen ruokakulttuuri ....

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Anonyymikäyttäjä, 15.08.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Anonyymikäyttäjä

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2009
  Viestejä:
  87
  ... on olematonta? Nimittäin tässä katsellut Travel Channel:ltä ruokaohjelmia ja melkein kaikissa maissa on edes jonkinlainen ruokakulttuuri. Mitäs suomelta löytyy? Läskisoosi ja mämmi?

  Ollaanko oltu liian kauan toisten maiden huoria että täälä olisi kehittynyt hyvä ruokakulttuuri? Vai mistä tämä johtuu? Ravintolasta saa pihvin sipuliperunoilla... Missä on kaikki eksoottisuus? :P Onko Suomi ainoa vai onko tämä joku pohjoismaalainen juttu?

  Mjaah tulipa vaan mieleen... Eikö tässä olis aika hyvä mahdollisuus rahastaa pistämällä pystyyn vähän "eksoottisempia" ruokia tarjoilevia ravintoloita?

  Tosin kyllä mitä on tullut juteltua kavereiden kanssa niin kuulemma edes juusto ei kuulu spaghetin päälle (parmesaani), onko peli menetetty? :smoke:
   
 2. Mikkos

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2004
  Viestejä:
  8 103
  Pohjoisessa on karut olot ja sen myötä kohtalaisen rajoittunut ruokakulttuuri. Tietysti nyt on eri asia, mutta silloin aikoinaan kun ei ollut hedelmien ja muiden amerikan ihmeiden kuljetuksia ni piti tulla toimeen sillä mitä oli.
  Eipä pohjoismaissa ja näillä leveysasteilla muillakaan mailla ole kovin kaksista ruokakulttuuria.
  Mutta onhan meillä saunakulttuuri. Sitä ei taas näillä ruokapellemailla ole.
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. Peridermal Jesus

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2009
  Viestejä:
  2 811
  Helposti saatava ruoka on sitä ruokaa mitä keskiverto kaveri vetää päivälliseksi ja siitä taas syntyy se ruokakulttuuri.

  Suomessa ne raaka-aineet ovat ennen olleet tiukissa, mutta siitä huolimatta todella hyvää ruokaa löytyy.

  Pari esimerkkiä siitä mitä Suomessa on vedetty helvetin kauan ja saa olla idiiootti aivoistaan, jos ei näistä pidä:

  Karjalanpaisti
  Seuraavista aineista valmistetut hillot ja sopat: Mustikka, mansikka, puolukka, lakka, raparperi.
  Mustamakkara
  Poronkäristys
  Perunamuusi
  Sienisalaatti
  Paistetut muikut
  Kylmäsavustetut lihat ja kalat
   
 5. KillingInTheName

  Rekisteröitynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  300
  Just oli juttu jossain Nyt-liitteessä, kuukausiliitteessä tms. aikakausjulkaisussa että suomalainen ruokakulttuuri on juurikin aikamoisessa nousukiidossa kiitos nuorten ravintolayrittäjien. Menkääpä käymään vaikka Kaarnassa, joka on Forumin kyljessä. Myös ihan mikä tahansa muu suomalaista ruokaa mainostava uuden aallon ravinteli käy. Tämän jälkeen on vaikea sanoa, ettei Suomessa muka olisi ruokakulttuuria.
   
 6. GGR

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2007
  Viestejä:
  815
  Historiastahan tuo selviää, eihän täällä sinänsä voi ilmaston puolesta olla muuta kuin "nordic berries" ja riista erikoisuutena? Sieniä on myös metsät täynnä, ymmärtääkseni ravitsevaa ruokaa sinänsä, ihan hyvät lähtökohdat.

  Alueellisia ruokia täällä kyllä on, se on sitten makuasia mistä pitää. Mustamakkara (briteissä black pudding lienee saman kaltaista), kukkoja jne. Vähän veikkaan, että perinteisiä
  alueruokia ei "uskalleta" pitää ruokakulttuurina. Eivät ole globaalisti tarpeeksi hyviä, paitsi jos Jamie Oliver tulee erikseen sen kertomaan.

  Rannikollahan on oma ruokansa, Karjalassa omansa, mites on järvisuomessa? Entä pohjoisessa?
  Ongelmia taitaa tulla myös siitä, että ravintola on hieman vieras suomalaisessa kulttuurissa.Johtuisiko viinakiellosta jne ongelmista?

  Nykyään jotkut kiroavat tätä "puhdasta ruokaa", eli säännöksiä on ja rajoitetaan toimintaa hygienian varjolla. Samalla tuo toiminee rajoitteena? Puhtaus ei tarkoita makua.
   
  Viimeksi muokattu: 15.08.2010
 7. Euno

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2009
  Viestejä:
  69
  Siis eikös tää Kaarna ole se tosi pieni mesta siinä Forumissa, sisäänkäynti kadulta? Näyttää jotenkin ahtaalta ettei ole tullut käytyä, tai sitten sekoitan paikan ihan kokonaan johonkin toiseen. Voisihan tuota käydä joku kerta testaamassa.
   
 8. volvesteri

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2009
  Viestejä:
  18
  No höh, jos Suomi ja suomalaisuus hävettää niin eikun lippu käteen ja lentokoneeseen?

  Hyvinhän täällä menee. Miettikääs Afriikkaa ja sen ruokakulttuuria. Tietty en ole mikään asiantuntija, mutta dokkareiden ja lifestyle-ohjelmien perusteella afrikkalainen perinneruoka = kuollut rotta joka joko keitetään tai lämmitetään hiekassa. Rotan voi korvata jollain muulla kuolleena löydetyllä elikolla. Luulisi että kokonainen maanosa olisi kehittänyt jotain kana-kungpon tai pizzan kaltaista. Mutta toisaalta eipä se rakennuskulttuurikaan ole paljoa kehittynyt viimeisen 5000 vuoden aikana.

  Olisihan täällä Suomessa perinteisiä ruokia, mutta ihmiset haluavat kuitenkin syödä pizzaa. Tai kuten appiukko (kun pitää oikein viimeisen päälle hienosti syödä): lehtipihvi ja ranskalaiset. Jos kohtuu hinnalla, ~10e per annos, olisi tarjolla perinneruokaa niin kyllä voisin asiakkaaksi tulla. Joku savukala ym. kävisi oikein hyvin pikaruokanakin.
   
 9. Satai Vesa

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2000
  Viestejä:
  9 303
  Todellakin kehitteillä on kaikenmoista mielenkiintoista, mutta varsinaisen perinneruuan asemaan on hankala kyllä nousta, kun joka nurkassa myydään kebabbia ja pizzaa edullisempaan hintaan.
   
 10. BCM

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2008
  Viestejä:
  148
  [​IMG]
   
 11. egaga

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2002
  Viestejä:
  498
  Johan tossa mainittiin montakin, mutta lisäksi ainakin mykyrokka on helvetin hyvää, muurinpohjaletut hillolla ja minne unohtui makaroonilaatikko? Samaan syssyyn voidaan lisätä marja- ja raparperipiirakat sekä kiisselipuuro ja karjalanpiirakat.
   
 12. Decoy_IX

  Rekisteröitynyt:
  15.04.2010
  Viestejä:
  53
  Nyt kannattaisi ehkä vähän laajentaa reviiriä jos ainoa mitä saa ja tilaa on sipulipihvi. Helsingissä erinomaista suomalaista ruokaa tarjoaa useampikin lafka ja muissa suuremmissa kaupungeissa luulisi olevan edes joitain paikkoja. Eikö suomalaiseen ruokakulttuuriin kuulu nimenomaan suomalaiset raaka-aineet? Eikö ole hyvinkin ristiriitaista kuuluttaa suomalaisen ruokakulttuurin perään ja samaan aikaan vaatia eksotiikkaa?
  On totta, että meidän kulttuurimme on joitakin paikkoja hyvinkin jäljessä, mutta suomalaisessa perinneruoassa ei ole mitään hävettävää. Päinvastoin.
   
 13. Capone

  Rekisteröitynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  2 042
  Mitä helvetin vikaa on läskisoosissa?

  Odota rauhassa että kivekset laskeutuu jne niin alkaa se läskikin maistua!
   
 14. Decoy_IX

  Rekisteröitynyt:
  15.04.2010
  Viestejä:
  53
  Mene käymään Marokossa, Egyptissä tai vaikka Etelä-Afrikassa ja tule sitten uudestaan arvostelemaan.
   
 15. Peridermal Jesus

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2009
  Viestejä:
  2 811
  Käsittääkseni myös uudisasukkaat ovat eteläisessä Afrikassa kehitelleet mitä mielenkiintoisempia reseptejä paikallisesta riistasta.
   
 16. Kaotika -

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  49 386
  Se eksoottisuus puuttuu koska olet suomalainen ja syönyt koko elämäsi täkäläisiä ruokia suurimmaksi osaksi.

  Ulkomaalaisen, vähänkään kauempaa olevan mielestä suomalainen ruoka on vähintäänkin eksoottista, ja heille kotimainen taas ei ole jne jne.

  Eksoottisuus on vain näkökulma kysymys, ja ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolen.
   
 17. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 148
  Ruokakulttuurille on varmaan erilaisia määritelmiä. Minun mielestäni suomalaista ruokakulttuuria edustavat ne pöperöt, joita täällä oikeasti kodeissa laitetaan (ja on laitettu) ja mitä esimerkiksi joulupöydässä tarjoillaan.

  Kun nyt katson tuota Kaarnan listaa:
  Snapakset
  Pääruoat
  - Broilerisalaatti L, G
  - Sienitäytteiset kaalikääryleet VL, G
  - Kalasalaatti L,G
  - Palsternakkakeitto VL, (G)
  - Kermaista lohikeittoa VL, (G)
  - Smørrebrød Kaarna VL


  jne. Niin kyllä se ainakin minulle edustaa enemmän jonkinmoista ihan uutta ruokakulttuuria, jossa käytetään kotimaisia aineksia ja otetaan vaikutteita maailmalta. En muista että ainakaan meidän suvussa (lähtöisin maalta) olisi ikinä ollut mitään "snapaksen" käsitettä (ei edes snapsia). Ehkä näistä joskus tulee osa sitä "aitoa suomalaista ruokakulttuuria", mutta se nähdään vasta tulevaisuudessa.
   
 18. JL79

  Rekisteröitynyt:
  11.01.2003
  Viestejä:
  2 351
  Monesti nuo "perinneraflat" on aikamoista fuusiokeittiötä. Toki varmaan tällä hetkellä tuollainen perinnekulttuuri myy paremmin tsadilaisille.
  Ei siinä mitään. Varmaan ihan hyvää ruokaa tekevät...
   
 19. P0mmsQ

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2009
  Viestejä:
  34
  Onhan meillä roskaruoka kulttuuriakin, ainakin paikallisia erikoisuuksia löytyy esimerkiksi: porilainen, kärkkäri ja musta makkara. Ja varmasti löytyy myös paljon muutakin pikaruokaa mitä nyt lähinnä vain Suomesta saa.
   
 20. reif

  Rekisteröitynyt:
  12.08.2010
  Viestejä:
  249
  Lihapiirakkaa unohtamatta! Jos olisi ulkomaalaisia vierailulla niin lihapiirakka kahdella nakilla olisi jossain vaiheessa varmasti tarjolla.

  Noin muutenhan suomalainen ruokakulttuuri on aika luokatonta. Ja suunta on vain alaspäin, kun käy tsekkaamassa esim. lihaosastojen etikkasäilötyt marinadi-hirvitykset jollaisia ei muista maista löydy. Ihan peruselintarvikkeista myös leipä on sössitty tuottamalla siitä ilmapuhallettua höttöä, jonka tilavuus on ehkä suuri mutta sisältö vähäinen. Tärkeintä on, että ruokaa vaikuttaa olevan paljon, jolloin rahat valuvat ahnaiden tuottajien taskuun. Onneksi on vielä olemassa pientuottajia, tosin siitä saa maksaa.

  Johtuen ehkä kurjista perusraaka-aineista ja osaamattomuudesta Suomessa myydään myös muihin maihin verrattuna paljon enemmän eineksiä ja puolivalmisteita. Nämäkin ovat todella pitkälle tehoprosessoituja ja natriumglutamaatilla ym. lisukkeilla höystettyjä.

  Ruokaravintoloissa jyräävät isot ketjut(Amarillo, Rosso), jotka valmistavat ulkomailta lainattuja ruokia sopivasti vesitettynä, jotta oudot maut eivät liikaa hämmentäisi. Tyypillinen suomalainen ravintolaruoka on taasen ilmeisesti ABC:llä nautittu pippuripihvi ranskanperunoilla.

  Sienillä olisi voinut olla paljon isompikin rooli suomalaisessa ruokakulttuurissa mutta jostain syystä näitä ei vain osattu käyttää. Perinneruokakirjoista löytyy lähinnä vain suolasienet ja sienimuhennokset, se siinä.

  Hyvin tehtyjä perinneruokia olisi mukava syödä ravintolassa mutta ikävä kyllä tällaiselle ei taida olla paljoa kaupallista potentiaalia.
   
 21. ju1ce

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2007
  Viestejä:
  847
  Paras asia suomalaisessa ruokakulttuurissa on ehdottomasti hapan ruisleipä ja karjalanpiirakat. Myös lohikeitto on erinomaista. *drool*
   
 22. KillingInTheName

  Rekisteröitynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  300
  Se kadulle näkyvä ahdistavan pieni akvaario on paikan baari. Itse ravintolaosastoon noustaan portaita pitkin. Se on ihan tilava ja mukava.

  Vähän tuntuu siltä että on mennyt threadissa sekaisin perinneruoka ja ruokakulttuurin käsite. Suomen ruokakulttuuri rakentuu tietysti tavallaan perinneruoille mutta ruokakulttuuri sanana tarkoittaa eri asiaa kuin "suomen perinneruoat 100 vuotta sitten." Muistaakseni joku määritelmä kulttuurista yleensä oli "asioiden ja esineiden tila." Uudet ravintolayrittäjät juurikin muokkaavat tätä asioiden ja esineiden tilaa paremmaksi siitä entisestä, tai jos ei paremmaksi niin ainakin uuteen suuntaan.

  Nykyaikaiseen suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu valitettavasti myös nuo karvakäsien pitämät lähiöpitseriat, mutta jos haluaa nauttia korkeatasoisesta ruokakulttuurista, kannattaa suunnata vähän tasokkaampiin mestoihin.

  Ja voihan toki aina itkeä että ei suomessa ole oikeaa ruokakulttuuria, johtuen huonomaineisista perinneruoista. Kertokaapa mulle mitä se oikea kulttuuri on ja mistä sitä saa, niin menen sinne heti.
   
 23. RouVix

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2009
  Viestejä:
  1 423
  No eihän tuo nyt pidä paikkaansa. Suomessa on erinomaisen laaja ja monipuolinen leipävalikoima, ja suurin osa on myös varsin laadukkaita.

  Jos itse ostat vain sitä Vaasan ranskanleipää, niin turha siitä on Suomen ruokakulttuuria syyttää. Kokeile joskus vaikka ruisleipää.
   
 24. reif

  Rekisteröitynyt:
  12.08.2010
  Viestejä:
  249
  Tietenkään kaikki Suomen leipä ei ole höttöleipää ja tietysti Suomesta löytyy hyviäkin leipiä (etenkin lähikunnan pienleipomosta). Silti, 90% kaupan vaaleasta leivästä on kovin hattaramaista, eli suhteessa kokoon höyhenenkevyttä. Jos vertaa kunnon maalaisleipään niin eron huomaa. Ei sitä höttöä tietenkään ole pakko ostaa (enkä ostakaan kuin poikkeustapauksessa) mutta kaupaksi se tuntuu menevän, sillä leivän rakenteen vuoksi valmistaja pystyy myymään sitä halvemmalla.
   
 25. Petoz

  Rekisteröitynyt:
  02.04.2008
  Viestejä:
  1 680
  Suomalaiset kokkailee.. youtubessa paljon videoita missä jengi laittaa broilerin koipia.. suoraan vaan uunivuokaan, ja päälle kaadetaan marinaadit kastikkeeksi.:D:D
   
 26. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 148
  Mitä vikaa ilmavassa leivässä on? Mielestäni sopivan ilmavasta sämpylästä syntyy loistokkaita voileipiä vaikka kurkun, tomaatin ja salaatin ja kinkun kera. Ei leivän tarvitsekaan olla aina sellaista mahdollisimman tukevaa jöötiä, ei tarkoituksiin erilaiset leivät. Kyllähän tämän ovat niin italialaiset kuin ranskalaisetkin ymmärtäneet.

  Ainakin minun käyttämissäni kaupoissa leipävalikoima on niin uskomattoman laaja, että sinne mahtuu erilaisia vaihtoehtoja ainakin omaan makuuni ihan riittävästi.

  Ja jos tosiaan haluaa vastinetta rahoille niin sitten kannattaa leipoa leipä itse. Tuollainen perushiivaleipä on hyvin helppoa tehdä itse.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti